.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

16 Temmuz 2020 Perşembe

SL 33 Beşiktaş - Fenerbahçe


Tarih:  19 Temmuz 2020 Pazar 21.00

Stadyum: Vodafone Park

Hakem Hakkında Bilgi: Halil Umut Meler

Sakatlığı Bulunan Oyuncular: Umut Nayir, Douglas, Adem Ljajiç, Burak Yılmaz / Simon Fallete, Sadık Çiftpınar, Tolgay Arslan, Mehmet Ekici, Mevlüt Erdinç

Cezalı Oyuncular :  Kevin N'koudou / -

Not :  Sakatlık ve Cezalı Bilgileri Transfermarkt'tan alınmaktadır. 

217 Yorum:

«En Eski   ‹Eski   1 – 200 / 217   Yeni›   En yeni»
can dedi ki...

6-4 aliriz. Kimdi bunu yazan sahi?

Emre Toraman dedi ki...

@can
Gurbet Kartali diye bir arkadas vardi diye biliyorum. Surekli yazmasi disinda baska bir hikayesi falan vardiysa bilmiyorum ama.

Ahmet Usal dedi ki...

@Övünç Şentürk

Hocam oraya eksiklere bir de KAÇAN : Başlığı altına Ruiz ile Karius u ekle, tam olsun:)

fidddas dedi ki...

havuç olarak lig 3.lüğü olmasa da yenmemiz gerekir. 3 takım arasında kim daha kötü ve batık diye yarışma yapacak duruma gelindi ama yine de bunları yenmek gerekir. fenerbahçe'nin özgüvenini örselememiz lazım, bunlar seneye bize lazım olur.
ancak necip-atiba-elneny ortasahasına hazır olalım, şimdiden alıştıralım kendimizi. sonra bir anda görünce kötü oluyor.

Victor Ruiz, kağıt üzerinde bütün aradığımız özellikleri sağlıyordu Abdullah Avcı özelinde. Ama Avcı'nın taktiksel yaklaşımı da sadece kağıt üzerinde kaldığı için, saha içindeki verimi tartışmaya açıktı her zaman.

Teknik kabiliyet olarak elimizdeki defansif orta sahalardan daha üst düzey bir oyuncuydu ama stoper olarak da çok fazla defekte sahip aynı zamanda. Sistemsiz bir yapıda bu kadar uzun süre üst düzeyde kalması mümkün olmazdı. Oyunu bu kadar ileride oynamak zorunda kalan hiçbir takım Victor'u tolere edemez.

Bir de İspanyolların ülkemizdeki genel performans verilerinin de çok iç açı olmaması eklenince epic-fail olması oldukça olağandı aslına bakarsak.

Gelecek sezona dair umut veren tek bir oyuncu olmaması en büyük problem takımda. İskelet yok. Beşiktaş'ın önce bir iskelet kurması lazım. Futbolun yazılı olmayan en önemli kurallarındandır; kendi kalenizden rakip kaleye çizdiğiniz hayali çizginin üzerindeki oyuncular sizin kalitenizi belirler. Beşiktaş'ın mevcut düzeninde oyunun merkezinde performans verme ihtimali olan tek oyuncu Ljajiç, biraz da tanıdığımız için 38 yaşında olmasına rağmen Atiba. İşin acı verici kısmı gençlerden de ışık almıyorum. Bu iş bir sabır işi değildir. Olacak adam var, olmayacak adam var bu kadar net bir konu. Kimin nereye varacağı az çok belli oluyor. Real Madrid, Barcelona vs bu tarz kulüplerin altyapısında 200-300 kişilik yaş gruplarının en iyisi oyuncu havuzlarından bile senede 1 tane ya çıkıyor ya çıkmıyor. Ülke futbolunun en üst düzeyde temsil eden bir yapının bir anda çok da ekstra birşey vaad etmeyen gençlere yer vermesi mümkün değil.

Valla ben de gelecek seneyi hiç ama hiç parlak görmüyorum.

Ahmet Usal dedi ki...

@Övünç Şentürk +1

Hocam bir geldin pir geldin. Noktayı koymuşun, ağanın ..sı üzerine bişi denmez. Eline, aklına sağlık..

Görünüşe göre herşeyi bilen ve bir fikri olan Sergen Hoca yöntemiyle(bknz:FT yöntemi) ucuz adamlardan bir iskelet kurup bir şeyler deneyeceğiz, olmadığında da @Zaitsevin önceki postta yorumladığı gibi Özkaynak ve ucuz genç-scoutinge dönüş, Aybaba ya da benzeri bir Hoca. Sonrası satışa çıkma, kayyuma devir.

Ahmet Usal dedi ki...

@fidddas

Hocam sana da tüm yorumların için +1, oradan bir Elneny çıkacak gibi yalnız, sanmıyorum Arsenalle ve oyuncuyla maddi koşullarda anlaşılacağını.

Ahmet Usal dedi ki...

Bir de kimsenin önceki posttaki yorumlarından hakkı kalmasın, @yilmaz ın, @Emre Toraman ın, @can ın, @Zatisev in ve @Fernando Claudsenin değerlendirmeleri de güzel olmuş, yalnız ben Ruiz Gökhan Keskinden iyi ya da aynı seviyede demediydim, sadece 30 yıl öncesinin futboluyla günümüz futbolunun atletizm farkını düşünerek koşu mesafesinde ve atletizmde şimdikilerin eksikleri olmaz, artıları olur değerlendirmesini yaptıydım. Elimizde opta verileri olmadığına göre kim ne dese tartışmalı bir konu, ve çok da önemli değil.

Hasta ti dedi ki...

@Ahmet +1
ahahahaahahah
KACAN : Ruiz, Karius :)

Basar dedi ki...

BU vesile ile truva atı Avcı'yı bir kere daha anıyoruz. Allah gani gani...

Ruiz'den ancak iyi bir ön libero olurdu, geride defoları sıkıntı yaratıyordu. Seneye sanırım 1. ligden 1.92'lik stoper transfer edeceğiz. Eğer transfer olursa ve tutunabilirse pek çoklarının (özellikle beagle) hayali gerçekleşir. Bir 10 yıl önce 1.80 boy (İ.Toraman) stoper için kısaydı, şimdilerde ise bu 1.85'e upgrade etti.

Zamanında Çağlar'ı alsak çok büyük iş olurmuş. Hoş çok durmaz satılılırdı ama hem yetenekleri hem de tarzı ile bu taraftarın vazgeçilmezleri arasına girerdi.

Şu anda: 1. ligden 1.92lik stoper, 2. ligden 10+ gol ile oynayan kanat forvet... Bu hamleler olur ve tutarsa şapka çıkartırız hepimiz.

fidddas dedi ki...

@ahmet
ben fener maçı için yazdım o 3lüyü :) yoksa önümüzdeki sezon boyunca o 3lü ilk veya ikinci tercihimiz olacaksa blogu da kapatalım :)

Ahmet Usal dedi ki...

@Hasta ti :)
Hocam esin kaynağı sensin, senden öğrendik bu geyiklerin boynuzlarından tutmayı :)

@Basar
Gani ganine +1, tabi transfer dileklerinin neticelerine de..

@fidddas :)

Hocam kapatmayalım be, başka nerede güleceğiz ağlanacak halimize:)

can dedi ki...

@ahmet
Cezalı, sakat, kaçan efsaneymiş. :)))

@emre
Bir önceki posttaki şahane fikirlerin kaynamasın yeni post açılınca. Altyapı oyuncusu yetiştirme oyunu olsa da oynasam dedirtti bana. @beagle da hastası olur o oyunun.

Emrah D dedi ki...

mobil programlama işlerinde hiç çalışmadım ama backendin de oyun mekanikleri tasarımının da kralını yaparım olmadı yapalım bir oluşum sürelim piyasaya hatta her takımın ayrı versiyonunu yaparız copyright ile korunmayan isimler uydurarak kartallar kanaryalar filan diye köşeyi belki de böyle döner kulübü satın alırız :)

beagle dedi ki...

@Can, Emre
testerınız hazir. gunde 23 saat oynarim :)

Ahmet Usal dedi ki...

Valla Unity munity kasamam bi mac mini 2018 im var sadece, 2d oyunlar anca, ha hazırını verin uyarlarım mobile:)

Şahsen Cenkin kalecileri patlattığı Breakout klonuna gözümü diktim, telifinini de verdi @Emre sağolsun, fikir kafamda gelişiyor, şimdilik üç mod var; Tossun Pasha Modu, Eyshan Modu ve Thief modu, her birinin oynanışı ayrı:)


Mesela en son mod Thief mod, uzmanlık gerektiriyo çünkü topu kaleciye fırlatarak patlatamıyon, kendini top gibi yere fırlatıp sürüklenerek kaleciye çarpman gerekiyor, bi de biri çarpmış gibi düşmen, en zor mod:)

Ajaxville mevxuu beni aşar, tasarım uzman arkadaşların ellerinden öper..

@can

Hocam espri değil gerçek, eksikleri yazıyorsak sakat, cezalı yanına doğal olarak ekleniyo kaçan, hani espri olsun diye de kasmadıydım, durum o:)

beagle dedi ki...

Arkadaşlar kaleci yorumu en az sevdigim konu. Çünkü iyi kaleci diyebildigim kişileri genelleyemiyorum. Dasaev, Schumacher, Woods, Kahn, Casillas TCde Mondragon, Muslera, Bir sure Ayı V falan:

- Çok kısa veya çok ince olmayacak (Şenol, Cordoba, Fabri bana hitap etmediler. Aumann ve McGregor bence daha guvenilirlerdi)

- Yan top ve sisirmelere saglam cikabilecek. (Bako ve Fabrinin zaafları)

- Gereksiz cikmayacak (Cordoba, Fabri)
- Gerekince cikacak (Tolganin cikmamalari)
- Aşırı stres, küskünlük, kaygan eller olmayacak(Fevzi, Tolga)

Bunlara bakinca "sıçrama, atletizm" eksiği dışında Ersin bana çaylak sezonunda gayet idare eder görünüyor. Iyi bir yaz kampı ve özgüven sonrasi son 40 senenin 30undakilerden daha iyi bir kaleci olmasi garanti gibi.

Golcü kenar forvet ve Larin giderse Santrafor bence daha acil konular.


Zaitsev dedi ki...

@ beagle

Hocam Malatya maçında rakip mi çok tıfıldı çözemedim ama Ersin epey iyi yan top aldı. Biraz takip etmek lazım. Açıkçası ucuz Muslera bulamayacaksak Ersin'le devam etmek bana da mantıklı geliyor :)

beagle dedi ki...

1.95 -88 kg deniyor. 2 clean sheet yapti bile. Kurtarış oranı da lig normallerinde.

https://www.mackolik.com/futbolcu/ersin-destanoğlu/sezon/7pfk9mvh6gdwplerhvfes0fhm

3-5 kilo verirse bu çocuk bambaska olabilir.

Emrah D dedi ki...

kaleci mevzu:

bence cordoba iyiydi, aumann kötüydü ama bu kaleci işi biraz subjektif

mcgregor niyeyse çok iyi anılmıyor ama bence o da iyiydi

bakoyu patlatan şey 1992 danimarka milli takımı oldu. yugoslavyada iç savaş çıkınca plajdan çıkıp gelip kazandıkları avrupa şampiyonasında o kadar çok kaleciye geri pas vererek zaman çaldılar ki fifa kalecilerin geri pası elle tutabilmesini yasakladı bako da bir şekilde buna ayak uyduramadı o yüzden bir anda başarısı düştü

kalanına tamamen katılıyorum

can dedi ki...

McGregor denince tüylerim diken diken oluyor. Adam bütün sene tek bir kurtarış yaptı- Fener maçında. Hata yapmıyordu, o ayrı, ama kaleye direk koysak topu engelleme şansı daha yüksek gibi geliyordu bana. Ama @diskonun dediği gibi kaleci içi subjektif. Biri çıkıp doğru pozisyon alan kalecilerin uçup kaçmasına gerek yok diyebilir.

beagle dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
beagle dedi ki...

@disko
Neyin akilda kaldigi da önemli.
Ben futbol katili Dauma ragmen kurtarışlar ve tecrubesi ile bizi sampiyon yapan Aumanni hatirliyorum. Hatta kaleci bizi sampiyon yapti diyecegim tek sene.

Sen ve bircogu ise sakatliktan agir dönmüş CL onelemede bizi eleten kaleciyi hatirliyorsundur.

@Can
Tam bu sebepten Mcgregor severdim. Gereksiz cikmaz, dogru yerdedir, cizgi kalecisidir ama kale alanina dusen topu alacak fizik vardir.
Estetik, supet kurtaris ise 0. Takim kotuyse Mcgregor maçı pek cevirmez. Ama Cenk Gönen gibi de durduk yere maci vermezdi.

Zaitsev dedi ki...

McGregor iyi defansın varsa iyi kaleci. Bu grubun kalecilik tekniği iyidir ama ekstrası yoktur. Defans iyi açı kapatacak. O da kalan açıları iyi kapatacak. Kurtaramadığı da jeneriklik gol olacak o durumda :) Mrmiç'te bu sınıfa girer. Belki Runje'de.

Aumann iyi kaleciydi. Kurtardığı pozisyonunda şovunu da iyi yapardı. Vay be derdin ne top kurtardı. Uğurcan'da bu sınıfın kalecisi.

Cordoba ve Fabri ayrı kaleciler. Ayakları iyi. Birebir iyi. Fazla güven sonucu olmadık goller yerlerdi ama daha fazla olmadık top çıkarırlardı.

Bir de Shorunmu vardı. 6 gol sonrası bile mutluydu adam.

Hakan Arıkan'a üzülürüm. Potansiyeli olan ama geliştirilemeyen bir kaleci. Liverpool'un 35 şut çektiği 8-0lık maç ve Jaja'dan 40 metreden yediği gol bitirdi adamı.

Ersin şimdilik ortalamanın üzeri. Biraz kilo verip heyecanını yenerse gelişeceğini düşünüyorum. Kolay değil 18 yaşında farklı bir yerde oynamadan büyük takım kalesine geçmek. Seyircisiz oynamak avantajı oldu.

Huzeyfe dedi ki...

Kaleci kıstası oyuna bağlı tamamen bence. Mesela benim elimde Fabri ve Tolga olsa, topu rakibe verip bekleyeceğim maçlara Tolga’yla, önde oynayacağım maçlara Fabri’yle çıkardım. Başka bir örnek de Anadolu takımlarının altyapılarından gelen birçok kaleci tutunamadı büyük takımlarda çünkü oynanan oyun tamamen farklı. Engin, Rüştü, Volkan haricinde büyük takımlarda başarılı yerli kaleci hatırlamıyorum ben.

Ersin büyük takım kalecisine benziyor izlediğim kadarıyla. Çizgide ekstra kurtarışını görmedim, refleksleri de olağanüstü değil ama yer tutmayı öğrenebilir. Kaleyi zamanında terketmeyi biliyor ki bu öğrenilmesi çok çok zor birşey. Yan toplarda baya iyi gördüm ben de. Keşke beraber çalışıp birşeyler öğrenebileceği tecrübeli bir kaleci olsa kadroda. Aslında PL’de yedek bekleyen iyi kaleciler var, kiralık getirilebilir. Sketelenburg Begovic gibi bir kaleci Ersin’le rotasyona girse güzel olabilir.

Ersin Sambade ile hiç çalışmadı. Mrmic ile de sadece 1 sezon. Kaleci antrenörü bizim gibi takımlar için çok önemli bana kalırsa. Ersin'in maç eksiği çok belli, bazen çok iyi fırlayıp çıkıyor aynı pozisyonda bazen de yerinde kalıyor. Pozisyon almada sorunu var ciddi bir sıkıntı bu, Muslera'yı izleyen hep üstüne vuruyorlar zanneder, büyük kaleci olmak için en önemli meziyet durduğun yer. Ersin büyük kaleci olmaz ama bizi idare edebilir mi bunda da kararsızım, gördüğüm en büyük artıları ayağının iyi olması, top sektirmemesi, çıkışları. Valdes olursa güzel olur.

Emrah D dedi ki...

mrmic makina gibi kaleciydi bence, mcgregor da kar ederek sattığımız sayılı yabancılardan bence bu da iyi bir gösterge.

ersinden bence verim alırız.

can dedi ki...

Mrmiçle McGregor’ı yan yana koymak Murat 131 ile Audi karşılaştırmak gibi olmuş. McGregor Beşiktaş’ta izlediğim en kötü kaleciydi

can dedi ki...

McGregor 26 maçta clean sheet’i 5, yediği gol 39. Başka ne diyeyim bilmiyorum.

beagle dedi ki...

@Can
Aumann konumuz gibi. Senin bakışın da doğru.
Ama Mrmicin goremedigi, Fabri'nin 2 macta 3.kaleciye düştüğü ligde Mcgregor ömür geçirdi.
Bu çok subjektif. Baştan dedim zaten modellemek de zor. Mesela şu an ligin en degerli kalecisi TSde maç başı 1.1-1.2 yiyor. Engin, Bako falan donem dönem %30 daha iyi çıkarlar.

McGregor berbat bir kadroyla oynuyordu, yediği gollerde hatası yoktu ipten alan bir kaleci de değildi, bu tarz maçları 1-2dir,vasat performans sergiledi. Tolga çok hata yapardı ekstra hatalar yapardı ama çok iyi oynadığı maçlar da çoktur ligde. Fabri de çok hata yapardı ama çok çabuk kaleciydi ayağı da iyiydi, Karius malum ayağı da kötü kendi de kötü. Aklımın yettiği dönemde en iyi kaleciler Fabri ve Cordoba, onlardan sonra Runje, Asper ve Rüştü gelir

Ahmet Usal dedi ki...

Eğer önde oynayan bir takımımız olacaksak libero gibi çıkış zamanlaması ve karşı karşıyaları iyi olan kaleci değerli. Ben Cordoba yı kurtarışlarından çok bu özelliği ve ayağının düzgünlüğü nedeniyle beğenirdim. Aynı şey Fabri için de geçerli.

Oyunun evriminde ayağı düzgün ve oyun kuran kaleci yeni trend, olmazsa olmaz bir özellik kaliteli kalecide. M.City ve Liverpool kalecileri ekstrem örnekleri bunun.

Bence Uğurcan bu seviyede değil henüz. Uğurcanın bir özelliğini daha beğenmiyorum; kale dışına atlıyor, kalesini ezbere bilmediğinin göstergesi. Ligin efsanesi Muslera hiç bir zaman ayağı düzgün kaleci sınıfında değildi, bizim ligde kalmasına neden en büyük falsosu budur bence. Ligimizin oyunu geriden takip eden, çıkış zamanlaması ve karşı karşıyaları iyi ve ayağı en düzgün kalecisi Mert Günok, zaten Milli Takımın da kalecisi. Bir iyi özelliği de çok iyi yer tutuşu, refleksler de çok iyi, seneye ŞL de başarılı olursa en az 40 - 50 milyona asıl o gider Avrupanın büyük bir takımına.

Bu açılardan bakıldığında Ersinin hava topu, çıkış zamanlaması, oyun takibi, karşı karşıya performansı gayet tatminkar, ayağı da düzgün, Tolga Zengin gibi titrek de değil. Fizik bir kaleci için iyi fizik. Yer tutuş, refleks ve atletizm sıkıntılı, bunlar iyi çalışarak belli bir seviyeye getirilebilir, ama ben en kötü 2. kalecimiz olmasını isterim, yanında örnek alıp bir şeyler öğrenebileceği bir kaleciyle beraber.

Utkuyu 2 maç gördüm yetti, şahane kaleci fiziğiyle alakasız bir yetenek, iyi bir tane özellik bile görmedim, torpil bombası sadece. Sonuçta seneye iki kaleciye daha ihtiyacımız var.

can dedi ki...

McGregor’ın oynadığı kadro bence bundan iyi bir kadroydu. Sivok-Toraman-Köybaşı-Hilbert savunması şu anki savunmamızdan çok daha dengeli bir dörtlü. Orta sahada Fernandes, Veli, Oğuzhan, Necip, kanatlarda Holosko, Olcay, ilerde Almeida, Niang gene çok daha dengeli, birbirini tamamlayan bir ekip. Atletizm açısından daha iyi, yaş olarak genç ve aç bir ekiple tecrübeli futbolculardan bir karma.

beagle dedi ki...

Bence konu amacına ulaştı:

Eksisi artısı, geçmiş örnekleri ile Ersin'in Beşiktaş kalesinde şu an için idare ettiğini, bir rakibi olursa da 1. veya 2. kaleci olarak kalabileceğini söyleyebiliriz.

