.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

10 Temmuz 2020 Cuma

SL 32 BTC Türk Yeni Malatyaspor - Beşiktaş


Tarih:  13 Temmuz 2020 Pazartesi 21.00

Stadyum: Yeni Malatya Stadı

Hakem Hakkında Bilgi: Fırat Aydınus

Sakatlığı Bulunan Oyuncular:  Douglas, Adem Ljajiç, Umut Nayir / Sakıb Aytaç, Eren Tozlu

Cezalı Oyuncular:  Atiba Hutchinson / -

Not :  Sakatlık ve Cezalı Bilgileri Transfermarkt'tan alınmaktadır. 

173 Yorum:

yilmaz dedi ki...

Sakatlara muhtemelen Burak ve GG de eklenecek.

Çok sıkıntılı geçecek bir maç. Emre Belözoğlu'nun kalleşçe Törey'i attırdığı ve Malatya'nın kaybettiği maç, Fenerin o maçı kazanıp umutlanmasına, Malatya'nın da bu maçı ölüm kalım maçı olarak görmesine sebep oldu. Şu adama halen daha saygı duyuluyor olmasından nefret ediyorum.

dominic molise dedi ki...

demirkol'u dinliyordum. mactan bagimsiz bir yorum yapmak istedim, elbette ki en iyi adresim burasiydi. yabanci siniri ile ilgili bir fikrim var:

eljif elmas ile falcao/persie. sinir varken hangisini tercih edersiniz? bunun kulube mali acidan katkisi ne olur? elmas'in kattigi bonservis belli. falcao/persie'nin belli.

derseniz ki basari ile o parayi cikarir oyuncular. elmas basarisiz olsa bu paralari vermezlerdi zaten. senaryo coktu. alip satilabilecek oyuncular almali takimlar ancak limit varken gelistirme odakli bi plan yapamaz takimlar. derdim bu. tesekkurler beni okudugunuz icin.

dominic molise dedi ki...

sunu demek istiyorum, eminim ki herkes karsi gercekten ama konuyu turk/yabanci uzerinden tartismayalim diye baska bi paragraf acmak istedim. yabanci/yabanci kiyaslamasindaki psikoloji de degisiyor. yani madem yabancilar batirdi kulupleri, simdi daha da fena batiracaklar gibi bir sonuca varmak istedim. kimse bu acidan bakmiyor, en azindan fikrimi belirtmis olayim.

dominic molise dedi ki...

macla ilgili de kucuk bir yorum ekleyeyim, haftaya ilk 11'de kesin ridvan ve caner ayni anda olacak. sebebi de sergen hoca ridvan'i aslinda q7 karsisinda tanidigi caner'i koydum dedirtmek olacak.
haksiz cikarsam lutfen hatirlatin, ozur dileyeyim.

Hasta ti dedi ki...

Gokhan Gonul'de dokunulması gereken performanslar gösteriyor bence, bi ara cenk tosun'a laf edemezdik, GG'de atlanıyor bence. Hep 1 adim geride, hep az kalsın topu kapiyodum, az kalsın orta yapiyodum, az kalsın topu taca çıkmadan yakaliyodum havalarında. Nobre ve Gökhan Zan'da böyledi, hep 1 adim geride , sakar ama yakisikli, göze hoş gelen, caliskan fizikli felan

beagle dedi ki...

GG son maçta "Elzem" olmadığı, pozisyonunun genclesmeye acilmasi gerektigini gosterdi bence. 300 bine yedek olmasi kabulse ancak kalsin.

Ahmet Usal dedi ki...

@dominic molise

Hocam olmayan para üzerinden yorum yapamayacağım yabancı sınırıyla ilgili, Hoca en iyi yorumu yaptı zaten basın toplantısında :)

İkinci yorumun mantıklı, haklı çıkabilirsin, yoklukta Canerle Rıdvanı beraber oynatabilir.

Bide yorum yapmak kimseyi incitecek bir şey değilki. Keyfince yaz, insanla uğraşmadıktan sonra kim ne diyebilir.

Selamlar..

@Hasta ti

GG nin son maçta ölüsü sahadaydı ama yine yüzdeyüzlük pozisyonda Koitaya çok feci bir kademe yaptıydı kayarak müdaheleyle.

Bizim sorunumuz @beagle ın hep dediği gibi mevkiisini iyi, kalanları ortalama yapan oyuncularımızın olmayışı. En iyi oyuncularımız bir şeyleri çok iyi yapsalar da diğer şeylerde berbatlar ve mevkiilerinin en önemli işlerini yapmakta zayıflar.

Avcı ne kadar kulağı çınlıyorsa hakediyor, o kadar diyeyim. Sene başından beri hala kafa patlatıyorum bunlardan bir şey olur mu diye!!

Ahmet Usal dedi ki...

Yaf en çok tartıştığım adamlar üzerinden örnek vereyim: Ruiz mesela, @beagle ın dalga geçtiği kadar var, balina edasıyla koşuyor, önceden pozisyonu doldurmadıysa yetişmesi mucize, Fizikli Santrafora eziliyor, Hava topu ortalama, diğer yandan en çok top kesen, blok yapan adam, kale çizgisinden yüzdeyüz golü çıkardı, iki kilit pas ve bir asistle de takımdaki en yüksek puanı aldı son maç için. Ama ilk devre Thiram ile Koita onla ve Rocoyla resmen maytap geçti, rezil etti. Hadi çık işin içinden!

Aynısı Elneny için de geçerli. Tamam süper alan kapatıyor, topu ayağından hızlı ve genelde doğru yere çıkartıyor, ligde pas isabeti belki en yüksek oyuncu, neredeyse hiç top kaptırmıyor, top gelmeden önce düşünüyor, top tekniği çok iyi, ayağına hakim, fizik gösterişli, hep doğru yerde... Ama, refakatçi olarak, rakiple beraber paralel koşarken bi zahmet ayağını uzatmıyor beyzade, birebir kora koralardan kaçınıyor, sıfır atletizm, aynı ağırlık sorunu, yani önlibero olarak fizik mücadele yok, 8 numara olarak dripling ve şutu yok, ne olduğu belli değil, ama iyi kötü ne oynuyorsak da onun sayesinde. Çünkü takımda onun kadar hızlı düşünüp isabetli oynayan Ruiz hariç adam yok! Deliricem!

Buna Boateng, Boyd, Diaby, Nkodou, Caner, Vida, Burak, ekleyin ekleyebildiğiniz kadar. Şu lig bitse de akıl sağlığımı kaybetmesem!

Ahmet Usal dedi ki...

Hoca ile bitireyim. Medya idaresine ve basın toplantıları iyi, bu maç üzerinden tam FT tarzı hakem ayarı da verdi, zamanın ruhuna ve ülke futbolu ortamına tam oturan adam, taraftar dahil heryerde desteği var, ama tüm zayıflıkları da burada görülüp tartışılıyor, bırak FT yi çok bariz Biliç kadar bile iyi Hoca değil, günlük başarı harici, o da ne kadar olabilirse, bir umut vermiyor. Yine de kulübün ekonomik olarak sıkıntılı ortamında Camianın sevip destekleyeceği tartışmasız bir figür, kendini ve camiayı savunup koruyabilecek, oyun dışındaki oyunda da söz sahibi olabilecek tek canlı figürümüz. O da kırk katır mı kırk satır mı sınıfında benim için!

Armagan Kaymaz dedi ki...

Lens de kritik müdahaleler yapti asil mevkisi orasi olmamasina ragmen, o nedenle beagle +1

Oraya transfer icin önerim: Brosinski (Mainz)

sports guy dedi ki...

Baskı kurduğumuz anlarda genel olarak Adem'i çok arıyoruz çok. Pandemi dönemi sonrasına zıpkın gibi dönmüştü bir de adam, onun yokluğunda iyice şansa bakıyor ataklarımız.

Yalnız merak ediyorum, 20 gün falan geçti Denizli maçının üzerinden. Bu Adem-Umut ikilisi ne zaman dönebilecek?

En azından Fener maçına yetişseler bari.

Barreto dedi ki...

Blogda Sergen Yalçın'a aşırı yükleniliyor sanki. Elbette hocanın eksikleri ve hala öğrenecekleri var. Ben genel yaklaşımını ve tarzını doğru buluyorum. İmkansızlıklar içinde gayet iyi iş çıkarıyor. Adem, Burak, GG siz Kasımpaşa'yı yenmiş daha ne yapsın. Hoca ile ilgili ümitsizliği anlayamıyorum.

Huzeyfe dedi ki...

@Barreto

Çünkü sakatlıklara rağmen değil sakatlıklar sayesinde kazandık maçı.
GG çıkmasa Boateng girmez, Güven önde tek ezilirdi. Hoca umut vermiyor çünkü Avcı’dan farklı olarak yaptığı birşey yok. Puan ortalaması aynı, attığımız yediğimiz şut-gol aynı, topa sahip olma aynı, vs. Biraz enerji kattı takıma, o kadar. O gaz da kaçınca seneye aynı şeyi yaşarız yine.

beagle dedi ki...

@Huzeyfe
:) ilk cümle süper anlattı.

@Ahmet
Arada kaynamistir ama ben ciddi ciddi Ruizi onliberoda gormek istiyorum. Sanki Ahmet Yildirim-Guinti arasi bir tad verebilir.
Ama stoperde o cizgiden cikartti istatistiginde bile zaten yerde popo üstü oturuyordu. Ruizin savunma skorları ile Quaresmanin 45 orta yapinca dogal olarak takimin asist krali olmasinin pek farki yok. Orası tipki kale gibi "hijyen faktör" mevkisi. 0 hata yoksa artilarin anlami pek yok.

BJK4EVER dedi ki...

@Ahmet Usal,

Vallahi ben acikcasi mevkisinin primary gerekliklerinden 2-3 tanesini cok iyi yapan, gerisini hic yapmayan oyuncuyu tercih ediyorum Elneny gibi herseyi yapar gibi gorunup aslinda hicbirsey yapmayan oyuncuya.

Talisca da tukaka ediliyordu, ama eksikliginde ne kadar kritik oldugunu anladik. Gomez icin de sadece ceza alaninda etkili, positioning ve finishing disinda cok birsey yok diyebilirsin, ama 30 tane atiyor sana herif.

Herseyi iyi yapabilen adam zaten alamiyoruz. Her oyuncu da Sorloth cikmiyor maalesef. Bu arada eksiklikleri olan oyunculari en verimli sekilde sistemde kullanmak ve birbirlerinin acigini kapatan oyunculari en iyi sekilde oynatmak da maharetli antrenor istiyor. Fark da burada yatiyor zaten.

@Huzeyfe,

Antrenorluk mahareti olan seyler sakatliklar sayesinde oluyor zaten.
Veli sezonu kapatti, Oguzhan 8'de oynadi sampiyon olduk. Atiba sakatlandi, Tolgay-Oguzhan'i birlikte kullanmak zorunda kaldik, sampiyon olduk.

Dun cift forvete sakatliklar sayesinde donduk, yoksa klasik olarak Boateng'in 65'te Buragin yerine girecegi macta en iyi ihtimal beraberlik olurdu. Guven ise ya hic girmezdi, ya 80'de falan girerdi topa dokunamadan cikardi.

Anca sakatliklar olunca antrenorlerimizin dogru seyleri bulmasi uzucu. Eminim Bilic doneminde Veli ve Pektemek ciddi sakatlik gecirse o donem de 1 sampiyonluk gorurduk.

Huzeyfe dedi ki...

@beagle

Zaten savunma performansını sağlıklı bir şekilde gösteren bir metrik de yok. Ruiz topla çok sakin ve iyi kullanabilen oyuncu. Yaptığı asisti Elneny, Atiba veya Necip’ten birinin yapması şaşırtıcı olurdu örneğin. Ama savunmada önde basıp topu kazanamadığında (orada da çok üstün değil) ciddi problem yaratıyor. Eğer Kravetz’in kafası biraz çalışıyor olsaydı Kayseri maçı facia bir skorla bitebilirdi. Ben forvet olsam Ruiz’in pozisyonuna göre orta saha çizgisinde yet tutar beklerim. Uzun atılan her top pozisyon olur.
Ruiz’le oynayacaksak rolü çok net olmalı ve asla son adam olmamalı. Ön liberoda görmek lazım. Kasımpaşa maçının sonlarında topla çıktı 1-2 defa geri alamadı verdiği pası. Dikine pası bütün orta sahalarımızdan daha temiz atabiliyor.

Emre Toraman dedi ki...

Yabancı kontenjanı ve altyapı zorunluluğunu şimdi tam okudum da. Bunlar cidden kafayı yemiş.

2021 – 2022 Sezonunda ;
"İlk onbirde 15’inci yaş gününe denk gelen sezon ile 21’inci yaş gününe denk gelen sezonlarda kesintili veya kesintisiz en az 2 sezon veya 24 ay kulüpte yetişmiş 01.01.2000 ve daha sonra doğmuş 1 futbolcunun bulundurulması zorunludur. Bulundurulmaması halinde ilgili kulüp hakkında hükmen mağlubiyet kararı verilir."

2022 – 2023 Sezonunda ;
"İlk onbirde 15’inci yaş gününe denk gelen sezon ile 21’inci yaş gününe denk gelen sezonlarda kesintili veya kesintisiz en az 2 sezon veya 24 ay kulüpte yetişmiş 01.01.2002 ve daha sonra doğmuş 2 futbolcunun bulundurulması zorunludur. Bulundurulmaması halinde ilgili kulüp hakkında hükmen mağlubiyet kararı verilir."

Böyle saçma şey nasıl düşünülebilmiş, nasıl açıklanabilmiş aklım almadı gerçekten. Hiç futbol takımı yönetmemiş ol, 1 sezon FM oyna anlarsın bunun saçmalığını.

Hadi diyelim ilk 11 olarak düşüneceğim altyapı oyuncusu buldum, haketmediği maaşı da verdim. Bu sakatlanınca, cezalı olunca bir de bambaşka bir mevkide ilk 11 oyuncumu kesip, yedek altyapı oyuncumu oynatmak zorunda kalıyorum. Sonra hafta arasında 8 sahada 6 kulübede 2 yatakodasında 3 mutfakta kuralından da kurtulunca ligdekiyle yarı yarıya alakasız bir Avrupa 11'i kuruyorum.

Taraftar maça gelmediğinde her hafta çekilişle bir taraftarı oynatma kuralı da koyun bak hadi bu da benden olsun. Yayıncı kuruluş aboneliği düşerse de playstation kolunu falan seyirciye verirsiniz.

Bugüne kadar Türk futbolunda yöneticiler rantçı mı aptal mı ikileminde yaşıyordum ama(siyasette de sık sık düşünürüm), bu kuralı gördükten sonra "ikisi de" seçeneğini neden bu kadar yadsımışım ona şaşırdım.

sports guy dedi ki...

Talisca'yi ariyorsak onunla beraber Negredo'yu da aramamiz lazim bu arada.

Hatirlatayim, Cenk Tosun ile Talisca'nin ilk yaridaki birlikteliginde Tali'nin gol sayisi 3tu(yaziyla uc).

ikinci yari attigi gol sayisi ise 11.

Talisca'yi forvete cekme luksunu saglayan adamdi Negredo, ama o donem golcu degil vs vs diye yerin dibine gomuldu.

Neyse artik.

beagle dedi ki...

@Emre Toraman
Altyapimizin bence en iyi mahsulleri:
- Alpay kisa aralikla 2 defa capraz koptu
- Mertcan, sahaya bile cikamadan caprazi 2. kere koptu
2ser sezon kacirdilar
- Almos, boyu hizli uzadigindan kemik/kikirdak vb sorunu ile uzun sure oynamadı.

Diyelimki bizim 3 tane hazir altyapi adamimiz var ana durum bu. 2 tane Necip mi oynatacagiz mecburen?

Altyapiyi en cok sevenlerden biri olarak boyle sacmalik olmaz diyorum.

Ben kural yapsam super lig takimlarina 2.ligde yukselemeyen pilot takim işletme zorunlulugu falan koyardim.

Emre Toraman dedi ki...

@beagle
Pilot takım olayının bende yarattığı korku, Beşiktaş-Bursa benzeri gereksiz gerilimleri çok fazla yaratabilecek olması. Sonuçta hedefsiz bir takım olacaklar ve doğrudan maddi şikenin yanında siyasi/hatır şikesi çok fena dönecek. Buradan birinin de(kimdi hatırlayamadım affetsin) söylediği gibi zaten dönüyordur bunlar alt liglerde ama 3 büyükler gibi taraftarı çok, düşmanı ondan da çok camialar için işine girince bu muhabbetler boyut atlar diye düşünüyorum. Faydasından çok zararı olabilir gibi geliyor yani.

Benim düşüncelerim aslında daha altyapısal. Serpil Hamdi Tüzün'ün kullanılmasına karşı çıktığı "altyapı" kelimesi kadar altyapısal:

Başta Sergen'in de dediği gibi tesis zorunluluğu.
Çim bakım zorunluluğu.
Altyapılarda bulundurmak gereken hoca sayısı ve kalite(lisans vs.) kriterleri.
Altyapı hocalarının maaşının üstyapı hocalarından belli bir orandan düşük olamaması.
Altyapı futbolcularında lise seviyesinde devam ve başarı zorunluluğu.

Bunlar tabi altyapı oyuncularının üstyapıya entegrasyonunu sağlayacak değişiklikler değil. Ama altyapıya yapılan yatırımlar ve Cengiz, Merih vb. örnekler arttıkça üstyapı elbet altyapıya yüzünü dönecektir.

Üstyapıya entegrasyonu doğrudan etkileyebilecek olarak da, 3 oyuncu değişikliği haricinde verilecek ekstra 3 oyuncu değişikliğinin U21 olması bana makul geliyor. Yani 28 kişiden 4'ü 5'ü altyapı olacağına 17'den 3'ü altyapı olmuş olacak. Bence daha efektif. Sonradan giren oyuncular performans verdikçe ilk 11 konusunda da hocanın üzerinde taraftar baskısı oluşturacaktır.

Bir de daha önce açıklanan teşvik yöntemi neden iptal oldu bilmiyorum, kimse doğrudan birini suçlamıyor, o geri gelebilir.

Emre Toraman dedi ki...

