.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

21 Ekim 2021 Perşembe

STSL 10 Beşiktaş - Galatasaray


Tarih: 
25 Ekim 2021 Pazartesi 20.00

Stadyum: Vodafone Park

Hakem Hakkında Bilgi: Fırat Aydınus (BJK Karnesi  20G 13B 15M)

Eksik Oyuncular:  Kevin Nkoudou,  Mehmet Topal, Atiba Hutchinson / Sacha Boey, Arda Turan

Cezalı Oyuncular:  - -

73 Yorum:

yilmaz dedi ki...

Bathsuai'in presi ve muslera'nın hatasıyla bulacağımız 1 golle kilidi açacağımız bir maç olacağını tahmin ediyorum.

Batshuai'in ön taraftaki baskısıyla 3 ŞL maçında da pozisyon-pozisyoncuk bulduk. GS savunması ve kalecisi de bu baskılarda yumurtlamaya müsait oyuncular. Hatta neredeyse izlediğim her maçta böyle ya gol yediler, ya çok ucuz kurtuldular. Bu açıdan çok enteresan bir maç.

Tahminim iki farklı bir galibiyet yönünde.

Batshuai'nin ofsayt problemi, daha çok zorluk derecesi yüksek veya geride olduğumuz maçlarda çıkıyor. Oyuncunun pek ofsayta dikkat etmediği belli zaten. Diğer oyuncular da bu tip maçlarda bi an önce topu ona atma eğiliminde olunca, ofsayt sayısı katlanıyor. Görece daha düşük seviye takımlarla oynarken daha fazla sıfıra inerek oynuyoruz, bu sayede Batshuai'in bu defosunu minimize edebiliyoruz.

Alex'in psikolojisini pek iyi görmüyorum. Sürekli gol atma odaklı, bu güzel bişey tabii ki de, bazen takımı ve oynadığı mevkiiyi unutuyor. Ne akla hizmet bilmiyorum ama biz ondan orta sahada pas oyununa katılmasını bekliyoruz. Bu oyuncuyu bir forvet olarak değerlendirmek daha sağlıklı bence. artık ikinci forvet mi olur, destek forveti mi olur, false nine mi olur, sol-sağ forvet mi olur bilemem. Ama Atiba/Oğuzhan'ın alternatifi değil kesinlikle. Sonu Layiç'e benzemeden, bir an önce oyuncuya ileri uçta bir yer açılması gerekiyor. Bu adamla 3 yıllık mukavele yaptık, daha ilk sezonu. Yarın başlarsa "bacağım çekiyor" demeye, s.çtık, bitmez o kontrat :)

GeceGezgini dedi ki...

Ersin - Ridvan - Montero - Vida - Rosier - Ghezzal - Pjanic - Josef - Larin - Teixeira - Batshuayi ile baslayip gol olup yagacagimizi dusunuyorum

Huzeyfe dedi ki...

Önceki postta 4EVER baklava 4-4-2 önermişti Alex’i forvette kullanabilmek için. Bence Pjanic ve Alex’i aynı anda kullanabilmenin başka bir yolu yok.

———Pjanic———
Necip ——— Josef
———Ghezzal———

—Alex Batshuayi —

Necip yerine Can olur Ozzy olur maça göre değişebilir. Hem Ghezzal’ı kenardan kurtarırız, Rosier’in mevcut performansıyla çalışmıyor sağ kanat. Hem de Alex’i kullanma şansı doğar. Larin’i feda etsek de Alex skorer olarak onun açığını kapatabilir.

Ek olarak bu diziliş bir alternatif yani, baktın olmuyor Alex’i çıkarır Larin’i koyar 4-1-4-1’e dönersin. Hocanın bu tarz denemeler yapması lazımdı, çok geç kaldı farklı oyunlar denemekte.

yilmaz dedi ki...

@Huzeyfe evet, ama diziliş hoca için çok radikal bir değişim. Bunu yapacağına pek ihtimal vermiyorum.

Umarım Alex oynadığı maçlarda yüksek skor katkısı verir. Bu sayede takıma da bağlılığı artar.

carlito dedi ki...

@huzeyfe
Hoca bu tür denemeleri ne zaman yapabilirdi ki? İşlerin zaten yolunda gittiği ilk 5 haftada gerek duyulmadı, zaten Alex o dönem sakatlık yaşadı. Sonra tüm takım sakatlandı. Daha şimdi yeni yeni tam kadro oynayabileceğiz, ancak bu haftadan itibaren farklı varyasyonlar görmek mümkün olabilir. Daha Pjanic ile Alex bile yeni birarada oynuyor.. Bunları unutuyoruz

theotheo dedi ki...

Mantıklı iş yapan takımlar ortada. Doldurursan kaşarları böyle olur. Adam da morutan cicaldau boey kerem Halil genç isimlerle gidiyor sen de kaşarları doldurdun.

Serkbal dedi ki...

Malesef galatasaray çok rahat alır bu maçı

Basar dedi ki...

@theo takımınla maç yapıcaz.

Alex'e atıfta bulunuyorsan o konuda herkes hemfikir zaten. Kimse gelmesini istemedi burda. gs'yi öveceğim diye Beşiktaş'ı gömüyorsun da yazdığın isimler de (Kerem mesela) çok parlak değil... Bir de senin genel yaklaşımın ile (başkan versin 500'ü kardeşim, para koysun) gs'nin genç yapılanması örtüşmüyor. Yazdıkların tutarsız. Bi karar ver, trollerin bile bir çizgisi vardır, sen nasıl bir trolsün?

turgay dedi ki...

Gs için ideal maç. Topun arkasına arkasına geç rakibin topla oynayan oyuncusuna 2li bas topu kaparsan hızlı çık. Bizimse en kötü yönümüz bu ara topu sürekli kaptırıp arkada otobanı açmış olmamız. Tabi ki rakip şampiyonlar ligindekiler kadar tempolu baskı yapacak değil ancak bizim topun ne kadar kıymetini bileceğimiz ve acele etmeyeceğimiz şüpheli. Temel sorunlardan birisi de olur da geriye düşersek hocanın oyuna müdahaleleri nasıl olacak? Beni asıl endişelendiren kısım bu

Çok iddaalı konuşmam genelde ama bana da GS'yi atomlarına böleceğiz gibi geliyor.

fidddas dedi ki...

yapmamız gereken en önemli şey marcaoya rahat top kullandırmamak gerisi çorap söküğü gibi gelir. ortasahalarına da iyi bir baskı yaparsak hiç şansları kalmayacak. oyunu tutma konusu yine sorun olur ama galatasaray gibi bireysel hataya teşne bir takımı batsın başlattığı arka tarafın desteklediği bir pres ile rahat yeneriz.

ya da bunların hiç birini yapmayalım. 90+ da haksız bir penaltı ile yenelim. ben buna da epey sevinirim. galatasarayı yenmenin her türlüsüne sevinirim.

fidddas dedi ki...

antalya maçını 2-0 dan çevirdiğimizden beri 1 sivas galibiyeti, 1 son dakika ADS beraberliği ve 2 lig ve 3 ŞL mağlubiyeti aldık.
aynı dönemde geçen sene sonu gibi kadro çıkaramayacak duruma da geldik, hakem hatalarına da maruz kaldık ancak şu anda tam kadroyuz ve sakatların da tam olarak geri dönmüş olması gerekiyor.
kredimizi tamamen tükettik bence. elimizde avrupa ligi bile kalmamış olabilir. lig de ise hem zor bir fikstürümüz var hem de puan olarak geride kalmaya başladık.
böyle beklentinin yüksek olduğu sezonlarda bu aşamalardan geri dönmek zor olur, bu sebeple artık hem oyun hem skor olarak kazanmaya başlamak zorundayız. pjanic, alex ve ghezzal sahada aynı anda olacaksa nasıl olacağını sergen hoca bulmak zorunda ve bir oyun oturtmak zorunda. eldeki personel ile geçen seneki oyunu oynama tembelliğine düşmez umarım. galatasaray bize karşı avrupada nasıl oynuyorsa öyle oynayacaktır. bizim onların hataya açık oyuncularını zorlamamız ve erkenden öne geçmemiz gerekiyor.

