.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

26 Temmuz 2020 Pazar

2019/2020 Sezon Sonu



  Sezonun en iyisi?
  Sezonun en kötüsü?
  En sürpriz çıkış?
  En iyi transfer?
  En kötü transfer?

  Ve gelecek planları? Muhabbet buradan devam edebilir.

154 Yorum:

Ahmet Usal dedi ki...

@Emre Toraman

Hocam resim çok güzelmiş, sağolasın, aha ıslattım.

Ben çok konuştum, lütfen biraz da başkaları konuşsun:)

Ahmet Usal dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Ahmet Usal dedi ki...

Görünüşe göre tecrübeli yerli kaleci ve oyuncu alınacak. Galiba ilk adaylar Volkan Babacanla Mehmet Topal. Üçüncü aday Gökhan Töre.

Ahmet Usal dedi ki...

Beşiktaş açısından cevaplayacağım :

Sezonun en iyisi? - Sergen Yalçın
Sezonun en kötüsü? - Abdullah Avcı
En sürpriz çıkış? Ersin Destanoğlu
En iyi transfer? - Yok
En kötü transfer? - Nkodou, Boyd

beagle dedi ki...

En iyi-Atiba, GG
En kötü Nkudu
En surpriz çıkış Ersin
En iyi transfer Sergen
En kötü transfer kalite acisindan Diaby, mali acidan Nkudu.

BJK4EVER dedi ki...

Sezonun en iyisi? - Sergen Yalçın
Sezonun en kötüsü? - Abdullah Avcı
En sürpriz çıkış? Ersin Destanoğlu
En iyi transfer? - Elneny
En kötü transfer? - Diaby, Boyd yarisir

Mehmet Topal gelirse ne gibi gorevi olacak merak ederim. Onun rolunde zaten Fatih Aksoy ve Necip var. Ilk 11 icin dusunuluyorsa yetersiz olur bence.

Ahmet Usal dedi ki...

@BJK4EVER

Mehmet Topal hepsinden tecrübeli ve kariyerli, örümcek lakaplı bir kesici, çok kazma bir oyuncu da değil. Necip ve Fatih Aksoyun ismini takasta geçiriyorlar, ne kadar doğru ya da yanlışı tartışılır. Ama isminin geçme nedeni bunlardır diye tahmin ediyorum.

fidddas dedi ki...

Sezonun en iyisi : sergen yalcin
Sezonun en kotusu : avci
En surpriz cikis : ersin
En iyi transfer : elneny
En kotu transfer : boyd

Basar dedi ki...

Sezonun en iyisi : Sergen
Sezonun en kotusu : Truva atı
En surpriz cikis : Fatih, Ersin, Rıdvan
En iyi transfer : ...belki Boateng
En kotu transfer : Diaby, Boyd, Nkoudou

Basar dedi ki...

@Ahmet
Atiba, Doruk, Fatih varken (Necip takasa gidecek diye umuyorum) 36-37 yaşında Topal’a hiç mi hiç gerek yolk.

Barreto dedi ki...


Sezonun en iyisi : Sergen Yalçın
Sezonun en kotusu : Abdullah Avcı
En surpriz cikis : Ersin
En iyi transfer : Elneny
En kotu transfer : N'Koudou

Zaitsev dedi ki...

Sezonun en iyisi : Sergen Yalçın
Sezonun en kötüsü : Avcı
En sürpriz çıkış : Ersin
En iyi transfer : Sergen öncesi yok. Sonrası Elneny
En kötü transfer : Nkodou ve Diaby (Boyd'da kötü ama bu adamlardan daha yeteneksiz olmasına rağmen daha fazla çabalıyor)

Barreto dedi ki...

Sezonun en iyisi Sergen Yalçın demişken, Beşiktas'ın Alex Ferguson'u olabilirmi muhabbeti dönüyor. Alex Ferguson ile ilgili Harvard Business School tarafından yayımlanmış "case study" ye tekrar göz attım bu vesileyle.

https://store.hbr.org/product/sir-alex-ferguson-managing-manchester-united/513051?sku=513051-PDF-ENG&Ntt=manchester%2520united

Bir de yine Harvard Business Review dergisinde bu çalışmayı tamamlayan başka bir makale var.

https://hbr.org/2013/10/fergusons-formula

Bu arada, Sir Alex'in otobiyografisini de evvelce okumuştum. Zaten Alex Ferguson'u her futbol sever gayet iyi bilir, tanır.

Elbette ben dahil buradaki herkes Sergen Yalçın'ın Beşiktaş'ın Sir Alex'i olmasını ister. Ama Sir Alex'in hikayesi gerçekten tekerrürü imkansıza yakın bir başarı.

Case study ve makalede belirli başlıklar var, otobiyografi de biraz karmaşık yazılmış sayılır. Ben kendi okuduklarımdan şöyle bir özetin özeti çıkardım. Alex Ferguson'un başarısı, uzun vadeyi hedefleyen güvene dayalı ilişkiler üzerine kuruludur.

Bu yönden sıralayacak olursak,

1-Genç yetenek portföyü oluşturmak ve bunu yönetmek (transferlerin çoğunluğu 24 yaş altı ve çok sayıda altyapıdan gelen var)
2-Azimli ve adanmışlardan oluşan kadro kurmak (Nicky Butt, Roy Keane, Neville kardeşler, Carrick gibilerden takım oyunu ve mücadele bakımından maksimumu almıştır)
3-Disiplinli olmak, motivasyonu hep yüksek olmak ama nabza göre şerbet vermeyi de bilmek (Bu noktada Alex Fergusin'un takımı gençleştirmekten büyük haz duyduğu anlaşılıyor)
4-Yönetimin en tepesinden, kulüp çamaşırcısına kadar herkesin saygısını kazanmak, (Bu zamanla oluşuyor elbette)
5-Taktiksel anlamda kendini yenilemek, ihtiyac olduğunda rakipleri şaşırtmak (değişime çabuk ayak uyduruyor, 442 den 4411 e, sonra 451e ve bazen 433'ü andıran diamond)
6-Rakipler ve medya ile iyi ilişkiler kurmak, düşman kazanamamaya gayret etmek hususları öne çıkıyor. (Old trafford daki her maçtan sonra sonuç ne olursa olsun rakip hocayı odasına bir seyler içmeye davet edermiş.)