+Ekleme: Altyapı maçlarının ev sahibi kulüp tarafından belli bir kalitede online yayınlanması zorunluluğu. Hem Premflix benzeri yapılara da bir önayak olmuş olur.

beagle dedi ki...

@Emre Toraman
Yayin isinin-oyuncularin isim yapmasi ve taninmasinin işi halledebilecegini ben de düşünüyorum.

Oyuncu degisikliginde ise iyimser değilim. Sonuçta kadroya U21 alacagina kenara 2 kaleci koyan, kadro sayisini tamamlamayan Şenol Gunesle yillar gecirdik. Sergen de ucundan ayni yolda gibi(gecen 1 eksik adamla gitti).

Ahmet Usal dedi ki...

@Emre Toraman

Senin "ikisi de" seçeneğini Hoca basın toplantısında ince ince söyledi. Anlamıyorsanız anlayanlara danışını da ekleyerek. Bu gibi nedenlerle sempatisi var bende zaten. Yazı güzelmiş bu arada, sağolasın.

@sports guy

Negredo tesbitine +1. Şu an mumla aradığımız tarz bir oyuncu. Onun da oyun zekası çok iyiydi. İspanyol oyuncu olup buraya gelen aptalına da pek rastlamadım. Taktik açıdan güçlü oyuncular genelde. Ruiz bile neredeyse sadece sezgi ve tahminle, duruma göre top nerede olabilir ve en ideal pozisyonu nasıl alırım bilgisiyle - zekasıyla oynuyor.

@beagle, @Huzeyfe

Hocam olabilir önliberoda, oynamış zaten daha önce. Ama futbolumuz sorun bu mantalitede oyun bilgisi yüksek oyunculara, yani boşa kaçan olmayınca ağır adam pas verecem diye saçmalayabilir, Elneny nin iyi yönü o topu kaptırmayacak kadar ayağına hakim olup topu saklayabilecek kadar fiziğini kullanabilmesi pas opsiyonu yeterince olmadığında. Ruiz o tarz topları baskı yediğinde kaptırır beli dönmediğinden sanki.

Mesela biz pres yediğimizde GS ve BS ile beraber en rahat top çıkaran takımız, bu Ruiz-Elneny ikilisi sayesinde oluyor. Atiba da yorgun olmadığında iyi top saklayan oyuncu-üçü birarada hem sinameki şikayetimizin temelini hem de bu sene kurulan takımın en becerikli tarafını oluşturuyorlar. Zıtların birliği yani. İkilem de bu zaten. Faydaları çıktıklarında yok, ama asıl işlerinde yeterince iyi değiller. Tabii bence..

Ha son maç hem Kasımpaşa Burak çıkınca topyekün gelebildi, hem de Koita ekstra ezdi stoperleri, Paşayı hep bizim sahamızda tuttu, ondan yedik golleri yoksa yine tutabilirdik oyunu golü attığımızda.

can dedi ki...

Benim merak ettiğim ilk 11’de sahaya çıkan altyapı oyuncusu 90 dakika sahada kalmak zorunda mı? Mesela üç oyuncu değişikliği bittikten sonra eğer sakatlanıp çıkarsa hükmen mağlup mu sayılacağız? Ya da sahaya sürüp 1. dakikada değişiklik yapabiliyor muyuz?

Ahmet Usal dedi ki...

@BJK4EVER +1

Hocam hakkını yemeyeyim, tüm yorumlarında yine 90 a asmışın.

can dedi ki...

Çok kötü bir dille gelişigüzel yazılmış ama gene de epey faydalı bir derleme. @beagle’ın kulakları çınlasın.

https://ajansspor.com/haber/turk-futbolunda-damga-vuracak-40-futbolcu-adayi-362972

Ahmet Usal dedi ki...

@can

Güzelmiş, teşekkürler..

BJK4EVER dedi ki...

@can,


Ilk 11 diyor sahada demiyor, yani sadece baslangic 11 icin gecerli gibi gozukuyor. Obur turlusu daha da sacmalik olurdu.
Ama yabanci sinirlamasi saha icin gecerli ve bu da buyuk bir sacmalik. Bu yonu hic tartisilmadi Turkiye'de, ama buyuk sacmalik. Yerli/yabanci tercihi asla taktiksel olarak bir takimi ve antrenorun kararlarini etkilememeli. Bildigin kadaroyla Avrupa'daki sinirlamalar (Italya ve Ispanya'daki non-EU) butun kadro uzerinden degerlendiriliyor, ilk 11 veya ilk 18 degil. Mesela UEFA'nin organizasyonlarinda koydugu homegrown ve domestic oyuncu sarti 25 kisilik kadro uzerinden, 11 veya 18 degil.

Su senaryoyu goz onune getirelim; benim altyapida muhtesem potansiyelli bir santrforum var, gercekten iyi. O kadar iyi ki, o parayla yabancisini alamam, veya bulamadim. Ben bu cocugu oynatacagim ilk 11'de. Ama diger altyapi santrforlari cok cok kotu, lig seviyesinde kesinlikle degil. Baska bir yerli santrfor da bulamadim, pahali ve sinirli bir piyasa, yok yani. Veya o tarzda atiyorum pivot ozellikli yerli santrfor yok o kaliteye yaklasabilen.

Sen bu kurallarla benim taktigime mudahale ediyorsun. Cunku bu santrfor sakatlandigi veya yoruldugu an ben oyuna yabanci santrfor sokamam, siniri asarim. Ya baska bir yabanciyi cikarip yerli alacagim oyuna denk gelsin diye, ki 1 oyuncu degisikligi hakkimi tamamen bu sacma kural yuzunden kullanmam demek oluyor bu. Veya asil mevkisi santrfor olmayan veya elimdeki oyuncu tipinde olmayan bir yerliyi mecburiyetten oyuna alip orada oynatacagim. Sen benim antrenorluk yetenegime, taktigime direkt olarak mudahale ediyorsun.

Halbuki sinirlamayi 25 kisilik kadro uzerinden yapsan ben altyapidan cikarttigim veya yerli olarak buldugum solbeki, onliberoyu kadroya yazacagim, ama yerli santrforumu o tarzda buldugum yabanci bir santrforla kapatacagim mesela.

Sen hasbelkader iyi bir yerli solbek bulduysan onun yedegi de yerli olmak zorunda mantiken. Boyle bir sacmalik olmaz.

BJK4EVER dedi ki...

@sports guy,

Evet, aynen oyle. Bu da bahsettigim tesadufi dogru taktiksel hamlelere bir ornek. O sezon 1. yariyi Senol Gunes'in Cenk tercihi yuzunden cope attik. Ikinci yarida Talisca ve Babel'i cok daha iyi oynatan Negredo oynadi Cenk satildigindan ve cok daha iyi oynayip daha fazla puan topladik. Cenk o sezon basinda satilsaydi veya sakatlansaydi ilk yarida ligde cok daha basarili olurduk. Cenk CL'ye uygundu bos alan bulabildigi icin, ama Negredo ligimiz icin bicilmis kaftandi, ama kullanmadik. Bu da iste antrenor kalitesizligine mukemmel bir ornek.

Ahmet Usal dedi ki...

@BJK4EVER

Bahsettiğin oyuncu değişikliği sorununun az da olsa çözümü 5 oyuncu değişikliğinin geçici değil kalıcı olması olurdu. Yine de çok garabet bir kural, Sergen 5 i orda dördü dışarda ikisi yemekte falan deyip dalgasını geçti kuralla maç sonu. Yani hiç bahsedilmemiş değil ama o kadar saçma ki dalga geçmeden eleştirebilmek bile sıkıntı:)

fidddas dedi ki...

romanya liginde de benzer kural varmış. 2 tane U21 zorunlu ilk 11 de.
takımlar 60. saniyede falan oyuncu değişikliği yapıyor. aynısı çin liginde de olmuştu.
bunları onlar da görmüşlerdir, biliyorlardır. niyet farklı olunca, yapılan işin amacını algılamaya çalışmak garip oluyor. çünkü amacı yok :)

beagle dedi ki...

@Can
Semih'in adi geçmiş ya. Önemli olan o.

BJK4EVER dedi ki...

Romanya ve Cin liginde olmasi da sasirtmadi ha. Ceaucescu, Xi/Mao ve RTE, bilin bakalim ne benzerlik var. :)
Herhalde Romanya futbolunun muhtesem gelisiminden etkilenip kopyaladik bu kurali da.

turgay dedi ki...

Bu kural sezon başlamadan ya da gelecek sezon seve seve değiştirilir.

fidddas dedi ki...

son duruma göre eksik listesi ljajic, umut, burak, dorukhan, douglas, boateng, atiba
şüpheli : gökhan gönül.

baya ilginç bir kadro çıkacak yarın akşam.

ersin
lens vida ruiz ridvan
elneny
necip kartal
boyd diaby nkoudu
güven

U21 harici yedekler gökhan, caner, roco

bu sefer mecburen U21 forvetleri kadroya girecek gibi duruyor.

BJK4EVER dedi ki...

Tek forvet Guven olduguna gore puan kaybi kesin. Bu maci kazanmamiz imkansiza yakin. Anca rakip bizi kucumseyecek, ustumuze gelecek de bos alanlari degerlendirecegiz, ama zor.
Mecburen rakip maclardan iyi sonuc gelmesini umacagiz. GS puan kaybederse ve FB-Sivas macinda FB kazanirsa iyi olur, sansimiz en azindan devam eder.

Ahmet Usal dedi ki...

Hoca geçen maç sonu eksikleri de değinerek, bundan sonra kimse bizden iyi oyun beklemesin, sadece kazanmaya oynayacağız dedi.

Şahsen Malatya maçını alacağımızı düşünüyorum. Bu eksiklerle sonraki FB ve GB maçlarından şüpheliyim, ama Burak ve Ljaic dönerse onları da alırız.

Böyle düşünme nedenim motivasyonumuzun sağlamlığı; fırsat tarihi fırsat, üçüncülükte ŞL öneleme oynayıp şansı olacak tek takım biziz, eski Avrupa puanımızdan ötürü. Muhtemelen seri başı olacağız, Günayer bir önceki videosunda ayrıntılı anlattıydı youtube kanalında. Hoca için tarihi fırsat, pahalı oyuncular o maaşları almaya devam etmek istiyorlarsa onlar için fırsat. Şu an kim oynayacaksa zor zamanda kendini göstermesi için fırsat. Yani bence kim oynarsa ekstra oynayacaktır.

Bir de Malatya pandemi sonrası iyi çalışmamış, fizik olarak düşüktü izlediğim maçlarında. Daha da önemlisi, Hocanın eski takımı, ıcığını cıcığını biliyor olması, her türlü zaafından yararlanacak taktiği üretebilmesi lazım. Hani bir kolay maçımız varsa o da bu böyle baktığımızda.

Neyse, ben umutluyum, özellikle GS nin bugünkü yenilgisi sonrası. ŞL yi bilmem ama Sivas, Alanya kazansa bile mutlu olurum, çünkü GS nin ilk 4 ihtimalinin kalmaması benim için önemli, daha önce anlattığım nedenlerden. FB-Sivastan biri kazanır, biz ve Alanya kazanırsa 7. bitirme ihtimalleri bile var gidişata göre, ki senenin olayı olur, 150 Milyon Euroluk ligin en pahalı kadrosu, seneye o yüksek oyuncu maaşlarını nasıl finanse edecekler ve imparatorları başarısızlığı nasıl yutturacak; belki kaçacak, o zaman ülke futbolu yırtar benim bakış açıma göre. Bizim gösterişli kadroyla dördüncülüğümüzden bile çok daha büyük başarısızlık olur.

Yabancı kuralı da her antrenör sorulduğunda kazıtıyor, kamuoyu aleyhte gidiyor, @turgayı dediği gibi değiişmesi ihtimali var.

sports guy dedi ki...

Ankaragucu su kotu haliyle gsyi resmen tokatladi, adamlar hakkaten bitince tam bitiyor.

@yilmaz, hocam selamlar :)


Fener de bi kiyak gecse de bi tane ativerse su mac berabere bitse muthis olacak.

Ahmet Usal dedi ki...

@yilmaz

Bence ideali Fenerin yenilmesi. Sivas daha puan kaybeder ama GS ye sen yetişemezsin artık mesajı önemli, biz yener Fener yenilirse aramızdaki maça 4 puan önde çıkacağız ki bu da Fenerin motivasyonuna vurması ve kazanma şansımızı arttırması açısından önemli.

Bakalım, göreceğiz...

Ahmet Usal dedi ki...

Pardon @sports guy :))

can dedi ki...

Fener Sivasla berabere kalsin derim ben, bize en cok yarayan sonuc o olur

Ahmet Usal dedi ki...

@can

Fener yenilirse ve biz kazanırsak bizim maça 6 puan geride çıkacaklar. ŞL umutları kalmamış, AlL umutları da kalmamış gibi olacak. İddiasız çıkmaları bizim için önemli bence. Sivas GS ye beş, bize bir puan fark atıyor, biz de GS ye 4 kazanırsak. Yani GS son iki hafta teoride ilk dörtten düşüyor, rakamdal çok az bir umutla. Sivas haftaya GB işe oynuyor, GB riskli durumda, bence GB ye kaybeder ya da berabere kalırlar. GB ye kaybederlerse bizim GB maçımız da kolaylaşıyor, çünkü GB yırtmış oluyor.

Yani hayal ederken son iki maçımızda da rakiplerimizin iddiası kalmamış olsun diye hayal ediyorum. Çok uçuk hayal, olmaz muhtemelen ama olursa biz üçüncü, Sivas dördüncü, Alanya beşinci, GS 6., FB 7., bu gönlümden geçen. Gerçekte 7 de biz de olabiliriz :)

beagle dedi ki...

Klübü tagleyip alenen sordum: Oguzhan ve Almos sakat mı? Yoksa menejerleri birilerinin isine gelmediginden mi yoklar?

yilmaz dedi ki...

@sports valla Bi düşüş bekliyordum ama bu resmen çakılma. Bizimkilere o kadar sövdüm ama hiç bu kadar salmadılar yalan yok.

Fb bir beraberlik alırsa herşey bize kalıyor artık.

Ahmet Usal dedi ki...

Haftaya Sivasın kalecisi Gençlerbirliği karşısında cezalı, GB Sivastan illa puan alır, ihtiyacı var.

Şimdi Malatya maçını almayı becerirsek Fenerle aramıza 6 puan koyarak oynayacağız, ki en ideali.

Kazanmamız elzem, şu maçı aldık mı iki renklinin altımızda bitirmesi neredeyse garanti. Zaten ondan sonrakileri kazanmak ŞL Öneleme, ıslak rüya.

Çok gaza geldim, susayım, nazarım değecek. Hayırlısı.

met1903 dedi ki...

Islak rüyalarınızı bölmek gibi olmasın ama Trabzonspor'un cezasının erteleneceği
duyumu geldiği için geçen cuma Beşiktaş hisseleri yüzde 10 prim yapmışken yüzde 10 düştü borsada.

fidddas dedi ki...

@beagle
18 kişilik kadro götürüp bu çocukları götürmemelerinin ne açıklaması var ben de merak ediyorum. kadro yukarıda yedek forvet yok kadroda. başka bir tavşan çıkaracak oyuncu da yok. hiçbir mantığı yok bu işin.

bu akşam sivas ve fener beraber kalsa daha iyi olurdu. gençlerbirliği bu haftaki galibiyetle büyük ihtimalle ligde kaldı. alt sıra takımlarının hepsinin ilk 7 ile maçı var. yani alttan gençlere o kadar büyük tehdit gelmez büyük ihtimalle.

beraberlik durumunda biz bütün maçları kazanırsak başka ihtimal olmayacaktı, şimdi bütün maçları kazansak bile sivasın kaybetmesini de bekleyeceğiz.

malatyayı yenersek 4.lüğü garantileriz ama 3.lük biraz zorlaştı bence. sivasın en azından beraberliğini bekleyip maçları kazanacağız.

Huzeyfe dedi ki...

GS’nin çakılması bir yana, son 3-4 haftada aslında en iyi futbollarını oynadılar. Ama saçma sapan goller yemekten kurtulamıyorlar. Muslera bir kaleciden ve bir oyuncudan fazlası.
M. Gomez böyle bir oyuncuydu. Bu tarz oyuncuları kaleci-forvet mevkilerinde bulunca ne pahasına olursa olsun tutmak gerek, diye düşünüyorum.

Ahmet Usal dedi ki...

@met1903

Islak rüyalarımız kurusun, sıkıntı yok. TS nin hakkı ŞL, gitsinler. Sivasın da üçüncülüğü anasının ak sütü gibi helal olur. Hiçbirine üzülmem, bizimki zaten çok ekstrem bir durum. ŞL ye gidemeyeceği için bize yaklaşacak kırmızı renkli yeterince teselli, hele Bankalar Birliği anlaşması yenilensin diye bastırmalarına sebep olacaksa.

Ama iki renklinin önünde bitirmemizden mutlu olurum. Kısmet..

yilmaz dedi ki...

Fener son dakikada maçı berabere getireydi iyiydi.

Ben Sivas'ın bu son şansa tutunacağını düşünüyorum. Daha da önemlisi, bizim yarın hata yapma ihtimalimiz -kadro kısıtı nedeniyle- çok yüksek. Bu durumun tölere edilme ihtimali artık kalmadı. Yarın malatyayı yenemezsek geçmiş olsun.

İşte ben şimdi vericem sergen'in notunu. Yenip yenmemesi mühim değil. Yarın çok büyük bir ihtimalle Atiba'nın yerine Necip oynayacak. Elneny Necip ikilisiyle oynarken de aynı Atiba varmış gibi oynarsak en iyi ihtimal 0-0 biter maç. Bence bu maçta topu rakibe bırakıp, Lens ve N'koudu'nun savruk hücumlarına bel bağlamaktan başka bir kazanma yolu yok. Burak'ın, Atiba'nın, Ljajic'in, Boateng'in olmadığı takımla ne ilerde top tutabiliriz, ne 3 pas üst üste yapabiliriz. Halen daha bu oyunu oynamaya gayret edersek Malatya forvetlerinin beceriksizliğine bel bağlamaktan başka çare yok.

Çok az pozisyon bulacağımızı tahmin ediyorum. Önemli olan her pozisyonu en iyi şekilde sonlandırmak.