Son maçlarımızı izlemek ev ödevi yapmak gibi hissettiriyor. Yapmanız gereken ama yapmak istemediğiniz bir şey. Bu maçla birlikte duygularım değişir umarım.

Armagan Kaymaz dedi ki...

yine bir fb klasigi sezon ici kaos yasaniyor ama bu sefer ocakta degil daha ekimden basladi 😅

Armagan Kaymaz dedi ki...

Öncelik sırasına göre olması gerekenler
1. Kalede rotasyon olmasın, yeter amk
2. En kısa sürede lig için doğru formasyonu bulmalıyız. 4-4-2 fikri aklima yatti cidden. Illa welinton ilk 11de kalsin kafasindaysak, ki bence Serdar net ikamesi, solda guven veya kenan’a fitim(yabancı kuralı etkisi)
3. Bu maç kritik olduğu için gs’ye özel bir şey yapmalıyız. Neden denirse Sivas maçı sonrası şöyle yazmışım:”Önümüzdeki 8 lig maçında aynı ritmi tutturabilmek için kabaca plan şöyle olmalı: 5 galibiyet-başakcity, hatay, giresun, kasımpaşa, kayseri 2 beraberlik,1 mağlubiyet- gs,ts (spoting deplasmandan 3 gün sonra) ve alanya.” Başakşehir maçıyla mağlubiyet hakkımızı şimdiden yedik, yani bu maçta en kötü beraberlik alıp ts veya alanya’dan galibiyet almalıyız bu plana göre.
Maça dönersek, önde preste hata yapmaya meyilli bir savunma hatları var. Madem bats bu kadar seviyor ani presleri, alex-güven ve pjanic’i de bu oyuna ikna edip en kısa süre topu geri kapmalıyız. Zaten sonrasında açık verecekleri için gerisi sadece 1-2 akıllı pasa bakar, onu da verebilecek ayaklar mevcut.
4. Bu sene Avrupa defteri çok yüksek ihtimal kapandı ama yine de Sporting deplasman maçı bizim için prestij maçına döndü çünkü o maç da giderse 0 puanla grubu kapatırız muhtemelen. Ki bu lig için de dengeleri sarsabilecek bir durum. Gerçekçi olmak gerekirse artık Türk takımlarının yerel ligi ön plana koyarak hareket etmesi gerek bence ama ne taraftar ne takım ne yöneticiler aynı anda “Ya bu sene avrupada olmadı, seneye daha iyi çalışıp gideriz.” demeyecekleri için lig iyi gitse bile arıza çıkma olasılığı çok artar. O nedenle sportinge özel hazırlanmış bir planla, yani ilk maçtan çok farklı şekilde, çalışarak çıkmalıyız.
Milli araya kadar zorlu virajı ( gs-hatay-sporting-ts) az hasarla ve üstüne koyarak geçmemiz gerek. Futbol şansı yanımızda olsun.
5. Son olarak kolay maçlarda skoru erken alıp 2. devrelerde farklı taktik varyasyonları denemeliyiz ki hem diğer oyunculara yönelik hem de farklı rakiplere yönelik planlamalar yapalım

Larin mutlaka oynamalı. Atiba'da yokken takım hava toplarında sorun yaşıyor. Stoperler biraz uzun olaydı iyiydi. Gs duran toplarda cacık neyse ki.

Pheaglix dedi ki...

bana nedense iceride kaybettigimiz dortmun macinin benzeri olacak gibi geliyor. maca baskili basla, 20-30 gibi kontradan golu ye, 40-60 arasi ikinci golu ye, macin sonuna kadar rakip geri cekildigi icin baskili gorun, 85-90 arasi gol at, mac 1-2 bitsin. bu senaryonun cesitli yerlerine bizim lehimize verilmeyen en az bir penalti ve ceza sahasina yakin frikikler serpistirince ortaya bence ortaya en olasi senaryo cikiyor.

umarim yanilirim cunku bu mactan galibiyet haric herhangi bir sonuc bizi tingir mingir kaosa yuvarlar. ustune trabzon'u da yenemezsek is sergen'in istifasina dogru gider. gecen sene rezalet baslangic sonrasi gelen cok iyi seri ile ligi almistik. bu sene vasat baslangic sonrasi gelen rezalet bir seri var. herkes gecen seneki seriyi dusunup optimist davraniyor ama gecen sene normal degil, fazlasiyla sira disi bir seneydi. ustune ortada umut veren bir oyun vardi. bu sene ligin ucte biri bitti ve daha ortada umut veren bir oyun yok.

turgay dedi ki...

şimdi hocanın sabitliği, oyuna müdahalelerini falan eleştiriyoruz hatta kuyusunun kazıldığını, şenol Güneş'in ocakta gelebileceğini söylüyoruz fakat takımın 14 sakat oyuncu ile mücadele ettiğini ve bu oyuncuların form kazanması için zamana ihtiyaçları olduğunu da unutmamalıyız. bence sezon başında gerek kamp programı gerekse de pjanic transferinde hata yapılmış olsa da asıl sorun takımın toptan sakatlanması. buradan çıkış biraz daha uzun sürebilir. bu nedenle bu maçta ben galatasaray'ın daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. çünkü biz daha tam takım performansına ulaşamadık ancak rakip marcao'nun dönüşüyle tam takım oldu. ek olarak Avrupa'da da kendilerinden daha iyi top yapan takımlara karşı marcao'lu oyunu pratik yapabilme şansları da oldu. bu nedenle karşımızda daha organize bir takım bulacağız. tıpkı son 2 rakibimiz gibi oynayacaklarına eminim. zor maç olacaktır bence. hele hele ilk golü yersek işimiz daha da zor olabilir.

Basar dedi ki...

umarım git-gel bir oyun oynamayız. Biraz daha dengeli oyuna ihtiyacımız var. Umarım solda Larin oynar. Larin-Bats presi ile gs yıpranır. Defansa da umarım Necip'i koyarız.

Yenilgiler psikolojiyi bozmuş, bunun çıkış maçı olmasını diliyorum.

Transferde Pjanic'in değil Alex'in hata olduğunu düşünüyorum.

turgay dedi ki...

Pjanicin en son gelmesi ve başkanın pjanic gedson arasında kaldık demesi nedeniyle böyle bir yorum yaptım. Bence de Alex yanlış transfer

yilmaz dedi ki...

Valla niye bu kadar yükseldim bilmiyorum ama hayatımda en rahat olduğum derbilerden biri diyebilirim. Yani şakasız ve totemsiz bir handikaplı galibiyet bekliyorum.

Ha bu maç bizim bu sene ŞL'de 0 çekeceğimizi, sporting maçında yine "maç bi an önce bitsin" diye dua edeceğimiz gerçeğini değiştirmiyor.

Bilic'in son sezonu ve Güneş'in ilk üç sezonunda tırnaklarımızla kazıya kazıya kazandığımız "uluslararası takım" apoletimizi son senelerde sapır sapır kaybettik. Geçen haftaki Sporting maçıyla da birlikte, tabuta koyup çivilerini çaktık.

Biz artık tam anlamıyla "yerel" bir takım olduk. Başkan, yönetim, TD, taraftar kimse bu durumdan şikayetçi de gözükmüyor. Yerel takım olmanın en büyük alamet-i farika'sı derbilerdir. Umarım en azından "yerel takım" olmayı bari başarabiliriz.

hasan dedi ki...