Barreto dedi ki...

DEVAMI
Şimdi bu tespitlerden hareket edecek olursak, genç yetenek portföyü oluşturmak ve bunu yönetmek Türk futbolunun mevcut yapısal problemleri içinde fevkalade zor. O anlamda hocanın üzerine kısa vadede ağır yük yüklememek lazım.

2. maddeye bakacak olursak azimli ve motivasyonu yüksek oyunculardan oluşan kadro kurma mevzusu aslında çok zor değil. Biliç'in Beşiktaş'ı biraz böyleydi zaten. Yani yetenek ve teknik beceri anlamında takım sınırlıydı ama çok mücadeleci gönülden oynuyordu. Sergen Yalçın'a göre Biliç ligi hedefleseydi şampiyon olabilirdik. Ama o Liverpool ve Avrupa Ligini kendi PR'ı icin daha kestirme görmüştü.

3. madde, kamuoyu biraz da oyunculugundaki vurdumduymazlığı nedeniyle hoca da disiplin ve motivasyon çok fazla yokmuş gibi degerlendiriyordu, ama yardımcılarıyla beraber bu sezon fena iş çıkarmadı. Yine de benim şüphelerim var.

4. madde, kulüp efsanesi olması bu anlamda belki işini kolaylaştıracaktır, ciddi bir kredisi var. Belki de başlangıç noktasi itibarıyla Sir Alex ten daha avantajlı bir konumda olduğunu söylemek mümkün.

5. madde, esasen taktik repertuarın genişliği ile alakalı bir şey. Alex Ferguson hep değişime ayak uydurdu. Sergen Yalçın'da umarım zamanla taktik yönden zenginleşir, kendisini geliştirir.

6. madde düşman edinmemek, rakiplerle iyi ilişki kurmak. Bunu pek çok kimse küçümseyebilir. Şenol hocanın Fenerle didişmesi örnek mesela. Sergen Yalçın başarılı olursa medyada ona saldırılar veya onun konsantrasyonunu bozmak ve Beşiktaş'ın başarısını engellemek için bir takım düşmanca tavırlar olabilir. Fakat genel olarak futbol kamuoyu nezdinde Sergen Yalçın zaten özü sözü bir dürüstlüğü ile sempati ile bakılan birisidir. Bu yönden Mustafa Denizli'yi şahsen beğenirim.

Tüm bu açılardan bakarsak İngiliz futbolunun kurumsal yapısından çok uzakta günübirlik yaşanan bambaşka bir coğrafyada Sergen Yalçın'ın bu kadar uzun süre görev yapabileceğini düşünmek hatta hayal etmek bile zor. Benim kişisel temennim olabildiğince uzun süre görev yapması, motivasyonunu hiçbir zaman kaybetmemesi ve futbolcu olarak kulüp efsanesi olmuş biri olarak Beşiktaş'ta teknik direktör olarak da efsane olmasıdır. Somut beklentim: Keyifli hücum futbolu oynatması, en azından 33. haftaya kadar şampiyonluk iddiasını sürdürmesidir. Yani olur da takımı 5 sezon çalıştırsa, 4 ünde şampiyonluğu son haftaya kadar kovalasa, sadece 1 defa bile şampiyon yapsa benim için yeterlidir

Basar dedi ki...

Bu arada Karşıyaka’dan Doğukan’ın golünü gördünüz mü? Bizde bu golü atacak bir kanat oyıncusu maalesef yok! Çocuk çok alt ligde, gelip adapte olup forma alabilirse müthiş olur. O kapasitesi varsa 2. Cengiz olur..

Emrah D dedi ki...

diğer posta atmıştım ki bu açılmış kopyalayayım:

Raul Asencio 90+4'te galibiyeti getiren golü bakkal tekmesiyle atmış bu sefer

https://www.legab.it/video/36a-giornata-cosenza-pisa/

en iyiler en kötüler şeyinde birebir beagle'ın yazdıklarını yazacaktım tekrar etmeyeyim :)

yilmaz dedi ki...

Değerlendirmelerde futbolcuları baz aldım.
(@fiddas, senin kalıbı kullandım, helal et :))

Sezonun en iyisi : Atiba (sonra GG)

Sezonun en kotusu : Boyd (Diaby son düzlükte yırttı)

En surpriz cikis : ersin (Aslında rıdvan olacaktı, ersin daha fazla şans buldu ve şansını çok iyi değerlendirdi)

En iyi transfer : yok (Nkoudu ve Boyd maliyet olarak, Diaby, Rebocho performans olarak, Elneny de stratejik olarak [satın alma opsiyonunun olmaması, yüksek maaş] berbat transferlerdi. Ruiz'in de sezon biterken attığı keleği yanına bırakmadım :) Bence iyi bir transferimiz olmadı)

En kotu transfer : N'Koudu (Performansından bağımsız olarak, verilen maliyet ve oyuncunun son yıllardaki çok düşük maç sayısı ile Beşiktaş'ın değil, sezonun en kötü transferlerinden olabilir)

sports guy dedi ki...

Sezonun en iyisi: e yani sergen olur herhalde.

Sezonun en kotusu: fikret orman :)

En surpriz cikis yerine en surpriz olayi yazasim var: Umut Nayir'in golu ile GSyi yenmek. Dogaustu bi isti o, daha goremeyiz oylesini bence.

En iyi transfer: Elneny'den baska cevap bulamiyorum, valla yazik.

En kotu transfer: Buna verilecek cevap cok elbet de, yani Boyd baska seviyeydi hakkaten. Diaby bile fundamental eksigine ragmen degisik ozellikleri olan bir oyuncu, hakeza Nkoudou da oyle. Boyd diyorum.

fidddas dedi ki...

:) helal olsun.

benim gördüğüme göre cisse falan alınmayacak gibi. 1.5 civarına oynayacak lig dışından bir forvet gelecek izlenimi edindim.
Ortasaha ile ilgili hiç dedikodu duymuyorum, ona üzülüyorum. Orada bir eksik görmüyor olmamaları bana garip geliyor.

Bir de eğer cl’ye gidersek playoffa kadar tek maç usulü kurada hangi takım ev sahibi ise orada seyircisiz oynanacakmış. bu avantaj mı dezavantaj mı tartışılır.

yilmaz dedi ki...