Utku benim için de torpilli bir zaman kayıbıdır. Daha iyi performans gösteren en az 2 genci yedik onu bu noktaya getirirken. Çocuğun kendi için daha başarılı olmasını isterdim. Ama şansını çok top gelen takımlarda denemesi gerekli.

Ersin fiziği, yan topları, ayakları ve karşı karşıyaları itibariyle şu anda bulunduğu yeri hakediyor. Ama tartışılmaz değil. Kilo verip biraz daha çevikleşirse çok iyi bir kaleci hala olabilir.
An itibariyle böyle bir kalecimizin olması bizi en az 2M Euro maliyetten kurtardı. Bu da altyapı hanesine yazılsın lütfen.

yilmaz dedi ki...

Cenk ve Hakan Arıkan bence aynı tipte kaleciler. Jeneriklere girecek kurtarışları çoktur. Ama yan toplar konusunda İsmail Köybaşı ikisinden de iyi kaleci olabilir. Bence büyük takımı "şampiyon yapacak kaleci" tanımı için birinci alamet yan toplar. Cephede %90 kurtarış oranı olsun, mühim değil. Duran toplar büyük takım ile küçük takım arasındaki farkın maç içinde en fazla daraldığı pozisyonlar. Bu pozisyonlarda bir iki kez çıkıp topu alırsa kaleci, takım oradan yürür gider. Ersin'i de özellikle bu yönü ile son maçta çok beğendim. Ama bir önceki maçta da çok büyük hata yapmıştı iki yan topta. O yüzden istatistiksel anlam ifade edecek kadar maça çıkmasını beklerim bir şey söylemek için.

Kendime bir eleştiri: Çok az maçını tamamen izlediğim Farnolle için "çok iyi kaleci, keşke bizde olsa" demiştim. Bizim maçta penaltı yaptırınca "o nasıl çıkış la öyle" dedim. Sonra duydum ki (hocası söyledi) sezon için de aynı penaltıyı bir kere daha yaptırmış. Bir keresinde de hakem vermemiş penaltıyı. Aynı sezon içinde üç kez bu hatayı yapmış. Demek ki, özetlerde kurtarışlarını izleyerek beğendiğim kaleciye "yarın gel Beşiktaş'ta işe başla" dememeliymişim.

Basar dedi ki...

McGregor kötü bir kaleciydi, Mrmic ise oldukça iyiydi. Hatta son 40 yılda en iyisi bile olabilir. Fabri de (beğenmeyenleri olsa bile) kaleyi yeterince kapladı.

Ersin'in kaleci kumaşı var, boy pos çok çok iyi. Çıkışları ve yan topları gayet yerinde. Hatta kalede olsa Tolga'nın bize kaybettirdiği bir çok puanı geri alırdı. Eğer gelişime açıksa ve kendini geliştirirse oldukça iyi olma potansiyeli var. Umarım kaleci antrenörü Murat, kaleci Murat'tan daha iyidir.

beagle dedi ki...

38 yaş 28 maç 17 gol yeme 14 Clean Sheet.

He dives to the left, he dives to the right.
Alan Mcgregor shags 10 burds a night :)

Emre Toraman dedi ki...

@can, beagle
Harikasınız arkadaşlar :)

@disko, ahmet

Ben şu ara yaşam formumu değiştirme uğraşında olduğum için ne yazık ki pek katılamam. Ki Unity veya graphic design falan ben de bilmiyorum. Ama bu iş ciddi planlanıp yapılırsa milyonlara ulaşmasa da değirmeni rahatlıkla döndüreceğini düşünüyorum. Ve taraftarlar aracılığıyla değirmen dönüp critical mass'e ulaşıldıktan sonra futbolla alakasız oyunlar da yapılarak Peak Games tarzı bir hacme ulaşılmaması için bir sebep görmüyorum. Naçizane telif hakkım olarak da arada kahvenizi içmeye gelmek isterim :)

Bu arada girişimci bir arkadaş beğenir de girişmek isterse diye her hakkı özgür bir fikrimi daha bırakayım:

U19Flix. Malum altyapı kuralıyla birlikte U19 ve hatta alt lig ve amatör maçları değerlendi. Her şehirde üniversite ve meslek lisesi falan da var. Uber tarzı katılımcı bir şirket formülü oluşturularak üniversitelerdeki wannabe Youtuber'ların katılımıyla bir maç yayın sistemi kurulabilir diye düşünüyorum. Üniversitelerin radyo televizyon, medya vs bölümleriyle de anlaşılabilir mesela. Öğrencilerin staj, proje vs. olarak faydalanması sağlanmış olur. Beinsports'dan da hali hazırda bir rahatsızlık varken ilerde kulüpler birliği bünyesinde üst düzey maçların da yayınlanacağı bir platforma dönüşebilir. Wyscout gibi firmalara maç görüntülerini satmak da güzel bir gelir opsiyonu olur. Veya o tarz bir scouting ekibini U19Flix'un alt şirketi olarak kurup kulüplere doğrudan hizmet vermek de mümkün tabi.

Aslında bir kaç senedir aklımda başka bir fikir var. Bu sefer iş fikri değil :) Yazılımcı Beşiktaşlılar Derneği gibi bir oluşum oluşturabilecek bir gücü ve zamanı olanınız varsa ben üye olup toplantılara/meetuplara katılmak isterim şahsen. Dernek ne yapar ne amaçlar bilmem ama kurucu üyeler tanışıp konuşunca bir vizyon ortaya çıkar diye düşünüyorum. Ki hiç bir vizyon olmadan belirli periyotlarla gündemsiz bile toplanılsa, portfolio ve skillset paylaşımı muhabbetleriyle güzel bir fayda çıkar diye düşünüyorum. En kötü maç izlenilir :) Şu dönemde Zoom'la falan verimli olur mu, pandemi sonrasını mı beklemek lazım bilmem ama ben kritik sorumluluklar yüklenmek için yeterli hissetmesem de katılımcı olmaya çalışırım muhakkak.

Emre Toraman dedi ki...

Gaza gelip LinkedIn'de Beşiktaşlı Bilişimciler diye bir grup oluşturdum. Katılmak isteyen arkadaşları beklerim: https://www.linkedin.com/groups/12450102/

yilmaz dedi ki...

@emre toroman katılma talebi gönderdim :)

Ahmet Usal dedi ki...

@Emre Toraman +1

Öncelikle off-the-topic kısım için kusura bakmayın. Ben de katılım talebi gönderdim. Açıkçası şu aralar ben de çok uygun değilim. Kendi kendime hem ML-DL hem de robotik kodlama öğrenmeye çalışıyorum, ama neredeyse boş zamanımın en az yarısında. Bi şey olacağından değil, taktım mevzuya:)

Fikirlerin hepsi güzel fikirler, zaman içinde değerini bulabilir, başka fikirler gelişebilir, keep in touch iyi bi şi. Şu Ruizin gidişinin acısı ile Fener maçını bi atlatalım hele :)))

Ahmet Usal dedi ki...

Bu arada TRTSPOR haberine göre Sampdorianın Japon Stoperi Maya Yoshida ile anlaşmışız. Bonservisi elindeymiş, ayağı düzgünmüş, iyi uzun top atarmış, 31 yaşındaymış, boy 1.89 muş, japonmuş :)

Yine spor basınına göre Ruizin menejeri GS ve BS ye pazarlamaya çalışıyormuş. Yine TRTSPOR Programına göre Ruizin davasını kazanma ihtimali yüksek, adam 8 ay maaş alamadıktan sonra Haziran ayında almış 4 aylığı, pandemi dönemi ve gelecek sene için de %15 indirim istenmiş, kabul etmemiş, ipler orada kopmuş.

Ne çok haber varmış!!!

Ahmet Usal dedi ki...

Maçla ilgili de şunu söyleyebilirim; en çekindiğim maç. Fenerde Falette oynayabilirmiş. Şahsen cesur davranırlar ve ortasahaya Gustavo, Ozan, Emre falan koyarlarsa bizi ezebilirler, yine ortasahayı bypass eden direk bir oyun bize çözüm olabilir, onlar da defansın arkasına atılan toplarda patlıyorlar. Ama Falette de Serdar Aziz de ağır oyuncu değil, oynarlarsa bu maç patlamayabilirler.

Seyirci avantajımız da yok. Nkodou yok, Burak oynasa da yarı performans oynar, çünkü sakat sakat oynayacak. Bence Fener daha kaliteli ayaklara sahip, bu da kazanmamızın zor ve sürpriz olacağı türden bir maç. Ha Fener de travmada, maç gidişatına göre kendi kendilerini de imha edebilirler, Hakeme de bağlı bir maç olur Belözoğlu faktörü nedeniyle..

Bilemiyorum Altan..Yani yazın bişiler hiç maç konuşmadık yahu!!

Emre Toraman dedi ki...

Ben kesinlikle bizden daha hırslı çıkacaklarını düşünüyorum. Fiziki bir oyuna dönerse kazanma ihtimalimiz olduğunu düşünmüyorum, daha genç ve daha diriler. Ortada kalan topları muhtemelen çoğunlukla kaybedeceğiz.

Tek boyutlu hücum etme şansımız bence yok. Ana hücum planımızı kapatmak isterlerse fizik koyarak kapatırlar çünkü. İkili mücadelelerden kaçınmalı ve topu boş alanlara aktarabilmeliyiz.

İlk maçta yediğimiz 3. gol tarzı bir gole karşı Atiba ve Boyd'un mutlaka sağ beki takip etmesi lazım. Gustavo, Ozan presine karşı da Atiba'nın ortasahada sırtını rakip kaleye dönmesinin yasaklanması şart.

11 beklentim:
------------Ersin-----------
Gökhan---Vida---Roco---Caner
-----------Elneny-----------
Lens------------Atiba-------
--------Boateng-----Boyd----
------------Burak-----------

beagle dedi ki...

An itibariyle tek mac yorumum budur @Ahmet:)
https://youtu.be/TVc97ZeVdMM

@Emre
Şu U19 flix işi aslinda ligi kolej ligi gibi promote edip takimlara veteran mentor/oyuncu ve youtube/tv programlari ile desteklense acayip olur. Malum super ligin politikadan kokusu çıktı. Basaksehir kim de Robinho Ba ile oynuyor? TS 100 kat batikken nasil oralarda? Anadoludan topcu alamiyor 3 büyükler. Feci batirdilar ligi.

cemekici dedi ki...

@Emre Toraman

Gaza geldim ve katilma istegi yolladim ben de.

yilmaz dedi ki...

Benim maçla ilgili saçma bi öngörüm var. Niyeyse "bazı karanlık eller" bizi itecek gibi bir fikir geliyor aklıma. Sanki FB de çok kasmayacak gibi düşünüyorum. Bunların hepsi sanrı olabilir tabi ama, sanki ŞL'ye katılma ihtimali diğerlerine göre bir miktar daha fazla olduğu için Beşiktaş'a bir kolaylık yapacaklarmış gibi geliyor.

Ben de normal şartlarda Fener'in bize ters gelebilecek bir takım olduğunu düşünüyorum. Daha dinamik bir takımlar bize göre. Bizde dinamik denecek iki adam var, birisi cezalı, diğeri (lens) aklı gidip geliyor. Diğer dinamik olanlar Boyd ve Diaby herhangi bir denklemde bize avantaj sağlamayacak nötr elemanlar. Ama Ruiz gibi el üstünde tutulan bir adamın keleğinden sonra, sezon başından beri gol attığında bile (kaç gol attıysa artık) küfür edilen bu iki delikanlının performansları dışında tek falsosu olmamasına saygı duyuyorum. Umarım bizden başka takımlarda çok başarılı kariyerleri olur :)

Bir de eğrisi doğrusuna denk geldi. Muriç formsuz olsa bile hava toplarında üstün bir santrfor. Ruiz yerine Roco'nun onunla eşleşmesi bence hayırlı olabilir.

Yarına kadar kaçan başka bir oyuncu olmazsa şu kadroyu bekliyorum.

Ersin
gg vida roco caner
elneny atiba
lens diaby/boateng boyd
burak

Maça Diaby ile başlayıp, Boateng'i hamle oyuncusu olarak kenarda bekleteceğini düşünüyorum hocanın. Bana kalsa boyd yerine Rıdvan ile başlarım. Caner ve Rıdvan'ı önlü arkalı oynatırım.

"Aç tavuk kendini buğday ambarında sanır" tahmini:
Sivas 1-1 gençler
Beşiktaş 2-1 Fener

yilmaz dedi ki...

ŞL ön eleme konusunda can sıkıcı bir gelişme var. Ukrayna liginde kiev ikincilik için avantajı aldı. Onlar ikinci olursa bizim playoff'ta (oraya kadar gelebilirsek) seribaşı olma durumu yatıyor. Ya kiev ile ya benfica ile karşılaşacağız. Neyse şu maçı bi yenelim de :)

fidddas dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
fidddas dedi ki...


linkedin grubuna bir istek de ben gönderdim.
yarın aşırı kötü ve sıkıcı bir maçtan galibiyetle çıkacağımızı ve 3. olacağımızı düşünüyorum.
Bu arada genç oyuncu modeline hayran olduğumuz trabzonun da kendi ölçeğinde sağlam batık olması ve futbol dışı manevralarla transfer falan yapması, mali durum makyajlaması falan derken 4 kulübün hepsinin katar emirlerine teslim edileceği fikrini güçlendirdi bende.
devlet her zaman bu işin tam ortasında idi ama mevcut durum artık devletin bile geri çevirme riskine girmeyeceği yıkıma gidiyor gibi. Katar emiri sahipten gocunmayacak yığınlar da varken bu daha kolay olur gibi.

Ahmet Usal dedi ki...

@beagle :))

Hocam iyiymiş, süpermiş de pek bi mok bekleme, bir zamanlar kartaldı mı demek istedin, yoksa her şekilde koyarız, bu Fenev mi, onu anlamadım :)

@Emre Toraman +1

Hocam işte ne kadar korkum varsa detaylandırmışın!

@yilmaz :)

Aç tavuk yorumunla yarına kadar kaçan olmazsa değerlendirmen efsane olmuş, katılmaktan başka çare bulamadım :)

fidddas dedi ki...

trabzon hakkındaki detay ;
Bir sürü oyuncunun toplam transfer maliyetinin 3 milyon olması, eski başkanın 5-6 milyon borcu hibe etmesi, devletin 7 milyon vergi affı vermesi falan.

Ahmet Usal dedi ki...

@fidddas

Katarı da sıkıştırdılar, detaylı analizler vardı basında, onların da bolluk dönemi bitti, parayı tekrar içeri çekmeye çalışıyorlar, bein habire indirim talep ediyor, üç telekom firmamızın konsorsiyumu varmış, bein çıkabilir, onlar 350 milyona ihaleyi alabilir çünkü bein epey daha indirim istiyor. Yani eski plan oydu herhalde, ama şimdi bişiler değişti gibi.

Yarınki dileğinin aşırı sıkıcı ve kötü maç kısmı muhtemelen gerçekleşir, kazanma kısmı kısmet...

fidddas dedi ki...

şu durumda biz uefa nezninde cezaya düşsek ve siyasi ricacı olsak demirörende 12 milyon eurosunu bırakır gibi duruyor. Tabi karşılğında alacağı nedir, o bilgiye ulaşamıyoruz.

beagle dedi ki...

@ahmet
Yok ya, dumduz tezahurat yapiyorum. 0 analiz. 19 Temmuz'da seyircisiz, oyuncular kacarken, sosyal mesafede buyuk ihtimalle futbolsuz bir derbi olacak. Sergen dusunsun, ben FBye sovecegim sadece :)

Bilişimci değilim ama fikri katkı yapabilirim diye istek gönderdim. Geçen hafta Fener'in kazanmasını isteme sebeplerimden biri eğer yarış dışı kalırlarsa derbiyle avunmak için daha saldırgan olup maçı daha çok istemeleriydi. Fener Aziz döneminden beri yarış dışı kaldıklarında en azından derbileri alalım amacıyla daha çok konsantre oluyor.

Sergen'e güveniyorum, Roco Vida önlerinde Atiba Elneny ile gayet iyi parselleriz. Zaten Sergen kazanmak için oynayacağız, kapanacağız diyordu geçen haftaki gibi defans çizgisi geride başlarız, korner penaltı Allah ne verirse bunlardan umutluyum. İkinci yarı Güven Boateng gibi isimlerden katkı alabiliriz. Alt biter alırız diye umuyorum.

Ahmet Usal dedi ki...

@Fernando Claudse

Hocam ben de tam tersi Fener garanti bizim altımızda kalsın diye yenilsin istiyordum, 6 puan fark, onlara farketmez, zaten her şekilde sezonu biraz olsun kurtaracak derbi galibiyeti peşinde olacaklardı, AL umudu olsun olmasın, en azından yenilsek de altımızda bitirmeleri garantilendi bence. Bizim ŞL umudumuz zaten kaf dağı ardında, üçüncü bitirmenin avantajı bile önelemesiz AL olarak güzel, bence Sivas puan kaybedecek, biz bize düşeni ne kadar yaparız o soru işareti bu şartlarda..

Muhtemelen ikinci paragrafında tasvir ettiğin gibi oynayacağız, katılıyorum..

Huzeyfe dedi ki...

Yoshida’yı Southampton’dan izlemişliğim var. Hiç beğendiğim bir stoper değil. Liberoya benzer kendisi. Zaten Hasenhüttl de onu sadece 3’lü savunmayla çıktığı maçlarda oynatıyordu genelde. Bize gelmez, Ruiz’den daha yumuşak bir oyuncu. Üstelik 31 yaşında, atletizm de yok. Bence çok kötü tercih olur.

İngiltere Championship’den İskandinav taş gibi stoper bulunur aransa, bunlar hala menajer transferleri.

Emrah D dedi ki...

yilmaz da demişti, Dinamo Kiev'in kendi liginde ikinciliği büyük ölçüde garantilemesiyle bütün CL ön elemelerinde seri başı olma durumumuz ortadan kalktı maalesef. Kura da eşleşmeler tamamlanmadan çektiği için yüksek puanlı takımın tur atlayacağı varsayımıyla çekiliyor. Bu bağlamda Kiev veya Benfica'dan hangisini 4'üncü tur için çektiysek o sürpriz şekilde 3'üncü turda elenmediyse bu ikisinden biriyle son turu oynayacağız.

Ha yine de eskisi gibi İngiltere dördüncüsüyle oynamaktan çok daha iyi tabi.

Kızdığım nokta şu, bizim takım puanımız 54 Kiev'in 55. Geçen sene mesela içeride Malmö'yü veya dışarıda Sarpsborg'u yenebilmiş olsak matematiksel olarak bütün turlarda seribaşı olmayı garantilemiş olacaktık. Avrupa'da yaptığımız rotasyona tüküreyim.

yilmaz dedi ki...

@diskonnektus erektus sarpsborg'u içeride dışarıda yendik aslında. Sorun malmö'de. İçeride beraberlik alsak zaten gruptan da çıkıyorduk. sonra iki maçta bi galibiyet alırdık heralde.

Avrupa Ligini boyumuzdan fazla hafife alıyoruz. ŞL takımı olabilmek için önce AL'de son 16 son 8 takımı olabilmeliyiz. Avrupa puanı neredeyse ŞL ile aynı bonuslar hariç. UEFA AL'yi anlamlı kılabilmek için senelerdir uğraşıyor, İngiliz ve İspanyol takımları ambargo koydu, biz uyuyoruz.

Emrah D dedi ki...

@yilmaz

tamamen katılıyorum. CL AL farketmeden her sene en az 15 takım puanı toplamayı hedef koymak gerekli. iki üç sene önceki ön eleme vs kurallarına göre CL ikinci torbaya kapak atmak için 90-100 puan gerekiyordu yani senede 18-20 puan hedef koymak gerekliydi. şimdi 70 puanla ikinci torbaya geçilebiliyor genelde.

15 puanın şifresi nedir? CL'deysen 4 puan katılım bonusu 5 puan ikinci tur bonusu var. ilk 4 puana 10-11 puan ekleyeyim dersen (4 galibiyet 2-3 beraberlik) zaten ikinci tura da çıkıyorsun 5 bonus puan daha geliyor. yani bir şekilde kendini ikinci tura atmak gerekli (ve zor) ikinci yol da CL grubunu üçüncü bitirip AL'de de biraz ilerleyerek toplamak (16/17'de böyle yapıp 20 puan topladık). 4 puan CL katılım bonusu, 3-7 puan grup maçlarından, AL'de de 1-2 tur geçilince (son 16 turu veya çeyrek finale kadar çıkıp elenmek yeterli) gereken puan toplanıyor.