Armağan biz FB olarak son 10 yıldır kaosun bizzat kendisiyiz, bu sene ekimde olması çok da etkilemez bizi.Asıl siz Ocak ayını görebilecekmisiniz ona kafayı yorunbence.🙂

hasan dedi ki...

Malesef aynı fikirde değilim.Bjk topla oynar oynamasına da GS bir pozisyonda iki gol atıp maçı alır gibi.Gs on leş kadrosu bunu gerektiriyor çünkü.Bjk oynar, GS seyreder, sabırla bekler maçı alır.Fatih Terim balı faktörü.🙄

yilmaz dedi ki...

@hasan gs'nin her hafta yediği golü Beşiktaş her hafta atıyor. GS'nin "üstün" diye nitelendirilebilecek hiç bir özelliği -ki bence yok- Beşiktaş'ın zaafı değil. Beşiktaş öküz gibi presle başlayıp arkaya adam kaçırırsa belki. Ama GS'nin de o presten çıkabilmesi, önceki maçlara bakarak çok olası gözükmüyor. Ortasahada oynayan her futbolcusunun kaptırdığı topla gol yemişlikleri var. Kaleci ve stoperleri saymıyorum bile.

Sergen'in sporting maçından sonra söylediği "bu maçtan alınacak ders yok" söylemi bir td için çok talihsiz olsa da GS maçı için bakarsak bence doğru. GS Sporting'in o maçta bizi çaresiz bıraktığı hiçbir şeyi yapabilecek bir takım değil. Ne duran top organizasyonları var, ne savunmada ofsayt taktiğini onlar kadar kusursuz oynayabilirler, ne de yoğun preste onlar kadar başarılı çıkabilirler. Konyaspor karşısında bile skoru korumaya çalışırken oyunu ne kadar kaybedebildiklerini gördük.

Ha tabii bu futbol, Beşiktaş verimsiz bir hücum oyunu oynar ve 50-60'dan sonra yaylar gevşemeye başlarsa GS bi tane atıp maçı alabilir. Bu da olası. Ama her iki takımın artı ve eksi yönleri tartıya girdiğinde, GS'nin Avrupa'da aldığı galibiyetin moralinden başka hiç bir üstünlüğü yok.

hasan dedi ki...

Yılmaz , ben GS takımının Bjk dan üstün olduğu iddiasında değilim, hatta en leş kadro onlarda diyorum zaten.Futbol sonuç işi neticesinde.Bu sonuçları almak için de iyi oyun ve iyi kadro olduğu kadar iyi uyum netice verir.Tüm bunları yapsanız bile bazen olmaz.İşte o zaman bal faktörü devreye girer.Bu da GS ve FT de fazlasıyla var.Ya bu adamlar son 5 senedir (belki daha fazla) bir gram top oynamadan hep ilk 2 de.Bu maçta da olacakk gibi.banam sorsan berabere bitmesi fazlasıyla şahsını mutlu eder, Olur da GS yenerse rüzgarı arkasına alır, FB ye benzemez.Gs kan kokusunu köpek balığı g ibi takip eder, bırakmaz.Ha son olarak GS a kim koyarsa koysun, Allah razı olsun bu da kabülüm.

yilmaz dedi ki...

@hasan evet o bal faktörünü son paragrafa koydum. Bu her zaman olası.

BJK4EVER dedi ki...

Gsye bakis acim FBden tamamen farksiz. Onlar da hucum organizasyonu gram olmadan itr kaka tek farkla kazaninca ballandira ballandira bitirdiler. Ne hale geldiler gorduk. Gsliler de ozellikle su avrupa galibiyetleriyle avrupa fatihi kafasina girdi yine. Lokomotif macinda da gram top oynamadilar. Tek pozisyonlari gol oldu, rakip ise hucumda cok yetersiz oldugu icin faydalanamadi. Ama oyun tamamen rakipteydi. Konya maci da oyle. Bu futbol bir yerde patlayacak, hicbir sekilde tehdit degiller.
Normalde cok cok rahat kazanabilmeliyiz. En cok korktugum sey asiri baskiliyla baslayip gol bulamamamiz, ki rakibin kalecisi ve oyunu sogutmadaki basarisi goz onune alindiginda bu muhtemel. Pilimiz biterse ve antrenorumuz ortalama degisiklik performansini gosterirse rakip antrenore yenilir ve 60'tan sonra ibre gs'ye donebilir. Ama ilk golu bulursak cozulurler ve farka gidebiliriz.

Huzeyfe dedi ki...

Sporting maçını bir kere daha mı yaşayacağız? Sanki öyle.

F.N. dedi ki...

Bu Rıdvan Sergen.e ne etti acaba? Sol bek için 3.alternatif oldu. Demek ki sezon başı Sergen.in planlarında hiç yokmuş. Hasbelkader yabancı kısıtlaması nedeniyle oynamış.

Armagan Kaymaz dedi ki...

Alex’e yapılan penaltı değil miydi? Ofsayt falan da yoktu o pozisyonda.
Tam istediğimiz gibi başladık ama tek eksiğimiz bitiricilik.

Pheaglix dedi ki...

eski fifa serilerinden birinde (sanirim 99) oyundan faulu kaldirabiliyordunuz. bizim maclarda da birileri el kuralini kaldiriyor herhalde. sanirim rakibimiz topu eline alip alenen voleybol oynamadikca el calinmayacak bizim lehimize.

macin senaryosu gol haric dortmund/ajax/sporting maclarina benziyor. baskili basladik, kaliteleri dusuk olsa da gol olabilecek pozisyonlar bulduk, ama atamadik. 20'den sonra yorulduk, rakip de yavas yavas gelmeye basladi. gs saydigim uc takimin seviyesinde olmadigi icin geldigi ilk pozisyonda golu atamadi, onun yerine 15 dakika sonra atti.

benim bu sezondan pek umudum kalmadi. ilk 20 dakika gol atamadigimiz her mac potansiyel puan kaybina donusuyor.

Armagan Kaymaz dedi ki...

Golü net Pjanic yüzünden yedik, Josef-Pjanic adam paylaşımında uyumlu değiller.

Huzeyfe dedi ki...

Alex ve Pjanic’in rolleri çok belirsiz. Geriden nasıl çıkacak bu takım, Alex’le Pjanic arasında 30-40 metre mesafe var.
Rakibin tek umudu ortadan kaptığı toplarla hızlı çıkmak. Bu orta sahanın geçirgenliğini nasıl görmüyor Sergen benim aklım almıyor.

Armagan Kaymaz dedi ki...

Pjanic’in hücumda bu kadar gömülü oynamasını anlamıyorum. Alex ceza sahasında ise öne çıkacaksın bağlantı için bu kadar basit, zaten senin yerinde Souza var üst üste biniyorsunuz.

GeceGezgini dedi ki...

Bence golu Rosier yuzunden yedik. Yine isabetsiz bir tek top yapti ve tum takim dengesiz kontraya yakalandi.

Alex inanilmaz bencil oynuyor tek basina tum adamlari calimlamaya calisiyor.

Topa genel olarak sahibiz, fena da pozisyonlara girmiyoruz ama gercekten Abu'yu ariyoruz. Batshuayi ne duvar olabiliyor, ne girdigi pozisyonlari degerlendirebiliyor, ne arkadaslarina pozisyon hazirlayabiliyor. Gittikce geri gidiyor adam.

Huzeyfe dedi ki...

@Armağan

Abi bağlantı oyuncusu değil ki Pjanic. Adam dünyanın en iyi deep lying playmaker’larından biri. Ama başka oynayabileceği birşey yok, hem fizik profili hem de teknik kapasitesi zaten imkan vermez.