Hayal kırıklığı: Oğuzhan, Güven, Ljajic, Boyd

Bence sezonun kırılma maçlarından biri, ilk yarıdaki gaziantep maçıydı. Vida'nın gereksiz kırmızısı, sonra Elneny'nin züper lig'in kasaplarıyla tanışmasında biraz agresif davranması neticesinde, iki hafta önce bir numaralı düşme adayı olan takım tarafından kevgire çevrilmek, o maçı çevirmek için oyuncuların pozisyonlarının saat yönünde 78 defa çevrilmesi, maç sonunda ikinci deplasman yenilgisini alan takımın en önemli iki oyuncusunun cezalı olması filan... Bence kartopunun ilk büyük yumağı o maçtı. Ligi ilk ikide bitirecek başakşehir ve trabzon ile arka arkaya oynamak ve bu maçlardaki çaresiz oyun filan berbat bir başlangıç yaptık.

Dark dizisindeki o mağaradan geçip, o maça gidip vida'nın kulağına eğilip "boşver düşürme, aut'a atar zaten amk yeteneksizi" demek isterdim :)

yilmaz dedi ki...

@fidddas şl ön elemelerinin tek maç olması bence dezavantaj. Biz kolay konsantre olan bir takım değiliz. Gerçi takım da değiliz daha da, o zamana kadar derme çatma bir kadro kurulacak.

Tek bir 90 dk'da kaderin belirlenmesi biraz riskli bizim için. Bir açıdan da Benfica ya da Kiev'in playoff'a gelmeden teklemesi için bir fırsat da olabilir.

fidddas dedi ki...

Yine eğer cl’ye gidersek ilk maç 25 ağustos, ligden bile erken. Yeni sezona 10 ağustosta başlıyoruz, 15 gün içinde tek maçlık bir tura çılacağız. İlginç olacak.

Ahmet Usal dedi ki...

@Basar

Hocam kim gidecek ya da takasta değerlendirilecek bilmediğimden bir şey demiyorum. Sadece beşiktaş muhabirleri youtube kanallarında dolaşan bir söylenti. Makul maaşa ilk 11 e değil ilk 16 ya düşünüyorlar belki, gidecekleri düşünürsek Atibadan başka yaşlı abi statüsünde oyuncu kalmayacak, o nedenle de düşünülüyor olabilir, adamın Valencia dahil kariyeri, tecrübesi var, Başakcity bile bir çok maçta kullandı. O yüzden nötrüm. Bi de hocanın basın toplantısında bu tarz GS de FB de falan oynamış oyuncu alabilir ya da bizden oraya giden olabilir dendi ya. Her nevi söylentiye kapı açar.

Ahmet Usal dedi ki...

@barreto

Hocam Ferguson kıstasları ve değerlendirmen çok güzelmiş, ama Hocadan olduğundan fazlasını beklemek sanki haksızlık olur. Olsa olsa türk işi FT olur sanki, açıkçası Avrupa başarısı çok beklemiyorum ama lige asılıp hep ilk üçte olacak, belki şampiyon da olacaktır. O da yeter zaten taraftarı arkasında tutmaya.

Sorun ekonomik kriz yönetenlerce nasıl yönetilecek. Hocayı az çok tahmin edebiliriz, medya desteği ve idaresi zaten güçlü tarafı, hep de olacaktır bence, siyasetle de kavgalı - arası kötü değil. Ama kalanı çok bilinmeyenli denklem. Diğer değişkenler sıkıntılı gelecekle ilgili.

turgay dedi ki...

Sezonun en iyisi: bence en iyi yok. herkes kötüydü.
Sezonun en kötüsü: tüm oyuncular, bir önceki yönetim, şuan sürekli ağlayan yönetim, abdullah avcı ve ekibi, ali naibi ve ekibi.
En sürpriz çıkış: sergen yalçın ve ersin.
En iyi transfer: tüm transferler çok kötüydü.
En kötü transfer: tüm transferler çok kötüydü.

bu sezondan iyi dersler alınmalı. büyük paralar harcama şansımızın olmadığı zamanlarda ne kadar kötü tercihler yaptığımız ortada. bilmediğin adamı almaktansa sana ne vereceği belli adamı almak en mantıklısı. bu yüzden eğer makul paralar verilecekse lig içinden adam almaya karşı değilim. ancak sonucu belirleyen faktörler de ortada.
bir kere sağlam bir takım savunman olmalı.
hücumda yaratıcı oyuncun birden fazla ve istikrarlı olmalı.
kalecin kaleci golleri yememeli.
fizik olarak güçlü olmalısın.
kötü de ısrar etmeden alternatif planların olmalı.

bunlar ilk aklıma gelenler. çeşitlendirilebilir durumlar ancak bu sene kadro kurmak için fazla zamanımız yok. bayrama kadar gidecek ve kalacaklar belli olmalı. bayram sonrası da takımı hemen kurmalıyız. geç kaldığımız süre bizden gider. tekrar yazayım bu rezalet sezonu iyi okumalıyız.

met1903 dedi ki...

Sezonun iyisi? Sergen
Sezonun en kötüsü? Yere yatsana
En sürpriz çıkış? Ersin
En iyi transfer? Yok
En kötü transfer? Diaby ya da hepsi ama en çok Diaby

GeceGezgini dedi ki...


Sezonun iyisi? Covid 19

Sezonun en kötüsü? Galiba Boyd&Diaby Besiktas tarihinde izledigim Ohen,Bebe dahil en kotu transferlerimiz olabilir

En sürpriz çıkış? Ersin'in son 3 maci, ondan once o da kotu bir goruntu veriyordu

En iyi transfer? Sergen ve Covid 19

En kötü transfer? Boyd & Diaby

Emrah D dedi ki...

Tam ters yönde bir hava var ama başıma bir şey gelmeyecekse ben Boyd'u beğeniyorum. İlk transfer olduğu zaman daha kötümserdim, açık alan harici hiç bir işe yaramayacak bir oyuncu aldık açık alan da bulamıyoruz yararlanamayız diye düşünüyordum ama açıkçası bir kanat oyuncusu için pas yeteneğini iyi buluyorum bence bize faydası olacaktır.

Kutlu Kutluer dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.

