.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

30 Eylül 2021 Perşembe

STSL 08 Beşiktaş - Demir Grup Sivasspor

 


Tarih: 2 Ekim 2021 Cumartesi 19.00

Stadyum: Vodafone Park

Hakem Hakkında Bilgi: Yaşar Kemal Uğurlu (BJK Karnesi  6G 2B 5M)

Eksik Oyuncular:  Kevin Nkoudou, Welinton, Necip Uysal, Mehmet Topal, Alex Teixeira, Domagoj Vida, Javi Montero, Atiba Hutchinson, Cyle Larin, Rachid Ghezzal, Miralem Pjaniç / -

Cezalı Oyuncular:  - -

79 Yorum:

BJK4EVER dedi ki...

Son habere gore eksikler:

Pjanic, Welinton, Larin, Mehmet Topal, N'Koudou, Atiba, Ghezzal, Montero

Vida, Necip ve Alex Teixeira tamamen donmus sanirim.
Umarim hoca Serdar'i kesmez, baya adaletsiz olur bence.
Alex Teixeira'yi da hemen bastan oynatacagini pek sanmiyorum.

----------------Ersin--------------

Rosier----Serdar----Vida-----Ridvan

G.Tore--Oguzhan-Josef--Salih---Guven

----------------Batshuayi------------

Umarim Ridvan sol onde baslamaz. Bekten gelip tehdit yaratinca farkini ortaya koyuyor, sol acikta siradanlasinca olmaz. Guven forma adaleti acisindan daha mantikli olur. Sagda ben Gokhan'i gormek isterim Kenan'in yerine. Bu macta Kenan ilk 11'de baslarsa zaten kimse Guven'e kizmasin bundan sonra.

Barreto dedi ki...

@4EVER yazdıklarına biri hariç tamamen katılıyorum: Töre, herkes yorulduktan ve yavaşladıktan sonra oyuna girse daha iyi olur bence, Sağ önde Can veya Kenan ile başlanabilir.

Basar dedi ki...

Bu maça direk beraberlik yazarım aslında ama içimdeki ses kazanacağız diyor.

Bence Josef-Can-Ozzy orta sahası ligin üstünde bir orta saha. İkinci yarı da eğer Alex gerçekten sağlam dönmüşse şapkadan tavşan çıkartacaktır.

Her zaman olduğu gibi solbekte Rıdvan'ı görmek ümidiyle!

Bu arada 1 sorum var, bizde neden 3 solbek var?

Bir de düşüncem var: Rosier ligde iyi ama sanki Avrupa maçlarında çok sırıttı. Sizce nasıl, ben mi yanlış düşünüyorum yazan olursa sevinirim.

Emrah D dedi ki...

Sol uzak forvet Larin ve sag oyun kurucu Ghezzal olmadigi durumda ayni oyunu terse cevirip sol oyun kurucu Oguzhan sag uzak forvet Guven yapsak is gorebilir bence.

BJK4EVER dedi ki...

Kenan'i gorecegime orta sahada Can-Salih ve kanatta Oguzhan oynasin daha iyi bence de.

@Basar,

Neden kadroda 1 sagbek varsa ayni nedenden dolayi 3 tane solbek var. Planlama sifir ondan.
Mesela ANC dun Pjanic olmasa Fernandes'i alacaktik demis. Ikisinin oyun tarziyla alakasi bile yok mesela.

Huzeyfe dedi ki...

@basar

Rosier’in bıraktığı boşluklar aşil tendonumuz. Ghezzal oyun kurucu gibi oynadığı için koridoru çok iyi kullanıyordu. Ghezzal yokken çizgiye inemiyor, boşluk bulamıyor, Atiba ve Welinton da olmayınca önde basıp geri kazanamıyoruz. Sakatlık olmadığında bu plan ligde işliyordu, Dortmund maçında orayı tıkadı rakip. Ajax maçında zaten geride bekleyerek oynadık ki Rosier o oyuna uygun oyuncu değil. Bence.

Barreto dedi ki...

@Basar, Rosier geçen seneki formunun uzağında.

Rosier'in kullanma kılavuzunda "maksimum performans almak için Ghezzal ile birlikte kullanınız" yazıyor.

Rosier Ghezzal ikilisinden birisi iyi oynayınca genelde diğeri de iyi oynuyor. Ligde göze çarpan Rosier'in atletik üstünlüğü, Ghezzal'ın teknik becerisi, Avrupa maçlarında rakiplerin kalitesi ve performansı nedeniyle sıradanlaşıyor.

Gerçi takımı doğru düzgün ideal 11'i ile de izleyemedik henüz.

yilmaz dedi ki...

Bence sakatlıklar fırtınasının henüz dinmemiş olduğunu düşünerek biraz proaktif davranmak gerek. Bu maçta Ajax maçında aşırı efor sarfeden Batshuai'yi ben olsam yedek bekletirim. Bu maçta sakatlık çıkma ihtimali %90. Tempoysa tempo, sık maçlar, kötü zemin. Hepsi bi arada.

Ersin
ross serdar necip rıdvan
joseph can ozzie
töre güven kenan (gözlerim kanadı :))

Ajax maçının gerginliğinin üzerimizden kalkması, bu maça yansıyacaktır. Ben kolay olmasa da tek farklı bir galibiyet bekliyorum.

Vida ve Texeira'yı kesinlikle dinlendirmeye devam etmeliyiz. Hatta bence Vida'nın milli takıma gitmemesi çok yerinde olur. Bu yüzden iyileşti haberlerini gizleyebilsek keşke :) Milli takım sonrası tek bir pürüz bile olmamalı. Yedeği olsa ben Rossier ve Joseph'i de dinlendiririm ama yok işte.

Kısa vadede Sporting maçlarından 4-6 puan çıkarmak hedef olmalı. ŞL'ye boşuna girmemiş olmalıyız. Para, İtibar, Puan...

carlito dedi ki...

Gökhan Töre'nin adam olana kadar uzun bir süre oynatılmaması gerektiğini düşünüyorum. Mecbur kalmadıkça sonradan bile süre vermemek lazım. Birkaç hafta sonra düzelmiş olursa oynar, düzelmezse zaten ilk fırsatta postalamalıyız.
Sahi Hasic ne zaman dönüyor var mı bilen?

Benim bu maç için 11'im şöyle olur:

Ersin
Rosier Serdar Vida Rıdvan
Josef
Can Oğuzhan Salih(Alex) Güven
Batshuayi

Güven'in kanat forvet olarak kullanılması gerekiyor artık. Larin'in yerini dolduracak tarzda tek oyuncumuz o. Kenan bence Töre kadar faydasız değil, ama kanat forvet rolüne uygun değilmiş, hamle oyuncusu olarak kullanmalıyız.
Can Bozdoğan'dan sağ kanat olur mu diyenler olabilir, ama bizim sistemimizde daha çok içeriye dalan ve beklere koridor açan kanatlar olduğu için Can'ın bu bölgede Rosier ile uyumlu oynayacağını düşünüyorum. En azından bu maç için her halükarda Töre veya Kenan'ın sağ kanatta gösterdiği performanstan iyisini verir.
Alex için de iyileşti deniyor ama tekrar nükseder diye ödüm kopuyor, ihtiyaca göre son yarım saate koz olarak tutmak daha mantıklı gibi. Ya da ilk 45'te kullanıp skor aldıktan sonra çıkartılabilir.

Umarım kayıpsız atlatır ve milli araya öyle gireriz, son iki maçtaki kayıplardan sonra önemli hale geldi bu 3 puan. Başarabilirsek sonrasında ideal kadroyla önümüz açık...

BJK4EVER dedi ki...

Sokmusum CL'sine. Zaten 2.lik ihtimali ortadan kalkti gibi birsey, cok cok zor. Biz Sporting'den 4 puan alacagiz da Ajax en fazla 1 puan alacak da, zor.
Ucuncu olsak cok iyi olur ama lig pahasina olmamali.
Bilmiyorum, belki ben fazla negatif bakiyorum olaya,ama Gunes doneminin 3. sezonuna benziyor gidisat. Gerci o sezon CL'de basariliydik, ama CL'ye konsantrasyon ve ligde pisi pisine gelen sacma puan kayiplari cok benziyor.
Farkina degiliz tam olarak, ama fiksturumuz cok zor. Rakiplerin de puan kaybedecegini dusunuyorum, ama geriye dusmemek gerek.

schwadorf dedi ki...

Rosier işin savunma kısmında hep vasattı ama yerel ligde bunu ortaya çıkaracak takım sayısı az. Bu seneki formsuzluğunun üzerine ŞL seviyesindeki rakipler eklenince zaafları net bir biçimde göründü. Yine de hücum yönünde ligimizin çok üzerinde ve bize de bu lazım.

Mantığım Avrupa defterini en az hasarla kapatıp hemen lige dönelim diyor ama gönlüm bu grubu en azından Sporting'in altında bitirmeye razı değil.

Barreto dedi ki...

11 tercihi gayet isabetli. Umarım Güven, Ozzy ve Kenan iyi performans gösterirler. Milli aradan sonra bu forma fırsatı gelmeyebilir.

BJK4EVER dedi ki...

Oguzhan ve Guven; taraftarin pek hazzetmedigi, ama benim cok yetenekli buldugum ve forma adaletsizliginin kurbani oldugunu dusundugum 2 oyuncu. Umarim bugun sahada bu adaletsizlige guzel bir cevap verirler ve iyi bir performans sergilerler.

Vida yok deniyordu ama donmus. Serdar'in kesilmemesi guzel ve dogru olmus. Teixeira beklenildigi gibi yedek, umarim girmesine gerek kalmaz.

Mac oncesi pek umutlu degildim ama kadro gayet Sivas'i yenebilecek duzeydi. Benim acimdan tek sikinti Kenan, ama o da elestirilere cevap vermek icin varini yogunu ortaya koyar. Yeteneksizligi malum, ama Ajax macinda isin savunma ve mucadele tarafinda da hic yoktu. Bugun o mucadeleyi en azindan goruruz insallah.

Ligde rakipler kor-topal kazaniyor bir sekilde. Rakiplerimizin kadro kalitesi bizim kadar iyi olmasa da Anadolu takimlarinin kadro kalitesi de yerlerde. Ite kaka onlari yenebiliyorlar en azindan. Ve Trabzon ve FB cok konsantre, cok istiyorlar ligi, bizden daha aclar. Bir nevi gecen sene bizim oldugumuz pozisyondalar. Derbilerde alt edebiliriz, ama Anadolu takimlarini yenerlerse (ite kaka olsa da) ve biz puan dagitmaya devam edersek hic ummadigimiz sekilde bir an kopabiliriz. Bu acidan da Sivas maci cok onemli. Sakatsiz kartsiz belasiz guzel bir 3 puan aliriz insallah.

