.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

13 Mayıs 2020 Çarşamba

Muhabbet Postu

Son karara göre Süper Lig 12 Haziran tarihinde geri açılacak ama bunun üzerine iki karar daha gelebilir tabii. Basketbol dahil diğer bütün spor branşları sezonlarını noktalıyorlar, tabii futbolun pastasının büyüklüğü bunlarla kıyaslanamaz. Almanya deneyinden bütün dünyanın çıkaracağı dersler olacak, eğer başarıya ulaşırsa -işin içine başka lobiler girmezse- ben bu sezon biraz daha futbol izleme ihtimalimizi az görmüyorum.

Ama o zamana kadar muhabbet etmek isteyen olursa şuraya bir post iliştireyim.

212 Yorum:

«En Eski   ‹Eski   201 – 212 / 212   Yeni›   En yeni»
beagle dedi ki...

2 stoperlik işi 3 stoperle yapacağınız için kabul ettiremiyorsunuz :) 6 oynatmaktan hayatta vazgeçmez hocalar. Sonuç Daum futbolu.

Bu işin ideali 4-4-2 versiyonları. Bekleri ileri de çıkarabiliyorsan şampiyonsun. 2 tane 6 ve 10 denen üretmeyen topçulardan medet ummaktan vazgeçersek işler düzelir. Şu anki BJK kadrosunu 8 maç buna alıştırırsan, seneye neredeyse transfersiz kafaya oynatırsın:

Ersin/Doğukan
GG(Kerem) Alpay(Erdoğan) Vida(Ruiz/Halil) Ahmet(Emre/Rıdvan)
Atiba(Atamer) Oğuzhan Öz.(Kartal/Erdem)
Nkudu(Mertcan/İlkay/Lens) - Ljajic(Almos)
Larin(Umut) - Oğuzhan Akgün (Burak)

Bu kadro iyi bir hazırlık ile son 2 senenin Beşiktaşlarını evire çevire yener.
Transfer gelirse çok üstün fizikli bir 6, golcü bir kanat, süper bir 9 falan iyi olur. ama çok iyisi bulunmazsa gelmesin. vasat alacağına eldeki genç millileri oynat.

Sırada Semih Kılıçsoy ve Adnan Karahisar gibi iki süper Santrafor adayı da yetişiyor. 442 bizim için tek çıkar yol.




Emrah D dedi ki...

@beagle

benim kafamdaki 3lü defans aynı senin yazdığın kadro, ama solbek yok onun yerine ileride Almos var gibi düşün, örneğin:
GG-Alpay-Vida
Atiba-Ozzy
Nkudu-Ljajic-Almos
Larin-Akgün

BJK4EVER dedi ki...

Vallahi 3'luyle oynanmasini istiyorsaniz arguman sunmaniz gerek. Su ana kadar okudugum argumanlar enteresan olur, kagit uzerinde degisik duruyor'dan oteye gidemiyor.
Ben 3'luye karsi degilim, ama genel anlamda ligimize ters ve ozellikle bizim kadromuza ters. 3'lu oynayacaksan 3'lu oynamak icin saha icin argumanlarin olmasi lazim. Mesela Dortmund 3'luye gecti, ama niye gecti?

- kalite olarak hucum hattina gore cok zayif, kisisel hataya meyilli stoperleri var
- ofansif olarak hayvani, bes cigerli, defansif olarak bir o kadar zayif Guerreiro ve Hakimi var
- hucumda inanilmaz yaratici patir patir gol atan ofansif orta saha oyunculari var

Simdi goruntu boyleyse 3'luye gecersin. Beklerin geride 3 adam oldugu icin daha ozgur kalir, defanta 1 ekstra adam kullanarak defansif hatalari minimuma indirirsin, zaten patir patir gol atabilen bir takim oldugun icin hucumda 1 oyuncu eksikligini hissetmezsin. Ki hucumdan eksiltigin ve stopere ekledigin 1 adami senin daha ofansif oynayabilen hayvan gibi ofansif kanat beklerin kompanse eder zaten.