Sezonun en iyisi Sergen Yalçın
Sezonun en kötüsü Fikre Orman / Avcı / Karius
En sürpriz çıkış Performans açısından Atiba adam Burak'tan sonra en fazla gol atan oyuncu oldu
En iyi transfer Victor Ruiz
En kötü transfer Douglas

Yaklaşık olarak benim listemden göze çarpan perfomans verileriyle gelecek sezonun kadrosu :

Kale : Ersin, Volkan Babacan Maaş Toplamı 600 bin €
Stoper : Fatih, William Remy, Wessel Dammers, Erdoğan, Steven Caulker Maaş Toplamı 4 m€
Sağ Bek : Nazim Sangare, Gökhan Gönül Maaş Toplamı 2m €
Sol Bek : Rıdvan, Nsakala Maaş Toplamı 1m€
Orta Saha : Atiba, Oğuzhan, Ninua, Ljajiç, Josef De Souza(en azından bu ayarda) Dorukhan, Steven Defour Maaş Toplamı 12 m€
Sol Açık : Nkoudou, Doğukan İnci Maaş Toplamı: 2m€
Sağ Açık : Lens(Bu kontrattan çıkmak imkansız), Buraya bize bütçe dahilinde sınıf atalatabilecek bir adam bulamadım. Maaş toplamı 4m€
Forvet : Umut Nayir, Güven, Mandzukiç Maaş Toplamı 6m€

Toplam 32 M € Maaş ediyor. Gelecek bonservisli adamların parası gideceklerle denk düşer gibi.

Hem dengeli hem de derinliği fena olmayan bir kadro bence. Hayırlısı.

Huzeyfe dedi ki...

Bence Fatih ortalama üstü hatta gelişime açık bir 6 numara. Stoperde ve sağ bekte olacağını sanmıyorum orijini bu mevkiler olsa da. Zaten Sivas’ta top kesici çapa rolünde ekstra performans verdiği için ilk 11’e girebildi. Biraz M. Topal’ı andırıyor. Hamleli-sert, sarı kart almaktan çekinmeyen, topu kapınca driplingle veya uzun pasla takımı atağa kaldıran, uzaktan isabetli şut atan (henüz gol atamamış olsa da), nispeten ayağı iyi 6 numara. Necip’ten net olarak daha iyi oyuncu o mevkide. Biraz ağır, sık sarı kart görmesi de ondan. Tek hamleli ama yaşının da katkısıyla dinamik oyuncu. Presi de beceriyor ama geriden sırtı dönük top alıp dağıtabilir mi orası soru işareti. Ben genel olarak ümitliyim kendisinden.

beagle dedi ki...

Aslinda Ersin ve Ridvan'in gosterdigi mesaj net "Fiziken yeterli" milli gençler ilk 11de cogu transferden iyidir. Fizigi eksik olan da iyi yedek olur.

Ersin (Dogukan,Transfer) -1M


GG/Doruk(Kerem) 1-1.5M (Douglası gonder)

Marcelo-Alpay (Transfer,Erdogan) 2M

Nsakala(Ridvan,Ahmet) 1M

Oguzhan-Atiba (Fatih, Necip, Kartal, Atamer, Transfer) 3.5M

Lens(Mertcan, Boyd) - 4M

Ljajic(Oguzhan Akg) - 2.5M

Transfer(Almos, Güven) 1.5M (Nkudu gonder)

Transfer(Umut, Larin) - 4M

20-22M ile rekabetci olunur. Santrafor ve Sol açik golcü olursa gayet de basarili oluruz.
(Vida, Douglas ve Nkudu giderse tabi)

Alpay, Ahmet, Atamer, Fatih, Mertcan, Oguzhan Akgün ve Almos BJK ilk 11i icin şu anda bile aday oyunculardir. Hazirlik maclarinda dogru kullanilirlarsa en az 2 tanesi ilk 11 rahat oynar.

rey dedi ki...

Bizim hocayı, bir ara hocası da olan FT ile kıyasladım kendimce. İkisi de nev-i şahsına münhasır kişilikler. Bizimki biraz ‘koymuşum g.tüne dünyanın’ tavırları sergilerken, malum ‘kent kırosu’ doymaz bir egonun tutsağı olarak bu dünyada kazanılabilecek ne varsa ona talip. Bizimkinin futbolcu iken tek başına koca Alman mili takımını ameliyat etmişliği var. Diğeri, futbolcu olarak tek bir şampiyonluk bile görmedi. Bizimki hala ‘efsane futbolculuk’ günlerinin ekmeğini yerken, diğeri “Milan’dan kovulmak için önce Milan’a gitmiş olmak lazım” bahanesine sığınmış, burnundan kıl aldırmıyor. Bizimki henüz gönlüne göre kurulmuş bir takım yönetemedi, diğeri Hagi, Maldini, Shevchenko, Rui Costa, Schneider, Drogba gibilerle çalıştı. Bizimki boş vakitlerinde at yarışı oynuyor. Diğeri, UEFA kupasıyla çekilmiş fotoğraflarını torunlarına gösteriyor.

Bir an bizim hocayı Milan’ın başında düşündüm. Bir zamanlar Allegri’nin en önemli özelliği olarak gösterilen “sprezzatura” bizimkinde haydi haydi var, diyesim geldi. Sonra ne yaptığını bilmeyen Juventus geldi aklıma… Olum sizin Sarri ile ne işiniz olabilir, bu kadar yıldıza bu saatten sonra futbol mu öğretecek bu gariban, demek istedim. Bakın, buralarda sizin “studied nonchalance” dediğiniz şeyin doğaçlama olanı var, çuval dolusu paralar döktüğünüz yıldızlarınıza ara sıra antrenmanda bacak arası yapacak ve onlara, “ulan bu adam neden bizi hiç iplemiyor, şuna kendimizi gösterelim” dedirtecek birisi var, demek istedim.

Birisi “kendinde şey”, diğeri “kendisi için şey”.

Basar dedi ki...

GG gitmedi sanırım?

Ersin/Transfer (genç nesil kalecilerden)

GG/Dorukhan - Marcello/Erdoğan- Fatih Kuruçuk/Alpay - Nskala/Rıdvan

Ozzy/transfer/Dorukhan - Atiba/Fatih/Kartal

Lens/Boyd/Mertcan Töre/Doğukan İnci

Ljajic/Güven/Küçük Ozzy

Cisse/Umut/Güven (Larin'i de koyardım ama maaşı çok yüksek)

Basar dedi ki...