AL'deysen de 4 bonus puan gelmeyeceği için biraz daha ilerlemek gerekli. gruptan 6-8 puan (bu arada okuyanlara not bu bahsettiğim puan tablosunda yazan puan değil, bir galibiyetin 2 puan getirdiği takım puanı) ile ikinci 7-10 puan ile birinci çıkılıyor. ortalama 8 alarak çıktık desen 14'e tamamlamak için en az iki tur geçmek gerekli bu da çeyrek final demek.

uzun lafın kısası CL grubundan gelip AL'de son 16da çıkma senaryosu harici AL'ye katıldığımız her sezon çeyrek final, CL'ye katıldığımız her sezon da ya 3'üncü olup AL çeyrek finali veya da CL ikinci tura çıkmak, daha da kısacası her sene avrupada bir şekilde mart ayını görmek hedefimiz olmalı, ki bu bizim için imkansız bir hedef değil.

dominic molise dedi ki...

-fenerbahçe, ali palabıyık'ın yönettiği son 11 maçta 18 gol attı. bu gollerin 8'i penaltıdan geldi.
-ali palabıyık geçen yıldan bu yana fenerbahçe'nin 18 maçını yönetirken, 8'inde fenerbahçe'nin rakipleri kırmızı kart gördü. (08.11.2019 tarihli entry)

var hakemiymis.

beagle dedi ki...

Küfür içerir:
https://twitter.com/Freddy19o3/status/1284641060782854144?s=20

BJK4EVER dedi ki...

Kadroyu gordum. Diaby yok, Boateng-Burak ikisi de ilk 11'de.
Savunmada Roco ve Caner var.
Bence alacagiz maci.

Emre Toraman dedi ki...

11'den şikayetim yok. İlgimi çeken eşleşmeler sırasıyla:
Boyd-Dirar
Elneny-Emre
Atiba-Ozan

GeceGezgini dedi ki...

Off topic;

Besiktasli Bilisimciler grubuna ben de katildim, Football Manager 21 tedariklerini saglayabilirim, herhangi bir projeyi Sega'ya sunmada destek olabilirim :)

Maç ile ilgili görüsüm ise; orta sahada ezilme ihtimalimiz var, çok ümitli degilim maalesef :(

Zaitsev dedi ki...

Gustavo'nun olmayışı bizim açımızdan iyi. Ozan ile beraber ciddi bir fizik üstünlük yaratabilirlerdi bize. Hatta tek başına bizim 6-8-10 bölgesini kilitleyebilecek bir oyuncuydu. Serdar Aziz'in ilk maç yaptıklarını bu maç çalacaklar diye düşünüyorum.

Sergen hoca da kazanmak için çıkıyor maça. Hadi hayırlısı bakalım.

BJK4EVER dedi ki...

Atiba her derbide oldugu gibi sicislarda yine. Yedinci dakikada her mac yaptigi top kaybini 2 defa ust uste yapti. Allahtan rakip beceriksiz.

Huzeyfe dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Huzeyfe dedi ki...

Dayı bir sus maç izleyelim ya, kahvede izliyoruz resmen maçı.

GeceGezgini dedi ki...

Lens kirmizi gorur:D

Huzeyfe dedi ki...

4-4-2 gibi dizildik, rezil bir futbol oynuyoruz. Rastgele bir gol olur veya penaltı alırsak belki kazanırız. Kaybetmeyi hakediyoruz. Atiba’lık falan birşey yok.
Berbat kalitesiz bir takımız, bu çok net bence.

turgay dedi ki...

Lens başta olmak üzere boyd Burak atiba boateng sahada yok. Rakip 10 biz 6 kişiyiz

Murat dedi ki...

2. yarı diaby 2 gol 1 asist'lik bir maç..öyle bir maç yani

Murat dedi ki...

bu takımın olmama sebebinin özeti şu: Muriqi'nin Vida'ya yaptığı hareketten sonra 1 futbolcumuz hakeme koştu mu hacı bu nasıl fauldür kırmızı nerde diye?
Yazık ya, ruhsuzluğun böylesi

yilmaz dedi ki...

Ne izletti bizimkiler bize ilk yarıda? Hayır 0 0 da bi boka yaramıyor da bu oyunla o da mucize. Defans iyice kaleciye bıraktı maçı. Kalede buffon filan yok alooo. Yakacaklar çocuğu.

Zaitsev dedi ki...

Takım yine tırt. Önden başlarsak Burak, Boateng, Lens yok. Top sola inmediği için Boyd'a yok diyemeyeceğim. Ama oradan gitsek o da yok :) Hasan Ali, GG'yi çok sinirlendirdi. O pozisyondan sonra GG'de yok.

Atiba maçlık ikramları yaptı. Atamadılar. Muriç bize büyük kıyak geçti.

Geçen haftalara göre tek fark Roco'nun arkaya atılan 2 topa yetişmesi(Deniz+Hasan Ali) :) Onun haricinde o da tırt. Ruiz başkan olsa kalenin içinden top çıkarıyorduk.

Emre Toraman dedi ki...

Rezaletiz yahu. Boyd'u sağa çekip Lens yerine Güven'i alabiliriz. Dirar'ın üzerine gitsek psikolojisi çok yerinde değildir muhtemelen, hata yaparsa Emre'nin de sinirini bozacaktır.

Ahmet Usal dedi ki...

Fener 10 kişiyle bile bizden daha iyi.

Muriç atılmasaydı hiç şansımız olmayacaktı. Takım nasıl gol atar hiç bir fikrim yok, ama şu ana kadar yemediyse 18 lik kalecimize teşekkür edelim, nazar değmesin, daha lazım olacak.

Lensle GG kırmızının yarısını ceplerine koydular. Hakem kardeşi tanıyorsam ilk fırsatta gereğini yapar.

Boatengi de gördük, koşamıyor, fizik bitmiş, sade kaliteyle oynuyor.

İlk yarı hiç bitmeyecek sandım.

Ruizin ne olduğu ve ne işe yaradığı umarım biraz görülmüştür. İki top yapamıyoruz, o kadar kalite yoksunuyuz.

Alırsak şansa olacak, kısmet, ama beraberlik kokuyo, 10 kişiye yenilme ihtimali bile var. Umalım ki Hoca takımı 2. devreye canlandırabilsin, çünkü hakkaten çok kötüyüz.

yilmaz dedi ki...

9 kişi kalırlarsa dengeleriz maçı :)

turgay dedi ki...

Yani maçtan önce fener bizi orta sahada ezecek diye hiç düşünmemiştim. Adamlar 10 kişi kalana kadar top göstermedi bize. 10 kişiden sonra oyunu dengeledik ama dinamik olan oyuncumuz yok Caner hariç. Şaka gibi.

Zaitsev dedi ki...

@ Ahmet Usal

Ruiz olsaydı Deniz ve Hasan Ali'ye yetişen kimse olmaz. Skorda 2-0 olurdu.

beagle dedi ki...

Bu maça dair önceden yorum yapmama sebebim buydu. Dirar sagbeke gecip stoperleri dönünce rakip bizi fiziken ezecekti. Allahtan 10 kisi kaldilar da 3-0 geride degiliz.

Hala sene sonunda Elneny kalsin, Caner 3, GG 2 uzatsin falan konusmayalim. Burak ve Boateng kalsa ne olacak. Koca bir sezonun bunlara emanet edilir mi? Rakip 10 kisi, bizim forvetler sahada yok. Ferdi takir takir top oynuyor.

Sahanin en iyileri: Ersin, Roco - Ferdi, Hasan Ali... Takimlarin en ucuz oyuncularidir. Kalite dolarda degil cigerde beyler. Futbolu kosacak, ayakta kalacak gücü olan oyuncularla oynamaliyiz.

Ahmet Usal dedi ki...

@turgay

Ya bi de Gustavo falan yok, Muriçin atılmadığı ve Gustavonun olduğu senaryoda demek tozumuzu alacaklar!!

@yilmaz

Hakkaten anca 9 kişi kalırlarsa dengelenir!

BJK4EVER dedi ki...

Ruiz'e kizdiniz da, bence eksikligini hissettik. Kirmizi karta kadar olan bolum tamamen tek kale mac oldu, kirmizi karttan sonra da birsey yapmadik. Yapamadik bile diyemiyorum, denemedik bile.

Set oyununda tamamen sifiriz, Ruiz'i ariyoruz. Bir takimin oyun kurucu stoperini bu kadar aramamasi lazim, ama 6 ve 8 numaran bu kadar duz olunca ariyorsun maalesef. Ilk yari boyunca dogru pas yaparak organize gelistirdigimiz atak sayisi tam tamina 2. Rezalet.

Set oyununda olmadigimiz gibi presle top da kapamiyoruz. Ara sira sok pres yapan Burak var, bazen Elneny cikiyor, ama Lens ve Boyd hic yok. Boateng de yok, Atiba da yok. Hadi digerlerine lafim yok da, Boyd sen ne ise yariyorsun be kardesim. Top teknigin yok, yaraticiligin yok, hiz desen diger zencilerimize gore o da yok. Gol yok asist yok, ama bari biraz caliskan ol o zaman be abi. Biraz pres yap, 1-2 ekstra top kapmayi dene, cabala. Hadi vasatsin anladik da istah ve mucadele de mi yok be abi?

25. dakikadan itibaren 10 kisi oynayan takima karsi cok pasif buldum bizimkileri. Ikinci yarida bence Muriqi'nin cikmasiyla Roco-Vida tamamen gereksiz, hele Roco. Elneny'i geriye cekip ekstra adam olarak Guven'i almak lazim, en azindan pas trafigimiz 2 tik duzelir. Bu sekilde hicbir sekilde set oyunu oynayamiyoruz.

Ersin disinda vasat ustu oynayan 1 oyuncumuz bile yok.

yilmaz dedi ki...

Bence kimseyi çıkartmadan diaby'yi sokarak oyuna 11'i tamamlayabiliriz. Diaby ile boyd toplam bir oyuncu ediyor benim gözümde

Ahmet Usal dedi ki...

@Zaitsev

Ruiz olsaydı daha iyi top yapıp onun akıllı kademeleriyle belki o pozisyonlar hiç meydana gelmeyecekti, oyunu dengede tutacaktık. Şu an takımda aha bu top bomba değil kıvamında elde bir Elneny var, ne bekliyoruz yani, kalite yoksa adamlar da rahat rahat ezer.

turgay dedi ki...

@ahmet

2.yarıdaki en iyi fener performansı inan gustavo bile olsa tahmin edemezdim bu dominasyonu. Resmen sahadan sildi adamlar bizi

Ahmet Usal dedi ki...

Hah @BJK4EVER her zamanki gibi benden çok daha güzel açıklamış, +1 Hocam!

Zaitsev dedi ki...

@ Ahmet Usal

Hocam o 2 pozisyonda defanstan atılan uzun top ile oluştu. Topu tutmak ile olacak iş değil o.

Adamlar defansta topu tutup bize öne çekiyorlar ve uzun top atıyorlar. Ya hiç basmayacaksın ki bu kadronun baskı yapacak hali yok ya da basınca uzun vurdurmayacaksın topa.

Huzeyfe dedi ki...

Şu maçtan Roco övgüsü çıkarmak zor benim için. Ama geriden hiç oyun kuramadık. Bu da bir gerçek. Beğendiğiniz futbol buysa o sizin futbol tercihiniz.

beagle dedi ki...

Geriden oyun kurup 2-0 yenik olacagimiza, bu gayet iyidir.

Bu arada sorun ilk defa defansta degil. Bari su maçı dogru okuyalim. Caner bile iyi oynuyor sayilir.

Defanstan otesi toptan yok. Olay o iste. Bugün Gana 2.lig ve lise maclarindan ozetler izledim. Lise takimindan bizde banko oynayacak topcu var neredeyse.

Huzeyfe dedi ki...

@beagle

Abi lütfen tabi adam hiç baskı yokken ıskaladı topu, Muriqi atamadı. Zaten FB ligin en düşük yüzdeli şut atan takımı. Olay bundan ibaret. Biz yemedik değil, onlar atamadı.
Ahan da attık.

fidddas dedi ki...

goooooooool :)
Biraz heyecan olsun

beagle dedi ki...

@huzeyfe
Şunda anlasamiyoruz: hata ve kapasite farkli konular.

Ben sistem acisindan kapasiteye daha cok bakiyorum. Yavaş hep yavaş, güçsüz hep güçsüz olacak. Vida her mac hata yapiyor ama savunma da yapiyor gol de atiyor. Ruiz hep yavaş, hep sicrama ozurluydu buyuk acik.
Ersin de hem kisa hem tecrubesiz olsa gene yeniktik. Masallah ayi gibi, o sebeple kapliyor kaleyi.

Ruiz olmayinca da iyi oynamadigimiz maci bile kazaniyoruz iste. Oyle kocaman delik koymayacan savunmaya.

fidddas dedi ki...

Olay son haftaya kaldı gibi. Bitik göztepeye kaldı işimiz.

Huzeyfe dedi ki...

@beagle

Ya Ruiz’in eksikleri konusunda hemfikiriz. Ama bence kendisini doğru kullanmadık ve sonuç olarak 3-4 milyonu çöpe attık. Roco Beşiktaş’ın stoperi olmaz, ama en azından düz stoper.

Bu arada FB acayip bir takım. Tamamen bal yapmayan arılardan kurulu. Kaleyi boş bıraksan roveşatayla gol kaçırırlar.

GeceGezgini dedi ki...

Gokhan Gonul un gole sevinmemesine killanan sadece ben miyim peki ?

Emre Toraman dedi ki...

@GeceGezgini
Daha önce de atmıştı Fenerbahçe'ye ve yine sevinmemişti diye hatırlıyorum. Hatta onda şöyle bir ellerini kaldırmıştı bir heyecanlanmıştı, sonra aklına gelip durmuştu falan komik olmuştu :)

Zaitsev dedi ki...

Beşiktaş gibi bir takımın arkada koşamayan ve zıplayamayan bir stoper oynatma şansı yok. Roco iyidir diyen yok ama ayağı iyi diye de böyle bir risk alınmaz. Roco defolarına rağmen en azından açık alanda rakibini yakalayabiliyor. Hava toplarında da etkili olması diğer bir avantajı.

Geriden oyun kurmak için 6, 8 ve hatta 10 numaran aktif olacak. Elneny ve Atiba ile oynuyorsan stoper ikilisi Ramos-Popescu olsa yine top çıkaramazsın. Bu yanılsamadan vazgeçmek lazım.

Maçın kazananı Ersin. Çok önemli bir maçı alnının akıyla, özgüven kazanarak atlattı. Çoğu genç kaleci ilk yarı Roco'nun ıskaladığı ve Muriç'in topu aldığı pozisyonda Muriç'i devirirdi. Oradaki pozisyon alışı bana umut verdi.

Altay iyi kaleciyse Ersin'den Neuer filan çıkması lazım.

Bir de devreye Sergen ile başlasak şampiyon olma ihtimalimiz epey yüksekmiş. Yazık oldu.

beagle dedi ki...

@huzeyfe
Ben de Ruizi 6da cok merak ediyordum.

Bugün itibariyle Ersin "Bjk kalesinde oynar" liyakati almıştır. Ilk 11 forma, rakibine bakar.

Alpay bizde gayet iyi oynar. 1-2 de alt lig oyuncusu alirsak savunma tamam da, ileri hatlar bomboş.

90da Sergen desem cok kizar misin?
Kadikoyde Pancu'yu hatirlar misin?
Japon bayrağı sana ne hatirlatiyor?
Yillar gecse bunlari unutamazsın!

Hooop Operaya geciyoruz: YYF!!!

can dedi ki...

@Gecegezgini
Ben tam tersini dusundum. Gokhan daha once Fener'e gol attiginda buz gibi durmustu. Bu sefer gulup arkadaslariyla kutladi. Ben takimda %100 kaldigi sonunucuna vardim tavrindan.

can dedi ki...

Ersin bugun sahane performansiyla maci alan adam oldu. Fenerbahce Harun, Altay, ve Berke'ye 6 milyon dolarin uzerinde bonservis ve 2 sene gomdu. @Beagle'in dedigi gibi: Ersin altyapinin 10 senelik masrafini cikararak tartismaya noktayi koymustur.

Basar dedi ki...

Lig tarihinde ilk defa seyircisiz bir takım (muhtemelen en az puanla) şampiyon oldu!

Truva atı avcı muhtemelen Beşiktaş kadrosunu kevgire çevirmese el kol sallayarak şampiyon olurduk. Bu vesile ile bir kere daha Allah gani gani belasını versin!

Ahmet Usal dedi ki...

Sonuçtan çok mutluyum, bir derbi kazandık, Fenere 9 puan taktık, ki bizden biraz daha iyi bir kadro.

Kornerden 12. golümüzü atmışız.

Caner yine asist yaptı.

Boyd ilk asistini yaptı.

Duran topta ligin en iyisiyiz istatistiki olarak.

FB maç Muriç atıldıktan sonra maç ilerledikçe doğal olarak düştü. Onların da kalite sorunu var ama oyuncularının bireysel tekniği bizimkilerden iyi, biz iyice mahalle takımından halliceyiz.

Dayandığımız yaşlı oyuncuların yeri gönderdiğimizde boş. GG ile Canerin standart kalitesi bile yetti, Fener ondan istiyor işte, kötü oynadığın maçı bile almanı sağlayabiliyorlar, bizim ligin şartlarında iyi oyuncular. Pazarlık güçleri yükseldi bu maçtan sonra, hem bize, hem Fenere karşı.

Seneye GG, Caner, Ruiz, Elneny falan olmadığında iyice düz bir takımız, bu maç Vidayı bile beğendim, ligde en çok gol atan stoper, giderse onu bile arayacağız gibi.

Gün kurtuldu, gelecek için tek ışık veren de genç kalecimiz. 3 net pozisyon çıkardı, kurtarışı da daha fazladır, bakmadım istatistiğe her yönden iyiydi. En büyük kazancımız, benim için rüştünü ispatlamıştır, sadece istikrarlı böyle gitsin yeter.

Son iyi haber iki renklinin üstünde bitirmemiz garanti oldu. Bu kadroyla bu büyük iş. Son hafta bir mucize daha olursa 3. lük bu takım için inanılmaz bir sonuç olacak.

Konya ve Başakşehire tebrikler, Konyanın ki büyük mucize, ligin en kalitesiz kadrosuyla son iki hafta aldıkları sonuç müthiş. Nasıl bir ligse en ezici temiz maçımız Konyaylaydı.

yilmaz dedi ki...

Ruiz ile Roco'yu karşılaştırıp birini seçmeye çalışmak acı verici. Messi mi Ronaldo mu sorusunun tersi :D

@fiddas işimiz Göztepe'ye kalsa iyi, Trabzonspor'un bu aşırı boş vermişliği bizi yakacak. Bu kafayla kupayı da alamazlar. Kupayı alamazlar ve Sivas ligi üstümüzde bitirirse, 2 ön eleme oynayacağız AL için. Adamlar Bilic'in son senesini bile aratacak bir şekilde havlu attılar.

can dedi ki...

Bu arada "atanla tutan" geyigi de bitmistir su noktada. Bkz. Trabzon

can dedi ki...

@ Yilmaz
Cok iyiymis bu! :) Oglumun plastik bir katiri var, sene basinda Roco adini taktik ona.

Ahmet Usal dedi ki...

@yilmaz :)) Gecenin fahri golünü attın :)

@can :)

Atan tutan geyiği ve oğlanın Roco isimli katırı ikinci fahri golü sana attırdı.

Yok bişey fahri doktora gibi dağıtıyorum, içimden geldi :)

fidddas dedi ki...

trabzonun bu saatten sonra herhangi bişey alması mümkün değil. Erol bulut önderliğinde alanya silindir gibi geçer onların üzerinden. Zaten büyük ihtimalle ceza aldı. Trabzon şu travmayı 2-3 sene atamaz, sosayı ikame edemezler, sörloth bu performans ile şl yokken durmaz, kaleciyi de mecbur satacaklar.
Avcıyı yönetim hemen geldiği gibi kovacaktı. O arada da çok puan kaybettik.

turgay dedi ki...

Trabzonun böyle olacağı belliydi. Ünal Karaman geri çekilerek değil ileride oynatıyordu takımı çünkü rezalet stoperleri vardı. Hüseyin cimşir ise tam tersi bekleyerek oynattı takımı sonuç ortada. Ben 2 haftadır seyretmiyorum Trabzonu Beşiktaş maçlarıyla denk geldiği için belki değişmiştir tarzı ama ikinci yarıda düşmelerinim sebebi anlayış farklılığıdır benim gözümde. Ahmet ağaoğlu küçük aziz yıldırım taktiğiyle şampiyon olacağını düşündü ama vizyonsuz egosuyla bu kadar oluyor.