Pheaglix dedi ki...

kenan-guven-bats uclusu fazla geldi. ancak uzun toplarla pozisyon bulabiliyoruz, ki onlarin da kalitesi yerlerde. oguzhan'i sag kanada yakin oynatip kenan-salih degisikligi yaparsak belki daha verimli top yapabiliriz. onun disinda yine daha mac basinda rakip yere yatti diye oyunu durdurduk. mac basindan beri de kac defa topu disari attik sayamadim. cok guzel, en centilmen biziz, en dogrusunu biz yapiyoruz.

BJK4EVER dedi ki...

Hafta ici antrenmanlarda calismayan Oguzhan'in Pjanic pasiyla Rosier ortaladi, gotlu gobelki bitik Guven nasil kicini kaldirdiysa yarim voleyle 90'a cakti.

met1903 dedi ki...

Bir senedir bizi Welington kazmasına maruz bırakanlar utansın, Serdar taş gibi stoper hem de 18 yaşında.

met1903 dedi ki...

Sergen'in de dediği gibi safkan orospu çocuğu bir hakemle karşı karşıyayız.

Pheaglix dedi ki...

sergen'in kirmizi karti dogru ama verdigi tepki de dogru. adam macin basindan beri hucum takimi lehine faul vermemeye yemin etmis gibi yonetiyor maci. obur tarafta verebildigi her firsatta savunma lehine faul verdi. skora direkt etki edecek hata yapmamak icin skora direkt etki etmeyen her karari yanlis vermeyi goze almis resmen.

serdar macin basinda biraz tekledi gibi ama asli gorevini gayet iyi yapti. eger mehmet topal ve necip sakatlanmasa serdar hala yedekte bekleyecekti. kimse su "genc oyuncu gelen firsati degerlendirecek" sacmaligini bir daha savunmasin lutfen. ersin karius sorun cikarinca oynadi, ridvan sergen caner'den haz etmedigi icin ve takimda o sirada baska sol bek olmadigi icin oynadi. serdar da takimda stoperin 5. alternatifi falan bile sakatlaninca anca oynadi. kimse maca 19 yas ortalamasi ile cikalim demiyor. hakeden genc oyuncularin oynayabilmesi icin takima sezonu kaybettirecek seviyede soklar yasamak zorunda kalmayalim yeter.

BJK4EVER dedi ki...

Sakin kalmak lazim. Hakem sinirimizi bozmak icin ince ince kiyiyor, bozdu da. Muhtemelen aksam ozetlerde bizi ince ince kiydigi pozisyonlarin hicbiri olmayacak, ama bu pozisyonlari anlatip Besiktas'in hakkini korumak Besiktas'lilarin gorevi. Yapacaklar mi? Yapmayacaklar tabii. Sinirimize hakim olmak lazim, skor da lehimize zaten. Mactan sonra yonetim hakem hakkinda aciklama yapmali, umarim yaparlar.

Batshuayi'ye uzun top atmayi Ajax macinda anlarim, ama bu macta bu kadar fazla denenmesine anlam veremedim. Bizim gibi top oynayabilen takima bu kadar fazla uzun top yapmak yakismiyor.

Bir de su topu disari atma olayini birakalim artik, illallah dedirttiler artik. Ilk 20 dakika 3 kere yattilar, kimse sakatlanip cikmadi tabii. Bir pozisyonda adamlarin kalecisi kornerde yan topa cikip aldi, tam sakatlandim ayagina oyunu sogutmak icin disari atacakti ki hakem faul dudugunu caldi, nedense vazgecti. Resmen gorduk bunu yahu. Hakem duduguyle iyilisen (!) oyuncu bile var masallah. Bu ahlaksizlar icin niye enayi gibi topu surekli disari atiyoruz ki?

BJK4EVER dedi ki...

@Pheaglix,

Sadece gencler konusunda degil, genel olarak forma adaleti yok zaten.
Oguzhan su son birkac macta zorla oynayacak durumda olmasa bu sezon muhtemelen hic forma sansi bulamamisti, biz bitik Salih'i falan izliyorduk hala. Halbuki Alex ve Pjanic'in arkasinda 3. adam olmali.

Guven ilk 11 oynamaz, ama Kenan ve Gokhan Tore'den her turlu rotasyonun onunde yer almali.

Yabanci kurali olmasa hala N'Sakala maclarin cogunda Ridvan'in yerine oynamisti.

Defansta bu kadar sakatlip olmasa ve Serdar zorla forma sansi bulmasa son 2 sezon yoklari oynamis, futbol kariyerinin en kotu maclarini stoperde cikartmis 36 yasindaki M.Topal hala Serdar'in onundeydi rotasyonda.

Gercekler bunlar. Ama bazi Sergen muptelalari simdi Sergen'i over Serdar Saatci'yi takima kazandirdi, Ridvan'i kazandirdi, Guven'i takima dondurdu vs diye. Ajax maci sonrasinda Serdar Saridag canli yayinda "Sergen Serdar Saatci'yi kupa maclarinda oynatarak bu seviyeye getirdi" dedi yahu, otesi var mi. Duydugum an sinirden kahkaha attim. Bu ne seviye yalakalik?

Zaitsev dedi ki...

Maç sonu hakem ile ilgili iyi bir açıklama yapılmalı. O pozisyonu es geçmek ya art niyet gerektirir ya da kötü hakemlik. Buna sağlam bir vurgu yapılmalı.

@ BJK4EVER Gole kadar ilk 30 dakika Ozzy ile Güven sahada yok. Kenanda yok tabi. Güven neyse ama bu kadar oyun zekasının düşük olduğu bir kadroda Ozzy’nin saklanma lüksü yok. Golde yaptığı işi ve oyun açan benzer hareketleri sürekli yapması lazım. 2-3 sene önce yazdığım gibi Ozzynin güvenli alanından çıkıp biraz sorumluluk alması gerekli.
Güven’in ise en az Larin kadar topla oynaması ve oyunun içinde olması gerekiyor.

schwadorf dedi ki...

Yönetim - Sergen el ele ligi rakiplere bırakacağız bu gidişle. Hakem kötü de bu kadar gerginlik yaratacak bir durum yoktu.

BJK4EVER dedi ki...

@ Zaitsev,

Cok onyargili yaklasiyorsun, kusura bakma. Guven'in olayi zaten hicbir zaman oyunun icinde olmak olmadi zaten. Cikis yaptiginda da tilki gibi pozisyona girip cok iyi bir gol vurusu sahibi olmasiyla fark yaratti. Bu hafta attigi golu de, gecen hafta attigi golu de bence Batshuayi dahil hicbir hucumcumuz atamazdi. Diger ozellikleri zaten daha iyi olsa Batshuayi'yi almamiza gerek kalmazdi. Larin'in oyun ici faydali oldugu konusuna da kesinlikle katilmiyorum. Larin oyun icinde olmayi deneyen, ama agir olusu ve vasat top teknigi sayesinde faydali olamayan bir oyuncu.

Oguzhan'i ilk 45 dakika saklandi seklinde yorumluyorsan zaten diyecek birsey yok.

met1903 dedi ki...

Güven'i de stoperlerin kucağında tek forvet oynatmaması gerektiğini öğrenmiştir umarım Sergen.

GeceGezgini dedi ki...

Ridvan resmen golden sonra bitti. Asist e ragmen Sicip siviyor valla

fidddas dedi ki...

şl dönüşü milli maç arasına sivas gibi bir takımdan galibiyet alarak girmek çok güzel oldu :)
bu maçtan çok çekiniyordum. tam kadro olsak bile çekinirdim.

F.N. dedi ki...

Bu sancılı haftayı çok iyi hallettik bence. Sivas gibi takıma karşı cl dönüşü bu kadar eksikle ve bu hakemle kazanmak milli arada iyi moral olur.
Gökhan töre ve Kenan ile olmayacağı artık belli oldu. Larin nkoudu alternatifi güven olabileceğini gösterdi. Ghezzal yerine de takım içinden çözüm üretmek lazım. Sergen yalçın.ın da oyuncu değişiklikleri üzerine çalışması lazım. Yaptığı 3 değişiklik takım geri getti. Hazır olmayan 2oyuncuyu sahaya attı orta sahayı bıraktık Sivas'a.

Huzeyfe dedi ki...

Alex ve Necip değişiklikleri çok ezber. Oğuzhan ve Can’ı çıkarınca orta sahayı komple verdik.

Bir zaman Oğuzhan’ın oynamaması için gerekçe olmadığını ima etmek anlamında “antrenmanlarda çalışmıyor” heralde demiştim. İroni içeriyordu.

Oğuzhan ve Serdar üzerine koyarak oynuyor. Serdar’ı özellikle çok beğendim. Özgüvenli, sakin ve bugün biraz daha sertti önceki maçlara göre. Umarım Alex, Atiba ve Welinton iyileşti diye kesik yemezler. Devamlılık çok önemli. Welinton da 5 hafta berbat oynadıktan sonra rolünü bulup fayda sağlamıştı.
Hoca artık forma adaleti açısından bu oyunculara da N’sakala ve Welinton’a verdiği şansı vermeli.

Oldum olası Sergen’in maç içi hamlelerini beğenmiyorum. Gol değişikliklerden sonra geldiği için övülür muhtemelen ama bence bizi geriye götürdü Alex-Necip orta sahası.

Güven uzak forvet rolünde gol vuruşu olarak Larin’in de önünde bence. Ama geçen sene özellikle acayip bir aceleciliği vardı, her ayağına gelen topu kaybediyordu. Gol attıkça sakinleşiyor, belli ki kendini göstermeyi çok istiyor. Umarım sakinliği devam eder, basit oynaması gereken yerde fazlasını yapmayı bıraktığında çok daha iyi olabilir.

Tribünde 6 bin kişi var. Maç 2-1, rakip ceza sahamız içinde gol kaçırıyor, topu çıkaramıyoruz. Yağmurlu bir günde görmüştüm seni..
Anlıyorum maça gitmeyi özlediniz ama atmosfer filan anlatmayın yani. Sene başından beri tribün goygoy peşinde. Bence bizim için sakatlıklar kadar kötü tribünün hali.

turgay dedi ki...

Şunu yazacağım aklıma gelmezdi ama Oğuzhanın çıkması hataydı.

Armagan Kaymaz dedi ki...