Bizde boyle bir durum yok zaten.
Kanat beklerimiz cift digerli degil, kesinlikle tek basina orayi idare edemez. Biz 4 hucumcuyla oynarken gol atamiyorken 3 oyuncuyla hic atamazsin. Bizim 4'luyle oynar halimiz bile kisir kaliyorken, 3'luyle oynayan halin iyice cekilmez olur. Tek aklima gelen pozitif sey Gokhan Gonul'un kanada acilan stoper-bek rolune cok uygun olmasi.

Ayrica transfer konusunda soylediklerinize katiliyorum; gidenler ve butce belli olmadan konusmak biraz bos oluyor. Kaldi ki daha once de soyledigim gibi, az ama oz transfer yapilmali.
Gecmiste sampiyon olmus takimlara bakalim; asla 20-25 kisilik kadroyu dolu dolu kullanan takim yok. Surekli fix 11, 2-3 yedekten gelip iyi katki yapan oyuncu, 1-2 tane de kenardan gelip idare eden versatile oyuncu, duzen genel olarak bu. Ki ligimizdeki mac sayisi ve takimlarimizin Avrupa seruvenine gore zaten genis 20-25 kisilik kadro gerekmiyor.
Yapmamiz gereken de bu zaten; en guclu 11'i kullanmak ve ozellikle gecen sene sikinti yasadigimiz, key mevkilerde (kaleci, santrfor, 6/8 numara, 10 numara) kaliteyi garanti altina almak, gerisini ucuz veya altyapidan oyuncularla tamamlamak.
Takimimizda zaten 5-6 stoper varken stopere enerji harcamak salakliktan baska birsey degil.

BJK4EVER dedi ki...

@beagle,

Vallahi benim kafamdaki dusunce de ona yakin birsey. Bizim ligimize ve bizim kadromuza en uygun formasyon 4-4-2.
Ama ligimizde taktiksel olarak bir bok bilmeyen yerli hocalar ve futbolun besigi olan ulkelerden gelip ligimizi bilmeyen hocalar gorev aldigi icin ne idugu belirsiz orta sahalarin, gol atamayan kanatlarin, artist artist takilip istatistik yapmayan 10 numaralarin oynadigi kisir takimlarla dolu lig olduk.
Ligimizi en iyi cozmus hocalardan biri mesela Gerets. Adam cozdu ligi, mumkun oldugunca fazla forveti dikti (ofansif kanatli diamond 4-4-2) ve orta sahaya sadece kopek gibi kosacak Saidou'yu koydu. Adam o vasat kadrodan ligimizi cozup sampiyon cikarttik. Sirf uzun top ve karambol futbolu oynatarak. Avrupa'da rezil oldu tabii, ama sokmusum Avrupa'ya.
Mesela Daum da oyle. Ezelden beri rakiplerin nasil oynadigini bildigin icin ugrasmiyor; sadece saga sola kosacak agresif bir 6, duran toptan gol atacak stoper, bol forvet veya istatistik kasan 10 numara (Alex) ile her turlu ligi goturuyordu adam.

Ligimizin sifresi de bu zaten. Ileride cogal, rakibe kabus gibi cok, ilk yarilari cope atmayip mumkun oldugunca erken ac rakibi, orta sahada agresif kart almaktan korkmayan tam bir 6 numaran olsun, duran toplari iyi kullan, bu kadar basit.


Emrah D dedi ki...

@BJK4EVER

Benim önerdiğim 3lü defans ileride bir kişi eksik değil ileride bir kişi fazla olmak, kapanan anadolu takımlarına ekstra basabilmek amaçlı bir 3lü defans, kanat oyuncuları kanat bek değil bildiğin kanat sadece fizikli atletik kanatlar.