Antalya ve kayseriyi yensek şuan ikinciydik. Sergen hoca kafayı duvara vurur mu sanmam. Şuan kendini fazlasıyla başarılı zannediyordu.

Ahmet Usal dedi ki...

@fiddas, @turgay +1

Katılıyorum. TS baya dağılır, bir de son maç Kayseriye kaybederlerse Sivas kazandığında ŞL öneleme şansı var, üçüncülüğe düşebilirler. Kayseri için çok stresli maç, kazanmaları halinde zayıf bir ihtimal ligde kalma şansları var.

Galiba biz her şekilde dördüncüyüz. En azından arkadan gelenlerin geçme ihtimali kalmadı :) Sene bitti bizim için. Sivasın Göztepeye kaybetmesi çok zayıf ihtimal, Göztepe baya yumuşak takım, GS karşısında izledim, beğenmedim(seyircisiz oynayamayan bir takım!). GB bişiler yapacak kapasitedeydi, o da yapamadıysa Sivasın düşüşü bitti bence. Son maç en iyi şekilde bitirip ayrılmak isteyecektir giden oyuncuları.

fidddas dedi ki...

Bu arada burağın söyledikleri sorunlu, umarım gidiyordur.

can dedi ki...

@ Ahmet
Eyvallah! :)
Nesemiz yerinde blogca, ne de olsa "Dunya Fenerliler Gunu"nu olabilecek en guzel sekilde idrak etmimsiz. Ama aslinda 3 buyuklerin hali icler acisi. Biz 3. olmak icin yirtiniyoruz, FB ve GS'nin oyle bir sansi bile yok. Tarihte 3 buyuklerin ilk 3te bitiremedigi ilk sezon olacak bu muhtemelen. Sahaya bakiyorsun, inanilmaz paralarla kurulmus kadrolar fecaat. Sonumuz hayrolsun.

can dedi ki...

@fidddas
Bir sey dememis ki, neye takildin sozlerinde?

Ahmet Usal dedi ki...

@fidddas

Valla ne demiş diye ben de merak ettim, göremedim hiç bir yerde..

@can

Ligin fecaatliği Konyanın son iki maçından belli, ligin en kalitesiz kadrosuyla şampiyonla ikinciyi yendiler, hem de gol düellosulya, aynı sonuçla: 4-3.

Yani şimdi @turgay mı haklı "Antalya ve kayseriyi yensek şuan ikinciydik. Sergen hoca kafayı duvara vurur mu sanmam. Şuan kendini fazlasıyla başarılı zannediyordur." ifadesinde; yoksa Sergenle başlasak şampiyon olma ihtimalimiz yüksekmiş diyen @Zaitsev mi, ben onu merak ediyorum :)

fidddas dedi ki...

SON DAKİKA - Burak Yılmaz: "Çok söylemek istediğim şeyler var ama bugün değil. Şu anda birleştirici ve kapatıcı konumdayım. Gereksiz gündem yapmak istemiyorum şu anda. Ancak söylemek istediğim çok şey var. Zamanı gelince."

BJK4EVER dedi ki...

Ruiz'i degerlendirirken takimin sartlarini da goz onunde bulundurmak lazim. Ayagi o kadar iyi olan, ama ayni zamanda hizli, atletik, caydirici olan stoper zaten bize gelmez. Bence Ruiz oynayabilecek bir oyuncuydu, ama onun etrafini iyi kurmak lazim.
Kurmazsan o da cuvallar acikcasi. Bundan sonrasi biraz kisisel futbol tercihine giriyor. Kimisi 2 sert stoper, ama deep lying playmaker gormek ister takimda. Kimise de biraz daha Guardiola, A. Avci kafasinda olur, tamamen topa sahip olmak ister. 6 ve 8'den bagimsiz olarak 1 stoper mutlaka top teknigi yuksek pasor olacak der.
Ruiz'i bence ikame edebilecek bir yapi kurulabilirdi, ama gidisi de cok buyuk sikinti olmamali normal sartlarda. Takima tabanca gibi bir 6 alirsin, Oguzhan'i futbola dondurursun veya Ninua'yi kullanirsin, oyun kurma sorunu cozulur.


Ayrica Ersin x yillik altyapi maliyetini cikardi lafini soyleyebilmek icin ya onumuzdeki 5 sene banko kalecimiz olacak, ya da ciddi bir paraya satabilecegiz kendisini. Su anda birsey cikardigi yok, FB'nin vasat kalecilere dunya para dokmesi de bunu degistiremiyor. Ama bence ilk defa Ersin ben BJK 1. kalecisi olacak potansiyele sahibim dedirtti bana gore. Ama ben hala kaleci gibi key bir mevkide bu riske girmeyi dogru bulmuyorum.

Ahmet Usal dedi ki...

Tabii bunları baştan beri anlatıp duran @BJK4EVER a en haklı fahri doktorasını veriyorum. Yani lig tırt, aha şunları şunları yap, şampiyon ol diyen arkadaşımız.

Biliyorum, sapıttım, şirazem kaydı, ne biçim lig lan bu, kusura bakmayın, idare edin!

Ahmet Usal dedi ki...

@fidddas

Anladım, şimdi bizi bu "adamlar" güruhuna muhtaç edenin diye başlıycam, lan Kaptansın işte neyin hesabını soracan, sana hırsız diyen taraftara mı veryansın edecen! Atma kendini durup dururken yere, biz de demeyelim öyle, o kadar basit!

Bi bitmediler gitti!

Huzeyfe dedi ki...

Yalnız ibretlik iki takım var ligde, biri Malatya biri FB. İkinci yarıda sırasıyla 8 ve 19 puan toplamışlar.

@yilmaz
Sesli güldüm :)

Zaitsev dedi ki...

Galibiyete 2.7 milyon TL verilen bir sistemde son hafta her şey olabilir. 3cü ile 4cü arasında 7 milyon TL var ayrıca.

31 haftada 26 gol atan Konya, 2 haftada 8 gol atmış.

@ yilmaz

Elimizde Ronaldo ile Messi vardı da biz mi seçmedik :) Minimum tramvanın peşinden gidiyoruz. Tabi beterin beteri var. Trabzon bu stoperlere bile razı olabilir.

@ can

Bence Uğurcan o kadar tutan bir kaleci değil. Daha önce de yazmıştım bunu. Uğurcan kurtardığı pozisyonu iyi satan bir kaleci. Üstüne gelen topa bir hamle yapıyor. Vay be diyorsun. Teklif varsa bir dakika düşünmemesi lazım Trabzonun.

BJK4EVER dedi ki...

Bunu gormek zor degil zaten. Birkac seneden beri ligin kalitesi gittikce dusuyor. Bir 5 sene evvel su Trabzon'un stoperleriyle falan mumkun degil sampiyonluga oynamazdin. Baraj da dustu baya, bu sene 69, gecen sene de 69'du. Eskiden 75'den asagisi kurtarmiyordu.

Her turlu winner mentalitesini yonetimden tut hocasina, oyuncusuna, malzemecisine kadar yerlstirmek ve pragmatik bir oyun oynamak lazim.
Ruiz'i falan begenmiyoruz, ama bu kalitede oyuncularla cok rahat sampiyonluga oynanir bu ligde. Ama taktiksel olarak guclu, vasat oyuncu kadrosunu en dogru sekilde bir arada oynatacak ve ligin yapisina gore bu sistemi kuracak bir hoca. Nedir bunlar?

- duran toplari iyi kullanan bir takim
- sifira inip ceza sahasina top sisirebilen bir takim
- ceza sahasinda her turlu cogalan bir takim
- ilk yarilari cope atmayan, galibiyet ugruna beraberligi riske atmaya korkmayan bir takim
- 90 dakika kilina kipirdatmasa bile 20-25 gol atabilecek bir forvet, veya 10 numara, veya gol+asistle buna yaklasacak bir kanat (1 tane baba istatistikci yani)
- kontra-ataklari faulle kesmekten cekinmeyen sertlikte bir orta saha
- kisisel hatalari ve kirmizi kartlari, komik kaleci hatasindan gelen golleri minimize etmek
- hakemi takim halinde baski altina alabilme

Bunlarin cogunu yaptin mi bizim ligde zaten cok rahat kendini sampiyonluk yarisina atiyorsun.

BJK4EVER dedi ki...

@Zaitsev,

Ek olarak bence Basaksehir'in atan ve tutaninin iyi oldugunu soylemek gerekir. Mert bir Ugurcan kadar goz onunde olmasa da performans olarak aralarindaki fark 10 uzerinden 1, en fazla 2 sayi oynar. Ba-Crivelli de kombinasyon olarak cok iyi bir gol rakamina ulasti, ustelik kritik anlarda da attilar.

yilmaz dedi ki...

@Ahmet, @can, @Huzeyfe eyvallah :) Valla takım malzeme veriyor. Bu kadar kötü kadromuz 2000'lerin ortalarında vardı. Feda sezonundaki kadro da kalitesizdi ama oynayabileceğinin neredeyse limitinde oynuyordu. Bu takımın dördüncülüğü ya da üçüncülüğü önce Sergen hocanın aşırı pragmatist oyununa, sonra da zaten boktan olan ligin pandemi sonrası alt üst olmasına bağlı.

Zaitsev dedi ki...

@ BJK4EVER

Başakşehir'in antrenör cesur. Kaleci iyi. Forvet vasat üstü. 6-8 mevkisi sert, baskılı ve hızlı oynuyor. İyi bir açık oyuncuları var. Ayrıca bu ligin gerçeğini oynuyor adamlar. Topu gevelemeden öne bir şekilde taşıyorlar. Zaten bunu yaptın mı şampiyon oluyorsun.

Mesela Visca çok ön planda ama Visca bizde olsa 15 gol atabilir mi veya bu kadar etkili olabilir mi? Penaltılarla 6-7yi zor bulur bizde bence.

Ayrıca mevcut kadro yapısıyla kaleciye yatırım yapmakta çok mantıklı gelmiyor bana. Vasatın üstü bir kalecin olsa bile çok bir fark yaratmayacak. Yine kader kısmet 2lisi ile gol arayacağız. Öncelikle 6-8 mevkisi ve forvete yatırım gerekli. Buralara topçu almıyorsak kaleye de para harcamak manasız.

yilmaz dedi ki...

@BJK4EVER bence de farklı bir kurguda Ruiz başarılı olabilirdi. Ama hakikaten çok ağır. Biz belki de bundan sonra hiç onun oynayabileceği kadar düzenli bir takım kuramayacağız. Bir maç içinde o kadar saçma şeyler oluyor ki, ayağı iyi olan stoper filan bize çok lüks kaçıyor. Bizim ayağı iyi olan forvetimiz, orta sahamız yok ki stoperimiz öyle olsun.

Ben bu sene ısrarla bu top uzaklaştıramama mevzusuna takığım. Yani bugün de oldu, Roco'nun yumurtladığı bir top var, sonra değerlendiremediler vs, sonra Gökhan'a geldi. Oh rahatladık dedik ceza yayındaki fenerliye attı topu. Yine ilk yarıda atiba elneny ve roco'nun ortaklaşa uzaklaştıramadığı top var. Bizim bir tehlikeyi savuşturmamız bazen 4-5 pozisyon sürüyor. Her maçta bir kaç tane küçük kiev karambolü yaşıyoruz. Bunu sadece stoperlerle de açıklayamıyorum. Bu Avcı zamanında da geçen senenin ilk yarısında Şenol zamanında da böyleydi. Bunu hiç araştırıyor mu teknik heyet çok merak ediyorum.

Zaitsev dedi ki...

Bu arada maçın sonu son hafta oynamak istemeyen oyuncuların kar görme yarışına döndü. Hepsine ceza vermek gerekli.

beagle dedi ki...

Beyler cok degisen birsey yok
Bizim ligde 2-1 ortalama averaj tutturan sampiyon oluyor. garanti istiyorsan 2.1-0.9
Trabzona bakinca %25 fazla yedigi ortada.
Basak ise tutturmuş orani.
Tutanin yetmedigi ortada ama atan da sorunlu.

9 Numaran sadece 21 atmiş yedek santrafor yok. 10/SS 5 goldeyken Nwakaeme ikinci yari kesik. Cimsir de ayni Bilic ve Avci gibi sampiyonlugu haketmedi.

Ahmet Usal dedi ki...

Tüm değerlendirmeler güzelmiş.

Hoca bombayı patlatmış maç sonu röportajında, çocuklar iyi hoş, ellerinden geleni yapıyorlar diye girdi, soru üzerine yönetime ihtiyaç olan mevkiileri gösteren 8-10 transferlik liste verdim diye çıktı:) Yani takımdaki en az 8 mevkiinin adamını beğenmiyor, hatta 10, yani ilk 11 in 10undan memnun değil:))

Kısacası en az 8-10 transfer lazım demiş... Takımın hocası...

Mali durum da ortada..

Yani mali anlamda batık kulüp o durumdayken Avcı dönemi yaptığı transferlerden sonra(ki batık transferi Diaby falan oluyor) bir de daha da batıkken Sergen Hoca transferleri yapacak.

Sonra da neden genç deniyor! 8 - 10 hazır şampiyonluğa oynatacak adam, kaç para? Nereden çıkacak bu olmayan para?

Ahmet Usal dedi ki...

İşte sene başından beri kim dediyse kadro tırt, Hoca tescilledi:)

Sadece onun transferleri de tutmazsa ne yapacağız, onu demedi, tabi bi de o transferleri nasıl yapacağımızı, arada daha çok genç çıkartamaz mıydı, Rıdvana hemen kement atmasa mıydı, falan, filan.

Zaitsev dedi ki...

Mevcut kadro durumuna bakılırsa seneye ilk 11de Ersin-Vida-Ljajic harici yeri garanti adam yok ben açımdan. Hadi Burak/Larin/Umut/Güven'de forveti oluştursun. 7 mevkide sorun var, oyuncu yok.

Emre Toraman dedi ki...

4. lüğü garantilemek güzel. Böyle bir sezonda derbi galibiyeti de taraftarı sıcak tutmak adına iyi oldu.

Ersin'in gayet aktif bir rolle clean sheet'i alması ve Boyd'un son 3 haftadaki 2. kenar forvet istatistiğini yapması da sevindirdi.

@Zaitsev'in Visca istatistiğine katılıyorum. Ama ben sezon genelinde açıkların bu kadar faydasız olmasını Avcı'nın bekleri merkeze, açıkları çizgiye gönderme düşüncesine de bağlıyorum. Yoksa ne kadar yavaş oynasak da en azından bu kadar kötü olmazlardı. Elneny-Atiba'yla oynayan ve şampiyon olmak isteyen bir takımın açıklarının gol bölgesine girmemesi akıl alır gibi değil gerçekten. Böyle bir sistemle başarılı olmamız için 17 civarı yememiz, Burak'ın da 30 civarı atması gerekiyordu heralde.

@Ahmet
Sergen'in 8-10 transfer söylemi beni de korkuttu. Bonservisli oyuncu satışı yapıp yerlerini dolduracaksak tamam da, yedeğinde genç milli altyapı oyuncuları olan mevkilere kadro doldurma transferleri yapmasak bari.

Bayern Münich veya Juventus değilsen 17 kişinin üstündeki her oyuncu boşa masraf bence. Hem kadro istikrarını zorlaştırıyor, hem altyapı oyuncularının önünü tıkıyor.

Ahmet Usal dedi ki...

@Emre Toraman +1

Hocam işte mevzu o dediğin zaten, ben de ondan korkuyorum, bi de geçen maç Sergen kendi dedi altyapıdan adam zorunluluğu hakkında hadi bizim 7-8 u19 millimiz var diğerleri ne yapacak diye. Yani farkında, bakmak istese görecek.

Hakkaten gençlerde hiç gözü yok. Ama en azından mevkiisinin birinci yedeği U19 olan bi planlama yapmadan nasıl çıkıcaz işin içinden, ben burada bunu öğrendim, anladım artık. Ben bile anladım ama Hoca nasıl anlamıyor, hem de @Huzeyfenin dediği gibi Mustafa Denizli ile gençlere hiç bakmıyor deyip altyapı antrenörlüğünden istifa ettiği halde, onu aklım almıyor.

yilmaz dedi ki...

Sergen bence az bile söylemiş. Adamı getirirken ne istediğiniz önemli. Sergen'e "hocam gel, biz sana kadro filan veremeyiz. Ama senden başarı da istemiyoruz. Altyapıdan ve bir kaç ucuz yollu transferle rezil olmayacak kadar oynat bizi yeter" mi dedik, yoksa "hocam gel, bu sene bişey yapmayız artık ama önümüzdeki sezon istediğin kadroyu kuracağız" mı dedik. Ben yönetimin samimi olduğuna inanmıyorum. Belli ki bazı sözler vermiş Sergen'e.

Tabii danışıklı dövüş de olabilir. Sergen yönetimin kontrolünde, kendi piyasasını kurtarmak için, gelecek sezondaki muhtemel başarısızlığın sorumluluğunu almamak için bunu söylemiş de olabilir.

Ne olursa olsun bence söyledikleri haklı. 8-10 transfer gerçekten gerekli.

yilmaz dedi ki...

Bence transferde maaş bütçesinden kısıp bonservis'e yatırım yapmamız gerekiyor. Artık 700b€ maaş bizim için yıldız oyuncu statüsündeki bir oyuncuya verilebilecek bir maaş. N'Skala'ya, Gyasi'ye filan verilecek maaşlar değil.

Barreto dedi ki...

Serpil Hamdi Tüzün "" Futbolda, kaleciler, golcüler ve diğerleri var." demişti. Turgay Şeren - Metin Oktay, Schumacher - Aykut, Simoviç - Tanju, Engin-Feyyaz, Volkan - Alex, Muslera-Gomis daha pekçok örnek var. Bu perspektiften bakınca vasatın üzerinde bir kaleci, iki tane golcü özellikli oyuncu kanat ve santrafor veya 10 numara gerekiyor. Al sana 3 kişi. 1 sol bek, 1 Sag bek, 1 stoper, Elneny giderse 2 ortasaha toplam 8 ediyor. Gidecekleri de düşünürseniz 8 sayısı abartı değil. 8 oyuncu alınsa bile 4-5 altyapı oyuncusuna ihtiyaç olacak. Bu nedenle hocanın 8-10 kişilik talep te bulunması normal.

Ahmet Usal dedi ki...

@Barreto

Hocam zaten vasat takımımız olduğu konusunda herkes hemfikir. Hoca bu vasattan iyi verim aldı, Kayseri ve Antalya maçları hariç, ama o maçlarda başta Hocaya yazar.

Genel eleştiri takımda bu kadar U19 Milli varken ve kulüp ekonomik olarak bu durumdayken daha fazla gençleri görmesi, Rıdvan gibi bir hatasında kesmemesi, yoksa son maçı bile Vidayı ileri gönderip Fenerin zayıf karnı kanat ortaları - hava topları yağmuruyla çevirdi, pragmatizmine itirazımız yok, Fenevi kendi özel günlerinde yenmek de güzel, winnerlık da güzel, kazanma mantalitesi de olması gereken.

Medya ve Camia yönetimi de çok başarılı, güçlü bir karakter, taraftar haklı olarak çok seviyor, ki emin olun ben de dahilim buna.

Sadece gençlere hiç bakılmıyor diye istifa ettiği altyapıyı bu kadar gözardı etmesi rahatsız edici.

Ahmet Usal dedi ki...

@yilmaz +1

Ha son maç basın toplantısında dedi zaten; seneye başarı bekliyorsanız 8 - 10 adam lazım diye, yani başarı isteniyorsa kadro revizyonu, yoksa günah benden gitti olabilir, yönetim de dediğin tavırda olabilir, haklısın.

Ahmet Usal dedi ki...

Yani Rıdvana yaptığına bakarsak elde Utkudan daha iyi bir kaleci olsaydı onu da kesecekti demek, o zaman çocuk derbi maçında iyi oynayıp en önemli seviye atlama testi olan mental başarıyı nasıl yakalayıp kendine güvenini kazanacaktı, şimdi en azından ikinci kaleci olarak kazandık çocuğu. Kaleci de U19 milli.

Bir de pandemi dönemi gençleri daha çok değerlendirmek açısından fırsattı, seyircisiz maçlar, 5 oyuncu değişikliği. Çok garanti giden maçlarımız oldu, ama muhtemelen transfer lazıma kurban gidip süre almadılar. Çünkü süre alıp başarılı olsalar bu defa yönetim o kadar da çok transfer lazım değil diyecek. Bi şey yok, sesli düşünüyorum.