Bu maçtan iyi keyif aldım gerçekten. Süper kaliteli değildik ama eğlenceli oyun adına beklenecek her şey vardı neredeyse: direkt futbol, flaş gol, ortalık karıştıran hakem ve sergenin kırmızısı, kendi kalemize gol, geri dönüş, son dakika karambolü, ayarında seyirci desteği. Ve bunları Ghezzal, Pjanic gibi majör oyuncular olmadan yaptık. Umarım sergen abartılı bir ceza almaz da yolumuza bakarız.@barreto hocam altay postunda bu maça 0 puanı yapıştırmıştın, güzel sürpriz oldu bize.

Böylece 8 maçta 17 puanı cebe koyduk ve geçen yılki puan ortalamasını yakaladık. Şu milli ara sakatların dönüşü için ilaç gibi gelecek. Sonrasında 1.5-2 aylık, şl maçları da dahil 11 karşılaşmanın olduğu kritik döneme gireceğiz. Eğer Aralık başında bu dönemden az hasarlı ve moralli şekilde çıkarsak sonrasında olacakları rakipler düşünsün artık.

Armagan Kaymaz dedi ki...

Önümüzdeki 8 lig maçında aynı ritmi tutturabilmek için kabaca plan şöyle olmalı:
5 galibiyet-başakcity, hatay, giresun, kasımpaşa, kayseri
2 beraberlik,1 mağlubiyet- gs,ts (spoting deplasmandan 3 gün sonra) ve alanya

Barreto dedi ki...

@Armağan hocam aynen, ben bu maça 0 puan yazmıştım.

Böyle, özellikle Ghezzal ve Pjanic yokken Sivas'ı yenmek mükemmel oldu. Ya değilse şu milli maç arası geçmek bilmezdi.

Takım tempo yapmaya çalışmadı. Düşük viteste oynayarak kazandık. Sakatlık riski de daha az oldu böylece.

Ben takımı genel olarak gayet beğendim. Bireysel olarak, Kenan kötüydü yine, Can'da tutuktu. Rıdvan genel olarak fena değildi aslında. Rosier'deki savrukluk devam ediyor gibi.

Serdar'ı çok beğendim, yaşına göre fiziği ve soğukkanlılığı gayet iyiydi. Temaslı oyunda Montero'dan daha iyi gözüktü. Bence bundan sonra mümkün olduğunca 11 de olmalı. Welinton ve N'Sakala dan bayağı faydalandık, yeter bence,  artık ilk 11 de pek görmek istemem bu ikiliyi. Serdar şansını çok iyi değerlendirdi daha fazla oynamayı hakediyor. Güven ve Ozzy için ise çok sevindim. Güven'in ikinci forvet özellikleri  iyi, bugün attığı goller harikaydı. İki yıl önce de bunları yapabiliyordu.

Ozzy bence bayağı iyiydi, takımdaki IQ sorununu ortadan kaldırdı. Ondan umudunu çoktan kesmiş biri olarak, böyle oynasın her maç 11 başlasın başımızın üzerinde yeri var.

Hoca kendi hatasıyla saçma biçimde atıldı. Ne diyeyim.

Kale de rotasyon olmamalı. Ersin buz hokeyi kalecisi gibi, plonjonları, enteresan kurtarişlari yok, ama yer tutuşu tecrübesine göre çok çok iyi.

Zemin biraz düzelmiş. Milli maç arasından sonra çok daha iyi olur.

Güven 22, Serdar 18 ve Can 20 yaşında. Takımın ilk 16'sına yerleşmeleri halinde geleceğimiz parlak. Fakat bunun için hocaya çok iş düşüyor

Pheaglix dedi ki...

sergen'in oyun ici hamleleri gercekten korkunc. oguzhan-can ciktigi an sivasspor tamamen aldi oyunu. hayir hem alex hem necip'in ortasahaya gectigi mantikli bir senaryo olamaz zaten. eger derdimiz gol atmaksa o zaman oguzhan ya da can yerine necip'ini verebilecegi ekstra katki yok, ustune takimi geri cekiyor. eger derdimiz oyunu tutmaksa da alex'in orada ne isi var, adam kaleden uzaklasinca vasatin alti bir oyuncu. tamamen ezber, tamamen "komsular alisveriste gorsun" degisiklikleri.

ridvan da golden sonra bayagi sacmaladi, yaptigi iki tane golluk hata var. yine de nadiren mac kaybettirecek hata yapan ridvan'i her mac en az bir hata yapan n'sakala'ya tercih ederim. eger kendini guvende hissederse cok daha iyi de olacaktir zamanla.

ersin'in de golde yapabilecegi bir sey yoktu ama golden once kornerdeki hatali cikisi guzel olmadi. neyse ki ersin'e pek is dusmeden bitti mac. onun da muhtemelen milli takima cagirilmadigi icin morali bozuk. komplo teorisyenligini gercekten sevmiyorum ama ersin dururken sinan bolat'in milli takima alinmasinin nedeni yabanci siniri sonrasi menajer oyunlariysa gram sasirmam.

neyseki su donemi daha fazla hasar almadan atlattik. sahadaki eyyamciya ragmen 2-1 bayagi iyi sonuc. ilk yarida dogru durust savunma faulu calmadi, ustune golden hemen sonra olmayan pozisyona penalti diye atladi hemen. eger o mudehale faulse bizim yedigimiz golden once kenan'a yapilan da faul, ama yok. eminim o pozisyon sivas gol yemeden once olsa penalti vermeyecekti. neyse ki milimetrik ofsayt varmis da hevesi kursaginda kaldi, yoksa muhtemelen bu macta da puan kaybedecektik.

bu arada sergen'in atildigi pozisyon sonrasi ersin erken cikmasa sivas belki de gol atacakti. biz rakipler her yere dustugunde minnos minnos oyunu durdurmaya devam edelim.

yilmaz dedi ki...

Kenan'ın sezonun ilk faulünü alması > bu sezon alınan tüm galibiyetler :)

beagle dedi ki...

@Bjk4ever
Larin geçen sene 8 penalti kazandirdi, düşmeye çalışsa 15i bulurdu. Tamam Güveni sev ama bunun için Larine giydirmek mantiksizlik.
Savunma katkisi, duvar olmasi, hava toplari ama en önemlisi en az 2 rakibi fiziken yıpratması açısından Larin çok faydali bir oyuncuya dönüştü.
Olmadiği hicbir maçı kesin domine edemiyoruz.

yilmaz dedi ki...

Serdar Saatçı'nın üçüncü maçı. Bu üç maçta kendimi zorlayarak bulduğum hataları yazıyorum.

*- Altay maçı golde NSkala'ya biraz daha yanaşıp topu isteyebilirdi
*- Ajax maçında yenen golde biraz daha uyanık olabilirdi.
*- Sivas maçında ?

Şimdi burada söyleye söyleye dilimizde tüy bitti. Takım haftalardır sakatlıktan kırılıyor. Sezon başı kendi takımında oynamayan Kaan Ayhan için tutturduk, başkan hala daha onu alamamış olmanın acısını yaşıyormuş kalbinde, ilk fırsatta alacakmış.

Şu çocuğu (Serdar Saatçı) takımın dördüncü beşinci stoperi bile olarak görmek bu kadar mı zor? Bu transfer meraklılığı, bu bizde olmayan şeylerin kıymetli olması merakını aşamadığımız sürece, her sene ucu ucuna bütçe yapmaya, her sene 2-3 m€ kiralık oyunculara vermeye devam ederiz.

Bizde öyle bir anlayış var ki, stoperler Varan ile Upomecano olsa, yedeği de Ramos olsun isteriz. Artık rotasyon oyuncuları için para harcama işini lütfen rafa kaldıralım. Bir büyük takım, çok büyük kadro kıyımı yaşamadıkça, tecrübesiz bir iki oyuncuyu rahatlıkla sırıtmadan kadrosunda barındırabilir, lütfen artık şu konuyu bi geçelim ya.

Serdar takımın birinci stoperi olmalıdır demiyorum tabii ki, ama Vida Welinton Montero varken, takımında süre almayan, bonservis bedeli 6-7 m€ olan oyuncuyu almaya çalışmak, bu kulübün neden finansal kriz yaşadığını görmemektir.

Zaitsev dedi ki...

Ben Güven’in Beşiktaş için yeterliliğine ve sürekliliğine güvenmiyorum. Bence de Töre ve Kenandan önce tercih edilmeli. Bugün güzel ve bizi kurtaran 2 gol attı ama pas tercihleri ve zamanlamaları genel olarak sorunluydu. Güven basit oynamıyor oyunu. Basit oynasa çok daha iyi oynayacak. Zor pasa gidiyor, terse oynamaya çalışıyor. Aldığın kısıtlı sürede birşeyler ispatlama derdine girersen bir noktadan sonra saçmalarsın.
Gerçekçi olalım. Güven tek forvet olmuyor çünkü en önde stoperler arasında kayboluyor, eziliyor. Öyle bir oyun bilgisi de yok. Kanatta yeterli değil. Bugün kanada vermesi gereken çoğu topu içeri oynadı mesela.

Ozzy golden sonra biraz hareketlendi ama ilk 30 dakika kayıp. Defansın önünde al ver harici girmedi oyuna. Takım bu kadar eksikken yapacak birşeyler. Güvendeki özgüvenin %20si onda olsa keşke. Kendi çok koşmayacak takımı ve topu koşturacak. Ben Ozzy’yi çok savunduğum için zamanında artık ona inanma aşamasını geçtim.

Necip değişikliği ezbere bir hamle ama Necip’in golde Rıdvana attığı pası kaç kere attık bütün maç. Necip kendi yeteneği kapsamında en basit ve doğru pası verdi. Böyle oynamak lazım bazen:)

Larin yeri geldiğinde çizgiden 20-30 metre top sürüp ceza sahasına giriyor. Arka direkte bir şekilde topa yetişiyor, dokunuyor. Bekine pas vermekten çekinmiyor. Geçen sene şampiyonluğun kare asından birisini de bu kadar çabuk gömmeyelim.

Zaitsev dedi ki...

@ yilmaz

Bence 2 pozisyonda da yazdıkların dediğin gibi biraz zorlama :) tecrübesizlik olacak biraz da ama 2 pozisyonda da Nsakala yaktı çocuğu. Ajax maçında da Nsakalanın kendini sol bek sanıp kanatta fazla kalması sonucu orada boşluk oluştu. Hemen oraya sızdılar.

Elinde Vida ve Josef varsa en azından ligde 2nci stoper olarak ayağı düzgün bir genç stoper deneyebiliriz. Serdar sakatlıklardan dolayı bulduğu şansı iyi kullanıyor. Umarım ilk hatasında Rıdvana geçen sene yapılan ona da yapılmaz.