Daha önce de farklı durumlarda 3lüyü savunmuştum (3-3-3-1 oynamak bize uygun diye düşünürüm normalde) ama bu son seferki sebebi bizimle ilgili devamlı Marcelo haberleri çıkması ve eldeki 4 yabancı stoperden en zor elden çıkacak olanın Ruiz olması sebebiyle söyledim. Elinde Marcelo Ruiz gibi topla arası iyi ama ikisi de hızlı olmayan iki stoper varsa (Ronaldo Zago) yanlarına ya bir enerjik hızlı (Alpay) veya da iyi pozisyon alan (GG) birini daha ekleyip üçlüye dönersin kanatlarda ofansif oyuncunlar kullanırsın topla iyi oynayan iki stoperi de top bizdeyken neredeyse orta saha gibi kullanırsın böylece orta üçlüde oynayanlardan hiç birinin 6 numara oynaması gerekmez ve en az bir tercihen tanesi maç boyu rakip ceza sahası içine santrfor bölgesine kadar koşular atabilir, 2 rakip stoper bizim 2 forvetle uğraşırken bir dolu pozisyon bulur.

Sezon boyunca yaptığımız 34 maçın 25-30 tanesinde rakipler 4-5-1/5-4-1 oynarken ortanın ortasına 3 kişiyi getirebiliyor rakip defansa da en az 2 forvet 2 kanatla yüklenebiliyor olmamız gerek, ki bu minimum. Benim az önceki önerimde topla oynayarak orta sahaya çıkan iki stoper ile bu minimuma 2 kişi daha eklemiş oluyoruz böylece orta sahalardan iki tanesi rakip ceza sahasına veya ceza yayı çevresinde etkili olabiliyor.

beagle dedi ki...

@disko
Ben bu noktada 4ever gibi dusunuyorum. Senin yazdigin oyun ve mentalite bu ligden cok otede. 3lü sistemleri mumkun kilacak kondusyonda kenar oyuncu bulmak ise zaten imkansiza yakin. Çok ovdugum genclerden o fizikte kanat, son 10 yilda bir tek Muhammed Enes olurdu. Solda ise aptal ama yetenekli bir cocuk vardi 2-3 sene once. Belki 2 olur o kadar.

Her sekilde 10 numara ve 2 6dan vazgecmek ise sampiyonlugun anahtarı. Sosanin klasik 10 gibi yatmamasi, sonraki sene ise Talisca,Cenk, Abu grubunu kullanarak sampiyon olmak net sekilde gosteriyor. 25-30 atacak mucize santraforun (Şaban, Tanju, Gomez, Gomis) Ya MAF kullanacaksin, ya Baros Elmander, Ya kuyt, emenike, sow. Ya da 2 kanadi gol atan Feghouli, Onyekuru... Yilda 5 gol atip kosmayan, top kaybeden hicbir oyuncuyu oynatma luksumuz yok. Larin/Umut/Akgün/Burak ile ikili kullanirsak sampiyon olabiliriz. sadece dogru kullanmak lazim. Ters ayakli kazma kanatlar ve Atiba/Elneny ile olmaz sadece.

Kanatlarin en az biri duz ayak,digeri sahte 10 ljajic olabilir. 8de atak yaratabilecek pasor (Oguzhan veya Kartal), Ileri uçta ise, kosmayacak Buragi kulubeden sokan, Guveni sutlayan hoca sampiyonlugu alir.
Rakipler malum. 73 75 yeter.

Emrah D dedi ki...

Ya zaten 6 oynatmamayı (ya da en fazla 1 tane oynatmayı) başarırsan dizilişin çok önemi yok. Kafamdaki idealde zaten 1 tane beyinli stoper, 1 tane hava topunda etkili 6 numara, 1 tane pas oyununa gelen santrfor en az ikisi skorer 7 tane 8 numarayla oynarım. Dizilişi ne olursa olsun önemli değil.

Bizim duruma gelecek olursak söylediklerine zaten katılıyorum, ayrıştığımız nokta şu ki çanakkale geçilmez oynayan anadolu takımına karşı kondisyonlu 3-5-2 kanadına gerek yok 4-4-2'de kim kanat oynayacaksa o oynasın. Şöyle anlatayım, senin anlattığının aynısı ama rakip çok kişiyle gelmediği için stoperlerden biri yerine 6 numara koyup orta sahaya yaklaştırıyoruz böylece orta sahanın ortasındaki ikili daha ofansif oynayabiliyor çift 8 koyup ikisine de bastırın çocuklar diyoruz.

fidddas dedi ki...