BJK4EVER dedi ki...

@Zaitsev,

Abi, ne demek istedigini anliyorum. Zaten mevcut butceyle garanti 8-9'luk kaleci alamayacagiz. Alacagimiz ucuz kalecinin de o seviyeye cikmasini beklemek polyanna'cilik olur. Bu polyanna'cilik hep yapilir 1-2 istisnai ornek uzerinden, ama genel kaide belli.
Sadece korktugum sey, Ersin'in 6.5-7'lik performansa da cikamamasi. Kendisi bir Muslera olamaz belki, ama bir Altay, Gunay, Okan Kocuk vs de olmamali. Fabri kadar oynayabilse, veya ona yakin, zaten yetecek. Kaygim bu.

8-10 sayisini degerlendirmek icin biraz da gideceklere ve kalacaklara bakmak lazim. Bence her halukarda lazim olan:

- as kaleci
- as stoper
- 2 as orta saha
- as kanat
- yedek santrfor veya sisteme gore as santrfor

5 zaten kesin. Vida, Caner, Gokhan, Ljajic, Lens giderse bu sayi artacak sadece.

BJK4EVER dedi ki...

Ama transferi dusunurken hep sayi arttikca kalitenin dusecegini de hesap etmek lazim. Gokhan Gonul gitsin demek kolay da, sen o vermek istemedigin 1 milyon euro yerine 500 bin euro'ya Gokhan gibi bir sagbek bulabilecekmisin? Ustelik bonservissiz? Hatta Caner mesela? Ki bu oyuncular ayriyeten yerli. Caner gitsin N'Sakala gelsin diye dusunebilir, ama bu baska bir mevkide yabanci yerine yerli oynatma zorunlulugunu doguruyor ve bizi kisitliyor.

Gokhan Gonul ve Caner zorlanmali bence, Elneny konusunda notr'um. Oyunu buluyor, hic salma yapmadi, ama fazla duz bir orta sahaya gore. Elneny sanki tamamlayici olarak mukemmel, ama esas adam olarak zayif gibi kaliyor bence.

Onun disinda kadroda istikrar sikintisi da var. Boateng'i herhalde en cok tutan benim, ama dun ilk 11 basladi ve cikmak zorunda kaldi. N'Koudou agzimiza bir parmak bal caliyor, sonra uzun sure yok yine. Burak fazla sakatlaniyor. Atiba Gokhan'in yasi geldi.
Boateng'i salmak, N'Koudou'yu yedek/rotasyon oyuncusu olarak dusunmek mantikli olabilir. N'Koudou'dan birsey kazanabilecegimizi de sanmiyorum acikcasi.

Emrah D dedi ki...

her transfer döneminde aynı şeyi defalarca söylüyorum ama eldeki kadrodan kiralıkların ve canerin gideceğini varsayarsak ve genç milli oyuncularımızı yedek medek olarak rotasyona sokacağımızı varsayarsak aşağı yukarı 35 tane oyuncumuz var. 25 kişilik kadro olur desek hiç transfer yapmadan önce 10 kişiyi göndermemiz lazım. 8-10 tane transfer yapmak için de 18-20 kişiyi göndermemiz lazım. yüksek maaşlardan ötürü zaten kimseyi gönderemiyoruz de ki ite kaka bir kısmını gönderdik ben sırf yüksek maaşlardan çıksak ve sıfır transfer yapsak güle oynaya girerim önümüzdeki sezona. bedavaya 14-17 yaş arası türkler ve 18 yaşında yabancılar alıp altyapı takımlarında rekabeti arttırmak tek isteyeceğim transfer hedefi olur illa olacaksa.

Çok güzel yorumlar yapılmış anca bitirdim. Sergen toplantıda Antalya ve Kayseri maçları için önde oynadık ama bu kadronun oyunu değildi benim istediğim oyun değil kadronun oyununu oynayacağım diyerek transfer vurgusu yapmış. 8-10 transfer bence gayet normal, kabul edilebilir. Atan-tutan mevzu konusunda, Uğurcan en son 13 hafta önce yani şubat ayında bir maçı gol yemeden kapatmış ve Trabzon'un yediği şuan bizden fazla, en azından tek gol yedikleri maçları golsüz kapatabilirdi, atanı da tutanı da ilk defa şampiyonluk yarışında ve son düzlükte etkisiz kaldılar diyebiliriz. Ayrıca sezon ortası Obi Mikel ve Sturridge de ayrıldı devre arası kötü bi transfer dönemi geçirdiler, Guilherme'den kurtardılar bizi sağolsunlar. Fakat başarısızlık sebepleri net olarak hoca. Öne geçtikten sonra bu kadar puan verilmez.

0 4 0 2
12 3 4 10(4/6)
11 12

Başakşehir gol tablosu bu şekilde. Bizim arka taraf epey iyidir bu konuda ama ön taraftan net katkı almamız gereken transferler gerekiyor. Ersin dün derbi apoletini taktı lige Ersin'le başlamak lazım ama her halükarda Babacan transferi gerekli diye düşünüyorum. Yedek kaleci tecrübeli olmalı. Boateng keşke sağlıklı olsaydı, muadili bulunursa yedek fw öyle olmalı.

Bunun dışında dünkü maçtan bahsetmem gerekirse ilk yarı plan dahilinde geride oynadık, ilerde 2 ceset torbası olunca ileriye çıkamadık Ruiz gibi pasör olmamasının eksikliğini çektik, Boateng Diaby değişikliği olduktan sonra hem os ikili hem de stoperler ileri çıktı gol de bu şekilde geldi zaten hazırlayan da Diaby idi. Herkes tatile çıkmak için kart görürken aylardır para alamayan kiralık mısırlı topçunun bunu yapmaması duygulandırdı yani 3 farklı sebebi vardı bunun için ve Gençler deplasmanına gidecek şimdi. Ne olursa olsun kalmalı, dün de takımın en iyisiydi. Eyyorlamam bu kadar.

fidddas dedi ki...

benim yeni sezondaki ilk kısıtlarımdan birisi burağın 1. forvet yazılarak lige başlanmaması. burağın 1. golcü olduğu yarışmacı (hoca öyle istiyor) kadro kurulmaz. adam 34 maçta 25 maçı zor görüyor. bizim 30 maç oynayacak adama ihtiyacımız var.
sonra para edecek ama verimsiz oyuncularla vedalaşılmalı, bilic premier lige çıkmayı becerebilirse vidayı iyi paraya okutabiliriz gibi. stoperi 2.5-3 milyon alan takıma 1. golcüyü hangi paraya ikna edebiliriz ki?

Hasta ti dedi ki...

@zaitsev +1
son dakkalardaki o kartlar herhalde önümüzdeki seneye temiz baslamak icindi, varsa ole bisi, izinli yapilmistir, yoksa yok artık amuha:)
kotu oynayıp kazanmak çok zevkli bu arada, keske daha da kotu oynasaydık

turgay dedi ki...

Her hoca kendine uygun kadro kurmak ister. Bu nedenle Sergen hocayı haklu bulmak lazım. Avcının rezalet kadrosuyla beklenti olmadan bu kadar puan toplamak hocaya kredi açtı. Her ne kadar oyunu okuma, maç önü hazırlık konularında sorunlar olsa da Sergen Yalçın gelecek seneye başlamayı haketti. Galatasaray, Antalya ve kayseriden 8 puan alsak haftasonu başakşehiri tutuşturabilirdik. Bu 3 maç hocanın açıp tekrar tekrar izlemesi gereken maçlardır. Dün akşamki ilk yarıyı da izlemeli. Ne kadar çok çalışırsa başarılı olma şansı o kadar artacaktır. Neden Zidane gibi takım oyununa inanılmaz katkı yapmayan ama winner bir takım yaratan hoca grubuna girmesin Sergen Yalçın?

Ahmet Usal dedi ki...

@Fernando Claudse +1

Hocam sonradan gelip toparlamışın herşeyi. Ruiz konusunda bi ikimizin kalbi bir:) Yani ilerde topa bomba muamelesi yapan oyuncumuz çok diye ben stoperde de bu eziyeti çekmek zorunda mıyım? Adamın sezgisiyle başlamadan bitirdiği bir sürü atak cabası. Ligde en iyi pres aşan 2-3 takımdan biriydik, olaydı ilk yarı boyunca Fener presinde ezileceğimize presi aşıp boştaki forvetlerimize pozisyon hazırlayıp iyi oynayabilir, gol atabilirdik. Ama anlatamıyorum, varsa yoksa altına kaçırıyor, kaçırmadığı zamanlarda yaptıklarını görsenize :) Neyse mazi kalbimde bir yaradır, seneye topa bomba muamelesi yapmayan bir kadroda aramam, bu kadroda özel oyuncuydu:)Sonuçta zaaflarında arkadaşlar haklı, bir şey hariç: o kadar da zıplayamıyor değildi, havadan en az gol yiyen takımız.

@Hasta ti

Hocam seni bol zevkli günler bekliyor gibi, o anki mevcut duruma göre Hocanın yaptığa açıklamalara bakarsak, kamuoyunu gelecek maçtaki oyundan bişi beklemeyin diye yönetmeyi çok iyi biliyor. Hatta kötü oyuna da futbol bu, bazen böyle oluyor diye çok güzel mazaret buluyor. Yani neşeli günler hepimize :) @turgay, Hocam lafım sana, çok bişi bekleme:)

@fidddas +1

Hocam dibine kadar katılıyorum...

GeceGezgini dedi ki...

@fernando claudse;

"Herkes tatile çıkmak için kart görürken aylardır para alamayan kiralık mısırlı topçunun bunu yapmaması duygulandırdı "

Aynisini dusundum ben de maci izlerken. Onun disinda "düz oyuncu" yorumuna da pek katilmiyorum acikcasi. Dun top ayagina geldigi an rahat hissettigim, oyunu surekli acan ve rahatlatan hamleleri yapan tek adamdi. Emre'yi bir guzel sindirdi bircok defa.

Elneny seneye bizimle olacaksa 4-2-3-1 yerine 4-3-3 oynamaliyiz ve golcu kanatlarimiz ve forvetimiz olmali.

Ancak 4-2-3-1 oynamayi dusunuyorsak maalesef Elneny biraz luks olur; Ozzy-Dorukhan(veya Cisse vari Ligue1'den fransiz bir uzun siyahi abi alirim) orta sahasini tercih ederim ve Ljajic'i 10 numarada verimli kullanmaya bakarim.

Bu yorum yazar tarafından silindi.

@Ahmet,

1.85 altı 2 stoperle oynayıp hava topundan en az gol yiyen takım olmak harika, çok iyi info. Kornerleri de katarsak içine gayet iyi,dün Emre B. bir hava topu pozisyonunda Roco'dan faul almıştı :)

Ruiz de Rhodolfo gibi underrated kaldı, bizim ligde genelde hızlı ve hamleli stoperler seviliyor Serdar Aziz gibi fakat stoper sezgiliyse koşmasına neden olacak hata yapmıyor pek, bu gözardı ediliyor. Umarım iyi bir ikili oluştururuz, Yoshida sanırım Sivok tipinde bir adam, keşke Fatih'le başlasak lige hayırlısı.

@GeceGezgini,

Çift 8'li bir sistemde oynamamız daha doğru olur, umarım genç dinamik bir takım yaparız, arkada müthiş bir sigorta Elneny, ayağı iyi olan adamları tutup üstüne bu tarz adamlar alarak oyunu geliştirebiliriz. Pek yaşlı adam gündemde yok ismi geçen, bu açıdan iyi fakat isabet oranımız yüksek olmalı bu sefer.

Ahmet Usal dedi ki...

@Gece Gezgini +1

Hocam katılıyorum, bence de düz oyuncu değil, maçta tek top kaptırdı o da Jailson girdiği gibi hışımla gelip çalım denerken alabildi, onun dışında üç kişi de bassa vermiyor topu, Belözoğlu kaç defa bastı sonuç çıkaramadı. Bu senenin kadrosunun iyi top dolaştırıp preste çözülmemesini sağlayan iki adam Ruizle Elneny idi, top bizde olduğu için otomatik daha az defansif açığımız oluyordu. Ama kalan adamların kalibresi düşük olunca sinameki bir oyun da oluyordu.

Bi de top gelmeden önce düşünüyor, topu ayağında hiç gevelemiyor, dikine bir opsiyon varsa ona da atıyor, hatta Burağa bir pozisyon attı bir yüzde yüz gol pası, kıl payı ofsayta takıldı.

Driplingiyle şutu yok pek, hızlı da değil, ama fiziğini topu saklarken iyi kullanıyor, top tekniği iyi. Savunurken de hep doğru zamanda doğru yerde. Sıkıntısı ikili mücadele sevmiyor, boğuşacağına gölge takibi yapıp rakibin hata yapmasını bekliyor, refakatçiliği de 6 numara için komik oluyor, göze batıyor, dripling ve şutu olmaması da 8 numara için yetersiz bırakıyor. Orta Sahanın mevkiisiz garabeti bir açıdan. Ama 6 numaranın Mesut Özili :)

Benim korkum seneye aramayalım bu adamı, ama adam gibi 6 - 8 bulunamazsa - ya mevcutlardan - Aksoy - Dorukhan - ya da transferden; seneye kalibremiz daha da düşmesin. Yoksa biliyoruz defosunu, ondan bizde zaten..

@Fernando Claudse +1

Hocam Emre Rocodan hava topu da aldı, hani hava topundan en azından iyiyiz diye anlatıldı ya, 1.70 lik Emreye verdi hava topu, atılana kadar da Muriçe ezildi. Neyse olmuşla ölmüşün davası, en iyi yorumu @yilmaz yaptiydi, güldüğümüzle kalalım:)

Yoshida için @Huzeyfe hocamın referansı iyi değil, Ruizden de yumuşak adam diyor, muhtemelen menejer gazı, çok takılmasak iyi olur gibi. Sivok gibiyse zaten yaramaz, markajı havadan hücumda iyi defansta kötüydü, kokmadan bulaşmadan oynayan stoperdi, Allah korusun derim kendi adıma. Rodolpho farklıydı, oyun bilgisi ve tekniği yanında fizik olarak da caydırıcı, boy ve hava topu olarak da çok üstündü. Markajı da çok iyiydi. Bi gömlek üstün diğer örneklerden bence. Ama genel fikir olarak haklısın Hocam.

Huzeyfe dedi ki...

Elneny ile ilgili yorumları hayretle okudum.
Rakip 10 kişi kalıncaya kadar Elneny top göremedi. 10 kişi kalmış rakibin orta sahasındaki 40 yaşındaki Emre’yle girdiği ikili mücadeleleri kazanmasını, topu soldan sağa atmasını mı övüyoruz?
Dümdüz adam, ne şutu var, ne ara pası var, ne dikine top sürebiliyor, ne driplingi var, ne sertlik getiriyor orta sahaya ne teknik. Olsa da olur olmasa da.

sports guy dedi ki...

Bizim takimla ilgili cok yorum yapmayi dusunmuyorum, muhtemelen bu takim iyice dagilacak ve seneye bin bilinmeyen olarak girecegiz.

Ancak fener'in su muthis dususu buyuk keyif.

Ligde gecen seneden beri toplam 67 mac oynandi. Koskoca fener kac maz kazandi diye sorsam en kotu 33 falan der buradaki herkes eminim, yani yari yariya gormustur falan diye dusunursunuz hatta dusunuruz.

Cevap bambaska halbuki, 25(yirmi bes).

Bu inanilmaz bir oran ve seneye de cok duzelecegini sanmiyorum. Bu derbi isleri de cok psikolojiktir bu arada, tekrar tas gibi takim kurmadan orayi da toparlamalari cok zor olacak artik. Resmen dagildilar.

isteyene oralardan da cok ders cikar da iste, herkes kendi kafasina gore takiliyor bizim ulkede malum :)

Bu arada goztepe'nin sivas'i yenmesi cok zor diyen arkadaslar gordum, kendilerine katiliyor olmakla beraber beraberligin de bize yettigini hatirlatma geregi duydum :)

Futbol bu belli mi olur, sivasli topcularin bi eli ayagi dolanir 1-1 biter mac. Her halukarda pandemi sonrasi bazi maclarimiz tartisilacak konumda olsa da fizik ve kazanma hirsi bakimindan iyi calisan takimi kutluyorum.

Pandemi donusu puan tablosunda 7 macta 15 puanla ikinciyiz ve bizi tek gecen takim da sampiyonlugunu dun ilan etti(onlar da 16 aldi bu arada).

Kiyas icin bakiyorum, ustumuzdeki sivas bu tabloda 7., Trabzon ise 12. Sirada.

Fener 10., Gs ise son goztepe galibiyetiyle ciddi bir cikis yakalayarak 16.liga tirmandi.

Yani oyunla ilgili soylenecek cok sey var elbet, ama ben puan anlaminda boyle bir post-covid performansi beklemiyordum hic sahsen. Helal olsun.

BJK4EVER dedi ki...

Elneny'le ilgili yorumu dogru yapmak ve anlamak lazim. Duz oyuncu olmasi kotu oyuncu oldugu anlamina gelmiyor. Elneny bence dogru takimda gayet degerli bir oyuncu olur. Mesela yaninda atletik bir 6 ve tamamen ofansif ozellikleri olan bir 8 ile sahane oynar. Hem defansif hem ofansif olarak cok yardimci olur ve takima akil katar.
Ama Huzeyfe'nin soyledigi dogru. Ne tek basina 6, ne de 8 rolune uygun. Mesela Saidou kendisinden kalite olarak 5 gomlek asagida. Ama tek 6 Saidou olur, Elneny olmaz. Duz oyuncu olmasi kotu demek degil, zira Henderson da duz, ama Liverpool takimi icinde onemli bir disli.

Elneny'nin sikintisi biraz yaninda kendi kadar duz Atiba olmasi ve orta sahadaki ofansif oyuncularimizdan da verim alinmamasi. Elneny bana gore hala iyi bir oyuncu, ama bizim icin su an luks. Bizim icin 6 gibi 6, 8 gibi 8 almak daha dogru olacaktir.

Onun disinda puan hesaplamasi uzerinden Sergen'i ovmek dogru gelmiyor. Fikstur avantaji ve klasik olarak yeni hocayla takimin bir ivmelenmesi yasaniyor bence. Dogru kiyasi yapmak icin; Sergen'le 14 lig macinda 29 puan topladik. Ayni fiksturde A.Avci ile 24 puan. 14 macta 2 mac, 5 puanlik fark bu kadar buyutulecek birsey mi emin degilim. Kaldi ki ilk yarida Avrupa ligi maclarinin arasinda oynadik bu maclari bu arada.

Ve ayrica bir Riza Calimbay maceramizi da hatirlatmak isterim. Devre arasinda geldiginde 17 macta 12 galibiyet. Sonraki sezon ise ilk 10 macta 4 galibiyet ve kovulma. Sergen Yalcin beni su ana kadar oyuncu tercihleri, mac baslangic stratejileri, oyuncu degisiklikleri ile ikna edemedi maalesef. Gitsin demiyorum tabii, alakasi yok, ama kalirsa seneye cosariz, hatta yakaladigi 2 puan ortalamasini bu kadroyla seneye devam edersek yakalar diyemiyorum.

Emre Toraman dedi ki...

Benim 3 öncelikli beklentim var:

8 numara: Savunma disiplini, top kontrolü ve şutu olan, 3 metreden uzağa da pas atabilen. Oynat diye değil ama belli düzenlerde 2, 6, 7 ve 10'da bile oynayabilir görüntüsü veren. İyi zamanlarındaki ideal tiplemeler: Emre Belözoğlu, Gökhan İnler, Samuel Holmen.

17 kişiden fazla oyuncunun maaş almaması. Maaştan kastım: 100,000 € üstünde.

8'ini oynatabileceğini bile bile kadroyu 14 yabancıyla doldurup kadro istikrarını imkansızlaştırmamak.

Emre Toraman dedi ki...

Yukarıdaki beklentilerim sağlanırsa:
Gelecek sezon kabaca 60+ puan, 60+ atılan gol, 40- yenen gol tutturulursa Sergen'e naçizane 1 sezon daha kredi verirdim.

Yok 22+ kişilik istediği kadro kurulacaksa:
68+ puan, 68+ atılan gol, 34- yenen gol beklentim olur benim şahsen.