Bu maçı kazanırsak dördüncülük garanti gibi. Bu da benim antalya maçı sonrası verdiğim sözü tutmam anlamına geliyor. Sezonu AL potasında bitirip Fener'in üstünde yer alırsak benim için yeterli demiştim. ŞL ön elemesini külfet olarak görüyorum, ama rakipler konusunda bazı gelişmeler var. Sanırım Kiev'in ikinciliği çantada keklik değilmiş. Dolayısıyla son ön elemede bile seri başı olma ihtimalimiz var. Yine de ümitli değilim ama %5'ten %10'a revize ettim diyelim :)







Emre Toraman dedi ki...

@beagle @fiddas
Oguzhan ve Almos'un pandemi arasi sonrasi A takimla calistigini biliyor musunuz? Malum U19 ligleri falan da iptal heralde. Sosyal mesafe onlemleri geregi antrenman kadrosu sinirli tutulmus olabilir. Guven'i alternatifsiz(Diaby, Boyd ?) forvet olarak goturmenin baska bir mantigi yok cunku.

Emre Toraman dedi ki...

Bir gun @beagle'a "Flightplan (2005) / Changeling (2008)" yapacaklar diye korkmuyor da degilim ha :)

-beagle Bey, bir yanlisiniz olmali. Bizim Oguzhan Akgun diye bir futbolcumuz yok.

sports guy dedi ki...

Kayseri macini aliriz gozuyle bakiyordum carpildik, pasa macinda hic sansimiz yok diyordum mucize oldu aldik.

Bugun hic oglu hic sansimiz var diyorum malatya'ya giden kadroya bakinca. Hadi bakalim :)

Emre Toraman dedi ki...

Mac 11'i olarak 4-4-2 / 4-3-3 / 4-6-0 karisimi asimetrik bir kadro var kafamda:

Ersin
-----Vida-Ruiz-Ridvan
Lens--Elneny--------
-----Necip-------Caner
Boyd-------------------
-----Guven-Diaby----

Boyd, Guven ve Diaby carpismadan oynayabilirlerse fena kadro gelmedi gozume. N'koudou da hamle oyuncusu olur.

beagle dedi ki...

@Emre Toraman
Necip'in yedekledigi mevkilerin oyuncuları Kerem ve Erdogan'in çalışıp onlarin çalışmaması da ilginç (Kerem ve Erdogan Yrd Antrenor Ozan K.nün arkadasinin menejerligindeler)

Oguzhan, devre arasi döndükten sonra U19da her maç gol atti. Almos da çok formdaydi. Almosun ismi A takimla çalışacak diye geçti bu dönemde. Herhalde çalışmamış ki kadroda yok.

Changeling kadar prodüksiyon yapmazlar bana, "These are not the drones you are looking for" çakıp geçerler :)

fidddas dedi ki...

sergen geçen maç sonu artık farklı bir futbol oynayacağız dedi. burak, boateng ve ljajic sezon sonuna kadar yok diye algılayabiliriz bunu. topu artık bizde isteyeceğini sanmıyorum. boyd, diaby ve nkouduyu kontra adamları olarak kullanacak bir yapı düşünür belki. hikmet karaman da fenerbahçede de topu almak ister mi o ayrı konu ama sol kenarda caner içeride güven varken doldur boşlat oynatmaz umarım.

diğer sonuçlara da bağlı ama malatyanın ligde kalmak için 4-5 puana ihtiyacı var. son hafta antep maçına 3 puan yazmıştır onlar. haftaya rize deplasmanı var. o maçları bizim maçtan daha kritik. bu maçta beraberlik yeter onlara, o yüzden hikmet karaman saldırmaz büyük ihtimalle. yeneyim de sükse yapayım diye düşünür mü emin değilim. biz topu almadık malatya topu almadı, bu top ne olacak :)?

turgay dedi ki...

Bence Malatyanın kazanması lazım. Üzerimize gelmeyi tercih edeceklerdir. Pep karamanın reklam için kazanması gerek sever böyle maçları. Adam yıllardır hazırlık maçında yendiği arsenal maçını anlatıyor her yerde kaçırmaz bugunü

Ahmet Usal dedi ki...

@fidddas

O top bi tarafımıza girmedikten sonra ne olursa olsun :)

@beagle

Oğuzhan Akgün profiline baktığımda Güvenin özellikleri neyse aynısı gibi, çok hava topu yok, kısa boy, belki daha güçlü ve daha iyi top tutar ama çok çalışkan ve tempolu olmadığı da söyleniyor. E Hoca da Güveni gazlıyor - çalıştırıyor - şişip bi de baklava yapmış arkadaş. Sanki mevki çakışmasından denemiyor gibi, sadece düşününce böyle olabilir gibi geldi.

Almosun mevkiinde Boyd ve Nkodou kullanabiliyor, hazır ve mücadele gücü - defansif aksiyonu boğuşması garanti oyuncular. Ama maç kadrosuna alıp son 20 dakka da olsa neden denemiyoru ben de açıklayamıyorum.

Aksi durumda may the force be with you :)

Ahmet Usal dedi ki...

@turgay

Hocam ben de çakma Guardiolaya güveniyorum, hani kendi proje takımını batıran:) Muhtemelen Sergen de öyle, iyi oyun beklemeyin, pusuya yatıp yenicem Malatyayı falan demek istedi bence :)

beagle dedi ki...

@Ahmet
Oguzhanin genç takim gol istatistigi 1 üstü, Güven'in 0.3-0.4

Ikisini de izlemiş biri olarak Oguzhan "golcü" ve yaratici destek santraforu iyi oynuyor, Güven ise gençlerde bile cok etkili bir santrafor değil diyebilirim. Oguzhan boyuna göre yeterli miktar kafa golü de atiyor bu arada.

Güvenin rakip savunma uzerine 10m dikine dribling özelliği var, bu iyi gorunse de a
tek basina oldukca yetersiz kaliyor. Kenar forvete ya da SSe evrilmeli. Sabah Aksam Muller, Kramaric izlemeli.

Ahmet Usal dedi ki...

@beagle

Teşekkürler..

Güvenin yaptığı fiziğe ve son maç çabasına bakılırsa Hoca onu tek forvete ya da en kötü destek forvete de evriltmeye çalışıyor, sol ön zaten belli bir seviyede oynuyor, bence yatırımı Güvene yaptı, talibi çıktı satılmasın dedi, Ozan Tufana yaptığını buna yapıp yine Sergen Hoca yaptı dedirtmek istiyor. Akgün bu durumda mevki çakışması gibi görünüyor. İstatistiki olarak ne kadar haklı olsanda biri denenmiş, lig tecrübesi ve ismi olan oyuncu, diğeri altyapıdan çıkan şapka. Anca Samet Hocaya denk gelse şansı olurdu. Seneye de başka takıma kiralayacaklardır, umalım ki iyi, oynatma garantili şartlarda kiralasınlar. PTT liginde atsın 15-20 gol burada seve seve alıp oynatırlar.

beagle dedi ki...

Hasicin gidişatı bayağı iyi:
https://twitter.com/orhanas03/status/1282352312820928512?s=20

@Ahmet
"Golcü" olmak çokça istatistiksel bir konu. Büyük bir istah, azim ve yetenek kombinasyonu. Daha genç takimda gol atmamis bir adamin A takimda fazlasini atmasi mumkun degil. Bugünkü Bjk kadrosunda Burak yoksa Larin o yoksa Oguzhan o yoksa Semih Kilicsoy oynar gibi bir net bag olmali. Güven golcü degil, mevki bu sebepten çatışmıyor. Catistigini düşünen Teknik kadro ise gelecek seneyi batirir.

yilmaz dedi ki...

Man. City'nin cezasını kaldırmış UEFA. Adamları iki yıl men etmişlerdi, 10m€'ya kapatmışlar mevzuuyu.

Bu durumda Trabzon'un ban'ı da kalkabilir. O zaman zaten ŞL ihtimali ortadan kalkıyor. Yine de ne olursa olsun, Avrupa'dan komple çekilemeyeceğimize göre, en azından üçüncü olmalıyız ki direkt gruplara kalalım ya da 2 ön elemeyle yırtalım.

Emre Toraman dedi ki...

@beagle
Burak, Henry, Van Persie gibi istisnalar var ama heralde bu "golcu" konusunda. Altyapilarini bilemiyorum tabi de, ilk cikislari cok da golcu olmamasina ragmen cok acayip gol sayilarina ulastilar diye hatirliyorum. Senin "cokca" deme sebebin de muhtemelen bu istisnalar.

Yanlis anlasilmasin Guven'den boyle bir atilim bekliyor degilim ve tek santrafor oynamasina karsiyim hepimiz gibi. Ama izledigim Burak'tan, Van Persie'den de bekledigimi hatirlamiyorum. Henry'i kanatta izlesem ondan da beklemezdim muhtemelen.

Biz bu kumari oynayacak imkanlara/oyuna sahip miyiz, herhangi bir zamanda sahip miydik, ya da bir gun sahip olur muyuz bilemem ama yarin biri uygun oyun kurup Guven'den golcu yaratsa da sasirmamak lazim bence.

beagle dedi ki...

@Emre Toraman
Bolic, Weah hatta Henrik Larsson gibi ornekler de var. Futbolun guzelligi bu miktar bilinmezlik.

Ama gerçek olan uzun dönemde hep "beklenen deger"in hakli cikmasi. 15/16 da Gomez tcde kendinden beklenen 25 ustunu yapti. 16/17 de krizi Abu beklenen sekilde yetmezken Talisca+Cenk katkisi ile hedefe vardik.
17/18 de Cenki pazarlamak icin ugrasip, iki onliberoya dönunce Talisca ve Negredo'yu dibe caktik. Beklenen uretkenlik kadar urettik.

Oguzhan Akgünün ilk 5-6 maçı isinma kabul edip düzenli oynatirsak, oynama payi yuksek olsa da 20+ bekleyebiliriz. Ilk senesinde bize yetmeyecektir. Tipki Oktay Derelioglu gibi. Ancak eger Oktay gibi yetistirirsek bu potansiyel 20-30 gol ya da 20-30m Euro demek.
Cogumuzun unuttugu Oktay BJK resmi lig tarihinin en golcü 3. oyuncusudur. Bjk tribununden Karagumrukte yetisme bir genç.

sports guy dedi ki...

@yilmaz

Grubun FFP uzmani olarak geldim :) yazi yazmak icin ugrasacaktim aslinda da en iyisi eksi'ye yazdigimi kopyalayayim.

daha ortada ne gerekçeli karar var ne bir şey, ama maşallah sözlük ahalisi hemen doluşmuş "para nelere kadir" tarzı söylemlerle.

ortada zamanaşımına uğramış veya delillendirilmemiş ithamlar üzerinden city'e ceza kesmeye kalkan uefa'nın hiç suçu yok ama. tek suçlu cas :)

çok merak ediyorum, en azından kararın özeti niteliğindeki duyuruyu okuyan kaç kişi var acaba sözlükte?

bakın en önemli kısmını kopyalıyorum:

"the cas award emphasized that most of the alleged breaches reported by the adjudicatory chamber of the cfcb were either not established or time-barred."

dediğim gibi bu özet namında bir cümle, ama güzel de bir özet. özetle diyor ki a) ya ortada böyle bir ffp ihlaline ilişkin saçmapasan kanıtlar sunmuşsun ve b) zamanaşımına uğramış yaptığın çoğu suçlama, nerede kaldın gözüm sen?

hukukta sürelerin ne kadar önemli olduğunu eve gelen ödeme emrine 7 gün içerisinde itiraz etmeyerek test edebilirsiniz. bakın neler oluyor sonra :)

ha gerekçeli kararı görünce bazı şeyleri kendimiz de tartabiliriz, zamanaşımı konusunda cas'ın hata yapma ihtimali 0'a yakındır ama bu "kanıtların zayıf olduğu" noktaları ben de merak ediyorum. 1 haftayı bulmaz zaten resmi siteye kararın düşmesi, onun yorumu da o zaman yapılır.

durumu trabzon ile karşılaştıranlar var, hiç yapmasınlar derim. city'nin ffp sebebi ile imzaladığı bir anlaşma dahi yoktu ortada. trabzon'un var, taa 2016 mayıs'ından kalma hatta.

buna ilişkin geçen sene çok ağır bir uyarı ve para cezası almıştı zaten trabzon. 5 milyon euro açık vermeleri gereken 2018 periyodunda tam 50 milyon euro zarar açıklamışlardı. buradan sonra toparlamaya çok çalıştılar ama olmadı. ceza yine dönebilir o ayrı, ama hem ben döneceğini sanmıyorum hem de konunun city'nin durumu ile zerre ilgisi yok.

sports guy dedi ki...

@beagle

"16/17 de krizi Abu beklenen sekilde yetmezken Talisca+Cenk katkisi ile hedefe vardik.
17/18 de Cenki pazarlamak icin ugrasip, iki onliberoya dönunce Talisca ve Negredo'yu dibe caktik. Beklenen uretkenlik kadar urettik."

Guzel ozet. 16/17nin ikinci yarisinda Abu hatiri sayilir katki verdi seklinde bir itirazim olabilir sadece. ilk devreyi cogunlukla surpriz goller ve Cenk ile atlattik ama evet.

Huzeyfe dedi ki...

@beagle @sports guy

Abu’nun gol sayısı az olsa da attığı goller genelde ilk veya tek goldü. Bu direk puan getiren gol demek. Benim aklımda kalan Kayseri, Antalya, Antep, Adana gibi maçlar var. Abu standart atması gerekenleri kaçıran, ekstra gol atan enteresan bir oyuncuydu. Ekstra goller sıkışan maçları açtığı için verdiği katkı çok ekstraydı. Talisca ve Cenk ile oynayınca bütüncül bir forvet hattı oluyordu.

sports guy dedi ki...

@Huzeyfe

Katiliyorum, ama pure stat bazinda bakinca ilk yari 14 macta 3 ikinci yari 13 macta 9 atti adam. Yoksa tabii ki context onemli.

"Abu standart atması gerekenleri kaçıran, ekstra gol atan enteresan bir oyuncuydu."

Bu da net bir yorum, bugun ikinci kez sozluk yazimi atmis oluyorum ama oyle denk geldi napalim, bu sefer direk link vereyim bari.


https://eksisozluk.com/entry/62574279

Kisaca abus hep oyleydi zaten :)

Huzeyfe dedi ki...

@sports guy

Benim yorumum Beşiktaş’ta kendisini bir sene izledikten sonra yapılmış bir tespit. Maşallah abi, sen Portekiz ilgini izlemeden o analizi yaptıysan helal olsun, burada harcanıyorsun. Samimi söylüyorum.

BJK4EVER dedi ki...

Kanat oyuncularimiz baya elestiriliyor. Bence N'Koudou ve Lens iyi oyuncu, potansiyellerinin altinda verimleri su an. Boyd rotasyon oyuncusu olabilir, ama potansiyeli kisitli.
Ama Diaby hakikaten kotu topcu yahu. Hani Nartallo, Ohen, Veysel Cihan diye sayarsin ya, o listeye girebilecek biri. Su 7. dakikada 2'ye 2 pozisyonda yaptigi sey olacak degil. Hakikaten cok cok kotu futbolcu.
Malatya hic konsantre degil ve savunmada cok bosluk veriyor. Sanki bir pozisyon egrisine dogrusuna denk gelirse atacagiz gibi, yeter ki yemeyelim. Benim umudum var.
Ama dogru kosuyu yapip net vurusu yapacak tek adam Guven kulubede maalesef.

Zaitsev dedi ki...

Diaby "beni oynattığınız her dakika sizi pişman edeceğim" mottosuyla oynuyor. Caner'de bir tık altı durumda.

Ruiz'de yaptı yine ikramı ama Umut üstten dışarı vurdu.

Şu 11de forvette Lens oynamalı.

beagle dedi ki...

@Huzeyfe, Sports
Şu kisim eksik olmuş: Abu + Cenk +Talisca gerekli uretkenligi tutturunca sampiyon olduk.

Sonraki sene de Senol ve Qımıl tutulmasi yasamasaydik Negredo+Babel+Talisca+Cenk/X ile Sampiyon olurduk. Ama biz arkayi Medel Atiba Tolgay Necip vb saglama alip Cenk ve Love a 45 orta yapmayi tercih ettik.

Ayni sene underdog oldugumuz CL grubunda basarili olmamiz da guzel gostergedir. Sen Deportivoya uygun 11/taktik ile Real istiyorsun. Olmaz iste.

BJK4EVER dedi ki...

Goz kanatan bir ilk yari oldu. Hucumda 4 oyuncumuz da ayni; hiz var, ama top teknigi kisitli, oyun zekasi 0. N'Koudou ve Lens yine bir topu istop edebiliyor, diger iki elemanda o da yok.
Hadi orta sahada adam kalmadi, mecburen Necip oynuyor, pas yapamiyoruz. Ama bari Guven oynasin da ceza alaninda pozisyon alabilen, dogru kosu atabilen ve gol vurusu yapabilen biri olsun. 4 tane basi kesilmis tavugun saga sola bos bos kosup debelenmesini izliyoruz resmen.
Elneny'i denklemden cikar, diger 5 orta saha ve forvet elemanlarimizin toplam pas kabiliyeti Ruiz'den dusuk. Uzucu.
Kulubede de hic adam yok. Guven ne kadar erken girerse o kadar iyi olur, hatta baslamaliydi. Ridvan'i alip Caner'i ileri atmak mantikli olabilir. Orta kesecegi birisi yok, ama en azindan savunma arkasina capraz toplarla kanat oyuncularindan birini kacirma ihtimali dogar.
Nasil gol atacagiz benim aklim almiyor. Ya duran top olacak, ya Guven oyuna girip kanat oyuncularindan biri onu topla bulusturacak, ya da Caner savunma arkasina top atacak. Mevcut kadro cok kisitli maalesef, ama Sergen'in mudahale etmesi lazim bir sekil. Bu sahada oynanan 'sey'le (futbol diyemiyorum) olmayacagi kesin.

yilmaz dedi ki...

Elneny Beşiktaş'a geldiğinden beri en kritik hamlesini sanırım maçın ilk yarısının son dakikasında yaptı. Bu dakikada yenen bir gol çok kötü etkileyebilirdi takımı.