Armagan Kaymaz dedi ki...

@yılmaz diğer maçlarda alıcı gözle bakmadım pek ama bu maçta özellikle izledim Serdar’ı. Teknik Monteroya göre bizim oyunumuza daha uygun stili var ve bence onun önünde rotasyonda. Welinton’la kapışır durumda şu haliyle. İlk 11’i zorluyor kısaca.
Bazen mental yönden aksadığını ve sakarlıkları olduğunu düşünüyorum ama onu da yaşına veriyorum. Sadece 1 sezon bile düzenli forma şansı bulsa baya seviye atlayabilir.
Bu arada hatalar konusunda bu maç sivaslı oyuncunun son dakikalarda karşı karşıya kaldığı pozisyonda adamını kaçırdı yanlış görmediysem. Onun dışında net bir şey yoktu.

Unknown dedi ki...

Özet geçelim:
Hafta içi olması ve dolayısıyla saat farkı nedeniyle Dortmund ve Ajax maçlarını izleyemedim. Şampiyonlar ligini ayrı tutuyorum o yüzden.
Ersin Beşiktaş kalecisi.
Rıdvan çok iyi oynuyor.
Serdar artık ilk 11 olmasa bile rotasyon oyuncusudur.
Necip iyi.
Josef fenevden geldi ama nasıl bağlandı bu kadar? Sergen'e artı yazıyorum burada.
Oğuzhan iyi ve rotasyon oyuncusu olmalı.
Güven'i bildiğim Sergen beğeniyordu ama düzeltemedim demişti, düzeltiyor sanırım. Şampiyonlar ligi listesine yazmadı ama.
Batshuayi çok iyi.
Sergen de iyi. Takımı ondan başka kimse böyle adanmış şekilde tutamaz.

Murat dedi ki...

herkes cok guzel yazmis takimin artilarini ve eksilerini, taktik ve oyun olarak ve kisisel perfoenanlar bakimindan..ben de blogu kutluyorum o halde :)

Barreto dedi ki...


N'Koudou sakat, Töre formsuzken Bats'ın Larin veya Güvenle çift santrfor olduğu, Ghezzal'ın forvet arkası oynadığı bir 4-3-1-2 / 4-4-2 Diamond denenebilir.

Santraforlarımız gezen, kanada iyi deplase olabilen hareketli adamlar. Statik hedef santrafor değiller. Özellikle Larin ve Bats'ın enerjisi yüksek birlikte uzun süre press yapabilirler. Bu sistemde Ghezzal 10 numarada daha geniş bir alanda özgür olabilir sadece sağ kenar ve merkezde değil sol kenarda da oyunu yönlendirebilir. Bence hoca bunu alternatif plan olarak repertuarına eklemeli.

-------Larin-----Bats---------
--------Ghezzal(Alex)---------
--Ozzy(Can)--Pjanic--Joseph---
Rıdvan---Vida---Serdar---Rosier

Huzeyfe dedi ki...

@Zaitsev

Bence Oğuzhan’la ilgili en büyük sorun 15-16 performansı. O seviyede kesinlikle değil. Ama kadroda o seviyede bir sekiz numara da yok. Yani Salih’i, Mensah’ı filan gördük. Can’da potansiyel var ama henüz olmuş oyuncu deği, çok çaylak.

Neticede sırasıyla orta sahaya yazacağımız oyuncular Josef-Pjanic-Oğuzhan-Alex mevcut performanslarıyla. Eldekilerle karşılaştırmıyoruz çoğu zaman Oğuzhan’ı. Geçmişiyle karşılaştırıp eleştiriyoruz. Önyargı esasen bu.

can dedi ki...

@ huzeyfe Aynen katiliyorum yorumuna. Oguzhan'in gecmisinde ciktigi zirve simdiki halini oldugundan cok daha kotu gosteriyor ama aslinda su hali bile Salih'ten net sekilde daha iyi.

Batshuayi genel olarak begenilmis. Ben ise cok cok kotu buldum. Daha oyuncu istatistiklerini incelemedim ama toplari kontrol etmekte cok zorlandi, cok hata yapip top kaybetti, cok ofsaytta kaldi vs. vs. Acikcasi ben her zamanki gibi cok kosup cabalamasi ve Rosier'in atamadigi pozisyon oncesinde kendi bireysel becerisiyle sut acisi yaratmasi (ve gene kalecinin uzerine vurmasi) disinda bir olumlu hareketini gormedim. CM profiline bakmadim ama first touch, off the ball, passing, heading ve finishing ozellikleri dusuk (10-13 arasi) bir santrafor profili ciziyor. (Boyle soyleyince de cok kotu geldi kulaga ama durum bu)

can dedi ki...

Pjanic, Ghezzal ve Larin'in takima bir an once donmesi, Alex'in de entegrasyonu ile bir degil bir kac seviye atlayacagiz. Bu zorlu surec kimin sansi ve oynamayi hakedip, kimin bir sure beklemesi gerektigini gostermesi acisindan iyi oldu. Serdar, Ridvan, Oguzhan, Guven sanslarini iyi kullandilar. Can da kendini gosterdi. Kenan, Tore, Salih ise agir sictilar acikcasi. Bu sene ilk 14 icin dusunulerek alinan yerli transferlerimizin su ana kadar karavana cikmasi, eldeki ise yaramayacagi dusunulen yerli oyuncularin ise kiymete binmesi cok ilginc.

Zaitsev dedi ki...

@ Huzeyfe

Hocam 2015-2016da kadroya baktığımız zaman Ozzy sorumluluk alma konusunda 4-5nci sıradaydı. O takımda önde Gomez gibi bir dikkat etmen gereken birisi ve Sosa, Töre ve bir noktadan sonra Q7 gibi sorumluluk almaktan ve topla oynamaktan kaçmayan adamlar vardı. Bu adamların kendi üzerileri çektikleri ilgi Ozzy için daha fazla boş alan yarattı. Ayrıca 2015-2016 bu adamlarında kariyerlerinin son iyi senesi. Ozzyde bu ortamı yeteneğiyle birleştirip çok güzel kullandı.

Sonrasında önünde Gomez, Sosanın ve Törenin kaybı Ozzyyi çok etkiledi. Top tutan 2 adam yerine, topla daha az ama direk oynayan 2 adam geldi. Gomez yerine Aboubakar ve Cenkin oynamaya başlaması oyunun değişimindeki diğer faktördü. Ayrıca Ozzynin parlaması da onun üzerindeki rakip baskısını ve beklentiyi arttırdı. Bu noktadan sonra Ozzyde bir kırılma başladı. Diğer bir sebep ise Avrupa transferinin olmaması. Türk oyuncuya teklif geldi mi düşünmeden satacaksın.

Ben Ozzyden daha çok uzun ve ters pas, daha çok sorumluluk, daha çok dripling bekliyorum. Daha çok koşmasını beklemiyorum. Topu koşturmasını, topla daha aktif olmasını bekliyorum. Aslında pozisyonunun gerekliliklerini istiyorum. 2015-2016 beklentim yok. O kadro dağıldıktan sonra hiç olmadı. Stoperden aldığı topu diğer stopere verecekse o iş Necipte yapıyor.
30 dakika al ver yapıp sonra uzun muhteşem bir pas atıp sonra idare ederek Beşiktaşta oynayamazsınız. En azından sürekli olamazsınız.

Sözleşmesi biten ve son büyük kontratını alacak bir oyuncu olmasına rağmen böyle oynaması da ilginç bu arada. Son sözleşme uğruna bile bu sene büyük oynamayı denemesi lazım.

YSY dedi ki...

@Zaitsev

Ben yazacaktım ama sen yazmışsın eline sağlık. Üstüne şöyle diyebilirim, 15-16 sezonu türk futbolunda uzun süre kimsenin yanına yaklaşamayacağı hem güzel oynayarak hemde bileğinin hakkıyla alınmış bir şampiyonluk olarak görüyorum. Kaldı ki o kadro 2 sene bilic ile 4231'i ezbere almış, töre olcay atiba sosa bunlar oturmuş önüne gomez gelince durdurulamayan bir takım haline gelmişti. Ondan sonraki sezon talisca gelince adam skorer ama oyun stili ozzy'nin üstündeki bütün uyumu bozdu.

Bu maçada gelirsek, sergenin daha sakin kalması lazım. ŞL ndeki maçta da hakem hataları gördük ama orada topa vurabiliyor mu ? Davasında haklı bile olsa sahada bileği bükemeyince bizi cem papila veya çeşitli sezonlarda yaşanan sahaya inmelerle beraber sinir uçlarıyla oynayıp konsantrasyonu bozma derdindeler. Geçen sene birazda bu muhabbetlerin (fb-gs atışmaları, hakemler vs.) dışında kaldığımız için rahat aradan sıyrıldık. Bırakalım abi bizim yerimiz buradaki kısır döngü değil avrupada ne yapabiliriz oyunu nasıl geliştiririz ona kafa yoralım. Sen gerilirsen, saha gerilir. Saha gerilirse camia ve taraftar gerilir, ondan sonra yine kendimizi çimlerin üstünde bulmayalım.

GeceGezgini dedi ki...

Bence Serdar iyi hos ancak hala cok toy. Sahadaki durusu, pozisyon almasi vs cok fazla calismasi lazim. Mac tecrubesi kazanarak gelisecegini umuyoruz tabi ki bu ozelliklerinin.


Sadece bir ozelligini cok begenmiyorum o da cok fazla uzun top oynuyor, garanti pas yapmiyor. Bir kac defa bu yerini bulmayan uzun toplari sebebiyle tum takim totalde 3km fazladan kosmustur heralde.

Bu arada bizim affilite club Umraniyespor su anda TFF 1.lig'de namaglup lider (bunlari yazarken Samsunsporla 0-0 devam ediyor maclari), ve Kartal Kayra Yilmaz su ana kadar 7 mac 2 asist ile devam ediyor. Seneye umarim onu da Besiktas'ta izleriz ve 6-8 numarayi yedekler.

Huzeyfe dedi ki...

@Zaitsev @YSY

Belli ölçüde haklısınız, o takımın çok iyi bir uyumu vardı. Ama bu tek başına Oğuzhan’ın performansını açıklamıyor. İstatistiklere bakın, Oğuzhan 15-16’da yaptığının benzerini 16-17’de de yapmış. Sonrasına yok.
Bu tartışma çok da önemli değil açıkçası. Yine Oğuzhan’dan beklenti ideal 8 numarayı oynaması. Benim argümanım şu: Eldeki oyuncularla karşılaştıralım, orada kim oynamalı sorusuna cevap arıyorsak. Esas tartışma konusu (benim için) forma adaleti.