Ortaya bir de Mensah'ı ekleyecek kadar para var sanırım. Kadro zayıf gibi gözükse de lig bu sene standartlarında olursa iş yapar. Parasal olarak CL'yi istesem de ön elemeleri düşününce umarım CL'ye kalmayız. Başak bu sene yaşlı kadrosu ile CL'de çok yıpranır. Hele ligler seyirciliye dönerse bir çok stadyumda dayağı yerler, bu sene olduğu gibi rahat olamazlar.

Bu arada borç batağında parasızlıktan kırılan bir renkli camia yine transfere en gözde ismi alarak girdi. Bunlara artık UEFA ve TFF'den bir denetim geleceğini umuyorum.

beagle dedi ki...

@Basar
Mensah isi finansal olarak cok karmasik sanirim. Maasla birlikte temiz 10M Euro kontrat gerektiriyor. Hic ihtimal vermiyorum.

sports guy dedi ki...

Mensah yalan olur hakkaten ya. Ciddi piyasasi da vardir hala eminim, nasil Kayseri bonservisini alabildi bilmiyorum zaten. Herhalde bir is adami sov yapmak falan istedi, baska aciklamam yok.

Avrupa'da goruruz onu seneye muhtemelen.

Ahmet Usal dedi ki...

Mensahla ilgili iki sıkıntılı referans var, biri bizden, @beagle, diğeri de Uğur Karakullukçu.

İkisi de inanılmaz tembel bir oyuncu olduğunu anlatıyor, söylüyor. Bir de yine VOLE lerde herhalde değerlendirilmişti, Kayseri bonservisinin bir kısmını almış, 4.5 milyon Euroya kadar olan satışlarda hiç karları yok, Kayseri en az 5-6 bandında satmak isteyecek.

Bana bu açılardan bakıldığında olacak ya da mantıklı bir transfer olarak görünmüyor. Oyuncunun sadece iyi yaptıklarına bakılıyor, topsuz oyunda yok gibi.

Olur da ülke içine satılırsa alacak takıma büyük bir kazık olma ihtimali var, az da olmayan bir ihtimal, kısacası riskli transfer.

yilmaz dedi ki...

Bence Kayseri'yi son maçlarında yalnız bırakması da kötü referans. Zaten portekiz çıkışlı olup atletico'dan yolu geçmiş oyuncudan korkarım ben.

Basar dedi ki...

Tamam ya ne kızıyorsunuz :))

Ahmet Usal dedi ki...

@Basar :))

Hocam ben de mesela Koita derim, sen de ona kusur bulursun, ödeşiriz, sıkıntı yok :)

BJK4EVER dedi ki...

Abi Mensah o kadar paraya patlayacaksa olmasin yahu, ne gerek var. Ki Mensah da 8 numara ve orada kullanabilecegimiz Oguzhan var zaten. Tabii hoca tek forvet oynattigi icin belki 6-Oguzhan-Mensah yapmak ister, bilemem. Ama su mevcut butceyle parayi Mensah'a gommek akillica degil.

Kaleci galiba yuksek ihtimalle Sinan Bolat, belki Volkan Babacan olacak. Benim tercihim atan ve tutanin cok iyi olmasi, bence bu 2 isim bu kalite istedigini karsilayamaz. Ama galiba Sergen guclu oyun taraftari ve yabanci hakkini guclu oyuna direkt katki saglayacak mevkilere kullanmak istiyor. Benim fikrim o yonde degil, ama saygi duyuyorum.

Beklerde Caner ve Gokhan icin surekli bu sefer kesin gittiler deniyor, sonra hemen son teklif deniyor vs. Ben ikisinin de kalmasini isterim, ozellikle Gokhan'in. 3 yerli cikma zorunlulugu varken beklerde 1 yerli kullanmak isimizi transfer piyasasinda cok daha kolaylastirir.

Stoperde Marcelo-Vida takasi konusuluyor. Bence Vida Marcelo'dan iyi bir oyuncu, ama kaliteden fazla odun vermeden ciddi bir maas tasarrufuna gideceksek iyi olur, ustelik gelecek oyuncu kulubu ve ligi taniyan bir oyuncu. Ama birebir takasta maas sikintisi olabilir, muhtemelen biz Vida'nin maasinin bir kismini ustlenmek zorunda kalabiliriz. O bir kisim da ciddi bir kisim olacaksa bence hic girmemek daha mantikli olur.

Orta sahada Ninua tamam gibi. Oguzhan'la biraz benzesiyor. Yeni sezonda ayni sistemle devam edeceksek 6-Ninua-Oguzhan olur mu bilemiyorum. Cok iyi top yapan, kalite oyun saglayacak bir orta saha, ama hucum hatti bu orta sahaya kaldirtacak kadar skor uretebilecek mi soru isareti.

Kanatlara pek fazla soylenti cikmiyor, beklemek lazim.

Forvette Cisse ve Koita deniyor. Diagne ve Trezeguet o paraya gittikten sonra Koita ucuza birakilmaz. Ki adamlar sirket statusunde, sulaleleri raad adamlarin, ucuza birakmazlar. Koita para harcanacak adam degil. Cisse konusu tam anlamiyla neutral. Zamaninda cok iyi seviyelere gelmis, tecrubeli adam. Demba Ba'nin Basaksehir'de yaptigini bizde yapabilir. Ama tek forvette buyuk takimda oynar mi tam bir soru isareti. Ve seneye 20 gol atsa bile sac-bas yoldurtup o Gomez esigini atlatamayacakmis gibi beliyor bana. Ha, oyle bir tek forveti bulabilirmiyiz kolay kolay o da baska bir tartisma konusu.

Basar dedi ki...

Ya Mensah denince benim aklım Mensah Bonsu'dan seçicilik yapıyor. Direk ismi iyi adamın.

O isim bu isim fark etmez ama Sergen sanki kendi tarzında bir adamdan verim alır gibi geldi bana. Atiba'yı hala ilk 11'e yazmak bana ayıp geliyor. Aslında onun yerine kemik gibi bir adam alıp Atiba'yı 6/8 yedeği yapmak güzel olur. Atiba da genç takım, yardımcı hoca, ilk 11 hocası... şeklinde evrilerek on yıllar boyunca camiada kalsın istiyorum!