Yalnız hakikaten bu maçı izledikten sonra orta-alt sıra takım taraftarları ile bir empati kurdum. Eziyet valla. Böyle kadro olmaz olsun. Şu maçta 3 puanı alalım, anında hafızamdan silmek istiyorum bu maçı. (Biz Boyd ve Diaby forvet ikilisi ile maça çıkmadık)

Rakip takımın stoperi bizim takımı komple çalımlayıp gol atıyordu az daha, olay bu kadar vahim.

GeceGezgini dedi ki...

Gokhan Tore'yi izleyip eski gunleri yad ediyoruz en azindan, bu acidan bakiyorum bu maca:D

Ahmet Usal dedi ki...

@BJK4EVER

Valla tam yeri geldiği için söylüyorum, işte tüm defansif defolarına rağmen, ki bu maçta da o defoları gösterdiler, takımda Elneny ve Ruiz kadar ayağı düzgün oyuncu yok, kalitemiz o seviye, trajedi orda zaten!

yilmaz dedi ki...

Maçı bize çevirebilecek hamle kısıtlı. Bence Necip-Ruiz yer değişikliği ya da Necip'i çıkarıp Roco'yu stopere Ruiz'i orta sahaya almak filan olabilir belki. Orta sahada feci bi halde.

Bir de tahminim ilk hamle Boyd-Güven değişikliği olacak. Güven'in hocanın tek hamlesi olarak kenarda başladığını tahmin ediyorum.

Armagan Kaymaz dedi ki...

45’ necip out güven in
60’ diaby out kartal in

Ahmet Usal dedi ki...

Lens çıktı yahu, sakat değilse falan hiç bi açıklaması yok!

BJK4EVER dedi ki...

Penalti bu arkadas! Guven girdi de bu sefer yanlis eleman cikti. Boyd ve Diaby sahada maalesef.

Ahmet Usal dedi ki...

Bakalım istatistiğimiz işleyecek mi..

Pheaglix dedi ki...

guven kucuk bir "kral yapmayacaksin kral olacaksin" ani yasatti, sonu benzemesin.

Ahmet Usal dedi ki...

@Pheaglix

Hocam maçı bitirecek pozisyonu bencilliğinden harcadı, Diabybye yuvarlasa boş kale golü, çok da rahat yuvarlayacak pozisyondaydı, bahanesi yok, hayırlısı..

BJK4EVER dedi ki...

Valla Guven cikip dese ki benim o acidan gol atma ihtimalim Diaby'nin bos kaleye atma ihtimalinden yuksek, ben birsey diyemem.
Diaby'e atsa ya topu ayaginin altindan kacirirdi, ya istop edeyim derken 5 metre acilirdi ya da gelisine vururdu ve yandan auta giderdi.

Ahmet Usal dedi ki...

@BJK4EVER

Hocam haksız sayılmazsın, ama doğrusu oydu, en kötü Diaby ye kazıtırdık, zaten öyle yapıyoruz ama gol ihtimali daha fazla olurdu futbol beraber oynanan bir oyunsa..

BJK4EVER dedi ki...

Elneny'e de parantez acmak lazim. Bence de buyuk takim topcusu degil, fazla duz ve yeteneksiz, tam A.Avci/A.Kocaman topcusu. Ama birkac hafta sonra ayrilacagi, nispeten hedefsiz takimda gosterdigi ozveri takdire sayan. Ve futbolu gercekten biliyor, sogukkanli.
Misir'lilar gercekten Arap milletinin krali, Arap kani tasidigina inanmak zor. Gerci A.Hassan da boyleydi, Salah'ta da hic falso yok. Gayet kral bir millet. Elneny de umarim bizden ayrildiktan sonra iyi bir yere kapagi atip basarili olur.

Ahmet Usal dedi ki...

@BJK4EVER

Hocam Cezayir ve Fas fellahlarına gore krallar, aynen katılıyorum:)

beagle dedi ki...

Yalniz futbolun canina ne okuduk be... Bu 3 puanın 2 potansiyelli oyuncuyu A takima yerlestirmekten daha onemli oldugunu da hic sanmiyorum. Seneye bugunu konusmayiz umarim.

sports guy dedi ki...

Tanrilarin bi lutfu daha. inanilmaz bir 3 puan bu ya. Harbi sanki zeusu apollosu falan bir araya gelip bugun besiktas kazanacak dedi, oyle bi mac oldu.

artik fenere kaybetme luksumuz bile var ilk 4 icin, oper basima koyarim :)

Ahmet Usal dedi ki...

Maçtan tek kaydadeğer notum. Hoca dediğini yaptı, iyi oyun beklemeyin ama kazanmaya oynayacağız dedi, kazandık, sağolsun..

Ahmet Usal dedi ki...

@beagle

Hocam olur da ŞL ye gidersek alınmış en değerli puan olacak. O ihtimal az da olsa var..

BJK4EVER dedi ki...

Kazandik, 3.luk iddiamiz devam ediyor. Zaten anca boyle kazanabilirdik, tesadufi bir gol ve yatis. Bu kadar eksikle daha iyisi olamazdi.
Sivas'in surpriz bir puan kaybini bekleyecegiz artik, futbol bu belli de olmaz. Sivas kapanan takimlara karsi sikinti yasiyor. Goztepe cok kotu durumda, ama Genclerbirligi birseyler yapabilir.
Umarim FB macina sakatlarin bir kismi yetisir, N'Koudou da kart cezalisi maalesef. Boateng-Ljajic-Burak'tan 2'si yetisip oynarsa bence kazanma sansimiz gayet yuksek.

Diger maclari seyretmedim, ama hem Basaksehir hem Trabzon yenilmis. Bence kendimizi sampiyonluk yarisina atabilseydik aradan siyrilirdik. Buyuk camia farki cok net ortaya cikiyor bence. Bu arada degisikliklere vs baktim, bence Okan Buruk net buyuk hoca. 60'ta stoper cikartip M.Topal'i defansa cekip Berkay'i almis oyuna. 3-1 iken 4 ofansif orta saha ve 2 santrforlu bir dizilis ve macin 3-1'den 3-3'e gelmesi. Sonuc olarak yenildiler, ama bu riski goze almasi ve cesareti ne kadar buyuk bir hoca oldugunu gosteriyor bence. Cok normal bir hamle gibi gelebilir, ama ulkemizdeki ortalama antrenor asla boyle birseye cesaret edemez. Duayen dedigimiz Senol Gunes'in 1 kere boyle bir hamlesini hatirlamiyorum ben. Yapmazdi, yapsa bile 85'te falan anca yapardi, cesareti anca buna yeterdi. Bence Okan Buruk'u alacak buyuk takim domine eder ligi.

Bizim macta da bu arada su defansif, sinameki Anadolu takimi hocasi esintileri gorduk. Kume dusme hattinin tam ortasindasin, rakip Besiktas'in tum hucum silahlari eksik, rakibin sag beki bitik ve ustelik sakat Gokhan Gonul ve sen Fofana'yi anca 80'de oyuna aliyorsun. Normal sartlarda ilk 11'e yazilmasi gereken 1. adam bence. Boyle bir ortamda bile adamlar korkmayi becerebiliyor, helal olsun. Ilk yarida kac defa yattilar oyunu sogutmak icin ben saymayi biraktim. Bu Besiktas'a karsi bile yapiyorlar. Tiksiniyorum su Anadolu takimi hocalarinin zihniyetinden ve oynattiklari sozde futboldan.

Ahmet Usal dedi ki...

Istatistik hala geçerli, öne gectiğimiz bir maçı daha kazandık. Ne güzel kendi kendime eğleniyorum, Takım beni tam Yiğit Özgür karikatürü karakterine çevirdi:)

Huzeyfe dedi ki...

Bence Güven’in şutunda problem yok. Direk kaleyi düşünüyor, golcü özelliği. Kafayı kaldırıp bakmadı bile.
Bu arada Trabzon kazansa bugün şampiyonluk şansı %51 olurdu. Hiç top oynamadan da şampiyon olunmuyor demek ki. Yada Leicester City gibi geride Morgan ortada Kante filan olacak. Benim 9 Necip + M. Gomez + Muslera teorim tutmadı pek.

BJK4EVER dedi ki...

@beagle,

Olur da bu 3 puan sayesinde CL'ye gidersek komple altyapinin 10 senede getirecegi parayi, katkiyi bir cirpida almis olacagiz. Alinma ama oyle yani. O yol uzun gerci, ama bir yerden baslamak lazim.

@Ahmet,

Hocam, benim omrum Fas'lilarin arasinda gecti, burada cok Fas'li immigrant var. Hani cok racist gibi konusmak istemiyorum, ama tovbe bismillah, olacak gibi bir millet degil yani. Yaslisindan cocuguna, erkeginden kadinina kadar berbat bir millet. Her turlu pislik var bunlarda. Butun dunya Cin'lilere karsi bir antipati besliyor beslenme aliskanliklarindan ve corona'dan dolayi, ama Fas'lilari tanisalar Cin'lilere taparlar. Fas-Cezayir-Tunus bermuda seytan ucgeni. Bunlar komple dunyadan silinse dunya cok cok daha guzel bir yer olurdu emin ol.

fidddas dedi ki...

Son skorlardan sonra düşme potası puanı yukarı çekildi. Gençler bu başlık altında yazdığım durumu 2 gün içerisinde bu akşam skorları ile kaybettiler.
Haftaya sivastan sürpriz çıkma ihtimali arttı, @ahmet hakli çıktı bu konuda.
Haftaya 3.lük kutlama ihtimalimiz olabilir.

BJK4EVER dedi ki...

@fidddas,

Isin guzel yani, adamlar Sivas'tan puan veya puanlar alip isi garantilerse bize karsi son hafta hedefsiz cikacaklar.
Bu arada fiksture baktim da, biz pazar oynuyoruz, Sivas pazartesi. Agir sacmalik. Biz anca yenip Sivas'i strese sokariz, yenemezsek zaten is bitiyor. Ama Genclerbirligi acisindan kritik, cunku adamlarin tum rakipleri maclarini tamamlamis oluyor. Kume dusme hattindaki takimlar puan kaybederse Genclerbirligi tamamen hedefsiz cikacak maca. Su son 2 hafta maclar kesinlikle ayni saatte olmaliydi.

BJK4EVER dedi ki...

Ulkede futbolla ilgilenen herkes ve hersey kalitesiz vallahi. Ertem Sener cikmis Besiktas'lilar Trabzon'u yakalayabilirmiyiz diye dusunuyor haha. Arada 6 puan var ve ikili averaj Trabzon'da. Bu kadar basit, temel bir bilgiye bile sahip degil adam. Ve bu adam spor programi sunuyor yillardir ve dunya kadar para kazandi.

Ahmet Usal dedi ki...

@BJK4EVER :))

Hocam kırmızılı rakibimizin yıldızlarından pay piçip tahmin yürüttüydüm, sen tabi daha iyi biliyon:) Daha fazla bişi demeyelim, malum Racism, neyse, Respect...

@fidddas :)

Hocam çocuk daha doğmadı, ha donunu hayal ediyoz, malum taraf olma raconu:) Ama yol uzun, bi lacivert bi de kırmızı siyah mucizenin yanına kırmızı beyazın da haftaya kararması gerekliliği, sonra Bordo Mavi Karadenizde boğulacak falan, merhum Özalın bir lafı vardı; yengemin şeyi olaydı eniştemdi diye, şimdilik durum bu, ama hayali ŞL parası, ilaç, bi de iki renklinin önünde onlardan kalitesiz takımla ligi bitirmek,,, tarihin en kötü beşiktaş takımlarından biriyle bunu başarmak,,, çok orjinal sene, Beşiktaşlı olmak hakkaten ayrıcalık, böyle film başka yerde yok:)



Zaitsev dedi ki...

@ BJK4EVER+1

Hikmet hoca bu Beşiktaş'ın nesinden çekinmiş anlamadım. 0-0 yorar sonra saldırırım diye planladı herhalde.

@ Huzeyfe

Güven şut çektiği pozisyonda geç kalıyor. Hem cephedeki defans açıyı kapatıyor, hemde yanındaki adam onu bozuyor. Bu golü atarsam eleştiri filan kalmaz formayı alırım diye düşündü. Ben Diaby'yi gördüğünü düşünüyorum.

Güven parayı bulan sonradan görmeler gibi. Gol atamazsa kendini toparlıyor, çabalıyor. 1 gol attıktan sonra saçmalamaya devam. İyi ki ilk 11 başlamamış.

Malatya top oynanmasın diye sahayı iyicene bozmuş. Zemin çok kötüydü.


Diaby kendine atılan topları alamadı. kendine atılmayan her topa ayak soktu. Bu kadar inat niye anlamak zor. Sözleşmesinde Beşiktaş seyircisini kanser etme maddesi var sanırım.

Ruiz neden oynatılmaması gerektiği üzerine resital yapıyor. O gördüğü sarı kart nedir ya? O kadar balon gelen bir topa bile pozisyon alamıyor. Vurmasını geçtim zaten.

Görünen o ki Sergen hoca yönetimi transfere mecbur etmek için sezon sonuna kadar potansiyelli kimseye şans vermeyecek. Bu oyuncu tercihlerinin açıklaması yok. Diaby Boyd Güven çileye devam.

Bu arada Necip kazma, sakar ama en azından adamla çarpışan yere düşüyor, rakibi bozuyor, can yakıyor. Uzun süredir ilk defa bizim orta sahayla çarpışıp yere düşen birilerini gördüm :)

beagle dedi ki...

Futbol altyapi bu kadar ihmal ve engele ragmen Atinç ile 20 senelik masrafini cikarmistir. Bu CL hikayesi icin 2017de imzaladigimiz kontratlar hala kaleden cikmadi.

Hayali bir kenara birakmak lazim. Operasyonel kar elde edemeyen sirket batar.

Bu sene icin de belliki ceza iptal olacak TS 1 puan alsa gecemiyoruz.

Gene donduk hayali yarismalara. Beyler sezon bitti 56 puandayiz. Sene basinda bunun olacagini anlattik iste. Oldu simdi gelecek sene transfer yapamayacagiz, yapilanalim diyoruz, gene asci usagi sever, usagin karisi bahcivani operse diye hesaplardayiz.

Operasyonu duzeltmeliyiz. Yani futbol sirketi oduller haric dengede/karda olmali. Bunun da bizim için oyuncu yetistirmekten, genc potansiyel toplayip sinif atlatmaktan baska yolu yok.

can dedi ki...

Açıkça ırkçı yorumları geçip şunu söylemek istiyorum: Bir kaç ay önce ligi Fener ve Cinconun üstünde bitireceğimizi söyleseler güler geçerdim. Ölümüz yetiyor!

sports guy dedi ki...

irkci gibi konusmayayim diyip de irkciligin dibine vurmak da anca bizim 4ever'a nasip olurdu heralde :) enteresan adamsin abicim ya.

Huzeyfe dedi ki...

Avrupa’da varoşları dolaşırsanız, Türk’ünden Suriye’lisine, Boşnak’ından Polonyalı’sına her göçmende benzer sorunlar olduğunu görürsünüz. Sığınmacı göçmenliğin kaderi bu.

Murat dedi ki...

bjkforever hitler gurur duyardi diycem senle abi ama magreban konusunda kendime hakim olamayanlardanim, has araplarin ise neyse ki isamesi okunmuyor, irkci yorumumu birakip kaciyorum arap irkcisi olmayan herkese ise gipta ile bakiyorum..bu arada sezon basinda diaby nin boyd ve nkoku beyinsizinden (mel gibson'un apocalypto sunu seyredenler bilir..bu gerizekali gulme hastaligina yakalanmis) daha fazla katki yapacagini soyledim..boyd ve beyinsize top geldiginde hic bir halt olmayacagi belliyken diaby'de durum nadiren olumlu oluyor..saka gibi bir kadro bu ya..saka gibi bir ligde

BJK4EVER dedi ki...

@beagle,

Kiyasladigimiz sey gencleri oynatmak vs olasi bir ucunculuk. Atinc 7 milyon euro bonservis getirdi, CL ayak basti parasi 30 milyon euro. Baya fark var. Ki bence bu sene parlatacagimiz, veya oynatacagimiz oyuncular bu kadar para edebilecek mi emin degilim. Bu paralara satabilecegimiz bir oyuncu olsa mantiken zaten oynamasi lazimdi simdiye kadar.
Bu arada tabii ki olmus bitmis birsey degil CL katilimi. Daha Sivas puan kaybedecek de, biz iki maci da kazanacagiz da, on elemelerde bir tur gececegiz, yetmeyecek ikinci turu da gececegiz, bu arada Trabzon'un cezasi onanacak vs. Olme esegim olme, ama bu riske deger. Seneye rotasyon oyuncusu bile olamayacak 2-3 adami oynatmak bize birsey katmaz bu saatten sonra. Bu arada CL katilimi acisindan bakiyoruz, ama 3. olunca yayin geliri 25 milyon tl civari, 5. olunca da 7.5 milyon tl civari. Arada baya ciddi bir fark var.
2.7 milyon tl'lik galibiyet primini de saymadim bile.

@huzeyfe,

Abi bence olay artik siginmaciliktan cikti. Ilk ve ikinci jenerasyon neyse, ama mevcut genclik (90 sonrasi doganlar) her turlu olanaga sahip. Burada dogup buyumussun, dilini anaokulda ogrenmissin, egitim firsatin var vs. Annen baban 30-40 yildir burada. Senin artik mazeretin yok bence.