Zaitsev dedi ki...

@ GeceGezgini

Orta saha ve kanatların pas alışverişi için yeterince stoperlere yanaşmaz, topu stoperlerde patlatırlarsa bir noktadan sonra stoperlerin uzun vurmaya başlar. Pepe niye uzun atıyor mevzusuna döner bu :)

@ Huzeyfe

Sadece istatistik olarak bakmayalım olaya. Abobakar ve Babelin kadroya tamamen yerleştiği 2nci devre daha etkili mesela Ozzy. Atibanın sakatlandığı ve Tolgayın kadroya dahil olduğu son 5 hafta daha da iyiydi. Tolgay’ın pas repertuarının daha geniş olması Ozzyyi rahatlattı o süreçte. O 2linin bir daha kullanılmaması da hiç sorgulanması mesela.

Sergen hocanın yaklaşımı bence şu şekilde. O bölgede oynadıkları zaman kim ne kadar sorumluluk alıyor? Ozzy, Salih, Can sadece al-ver yapacaklarsa Necip ile oynarım en azından sertlik katar orta sahaya diye düşünüyor bence.
Dünde yazdım. 2nci golde Necipin Rıdvana attığı pası o dakikaya kadar kaç kere attık? Kaç kere oraları karıştırdık.
Bir önceki postumda yazdığım işleri yapan bir Ozzyi kimse kesemez. Ama o işleri yapacak.
Pjanic-Ghezzal-Alex-Larin döndükten sonra zaten takım birşeyler üretecek. Onlar yokken ben varım diyemezsen kulübede çekirdek çitlemeye devam edersin.

Armagan Kaymaz dedi ki...

Son dakikalar gs maçına bakayım dedim, herhalde güreş serbest olmuş. Başka türlü o golün açıklaması yok.

BJK4EVER dedi ki...

@beagle, zaitsev

Larin'e giydirmek amacli soylemedim. Bence Larin de oyun icinde etkisiz. Pas oyununda ciddi bir opsiyon degil, teknigi yetersiz. Bos alanda driplingi cussesine gore fena olmasa da asla adam eksiltemez, kontrada top tasiyamaz. Bek'e ustun saglayip arka direk golleriyle nefes alan adam Larin. Aldirdigi penaltilar da zaten ceza alaninda bitirici noktada. Set oyununda sol acikta faydasi tartisilir.
Bunu da giydirmek icin soylemedim, adamin tarzi bu. Bu tarziyla her ne kadar CL'de yetersiz kalsa da lig icin bicilmis kaftan. Guven'e de o sekil bakmak lazim. Guven asla stoperlerin arasinda ayakta duracak oyuncu degil, kolay kolay olamaz da. Asla duvar olamaz. Top teknigi, driplingi fena degildir de iyi de degildir. Anca pozisyon bilgisi ve son vurusuyla var olur, orta mesafe sutu da iyidir o kadar.
Zaten Guven diger noktalarda iyi olsa Batshuayi'yi almazdik. Zaten Larin diger noktalarda iyi olsa sozlesmesini uzatalim mi uzatmayalim mi diye ikilemde kalmazdik, istedigi Ghezzal maasini cat diye dusunmeden verirdik.
Guven bence bizim kadromuzda ilk 11 oyuncusu olmaz, ama yedegin yedegi, kupa golcusu olacak adam da degil. Kenan'in 517 dakika sure aldigi yerde Guven 155 dakika sure aldiysa sikinti var.

Oguzhan'in dun saklandigini dusunmuyorum. Olabildigince direkt pas yapmayi dusundu, macin kilidini acan asist oncesi pasi da Oguzhan yapti. Necip 2. golde o pasi atinca kredi kazaniyorsa o pasin 1000 kat daha zor ve ozel olanini Oguzhan atinca da o krediyi hak ediyor. Whoscored'a gore de Guven'den sonra en yuksek rating'i almis Oguzhan.

Hem Oguzhan hem Guven'le ilgili beklentileri iyi ayarlamak lazim. Oguzhan 10 numarayi giydi diye kendini Maradona ilan etmiyor, takimin reisi ilan etmiyor. Guven de illa yeni bir Nihat Kahveci olmak zorunda degil. Bu oyuncular iyi bir rotasyon oyuncusu olur. Hele ki alternatiflerinin form durumu ve yabanci kontenjani dusunuldugunde gayet degerli oyuncular.

BJK4EVER dedi ki...

Ligimiz cok boktan durumda. Yerli zorunlulugu 3 buyukler uzerinden tartisildi, ama asil Anadolu takimlarini vurdu bu kural. Ogle macinda Sakib Aytac ve Umut Bozok isminde 2 oyuncu izledim, vallahi evlere senlik. Kenan Karaman'dan bile kotu olabilirler. Futbolcu lisansi olmamasi gereken kalitede oyuncular ve bunlardan Anadolu takimlarinda tonla var.

Rize'yi izledim, evlere senlik. Bu kadar bilendikleri macta bile sacma sapan hareketler, abuk subuk pozisyonlar. Son pozisyonda faul bile yapamadi adamlar.

Anadolu takimlarinin kalitesizligin ustunde bir de hakem eyyamlarini ekleyince rakiplerin bir sekilde yarista tutulacagini anliyoruz. Ligde hic gevsemeden full konsantre devam etmeliyiz. Basaksehir ve GS maclarindan 6 puan cikarirsa GS'ye darbe vururuz, rakiplerin nispeten zor maclari dusunuldugunde 6 puan sonrasinda ust siralarda yerimiz saglamlasir.

Zaitsev dedi ki...

@ BJK4EVER

Benim düşünceme göre de bu arkadaşlar rotasyon oyuncusu olur. O konuda aynı fikirdeyiz. Bence Ozzy kendine güvense ve taraftar tepkisinden çekinmese ilk 11 oyuncusu da olurdu ama bu yaştan sonra zor görüyorum.
Necipin pasına kredi vermiyorum. Bunları o dakikaya kadar niye yapamadık veya çok az yaptık? Benim sorguladığım mevzu bu. Necip o pozisyondaki en doğru ve basit pası verdi. Necipin yaptığı bu aksiyonu Ozzy ile daha fazla yapabilmemiz ve kanada inmemiz gerekliydi.

Ozzynin attığı pasın farkındayım. Ama maçın başında 4 defans + Josef+ Ersin pas istatistiği yaptılar. Ozzy ve Can ara ara geldi tek pas yaptı ama gole kadar oyun açacak bir aksiyon içine girmedi. Benim dediğim de Ozzy goldeki pasları atmazsa, sorumluluk almaktan kaçarsa Necip niye oynuyor veya oyuna Ozzy varken niye başkası giriyor diye sorgulamak lazım.
Yoksa Ozzy isterse rotasyonda her zaman ilk tercih olur.

carlito dedi ki...

Maç öncesi Güven'e şans verilmesi gerektiğini ve ileri uçta değil sadece kanat forvette fayda sağlayan bir oyuncu olduğunu yazmıştım, mahçup etmediği için mutluyum. Şimdilik sağlam olduğu müddetçe yine Larin'i kullanırım, ama özellikle ligde ikinci yarılarda Güven'e de aynı bölgede süre tanırdım. Bu iki oyuncu sakatlanmadıkça N'Koudou'yu solda değil sağ kanatta Ghezzal'e alternatif olarak kullanmak daha mantıklı geliyor bana. Çünkü N'Koudou çok içeri dalan, sağına çekip şut atan bir adam değil, daha ziyade çizgilere yaklaşıp orta yapmayı deniyor. Dolayısıyla sağ ayaklı bir oyuncu olarak sağ kanatta da yararlı olabilir. Zira Gökhan Töre'nin bu maçta da halini bir kez daha gördükten sonra Ghezzal'in yerine bir sağ kanat alternatifi yaratmamız gerektiği aşikar diye düşünüyorum.

Bence Oğuzhan da tıpkı Güven'in Larin'e alternatif olması gibi Pjanic'e alternatif olmalı. Minimum 50 maç oynanacak sezonda zaten kimse sürekli oynayamaz. Ben Pjanic'in zorlu maçlar öncesinde 90 dakika kullanılması yerine Oğuzhan'ın son yarım saatlerde ve bazı maçlarda 11'de olmak üzere bol bol kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Salih'ten çok umutluydum ama şimdilik bir adım geride kaldı maalesef. Kenan'ın da fayda sağlayacağını düşünüyordum, halen bir Gökhan'a göre daha çok umudum var ama Ghezzal, Larin, N'Koudou, Güven gibi bir dörtlü varken Kenan'ın forma şansı bulması kolay olmaz artık sakatlıklar olmadıkça.

Serdar'ın hemen bu sezon 11 oyuncusu olması zor, ama Welinton'un 1. alternatifi olacak seviyede olduğunu gösterdi. Umarım en kısa zamanda 11 oyuncusu da olabilir, ama şimdilik Welinton'un vazgeçilecek oyuncu olmadığı fikrindeyim. Onun sağladığı yararların farkında değil bence çoğunluğumuz.
Can'ın da Atiba'nın birinci alternatifi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini görüyoruz, bu da ekstra sevindirici. Gerçekten çok zor bir dönemi atlattık ama hiç umulmadık yerli alternatif oyuncular kazanmış olduk, bu çok önemli.

Milli aradan sonra Sergen hocanın özellikle orta sahada tatlı dertleri başlayacak (derdimiz böyle olsun) Alex Teixeira'nın ne şekilde denkleme gireceğini merak etmekteyim. Zira girmesi şart, gol yollarındaki tıkanıklığı çözecek bir numaralı adam.
Umarım ara çabuk biter, eksiksiz Beşiktaş'ı izlemek için sabırsızlanıyorum...

fidddas dedi ki...

başakşehir maçına 11 gün var. bitmez bu milli ara. kasımda bir tane daha var. sonra şubat ve martta yine.
milli takımlar kaldırılsın :)

turgay dedi ki...

Oyuncu değişikliği saatimizi ve sayımızı değiştirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Aynı bölgeden 2 veya daha fazla oyuncu değiştirdiğinizde yeni giren oyuncuların performans vermeleri süre alıyor. 1den fazla değişiklik yapıp hepsinin performans vermesini beklemek bence hata. Oğuzhan ve can çıkıp necip ve Alex girdiğinde 10-15dk baya sıkıntı çektik.bu nedenle aynı bölgenin oyuncularını maça ya daha erken ya da tek tek atmak lazım. Bir de hep 60ta adam değiştiriyoruz. Ve hep aynı yerden adamlar çıkıyor. Sorum şu hocaya hep aynı yerler mi aksıyor maçta? Hoca sistem takıntısından vazgeçip sahada çok daha farklı opsiyonlar oynayabilecek oyuncuları değerlendirmeli. Bu kadro 4-1-4-1den farklı sistemlerde oynayabilir. Perreiranın elinde rosier ve Rıdvan olsa adam dua etmektrn taktik veremez. Bu nedenle sanki muhafazakar olmaktan kurtulmak lazım

Huzeyfe dedi ki...