@BJK4EVER,

Elneny 13/14 ve 14/15 Atiba gibi duruyor şuan, yanında Veli olduğu için değeri henüz anlaşılamayan oyuncuydu hatta yerine oyuncu bakılıyordu ve İnler düşünülüyordu. Ertesi sezon malum pik sezonunu yaşadı. Elneny Oğuzhan orta sahasını da göremedik maalesef hiç, eğer bu tarz bir oyuncuyla görürsek daha değerlenecektir diye düşünüyorum. %93 pas isabetiyle oynayan biri ki bunu geriden çıkarken yapıyor stoper istatistiği değil bu diğer istatistiklere de yansıyordur. Geçen biri Tolgay ile farkı ne yazmıştı Twitter'da, Tolgay'ın konsantrasyonla alakalı şok top kayıpları oluyordu ve orta saha çizgisinin ilerisine basmıyordu genellikle.

sports guy dedi ki...

Oyunla alakali elestirileri ozellikle pas gectim ve post covid donemi puan tablosunu da yine o yuzden attim.


Ovgum de fiziksel dirilik ve hirs uzerinden. Bu kadar yasli bir takim yine de ayakta kalmayi az cok basardiysa bu oyundan bagimsiz olarak basarili addedilmelidir diye dusunuyorum, hedef olarak da onumuzde fazla bir sey yokken hele(simdi var da baslangicta daha fazla kaybetsek o da olmayabilirdi, bakiniz fenerbahce).

Sergen zaten yanlis bilmiyorsam henuz kariyerinde tam bir sene tamamlayamadi herhangi bir takimda, seneye kotu baslasa kovulmayi beklemeden kendi gider ugrasmaz.

Huzeyfe dedi ki...

@BJK4EVER

Elbette Elneny ve Ruiz gibi oyuncuların kullanılabileceği taktiksel kurgular yapılabilir. Ama hem kiralık hem astronomik bir bonservisi olan bir oyuncu olarak Elneny buna değer mi? Bence değmez. Onun onda bir maliyetine dediğin gibi net bir 6 numara bulunur. Bence 8 için ne yapıp ne edip Oğuzhan’ı futbola döndürmek gerek. Sergen sadece bunu yapsa yaz döneminde ben kendisini başarılı sayarım.

Bence 8-10 transfere ihtiyacı yok takımın. Birçok mevkiyi idare edebilecek altyapı oyuncuları var. Erdem, Hasic, Alpay, Erdoğan, Fatih, Rıdvan, Ersin, Kerem gördüklerimiz ve 1.lig-süper lig seviyesinde forma bulabilen oyuncular. Daha bu seviyede şans bulamayan Atamer, Mertcan, Almos, İlkay filan var. Net katkı verecek 11 oyuncusu olarak 4-5 transfer yeterli bence.
Mevcut sınırlamayla GG ve Caner’i tutma zorunluluğu var maalesef. Ben ikisini de tercih etmem ama yapacak birşey yok. Onları Lens, Kerem, Rıdvan yedekler. 6 numara transferi şart. 8’de Oğuzhan’ı Kartal/Erdem yedekler. Sağda çizgiye basacak kanat oyuncusu bulursak onu Lens yedekler. Solda Güven ve Boyd senede 5-6 gol üretir böyle bir sistemde ki bunu son 3-4 haftada gördük. İkisinde de iç forvet özellikleri yarım yamalak da olsa var. Benim burada kadroya asla yazmayacağım oyuncu N’koudou. İleride Burak’ı yedek forvete düşürecek iyi bir forvet transferi şart. Minimumda bunlar olursa Beşiktaş en azından yarışın içinde kalır. 4-2-3-1’den şaşacak bir hocamız olmadığı için Ljajic ve Hasic rotasyonla oynar.

Ersin
GG Vida Roco Caner
Transfer Oğuzhan
Transfer Ljajic Güven
Transfer

Yedek kadro
Transfer
Kerem Erdoğan Alpay Rıdvan
Kartal/Necip/Fatih Mertcan/Erdem
Lens/İlkay Hasic Boyd/Almos/Akgün
Burak/Umut

Birçok oyuncu birbirine tercih edilebilir bu kadroda. Değişmeyecek en önemli üç pozisyon transfer edilecek forvet, 6 numara ve çizgiye basacak sağ açık. Sağda çizgi ısrarım da sol forveti oynayabilen birden fazla oyuncu olması, Akgün, Almos, Boyd, Güven.
Transfer edilecek kaleci kalibresine göre Ersin’in önüne de geçebilir. Ama bence Ersin büyük takım kalecisinden beklediğimiz mental kapasiteye sahip ki en önemlisi bu. Sakin ve düşünerek hareket ediyor. İkincisi de çıkışları yerinde. Çizgide bir Tolga Zengin veya Fabri değil, ama olmasına gerek yok. Ne yapıp edip yer tutmayı öğrenmeli.
Ben bu kadroyu görsem hiç itirazım olmaz. Roco’yu Alpay keserse çok güzel olur. Fatih de 6’da forma yarışına girebilir.
Ama sene başında N’sakala Welinton Cisse Junior Fernandes kadroda olursa 2 seneyi daha çöpe atmış oluruz.




beagle dedi ki...

Elneny ile ilgili begenenler bile ayni seyi soyluyor "mevkisinin isini iyi yapamiyor" ama baska artilari var.

6 numarada verilmesi gereken istatistik, garanti paslar degil ikili mucadele sayi ve kazanma, top kapma, hava topu. Bunlari 0 adet ve %0a yakin yaptigi bir suru 45 dk var.

Ruiz gibi Elneny de buyuk zaaf olusturuyor. Sezonu biraz kurtaran Elneny'e yerini birakip kariyer gol rekoru kirip, golle sonuclanan frikik ve penalti vb kazandiran Atibadir.
Mesela bence iyi bir 8 olan Oguzhan , Elneny ile oynasa takim lime lime dökülürdü.

Takimda esas isini iyi yapamayanlar gitmeli. Ersin gosterdiki 2 sezon once CL finali oynayan Liverpool Kalecisinin bile, eger kotuyse, bir U19 oyuncusu yerini doldurabilir.

Benim listem:

5 Roco
3 Caner
6 Elneny
11 Nkudu
7 Diaby

Pozisyonlari muhakkak degismeli.

beagle dedi ki...

@Huzeyfe
Akgünün kosu ozellikleri ve gecmis tecrubesi sola uymuyor. kiralikta sol denediler olmadi.

10 veya 9 olmali. En guzeli Larin/Umut ile 442de eslesmesi.

Emre Toraman dedi ki...

Ben beğenilmeyenlerden Boyd, N'koudou ve Roco'ya biraz pozitif ayrımcılık yapma taraftarıyım şahsen. Oyun anlamında kötülerdi bu konuda kesinlikle hemfikirim. Fakat bu adamlar yaş/milli takım/vitrin olarak çok idealler. Ortalama bir sezon geçirseler 8-10 milyon € bandında Avrupa'ya satılabilirler.

Mesela ortalama bir sezon senaryosunda Lens'in 7 gol + 7 asist yapmasındansa Boyd'un 6 gol + 6 asist yapmasını tercih ederim. O 1 gol + 1 asist farkı şampiyonluk getirebilir farkındayım. Fakat o 1 gol + 1 asist 10 sezonda 1 şampiyonluk getirirken 6 gol + 6 asistli ABD milli 26 yaşında bir kanat oyuncusu 10 sezonun 5'inde 8-10 milyon € bonservis getirir bence.

Rakamlar ve isimler değişebilir ama bu tarz profillere sahadaki oyunlarına göre bir tık pozitif ayrımcılık yapmak orta vadeli planlamalar açısından gerekli bence.

Emre Toraman dedi ki...

Bu arada Lens de aslında tam vasatüstü bir sezon sonrası Araplara kitlemelik adam ama bu tarz bir transfer akışı(Arabistan öncesi aktarma istasyonu) sürdürülebilir ve geliştirilebilir bir strateji gelmiyor bana.

Çok İlhan Cavcav ya da FM kafası baktım olaya ama Şenol Güneş'le geçirdiğimiz, kulüp tarihinin başarı ve puan ortalamasının epey üstündeki 4 sezonun 4'ünde de bonserviste artıda olmamızı yadsımamak lazım diye düşünüyorum: https://www.transfermarkt.com/besiktas-istanbul/alletransfers/verein/114

Emre Toraman dedi ki...

Son bir ekleme: Kimyaları uymadı gibi bir durum olabilir fakat futbol hayatlarını 100 kere baştan simüle etsen beklenen değer olarak Roco Tosic'den/Ersan'dan, N'koudou Gökhan Töre'den, Boyd da Olcay'dan çok farklı bir kariyer hikayesi yaratmaz diye düşünüyorum.

Zaitsev dedi ki...

@ beagle

Sezonu kurtaran tercihlerden biri de defanstan çıkan ilk topu Atiba'ya aldırmamaktır :)

*****************

@ Emre Toraman

Boyd ve Nkodou konusunda katılıyorum. Roco'da oynatılma ve tercih edilme süresine göre iyi performans gösteriyor. 1 maç oyna 15 maç yedek.

Açık oyuncularımızı kullanacak, onları yönlendirecek bir sistem gerekli. Topu bu adamların ayağına değil önüne atacak, onları koşturacak 8 ve 10 numara gerekli. Bu adamlar sıkışık alan topçusu değil.
*******************

Yeni sezon için ilk iş defans ile ön taraf arasındaki bağlantıyı kurmalıyız. Top orta sahayı daha hızlı geçmeli.

Bu takımın sert, ayağı düzgün, vasat üstü bir 6 numaraya ihtiyacı var. Ozzy kendini toparlayamamış ise 8 numara ihtiyacı da var.

Eğer stoper gençler iyi çalışırlar ise Vida'nın yanında genç bir oyuncu görebiliriz.

Ersin-Ljajic-Vida harici kalanı ise tufan. Sergen hoca 8-10 transfer isteyip 5 tane koparırsa iyi.

sports guy dedi ki...

Boyd Olcay'in kariyer hikayesini yaratacak olsun 7 yillik sozlesme veririm adama yahu.

Tyler boyd 25 yasinda sanirim, olcay bizde o yasta son saniyede feneri avlamakla mesguldu :)

Emre Toraman dedi ki...

@sports guy
Kimyaları uymadı dediğim olay aslında biraz. İkisi de Beşiktaş'a 25 yaşında transfer oldu. Transfer olurlarken Olcay'ın Transfermarkt değeri 1.25 m €, Boyd'un 1.5 m €. Olcay'ın Türk milli maçı yok Beşiktaş'a gelmeden, Boyd'un transfer olduğu yaz 5 tane var. Ki bu adamların biri Yeni Zelanda'dan çıkma, biri Almanya. Ben şahsen Beşiktaş'a 100 kere gelseler Olcay 51'inde kesin daha faydalı olurdu bile diyemem. Boyd Samet Aybaba sezonundaki futbola gelseydi ve Olcay'ın rolüyle oynasaydı Fener'i avlayamazdı da diyemem. Ki muhtemelen Ankaragücü'nde bizi avladığı gibi avladı. Ya da Olcay bu sezon gelseydi 5 gol 5 asisti bankoydu da diyemem.

Olsaydı, yapsaydı, etseydi... lerle dolu oldu biraz :) Ama itirazım zaten "Boyd Beşiktaş'ın beklediği futbolu oynayamadı"ya değil, yanına bile yaklaşamadı. Ama oyuncu kalitesi olarak Beşiktaş'ın futbolcusu mu? Bence Olcay kadar evet.

can dedi ki...

@sportsguy
Aynen! Boyd, mental olarak da bir kanat oyuncusu icin kritik meziyetler anlaminda da Olcay’in fersah fersah gerisinde. Kiyaslanmalari bence Olcay’a buyuk haksizlik.

Bonservis getirmelerini gectim, Boyd, Roco gibi adamlarin maaslarini verecek enayi bulursak saniye dusunmeyelim, bu adamlarin nevzat demirde ictikleri bir tas mercimek corbasi bile zarar.

fidddas dedi ki...

boyd-olcay karşılaştırması bir süredir üzerine düşündüğüm bir konu hakkında ahkam kesme dürtümü tetikledi.

futbolun ekonomisine ve basit anlamda ekonomiye dair derin ve engin bir bilgim yok ama bizim gibi 300-500 milyon dolar seviyesinde borcu olan bir takım için zamanında fikret ormanın dediği gibi sat sat sat ekonomisi hiçbir zaman uygun bir model değildir. çünkü endüstriyel futbol her ne kadar oyuncu sirkülasyonunda bereket olduğunu söylese de bu takımların lehine bir bereket değil aslında. toplamda 20 kişilik oyuncu ve 10 kişilik yönetici grubunun 9 ay boyunca uyumlu çalışmasını ve oyun anlamında mekanikleşmesini bekleyen futbol için aslında oyuncu sirkülasyonunun olabilecek en optimum seviyede tutulması gerekiyor. çünkü ortalama 5-6 milyon euro (bizim seviye için) bonservis elde edebileceğin bir oyuncu için sıfır bonservis maliyetiyle de olsa yeni oyuncu da bir riske giriyorsun. (biz bunu iki şampiyonluk sonrası bir çok oyuncuda yaşadık)

asıl olan eldeki oyuncularınla eğer bir başarı yakaldıysan ufak dokunuşlar ile mevuct kadroya ekler yaparak oyununu keskinleştirmendir. yorumcular sürekli türkiye liginden bir takımın şl de çeyrek finalde oynamasının mümkün olacağı hayalini sattılar, sonuç olarak istanbulun büyükleri battı. gerçekçi yaklaşımda ise gruptan çıkmak büyük başarıdır, gerisi bizi ilgilendirmez. her yıl katılım sağlayarak ve lig pozisyonunla ancak bu 300-500 milyon dolar seviyesindeki borcu eritebilirsin. (ortalam maaşı 1-1.5 milyon euro seviyesinde tutarak) biz şl de çeyrek final oynayamayız, yerimizi, paramızı ve konumumuzu bilelim.

bu arada ffpnin dayattığı sattığın kadar alabilirsin bu tip borçlu kulüpler için aslında temelde bir çözüm değil. takımları bankaların kucağına daha hızlı itiyor. borcu borçla çevirmeye sevk ediyor. istanbul büyükleri gibi satış-alış dengesi ile çevrilemeyecek borcu olan kulüpleri başarıya muhtaç bırakıyor. burada yeni bir önerme gelmesi gerekiyor. alt yapı yatırımı kısa sürede çözüm olmuyor. dortmund bile 2000ler başındaki batağından 7-8 yılda ancak çıkabildi. eğer istikrarlı bir gelir yoksa bizim seviyemizde oluşan borcun kapatılması imkansız ve bu bizim gibi takımları daha kötü bir sarmala sokuyor. garanti edilmesi gereken ilk iki şey istikrarlı oyun ve istikrarlı gelir olmalı bence. ffpnin de biraz daha buna odaklanması gerekiyor.

zaten bize örnek gösterilen porto ve benfica modelleri de o büyük bonservis rakamlarına rağmen çöktüler ve uefa denetimine girdiler. şl çeyrek finali gediklisi takımlar ve premier lig taraftarın futbol algısını çok olumsuz şekilde bozdu. taraftar bir önceki sene 10+ gol 5+ asist yapan oyuncuyu bile 10-12 milyon euroya gözden çıkarıp yeni bir oyuncu gelmesini istiyor.
bu blogta ben ve @disco ve bir iki arkadaş daha haricinde pek sevilmez ama şenol güneş hep bu konuya vurgu yapmıştır. eldekileri tutalım ve maaşlarını ödeyelim, yeni transfer yapmayalım. maalesef ai ne kadar ilerlese de fm/cm gerçek hayatı tam istediğimiz gibi yansıtmıyor. futbol hala insan parametresine çok derinden bağlı.

olcay-boyd bağlantısına gelirsek, ben olcayın 1-1.2 milyon euro bandında maaş ile hala bizde oynuyor olmasını boydu 2.7 milyon euroya transfer etmeye tercih ederdim. olcayı eğer arkasına yetiştirdiğim bir oyuncu yok ise ya da transfer edeceğim oyuncuyu 1 yıldır izlemiyorsam alman orta sıra takımlarından 5-6 milyon euro teklif gelse bile satmazdım.

über yetenekli oyuncular zaten belirli takımlarda oynuyorlar, bizde oynayacak oyuncuların elbette bir türlü bir defosu var, o defoyu yerine daha genç veya daha umut vaad eden oyuncuyla değil kurulan ve keskinleştirilen oyun ile kapatırdım. eğer yerine transfer yapacaksam bile bunu, elde edeceğim faydadan emin değilsem 1 sene denemeli (boydun olcayın 30+ geçtiği zaman transfer edilip denenmesi gibi) olarak yapardım.

fidddas dedi ki...

burada sorun, bir oyunu uzun süre oynadığında rakiplerin buna çözüm bulması olarak görülebilir. ancak 2000 lerin başından beri aynı oyunu 3-4 sene aynı şekilde ısrarla oynayan tek takım başakşehir, sorun çıktıkça oyunda değişiklik yapıldı ama kadro sirkülasyonu bizim seviyemizde değildi hiçbir zaman. epurianu 3 senedir falan o takımda. bizde 3 senedir takımda olan stoper var mı? teklif de gelmiştir oyuncuya ama bırakmadılar. işte burada da ffp devreye giriyor. bir şekilde iyi bir takım kurdun, tuttu da, ancak bir sonraki sezon oyununu bir miktar geliştirmen gerekiyor ve alacağın oyuncunun bir miktar bonservisi var. alabilmek için bazı durumlarda takımdaki en işe yarar parçalardan birini bonservisiyle satman gerekiyor ve başa dönüyorsun.

bunun aynısını genç oyuncu yetiştirelim satalım için de söyleyebiliriz. onu yapabilmen için alt yapıdan (alt yapın tescilli olmadığı için, misal barcelona orta karar alt yapı oyuncusunu bile zaman zaman 7-8 milyona satabiliyor) her yıl wonderkid çıkarman gerekiyor(yani senin orta seviye alt yapı oyuncun eğer çok şanslı değilsen 2-3 milyon bile etmeyecek). oyuncu satarak borç kapatılmaz.

örneğin ersin biraz kafayı çıkardı ve sattık 7ye 8e. arkasında emre bilgin var diyebiliriz ama emre bilgin denk gelen bir derbi maçında talihsizlik yaşasa emre bilginin kariyerine elveda diyebiliriz. genç oyuncu masrafsız ama büyük riskler barındırıyor. sadece oyuncunun yeteneğine bırakıldığı için de güvenilmez bir yer oluyor. oyuncu yetenekli ama çalışmıyor, yetenekli ama mental olarak yeterli değil, yetenekli ama menajeri kötü. onları kazanmak için çok fazla faktör var. o yüzden eğer alttan bir değer geliyorsa, bu borçlu durumda, diğerlerinden emin değilsen ikame edene kadar elinde tutman gerekiyor.

yazıda vasat oyuncuda ısrar edilmesini söylemiyorum, sürekli şans yanımızda olsun diyerek transfer yapmamız bize bir fayda sağlamaz. olcay gibi oyunculardan hemen bu kadar kolay vaz geçmememiz gerekir. (metin ali feyyaza girmeden yazıyı bitirdim :))

fidddas dedi ki...

babeli aldın diye olcaydan vazgeçilmez. al işte babel paramı alamıyorum diye patladı. şu anda elinde forvetle etkileşime girecek bir tane bile kanat oyuncun yok. 5 tane kanat oyuncun var ama bu yıl toplamda olcayın prime zamanında yarım sezonda verdiği katkıyı veremediler...
mehmet ekici fenere 6 ay geç transfer olsun diye vazgeçilecek oyuncu değildi olcay.
eldeki değerlerin kıymetini bilmek lazım. oğuzhan için de bu sözlerin aynısı geçerli. onu beşiktaşta verimli şekilde futbol oynamaya ikna etmek teknik ve idari ekibin görevi. mali durumumuz bunu söylüyor bize.

@fidddas ve @Emre Toraman +,

Olcay saha içi saha dışı harika bir karakteri, yıllar boyu her türlü fayda verirdi bek pozisyonunda bile oynatırdın, ıslıklandığında Olcay'a sahip çıkmayarak kulüp aslında felsefesini kaybetti çünkü taraftar Olcay'ı değil özel yetenekleri sınırlı şaşasız çabasını ortaya koyan futbolcuları ıslıklayıp şaşalı isim transferlerine yol açtı, Olcay gittikten sonra Oğuzhan da bitti. Geldiği yeri, geldiği şekli unuttu seyirci, bunun bedelini de senelerce ödeyeceğiz. İşte başkan olarak iş adamı falan değil de futboldan gelen birileri olsaydı böyle kırılmalar yaşanmazdı ne diyelim.