Biz ne yapmaya çalışıyoruz ben anlamıyorum. Alex topu alıp yardırıyor, ne pas var ne şut var. 6 defans 4 hücumcu, 80 metrede top oynuyoruz. Gs kadar berbat bir takım bile delil deşik etti orta sahamızı.

Armagan Kaymaz dedi ki...

@huzeyfe abi demek istediğim rakip sahaya yerleştiğimiz durumlarda, atak olgunlaşınca yani öne açılmasında bir sakınca görmüyorum, yoksa kanatlardan dönene kadar baya süre geçiyor.

Unknown dedi ki...

Sergen her zamanki gibi uyuyor, taraftar gibi izliyor maçı, golü yiyince değişiklik yapacak herhalde

YSY dedi ki...

Alex şuan bir kişi eksik oynatıyor. Can ın tam sırası.

Armagan Kaymaz dedi ki...

Kart da görmüşken Alex-Can değişebilir, bir de pili bitmeye yakın Larin-Güven.

YSY dedi ki...

Ya sergen hadi değiş ortsahayı. Sürdüremeyiz bitmez bu maç. Yazık kendi sahanda eziliyorsun.

Unknown dedi ki...

Allah belanı versin Sergen, 80 dakika 10 kişi oynattın takımı, texeira'ya bu kadar nasıl sabredersin anlamak imkansız, umarım Ersin'in kurtardığı penaltı biraz yüzünü kızartır da Mert malını oynatmazsın artık.

YSY dedi ki...

Yalnız pjanic te de biraz sıçış var. Aklıma gelen başımıza gelmiş olabilir. Şl nden elenince bu salmış burayı.

Armagan Kaymaz dedi ki...

Evet başlıyoruz artık sezona sonunda 😅
Tebrikler Beşiktaş🦅

Huzeyfe dedi ki...

Puan olarak krize girmekten kurtulduk ama oyun olarak krizdeyiz. Taktiksel anlamda berbat durumdayız, Umut ve Larin’in ekstra oyunuyla kazandık bugün.

Sergen hoca bugünü kurtardı ama değişen birşey yok. Maçtan önce çok rahat kazanacağımızı söyleyen arkadaşlar rakipten dolayı mı böyle düşünüyordu bilmiyorum ama Beşiktaş bu 11’le Sergen’in geçen seneki oyununu oynamaya devam ederse bizim maç kazanmamız oyuncuların sakatlanma pahasına efor sarfetmesi ve şanslı olmamıza bağlı tamamen.
Gidişat çok kötü bence.

Armagan Kaymaz dedi ki...

Sıcağı sıcağına yazayım, umarım uzun bir süre Nsakala ve Mert’i ilk 11de görmeyiz. Formayı Ersin ve Umut/Rıdvan sonuna kadar hak ediyor. Savunma hattımız net belli olmalı artık. Welinton’un da yerini Necip/Serdarla doldurabiliyoruz işte, yerlileri savunmada kullanıp önde yabancılarla bir formasyon kurmalıyız artık.

Sonrasında, Bats-Alex’in ve Josef-Pjanic ikililerinin de Ghezzal-Rosier gibi uyum yakalamasıyla beraber lig için durdurulamaz hale geliriz. Bu bağlantıları ne kadar kısa sürede kurarsak liderlik o kadar kısa sürede gelir, hadi hocam iş sende artık.

Pheaglix dedi ki...

umarim gecen seneki basaksehir maci gibi bu mac da yukselise gectigimiz mac olur. ne yalan soyleyeyim o penalti olduktan sonra gram umudum yoktu maci kazanacagimiza. penaltidan bes dakika once net gol yeriz demistim. takimin ne oynadigi belli degildi, orta saha net oyundan dusmustu, tribun de yine maci birakip sarki soyleme modunu aciyordu. neyse ki rotasyon (!) kalecimiz kurtardi maci.

macin esas kazanani da firat aydinus oldu herhalde. hem maci beraberlige getirecek penaltiyi calip gs'nin sesini kesti, hem de biz kazandigimiz icin calmadigi eller ve en ufak tereddut etmedigi penalti pozisyonlari (alex ve larin'in dustugu pozisyonlar - ki bana iki pozisyonda da topla alakasi olmayan mudehaleler var gibi gorundu) fazla konusulmayacak.

son olarak eger nelson-abdullah avci birlikteligi tarihin herhangi bir aninda yasanirsa big bang etkisi yaratir, tum evren resetlenir. herhalde super lig yakin tarihinin en cok kendini yere atan oyuncusu nelson'dur. adamin 10 metre capina bizden birisi yaklastigi anda yere dusmeye basladi. eger olur da avci ile ayni takima duserse top oyunda kalmadan maci bitirirler.

fidddas dedi ki...

alex-pjanic dilemmasına acilen bir çözüm bulmamız gerekiyor. bu oyun şampiyon olmaz.

turgay dedi ki...

Larin-Alex-bats ön 3lü. Arkada da artık bağlantıyı kimin yapmasını istiyorsa Salih mi Oğuzhan mı can mı bilmiyorum ama hoca seçsin. Başka türlü Alex oynayacak ise çözüm yok.

Gezzal rezalet arkadan bindiren aradan pas bekleyen kimseye topu vermedi. Katlanılmaz ölçüde kötü.

Bats acayip savruk. Yani insan neden ben Türkiye ligine düştüm ne değiştirmeliyim kendimde diye hiç mi düşünmez. Hep aynı hatalar hep aynı zorlamalar.

Hoca ve ekibi 80dk neyi seyretti ben anlamadım. Neye müdahale etmemek neden müdahale etmemek. Hakbelkader öne geçtin korumak için veya farkı arttırmak için hamle yapman lazım uyuyorsun. İnanılmaz kötü kenar yönetimi kelime yok açıklayacak şu ruh halini.

Şansa kazandık. Teknik ekibin aklını başına alıp nerede çalıştıklarını ve bir daha nerede bu şansı yakalayamayacaklarını anlaması lazım. Rakibin hocası bu kadar aptal olmasa başka şeyler konuşuyor olabilirdik

fidddas dedi ki...

(golde) beşiktaş kendi sahasında yayın civarında bu kadar rahat vurdurmaz. vurdursa bile kadrajda sol forvet larinin gözükmemesi gerekiyor. ben hatamızı burada görüyorum, buradan başlayarak sorunları çözmemiz gerekiyor.

Pheaglix dedi ki...

macin ozetini izledim simdi. bana yedigimiz golde hata daha cok alex'te gibi geldi. top kerem'deyken pjanic cicaldau'nun arkada oldugunu gorup kerem ile cicaldau arasini kapatiyor. sonra cicaldau ceza sahasina dogru kosmaya basliyor, ama pjanic haliyle o kosuyu goremiyor/reaksiyon veremiyor. orada en bastan cicaldau'ya yakin olmasi gereken kisi alex, ama cicaldau tehditini larin fizandan gorup kovalamaya baslasa bile alex'in umrunda degil.

bir de evlere senlik bir penalti atilmis. hem vurustan once mohammed topa gelirken duruyor, hem de penalti atilmadan once umut mohammed'den bir adim falan geride. mohammed'in yaptigi sey net kural ihlali. topa gelirken yavaslamamis, direkt durmus. umut'un da yaptigi sey net ihlal. herhalde var hakemi mohammed'in durmasi daha onceymis diye umut'un ihlaline laf etmedi, yoksa firsati kacirmayip tekrar ettirirlerdi penaltiyi. bir de su "destek kolu" yuzunden hakem ikilisi sanslarini daha fazla zorlamak istememis olabilirler.