@turgay

Bazı hocalar değişiklikleri maç öncesi planlıyor ve oyunun akışında çok anormal bir durum olmadıkça plana göre hareket ediyor. Sergen biraz böyle, maça bakınca çoğu zaman değişiklikler anlamsız gibi geliyor.

Klopp Liverpool’da böyle çalışıyor örneğin. Bütün hücum aksiyonları kanatlardan veya geçişten geliyor. Sürekli açık kapattıkları için orta sahalar çabuk yoruluyor, hemen her maç 65-70 arasında bir veya iki orta saha oyuncusu değiştiriyor Klopp.

Sergen’in geçen seneki oyunu da orta saha oyuncularının sürekli 2.top kovalamasını, alan kapatmasını ve ikili mücadele kazanmasını önceliyordu. Benim anladığım hoca orta saha oyuncularının topla ne yaptığıyla daha az ilgiliydi. Bu sene Pjanic’le o düşünce değişti mecburen. Zaten hala oyun da oturmadı.

Armagan Kaymaz dedi ki...

Son birkaç gündür kafamda sakatlıklar iyileşip kadro tam hale geldiğinde yerli kuralı kısıtlamasıyla beraber ilk 11 neye benzeyecek diye düşünüyordum. Sanırım cevap savunmayı Türklerden kurmak oldu:

—————————————--ersin/mert—————————
rosier/nsakala,necip——serdar/welinton—vida/mıntero———-rıdvan/umut,nsakala
————————————josef/atiba,topal—————————
ghezzal/nkoudou,hasic—-pjanic/ozi,necip——-alex/can,salih————larin/güven, kenan
——————————bats/kenan,töre(4-6-0lı oyun)——————-

Welinton-Serdar değişikliği 🆚 Larin-Güven değişikliği tam bir dilemma ama bence Serdar daha istikrarlı olup işimize daha çok yarayabilir ilk 11de.
15-16’daki Atiba-Ozi-Sosa üçlüsünü Josef-Pjanic-Alex ile upgrade etmiş oluyoruz böylece, hem de geçen yılın işleyen kanatlarını bozmadan. Birkaç maç daha görüp öyle konuşmak lazım ama şimdilik düşüncem bu yönde evrildi.

Barreto dedi ki...

@Turgay ve @Huzeyfe'nin planlı değişiklik sohbetine katılayım. Kadro tercihi deyince biz çoğu zaman ilk 11 e odaklanıyoruz. Oysa son 15 dakikada yorgunluk etkisini göstermeye başladığında ve Anadolu takımları tüm kozlarını sahaya sürdüğünde oyunu ve skoru tutmakta zorlanıyoruz. Bu nedenle sonradan oyuna girip etkili olacak adamlara da ihtiyaç var. Bu yönden baktığımızda, çoğu Anadolu takımına karşı, eğer Joseph, Bats, Rosier, Pjanic, Ghezzal ve Vida sahadaysa kalan 5 pozisyona tamamen yerli bile yazılabilir. Pek sorun olmaz. Bu altılının ilk 11 oynadığı maçta gençlere Serdar'a, Can'a, Güven'e rahat forma verilebilir. Alex, Larin, N'Koudou, Atiba vs kulübede güçlü müdahale imkanı sunar. Tüm cephaneyi maçın ilk yarısında hemen tüketmemek lazım. Bazı maçlarda kimin başladığı değil kimin bitirdiği daha önemli oluyor.

Armagan Kaymaz dedi ki...

Ben biraz daha muhafazakarım bu konuda.
ilk yarı ne verdiyse girişip, 2-3 fark yapıp, 2. yarı yedeklerle rölantide takılmak olurdu tercihim. Hiç rakibi de heveslendirmezdim(ads maçı çok kötü oldu o imajın bozulması açısından). Yedekler de (büyük ihtimalle) nasıl bir oyuna gireceklerini bilirlerdi en azından.
Biz başarılar elde ettikçe rakipler daha da bilenir oluyor haliyle, şampiyonluk serisi gelmemesi için ellerinden geleni yapacaklardır. Hiçbir rakibi (ve hakemleri) küçümsemeden oyuna devam etmek gerekiyor.

fidddas dedi ki...

taylan, berkan, ozan tufan, hakan çalhanoğlu, okay yokuşlu, berat vs gibi ortasaha oyuncularının rol oyuncusundan öte olmamaları ve takımı bir adım öteye taşıyacak kabiliyette olmamalarının sıkıntısını milli takım 1-2 yıldır yaşıyor.
özellikle taylan, berkan, ozan tufan, berat gibi oyuncuların yaptıkları işi %70 yapıyor olmaları ve bir tamamlayıcıya muhtaç olmaları büyük sorun yaratıyor.
bizde de dorukhan tam bu tip bir oyuncu idi ve sırf bu yüzden bizden gitmesini istemiştim. seveni sevmeyeni vardır ama mehmet demirkol son socrates videosunda bunu çok güzel anlatıyor.
tam da bu yüzden galatasaray ilk 5e giremeyecek bu sene. bu oyuncuların hepsi teknik olarak eksik. pası hem doğru zamanda vermiyorlar, hem doğru açı ile vermiyorlar hem doğru şiddette vermiyorlar. bunun nasıl yapılacağını da bilmiyorlar. mesela dorukhan da bilmiyordu. dinamik bir ortasaha olmak yetmiyor çünkü sana o dinamikliğini göstereceğin alan vermiyorlar, eğer sürekli düşmemeye oynayan anadolu takımı gibi oynayacaksan bu oyuncular yıldız gibi görünür ama top yapıp oyun kurup atak yapacaksan hiçbir işe yaramıyor bu oyuncular.
oğuzhan sırf bu sebeple önemli bir oyuncu, umarım kafasındaki sorunlarını çözmüş ve sağlıklı olur. yukarıda saydığım bütün oyuncuları donunda çalkalar çünkü kendisi.

bu arada transfer zamanı ozan istedim çünkü bizde iyi bir rol oyuncusu olarak çok iş yapardı ama sorun çözecek adam değil.

Huzeyfe dedi ki...

@fidddas

Çok doğru tespit. Sanki diğer orta saha oyuncuları Hakan’ı tamamlayacakmış gibi bir beklenti var ama Hakan akan oyunda çok düz bir oyuncu.

fidddas dedi ki...

biraz daha uzatayım.
eğer ortasahan böyle pas oynamayı bilmeyen ancak dinamizm ve sertlik(bu da şüpheli ama) ile oynayan oyuncularda kurulu ise bu durumda yapman gereken ortasahaya en iyi yaptığı şeyi yaptırıp hızlı top kapmaya oynatmak gerekiyor ve oyun kurulumunu bir kanada bırakman gerekiyor.
bunu sergen hoca geçen sene hasbelkader de olsa yaptı. 45 saniye!! izlediği ghezzal ve sadece iri! diye sol forvete koyduğu larin ile önde baskı oyununu oturttu. beşiktaşta olan biraz eğrisi doğrusuna geldi ama josef ve atiba ikilisinin olduğu 3. nün bir türlü bulunamadığı bir ortamda yapılacak en iyi şey gibi duruyor şu günden bakınca.
milli takımda da hakan çalhanoğlu 10 oynamaya devam edecekse (bence kanatlardan birine atılıp oradan oyun kurmaya ikna edilmesi gerekiyor) bu durumda o adamın arkasına iki tane josef(hatta daha iyi pas yapanı) koyman gerekiyor.
ben olsa şöyle bir 11 kurardım
ersin
mert çağlar merih rıdvan
cengiz berat ozan hakan
serdar halil

kaleci : ersini oynatarak fenerbahçe ve trabzon olayına cevap vermiş olur üstüne ülkenin en formda kalecisini ödüllendirmiş olurum.

sağ bek : zeki veya mertten formda olan oynar. ama son maçlardan sonra mert kesinlikle kendisini göstermeyi hak ediyor. zekinin form durumu kötü.

stoperler : ozana milli formayı hayatta vermem. çağların yeri garanti. merihin işini yapacak oyuncuda bulunur ama Seri A oynayan oyuncu sonuçta. sertlik katar. ama çağların olmadığı bir durumda merih oynatmam.

sol bek : rıdvan kesin 11, yedeği kim olursa olsun.

orta ikili : berat ozan yazdım ama taylan berkan olsa da farketmez zaten en büyük görevleri deli gibi koşmak ve top kapmak olacak. 5-10 metrede beklerine topu verseler yeterli olur. bekler onlardan daha iyi ileri top taşır.

sağ forvet : yetiştirdiğimiz en yetenekli oyuncu cengiz. onu oynatmanın bir formülünü bulmak zorundayız. ayrıca geniş alanda sorun çözebilecektir.

sol forvet : hakan hiç yerinden kıpırdamasa bile o kanattan içe çekip şut vursun ve cross pas atıp oyunu oradan değiştirsin, hem kaptırdığı toplar daha tehlikesiz olur.

santraforlar : serdar kule forvet, hem pres hem top indirmek için. halil ise onun çevresinde düşenleri değerlendirecek ve gerekirse ona asist yapacak olursa vuracak oyuncu.

bu şekilde en azında ne oynadığımız belli olur. elimizde birden fazla silahımız olur.

Barreto dedi ki...

@Fiddas güzel bir noktaya dikkat çektin. Demirkol milli oyuncular için bunların hiç biri "assolist" değil diyerek kristalize hale getiriyor konuyu. Hepsi için rol oyuncusu, destek oyuncu, yardımcı oyuncu denilebilir.

Konuyu generalist vs specialist (veya Tolgay vs Oğuzhan mı desek) ekseninde de değerlendirebiliriz. Önder Özen'de uzman (specialist) kavramını kullanıyor, Wellinton için uzman stoper diyor. Yani spesifik durumlarda faydalanabilirsin demeye getiriyor. Önde basarsan onun uzmanlığından faydalanırsın geriye yaslanırsan işine yaramaz.

Eskiden bazı futbolcular için komple ortasaha oyuncusu veya komple forvet denirdi. Bunlar fiziksel, teknik ve mental açıdan belirgin bir eksiği olmayan, her çeşit oyuna ve göreve uyum sağlayan oyuncular olurdu.