Ve buradaki 1001 cesit milletten insan var ve hepsinin arti yanlari da var, eksi yanlari da var. Surnamlar mesela inanilmaz tembeldir, ama gelenekci degildir. Hollanda'lilar arasina karisirlar ve modern yasama ayak uydurabiliyorlar.
Polonya'lilar mesela asla kural tanimaz. Bir evde 20 kisi illegal sekilde kalir, trafikte hicbir kurala uymazlar vs, ama asla kriminal olaylara karismazlar ve inanilmaz caliskandirlar.
Turkler cok girisimci, ekonomiye can verir, ama asiri geleneklere bagli. 2020'de bati-Avrupa'nin ortasinda 50 arabayla dugun konvoyu yapar, kornalarla herkesi rahatsiz eder.
Ama Fas'lilar icin pozitif birsey bulamiyorum, bildigin yok. Uyusturucu ticareti bunlardar, kuryecilik bunlarda, icicilik bunlarda. Hirsizlik, gasp, adam kacirma, fidyecilik bunlarda. Ana-baba dinlemez, polis dinlemez, yasa-kural tanimaz. Kahpe dedikleri Hollanda'li kizlara sarkarlar. Egitime onem vermez, okuldan aninda ayrilir en kisa yoldan nasil para kazanip BMW alirim pesindeler. Hak yemek icin elinden geleni yaparlar. Surekli akillarinda cakallik, sahtekarlik vardir.
Asiri sagci bir partinin lideri birkac sene evvel 'daha az Fas'li' slogani nedeniyle yargilandi. Bakin, adam agir sagci, ama daha az multeci demiyor, daha az yabanci demiyor, daha az immigrant demiyor, daha az Turk, Surnam demiyor. Adam direkt daha az Fas'li diyor. Daha net anlatilamaz bence.

beagle dedi ki...

Mevzu zaten direk kiyas degil @4ever. CLye girmek veya fark yememek için imzaladigin kontratlar. Ligde böyle oynayan Sergen CLye 50milyon Euroyu gömmeden hayatta maca cikmaz.
Not: Bu 50 illa tak diye bonservis değil. Bkz sadece Vida ve Larin kontratlari 30M Euro...

Bu hesapla batiyorsun. Tore, Ozzy bulup Alpay, Oguzhan Ak. vb oynatacaksin. Sadece nokta transfer(Gol veya Fizik) yapacaksin. Baska hicbir yolu yok. 20 defa CLye gitsen 20 defa zarar edersin.

BJK4EVER dedi ki...

Tamam da CL'ye hasbelkader girdin diye o parayi gommek zorundamisin? Gommezsin, sanki sadece lig varmis gibi kurarsin kadronu butce dahilinde. CL'ye girebilsek de, on eleme oynasak da bizim icin ana hedef lig olmali. Sadece onumuzdeki sezon degil, onumuzdeki 5 sene icin gecerli bu.
Sergen'e CL'nin gunahi olmayacak yeter ki ligi al dersin, kabul etmezse de kovarsin. Bu kadar basit.

Bu arada sana hak da veriyorum. Evet, bizim takimlarimizda 'ulan CL'den dunya kadar para geldi, en iyisi 33 yasinda kariyerli bitik adamlara senelik 5 milyon euro vereyim de hem beni CL grubundan cikarsin hem sampiyon yapsin yillarca ligi domine edeyim' kafasi var, evet.
Ama bu kafadan kurtulmak lazim zaten her halukarda. Ne yani, olur da yonetim pahali kontratlara girer diye omur boyu CL'ye katilmayalim mi yani. :)
Maddi durumumuz o kadar kotu ki, sartlar ne olursa olsun 30 milyon euro bizim reddedebilecegimiz bir rakam degil. Ki bence is daha once de bahsettigimiz cesaret ve acik sozluluge geliyor.
Olur da 3. olursak yonetim cikip acikca 'hedefimiz lig, CL icin savasacagiz ama CL'yi dusunerek kadro kurmayacagiz, butce, hedef ve kadro ligi kazanmak uzerine olacak, taraftarlarimiz ve kamuoyu bilsin' diye konusmali. Bunu yaparsan zaten olay cozuluyor.

turgay dedi ki...

Allah aşkına dün akşamki kadro neydi öyle? İçin sıkıldı yemin ediyorum Beşiktaş olmasa TV başına geçip 2 saatimi ömrümden almazdım. Bu adamları alıp getirenin lisansını yırtmak lazım

Basar dedi ki...

Dünkü maçta Rıdvan yine oynamadı. Ne oldu da Rıdvan'dan takımdan ayrılacak olan Caner'e geçtik ben anlamadım...

Kim derdi ki milyonlar dökülen gs kadrosunu truva atı Avcı'nın kurduğu kadro geçecek. Biz çok başarısızız, rakiplerin hali bizden de kötü. Trabzon ise kulübü kapatsa yeridir, bir daha böyle fırsat zor bulurlar. Dünya üzerinde en fazla 132 taraftarı olan başakcity'nin Türkiye'de şampiyon olması ise büyük saçmalık. Trabzon, Bursa şampiyon olduğunda muhtemelen diğer Anadolu kulüp taraftarları (ya da bir kısmı) da mutlu olur, 3 büyükler olduğunda geniş kitleler mutlu olur. Peki ya city şampiyon olunca kim mutlu olacak? Futbol temaşa sporu, kim city'nin CL maçlarını izlemek için dekoder alır? Kim maçına gitmek için Anadolu'dan, Avrupa'dan gelir? Pandemi dönemine de ancak böyle bir saçmalık yakışırdı.

yilmaz dedi ki...

ŞL için gömecek para olmadığına göre benim pek bi çekincem yok. Kadro o kadar kötü ki, ŞL'de gruptan çıkacak kadro için neredeyse sıfırdan başlanmalı ve en az 4-5 tane tartışmasız, kariyerli oyuncu alınmalı. E bu da şu anda mümkün olmadığına göre biz değil hiç bir takımın böyle bir yola gireceğini sanmıyorum.

Ayrıca lig için yeterli bir kadro kursak bile, şl'de 4-6 puan toplamak imkansız değil. Geçmişimizde örnekleri var. Bir de pandemi muhabbeti nedeniyle maçların seyircisiz oynanması uygulaması devam edebilir. Belki aklımıza gelmeyecek fırsatlar yaratabilir bu durum.

Ahmet Usal dedi ki...

Yeni yabancı kuralı nedeniyle Canerle Gökhan tekrar kıymete bindi, olan bu. 550.000 Euro garanti para ile maç başı ücret önerilmiş ikisine de. Kalma ihtimalleri var.

Rıdvanın kesilmesine benim de canım sıkıldı, hataya ağır ceza kesilmiş oldu ki olabilecek bir çocuk bu. Kendine güvenine bu kadar vurulmasa iyiydi, ikinci devre Nkodou çıkınca alabilirdi, faydası da olurdu, oyuncuyu kazanmak adına da iyi olurdu, oyuncu değişikliklerinin hepsini bile kullanmadı Hoca, işte bu tavır eleştiriyi hakediyor, @beagle ın haklı olduğu taraf bu, en azından oynatabileceği uygun zamanlarda oynatmalı, ama Hoca bu konuda ŞG kafasında görünüyor. Mesela Caner önde Rıdvan arkada oynasa o da verimli olabilirdi,Ruizin ağırlığını kapama açısından hiç bir şey olmasa. Haftaya Nkodou yok, Fener maçına öyle olursa mantıklı olur bence.

@yilmaza ve @BJK4EVER a katılıyorum, derdimiz ŞL de başarılı olmak değil katılıp toplayabileceğimiz kadar para - puan toplamak olur. Ona göre kadro düzülmez, akıllı olunursa rezil olmadan dönülse yeter. Oyuncu pazarlamak için de birinci sınıf ortam, kendini gösterecek oyuncumuz olursa satmak kolaylaşır. Her açıdan faydalı, henüz kaf dağı ardında ama bizden başka ŞL önelemeye katılacak diğer takımların hepsinden fazla şansımız olur, çünkü seribaşı öneleme oynayacağız. O maçları da iyi oynamak değil Malatya maçı gibi atlatıp kapağı ŞL ye atmak önemli.

ŞL ye katılamasak da 3.lük-en kötü dördüncülük -ligden gelecek para, AL öneleme avantajları ve AL den gelecek para, hiçbirine hayır deme lüksünde değil kulüp. AL de oyuncu pazarlamak için iyi bir ortam. Camianın kenetlenip toparlanması için de 3. lük 4. lük güzel sonuç, özellikle mevcut şartlar ve kadroyla başarıldığı için. Ve senden ekonomik olarak da kadro olarak da daha iyi durumdaki renklileri geride bırakmak, iyi moral, taraftar nezdinde keyifli olay. Sırf modelimiz ve Hocamız değişsin diye daha fazla başarısızlığı isteyecek değilim, şartlar neyse, memlekette futbol neyse o. Daha fazlası devrimcilik, öyle bir yönetim, tavır, plan görünmüyor, olsa daha güzeldi, ama yok, yoksa da elde ne var ona bakılır, onla mutlu olunur, taraftarlıktan istifa edecek değiliz ya..

dominic molise dedi ki...

kucuk bir noktaya parmak basmak isterim. su an benim en kiskandigim takim fenerbahce.
altay, ozan, ferdi, muriqi gibi 10 ml $ uzeri satis yapabilecek adamlari var ve bu adamlarin hic biri scout basarisi degil. ozetle takimda oyuncularin deger kazanmalari/para kazandirabilecek olmalari hususu cok onemli. bizde ljajic disinda 5 ml $ fazlasi para edecek adam yok.

sergen yalcin bence fatih terim'in tam tersi. underdog olmayi daha cok seviyor sanki -belki de mecburen-. fatih terim nasil ki en iyi kadroyu istiyorsa bence sergen hoca vasat kadroyu yukseltmeyi daha cok seviyor. fm diliyle juventus'u sampiyon yapmayi degil, chievo'yu avrupa'ya tasimayi seven bi karakteri var (en azindan bir sure daha) ve bu yuzden takimin belki de en iyi oyunculari satilsin/gitsin isterim.

basta ljajic-oguzhan-vida(iyi para getirir ve yuksek maas), boyd-lens-n'koudou(3'u bir kanat etmiyor), roco-ruiz-mirin(vasat) ve kiraliklar diaby-elneny-boateng ile sozlesmesi biten caner-gg, son olarak da BENCE kalmalari istenip gidecek olan dorukhan-larin-guven yalcin

larin'e kucuk bi paragraf. bence 1 sene oynasa bizde muriqi olur. asist gucu yuksek.
dorukhan temposuyla oynayan biri, nasi doner bilinmez ama toparlarsa ozan tufan kalitesinde.
guven'in oyun tarzi cok aguero/suarez. bunu da su an besiktas'ta yapamaz. belcika ya da hollanda'ya kiralanabilse ve forvet oynarsa aslinda fena patlama yapabilir.

kim kaldi?
K:ersin, utku,
SagB: douglas, kerem
Stop:erdogan, alpay,
SolB: ridvan, NSAKALA
DefOrta: necip, atiba, FATIH
Orta: NINUA, KARTAL,
Acik: HASIC, OGUZHAN AKGUN
F: burak, umut.

buyuk harfle yazdiklarim geldi diye dusunuyorum. lung, mensah ve genc takviyeleri -ki bu konuda benden daha bilgili olanlar var, yorum yapmayacagim-. bence ilk 5'i zorlayabiliriz bu kadroyla. bu krizde yeterli.
sergen hocanin sevecegi bir "challenge" olur.

biri gelecekse de artik kiralik gelmesin lutfen, performanslari bir yere para kazandirmiyor olmalari problemli. fatih, ninua, hasic gibi adamlarin vasat performansi bile para ediyor yaslarindan dolayi.

lens ve negredo'nun geldigi sezondan beridir soyledigim yere geldim. en iyi transfer kadroyu bosaltmak.

dominic molise dedi ki...

bu arada hoca ridvan-caner ilk 11 cikmazsa ozur dilerim, demistim. ozur dilerim .o) ridvan'i hata yaptiktan sonra ilk 11 disina itmesi bence hos olmadi. ama geldigimiz noktada ridvan hic 11 oynamasaydi keske diyesim var.

BJK4EVER dedi ki...

@dominic molise,

Hocam kusura bakma, ama o kadroyu kuramazsin Besiktas olarak, olmaz. Besiktas o kadroyu kuracak camia degil, ilk 5'i zorlayacak camia hic degil. Cok utopik bence. Buna en basta Sergen'i de ikna edemezsin. Bence Sergen tam tersi winner bir hoca ve en iyisini ister. Yonetimle surtusmesi, mesela son 2 hafta Ridvan'i kesip Caner'i oynatmasi da bunu gosteriyor. Gencleri de mecbur kalmadikca oynatmiyor iste.
Senin kurdugun kadroya tamam diyecek hoca su son 5-6 hafta Oguzhan, Almos, Kerem, Kartal'a coktan ciddi sureler vermisti.


@Ahmet,

Ben hem Gokhan hem Caner'in kalmasini isterim. Gokhan buyuk profesyonel ve hala catir catir oynuyor. Agirlasti haliyle, ama rakipler bizden korktugu icin senede 3-4 mac haric hic hizli sol acikla oynamiyor rakipler (dun Malatya'nin oyun anlayisi ve Fofana'nin 80'de girmesi sahane ornek). Bitik diyoruz, ama baktim, bu sene 28, gecen sene 29 mac oynamis adam. Ve hala buyuk ozveriyle oynuyor, sakat sakat cikti maca. Ve bu kadar oyun zekasi dusuk takimda Gokhan gibi sakin, sogukkanli oyuncular onemli, dun yine gorduk. One gectigimiz maclari koruyorsak Vida'nin atletikligi kadar Elneny, Gokhan, Atiba, Ruiz gibi oyuncularin sogukkanliligi da onemli.

Caner hakkinda futbol icerisi goruslerimi cokca soyledim zaten. Bence dogru kullanilirsa bizim ligimiz icin bulunmaz nimet. Ideal olarak sol acik, kismen sol bek olarak oynar. Sergen Ridvan'i tercih ettiginde ve Antalya macinda sonradan oyuna girdigindeki halini gordugumde kafaca bitirdi bizi demistim, ama son 2 mac ilk 11'de cikti ve gayet iyi oynadi. Iyi oyundan ziyade son ana kadar mucadele etti, hic bosvermis bir goruntusu yoktu.

Max 750.000 (totalde) euro'ya kalacaklarsa kalsinlar kafasindaydim, hatta yabanci sinirlamasi sonrasi 1 milyon euro bile olabilir.

Ahmet Usal dedi ki...

@BJK4EVER +1

Hocam itirazım yok, iyi noktalar, ben de son iki maç hırsını falan beğendim Canerin, defansta da dikkatliydi genelde,10 asist 2 golü var istatistikte. GG nin ölüsü zaten halen ligin en iyi beklerinden, son Kasımpaşa maçındaki Koitaya tackle ile kademesi bile yetti bana.

sports guy dedi ki...

Sergen'in beinsports'a verdigi mac sonu roportajini izlemeyen varsa net izlesin, kahkaha attim.

-hocam haftaya derbi var nkoudou yok

+hadi ya o da mi yok?

Ahmet Usal dedi ki...

@dominic molise

Hocam kadroda o kadar radikal değişiklik olacağını sanmıyorum, alış-satış dengesine de bağlı.

Rıdvan konusunda farklı düşünüyorum, ben beğeniyorum, destek ve süre verilirse olabileceğini düşünüyorum. Ama o desteği bulabilecek gibi görünmüyor.

Ahmet Usal dedi ki...

@sports guy +1 Ben de :))

Basar dedi ki...

Rıdvan konusu bize çok net bir şey gösteriyor. Hocanın bizim genç kadro ile işi yok. Yetiştirici filan değil, olmuş veya olmakta olan adamlarla oynayacak. Ben seneye gençlerin hiçbirini mecbur kalmadıkça kullanacağını sanmıyorum. Ne O.Akgün'ü ve Hasiç'i ne de başka birini büyük ihtimalle göremeyeceğiz kadroda. Muhtemelen Fatih'i Sivas performansından dolayı kullanabilir. Rıdvan'a olanın aynısı kaleciye de olacak, şimdilik yedeği yok.

Bunun yanı sıra, enteresan bir şekilde 2. ligden (2 alt ligden) oyuncu göreceğiz sanırım kadromuzda.

Genç oyuncuların tamamına yakınının gelişimlerine uygun (fizik problemi varsa ikinci lig) bir takıma kiralık gitmelerinde (İstanbulspor ve Ümraniye değil) fayda var.

ERKUT dedi ki...

6 eksik ile başlayan Malatya deplasmanında tatsız , yavan taraftar olmadan izlemeye katlanılmayacak bir maçta kazanma mecburiyeti ifa eden büyük takım kimliği ile kazandık. Gerisi teferruat. Bu şartlar altında 3 puan almak sadece Sergen Hoca'nın Büyük takım kimliğini aşılaması ile açıklanabilir. Malatyaspor takımında Jahovic gibi bir golcünün olmaması takımın puan tablosunda neden bu halde olduğunun net göstergesi. Gökhan Töre'nin bildiğimiz etkinliğinden uzak formda olduğu sezonda dahi hazırladığı sadece usta bir ayak ile son vuruş bekleyen paslarını kaleye atacak adam olmaması işimizi kolaylaştırdı. Sivasspor bu hafta evinde Gençlerbirliği karşısında puan kaybederse ligi üçüncülüğü ile kayıp geçen sezonu bronz madalya kazanan olimpik sporcu mutluluğu ile kapatırız. Sivasspor son hafta oldukça kötü durumdaki Göztepe karşısında kaybetmez diye tahmin ediyorum. O yüzden bu hafta Fenerbahçe galibiyeti sonrası Sivasspor'un alacağı sonuç son hafta öncesi 3.'lük koltuğundaki belirsizliği ortadan kaldırır.

Huzeyfe dedi ki...

Ben Sergen’in genç oyunculara yaklaşımını samimiyetsiz buluyorum. Kendisi altyapı antrenörlüğünden Mustafa Denizli arkasına bakmıyor deyip istifa etmişti 2010 başlarında yanılmıyorsam. Aradan tam 10 yıl geçti, Sergen şimdi Denizli’nin olduğu yerde. Aynı şeyleri yapıyor. Bu yaklaşımdan Beşiktaş’a bir fayda dokunmaz bence. En iyi ihtimal çok kısa süreli bir sportif başarı, arkasından çöp oyunculara verilmiş büyük kontratlarla geçecek rezil yıllar. Altyapı oyuncularını beğenmeyen adamın vizyonu Welinton, N’sakala, Gökhan Töre. Almoş, Akgün gibi çocukları izlemediğinden eminin. Yüzlerine bakıp isimlerini bile söyleyemez. Çocuk gibi “bin ginçlirli oynımım” diye ağlaşan adamdan cesur antrenör çıkmaz abi.

Emre Toraman dedi ki...

Baştan uyarayım skor yorumculuğu yapıyor olabilirim ama Caner son 2 maçta fena görünmedi benim gözüme.