Güzel tartışma olmuş yanıt verecek çok konu olmuş.

@beagle benim savunduğum 3lüde aslında tek stoper var 3 tane değil. bir bek orjinli, bir safkan stoper, bir 6 numara devşirme 3lüyü oluşturuyor. 4lüde 2 tane stoper çakılı bulundurmak bizim gibi takımlar için kendi ligimizde çok lüks.

@4ever
Valla ben 3lüyü güzel durur diye istemedim. Saha yerleşimi daha iyi evet ama asıl sebep o değil. Daha önce çeşitli transfer dönemlerinin sonuçlarına bakarak istemiştim ve bir kaç defa yazmıştım sebeplerini de ama senin dikkatinden kaçmış demek ki. Önceki yıllara bakarak kısa bir özet yaparsak,
Talisca geldiğinde, medel geldiğinde, gökhan gönül yaşlanıp sağ tarafı süremediğinde, caner aşil koparması sonrası defansta patladığında, ljajicin 10 numarasının bizim sistemde verimsiz kaldığında, atiba yaşlanıp ortasahayı süremediğinde ve mecburen ileriye atıldığında ve bütün bunların sonucu iki 6ya mecbur bırakılıp, kısır kanatlarla üretkenlik olarak çok düştüğümüzde de 3lü talep etmişliğim var.

Yukarıdaki her durum için neden istediğim aslında belli oluyor ama özetlersek ,
Talisca ve ljajic gibi oyuncular 4-2-3-1 in 10 numara görevini tam olarak yapamıyor, gol yetenekleri sebebiyle kaleye daha yakın kalmalılar, 3-4-3ün ileri üçlüsünün bir oyuncusu olmaları daha mantıklı, gökhan gönül sağ kanadı süremiyor ve medel ortasaha için çok kısa, geri üçlünün sağ tarafı olmaları daha mantıklı, caner fiziken bittiği için defansta aksıyor, arkasını 3lünün sol stoperi ile kapatmak daha mantıklı(caner bitmiş fiziği ile sol tarafı götürür mü, git gel götürmez ama en azından daha ileride konumlanır böylece enerjisini daha efektif kullanır), atiba yaşlı haliyle ve top tekniği ile hem orta göbek hem ileride yeterli değil ama daha geride konum alırsa partnerleri eksiklerini kapatabilir o da hücumda ortasahada +1 olabilir.

Diğer oyunculara bakarsak da lens, dorukhan ve boyd 3-4-3 ün 4 lü orta sahasının sağ tarafını çok iyi kotarabilirler. Caneri söyledim ama nkodudan emin değilim. 4 lünü iki ortasahasıda eldeki imkan ile elneny-oğuzhan-dorukhan olabilir. Ama yetersiz kalır. Geriye kalıyor ileri 3lü meselesi biri burak ise diğer güven, boyd, ljajic, umut olabilir.

@disco nun da dediği gibi temel mesele 10 numaradan kurtulup ortasahayı iki 8 e teslim etmek ve bunların arkalarını süpürme görevini 3 lüde bulunan 6 numara orjinli oyuncuya vermek, kanatları atlet kullanıp, ileri 3lü ile hücumda daha kolay çoğalmak ve daha üretken olmak.

4-4-2 yi 4-1-2-1-2(sağ iç sol içli baklava) gibi oynadığında gereken bekler biz de hala yok(ki burda 10 numara yine ortaya çıkar), klasik 4-4-2 için ise kanatlarımızın ortasaha özellikleri yeterli değil, 4-2-4 gibi oynayacak isek bu durumda orta sahamız yetersiz kalır ve üretim yine kısırlaşır.

4lü defanslarda 2 stoperi safkan stoperlerden kullanınca aslında hücum ederken bir kişi eksiliyorsun. Çünkü genelde geride ortasaha yayı civarında çakılı kalıyorlar. 3lüden bir tane 6dan devşirme kullanırsan hücumda bu 6yı öndeki ortasaha tandemini ileri itmek için kullanabiliyorsun.