Bizim takımda Vida, Josef, Pjanic, Atiba ve Bats bu anlamda nispeten elinden her iş gelen, tek başına işin altından kalkabilen generalist adamlar, bunlarla kabaca her oyunu oynayabilirsin.

Fakat, Ghezzal, Larin, Wellinton, Oğuzhan, N'Sakala daha spesifik tipte, yardımcı, destek oyuncu özelliği gösteriyorlar. Çok üstün oldukları belli özellikleri var, ama uzmanlıklarını maksimize etmek için etraflarında kendilerine göre daha komple oyunculara ihtiyaçları var. Mesela Ozzy den tam performans almak için yanına iyi bir Atiba, etrafına Sosa, Gomez, Cenk vs gerekiyor. Oysa Atiba veya Josef etrafında kim olursa olsun belli performansı veriyor. Geçmişten örnek verecek olursam, Ernst, Aboubakar, Kuntz, Ronny Johnsen, Nouma ve Pancu'da iyi generalistlerdi, onlarla beraber oynayan Delgado, Talisca, Medel, Tümer, Amokachi ise daha ziyade specialist idi.

Bence sahadaki 11'in çoğunluğunun specialist olması kırılganlığı artırıyor. Milli takımda çok fazla specialist (bkz Caner, Hakan, Cengiz, Yusuf, Ozan vs) veya düz adam veya henüz gelişimi devam eden oyuncu var. 1996-2004 döneminde Milli Takımda daha fazla sayıda komple oyuncumuz vardı.

Generalist-Specialist mevzusu Sergen Yalçın gibi çok özel veya Baki Mercimek gibi çok düz oyuncular için geçerli değildir.

fidddas dedi ki...

@barreto
verdiğin örneklerde josef üzerinden gidersek şöyşe bir durum ortaya çıkıyor.
josef kendi bölgesinde tek başına oynadığında müthiş görünüyor. çünkü alanı iyi okuyor ve yerinde müdahaleler ile topu alıyor. ama bundan sonrası onun için biraz kabusa dönüyor. ya hemen yakınında pjanic-oğuzhan tarzında biri lazım(topu aldıklarında ve kaptırdıklarında pjanic-oğuzhanın ne yaptıkları onları bağlar) ya da rosier-ghezzal kanadı gibi bir kanat ya da aboubakarın geçen seneki hali lazım. çünkü pas metrajı düşük. kısa yoldan topu oyun kurucuya , beke veya topu tutacak santrafora iletmesi lazım. burada oluşan 3-5 saniyelik zaaflar oyunu geç kurmana ve defansın yerleşmesine sebep oluyor.
milli takımda ve dorukhanda olan ise şu; 1- alan bilgileri yeterli olmadığı için sadece efor ile top almaları her zaman başarılı olmuyor. 2- topu aldıklarında bütün tercihleri hatalı ya da bunu yapmaya yeterli değiller.
geçen sene sergen buna kanattan oyun kurma formulü vuldu, cünkü oğuzhan, ljajic ve mensah bunu yapacak 3. oyuncu olmayı çeşitli sebeplerle başaramadılar. milli takımda da aynı sorun var.
madem ortasahamız böyle ve hakan 10 numarada bir yük ise o zaman ortasahayı tek yönlü kurmak gerekiyor.
dediğin gibi milli takımın ortasahaları şu anda yetersiz, eğer oğuzhan aklını futbola daha fazla verirse o top kapıldığında kanada mı açılacak, forvete direkt mi geçecek yoksa drippling mi yapacak kararını verecek milli takım havuzundaki tek oyuncu. diğerlerinin bunu yapması imkansız.
galatasaray ve fenerbahçenin en büyük yanılsaması bu bence ve bunu genç oyuncu aldık ve çok dinamikler diyerek sürekli örtbas ediyorlar. trabzonda benzer rolü bakasetas oynuyor, onu çıkarsan oyunları yerle bir olacak düzeyde şu anda. biz hakandan bakasetas olmasını istiyoruz ama hakan bunu oynayacak oyuncu değil.

josefin farklı alternatifi ise (örnek olsun diye) gedson fernandes oluyor. gedsonun oyun kurma becerisi daha iyi ama tek başına yeterli sertlik sağlayamıyor. mesela gedsonun da kendine benzer bir partnere ihtiyacı var. tek başına al burayı kapat desen zorlanır ama topu kaptığında joseften daha etkili kullanabilir.

ben atiba ile josefi bu açından benzer görüyorum. atibaya top dağıt dersen sorun yaşarsın ama atibaya görev alanın ve sorumluluğun bu dersen daha az sorun yaşarsın (tembel pas problemi her zaman bir handikap)

ozinin çalışması için kanatların onunla uyumlu olmalı ve yanına sosa koyman gerekiyor buna katılıyorum ama takımda ozi gibi bir oyuncun varsa ve futbol oynamak istiyorsa oziye göre takım kurmalısın. salih daha iyi olacaktır ama salihin prime zamanı ozinin prime zamanının %75ine ancak erişir. salih ozi kadar çevik düşünemiyor. ama onları iyi bir kurulumla pair edebilirsin.

Armagan Kaymaz dedi ki...

@fiddas abi dediklerinin çoğuna katılıyorum. Maç kadrosunda takıldığım tek kısım Cengiz ve Hakan’ın yerlerinin değişmesi gerektiği.
Dün maçın son 30 dksını izledim, Rıdvan girince bir açayım dedim. gördüğüm, Cengiz-Rıdvan arasında acayip bir uyum var. hem yetenekli, zekiler, hem de çalışkanlar 🧿 o nedenle ben o ikiliyi bozmaz, Hakan’i saga atip Ghezzal rolunu ona yamardim.

Ek olarak Ozi, Ozan ve Orkun gibi isimler ilk 11de yer bulabilirken ben nasil kadroya bile dahil edilmiyorum, oturup bir ciddi dusunmesi lazim. 29 yaşında ve artık bu yıl son şansı avrupa yapmak istiyorsa eğer. “One season player” olarak kariyerini bitirmek, bizim takıma geçtim, kendi yeteneklerine ihanet.

Son olarak, hocalara bir lafım olacak: 8mio€ değerine ulaşmış Ersin’i Sinan Bolat’a yediren tercihinize sıçayım, saygılar :)

Huzeyfe dedi ki...

Bence Hakan kenarda da olmaz. Ghezzal karşılaştırması çok sağlıklı değil bence. Ghezzal içeri deplase olan, driplingle oyuncu geçen, alan yaratan, cross-pası hem çok iyi hem de sıklıkla atan, pas oyununa dahil olan, toplu topsuz hareketli oyuncu. Hakan bunların bazılarını yapabilecek yetenekte ama neredeyse hiçbirini yapmayan bir oyuncu. Bence Hakan’ın milli takımda ilk 11 oynamasını meşrulaştıracak istatistikleri yok. Maç başına >1 gol+asist yapsa eyvallah ama mevcut haliyle üzerine takım kurgulanacak oyuncu değil. Biz oyun kurgumuzu Cengiz’e alan açmak üzerine yapsak daha iyi sonuçlar alırız bence.

turgay dedi ki...

bence oğuzhan ve salih arasındaki temel fark altyapı eğitimleri. salih yurtdışında yetişmiş olsaydı farklı bir oyuncu olabilirdi.

hakan'a da fazla yüklenildiğini düşünüyorum. oyuncuların her maçı kurtarmasını beklemek yerine sağlam bir oyun sistemi inşa etmeyi denemek daha mantıklı. hakan'ın performans verdiği takımların hep oyun planı sağlam takımları olması şaşılacak bir durum değil bence. bizim gibi ne oynadığı belli olmayan takımlarda hakan gibi bir disiplinin yan parçası olacak oyuncunun performans verememesi gayet normal. hakan üstün yetenekli bir adam olsa sadece para için aynı şehrin diğer takımına gitmez kendisini isteyen diğer takımlara gidebilirdi. ama adam kendi hayatında bile önce konforunu düşünüyor olması onun saha içinde de aynı konfor alanını istemesine neden olabilir bence. adamın sırtında 10 numara var diye kendisinden messi olmasını beklememeliyiz. tıpkı sırtında 10 numara var diye olcaya yüklendiğimiz gibi. bu oyuncuların sistem içinde verim alınan oyuncular. inter bu ekonomik sıkıntıda elinden en değerli adamını çıkarıyor ama hakana 5 milyon senelik maaş verebiliyor. bu konuları da düşünmek lazım.

ayrıca milli takım şu kurgusuyla bu kadar çok analiz yapılmayı da çok haketmiyor. direkt olarak milli takımdan sorumlu yöneticinin seçtiği bir kadronun şu 2 maçtan 4 puan çıkarması gerçek bir mucize. sistem olmadan bir kurgu olmadan mevcut oyuncu kadrosundan verim almak çok zor. kuntz bunu kurabilir mi emin değilim çünkü ülke günlük olarak yaşıyor. kuntz başka ülke de olsa farklı konuşabilirdik ama burası türkiye ve değişim dediğiniz şey 1 günde olmuyor. hele hele bu kadar cahil ve sabırsız adamın olduğu yerde nasıl değişim yapacak nasıl sistem kuracaksın? ben olsam almanyadan bunun için rahatımı bozup gelmezdim.

fidddas dedi ki...

@turgay
milli takım bahsettiğin sebeplerden dolayı çok umrumda değil aslında. oradaki ortasaha tartışması hoşuma gittiği için konuya girdim.
özelde yerli orta sahalarımız üzerinden genelde yerli futbolcularımızın yetenekleri üzerinden büyük değerlendirme yanlışları yapılıyor. medyanın her noktasına galatasaray menşeili yorumcular hakim olduğu için de özellikle ortasahalar konusunda daha da hatalı bir değerlendirme yapılıyor (gs tayfa taylan ve berkanı hem takımlarının hem ülkenin geleceği gibi gösteriyor ama bu altı boş bir iddia bana göre). aynı durum kerem için de geçerli. tek haklı oldukları oyuncu halil.
bu hatalı değerlendirmeleri dorukhan üzerinden biz de burada uzun süre yaptık. 11-12 km civarında mesafe kat eden, 5-10 metreye öyle ya da böyle pas atabilen, 2-3 maçta bir iki tane isabetli cross pas atabilen kim varsa aşırı yetenekli kabul ediliyor. oysa bu oyuncuların ciddi teknik ve taktik eksiklikleri var. böyle bir illüzyon olunca da norveç bize ortasahada sağlam basınca kilitlenip kalıyoruz. bu kadar potansiyeli olan herhangi bir ortasaha oyuncusu o baskıdan çıkmayı genç de olsa tecrübesiz de olsa bir şekilde becerebilirdi.

yazıyı yazma fikri de bahsettiğim videoda demirkol bu oyuncular olmamış, yeterli değil dediğinde moderatör yorumcuların ama çok gençler, bence olma ihtimalleri yüksek demesi üzerine oluştu. ben de demirkol gibi düşünüyorum o oyuncuların oyunu kurarak oynayacak bir takımı ileriye götürecek potansiyelleri yok ama biz gs vazgeçene kadar taylan, berkan ve kerem dinliycez.

fidddas dedi ki...

hakan konusunda ise durum şu. bizim hakanın arkasını hakanın istediği gibi dolduracak bir kadromuz yok. tam hakana göre kadro kurmadığımız sürece de oynamıyor hakan.
bu durumda hakan bizim kurabildiğimiz düzene uymayı denemeli. sağ veya sol kenar da bize daha faydalı olur. kendisi bizzat mevkii seçip orada da başarılı olamazsa o zaman sorun biz de olmaz bence.

yilmaz dedi ki...