genelde fazlasiyla pesimist birisiyimdir ve bu sezondan umutlu degilim. ancak macin tamamina bakarsak oyun acisindan hicbir arti yok diyemeyiz. gs ligde oynayabilecegimiz en diri takimlardan biri, oyuncu kaliteleri de haliyle lig ortalamasinin ustunde. buna ragmen "arka direk larin" taktigi is yapiyor. ilaveten pjanic ve ghezzal ayni anda oynuyorken alex, bats, ve larin'i cok rahat savunma arkasina sarkitabiliyoruz. evet burak yilmaz'a nazire yaparcasina ofsayta dusuyorlar (ozellikle bats), ama sonucta bu pozisyonlara birkac defa girebiliyoruz. anadolu takimlarinin gorece kotu savunmalarina karsi bu pozisyonlari cok daha rahat sonuclandirabiliriz. duran toplarda da iyi-kotu etkinligimiz var (henuz vida gollerini atmadi). ayrica sol bekimizde ortalama bir futbolcu bile oynayinca savunmada darmadagin olmadigimizi da gorduk.

sozun ozu olmamiz gereken seviyenin cok altinda olsak da ligin cogunluguna yetecek oyunu oynuyoruz. is takimi oyun disi faktorlerden (dengesiz hakem kararlari) koruyup artik dalga gecer nitelikteki yanlislari (kaleci rotasyonu, n'sakala, oyuncu degisikligi yapmamak, bir anda cok fazla oyuncu degisikligi yapmak, henuz gormesek de 3x6, vs.) yapmazsak bir yerlere gelebiliriz. obur turlu dordunculuge adayiz. hani hem saha ici hem saha disinda oyle sacma bir durumdayiz ki ikisinden birisini dengeleyebilseydik belki de her seye ragmen liderdik. mesela basaksehir macina mert ile cikmasak o ilk golu yiyecegimizden supheliyim, sonrasinda da pekala kotu oyun ve hakeme ragmen maci alabilirdik. obur tarafta yine basaksehir ya da ads maclarinda hakem kararlari acisindan handikapli olmasak iki maci da kotu oyuna/tercihlere ragmen alabilirdik. ama ne yonetim ne sergen umut vermiyorlar.

son olarak, herhalde macta yaptigimiz en dogru ve gelecege dair en cok umut veren sey gs'li oyuncu (muhtemelen nelson) kendi ceza sahasinda yerde yatarken oyuna devam etmek oldu. biz durmayinca o da mecbur kalkip pozisyonunu aldi. su yere yatislara anadolu maclarinda da taviz vermezsek her mac en az bir ekstra pozisyonumuz olacak, ustune daha rahat baski kuracagiz.

turgay dedi ki...

fazlasıyla yıpratıcı oyun oynuyoruz. stoperlerimiz haldur huldur basıyor. ilk müdahaleyi biz yapamazsak arkası otobana dönüşüyor. bunu gs kullanamadı ama gerek CL'de gerekse de başakşehir maçında sonuçlar rezalet oldu. hala aynı oyundan devam ediyoruz. akşam fatih terim korkak olmasa işler değişirdi. sürekli yüksek tempo sakatlıktan yeni çıkan oyuncuları tekrar sakatlık riskine sokacaktır. biraz daha dengeli oyunu tercih edip bu kadar yaratıcı adamın olduğu 11de bu kadar fiziksel efora ne kadar ihtiyaç var bilemiyorum.

ilerideki oyuncularımız ile orta sahamız arasında fark var çünkü orta sahaya aldığımız 2 oyuncunun birbirini tamamlama değil birbirini reddetme hali var. alex ve pjanic aynı orta sahanın oyuncuları değiller. bu nedenle beraber oynayacaklarsa araya bir bağlantı koymalıyız. salih oyuna girdikten sonra topa dokunamayan topu istemeyen biri görüntüsünü verdi. oraya sanırım Oğuzhan hamlesi gerekiyor. bu da savunma direncini kırar mı ya da çok mu yumuşak oluruz bilemiyorum. can'ın top kullanma veya bağlantı olma durumunu denemedik henüz yeterince. şiddetli şekilde bunları denemeliyiz.

gezzal alex ve pjanic oynayacaksa kenardan gelmeli o bölgeye nkoudou ya da bats kaymalı. geriden gelen rosierin direncinin düşmesi bence gezzalın onu beslemekten vazgeçip aldığı her topta bireysel işler yapmaya çalışmasından geliyor. hadi CL'de rosier çok yakın takip ediliyor da dün akşam en az 4 pozisyon vardı vermedi adam rosiere topu. adam git gel yapa yapa fiziksel olarak yıpranıyor. topu öldüremediğin zaman aynı şiddetle geriye koşamazsın haliyle sürekli olarak.

3 tane topu ayağına isteyen adam, 1 tane sürekli koşup düşünemeyen forvet. 4 tane çözüm bulmamız gereken pozisyon var. bu sorunları hızlı bir şekilde çözmeliyiz. yani;

-bats golcü değil. o zaman onun yüksek eforunu başka mevkilerde deneyebilir miyiz bunu düşünmek lazım.
-alex 6-8-10 değil net 9,5 numara. ilk 11 oynayacaksa takımı ona kurmalıyız.
-pjanic ve Josef üst üste biniyor görevleri farklı olsa da kullandıkları alan aynı bu nedenle hücum bağlantısını yapacak bir adama ihtiyacımız var.
-ve pjanic-alex varken kanat oyuncun bu kadar topla oynamadan basit ve sade oynamalı. eğer gezzal basit oynamayacaksa kenara gelir yedek kulüben güçlenir. çünkü o varken oyun hızlanmıyor yavaşlıyor. madem eforlu oynayacağız, madem savunmamız haldır huldur basacak o zaman kanat oyuncun 2,3 kişi arasına girip oyunun hızını düşürmeyecek. 60tan sonra girip topu skoru aldığımız için oyunu yavaşlatıp bizi dinlendirecek. gezzal şuanki görüntüde el freni. ha pjanic veya alexten biri oynamaz o zaman gezzala ihtiyaç duyarız yaratamıyoruz veya bitiremiyoruz o zaman tamam. ama bu 3 oyuncunun 3nünde sahada olması bence fazlalık ve takımın ritmini bulamamasına neden olmaktır.

turgay dedi ki...

bir diğer ve bence en önemli sorunların başında gelen hocanın ve ekibinin anlamsızca oyuna müdahale etmeden rakibi maça ortak etmeleridir. bakın pandemi çok şey götürdü insanlardan ve spordan ama futbola 5 tane oyuncu değişikliği diye bir kural kazandırdı. rakibin bence acayip yanlış değişiklikler yaparken senın değişikliği 80dk bekletmen mantıklı açıklanacak şey değil. gezzal ve alex üretemiyorken orta sahana ve savunmana yük binmişken, necip daha 15dk önce sakatlanmışken bunlara müdahale edememek inanılmaz bence. maçı veriyorduk. yine öne geçtiğimiz ve kazanmak için bir kaç hamle yapmamız gereken maçı yine veriyorduk. bu kaçıncı artık? teknik ekip oyuna müdahalede rezalet bile değil. oyun okuma rezalet. şu galibiyet hocaya falan yazmaz. bu galibiyet rakibin teknik kadrosunun salaklıklarına yazar. ben başkan olsam hocam hayırdır kenarda neden uyuyorsunuz diye sorardım. bir sorun mu var kenarda diye sorardım. 80dk oyuna müdahale etmemek rakibi kendi kalene çekmek ne demek ya? adamların pozisyonu yok 6 şut atmışlar 1i kaleyi bulmuş o da gol oldu zaten buna rağmen kenardan sahaya dinç adam atmıyorsun sahadakiler ölmüşken.son dk korner kullanıyor adamlar bizde zaten uzun oyuncu yok sen gidip batsı kenara alıp güveni alıyorsun oyuna. dur kardeşim kornerden sonra değişiklik yapacağız diyemiyor musun? güven mi vurur kafayı bats mı? bu kadar mı sakin kalınamaz anlayamıyorum?

velsahasıl destan gibi oldu ama bitireyim. oyun içinde ve dışında çok sorunumuz var. kenar yönetimin çok acil olarak kendine gelmesi ve bu takımın mevcut potansiyeline ulaşması için taktik varyasyonlarını gözden geçirip, saha içi müdahalelerini daha anlamlı zamanlarda ve anlamlı değişiklikler ile yapması gerekiyor. yani töre yok diye gezzal çıkmayacak mı oyundan? ya da atiba yok diye alex 80dk saha da mı kalacak? ya da türk oyuncu kısıtlaması var diye necip 15dk sakat mı oynayacak? biraz daha fazla özen gösterilmeli yaptığımız işlere.