Bütün bunlara rağmen 3lü zor bir sistem, sezon ortasında hadi yaptım ile geçmek kolay değil, akıllı oyuncu istiyor, uzun süre çalışmak istiyor. Ben avcı ilk geldiğinde daha medel falan varken acaba düşünür mü diye beklemiştim. Hatta yazmıştım da. O hücumda manchester city 2-3-5ini tercih etti. Oyuncu için daha zor ve daha çok akıl gerektiren uzmanlaşmanın çok fazla çalışma gerektirdiği bir yapı, olmadı tabi..
Oysa ljajic ve medel 3lüyü oynadılar. Oradan hareketle ilerleyebilirdi belki.

BJK4EVER dedi ki...

@fiddas,

Demek istedigini anliyorum, bir nebze mantikli da buluyorum, ama bence 2 tane temel nokta sikinti yaratiyor:

1 Asiri devsirme oyuncu var. Atiba kariyerinde sagbek, gecen sene 8 numara oynamis, fena degil diyebiliriz. Ama kariyerinde stoper oynamamis bir arkadas, stopere devsireceksin. G.Gonul kariyerinde 1-2 defa stoper oynamis bir arkadas, ama tum sezon bunu goturmek farkli. Ayni sey sag kanatta onerdigin Dorukhan, Lens icin gecerli. Bunlar 1-2 mac oylesine sagbek oynadi, ama butun sezonu wingback olarak goturmek ayri bir olay.
3'lu sistemlerdeki en onemli mevki kanatlar. Zaten bu sistemi basli basina avantajli kilan 4 kisinin gorevini 2 kisiye verip diger bolgelerde 2 adam fazla olman. Bizim ligimizde de kanatlarin onemi malum, kapanan Anadolu takimlarina karsi oyunu genis alana yayamayinca siciyorsun. Kanatta dogru pozisyon alacak, pas oyununa katilacak, orta kesecek kanat sart. Biz kanadi cift tuttugumuzda bile yeterince katki alamiyorken tek kanatla zor is o. Ki sag kanatta devsirme sorunu varken sol kanatta ciger problemi ortaya cikar. Oraya Caner yerine N'Skala gelse de hucumda sol kanadi yok kabul edebilirsin rahatlikla. 3'lu zaten zor bir sistemken bunu 3-4 devsirmeyle oynamaya kalkarsan bence husran olur.

2 Kafamizdaki rakibin ustune kabus gibi coken Besiktas'i sahada goreceksen donen toplari almak en onemli noktalardan biri. Iki tane tam tamina 8 ve geride bekleyen 3 stoperle bu buyuk sikinti bence. Senin soyledigin sistemde bence orta saha ve defans arasinda koca bir bosluk olur. Tabii Atiba ve Gokhan ileri cikacak yarim orta saha gibi oynayacak dusuncesinde olabilirsin, ama bence bu pratikte buyuk risk olur ve sikinti yaratir.

Ben hala hem ligimizin dinamikleri acisindan, hem kadro yapimiz acisindan 4-4-2'nin en mantikli formasyon olacagini dusunuyorum.

BJK4EVER dedi ki...

Ben 6 numaraya karsi degilim. 6 olacaksa ama 6 gibi olmali; tek basina atletliklik, agresiflik acisindan o kadar guclu olmali ki takimin digeri rahatlamali. Tek basina orta sahayi toplayip takimin kalanina hucum etme firsati vermeli Aurelio, Saidou, 5 sene evvelin Atiba'si gibi.
6'siz oynayip defansif yuku paylasmak da mumkun, ki mesela Irfancan-Emre, Colman-Selcuk guzel ornekler. Ama buradaki onemli unsur bu oyuncularin ofansif acidan da etkili olmasi, boyle olmayinca takim yine eksik kaliyor. Bizde bu sekilde 2 tane 8 bulmak zor bence butce ve scouting anlaminda. Dorukhan-Oguzhan'dan boyle bir orta saha cikar mi, soru isareti.
Ama bence ana sikinti Atiba. Illa oynayacak beyefendi ve yeterince 6 olmadigi icin yanina 8 gorunumlu bir 6 daha koyuyoruz. Butce olmadigi icin bu genelde hersey az yapan ama hicbirseyi tam yapamayan bir adam oluyor. Boylece mis gibi 2 tane 6'miz ve kisir bir takimimiz oluyor.
Dizilisten bagimsiz olarak soyluyorum, seneye Atiba'nin ilk 11'inde oynayacagi bir Besiktas'in asla iyi futbol oynayip basarili olabilecegine inanmiyorum.