Türk izleyicisi güreş sevdiği için, kulüpler de oyuncu seçerken daha çok güreşçi özelliklerine bakarlar. Yani ortasahanın teknik olması talebi yoktur, iyi güreşebiliyor mu önemli olan odur. Oyuncuya faul yapılsa bile oyuncunun ayakta kalması gereklidir mesela. Bu yüzden de kulüpler ortasaha oyuncusu yetiştirmek yerine güreşçi yetiştirirler hep. Güreşemeyenler "vitaminsiz" apoletini alırlar. Sonra da milli takım Letonya karşısında %35 topla oynamayla devreyi tamamladığında sorun oyuncuların "ruhsuz" olması olur.

Ülkenin forvet ve ortasaha oyuncusuna bakış açısı değişmediği sürece, daha da aşağıya gideceğiz. Milli takımı dert ettiğimden değil, kulüpler de milli takımı taklit ettiği için biz de etkileniyoruz. Misal Kenan Karaman. Ülkenin taktik ve teknik konuda yıkıcı bir devrime ihtiyacı var. Bunu kulüpler mi yapar, milli takım hocası mı, federasyon mu bilmiyorum, ama her uluslar arası maçta gülünç duruma düşüyoruz ve bunu dert eden yok.

turgay dedi ki...

fidddas

ben şuna inanıyorum. her seçim bir kabullenmedir. milli takım konuşuyorsak eğer; sen hakanı seçiyorsan hakanın sana ne vereceğini biliyor olmalısın. hakandan milli takım için dönüşmesini beklemek bence hata. kulüp takımında dönüşümünü isteyebilirsin adamla 50 maç yapacaksın ama gel gelelim milli takımla 2 maç oynayacak ve hemen performans almalısın. bu nedenle 2 maç için adamdan olmayanı beklemek bence hata. olanı bulmalısın. yoksa sistemi başka kurmalısın. hakan geniş alanda daha iyi kara verici bu nedenle sağ ve solda oynaması ortada oynamasından sonra derece daha sağlıklı. sana katılıyorum ama dönüşümü sistem içinde yapmalıyız. oyuncu bazlı sistemler günlük bence. işte performans alırsan iyi alamazsan kötü. sistem ve disiplin kurmak lazım. bu da bizim ülkede yok.

milli takım mevzusunu buraya taşıdığın içinde teşekkür ederim. çok kaliteli fikirler ve tartışmalar olmuş. ben milli takım analizi konusunda olumsuz olmamın nedenini belirttim. hocanın kurmadığı bir kadro üzerinden tartışmak sağlıklı değil. demirkolu samimi bulmadığım için takip etmiyorum ama senin konuyu ona dayandırman nedeniyle konuşmasına bakacağım. gs oyuncuları konusunda sana katılıyorum.

fidddas dedi ki...

@yılmaz
ihtiyaç olan kenan ve güvenin karması bir oyuncu. ama bizde ya biri var ya öbürü. ne kenana biraz güven ne güvene biraz kenan ekleyemiyoruz.(kenan gençliği bizde geçirmedi, ama örnek olsun diye yazıyorum. başka oyunculardan da örnek verilebilir.) oyuncu 18-20 yaşında ne ise o olmaya devam ediyor. biraz kafası çalışanlar eksiklerini bir şekilde kapatabiliyorlar ama kalan bütün oyuncular sürekli oldukları yerde kalıyorlar.

@turgay
demirkol çok konuştuğu için çok hata yapıyor. tutarsızlaştığı yerler çok. ayrıca oyunu yorumlarken futbol dışı ile de çok bağlantı kuruyor, bu onu bazen çok yanlış yerlere götürüyor. son zamanlarda daha dengeli ve olgun yorumları var. ama hala kaçak yorum yaptığı yerler oluyor. özellikle hakem hataları konusunda hala tam bir standart sağlamış değil.

neyse yarın hakem açıklansın da başakşehire nasıl 5 atacağızı konuşmaya başlayalım :)

yilmaz dedi ki...

@fiddas kesinlikle bir oyuncu eleştirisi ya da kıyaslaması yapmıyorum. Her tip oyuncunun artısı eksisi vardır. Benim ifrit olduğum konu giderek vasatlaşan bir oyun anlayışının, ülkede istinasız her kulübe ve tabii ki milli takıma sirayet etmesi. Maalesef talep edilen de bu çünkü.

O kadar içi boş söylemler var ki, özellikle milli takım boyutunda, artık izlemek dinlemek bile dayanılmaz olmaya başladı.

BJK4EVER dedi ki...

Orta saha oyuncularinin secimini ve performansini biraz takim tertibi de belirliyor. Salt kontra-atak/topa sahip olma, defansif/ofansif ayirimi da degil tabii. Mesela S. Gunes'in 4. senesinde takim boyu bir ara 10 kilometre'ye cikmisti. Bilerek git-gelli oynayip rakibi kondisyon, fizik guc ve ileride Burak'in bitiriciligi uzerinden vurmaya calisiyorduk. Bu sistemdeki kos-kos oyununda Dorukhan cok iyi gozukuyordu. Ne zaman alanlari daralttik, teknik beceri ve pas kalitesi sikintisi gozuktu.

Mesela mevcut takimda Josef-Pjanic-Oguzhan denenebilir. Stoperlerin orta sahaya kadar cikiyor, forvetin de Batshuayi. Forvette Burak olsa, stoperler geri kacan tipler olsa bu orta saha delik desik olur. Ama mevcut takimda ligi domine edebilir.

Milli takimdaki sikinti bence biraz da su; kagit ustunde ideal 11'i yaptigimizda takimin anasini belleyecek, zayif halka diyecegimiz 10 uzerinden 6.5'tan dusuk oyuncu yok. Ama ayni zamanda Avrupa/Dunya kupasi seviyesinde mac alacak, kalburustu 10 uzerinden 8.5 ustu oyuncu da yok. Bu tur takimlarin ilerlemesi icin cok iyi bir taktisyen hoca sart. Dunya kupasinda Danimarka ve bir nebze Ingiltere, Italya gibi takimlarda gorduk. Eriken, Immobile, Kane, Sterling, Foden gibi yildizlar sahada yokken sistemle takir takir is yaptilar. Belcika, Fransa ve Portekiz gibi yildizlar toplulugu takimlardan daha fazla ilerlediler. Milli takimlarda taktiksel olarak fark yaratmak daha zor, cunku oynadigin mac sayisi ve yaptigin antrenman sayisi kisitli. Ama en azindan rakibi analiz etmek ve kendi kadron icerisinde birbirini tamamlayacak oyunculari bulmak elzem oluyor. Yani Italya, Galler, Hollanda, Norvec, Gibraltar maclarinin tamaminda ayni kadro, ayni sistem olmamali. Veya son 3 sene orta sahadaki ikili acisindan 85 farkli kombinasyon deneyip dogru ikiliyi bulamamak olmamali. Veya Caner varken Burak'in sahada Serdar Dursun'un kulubede, Serdar girdiginde Caner'in kenarda olmasi gibi. Biz bu taktiksel dogrulari yapamadigimiz icin zaten Hakan Calhanoglu'ndan mucize bekliyoruz. Hakan hicbir zaman got kurtaran yildiz olmadi, iyi bir rol oyuncusu oldu. Hem Leverkusen hem Milan hem Inter'de. Cengiz keza oyle. Bunlar yuksek seviyede fark yaratacak adam degil. O yuzden bizim milli takimin antrenoru taktiksel acidan ust duzey performans gosterecek ve su sacma torpil ortamina aldirmayip kendi istedigi oyunculari milli takima alacak, mudahale edilirse de alayina gider yapip istifa edecek capta bir adam olmali. Ornek Dick Advocaat.

Yani mac sonrasinda basin toplantilarinda 1 cumle bile saha ici teknik analize ayirmayacak, sadece basini ve oyunculari suclayacak cakma filozof olmamali. Veya anca Hamit Altintop'un masasi olabilecke kadar kariyeri ve agirligi olan, teknik bilgi namina kariyeri bombos olan bir Kuntz da olmamali. Karakteriyle, ispatladigi teknik-taktik bilgisiyle independent (yaninda abilik yapacak sikik bir yerli yardimci) calisip milli takima kendi ekibiyle birlikte taktiksel anlamda gercekten birseyler katip milli takimi bir seviye yuksege cekecek bir hoca olmali. Biz asla bir Fransa, Belcika, Portekiz, hatta bir Hollanda, Italya kalitesinde milli takima sahip olamayacagiz. Ama bir Danimarka olmaman icin bir neden yok. Onu zorlamaliyiz zaten. Ama bunu yapmak icin bir plan yapacagimiza surekli oyunculardan siradisi seyler bekliyoruz, abuk subuk antrenorler getiriyoruz milli takimin basina.

BJK4EVER dedi ki...

@Armagan,

Caner'in ilk 11'de baslayip Ridvan'in yedek bekledigi, hatta birkac mac evvelsine kadar kadroya bile giremedigi, Kenan Karaman'in bu performansla kayitsiz-sartsiz alindigi, Abdulkadir Omur'un 6 ay top oynamayip Avrupa kupasina giderken Halil Akbunar'in kadroya giremedigi milli takima giremedigi icin asla kendini sorgulamamalilar bence.

Hatta sevinmeliler boyle adaletsiz bir ortamda sacma sapan kankilikler, torpiller, menajerler sayesinde girmiyorum diye.

Basar dedi ki...

Acaba yeni maç postu mu rica etsek adminden şöyle bir şey:

Eksik Oyuncular: - / -

Bu vesile için her hafta post açan admine içten teşekkürler.

Yorum Gönder

Ara