Barreto dedi ki...

Kazanmamız iyi oldu, ama takım pek ışık vermiyor. Takımın ağır abileri vasattı. Larin, Umut, Ersin, Necip çok iyiydi. Hocadan gelişme emaresi görmedik. GS çömezliği ile maçı verdi. Alex'i ortasaha da oynatmak takımı yumuşak hale getiriyor. Hamle oyuncusu olarak kullanmak gerekiyor.

Yine koyup haddini bildirdik şişme imparatora. Sergen hocam ince ince işliyor takımı Ocak sonunda liderliği alır, Nisan'da motorları maviliklere süreriz.

yilmaz dedi ki...

Bats ve Alex'in cılkını çıkarttıkları egoistlikleri dışında hiçbir kusur göremedim ben maçta. Bizim hücum aksiyonlarımız, tahminimin çok gerisinde kaldı. Bunun dışında GS'nin "Diagne'ye top şişir, topla" taktiği mi bizimkinden iyiydi, lütfen yapmayın böyle şeyler.

Sergen Hoca daha doğrusu yerli hocalar konusunda fikrim sabittir. Türkiye'de futbolun saha içindeki en büyük problemi yerli hocalardır. Bundan bizim hocayı da ayırmıyorum.

Ama yok taktiğimiz berbat, yok bizi üç maç sonra paketlerler, bunlar fazla pesimist yorumlar. Bizim oyun farkımızın ortaya çıktığı yer Avrupa. Avrupa'da 0 çekme olasılığımız %99.9. Bu konuda en uç fikirleri bile kabul ederim. Ama Türkiye ligi için krize girecek bir şey yok, boşuna hırpalamayın kendinizi.

Türkiye'de futbol taktikle oynanmıyor. Dün GS değil Celtic ile oynasaydık, bıraktığımız boşluklardan en az 4 tane bulurlardı. Ama işte Türkiyenin en kurt hocası dedikleri Terim'in, winner dedikleri GS'nin hali bile bu. At Diagne'ye indirsin. Sporting gibi 2 hafta Beşiktaş'ı çalışıp gelmiyorlar. Kayseri de çalışmayacak, Malatya da Giresun da.

yilmaz dedi ki...

Geçen sene Larin'in sol kenarda oynaması, bu sene de Pjanic'in sıklıkla derine gelip oyun kurması Sergen Hoca'nın geleceği için güzel hamleler. Pjanic gibi "yetenekli" oyuncuları Türkiye'de genelde ortasahanın gerisine pek getirtmez hocalar. Oyuncu bunu yapsa bile hoca müdahele eder. Tello'nun Türkiye'ye sol bek olarak gelmesi, giderken 10 numara olarak gitmesi gibi.

Hocanın çözmesi gereken en önemli konu, ortasahadaki üçüncü oyuncu konusu. Muhtemelen Alex sakatlanmadıkça onu değiştirmeyecek ama olmuyor. Alex hücuma yakın olmadığında sıradanlaşıyor. Kalabalık arasına girip kendisini göstermeye çalışıyor. Burada bir ortasaha oyuncusu kullanmak şart. Şu oyun planında 11'de Alex'e yer yok Larin bu formdayken.

turkkant dedi ki...

Çok değerli galibiyet. Sonraki maçlarımızı da düşünürsek kırılma maçlarından biriydi. Beşiktaş'ın yakın geleceği ile ilgili ben kritik konu olarak şunu görüyorum:

Deplasman maçlarında doğru oyunu bulmalıyız. Mevcut Pjanic-Ghezzal-Texeria'lı 11, iç sahada seyirci ile iş görür, ki Texeria fizik olarak henüz hazır değil. Ancak deplasmanlarda yumuşak kalır gibi. Deplasmanlarda maçına göre Tex-Ghezzal'dan biri yerine üçüncü orta saha ya da sağda N'kodou'lu daha tok takımlarla çıkmamız lazım.

GeceGezgini dedi ki...

Acikcasi overall'da ben gayet derli toplu gordum dun takimi.

Hatta GS macina calismis bence cunku Sporting, Dortmund maclarinin aksine cok önde basmadik. Savunma arkasina atilan toplarda cok canimiz yandigi icin GS macina farkli bir press stratejisiyle cikmis, cok belliydi.

Ancak herkesin belirttigi gibi Alex, Bats kisminda bir degisiklik gerekiyor olabilir. Su anki sistemle gidersek ne Alex'in golculugunden yararlanabiliyoruz ne de orta saha-forvet link up ini yapabiliyoruz. Hem Bats hem Alex surekli topsuz kosu denedikleri icin, Pjanic o topu onlarla bulusturamazsa, kaybedilen topu kazanmak icin cok eksik adamla kaliyoruz orta sahada. Alex'in bu sistemde basarili olmasi icin Abu tarzi surekli orta sahaya gelip, defansi da ustune cekip top dagitacak bir forvete ihtiyacimiz var. Bu sayede Alex de aralara girebilir.

Belki Bats'i sag kanada atip Alex'i sarkik forvet kullanabiliriz. Bu sistemde Ghezzal orta sahaya gelebilir veya Ozi/Can ikilisinden birisini kullanabiliriz. Bats'in hayvani presi bence sag kanatta git gel yapmasina da yardimci olur.


Ayrica bu macin diger kazanimlari olarak; Umut/Ridvan ile Nsakala garabetinden de kurtulmus oldugumuzu dusunuyorum. Ayagi duzgun bir adam oyun hizimizi 2-3 saniye bile hizlandiriyor. Keske sol stopere de Montero'yu monte edebilsek, cok cok daha akilli top oynayacagiz o zaman.

Bir diger kazanim da Ersin tabi ki. Mert'in kupa maclari disinda kaleye gecmeyecegini dusunuyorum artik.

Acikcasi dun overall'da cok zevk aldim. Pjanic tam bir deep lying playmayker-regista oynadi. Baskidan cok iyi ciktik onun sayesinde. Bats-Alex-Ghezzal isini de cozersek yolun sonu sampiyonluk yine.

sports guy dedi ki...

Kendisi ilk alındığı zaman da aynı iddiam vardı az buçuk maçlarını izlediğimden, teixeira orta saha kurgusunda kullanıldığında talisca problemleri yaratan bir oyuncu. Hem alan paylaşımından haberi yok adamın, hem savunma katkısı görece az vs. Bir de bunun üzerine şapkadan tavşan çıkarma özelliği de talisca kadar olmayınca çok sırıtıyor sahada.