BJK4EVER dedi ki...

@beagle,

Ben tam tersini dusunuyorum, bence cift forvet oynayacaksak Burak ve Guven cosar.
Burak fiziksel olarak zayif gozuktu evet, haklisin. Bunun nedeni bu seneki basarisizligin mental guclulugune etkisi mi, sakatliklarin etkisi mi bilemiyorum. Zira 1 sene evvel 2. devrede aygir gibi tek forvet performansi gosterdi, 1 senede fiziksel olarak bu kadar gerilme normal mi emin degilim. Ama bundan bagimsiz olarak, elimizde kolay pozisyona giren, tecrubeli, son vurusu fena olmayan, ligimizin stoper ve kalecilerini bilen ve kontratinin altindan siksen cikamayacagimiz bir adam var. Bence yaninda Nonda, Webo, Nobre olursa cift forvette iyi bir performans gorebiliriz. Ama tek forvette zor.

Guven ise bence sistem kurbani oldu. Kendisi kanatta da olmaz, tek forvette de olmaz. Bence kendisi tam bir Nihat Kahveci volume 2. Bu adamin kariyeri ya tamamen bok olacak ya ucacak. Kendisi cift forvette second striker rolunde pis cosabilir, ki kulubeden gelip hem one gectigimiz maclarda savunma arkasi kosulari ve tek vurusuyla, hem karambollerde pozisyon almasi ve gol vurusuyla cok gol atabilir.
Ama dogru formasyonda kullanilmali.

Aklima gelmisken, Ahmed Hassan icin de aynisi gecerli. Genclerbirligi ve bizdeki ilk sezonunda forvet arkasi serbest oynayip bol bol gol atti. Zira iyi pozisyon alan, net ve surpriz sutlar ceken biriydi. Sonra biz kendisini kanatta vs pic ettik.
O da mesela tam bir Nihat tipinde oyuncuydu.

beagle dedi ki...

@4ever
Cift santraforun calismasi icin bir kaç model var. Pivot-şutu iyi(Kovacevic-Nihat ), Driblingci Leblebici(Ridvan Tanju) Yirtici-Versatile(Elmander-Baros) gibi.
Burak yuksek top kaybi, eriyen fizik ile sadece Leblebici olur. Pres eksigi vb yuzunden baska rol mumkun degil. Takimda Nihatin yarisi kadar bir sutor veya Ali, Tuncay, Baros misali 20 lig golu bulacak versatile/cok yonlu bir adam da yok bence. Larin ve Umut fiziken iyiler. Kaleye yakin durup yirtici pivot olurlar. Ama 15 uzeri gol cok zor. Bu takimda genç takim veya ust liglerde 20 gol ustu yapabilen(Larin futbol pek bilinmeyen ulkeden oldugundan konu disi) 2 oyuncu var Burak ve Oguzhan Akgün. Güven herseyi 10 uzerinden 0-6 arasinda bir adam. Kucuk takimlarda kontracilik disinda hicbir sansi yok. Survivordaki Sercan gibi birsey. 2 seneye Survivor Gurbetciler takiminda gorsem sasirmam. Bahsettigin golleri 1.5 sene once attigindan beri zerre ilerlemedi. Iyi bir sporcu da degil demekki

Ben hazirlik kampinda ilk 60 Larin/Oguzhan son 30dk Umut/Burak dener bakardim.

«En Eski ‹Eski   201 – 212 / 212   Yeni› En yeni» Yorum Gönder

Ara