Hem tanışma/konuşma hem de gözlemleme hem de izleme şansım oldu. Muazzam bir karakter, bizimle her konuda uzun yıllar mayası tutar.

Basar dedi ki...

Ben Doğukan İnci ve Fatih Kurucuk transferlerini merak ediyorum. Bu iki topçu + Ninua yapıyorsak altyapıdan gelenler ile birlikte yeterince genç oyuncumuz olacak. BUnun üerine yaşlı ve/veya tecrübeli oyuncu transferi gayet dengeli olur.

Bana seneye yarışmacı bir kadromuz olacak gibi geliyor, muhtemelen de romantik biriyim. Ne olursa olsun Avcı'dan (ve Orman'dan) yediğimiz kazığın bir benzeri olmayacak.

Önümüzdeki sezon kaptanlığı Atiba ve GG'ye (gitseydi giderdi) verelim. Son maçta bu göreve çok yakıştılar.

sports guy dedi ki...

@Basar

Gg icin gitseydi giderdi demek cok da mantikli degil sanki, her an her sey olabilir gibime geliyor o tarafta. Bi bakmissin yarin Goztepe ile imzalamis, olur mu olur :)

Kalirsa kaptanligi almasina lafim yok ama.

beagle dedi ki...

Fatih Kurucuk bana bizdeki Alpaydan iyiymis gibi gelmedi. Biraz hantalliktan supheliyim.
Uzun severiz ama biri Marcelo/Gokhan Keskin, biri Zago/Lugano kivaminda olmali

dominic molise dedi ki...

sinan gumus veya koita'yi cisse'ye tercih ederim sanki.
oguzhan'in da bu sartlarda takimda yeri yok. yillik 2+ euro alacak oyuncu degil/verecek para yok.
keza lens, vida, n'koudou, ljajic. larin ust limit olacaksa belki.
orta sahada dorukhan ve fatih aksoy bence yeterli zaten.

ersin
douglas-erdogan-marcelo-ridvan
fatih aksoy
dorukhan-hasic
sinan gumus koita
larin

hasic'ten bi elmas! olmaz mi ki?

cemekici dedi ki...

Sezonun iyisi? Sergen, Atiba
Sezonun en kötüsü? Orman, Avci, Karius
En sürpriz çıkış? Ersin, Ridvan, Atiba, Fatih
En iyi transfer? Elneny, Fatih (iyi ki gitmis Sivas'a)
En kötü transfer? Nkoudou, Boyd, Rebecho, Douglas(bu sezon ozelinde) ve her ne kadar futbolculugunu begensem de, son yaptigi hareketle Ruiz.

Genelin aksine Diaby'nin Olcay vari bir bicimde daha farkli bir sistemde verimli olabilecegini dusunuyorum ama karari ben verecek olsam tekrar kiralamazdim.

Ersin 7-8 kilo verir, ve uzerine 2-3 kilo kadar kas kutlesini artirabilirse bence ust seviye kaleci olur.

Ridvan'in bu yastan sonra boyunun uzamayacagini dusunursek, biraz daha kutle kazanmasi disinda kendisine fiziksel olarak katabilecegi bir sey oldugunu sanmiyorum. Ama Roberto Carlos'un top zamaninin yari kutlesine gelse onun icin ve Besiktas icin yeterli olur.

Fatih'in fiziksel olarak yeterince iyi oldugunu dusunuyorum. Eger Atiba'dan ogrenmeye devam edebilirse bence Dorukhan'dan daha ileriye gidebilir, potansiyeli daha fazla diye dusunuyorum, top tekniginin daha iyi oldugunu dusunerek. Su videodaki sut ve paslari bunu gosteriyor bana kalirsa:

https://www.youtube.com/watch?v=-oJ-ajygsQE

Kisacasi, bu sene kendisini belirli olcude kanitlamis 3 degerli genc futbolcumuz var. Umarim gelismeye devam ederler. Ornek almalari gereken isim Atiba.

Basar dedi ki...

@cem 6-7 kilo verip 2-3 kilo kas kütlesini arttırmak bir PT (ki kulüpte muhtemelen vardır) ve bir diyetisyene (bu da klüpte vardır).bakar. Bence ilerisi için net kaşeye geçebilir.

Fatih şampiyonluğa oynayan bir takımda 30 maç 77 dk. Ortalama ile oynadı. Boy pos yerinde, Atiba gözetiminde Topal gibi bir maceraya girmeden net olur bu iş. Bu genç arkadaşlarla yaş ortalaması düşerken boy ortalaması da net uzayacak. Hem savunma hem de hücum anlamında çok olumlu.

Fatih Kuruçuk için de olumlu değerlendirmeler var. O da ayrı bir kule, yanına da marcelo çekersek Bazı maçlarda dağ gibi savunma olur! Final maçı analiz etmek için izlemeye değer.

Yeni bir jenerasyon ve dengeli bir kadro hayali içindeyim.

GeceGezgini dedi ki...

Basima bir sey gelmeyecekse Fatih’in sutlari cok kotu. Hizi da oldukca yavas. 100% emin degilim bizde is yapip yapmayacagindan.

yilmaz dedi ki...

Ligden düşmenin kaldırılmasını gerektirecek kadar zorlayıcı sebepler vardıysa, pandemiden sonra sezon niye oynandı ki? Adam her ne olursa olsun, hastalık bulaşan oyuncular varsa onları ayıklarak yolumuza devam edeceğiz diyip, sezon sonu düşmeyi kaldırdı. Düşme yoksa şampiyonluk da olmasın. Bu ne saçmalık ya.

Ahmet Usal dedi ki...

@yilmaz

Yayıncı kuruluş fiyat düşürmesin, maç sayısı ve ilgi artıp dönen para çoğalsın diye aldıkları geçici bir önlem, konuşuluyordu zaten.

Basar dedi ki...

@gecegezgini nasıl yani? Ne zamandan beri fikirlerimizi tartışamayacak hale geldik? Yaz tabi, hatta daha da detay yazsaydın keşke. Teşekkürler

Not: Bize 1 kule stoper önerisi borçlusun :)

Basar dedi ki...