Aldığı topu ceza sahasına şişirmeyişi, Kasımpaşa maçındaki golde çizgiye inip yerden arka direk koşusunu görmesi, bu maçta öndeki oyuncuların profili gereği yerden diyagonal koşuyolu pasları denemesi olumluydu. Savunmadaki defoları bu saatten sonra düzelmez ama benim sol bek konusundaki güncel pozisyonum, böyle sakin ve akıl koyarak oynamaya devam edebilecekse -tabi ki makul bir maaşa- Caner ve Rıdvan'la devam edilmesi. Önümüzdeki 2 maçta geriye düşersek veya Fenerbahçe derbisinde tansiyon yükselirse bu mental görüntü için gerçek sınav olur.

Caner gidecekse de fikrimi koruyorum, Rıdvan'ı ilk 11 düşünüp 200-300 bin euro'ya oynayacak, stabil(çok sakatlanmayan, uçmasına kaçmasına gerek olmayan) bir yerliyle yedeklemek kafi. Nsakala'yı Caner gitse de istemiyorum ama Caner kalıp bir de Nsakala gelirse ağır kusurlu hareket olur benim için.

Önümüzdeki sezon 22 oyuncunun minimum 4'ünü U21 altyapı oyuncusu yapabilmek ve as oyuncu sakatlandığında altyapı oyuncusu oynatmak yerine mevki devşirme işlerine girmemek benim için geçer kriterler olur.

https://www.youtube.com/watch?v=yfvzfydJu_g
Fena bir çocuk değil gibi bu arada. İnce bacakları ve temiz ayak içi şutlarıyla sağ ayaklı bir fasulye sırığı mı yetişiyor diye düşündürdü. Yakın coğrafya çocuklarının PR ve globalleşme anlamında da yeri ayrı zaten benim için.

Pheaglix dedi ki...

su son maclarin gosterdigi sey n'sakala'nin asiri ucuza gelmedigi surece ne kadar gereksiz bir transfer oldugu. tepemize yine abuk subuk bir yabanci siniri da konmusken su saatten sonra caner ve ridvan ile sezona girmek en mantiklisi. bu yabanci siniri altinda herhangi bir pozisyonun asil ve yedek oyuncularini yabanci - yerli (ya da tam tersi) yapmak mac ici sakatlik durumunda tum takim duzenini mahvetme riski almak anlamina geliyor (tum yabancilari oynatacagimizi varsayarsak). eger caner 1 milyon euro ustu ucret isterse, n'sakala da 200-300 bin euro civarina gelecekse bu riski almaya degebilir, ama ucret farki cok olmadigi surece hele 29 yasinda bir oyuncu icin kesinlikle degmez. turk oyuncularin ve menajerlerin cebini doldurma odakli sisteme tekrar hos geldiniz.

bu arada bu mac tarihe necip'in 90 dakika sahada kalip sari kart gormedigi mac olarak gecsin. nadir gorulen bir doga olayina taniklik ettik.

can dedi ki...

Caner 1 asist, 1 penaltı golü, bolca da medya güzellemesiyle herkesin gözünü boyamayı başarmış. Ortalarından başka hiç bir meziyeti olmayan, pozisyon almayı, savunma yapmayı bilmeyen berbat bir bek Caner. Rıdvan’ı izleyince aa bek böyle bir şeydi dedim valla. Kanatta ise en iyi gününde bile vasat. Driplingi, kafası, ceza alanı bitiriciliği olmayan, ancak 4-4-2nin kanadında oynayabilecek bir adam. Ben kesinlikle gitmesi taraftarıyım, biraz da GSnin sol kanadını otobana çevirsin.

Emre Toraman dedi ki...

Bu arada hiç konuşulduğunu duymadım, kaçırdıysam affedin ama Wederson, Aurelio ve Nobre milli takıma devşirilirken yabancı kontenjanı vardı değil mi?

@can
Hak veririm. Aslında benim gözümü boyama sebebi biraz da Ljajic, Boateng ve Burak'ın yokluğunda yaratma(hem sayıca, hem verim olarak) konusunda en potansiyelli oyuncu olmasıydı. Saydığım profildeki daha verimli oyuncular sahadayken 3.-4. hücum opsiyonu olmayı kabul etmeyip bildiğini okursa yine sövdürecektir. O durumda da Rıdvan'a formayı verip Caner'i hamle oyuncusu yapma şansımız olur. Olmaz mı?

Pheaglix dedi ki...

@can

bence ortada oyle buyuk bir "goz boyama" yok. olay daha cok garabet yabanci siniri ile alakali. caner yerine ayni seviyede yabanciyi sorun yasamadan oynatacakken artik oyle bir luksumuz kalmadi. caner giderse yerine mutlaka oyuncu almamiz gerekecek (as ya da yedek). alacagimz oyuncu yerli olsa caner'den iyi olup olmayacagi mechul, yabanci olursa da olusabilecek sorunlar malum. ha caner kalirsa ideal olan ridvan'in as oynamasi, ama o baska konu.

yilmaz dedi ki...

Amme hizmeti: Necip'in 11 başlayıp sarı ya da kırmızı kart görmediği bazı maçlar:

30.07.2014 Feyenoord Beşiktaş 1-2
19.08.2014 Beşiktaş Arsenal 0-0
11.12.2014 Beşiktaş Tottenham 1-0
26.02.2015 Beşiktaş Liverpool 1-0 (6-5 pen)
19.10.2016 Napoli Beşiktaş 2-3
06.12.2017 Leipzig Beşiktaş 1-2 (60'da çıktı)
14.03.2018 Beşiktaş Bayern Munich 1-3

Bunlar hariç, Asteras, partizan, Maccabi, Braga, Hapoel Ber Sheva maçları filan da var, tek tek yazmadım

Bu maçların bazıları, 117 yıllık kulüp tarihinin avrupa macerasında övünerek hatırladığı bir avuç maçın da önemli bir kısmını oluşturuyor. Yukarıdaki maçlarda alınan galibiyetleri, sırf 11 başladı diye ona bağlayamacağımız gibi, onun oynadığı ve kaybettiğimiz her maçı da ona bağlamamak gerekir.

Necip'in Beşiktaş'ın ana kadrosunda olmasının doğru olmadığını düşünsem de olayın bu kadar karikatürize edilmesini de doğru bulmuyorum.

Huzeyfe dedi ki...

@yilmaz

Bu maçlara bakarsan tamamının rakibin Necip’i tanımadığı maçlar olduğunu görürsün. Hep söylüyorum, fiziksel olarak ve teknik olarak değil ama mental olarak çok düz ve tek boyutlu bir adam Necip. Refleksleriyle oynuyor, en büyük problemi bu. Ligde herkes Necip’in ikili mücadelede ilk hamleyi yapan oyuncu olacağını biliyor. Tek yapman gereken topu saklamak Necip’e faul yaptırıp kart almak için. Zaten başka numarası olmadığı için de kart gördükten sonra iyi oynayamıyor.

yilmaz dedi ki...

@Huzeyfe bence de tanımıyorlardır. Yani bu yoruma söyleyebilecek birşeyim yok evet nereden tanısınlar Necip'i?

Ama benim konum Necip'in kart görmesinin bir hiciv aracına dönüşmesi. Var mı Necip'in kart görmediği maçlar? İşte var. Hem de kart görme potansiyeli Antalyaspor maçından, Malatyaspor maçından daha fazla olan, taşaklı maçlar.

Ama bakıyoruz ki bu kart görmediği maçların başka ortak özellikleri de var. özellikle yazdıklarım 2014-2018 arası dönemde oynanmış. Genelde Beşiktaş'ın kompakt bir oyun oynadığı, savunma-hücum geçişlerinin mükemmele yakın olduğu, diğer oyuncuların da savunma konusunda takımın "amelelerine" yardımcı olduğu dönemde.

Bu kadar alt yapı mesajı verip de, alt yapıdan çıkmış ve takımda 200'ün üstünde maç oynayan bir oyuncuyu caps'lere malzeme eden taraftarlık anlayışını samimi bulmuyorum.

Zaitsev dedi ki...

Necip konusunda parametreler çeşitli. Necip yazıldığı üzere hamleli bir oyuncu. Bu tip bir oyuncuyu daha az tecrübesi ve oynama alışkanlığı olan sağ bek veya stoper gibi mevkilerde oynatırsan kart görmesini kolaylaştırırsın.
Necip'teki sorun sağ bek ve stoperi de idare edecek kadar oynayabiliyor oluşu ama oyuncu kodlaması orta saha olduğu için yerini de kaybediyor, hamle yapıp olmadık frikiklere de sebep olabiliyor, en arkada oynadığı için kolay kart görebiliyor.

Bir de Necip'in bu ligde adı çıkmış. Ezbere kart çıkartılan oyunculardan. Geri geri yürürken görmeden rakibe çarpıp düşürse en az %50 kart görme ihtimali var :)
Bence Avrupa'da daha az kart görmesi normal. Tanınmamaktan değil hakem uygulaması kaynaklı bir durum. Yoksa ilk 11 oyuncusu değil. Kadroda az oynayan birini görüp oradan oynamayacak antrenör azdır dünyada.

beagle dedi ki...

Nsakala dedikce fenalik geliyor. Şimdi malum Ridvan var. Arkasinda 1.80lerde cok daha potansiyelli Ahmet Gulay var. Bu da 3. 3 numara:
https://ortacizgi.com/besiktasli-genc-oyuncu-emre-terziden-muazzam-gol

Bu çocugun solbekten hat tricki var.

Bir altyapi kaç tane potansiyelli solbek bulup yetistirecek ki A takimda dusunulsunler? Planlamaya katilsinkar

Emre Toraman dedi ki...

@yılmaz
Necip'i abartıldığı kadar kötü bulmam, zamanında Necip-Fernandes-Guti olur mu, Ernst-Necip-Guti olur mu diye ıslak rüyalar kurardım. Zaman zaman Elneny-Atiba ikilisinde eksik olan sertliğinin faydalı kullanılabileceğini de düşünürüm. Bilic döneminde Veli Kavlak varken gereksizdi mesela ama Şenol Güneş özellikle ilk sezon Atiba-Oğuzhan-Sosa üçlüsünü yedeklemek ve skoru korumak için gayet verimli kullanmıştı.

Ama altyapıyı zorunluluk gören biri olarak, Necip'in, hele de maaşını düşününce(ki sadece şu an için değil, en iyi dönemimiz için bile fazla maaş alıyor bence) altyapıyı temsil eden değil önünü tıkayan biri olarak görüyorum. Başka mevkilerde U21 oyuncuların zaten vardır, görev oyuncusu olarak tutarsın anlarım ama son dönemde Ersin ve Rıdvan işin içine girene kadar Mustafa Pektemek, Diaby, Alper Potuk falan pozisyonundaydı benim için. Ne satabilirsin, ne ilk 11 oyuncusu olur, boşuna kontenjan doldurup süre vermediğin U21'lerin, deneyemediğin scouting transferlerinin fırsat maliyetine sebep olur. Necip olmasa muhtemelen başka Dorukhan'lar deneyecektik, Eslem'ler Kartal'lar süre alacaktı. Sonuçta sezon başı kampında Necip sakatlanıp sezonu kapatsa yerini pahalı bir yabancıyla değil bu tarz bir oyuncuyla kapatmayı denersin.

Ki bence kart muhabbeti de ezberden konuşulan bir konu değil, muhtemelen dakika başına en çok kart gören oyunculardandır. Verilen görevi yaptığı sürece kritik dakikada kırmızı olmamak şartıyla klasik sarı kartlarını görsün ama, önemli değil bence. Sarı kart cezasıyla takımı çok zor durumda bırakacak bir oyuncu değil.

Başka bir mevzu da mevki devşirme mevzusu. Oyuncunun değil hocanın suçu oluyor çoğu zaman ama yedekte örneğin Erdoğan varken, Kerem varken hoca bana stoperde sağ bekte ilk 11'de forma verse, samimi söylüyorum "Hocam yanlış anlama, haddim değil belki, sen daha iyi bilirsin muhakkak ama bu çocuklar oynasa daha iyi olur diye düşünüyorum, rahat hissetmiyorum" derim. Hele de altyapıdan yetişmiş, karakteriyle örnek, caminanın çocuğu gibi sıfatlar taşıyorsam.

Özetle, başka mevkilerde U21 oyuncuları süre bulabilecekse Necip maaşında da indirim yaparak kalmasını isteyeceğim bir oyuncu ama böyle bir durum olmadığında faydasından çok zararı(fırsat maliyeti sebebiyle) oluyor.

Emre Toraman dedi ki...

+Necip'in benim gözümde en iyi dönemimizde hakettiği maaş 600.000 €, şu anda 200.000 €.

yilmaz dedi ki...

"Hocam yanlış anlama, haddim değil belki, sen daha iyi bilirsin muhakkak ama bu çocuklar oynasa daha iyi olur diye düşünüyorum, rahat hissetmiyorum" derim.

Yukarıdaki gibi bir şey söylese teknik direktör de muhtemelen "gel sen kur o zaman takımı" der. Bu dediğini de dünyada söyleyebilecek bir oyuncu yoktur eminim.

Maaş konusunda katılıyorum hatta belki 4-5 yıl önce Necip-Beşiktaş birlikteliği bitmeliydi, ama altyapıdan tek bir oyuncuyu bile yazamadığımız için kadroya, senelerdir ona kaldık. GS'nin sabri'si gibi. Bu garabet, Necip'in çözebileceği bir problem değil.

Hasılı, senelerdir Beşiktaş'ın as kadrosunda yer almayan, çoğu zaman 3. alternatif olarak yer aldığı kadroda, başarısızlıklardan birinci derecede sorumlu gösterilen bir oyuncu Necip, ve bu adil değil. Sorun zaten kadronun Necip'in oynayacağı kadar daralmış olması.

Emre Toraman dedi ki...

Ruiz'in ayrılışı: Roco'yla aman aman bir fark görmüyorum ben aralarında. Son 2 maçta gerçekleşebilecek 100 alternatif hikayeden 70'inde arayacağımızı düşünmüyorum. 20'sinde ararız, 10'unda da Roco iyi oldu deriz. Ama eşek-badem gözlü fenomeni yaşanması da olası tabi.

Gelecek yılların maaşını ödemeyeceksek ekonomik açıdan iyi oldu gidişi. Pandemi sonrası futbol ekonomisinde bonservisle satamazdık. Vida-Roco tandemine de karalar bağlamam gelecek sezon şartlarında. Alpay-Erdoğan, gerekirse Fatih'le yedeklemek de kafi. Vida'nın kontratından bonservis kazanarak çıkma şansımız olursa lider stoper gerekecektir tabi.

Emre Toraman dedi ki...

Kaleci transferi: Ersin'e duyduğum kısa vadedeki güven aşağı yukarı Tolga'ya 3. sezonu öncesinde duyduğum kadar. O zamanki Fabri transferi gibi bir fırsat/scouting/moneyball transferi(bonservisiyle ve abartısız maaşla) yakalanabilirse güzel olur. Yakalanamazsa zamanındaki Murat Şahin, şu anki Ertaç Özbir ayarında düşük maliyetli tecrübeli bir yerli kaleci bence şart. Utku'ya zerre güvenemiyorum.

beagle dedi ki...

2.5M Bonservis daha uçtu. Gerçi bu hayırlı oldu. Elimizde Ruizden kötü yedek stoper bile yoktu.

6da görmek isterdim ama eksik olsun. Fatih, Kartal ve Atamer de 6yı oynarlar.

Burak ve Nkudu'dan da kurtulursak 2 nokta transferle çok daha iyi oluruz.

yilmaz dedi ki...

Kulübün açıklamalarına göre çok başımızı ağrıtacak bi durum yok gibi. Tabi kimse yoğurdum ekşi demez. Kimin haklı olduğunu bilmek bu açıdan pek mümkün değil.

Yine de @Emre'ye katılıyorum. Ben Roco'dan bariz bir üstünlüğünü göremiyorum. Zaten defanstan oyun kuracak bir takımımız da olmadığına göre, çok da elzem bir oyuncu değildi. Verilen bonservisin uçması kötü oldu tabii.



Ruiz takımda en sevdiğim oyunculardan biriydi hatta takımda tutulması gereken 4 oyuncudan (Ruiz, Elneny, Ljajic, Burak)'tan biriydi. Duyduğuma göre mağdur olduğu için sözleşmesinin bitiş yılına kadar düşük maaş alırsa aradaki farkı ödemek durumunda olabilirmişiz. Özetle İspanya'da bir takıma 500k yıllık anlaşırsa 1.3m ödemek durumunda kalabilirmişiz. Yönetimin basiretsizliğini görmek için iyi bir sınav oldu. Karius ve Ruiz gibi uluslararası oyuncuların maaşları ödenmediği için tek taraflı fesh edip gitmesi intibamız açısından kötü bir durum. Umarım gelecek sene yerli oyuncu transferine odaklanırız yoksa çekip giden çok olur gibi.

Emre Toraman dedi ki...

Şu ara çok FM oynamadığım için biraz buraya kusuyorum affedin :)

Gelecek sezon için tav olacağım kadro:

GK: Lung, Ersin, Doğukan
DR: Gökhan G., Kerem
DC: Vida, Erdoğan
DC: Roco, Alpay
DL: Caner, Rıdvan
DM: Fatih, Necip, Atamer
MC: Mensah, Oğuzhan Ö./Dorukhan, Kartal
AR: Gökhan T., Boyd/Lens
AC: Ljajic, Hasic
AL: N'koudou, Güven, Almos
ST: Burak, Larin/Umut, Oğuzhan A.

3 transfer: Lung, Mensah, Gökhan T. Konuşulan isimler olduğu için bunları yazdım. Yoksa Mensah yerine Holmen/Gökhan İnler tarzı daha disiplinli/ciğerli ama kazma da olmayan bir oyuncuyu tercih ederim. Gökhan Töre yerine de Olcay tarzı istatistiği yüksek bir oyuncuyu tercih ederim.

Gönderilecekler: Douglas, Oğuzhan Ö./Dorukhan, Boyd/Lens, Larin/Umut.