O yüzden bu sene hem teixeira hem pjanic alınınca çok şaşırmıştım ben. Geçen seneki "bol asker ruhlu oyuncu, araya serpiştirilen sağlam kalite" durumundan bir anda "kağıt üstünde kalitesi yüksek ama askerden ziyade generali fazla" modeline geçiş bana çok radikal bir karar gibi görünmüştü, ki hala da öyle.

bizim savunma dörtlümüz hala geçen seneki gibi oynamak istiyor. ancak geçen seneki orta saha kurgusuyla bu senenin alakası olmadığı için merkez resmen darmaduman oluyor. Alanlarımız alabildiğine darken şimdi yine genişlemiş durumda. Bu da klasik "her oyuncunun 1.5 kişilik efor sarfetmesi" girdabına sokuyor bizi. Geçen sene ligin büyük çoğunluğunu sakatlık problemi olmadan geçirmemizin birincil sebebiydi o, sahada gereksiz koşu yapmadan alan daraltınca çok enerji sarfediyor gibi gözüküp aslında bunu yapmıyorsunuz.

Sırf bu yüzden maç sonlarında dipdiri ayakta duran bir beşiktaş izledik 30 küsür maç boyunca. Sene sonuna pil tükendi+abou patladı falan belki ama takımın alamet-i farikası oydu.

Bu sorunun çözümü nasıl olur bilmiyorum. Bana teixeira'nın 11'de olduğu bir varyasyonda çözümü olabilirmiş gibi gelmiyor şahsen, sol kanada kaydırılsa belki diyeceğim ama orada da larin'i kesmek anlamsız.

Tamamen formla alakalı olarak golcülüğü dalgalanan batshuayi'ye de çok etkiliyor bu durum bence psikolojik olarak özellikle.

Benim gördüklerim bu, eğrisi doğrusuna denk gelen maçları kazanırız elbet ama gereksiz yere madara olacağımız çok maç da görürüz böyle devam edersek. İşin sakatlık boyutu da cabası.

Armagan Kaymaz dedi ki...

Sorunun çözümü sanırım ilk 50-60 dk @gecegezgini arkadaşın belirttiği 4-3-3e dönüp(Ghezzal sağ iç, Larin-Alex-Bats ön hat) skoru bulup, sonrasında geçen seneki formata 4-1-4-1e dönmek ve tempoyu düşürmek (Josef ve Pjanic yer değişecek, Pjanic’e geçen seneki Ljajic rolünü vereceğiz yanına da Atiba-Can-Oğuzhan’ı koyacağız Alex’i çıkarıp). Buradaki kritik etken bitiricilik. Eğer bulduklarımızı kaçırır bir de geriye düşersek plan patlar ama öne geçersek de Anadolu takımlarının psikolojisi geri dönüş yapmaya el vermez. O nedenle madem geride Ghezzal-Pjanic gibi yaratıcı oyuncular olacak, öndeki koşuların net çalışılmış ve bireysel olmaktan çok organize olması lazım ki son vuruşlar olabildiğince keskinleşsin. Bu 4-3-3 formasyonu podcastte de konuşuldu biraz, orada da çözüm yolu olabilir diye belirtilmişti.

yilmaz dedi ki...

Bu blog'da Barcelona'dan gelen yıldız oyuncu savunacağım hiç aklıma gelmezdi. Şu video bir futbolcunun total kariyerinin skils videosu olsa şaşırtmaz. Pjanic'in bu maçta neden beğenilmediğini anlamakta çok zorlanıyorum.

https://twitter.com/sergenpress/status/1452958857349697536

Armagan Kaymaz dedi ki...

@yilmaz hocam kimse Pjanic’in yeteneklerine laf etmiyor, hücum tarafında bitiricilik dışında benim itirazım yok, tatmin etti bu maç. Ama sadece ona uygun bir taktik yaratmazsak savunmada orta sahada yayla gibi alan bırakıyoruz, rakip bizi ittiriyor geriye ve hataya zorluyor. Top kaptırmayı saymıyorum zaten çünkü geçiş oyununa davetiye verem bir sistem var şu anda, ligde cezayı kesemedi gs bu maçta ama başakşehir bunu başardı bir şekilde. Yani bu sistemle ve bu 11le oynarsak arıza çıkacağı az çok belli. O nedenle baştan bir önlem alınmalı yoksa olay atamayana atarlara dönecek bazı günümüzde olmadığımız maçlarda.

Huzeyfe dedi ki...

Alex ve Pjanic fizik olarak %100’e yakın oynarsa sezonun geri kalanında ligi alabiliriz, evet. Çünkü rakiplerin de Avrupa maçları var ve muhtemelen bizden daha uzun sürecek serüvenleri. TS pek takip değil açıkçası, koltuğu ısıtmaktan başka birşey yapmıyorlar şu anda.

Ama biz bu taktik kurguyla iyi oyun oynayamayız. Benim düşüncem bu. Kaliteyle alıcaz ligi eğer alabilirsek.

yilmaz dedi ki...

@Armagan

Benim hatam, yanlış söyledim. Ben sadece burada yazdığım için, internette okuduğum her yorumu burada görmüş gibi yorum yazmışım.

Genel eğilim, Pjanic'in kötü bir maç çıkardığı yönünde. Benim de itirazım bu maç özelinde buna. Bence mükemmel -hadi mükemmele yakın diyeyim- bir ortasaha performansı gösterdi. Golde hatası var mıydı vardı, ama Yukarıda attığım linkteki aksiyonların %70'i zaten savunmadan top çıkartma üzerine ve bizi ne kadar rahatlattığı gözüküyor. Ayrıca istatistiklerde de maçın en çok koşan ikinci oyuncusu olması, en çok pas arası yapan oyuncu olması gibi "yetenekli oyuncu, ama" denilmeyecek bir performans gösterdiğini gösteriyor.

yilmaz dedi ki...

@Huzeyfe oyunu sağ tarafta Ghezzal ve Rossier ile kurup, solda Larin ile bitiriyoruz. Stoperler orta çizgiye kadar gelip basıyor. Bu geçen sene de bizi şampiyon yapan taktik.

Bu kurguda hata olan ne? Üstelik geçen seneden farklı olarak kanatlara ani ve ters toplar gönderen bir Pjanic var.

Yani blogun polyannası gibi gözüküyorum farkındayım ama, lig için bir endişeye kapılmayı yersiz görüyorum.

Armagan Kaymaz dedi ki...

@yılmaz hocam son yazdığınla alakalı
Oyunun geçen seneden temel farkı zaten Atiba-Pjanic ve Ljajic/Oğuzhan-Alex değişikliklerinde.
Sayıları incelediğimizde Pjanic tek başına Atiba+Ljajic/Ozi toplamından fazla key pass üretiyor (sırayla 2.2>0.9(adem 1.5+0.3 ozi)+ 1.0 (atiba)) ve Atiba+Mensah/Ljajic/Oğuzhan kadar önemli şans yaratıyor ortalamada(sırayla 5+4+2+0 tüm sezon toplam 11, Pjanic şu ana kadar 2 sadece 5 maç oynamasına rağmen) ama bunun maliyeti savunma tarafında: Pjanic oyun stili nedeniyle Atiba’ya göre yaklaşık 15-20 metre daha geride pozisyonda ve Josef’le üst üste biniyorla. Bu da Josef’i bozuyor dün ilk golde olduğu şekilde. Rakipler eğer hep böyle oynayacaksak o boş alan zaafiyetini fark edip işlemeye başlarlar ligin sonuna gelmeden. Alex sayılara göre savunma tarafını Oğuzhan/Ljajic’e göre daha iyi yapıp Pjanic’in Atiba’ya kıyasla zayıf kalan savunma performasını kapatsa da asıl sıkıntı o dediğim yerleşim probleminde. Ki oyuncu değişikliği hocanın uyuması nedeniyle geç gelince bu açık iyice bariz hale geldi dün 60-80 arası.

Çözülmeyecek problem değil,kanımca ya Pjanic’i biraz daha sahanın ortasından oyun kurmaya ikna ederek ya da formasyonu biraz değiştirerek çözebiliriz ancak. Bir de unutmamak gerek ki bu kadro ligde bir arada ancak 2,5 maç oynadı şu ana kadar(malatya yarım saydım sakatlıklardan dolayı, ads maçı savunma farklı tandem var ve alex olmasa da, ve bu maç). Hocanın dediği gibi biraz zamana ve sabra ihtiyaç var.