Bence artuk Zaytung kendini kapatsın

BJK4EVER dedi ki...

@dominic

Hocam kusura bakma ama su koydugun kadronun oluru hicbir sekilde yok. Ha, sen istiyorsan ki 5.000 kombine bile satmayalim, sponsorlarimiz olmasin, taraftar bitsin-tukensin, takim birak sampiyonluk yarisinda yer almayi ilk 5'e giremesin falan o kadro olur. Ama Besiktas'ta olmaz oyle bir kadro. Feda doneminde bile bir Fernandes, Almeida vs vardi en azindan. Bu kadroyu kimseye aciklayamazsin.


BJK4EVER dedi ki...

Ulke sirk gibi vallahi. Ve en komigi bu abukluklar olurken medyada ciddi bir kesimin suspus olup destek olmasi, ve hicbir gazetecinin kritik sorulari sormamasi.

1 Sebep korona degil de yayin gelirlerinin kaybini telafi etmekse, niye yapiyoruz bunu? Sisirilmis paralar yerine lig hak ettigi degeri bulsa, takimlar da suni rakamlar yerine organik rakamlara bakip ona gore harcama yapsa daha dogru degil mi?

2 Korona'nin etkisi varsa sadece kume dusen takimlari mi etkiliyor? Sampiyonluk, hatta Avrupa kupasi katilim mucadelesi veren takimlar etkilenmiyor mu? Madem takimlar etkilenecekti, ligi neden oynattiniz israrla? Basaksehir niye sampiyon ilan edildi o zaman? Sampiyonun hak edilmis oldugu ortamda kume dusenler mi hak etmemis oluyor?

3 21 takimli ligdeki sikintilari gectim, diyelim bunun icin mantikli sebepler var. Bunu uygulamak icin dogru sezon Avrupa kupasi maclarinin agustos'a sarktigi, Euro 2021'in oynanacagi, sikisik fikstur mu?

4 Kural degisikligi yapilacaksa bunun oyunun basinda yerine oyun oynanirken veya oyun bittikten sonra yapilmasi etik mi? Bu sezon o takimlar niye mucadele etti peki? Gecen sene dusen takimlarin gunahi ne?

GeceGezgini dedi ki...

@Basar;

:)) estafurullah fikir yaz tabi abi:)) ben videoyu izledikten sonra o Fatih’in hafif yana yatarak attigi sutlari gorunce bunu yazdim:) Hani 80lerin 90larin agir futbol toplarina vuruyormuscasina ciliz vurdugu icin gozume carpti:) Fikir yaz ama lutfen, niyetim seni elestirmek degildi.

Kule stoper olarak da calisip donecegim:D

fidddas dedi ki...

40 maçlık 42 haftalık sezona hep konuştuğumuz 14 oyuncu gerisi potansiyelli genç formulü tutmayabilir. Bizim de fazlasıno kurmaya gücümüz yetmez.
Türkiye kupası(format değiştirirler kesin) ve avrupa ligini de dahil edersek 11 eylülden sonra toplam 55-60 maç falan yapılacak. Adelesi atmayan topçu kalmaz bu sene... seson öncesi bütün öngörüler yine çöpe gitti, sürprizli olur.

yilmaz dedi ki...

Sezonu bitirebilirebilene kupa vericeklermiş. :)

Basar dedi ki...

“ Abdullah Avcı, anlaşması gereği, yeni bir kulüpte çalışana kadar 2 sene daha Beşiktaş'tan yıllık 12 milyon TL kazanmaya devam edecek.

Bu süreçte Abdullah Avcı'nın anlaşacağı kulüpte alacağı maaş, Beşiktaş'taki yıllık kazancından az olursa, aradaki farkı Beşiktaş ödeyecek.”

https://twitter.com/tffsuperlig/status/1288166076648501254?s=21

Eğer bu oluduklarım doğruysa Yukardaki sorulara en haram yiyiciyi de koymak şazım. İki yakası bir araya gelmesin, yemesi nasip olmasın inşallah! Allah gani gani... Böyle kötü niyetli sözleşme hazırlayanlar için de aynı dileklerdeyim!

Emrah D dedi ki...

Avcı'nın sözleşmesiyle ilgili şunu anlamıyorum, imza atacağı herhangi bir kulübün bu sözleşmeyi bilerek asgari ücret teklif edip maaşı Beşiktaş'a ödetmemesi için ne gibi bir engel var?

@avcınınenayisi olmuşuz

beagle dedi ki...

@disco
Türkiye'de bu serefsizligi hem de milli takimdan alacagi para icin yapana imPARAtor deniyor.

Bence hazir/kaliteli cok genc oldugundan 40 maclik lige sicagim. Tabi Ersin ve Ridvan nasil kabullenildiyse, digerlerini de paşa paşa kabullenmek gerek.

Alpay, Almos, Atamer, Ahmet her türlü bu işi kotarirlar saglikliysa Mertcan da.

Kartal, Oguzhan Akgün, Ilkay, Erdoğan, Halil, Ridvan da gerektikce iş görür veya sinif atlayabilirler.

Sezon icinde herhangi bir anda 2 uzun sakat, 2-3 kisa sakat, 2 cezali desek 25 oyuncu kadar geniş kadroya ihtiyacimiz var.

11 genç + Ersin + Dogukan(3.Kaleci) hazir zaten.

Streslik bir durum yok. Tek gereken kararli sekilde bu genç havuzunu rotasyona katmak.
2-3ü ilk 11lik 3-4 tanesi de ilk 18lik degerde olacak muhakkak.

fidddas dedi ki...

avrupa kupaları, 2021 başına kadar milli maç takvimi ve 42 haftalık ligi yerleştirdiğimizde avrupa ligine giden bir takım

16 Eylül 2020 de Pazar-Çarşamba maç yapmaya başlarsa ve avrupada gruplardan çıkarsa sadece 7 maç günü kalıyor Türkiye Kupası maçları için.
- her pazar ve her çarşamba maç olacak
- devre arası tatili hiç olmayacak

kupa formatı grup formatından çıkarılıp tek maç elemeye dönse bile 8 ay boyunca 3 günde bir maç yapmak bana pek mümkün gelmiyor.

Huzeyfe dedi ki...