Opsiyonlar: Teklif varsa Vida'yı daha ucuzuyla, yaşlı olabilir takıntılı değilim ama ağır veya pasif olmamalı(hayalimdeki profil Ujfalusi), değiştirmek. Roco'yu daha atletiyle güncellemek. Sağda Gökhan T. gibi kurucu/çalımcı biri olacaksa, Nkoudou'yu daha golcü bir profille güncellemek. Larin/Umut'u bulunabilirse top sürme kabiliyeti de olan Ndoye profiliyle güncellemek.

Çok kötü durumda değiliz bence ya. Yeter ki gençlere ilk 11 şart değil ama geniş kadroda güvenilsin.

Emre Toraman dedi ki...

Atiba'yı unuttum.
DM: Fatih, Necip/Atamer/Atiba 3'lüsünden 2'si diyelim.

Ahmet Usal dedi ki...

@beagle gözün aydın :)

Adam en azından iyi profesyoneldi, kafasında ayrılık varken çıktı takır takır oynadı, elinden geleni yaptı.

@Fernando Claudse ye katılıyorum. Karius ve Ruiz den sonra özellikle itibarlı isimli fırsat transferi yabancı getirmek zor olacak. Daha giden de olabilir.

VOLE de en son Ali Ece - SAÇ Son Raund pogramında kulübün ne kadar batık olduğu ve aslında kayyımlık durumu detaylı anlatıldı.

ROK kendi youtube kanalında Beşiktaş satısın, bu iyi bir şey dye program yaptı bir hafta önce.

Kulübün tüm gelirleri temlikli, zaten gelir yok, bir açıdan tüm transfer muhabbetleri zamanında @diskonnektus erektus un dediği gibi meleklerin cinsiyetini tartışmakla aynı.

Başkan zaten açıkladı, henüz indirimi kabul eden yabancı oyuncu yok, 20 - 25 milyon bütçe hayal etmişler ama 35 milyonmuş seneye inmeyen maaşlar yüzünden.

Daha evvel bu konularda detaylı yazdım fikirlerimi, yormayım, son hali buraya bırakıp çekileyim..

BJK4EVER dedi ki...

Bence camiada butun olarak ciddi bir ambition sikintisi var. Surekli bir azla yetinme cabasi, durtusu. Ruiz gittik ama olsun Roco da o kadar oynar, idare eder kafasi. Abicim, bizim ihtiyacimiz o degil ki. Besiktas’in hedefi az para odeyip idare etmek degil ki, olmamali. Besiktas’in hedefi sampiyon olabilecek kadroyu kulmali, hedef bu olmali. Ha, bu demek degil ki 35 yasindaki sozde yildizlara para dok, bonservis paralari havada ucussun. Ama kafa, mentalite bu olmali.
Ruiz bence iyi bir stoperdi, Ruiz-Vida ikilisi de sampiyon takimin tandemi olabilecek bir ikili. Elestirildiler, ama arkalarinda kaleci, onlerinde caydirici bir onlibero olmadigini da soylemek lazim.

Ruiz bu kadar kolay gidiyorsa belki Roco’ya guveniyoruz. O zaman neden Roco butun sezon boyunca hic formayi kapamadi? Ve oynadiginda elestirildi agir sekilde?
Eger tasarruf edecekse, elimizde bonservisi bizde olan ve 1.8 milyon euro maas alan bir oyuncu oldugunun farkinda olmak lazim. Bonservis zaten veremeyecekken stoper gibi nispeten dolu bir bolgeden oyuncu bosaltip bir de oraya bonservis odemek sacmalik degil mi? Bedelsiz oyuncu alacaksak 1.8 milyon euro’dan cok daha dusuk maasa Ruiz kadar iyisini bulabilirmisin, bulabilirsen o ihtimal ne kadar? Atiyorum 1.5 milyon euro maasli birini alacaksan o risk 300.000 euro icin deger mi? Sonucta ne oldugunu bildigin, takima ve ulkeye alismis bir adam var elinde.

Ayni sey kaleci icin de gecerli. Erdal Torunogullari kaleci almayacagiz demis. Kimse sizden 9 milyon bonservis 4 milyon maasla Muslera al demiyor, ama max. 2 milyon bonservis 1.5 milyon maasla iyi bir yabanci getirmek zorundasin arkadas. Ersin’in bir Ugurcan, Mert seviyesinde olmadigini, asla olamayacagini goremediklerine inanmiyorum ben.

Besiktas’in hedefi sampiyon olabilecek kadroyu kurmak olmali. Illa fazla para harcamak demek degil bu, ama Ersin’le, Roco’yla falan olmayacagini cidden gormuyorlar mi? Bu sekilde yonetecekseniz kulubu niye geldiniz harbiden? Bu sekilde yonetilirse kulup ne sponsor gelir ne kombine satilir, hicbir ekstra gelir saglayamazsin.

Ahmet Usal dedi ki...

@BJK4EVER

Hocam Voleyi izle vaktin varsa, kulüpte şu an şizofren bir ortam var, ANÇ cebinden 30 Milyon Euro vermiş ama kalanları anca 5 mlyon Euro, deniz bitmiş,

Vida gidecek deniyor mesela, menejeri bile parasını alabilmek için satılmasını bekliyormuş.

İş teknik tartışmayı geçti, Hoca zaten senin düşündüğünü düşünüyor, yüksek maaşlılar muhtemelen becerilirse satılacak, yoksa FIFAlık olup ayrılacaklar, en azından yabancılar. Transfer söylentilerinden zaten biliyoruz hoca kimleri istiyor, Welinton, Nskala falan, o da daha düşük maliyetle hazır oyuncularla takım kurup kafaya oynamak kafasında. O yüzden gençleri oynatmıyor. Biz feda demeyip yarışıcaz, gel taraftar gel diyor.

Sorun yönetemiyorlar, yönetecek paraları yok en başta. Senin de bahsettiğin Ekonomik nedenlerle yarışmayacağız, küçüleceğiz, bir projeyle yeni bir Feda yapacağız da diyemiyorlar. Herşeyi iki arada bir derede yaptıkları için de taraftar da Bırakmam Senilere katılmıyor.

Hoca yönetimden daha itibarlı ve güçlü an itibariyle..

Bir yandan cebinden para koyup taşın altına elini koymuş bir Başkan, tecrübeli bir yönetim. Kapasiteleri bu.

Kısaca Bankalar Birliği anlaşması yeniden yapılandırılmadıkça kayyumluğuz, ve göze kestirilen ilk satılacak büyük kulübüz. İşin aslı bu, yandaşların yaptığı lobi ve hazırlık da bu, son çırpınışlarımızı da yönetimle Hoca elden geldiğince yapıyor.

Emre Toraman dedi ki...

@BJK4EVER

Bence hem bizim camiada, hem diğer 2 camiada, hem de bütün futbol camiasında, hatta futbol dışında da ülkenin tamamına yakınında tam tersine overambition var. Başarısızlık olasılığını düşünmeme, "Kazanamazsak?" sorusuna hep "Öyle bir ihtimal yok!!1!bir!" veya "Onu o zaman düşünürüz" deyip o zaman geldiğinde kaçma hastalığı var.

Cesaret, özgüven farklı şey; ortaya bir strateji, kısa vadelinin yanına orta ve uzun vadeli planlama eklemeden, guardını almadan başarıyı kovalamak ayrı şey. Dünya artık büyük şirketlerin, monopollerin agresif stratejilerle yıllarca en büyük kaldığı dünya değil. Ortaya zeka koyarak, iş planı koyarak, azla başlayıp katma değer üreterek yükselen startup'ların dünyası.

Yahu ben gerçekten anlamıyorum, ben farklı bir futbol piyasası mı izliyorum? Bizim yönetimler hep stratejik planlama yapan, Avrupa liglerinden daha düşük yaş ortalamasıyla oynayan proje takımları yaratan gelişimci yöneticilerdi de ben mi yanılıyorum? Desen ki ülke futbolu zenginlikler içinde ama biz pısırıklığımızdan/romantikliğimizden dolayı pay alamıyoruz, öyle bir durum da yok. Ülke futbolu komple batışta. En yaşlı lig bizde. Muhtemelen gelirlerine oranla en borçlu lig bizde. Zaten yıllardır ülkece uyguladığımız sistemi, zaten yıllardır uyguladığımız sistemi uygulamamakla eleştiriyorsun resmen. Anlayamıyorum gerçekten.

beagle dedi ki...

@Emre Toraman
Fit oldugun kadro ve ek görüşlere neredeyse tamamıyla katiliyorum. Dorukhanı 2 Ozyakup 8 yapabilirsek cok ilerilere gideriz.

@4ever
Tahmin etmeyecegin kadar hırslı biriyim. Ama Türkiye Ligi ve günümüz futbolu (Guardiola, Klopp, Barca vb futbolu kuracak gucun yoksa) fiziksel üstünlük gerektiriyor:

Transfer/Ersin
Doruk Alpay Vida/Transfer/Erdoğan Ahmet/Transfer
Lens/Mertcan Ozyakup/Kartal/Atamer Fatih/Atiba Ljajic/Almos
Akgün/Burak - Larin/Umut

Kadrosu bu seneki Ruiz Elneny Diaby Canerli 11leri surekli döve döve yener.

Futbol bir spor, atletizm gerekli.
Doruk, Alpay, Ahmet, Larin/Umut eklenince sahadaki takimin oynadigi futbola/gelisime inanamayiz.

Diaby, Ruiz ve Elneny takimda büyük bir fizik zaaf yaratmisti. Nkudu ve Diaby kanatlari ise büyük verimsizlik.
Bunlardan kurtulmak demek zaten en büyük transfer.
Ben de kendi namima Beşiktaş taraftarinin hala bu tip kazma, ağır, zararli ve pahali transferlere nasil sevindigine, takimin iyi oyunculari sandigina inanamiyorum. Bunlarin ilk 11de sayisi 2-3 oldugu an çöküyoruz iste. Hep ayni hikaye. Uyanin arkadas.
MAF kadrosu rakiplerine gore diriydu ve cok kosuyordu. Efsane kadro atlet olacak, kanatlarin da 2si birden ters ayakli olmayacak.

Huzeyfe dedi ki...

Ben Ruiz’in gitmesine üzüldüm çünkü satılabilecek 2-3 oyuncudan biriydi. La ligada orta sıra takımlarından birine satılabilirdi. Bonservisi çöpe atmış olduk, bence bu çok saçma.

Yukarıdaki kadroya ben de fitim ama hiç ihtimal vermiyorum mevcut teknik direktör ve yönetimle.

Uzun vadeli kısa vadeli plan konusuna gelince de, sözleşmeler kısa süreli ve performans odaklı yapılırsa hem şampiyonluğa oynayıp hem tersi durumda iflas etmemek mümkün. Daha gri çözümler lazım, hem CL geliri hem de uzun vadede sürdürülebilirlik elzem şeyler.

Startup dünyası tabirine güldüm. Bay Area’da biraz daha zaman geçirin, onun da nasıl bir balon olduğunu görürsünüz. Dünya hiçbir zaman olmadığı kadar büyük şirketlerin agresif stratejileriyle en büyük kaldığı yer. Startup’larla ar-ge sorumluluğu yüklenmeden zavallı opportunistlere ürün geliştiriyorlar. Piyango gibi olasılıklara hayatını heba eden insanlarla dolu Bay Area.

Ahmet Usal dedi ki...

@Emre Toraman

Hocam haklısın. Mesele zaten ülke futbolunda senin bahsettiğin türden bir yapılanma olmaması. Ben kendi adıma siyaseti hesaba katmadan düşünsem güzel bir kulüp kültürümüz var, Liverpoolla benzer, onları ve Boston Red Sox ı alan adamlar gelip bizi alıp moneyball ile kendi vizyonlarıyla bu yapılandırmayı gerçekleştirecek olsalar gıkımı çıkarmam, oturur, sabreder, beklerim. Ama siyaset bambaşka bir şey. Satılırsa kulüp nereye, kime gider, belli değil, bence hayırlı da olmaz gideceği yer yüksek ihtimal. 4 Büyük kulüp ülkedeki en büyük sivil toplum kuruluşlarından. Hayata, siyasete büyük etki potansiyelleri var. Zamanın ruhunun meşrebine göre bir yerlere peşkeş çekilileceğizdir, Çarşımızı da ruhumuzu da bir yerlere gömüp kendi formasyonlarına uygun hale bizi dönüştürmek için ne gerekiyorsa yapılacaktır. Benim öngörüm bu, derdim de bunun olmaması için ne gerekiyorsa yapılması. ROK havadan hönkürmüyor önce Beşiktaş, sonra tüm batık kulüpler satılsın diye.

Bu nedenlerle, benim taraftar olarak fikri önceliğim ülke futbolunun bozuk düzenini bu şartlarda tek başımıza düzeltmek değil. @BJK4EVER a bu yüzden katılıyorum. Başarı ses getirip güçlü olmanın, ekonomik değer üretmenin Tanrısı ülkemizde, kısa vadede, doldur boşaltla, kaos oyunuyla, kavgayla, kazananlar böyle kazandı, kazanıyor. Kendimizi küçültüp renklilerle aramızdaki kültürel farkı kaybetmeden ne yapabiliyorsak yapıp yarışmak an itibariyle daha doğrusu olarak görünüyor. Çünkü farklısını gerçekleştirecek bir organizasyon ve niyet yok yönetenlerde. Ve eğer öyleyse; Ne kadar tepelerdeyiz, o kadar taraftar desteği ve o kadar sosyal lobi - güç, ekonomik getiri. Bunları zamanında ilk yazmaya başladığım dönemde kafa ütüleyecek kadar anlattım.

Ve lütfen Basşakcity yi örnek vermeyin..Hele en başarılı genç organizasyonunu siyasi desteği de arkasına alıp yapabilmiş TS den hiç. Gördük ne hale getirdiklerini kendilerini, ŞL ye bile gidemeyecekler. Peki onda ne oldu? = Yine siyaset. En düzgünü bu kadar kardeşim.

Ahmet Usal dedi ki...

Ben kişisel olarak Ruizin gitmesine üzüldüm. @Huzeyfe hocamın dediği nedenler harici, bu oyunu sadece fizik kavga görmek için izlemiyorum. Rugby değil futbol. Zamanın oyuncularının en zayıfının atletik seviyesi bizim MAF dönemini alır cebinden çıkarır, Ruizi ve Elneny si dahil. O kadar da ezik değiller benim gözümde, isteyen istediğini düşünsün, takımda ayağına top geldiğinde aha bu topçu diyebildiğimiz 4 - 5 adamdan biriydi.

Ama olay teknik tartışmalardan çok daha büyük benim gözümde. Sonuçta Hoca istediğin yaptırabiliyorsa kendi planına göre aldırır Welinton ya da benzerini yarı maliyete, sorun yine çözülebilir. Gençleri yeterince izlemediğim için hiç bir fikrim yok. Ama alttan gelen çok adam var. Bilenler zaten anlatıyor, sıkıntı yok.

Ahmet Usal dedi ki...

@Huzeyfe

Hocam startuplarla ilgili de, Silikon Vadisi örnek alındığında 2000 lerin dotcom furyası gibi çoğunluğu balon bir sürü oluşum var, ama VC ler zaten iyi fikirlere yatırım yapıyor, iyi fikirlerin de Ar-Ge departmanında bir çok Phd li çocuk oluyor.

Ha netice çok başarılı olanı zaten büyük balıklardan biri alıp yutuyor, ama @Emre Toramanın örneği bizim bağlamımızda çok yersiz değil. Beşiktaş başlı başına iyi bir fikir,, ve ürün. Geliştirip peek noktasına getirilirse hele..Ben eminim bir şirket olsak pek çok gönüllü PhD li arkadaş en azından data mining - processing açısından büyük desteği gönülden verir. O kada iyi fikir kanımca..

beagle dedi ki...

@Ahmet
Buyuk hatan var. O zamanki tekmeleri yeseler simdikiler aglar eve gider.

MAFı defalarca canli izledim. Hem kosulari hem deparlari hem de akan oyunda/hareketli topla yaptiklari cok ozeldi. 90lari 70lerle karistirmayalim.

Şu anda az deparli, yildiz oyuncularin korundugu bir oyun oynaniyor.
Gol vurusu da yok, fule de yok, iyi kanat isleri de yok. Her yer vasat adam dolu.Acikcasi bundan igrenç tek donem herkesin 352 oynadigi donemdi.

Ahmet Usal dedi ki...

Biraz açayım Beşiktaş neden iyi fikiri:

- Avrupada oynayan sayılı müslüman kulüplerden.
- Ambleminde Ay-Yıldız var, müslüman kültürün sembollerinden.
- Boğazda en güzel saraylardan birinin dibinde dünyanın en özel statlarından birisine sahip.
- Fanatik ve kalabalık, sadık bir taraftar kitlesine sahip.
- Bu kitle Dortmund ya da Liverpool taqraftarlarına benzer bir kitle, ülkedeki sosyo-ekonomik tabanı düşünüldüğünde.
- Pazarlanması gereken ilk yer Ortadoğu, sonra Japonya, Güney Kore. Çin değil kesinlikle, Türk kulübü çünkü, tarihsel bağımız ve Çinin Türk azınlığı sorun pazarlamada, Japonya ve Güney Kore ile durum tam terzi, Ortadoğu da da Avrupa da başarı olsa Türk dizileri gibi patlarız. Şimdi AL yi alsa bir Türk kulübü Ortadoğuda korkunç potansiyeli olur.
- Ben mesela Mısırlı, Güney Koreli ve Japon oyunculardan birer tane bulundururdum takımda.

İlk aklıma gelenler. Kültürel turizm olarak Japonya ve Güney Kore, dinsel turizm olarak Ortadoğu, Osmanlı Dönemi kurulmuş kulüp, hem new ottomana hem de cumhuriyetin ruhuna uyar.

Daha da arttırılabilir, katkıda bulunmak isteyeni beklerim, ama bence VC açısından bakıldığında Beşiktaş gayet iyi bir fikir...

Ahmet Usal dedi ki...

@beagle

Hiç de değil, hani koşu mesafesi muhabbetinden bakılsa Elneny nin koştuğu kadar ne Zeki, Ne Turan ne Şenol Fidan, ne MAF koşabilir, belki Rıza Çalımbay.

Ruiz de Gökhan Keskinden az mümkün değil koşmamıştır.