Beşiktaş'ın futbolu bilen yönetimi olması lazım başta, mesela Nsakala konuşuluyor 700-800 bin Euro'ya. Benim kafamdaki yönetim çıkıp diyecek ki hayırdır yaş olmuş 30 olduğun takım Alanya milli takım belli dünyanın en güzel şehirlerinden birine büyük bir vitrine çıkacaksın 800k ne hayırdır al sana 500, Alanya'da kazandığın paranın 50k fazlası falan. Fakat bize gelen adamlar hep tavan fiyat baz alınarak çakılıyor, Larin geliyor 1.6 istiyor bunun pazarlaması da işte Negredo 4-5 alıyor diye. Elinde alternatifli liste olur işine hangisi gelirse onu alırsın kimsenin bokunda boncuk yok işte görüyoruz.

Sonuçta TR liginden bahsediyoruz @BJK4EVER'ın çokça değindiği gibi ne bir taktik ne yüksek kondisyon var biraz fizik gücü biraz yetenek, bu seviye işleri başarılı bir şekilde yapamamak zor olsa gerek. Başakşehir'le dalga geçiyor yabancılar Fifa 11 oynayan biri mi yaptı bu kadroyu diye seviye bu maalesef.

Ahmet Usal dedi ki...

@Emre Toraman, @fidddas +1

Hocam çok iyi yakalamışsınız, @fidddas, özellikle senin değerlendirmen kesip saklayacaklarımdan, ŞG konusuda da katılıyorum, adamın eline stabil devamlı beraber oynayan kadro veremedik. Habire en kritik mevkillere sirkülasyon. Bişi değişmedi, artı bonservisle ŞL ye gidemediğimiz gibi battık. Tüccar kafalı başkanlar bu düşündüğünüzü düşünemiyor.

@Fernando Claudse, aynen +1 Hocam..

dominic molise dedi ki...

transfer doneminde gelenlerden cok gidecek olanlar beni cok sevindirir.
lens, nkoudou, vida, mirin, roco, larin
hatta douglas, burak yilmaz, ljajic, oguzhan
esittir 20 ml euro garanti para yillik.
caner, diaby, elneny, boateng zaten gittiler.

oguzhan yari yariya indirimi kabul ediyorsa kalsin.
yeni transferlere de max. 500 bin euro yillik sabit ucret. bitti gitti.
buyrun sergen hocam, soz sizde.

hasic, dorukhan, fatih beni heyecanlandiriyor gelecek sene icin, bir de gencler tabii.

Ahmet Usal dedi ki...

@dominic molise

Hocam işin aslı kadro her sene erozyona uğruyor, gelenler de gidenleri hep arattı. Benim korkum Ljaic, Vida, Lens ve Burak Yılmaz, Caner ve Gökhanı bile arayacak olmak. Sonuçta bir derece aldıysak bu sene bazılarınca en zayıf halka olarak değerlendirilen Elneny, Ruiz ve bu saydığım oyuncular ve sonradan katkı veren genç kalecimiz sayesinde. Yani en az 8 yeni oyuncuya ihtiyacım var diyen Hocanın ilk kalsın dediği adam Elneny, gidecek tabi ama adam hala parasını alamamış, tavır koyup idmana çıkmadan maça çıkıp herşeyini veriyor.

Bir açıdan ölüleri bu ligde ilk dörtte, tabi Hoca faktörüyle. Hocanın motivasyon sorunu diye bahsettiği Günayere göre paraların ödenmemesi. Yabancı oyuncular için en motivasyon öldürücü faktör. @Zaitsev, hocam şimdi çıkıp deme bilerek geliyorlar diye, 8 ay maaş alamamak dışarıdan ekmek yeme amacıyla gelen yabancı oyuncu için, hele maaşını düzenli aldığı büyük liglerden geliyorsa her türlü haklı gerekçedir oynamamaya ya da sözleşme feshetmeye.

Sonuçta öyle gençlerin bokunda boncukta yok. Hani birinci yedek olarak eyvallah ama yetişip kendilerini kanıtlamaları, ya da bizde oynayacak seviyede olmaları soru işareti her açıdan. Mantıklı planlama gençlerin özellikle milli olanlarının birinci yedek olması, sonrası çok ekstra kapasiteli değilse zorlama.

@fidddas

Burak Yılmazın çok şey var söylemek istediğimden kastettiği buymuş. Yabancılar parasını alamadığı için gidiyor ya da idmana çıkmıyor, biz daha uzun süre para alamadığımız halde sakat bile olsak gıkımızı çıkarmadan oynuyoruz, yırtıyoruz kendimizi anlamında söylemiş. Adam kongre üyemiz ve kaptanımız. Haksızlık etmişim, boşa dolmamış bir yerde.

Takip ettiğim kadarıyla Yönetimle Hoca arasında transfer listesi açısından uyumsuzluk var, Torunoğulları ile Sergenin listesi farklıymış, sıkıntı oradaymış. Öte yandan UEFA dan temiz kağıdı alacak para bile yok - birikmiş borçları gelir olmadan nasıl ödeyip temiz kağıdı alıp bir de transfer yapacaklar. Hoca ondan 8 - 10 istediği transfer olursa yarışabiliriz, yoksa bişi beklemeyin mesajı veriyor.

Şafak baya karanlık..

Şahsi fikrim Olcay'ın mentali ne kadar iyi olursa olsun teknik olarak Beşiktaş seviyesinin yanından geçemeyecek bir oyuncu. Oyun bilgisi ve inatçılığı ile kendi şansını kendi yarattı ama Türk futbolunun hızlı, teknik ve geniş alanda etkili oyuncu profilinine hiç uymadığı için lig standartlarında bile barındırılabilirliği tartışmalı. Ha takım içi bütünleştiriciliği, adanmışlığı filan kadroada hamle oyuncusu olarak tutulabilir olmasını sağlıyor ama 1 numaralı opsiyon olması kabul edilebilir değil.

Boyd değişik bir adam. Bence bir kanat oyuncusu bile değil zira onun da en kuvvetli özelliği oyun görüşü. İyi kötü sırtı dönük bir oyunu var. Özellikle milli takımda çok fazla oyun yönü değiştiren cross pas attığını görmek mümkün. Topsuz oyunda da hareketli ve sorumluluk almaktan çekinmiyor. Bununla birlikte çok ciddi bir istikrar ve özgüven problemi var. Bu seviyelerde tolere edilemeyecek eksiler bunlar. Benim fikrim bu adamı 8 numaraya evirmek ama bu kadar radikal bir değişikliği ne kendisi kabul eder ne de Beşiktaş böyle bir risk alabilir.

Bence ikisi de BJK seviyesi oyuncu değil sonuç itibariyle :) Babel'in link up seviyesi, hava hakimiyeti ve teknik kabiliyetiyle bu ikisinin toplamı yakın bile değil. Onun da bambaşka dertleri var tabi ama Babel'i her zaman tercih ederim.

sports guy dedi ki...

Safak sayet karanliksa turk futbolu icin karanlik, sadece bize degil.

Seneye otomatik sampiyonluk beklentisinde olanlar icin de karanlik olabilir :) su ana kadar pek olu transfer yapmayan basak, cok ucmadan minimal takviyeler yaparak cl parasini kullanirsa seneye zaten otomatik favori yine. Kadrosundaki oyuncularin bir kismi da zaten "vizyonsuz" topcular. Bunu acacagim, sevgili @fiddas'a ne kadar katilmadigimi aciklarken.


"Babel'i aldin diye olcay'dan vazgecilmez" katilirim, ama senol'un besiktas'i o sene getirdigi noktada olcay'a ihtiyac da yoktu. Bunu olcay'a ciddi sempati duyan bir adam olarak soyluyorum. Ve o sene babel gelmese ne avrupa'da yari finalin kapisindan donebilirdik, ne de ligi alabilirdik. Oyun daha cok fiziksel guce ve bireysellige evrilmisti, kenar ortalarda arka direk kosularini hakkiyla yapabilecek bir adama ihtiyac vardi ve bu adam gerektiginde ileride fizigiyle top saklamaliydi.

O kadroda olcay ancak yedek oyuncusu olabilirdi, onu da kendisinin zaten istemedigini dusunuyorum sahsen. Yani diyelim ki biz olcay kalsin istedik, adam yine giderdi.

Ha oyun niye o tarz bir oyuna evrildi sorusunu sorarsak guzel soru olur elbet, benim cevabim sosa yerine talisca'nin girmesi sebebiyle oyunun kanatlara yigilma zorunlulugu olur ama elbet daha derin cevaplari da vardir. Senol hocam bilir o tarafini :)

Oyunculari elde tutma konusunda genel anlamda gelince.. ben oyuncu satislarini yanlis bulmuyorum. Ederini bulan oyuncuyu satmama luksu TR'de hic bir takimda yok. Ederinin altina sattigini dusundugumuz adamlar olabilir(marcelo), ancak ederinin ustune sattigimiz adamlar da var mesela(cenk).

Burada problem, giden adamlarin yerini iyi doldurabilmek. O da daimi duses atmaktan geciyor biliyorum ama maalesef duzen bu.

Birincisi ffp buna zorluyor zaten, ikincisi dikkat ederseniz bizim sattigimiz adamlarin neredeyse hepsi bizde avrupa'ya vb gore dusuk maas alirken parlamis topcular. Yuksek maasli adami satabilmek icin adamin burada ciddi ucus gostermesi lazim zaten, yoksa zaten gonderemezsin.

Ha eger dusuk maasla oynattigin adami zam yaparak tutacaksan da o zaman hem kurdugun maas dengesinin icine edersin, hem de o adamin yukarida degindigim gibi "vizyonsuz" olmasi gerekir. Lyon talip oldugunda Marcelo gitmek istemedi de biz zorla mi gonderdik sizce? Ya da soruyu soyle sormak lazim belki de, Turkiye liginde Lyon'un talip olup da alamayacagi futbolcu var midir?

Basak'tan ornek vermek o anlamda cok dogru degil iste. En basit ornegi visca. Adam net vizyonsuz. Su zamana kadar tonla teklif geldigine eminim, ama gitmek istemedi adam. Oyle aman aman maas aldigini da dusunmuyorum basak'tan, robinho'nun yarisi maasa falan oynuyodur tahminim. Herif istanbul'u seviyor, mutevazi ve halinden de memnun. Basak icin tam duses. Mesela muhtemelen crivelli'yi satarlar cunku adam durmak istemiyor. Epureanu keza, yine halinden mutlu gozukuyor adam. istese gider, basak da bir sey yapamaz bu duruma. Hicbir yonetici takiminda gitmek isteyen oyuncuyu zorla tutmak istemez.

Bizde mesela, 2015/2016 kusursuz bir maas dengesiyle olusturulmustu. Dunya capinda bir forvet ucuk bir maas aliyordu, ama kalan oyuncular arasinda oyle aman aman ses ettirecek bir fark da yoktu. Bu kadrodan adam satmadan korumaya kalksan ise sosa'ya yillik 3 kusur milyon eurodan maas teklif ederek baslamak gerekiyordu atiyorum. Bu da yavas yavas diger tum oyunculara yansiyacakti. Bu modeli deneseydik ne olurdu? Bilmiyoruz. Hatta biz bu yuksek maaslari teklif etmemize ragmen o oyuncularin bazilarini tutabilir miydik? Onu bile bilmiyoruz. Marcelo'yu arayan girla insan vardir burada mesela, Lyon'un teklifine karsilik yilda 3 milyon euro teklif etsek kalir miydi yoksa yine gitmeyi mi secerdi?

Benim bildigim "nolur beni satmayin" demesine ragmen hafiften zorla ikna edilen bi Tosic oldu o surecte.

Yani "parlayan oyuncunu satma, tut" demek kolay da, uygulamasi pek oyle olmuyor maalesef.

dominic molise dedi ki...

@ovunc'e katiliyorum. takimda az cok kendini gosteren adamin yeni kontrat taleplerini karsilayamiyor ki takim. buyuk ihtimal dorukhan bu yuzden gidecek mesela. keza sosa, marcelo, fabri gibi adamlarla yeni kontrat imzalansaydi ne olurdu? ornegi oguzhan. buyrun size yilda 2+ kazanan ve altinda ezilen bir oyuncu.

o yuzden bu ekonomik duzlemde bence tek cozum uzun ve ucuz kontratlar. tutarsa satarsin, tutmazsa elden cikarabilmen(kiralayabilmen) zor degil. bkz: hasic.

yilda 500bin euro limitimiz var. geliyorsan gel. bitti. bundesliga'daki adami nasil ikna edersin? etme. iskandinav, balkan, latin pazarina acil. ya da buyuk ulkelerin -fransa, ingiltere, almanya- ikinci liglerine.

Appindangoyé'nin umraniyespor'dan bedava alindigini biliyor muydunuz?

su ekonomik duzlemde -ki daha iyiye gitmeyecek- durum ortada.

Emre Toraman dedi ki...

Aslinda nerede oldugunu, nerede olabilecegini ve nerede olmaman gerektigini tespit edebiliyorsan daima duses atman da gerekmiyor bence.

Benim bildigim gordugum Besiktas; her sezon sampiyonlugu hayaller, 2 sezon basina 1 sampiyonlugu hedefler, 3.5 sezon basina 1 sampiyonlukla kanaatten gecer, bunun alti basarisizliktir.

Borclari dondurebilmek icin izlenebilecek strateji de, sezon oncesi tarafsiz kuruluslar(iddaa vb. bet sirketleri, FM vb. simulasyonlar) tarafindan ongorulen pozisyonda bitirilirse 1 milyon euro da olsa artida bitirecek butceyi olusturabilmekten geciyor bence. Pratikte bilemem tabi de teoride surdurulebilir bir yontemdir bu.

Borclari kapatmak diye bir hedef koyamazsin cunku, daha fazla artmayacagini iddia eden bir sistem kurmak hedeflenmeli. Boyle bir hedefi bile gelir gelmez saglamak mumkun degil zaten. 2-3 yillik, belki daha uzun mali disiplinlerle mumkun olabilir.

Ispanya gibi ulkelerin cikis yollarini dinlerken duymustum, cok hosuma gitti: "Less powerpoint, more excel". Demokratik sistemlerde buyuk celiski tabi ama, ben baska cikis yolu goremiyorum.

sports guy dedi ki...

Safak neden tum turk futbolu icin karanlik onu da acayim bari, topa iddiali girmisiz de atlamisiz o kismi.

Daha once de soyledim, belki bilmeyenler vardir, seneye cl'ye direk katilim gidiyor bizim ligden. "Levent Yuksel - Bu Gece Son" sarkisi calacak yani sampiyonlar ligi muzigi yerine.

Donemsel cl yapip onlari komple maasa gomme devri komple silinecek yakinda kisacasi. Onelemelerde sampiyonlarin yolu daha kolay evet ama garanti kismi geciyor. Kaldi ki arkadan tas gibi gelen Avusturya falan da var daha, bu sene onlara da gecilmememiz agir surpriz olur.

Bu ortamda sartlar degisecek. Batan ekonominin de etkisiyle, her takim maas butcesini ciddi indirip baska cikislar bulmayi deneyecek.

Pandemi de bu anlamda isin tuzu biberi oldu zaten.

Buradan akilli olan takim cikar. Gerekirse gitmek isteyen herkesi yollamamiz lazim, nispeten dusuk maas alan ama besiktas kalitesinin altinda duran adamlarin kalmasini isteyebilecek durumdayiz artik(mirin,larin).

Oyle kadro temizlikleri gormeye baslayacagiz ki herkes "ne oluyor lan" diyecek. Gs'nin kadrosunun yuzde 80i gidici. Seri-lemina zaten kiralikti onlar olmayacak, belhanda'nin maasini karsilayabilecek ilk takima gonderecekler, ha keza feghouli de oyle. Falcao icin ustune para bile verebilirler gitsin diye, zaten diagne de geri donecek onunla idare etmeye calisirlar.

Fener'in durumu daha da kotu, satmak istese bizim de deneyecegimiz bir yol olan karsilikli fesih islerine basvuracaklarini dusunuyorum bir suru topcuda. Gustavo icin de lyon'dan teklif var diyorlar, dogruysa yine 5 saniye dusunmez gonderirler.

"Gunluk basari" dusunen takim bu saatten sonra yanar. Hem ucuz hem kafaya oynamayi buyukluk algisina takilmadan basarabilen takimlar kafaya oynar bundan sonra.

Asil vizyon bu olacak, artik tutturabilen olursa ne ala.

Emre Toraman dedi ki...

Ilk paragrafa ekleme: ...tespit edebiliyorsan, ve bu tespitini anlatabiliyor ve secmeninle anlasabiliyorsan...

Ahmet Usal dedi ki...

Arada güzel şeyler de oluyor, Göksel Gümüşdağdan yüreğimin yağlarını eriten açıklamalar; hani görmüşsünüzdür ama görmeyenler varsa diye, hem burada da kaydı olsun, tekrar tekrar okuyup mutlu olasım geliyor, tam anlamıyla züğürt tesellisi :

"Türkiye'de şampiyon olan takımın ŞL ye doğrudan gidebilmesi için toplanan puanlarda bizim katkımız %45. Gerisi de zaten Beşiktaşın. Bazıları son 40 maçta 2 galibiyet alırken biz Avrupa'da puanları topladık!"

"Bugün kendini bilmez bir kaç gazete(Fotomaçı falan kastediyor-2 gündür yazıyorlar TS nin şampiyonluğunu hakemler çaldı BS nin önünü açtılar diye) tertemiz şampiyonluğumuzu lekelemeye çalıştı. Geçen sene bizden 8 puan farktan çalınan şampiyonluk temiz miydi? O zaman neden bu başlıkları atamadınız? Hepsi teker teker temizlenecek, eski Türkiye geride kaldı."

"Tapu dairesine gitse akli dengesi yerinde mi diye belge istenecek isimler artık Türk Futbolundan emekli olmalı. Devir artık Okan Buruk, Sergen Yalçın, Erol Bulut gibi çağdaş antrenörlerin devri. Artık gazla, medya baskısıyla şampiyon olma devri geride kaldı."

Yani diyor ki ülke şampiyonunu ŞL ye sokacak puanları BJ ile BJK topladı,GS basın desteği ve masabaşı oyunlarıyla o paraların üstüne kondu.

Kursaklarında kalsın, batsın, beter olsunlar...

Zaten bizim durumumuz burada en güzel şekilde tartışılıyor, bari ben de amigo ruhumla ortamı UltraAslan forumu kıvamına çekeyim kısa bir anlık:) Bu demeçler bunu hakediyor.

fidddas dedi ki...

Olcay-boyd ikileminden olcay-babel ikilemine dönen durum için ek yapayım
Babell geldiyse tabii ki babel oynar, @sports oradaki talisca teşhisinde doğru bence. Babel varken olcay oynasın demek istemedim, babel var diye arkasını düşünmeden olcayı elden çıkarmamalısın demek istedim. Olcayın veda konuşması pek gitmek ister gibi değildi ama futbolcular duygulara da oynayabiliyorlar.
Keza marcelo da bildiğim kadarıyla gitmesi için ikna edildi. Ffp sebebiyle diğer transferlere bütçe yaratmak için en satılabilir oyuncu o olduğu için gitti.
Yazıyı sıcaktam uyuyamadığım için geç saatte yasmıştım, fransa orta sıra takımlarından örnek vermeyi unutmuşum, değerini bulan her oyuncu elbetteki satılır ama arkasının doldurulması gerekiyor. Her sezon 11 den 5-6 oyuncuyu transfer ile değiştirmek doğru değil. Biz çok çok ciddi bir fırsat yakalamıştık ama ahmet bulut ile sirkülasyon uğruna bunu yerle bir ettik. 1.5 alan bir oyuncuyu doğrudan 2.5a çıkarmak yerine başarı bonusları ile 2ye ikna etmek gerekiyor. Başarısızlık olası, bu durumu göz önüne almak ve buna göre hesapları yapmak gerekiyor.

fidddas dedi ki...

Ayrıca oyuncular eğer premier lige gitmiyorlarsa bizim verdiğimiz net maaşa yakın ücretlere gidiyorlar. Marcelo lyondan yıllık net 3 milyon almış mıdır emin değilim.

Hesap verebilirlik ve denetim olmadığı sürece teorik veya pratik hiç bir önlem 3 büyükleri ve dolayısıyla Türk futbolunu kurtaramaz.

Bugün Bild'de Avrupa'ya gidemeyecek, %30 oranında küçülmesi beklenen Fenerbahçe'nin Mesut Özil'e teklif yaptığı yazıyor.

Bu ülke popülist zihniyetlere esir olmuş, sürekli kısa yoldan köşeyi dönmek isteyen ahlak, şeref, akıl yoksunu fırsatçıların başkenti haline gelmişken bunları konuşmak zaten anlamsız.