Armagan Kaymaz dedi ki...

https://twitter.com/ismailtari_/status/1452952794726547457?s=21
Ersin 😍

turkkant dedi ki...

Beşiktaş'ın şu anki takımı 16/17 Beşiktaş'ından pek farkı yok. O takımın da bir kanadında defansi nispeten zayıf ama teknik bir oyuncusu vardı, Quaresma. O takımın da diğer kanadı güçlü ve tempoluydu, Babel. O takımın göbek oyuncuları da şu ankine çok benzerdi, Josef-Atiba, Oğuzhan-Pjanic, Talisca-Texeria... Sağ bek bile Gökhan-Rosier benziyor...

O takım daha önceki seneki olağanüstü performansı sinerji problemleri yüzünden az biraz kaybetse de, pas oyunu ve oyuncu kalitesi farkı ile şampiyon oldu, bu takımda da benzer emareler var.

Halletmemiz gereken sorunlar belli.

- Pjanic-Texeria'nın defansif seviyesini ya bir tık artıracağız, ya da oyun içi minik ayarlamalarla bu defoyu gizleyeceğiz (Larin o şut atılmadan orayı kapayacak).

- Deplasman oyunumuzu bulacağız. Deplasmanlarda Ghezzal-Texeria-Pjanic üçü biraz lüks olabilir, birinin olmadığı geçiş oyunlarında daha delici, savunmada da daha sağlam bir sistem bulmak lazım sanki. Örneğin, Larin-N'kodou'nun kanatlarda olduğu, Ghezzal-Alex'den birinin sol iç oynadığı bir sistem.

- Maçı kapatmayı daha iyi yapacağız. Geçen seneden beri başarısız olduğumuz bir konu önde olduğumuz maçların son 10 dakikaları.

- Ön oyuncuları arasında daha net set hücumları oluşturacağız. Ghezzal-Rosier-Larin bağlantısı benzeri, tex-bats, Pjanic-X oyuncu vb. arasında çalışılmış hücumlar ortaya çıkarmamız lazım. Şu an özellikle üç gole yakın oyuncumuz Alex-Batshayi-Larin arasında oyun iletişimi, hücumda rol paylaşımı vb. düşük.

yilmaz dedi ki...

@turkkant 16/17 benzetmene aynen katılıyorum. Hatta orada da vitesi ŞL'den elendikten sonra yükseltmiştik. Oyuncuların heyecanını korumasını da AL'de yarı finalin kapısına kadar gelmemize bağlıyordum. Umarım o eksiklik bu sene başımızı yakmaz.

Huzeyfe dedi ki...

@yılmaz

Geçen seneki oyunda hücum sürekliliği Josef ve Atiba’nın 2.topları kazanmasıyla ve Welinton’un ön libero gibi konumlanıp kontraları çabucak kesmesiyle mümkün oluyordu.
Burada Atiba ve Josef’in hem oyunu doğru okumaları hem de fizik olarak diri olmaları çok önemliydi. Zaten bu sebepten Ljajic, Ozzy, Mensah üçlüsünden verim alamadık, bu oyuncuların özelliklerini kullanabileceğimiz bir pozisyon yoktu kadroda. Sene sonunu hariç tutuyorum, orada mecburen farklı şeyler denedi Sergen hoca.

Bu sene temel olarak iki farklılık var.
1. Rakipler sağ tarafı tıkıyorlar, dikkatli izlersen hemen her maç Ghezzal ve Rosier’i üç veya dört oyuncu daha karşı sahaya geçmeden karşılıyor. Üstüne bir de Rosier’in temposu düşük. Bir anda bu iki oyuncu takımın en iyilerinden en kötülerine dönüştü bu sezon başlangıcında.
2. Dönen topları alamıyoruz çünkü Pjanic’i nereye koyarsan koy adam regista gibi oynuyor. Kodu bu. Ben kötü oynadığını düşünmüyorum ama eğer Ghezzal’la sağdan oyun kuralım Larin bitirsin oyununa devam edeceksek orta sahada iki tane dönen top kazanan veya alanı daraltan oyuncuya ihtiyaç var. Pjanic bu oyuncu değil. Ne onu doğru kullanabiliyoruz bu durumda ne Ghezzal’ı. Atak sürekliliği tamamen ekstra eforla mümkün oluyor bu da 20-30 dakika sonra ciddi yoruyor takımı. Gol gelmediğinde geriye yaslanıyoruz ve stoperlerimizin defansif eksikleri göze batıyor. Aynı şekilde Pjanic’in birebir adam savunamaması problem oluyor.
Alex’e daha değinmedim bile ki bence sahada ben 8 değilim forvetim diye bağırıyor oyunu. Direk kaleyi düşünüyor her pozisyonda. Gitgelli oyunumuzun başlıca sebeplerinden biri bu.

O yüzden diyorum ki Talisca gibi vurduğunu atar, sakatlanmazsa ligi kazanabiliriz. İyi oyun çıkmaz ama bence. Sizin de dediğiniz gibi 16-17 sezonuna benziyor.

yilmaz dedi ki...

@Huzeyfe benim görüşüm, zaten bu sene Joseph'in partneri henüz bulunamadı, Pjanic geçen seneki kadroda eksik olan üçüncü oyuncuydu. İlerleyen süreçte oraya üçüncü bir ortasaha oyuncusu temelli yerleşecek. Kim olacak göreceğiz.

Ayrıca Ghezzal ve Rossier'in formsuzluğu lig sonuna kadar gitmeyecek. Bu maçta gayet iyilerdi mesela. Ghezzal ile Rossier'e 3'lü dörtlü bastılar bu maçta, kaç kez soldaki oyunucyu sağ bekleri ile birebir bıraktık, özellikle ilk yarı. Ayrıca Rıdvan'ın sol bekte iki gol atması da bu sebepten.

BJK4EVER dedi ki...

Alex Teixeira'nin yaratacagi defo bu kadar belliyken ve blog'da tartisilmisken teknik heyetin bunu dusunememesi ve ustune bir de Pjanic'in gelmesi gercekten buyuk sacmalik.
Ben Teixeira'ya karsi degilim, ama madem bu yola girilecekti, takim ona gore insa edilebilirdi ve bu durumda bu kadar pahali bir sag kanada da gerek yoktu. Sagbeke ucuz bir cozum, sagaciga da daha dinamik bir oyuncu alip parayi 8'e yatirmak gerekirdi.
Gecen sene takimin omurgasi olusan sag kanadi komple aldik ve o sisteme devam edecekmis gibi davranip orta sahayi o oyun anlayisina tamamen ters kurduk.
Hicbir sekilde anlasilmaz. Ama yine de kadro kalitesiyle ligi goturebiliriz, yeter ki CL'ye sacma sapan sekilde konsantre olup ligi boslamayalim.

GS macinin anca son 20 dakikasina yetisebildim. Skor goze alindiginda oyunu geride kabul etmemiz normaldi, ama yine defansi beceremeyip rakibe penalti ve pozisyonlar verdik. Bir sekilde oyunu olduremememiz buyuk eksiklik. Ilk yarida ozetten ve yorumlardan anladigim kadariyla klasik bu sezonki Besiktas'in ozeti olmus. Topa sahip ol, baskili gozuk, ama pozisyon ureteme ve rakibe az ama oz gelme firsati ver ve mumkunse gol ye. Ama herseye ragmen 0-1'den geri gelip kazanmak guzel. Hatay'i yenersek lige guzel bir donus yapmis oluruz.

Yorum Gönder

Ara