Zamanın futbolu tempo ve koşu mesafesi açısından 20 - 30 km önde maç başına 30 sene öncesinden. Bir daha hesap et derim..

Emre Toraman dedi ki...

@Huzeyfe
Gri çözümler gerektiğine kesinlikle katılıyorum. Sadece 5-10 yıl sonrasını planlayıp sabredelim düşüncesinde kesinlikle değilim. Ama biz zaten toplum olarak kısa vadeli, pratik zeka gerektiren çözümleri bence gayet yeterli üretiyoruz. Sorun tek yaptığımız şeyin bu olması. Sürekli kısa vadeli pratik çözümler üretmek zorunda kalıyor oluşumuz. Yani kısa vadede başarı getirecek formüllerin %100'ünü olmasa da %90'ını denedik, deniyoruz. Çözümlerin rengini griye çekmek için yapmamız gereken şey kalan %10'a odaklanmak değil bence. Bu %90'ı %70-60'lara indirip uzun vadeli planlarımızı %10'dan %30-40'lara çekmek.

Bay Area konusunda haklısındır, bir şey diyemem. Sabah 8 akşam 5'lerin dünyasından bakınca da insan ne kadar az piyango oynadığını düşünüyor(kendi adıma), bu sebeple yanlış hayal ediyor olabilirim. Büyük şirketlerin payı büyüyor büyümesine de, şirketlerin ilk 500'den düşme ve yükselme hızları artıyordur diye tahmin ediyordum. Bildiğimden değildi, sanrımdı, yanılıyor olabilirim.

@Ahmet
İşte benim bu noktadaki itirazım da, uzun süredir bir yöntemi uygulayan adamlara karşı aynı yöntemlerle başarılı olmaya çalışmaya. Yanlış anlaşılmasın, yarışmayalım, sonra yarışız demiyorum. Ama "yarışı kazanamazsak ne olacak"ı göz ardı etmeyelim diyorum. Şahsi kanaatim 100 lirası olan ve 90 lirası olan adam markete gidip "en iyisinden ver" derse hep 100 lirası olan kazanır. Bizim bir zahmet oturup araştırıp 90 liraya 101 liralık bir ürünü Google'layıp bulmamız gerekiyor.

Ahmet Usal dedi ki...

@Emre Toraman +1

Hocam şu ifadene tamamıyla katılırım, zaten burada tartışa tartışa öğrendiğim şey bu oldu, o yüzden Rıdvan yedek bırakıldığında üzülüyorum, ya da iyi giden bir maçta gençleri denemediğimize, Hocanın da ideal hoca olmadığını bu yüzden düşünüyorum-kırk katır mı kırk satırmı değerlendirmesini de bu yüzden yaptıydım : "Çözümlerin rengini griye çekmek için yapmamız gereken şey kalan %10'a odaklanmak değil bence. Bu %90'ı %70-60'lara indirip uzun vadeli planlarımızı %10'dan %30-40'lara çekmek."

Son tahlilin de haklı; "Bizim bir zahmet oturup araştırıp 90 liraya 101 liralık bir ürünü Google'layıp bulmamız gerekiyor."

İşte bunlar süreç ve kriz yönetimi, Başkan belagati olan bir adam değil, FO olsa feda dönemini nasıl atlattıysa bunları da bir güzel anlatıp yapılmasına zemin oluştururdu. Ama bizim yönetimin zemini kaygan, o yüzden Aybaba ya da yabancı bir Hoca yerine Sergeni getirdiler. Sergen de pratikliğin dibini bulup başarılı olurum, arada marka değerini de sizden(yönetimden) iyi korurumu satıyor, şu ana kadar bu açıdan başarılı da.

Durum da böyleyse zevk almaya, maksimum ne olursa onu umut etmeye çalışıyorum. Ne yapayım, beceremiyorlar diye takımı mı bırakayım. Ölüsünü her şartta desteklerim, benim de bakış açım bu.

Emre Toraman dedi ki...

@Ahmet
Peak Games'i görünce, neden kulüp, o kadar high-tech de değil, basit bir oyun firması kurmaz ki düşünmüştüm. Bu kadar bağımlı, zamanı parasından çok müşterisi olan bir firma olarak 1-0 önde başlıyorsun bir kere. Bu kadar çok, irrasyonel bir duygu hali içinde hakkettiğinden azına çalışmayı kabul edebilecek potansiyel çalışanın da olunca 2-0 oluyor. Tabi ki tutmayabilir, ama Kickstarter'la bile rahatlıkla fonlayabileceğin(Bırakmam Seni'den daha fazla bağış alır kanaatindeyim) çok potansiyelli bir alan gibi geliyor bana. Ki hangi yazılımcı ve futbolsever arkadaşıma sorsam daha az maaşa kabul ederim diyor kendi takımı adına :)

Ahmet Usal dedi ki...

@Emre Toraman

Hocam tam senin anlattığını kastettiydim, Kickstarter süper fikirmiş :)

Emre Toraman dedi ki...

@Ahmet
10'larca startup fikirciğimden biri oldu zaten benim, kulüplerin lisanslayabileceği oyunlar/yazılımlar üretip kulüplerden birine şirketi satmak. O güne kadar yapmazlarsa belki ilerde bir gün :)

beagle dedi ki...

@Ahmet
Rıza dedigin adam Cooper testi birincisi. su anda bile fit. Elnenyi sirtina alip da kosardi.

Bazen sabitlenip dikkatli okumuyorsun. Şu anda "alan kapama" daha fazla. Bunun icin tirista bol bol kosuyorlar. Ben ise "depar"dan bahsettim. Depar cok daha agir yuklenme oldugundan, cok depar yapan tirista daha az kosar.

Gokhanin ayaklari Ruiz kadar iyi, boyu ise 6-7 cm daha uzundu, goreceli olarak daha hizliydi. BJK tarihinde benim izledigim en degerli 4-5 oyuncudan biridir. Ondan biraz daha kotusu Johnseni Man UTDye ilk 11e gonderdik.

Su an Ruiz gitti sancisi herhalde ki iletisemiyoruz.

Biz cok daha "atlet, guclu ve iyi" futbolculara layigiz.

Tekrar da diyeyim Ruizin ayagi, pas gorusu falan gayet iyiydi. keske 6 olsaydi. 4de olmazdi/olmadi.

Ahmet Usal dedi ki...

@Emre Toraman

ŞL de gruptan namağlup lider çıktığımızda bunu yapan tek Türk ve Müslüman takım olarak çıktıydık. O zamana bunun hikayesi oyunlaştırılabilirdi mesela, başta boğazın kartalı temalı video, Denizin üstündeymiş gibi uzanan İnönü Stadı; oyunculara da başta Cenk Tosun yeniçeri kıyafetli animasyon, Avrupayı Türkler ve İslam devşirme oyuncularıyla tekrar fethederken falan, sallıyorum:) Hazır olaydı ve iyi pazarlanaydı baya satardı bu temalı oyun:) Ortadoğu ve Balkanların Müslüman çoğunluğuna özellikle. Ayrıca Avrupadaki Türk ve Müslüman kökenli göçmenlere..

Tabi Münich bozgunu da Viyana bozgunu gibi oldu, o olmayacaktı :) Sanırım AL daha iyi bir hedef, ona hazırlıklı olmak gerek:)

Japonlara ve Güney Korelilere yapılacak gönderme; Samuray ruhuyla savaşan yeniçerilerimiz:) Kore de ölümüne Koreyi koruyan askerlerimiz Avrupa da tekrar kendilerini gösteriyor falan.Tabi kadroda Kagawa olacaktı, bir de Güney Koreli, beraber savaştık biz bu yollarda falan.

Ben susayım, uçmaya başladığımda Hezarfen Ahmet Çelebi den beter olurum, sorsan diyalektik materyalistimdir ama her türlü ötügenli, osmanlılı temayı da bilirim.

Ahmet Usal dedi ki...

@beagle

Sıkıntı yok, baştan beri tartışıyoruz, vasat kadro, arada pas vermeyi beceren oyuncu bile göze batıyor, üzüldüm gerçekten. Mesele bize yakışan ya da ideali, değildi, o zaten yok takımda. Seneye kurulacak kadro açısından da bakmadım. Mevcutlarda bir fark yaratıyordu benim açımdan. Şimdi eldeki kazmalardan bakalım hedeflediğine ulaşabilecek mi takım, Ljaic ve Umut sezonu kapattı, kaldı ayağına top geldimi aha bu top diyebilecek bir Elneny, bir Boateng.

Zaitsev dedi ki...

Ruiz mevzusundan konu dallanmış. Gökhan Keskin her açıdan üstün bir stoperdir Ruiz'den.
Ruiz'in gitmesine sevindim açıkçası. Kayseri maçında Rıdvan topu kaptırdıktan sonra eli belinde pozisyonu izleyen bir adamın gitmesine üzülmem. Kalsaydı bonservisli satış yapacağımıza ihtimal vermiyordum. 2 sene daha kalacaktı ve tartışılacaktı. Şu an 31 yaşında. Bonservis + 3 senelik kontratın altına kimse girmez. FIFA'dan para cezası aldırırsak bize bonservis yazar. En kötü ihtimal 2 senelik kontratından kurtuluruz.

Şu ayağı düzgün stoper fantezisi resmen bizim 4 senemizi yedi bitirdi. Stoper dediğin topu alacak, etrafındaki pas opsiyonlarına dağıtacak. Bunun için öyle muhteşem tekniğe gerek yok. Marcelo'nun tekniği Ruiz'den kötüdür ama çevresi ve opsiyonları iyiydi. O çevre ve opsiyonlara yatırım yapmak yerine stoper ile kafayı bozan antrenörlere denk geldik.

@ Ahmet Usal

Hocam bence Sergen'i yönetim değil taraftar baskısı getirdi. "Zaten bu sene gitti, en azından deneyelim, işler kötü giderse istediğimizi getirmek için ortam oluşur" mantığıyla Sergen hoca ile anlaşıldı.

Yoksa antrenör değiştirmeyi planlayan bir yönetim 2ci yarıya başlamadan Sergen'i getirirdi veya en azından Avcı'yı kovardı. Devre arasına Sergen ile girseydik şu an şampiyonluktan bile bahsediyor olabilirdik.

yilmaz dedi ki...

Şahsen bu senenin büyük bölümünde takımın oynadığı oyunu gördükten sonra, taş üstünde taş kalmaması taraftarıyım. Ama gerçekler öyle değil.

Belli ki transfer dönemi çok sancılı geçecek. Burada teknik direktör seçimine kilitleniyor işte iş. Sergen çok dominant bir figür. Keşke daha uygun bir zamanda teknik direktörlük işini yapsaydı. Şu anda kulübün bir istişare kültürüne ihtiyacı var. Ve Sergen bu kültüre biraz yabancı gibi duruyor. Daha biz teknik direktör isterse sporting direktör makamından bahsedebiliyoruz.

Bu şekilde bu iş zor. Sergen isterse sportif direktör olacak, onun istediği oyuncular alınacak, onun istediği sistemde oynanacak, avrupa hedeflerini, altyapıdan çıkacak oyuncu sayısını, altyapı'dan oyuncu oynatma stratejisini filan hep o belirleyecek.

Ben başkanın yerinde olsam, takımın kurulması, gerçekçi hedeflerinin belirlenmesi için filan camia tarafından benimsenmiş bilgili kişilerden danışmanlık alırım. Önder Özen olur, Metin, Ali, Feyyaz olur, Güntekin olur, bilmediğimiz işinde çok başarılı scout'lar, blogger'lar olur. Bir şekilde akıl koymak lazım, tek teknik direktörün kısıtlı bilgisine bırakılacak bir durum yok.

can dedi ki...

Benim hatirladigim kadariyla Besiktas tarihinde parasini alamadigi icin tek tarafli sozlesme feshedip giden futbolcu yoktu. Mesela Pepe parasini zamaninda alamadigi icin gitmek istedi, anlasildi. Ya da Ernst'e parasini odeyemeyecegini soylemistik, ayrilmisti. Sagolsun, bu yonetim bunu da becerdi. Butun Ispanyol gazetelerinde carsaf carsaf var haber, aynen Karius'tan sonra oldugu gibi. Belki yonetim bunu kasitli olarak yapiyor olabilir sozlesmelerden kurtulmak icin ama bunun hem FIFA nezdinde hem de uluslararasi imaj acisindan bedeli agir olacak.

Ayri bir not: Ruiz'i az cok begenen biri olarak sunu soyleyeyim, Ruiz Gokhan Keskin'in kramponlarini bile tasiyamaz. MAFli kadrodan Sifo filan su anda ligin tozunu attirirlardi. O berbat sahalarda, o agir toplarla, o hantal kramponlarla, o kasap oyuncu ve hakemlerle oynayan adamlarin bugun fiziksel sikinti yasamasi imkansiz bence.

Şahsen Ruiz'in gidişinden aldığım izlenim dolayı önümüzdeki sene şampiyonluk için yarışacağımızı düşünmüyorum. Hadi Karius konusunda, kalmasına çok da ihtiyacımız yoktu, tuz biber oldu diyebiliriz fakat Ruiz hem apo hem de Sergen hocaların sürekli 11'de oynattığı topçuydu. Sen sezonun en kritik maçının öncesinde ligin bitmesine 2 hafta kala oyuncunu tutamıyorsan kimi inandırabilirsin? Kime güven verebilirsin ki? Kulübü kasa olarak gören maaşına odaklanmış yabancı topçular ve yeteneği kısıtlı yerli topçulardan oluşan bir takım var, içerdekine maaş ödeyemiyorsun ama transfer açıklamaları Nsakala protokolleri havada uçuşuyor bu tabloyu şampiyon yapacak yeteneği göremiyorum ben. Futbol şube başkanına bakıyorum wptan topçu paylaşıyor altınsay başka kafa Sergen başka kafa, şampiyonluk için ekip ruhu yaratmak önceliktir ançde bunu göremiyorum klasik olarak liderlik vasfı yok maalesef, geldiğinden beri açıklamalar olumsuz @ahmet'in dediği gibi belagati olan biri gerekiyor. Basın sözcüsü çok önemli bir görev, artık çok küçümseniyor fakat kulüp iletişimi her şeyin önünde, umarım birgün kamera önüne değer verilir.

Bunun dışında genel olarak yazılanlara katılıyorum, @emre'nin bahsettikleri futbol açısından çok doğru, @ahmet'in oyun fikri de harika, ayrıca Ruiz ve Elneny konusunda tespitleri çok doğru, @beagle'ın fiziksel takım isteği de önemli fakat burada antrenman en yaşlı topçuya göre ayarlanıyor bu yüzden ütopik ama Beşiktaş böyle olmalı. Mesela Boateng'i fiziksel olarak beğeniyor hatta bayılıyorum, dokununca uçuruyor rakipleri, keşke sağlam döneminde buralarda olsaydı.

Son olarak keşke Lucescu-Sergen birlikteliği olsaydı, saha içi saha dışı çok faydası olacaktı hem kulübe hem Sergen'e, şimdi futbol aklımızın kim olduğu bile belli değil, şaka gibi hoca isterse açıklamaları yapılıyor Sergen en başında Luce beni rahatsız etmez dedi, acayip.

Emre Toraman dedi ki...

@Fernando Claudse
Ben de Lucescu işinin yatışına çok üzülüyorum. Aranan adam, hem Sergen'e sözünü dinletebilecek, hem Sergen'i dinleyecek, hem de Altınsay ve Torunoğlu gibilerle istişare edebilecek biri. Lucescu dışında kim olabilir diye düşününce Daum, Fatih Terim, Denizli, Sinan Engin, Toshack, Tigana, Del Bosque geliyor aklıma. Profiller genel anlamda höeh dedirtse de mesela Önder Özen'le Sergen'i düşünüyorum, :). Sergen'in "Bunun ne başarısı var ki futbolda", ya da "Bu ne anlar ki Türkiye'den" demeyeceği isimler üzerinden düşünmek gerektiği için profiller tıkanıyor maalesef. Daum en uygun aday gibi geliyor bana.

Emre Toraman dedi ki...

@Ahmet
Cok iyi temalar. Dedigin gibi dogru zamanda yayinlanabilirlerse kisa zamanda cok satacak isler.

Benim aklimdakiler daha cok "stupid and repetitive but addicting gameplay" diyebilecegimiz bir kategori.

Mesela biz altyapi fetisleri icin futbolcu yetistirme. Ama Farmville kafasi, baya yetistirme. Su, gubre falan vererek, sebze meyve gibi.

Ya da Plants vs Zombies klonu. Plant'ler futbolcular olacak, zombie'ler de rakip takimlar.

Nkoudou'nun endless dribbling yaptigi Subway Surfer klonu. Tower'larin sliding Necip falan attigi Tower Defense klonu. Cenk'in kalecileri patlattigi Breakout klonu.

Gibi salak salak klonlar, alternatifler cogaltilabilir.

Konu disi laf kalabaligi icin affola sayin ahali :)

Ahmet Usal dedi ki...

@Emre Toraman

Hocam şimdi bana çok değerli ticari fikirler verdin; olur da böyle bişi yaparsam telifte nası anlaşıcaz:) Bi de Hocam sen iyice uçmuşun; Hezarfen Ahmeti de geçtin:)

Valla bizim Türkler de hiç fikir sıkıntısı yok, oturtup kıçı bişiler yapmak sorun, tembeliz:)

Benden de özür ahali off the topic için...

Emre Toraman dedi ki...

@Ahmet
Haha, her hakki ozgurdur hocam. Keske calinsa da yapilsa. Dedigin gibi fikir sikinti degil, bence tembellik bile degil sikinti tam olarak. Ruslar diyormus sanirim, "Cumartesi gunleri sadece esekler ve Turkler, Pazar gunleri sadece Turkler calisir".
Tembellik yaptigimiz cunku bilmedigimiz ve deger vermedigimiz konu, bence sadece uzun vadeli ve rasyonel planlama. Biz Turkler vs Ecnebiler tarzi bir kafada degilim ama. Irka, millete, cografyaya ozgu bir sorun oldugunu dusunmuyorum. Gelismekte olan ve gelismemis ulkelerin genel sorunudur muhtemelen.

Ahmet Usal dedi ki...

@Emre Toraman

Eyvallah:) Bir yolunu bulup "organize işlere" başlamak lazım o zaman :)

Yorum Gönder

Ara