Halbuki daha 2 gün önce düzenli bir yönetim, planlı bir yapılanmayla 6 senede büyüklerden şampiyonluk çalabilecek duruma gelebilineceği gösterildi. Belki kredi bulmaları, bazı transferlerde öncelik almalarında siyasi etki vardır ama Başakşehir'in 4 büyüklerden farklı şekilde ittirildiğine dair saha içinde hiçbir veri yok.

Ahmet Usal dedi ki...

@fiddas +1

Marcelo da Tosiç de çok isteyerek gitmediler benim de hatırladığım kadarıyla. Marcelo 2.2 alıyor, vergiler dahil mi hariç mi bilmiyorum. Yani sonrasında Pepeye gömdüğün maaşı düşünürsen, hele daha da sonrasında Vida'ya, ikisinin de satılması oyuncu aşırı gitmek istemiyorsa çok mantıksız. Ki takım o zaman iyiydi, üst seviye AL ve ŞL de oynuyorduk, ligde de. Taraftarla aralarının çok iyi olması ve İstanbul'da mutlu olmaları da cabası. Ücret açısından da buradan aldıklarının üstü kolay kolay başka yerde olmaz vergisi düşüldüğünde.

@Övünç Şentürk +1

Hocam her satırına katılıyorum, iyi bir planlamayla maksat hep tepelerde oralarda olmak, olunabiliniyorsa da arada bir şampiyonluk. Yapılabildiğini BS de gösterdi, bir yere kadar TS de. Üç büyük modeli net çöktü, gelecek diğer modelde.

sports guy dedi ki...

Marcelo'nun Lyon maaşı açıklanmamış bir yerde benim görebildiğim kadarıyla. Kaynak varsa incelemek isterim. Gerçekten 2.2 ise şayet vergiden düşülmüş halinin 2.2 olduğuna da kalıbımı basarım, Avrupa'da oyuncu maaşları hep vergiler düşüldükten sonraki haliyle sızar basına. Ligue 1 maaş konusunda genel olarak hiç şeffaf değildir, o da ayrı bir dipnot olsun.

Ki bu arada zaten bizle aynı maaşı alması yeterli de değil, fazlasını vermemiz lazım Lyon vs Beşiktaş rekabetinde.

Ben Marcelo'nun gittiği için üzüldüğünü hatırlıyorum, ama ikna edildiğini de hiç sanmıyorum açıkçası. Bunlar gri mevzular biraz.

Olcay da üzülmüştür elbet, ama yedek kalacağı aşikarken yıllardır 11 oynadığı takımdan kendisi de gitmek istemiştir diye düşünüyorum.

Yani takımdan giderken üzülmek başka, takımdan gitmek istememek başka şeyler.


Ahmet Usal dedi ki...

@sports guy

Hocam ben bu maaşı Ali Eceden duydum gibi hatırlıyorum. Ama aşağıda vereceğim linklerde mesela 3 milyon kesinlikle almadığını, Lyonun ortalama brüt verdiği maaşın da 1.5 milyon Euro olduğunu görebilirsin. Şu ortalamayla ilgili bilgiyi veren site :

https://sillyseason.com/salary/lyon-players-salaries-128515/

Şu paragraf :

Lyon players salary 2020 (Weekly Wage)
Olympique Lyonnais, like most other football clubs, do not release their wage bill. However many journalists often break wage bill information which are often accurate. But for Ligue One teams, very little is known about players wage bills.

The average salary in French football is quite low compared to other leagues. The average Lyon player salary is around €1.5 million-per-year. So here are the Lyon Players Salaries and contract details 2020.

Şu da Ligue 1 de en yüksek maaşlıların listesi, maaşlar yine brüt :

https://en.as.com/en/2018/02/06/football/1517915831_513605.html

Yani ilk 30 da değil, vergi olayını da hesap edersek Ali Ece doğru söylemiş gibi. Mesela Denayer haftalık 38.000 euro alıyor, yine brüt, yıllık 1.8 Milyon Euroya geliyor.

Adamın Lyon taraftarıyla kapışma nedeni Beşiktaş ve İstanbulla bağlantısını koparmaması.

Herhalde yeterince açıktır!

BJK4EVER dedi ki...

Olcay konusunda bir-iki sey soylemek isterim. Basari geldikce, hedefler buyudukce, butce arttikca kalite artmak zorunda, bundan kacar yok. Olcay Samet Aybaba takiminin (hedefsiz takim) onemli oyuncularindan biriydi, yildizdi neredeyse. Bilic doneminde (takimin hedefi sampiyonluk kovalamakti) idare etti. Artik takim sampiyon olma kivamina gelince, sahadaki rakipleri Sosa, Tore, Quaresma, Gomez olunca siritti. Yerine Babel'in gelmesi dogal, olmasi gereken.

Ammaaaaaaaaaaa. Takimin 11 degil 25 kisiden olustugunu unutmamak lazim.
Olcay maasi dusuk, orta yasli, aidiyeti yuksek, yerli, takim icinde sevilen, fazla sakatlanmayan, istikrarli oynayan, bana gore karakteri itibariyle yedekligi sorun etmeyecek (mesela Tore konusunda oyle dusunemem) bir oyuncu. Bence mukemmel bir yedektir.
Olcay gittikten sonra Oguzhan'in farkli gorunmesi tesaduf degil, bence hem saha ici hem saha disi iyi anlasiyorlardi. Bu tur oyunculari takimda tutmak lazim. Frei gibi mukemmel, dusuk maasli, yerli bir oyuncuyu niye gonderdik onu da anlamadim mesela. Tosic, Marcelo da o klasmana gidiyor, ama onlardan yuksek bonservisle gittigi icin birsey diyemem. Abi edebiyatindan nefret ederim, sacmaligin daniskasi, ama takim sinerjisi, ruhu gibi birsey var ve Olcay bu yuzden bence M.Ekici sacma ucgeninde feda edilecek adam degildi.

Zaitsev dedi ki...

Benim düşüncem, bir kulübe bir oyuncu için resmi teklif geliyorsa, oyuncunun menajeri ile teklif veren kulüp ana çerçevede anlaşmış demektir. Lyon Beşiktaş'ın kapısını çalmışsa Marcelo, menajeri üzerinden gelen teklifi kabul ettiği içindir.

O yüzden oyuncu isteyerek gitmedi söylemi bana inandırıcı gelmiyor.

Avrupa da vergiyi oyuncu öder. O yüzden maaşlar brüttür.

Türk liginde oynayan ve biraz vizyonu olan bir oyuncuya İngiltere, Fransa, İtalya gibi ülkelerden teklif gelirse gider. Türkiye de kalmaları için olayın tamamen dolar bazlı olması lazım.

Muslera niye kalıyor mesela. Muslera'nın bir Avrupa kulübüne maliyeti tahminim 10 milyon avro civarıdır. Kimse vermez bu parayı. Burada 5 net alır, orada 5 brüt belki.

@ sports guy'a katılıyorum. Gittiği için üzülmek ile gitmek istememek farklı mevzular.

@ BJK4EVER

Olcay'ın gittiği sene maaşı 1.5-1.8 milyon avro civarıydı. Bence o para gittiği zaman bile düşük maaş sınıfına girmez.

BJK4EVER dedi ki...

@Emre Toraman,

Turk futbolunun finansal yonetiminde bence 2 buyuk ana sorun var;

1 kur dalgalanmalarina karsin onlem alinmamasi. Turkiye gibi ekonomisi zayif (dillendirilmese bile gercekler ortada) bir ortamda senin harcamalarinin buyuk kismi euro, gelirlerin ciddi bir kismi tl ise buna karsi onlenmsiz duramazsin. Avrupa'da dolar'la kredi ceken bakkal bile hedging yapiyorsa yuzmilyonlarca euro'luk butcelerle yonetilen takimlarin yapmamasi olacak is degil.

2 butce konusunda gercekci ve senaryo analizine gore davranilmamasi. Her takimimiz her sene sampiyon oluyor, CL'ye gidiyor ve buna gore takim kuruyor. Tamamen mantik disi tabii. Bu takim kac senede bir sampiyon olur, CL'ye gidebilir mi, giderse kac para gelir, gidemezse kac para'da kalir gibi konular modellenilebilir. Ve kulubun zaten dag gibi borcu oldugu icin ekstra bir marj alirsin ve ona gore butce kurarsin 5 senelik bir plan yapip. Ve en onemlisi, 2 sene evvel biz, bu sene GS'nin yaptigi gibi 1 sene CL'ye gittik diye sapitmazsin, butcene sadik kalirsin.

sports guy dedi ki...

@Ahmet,

ilk link biraz saçma da ikinci link daha açıklayıcı, eyvallah. kaynak da l'equipe imiş zaten, bildiğim kadarıyla bu konularda iyiler. muhtemelen 2.2 isabetlidir bu durumda, yine bizden aldığından fazla alıyor sonuçta, ama yıllık 2.5'a ikna edilebilirdi belki de bilmiyorum.

yalnız lyon taraftarı ile marcelo'nun problemlerinin bizden kopmamasıyla nasıl bir alakası var onu hiç çözemedim.

https://www.theguardian.com/football/2019/dec/11/memphis-depay-clashes-with-lyon-fans-over-marcelo-donkey-banner

adama bildiğin ırkçılık yapmışlardı hatırlıyorum bu hikayeyi, eşek posteri açmışlardı tribünde. bunun bizden kopamamasıyla nasıl bir alakası var ki?

BJK4EVER dedi ki...

@sports guy,


Belki 5 sene evvelki ortam olsa sana hak verirdim, gunluk basari hedefleyen yanar derdim. Ama su an durum oyle degil. Takimlar batik durumda, gelirler gelmeyince takimi dondurmen mumkun degil.
Sen CL uzerinden gitmissin, ki yakinda CL garanti olmayacagi icin dogru da. Ama yayin gelirinde de ciddi fark var.
Sampiyon 35, ikinci 29, besinci 7 milyon tl aliyor. Besiktas'in ligi 2. bitirmesi ve 5. bitirmesi arasinda 22 milyon tl fark var. Bu sadece ligi bitirme odulu, bir de aradaki galibiyet, beraberlik primi varkini koyarsan 40 milyon tl ediyor.
Onun disinda hedefsiz bir takimin yaratacagi heyecan ve gelir kaybi muhakkak. Iddiasiz bir takimken asla 30.000 kombine satamazsin. Basarili olamazsan kolay kolay buyuk sponsor bulamazsin. Bunlarin da etkisi olacak.

Bu arada basari ugruna maas butcesi arsa ciksin, parayi yildizlara gomelim demiyorum. Ama 3 sene sonra belki sampiyon olabiliriz diye simdi takima vasat, yeteneksiz, ucuz gencleri doldurup 2 seneyi cope atmak kulubu 1 adim ileri goturmez. Besiktas 25 milyon euro'luk maas butcesiyle sampiyon olabilir. 5 sene evvelki ortamda belki olamaz, ama FB ve GS bu haldeyken, TS ve Basaksehir heyecandan kalp krizi gecirecek seviyedeyken, sampiyonluk baraji 70 puan iken catir catir olur.
Besiktas'in hedefi her sene sampiyon olmak olmali ve ona gore oyuncu almali. Belki bundan birsey olur diye oyuncu almamali ilk 11'e. Besiktas'in 2 tane baba oyuncuya, 6-7 tane de iyi oyuncuya ihtiyaci var. Geri kalani nispeten ucuz oyuncular olabilir. Appindangoye ornegi verilmis; 3. lugu gobek ata ata kutlayan takim icin iyi stoperdir. 4. oldu diye sevinmeyen Besiktas icin yeterli degildir.
Basaksehir'in stoperleri Skrtel ve Epureanu, iyi oyuncular. Trabzon bu haldeyse stoperleri berbat oldugu icin. Besiktas'in omurgasi kaliteli oyunculardan olusmali. Etrafina ve kulubeye o tarz oyunculari serpebilirsin.

sports guy dedi ki...

@4ever

5 sene onceki ortamda biz 3 yillik yapilanmanin sonunda sampiyon olduk zaten, "gunluk basari" kovalayan fener'i dove dove hem de. O anlamda verdigin zaman ornegi enteresan olmus :)

2 tane baba oyuncu'nun maasi kac olmalidir mesela? Somut konusalim biraz daha. Krizi yasayan sadece biziz malum ulke olarak, eskiden kriz yokken 4-5 milyon euro maasa burada oynayan adam simdi bizim temiz yuzumuzun hurmetine daha aza gelmeyecek. Maaslarini odeyemedigimiz icin kacan topcularin oldugu bir donemden bahsediyoruz.

Nedir baba oyuncu maas baremin? 3 milyon euro mu mesela? 2 mi?

Keza 6 7 iyi oyuncu icin yillik kac verilecek? Tanesine 500 bin euro mu? Tanesine 500 bin euro verdigin 7 oyuncunun kaci iyi cikacak?

Dedigim gibi, somutlastiralim biraz mevzuyu ki hakkaten nasil direk sampiyonluga oynayabilecegimizi netlestirelim.

BJK4EVER dedi ki...

sports guy,

Istedigin kadar yapilan, kadronda Gomez, Quaresma, olmayinca olmuyorsun. Ondan sonraki sene o yapilanmadan birsey geriye kalmamisti Oguzhan disinda. Ama yine o takim sampiyon oldu. Talisca, Aboubakar, Babel seni sampiyon yapti. Demek ki sampiyon olmak icin 2 seneyi cope atmak gerekmiyormus. Ayni sekilde GS tamamen sifirdan takim kurup ilk sene sampiyon oldu. Olabiliyor.
Ben kadromuzun feda donemindeki kadar 'bos' bir kadro oldugunu dusunmuyorum. Tamamen yeniden yapilanmaya gerek yok. 3-4 tweak'le seneye babalar gibi sampiyon olabilecek bir kadromuz var bana gore. Ama maas butcesini somutlastirmak gerekirse soyle birsey dusunebiliriz (bonsular dahil):

2 baba adam: 3-4 milyon euro arasi
7 tane iyi yabanci: 1-2 milyon euro arasi
4 tane iyi yerli: 1-1.5 milyon euro arasi
2 tane rotasyon icin yabanci: 0.5-1 milyon euro arasi
2 tane rotasyon icin yerli: 0.5-1 milyon euro arasi

11 yabanci, 6 yerli oyuncudan olusan 17 kisilik kemik kadro.
Toplam maliyet en dusuk maastan hesaplaninca 19 milyon euro, en yuksek maastan hesaplaninca 31 milyon euro ediyor, ortalama 25 diyelim biz ona (25 kisilik kadroyu tamamlamak icin altyapiyi da isin icine katinca).
Iyi yerli benim icin Burak, Gokhan, Caner, Dorukhan mesela. Necip rotasyon, hatta belki rotasyon bile degil, yedek.
Iyi yabanciyla kastim Sosa vs degil, onlar luks. Benim icin iyi yabanci Ruiz, Elneny, dusuk maasli Ljajic demek.
Tabii skala'da hafif oynama olabilir. Mesela 2 tane 1 milyon euro'luk yabanci oynatirsan 2 tane de 1.8'lik oynatabilirsin, sikinti yok.

Ama tabii sikinti skala'nin asiri disina cikinca oyuncuda. Mesela Vida 4.5 aliyor, ama iyinin biraz ustu, asla baba adam degil. Iyi ihtimalle 2, en fazla 2.2 normal olur. Ljajic keza oyle. Burak icin daha da dusuk.

sports guy dedi ki...

@4ever

Kadronda Gomez olmayınca olmuyorsun da, onu yukarıda anlattım zaten Gomez dışındaki oyuncuların maaşlarına bakmak lazım. Hepsi o maaş zamlarından önceki dönemde aslında "indirimli" oynuyorlardı. O da yapılanmanın sonucudur zaten. O anlamda düşük maaşlı bir kadroya alınan çilekti Gomez. Q konusunda 15/16 özelinde çok katılamayacağım o farklı bir mevzu. O 16/17'nin baş aktörlerindendi.

16/17de sadece o saydığın adamlar değil Adriano gibi Barca kariyerli adam da geldi. Geldiği ilk sezon da 2.35 milyon euro aldı puan primleri vs. hariç. Yani sol bek'e bile senin tabirinle "baba transfer" yaptık.

15/16ya kadar gelen yatırım olmasa zaten o şampiyonluk gelmezdi, o şampiyonluk olmasa zaten 16/17deki kadro da kurulmazdı. Bunlar zincirleme mevzular.

GS örneğine gelince, kumarın kumarını oynadılar. O dönem hala daha kriz bu kadar iliklerimize kadar hissedilmemişti, FFP sözleşmeleri bittiği gibi DELİCESİNE transfer harcaması yaptılar. Onu yapabilen her takım kafaya oynar zaten, ama 2020 yazında artık o GS'yi 0dan takım kurma modeli olarak vermek uçukluk. N'Diaye kış dönemi satıldı, onun gidişi öncesi -25 milyon euro küsür yazmıştı bonserviste GS tabelaya, işin maaş kısmına falan hiç girmiyorum bile.

Zaten 25 milyon euro bonservis harcayabilecek durumumuz varsa şu an bu tartışmalara gerek de yok, kupamızı versinler önümüzdeki sene için gidelim :)

Yaptığın hesap imkansız bence bu arada, ama iyimserliğini takdir ediyorum ne diyelim. Bu devirde hala 3-4 milyon arası maaş üzerinden sözleşme yapabileceğimize ihtimal vermiyorum ben.

1.3
1.1 1.3 0.75 0.6
1 1.2
1.5 1.55 1.2/1.6
3.5

15/16 sezonu ilk 11 maaşı. Stopere 1.3'ten fazlası yazık günah, Marcelo 0.9'dan kiralık gelmişti sonra 1.2'den uzatmıştı işleme girmeden Lyon'a gitti, Tosic 0.9'dan gelip 1.3'ten uzattı şimdi elini öpen 1.3'ten geliyor. Roco bile 1.3 alıyor.

16/17

0.9
1.75 0.9 0.9 2.3
1.5 1.3
1.7 1.5 2.1
3.3

2017/18

1.75 4.7 1.3 2.3
1.5/2.2 2
1.7 2.5 2.1
4.5

Aslında bakınca ilk 11'den çok yedeklerin maaşı israf. Medel, İnler, Lens, Aras, Larin çok acayip paralar verip doğru dürüst karşılık alamadığımız topçular, 17/18'den sonrasını yazmaya gerek görmedim. 14/15 sezonu bence maaş skalasının en düzgün olduğu sezon, Ersan Pektemek Veli devrede fahiş fiyattan uzattılar, Ersan diğerlerinden daha az aldı satabildik ama o kontratlardan sonra sürekli bozuldu. Bugün bile maaşlar çok yüksek, kımıl zararlılarından kurtulmak en büyük iş olur. Ondan sonrası esas olan hedefleri olan topçular almak, mesela Lens Fener'e gitmeden bize önerildiğinde Çin'den gelecek teklifler için çıkış maddesi istemiş biz kabul etmeyince o dönem bonservisini almadık, sonrası malum fahiş maaştan ötürü sallamadı burayı zaten fenerli kudurtmak amacıyla yapılan bir transferdi forman ve lens dışında kimseye faydası olmadı.

Emre Toraman dedi ki...

@BJK4EVER
Maas skalana sonuna %99 katiliyorum. Sadece iyi yabanciyi 6'ya cekip, rotasyon yerliyi 3'e cikarirdim. 3-4 tweak'le sampiyonluk iddiana da kesinlikle katiliyorum. Silbastan taraftari asla degilim.

Ama bahsettigin gibi skaladisi oyuncular fazla biraz elimizde. 3-4 tweak yeter'le bu oyuncularin hangi skalada oldugunu olcumleme isi biraz celisiyor. Vida ve Ljajic'ten en az birini baba; Roco, Nkoudou, Boyd, Larin, Mirin, Lens'ten en az 4'unu iyi kabul etmek gerekiyor bu 2 maddeyi ayni anda saglayabilmek icin.

sports guy dedi ki...

Gomez'in maaşı KAP'a bildirdiğimiz kadar mıydı daha yüksek miydi onu hiç öğrenemeyeceğiz bu arada galiba :) Bonussuz kemiksiz sadece 3.5 vermediğimize yemin edebilirim ama kanıtlayamam :)

16/17 maaş hesabında Caner vb de olmalı bu arada, sırf sol bek için totalde yıllık 4.1 milyon euro garanti para verdik resmen o sene, ismail köybaşı'nın acısı nasıl içimizde kaldıysa :)

Daha o ikilinin puan primlerine falan girmiyorum hiç.

«En Eski ‹Eski   1 – 200 / 217   Yeni› En yeni» Yorum Gönder

Ara