N’sakala ve Cisse gelirse Sergen’in sonu Çalımbay’a benzer bence.
İkisi de baya baya kötü transfer. Cisse 35 yaşında abi. Şaka gibi. Allah akıl fikir versin. Alanyaspor’un forvetini alıyoruz. Bir öncekini de aldık, aynı şeyi tekrar yapıyoruz. Bir tek kişi de çıkıp itiraz etmiyor.

Pheaglix dedi ki...

basaksehir'in seneye isi zor. zaten kadrolari yasli, o veteranlar da ligdense sampiyonlar ligine odaklanirlar. yuksek ihtimal daha ligin ilk yarisinda zirve yarisindan koparlar (avrupa icin ligin ilk yarisini feda etmeyi literature senol gunes effect olarak gecirebiliriz). 21 takimlik lig ile bence basaksehir seneye sampiyonluk adayi olmaktan cikti.

geriye uc bucuk dogal sampiyonluk adayi kaldi. trabzonspor'un avrupaya gidecegini sanmiyoroum. ellerinde cezayi erteleme secenekleri varsa bile secmezler. onun yerine lige odaklanip sonraki sene direkt katilim icin sampiyonluk denerler. yine kendi ayaklarina sikmazlarsa seneye ciddi sampiyonluk adayi trabzon. fenerbahce ve galatasaray zaten avrupa'da yoklar. onlar da sadece lige odaklanacaklar. ikisinin de felaket kadrolari yok ve dogru yonetimle ciddi sampiyonluk adaylari (belki fener biraz daha az ciddi).

geriye biz kaliyoruz. yine sikis tepis avrupa ve turkiye kupasi macli bir sezon bizi bekliyor. bir kez olmasi yetmemis gibi ikinci kez bilerek ve isteyerek gereksiz mac trafigi yaratildi. daha once aynisi play-off sezonunda olmustu ve yine posasi cikan takim biz olmustuk. simdi de gider on elemeyi gecemeyip avrupa ligine gideriz, yogun fiksturde alti angarya macimizi oynar doneriz. hatta gruptan falan da cikabiliriz, sonucta ilk ya da ikinci torbadan gireriz kuraya. ustune subatta martta da maca cikariz. daha bunun turkiye kupasi da var. neyseki oyle sampiyonluk iddiamiz falan yok da kayip sene olmayacak bu play-off senesi gibi.

umarim fifa'dan men yeriz de su rezillige ses cikarmayan belki uc bes kisi kendine gelir.

yilmaz dedi ki...

Çinli'leri beklerken Araplar geldi :)

Hasta ti dedi ki...

biraz emekli amcalar gibi olacak ama; gereksiz merhamete ne kadar meraklıyız, nedir yani küme düşmesinler, bu kadar kuralın kural olmaması ne sacmaliktir. is adamları toplaniyo , acıyo ve sonra affediyo. yabancı kuralı erteleniyo, noluyo ya noluyo, karar verme fetişi mi var bunlarda anlamadım ki:)

Ahmet Usal dedi ki...

@Hasta ti :)

Hocam kuralsızlık ta bir kuraldır, her duruma uyacak esnek planlama geliştirmeye olanak sağlar, zihin açar. Seni öldürmeyen şey güçlendirir, en zayıf yönün en güçlü yönündür aslında ilkesiyle bakıcaz artık. Mesela bu sene yabancı sorunumuz yok, o kadar çok maç oynayacağız ki gençler de seve seve oynayıp gelişecek, eğrisi doğrusuna yani:) bizim tarzımız bu, bir sistem olup düzgün işlediğinde orjinalliğimizi ve yaratıcılığımızı kaybederiz:)))

@yilmaz

Beşiktaşı alacam, kaç para diye sordu arap herhalde:)

Emrah D dedi ki...

maç trafiği istediği kadar sıkışsın, avrupada cl olsun el olsun her sene mart ayını görmeyi hedeflemek harici bir şey beşiktaş için düşünülemez olmalı.

beagle'a katılıyorum bir dolu gencimiz var uzun sezon bize yarar gençlere de kendini gösterme fırsatı olur. 11 genç + ersin + kaleci doğukana daha olmuşlardan fatihi hasici umutu güveni erdemi hatta sedatı ekleyince baya ciddi bir kadro genişliği ortaya çıkıyor. transferle bişeyle ilk 11 hadi bilemedin 14 kurulsa yeter kalan maç trafiğini rahat çıkarırız bu gençlerle bence.

fidddas dedi ki...

Şampiyonlar ligi ön elemesi hayırlı olsun, ben lokomotif zagrebin gelmesini isterim.

yilmaz dedi ki...

@fiddas Allah gönlüne göre versin kardeşim :)

O turu bay geçmemiz olası. AL'yi kazanan takım zaten Şl'ye gidiyorsa Fransa üçüncüsü gruplara, biz de q3'e zıplıyoruz.

Ahmet Usal dedi ki...

Doğmamış çocuk anne karnında bir altı aylık oldu, ön elemeleri geçip ŞL ye kalırsak doğmuş olacak. E donu da biçilir o zaman. Bir yandan geçemezsek ne kötü benzetme, adamı kendisinden soğutur.

Karius konusunda UEFA paşa paşa ödeyin demiş. Eğer bu böyleyse Ruiz konusunda da başımıza geleceklerin habercisi. İyi haber kötü habersiz gelmiyor.

sports guy dedi ki...

@yilmaz

Hocam demistim City ve Trabzon mevzulari bambaska diye. Gayet normal karar.

Ahmet Usal dedi ki...

Pardon ya, içinden bir iti haber daha çıktı.

Trabzonspor Avrupa Kupalarından men cezası aldığı için

Şampiyonlar Ligi grup aşaması: Başakşehir
Şampiyonlar Ligi 2.ön eleme: Beşiktaş
Avrupa Ligi grup aşaması: Sivasspor
Avrupa Ligi 3.ön eleme: Alanyaspor
Avrupa Ligi 2.Ön eleme: Galatasaray (25 Ağustos)

GS katılıyor, onların da maç trafiği bizden az olmayacak.

Emrah D dedi ki...

UEFA kupasını sürpriz biri almazsa 2. ön elemeyi de atlayacağız kurallara göre, ama o turun kurası UEFA maçları oynanmadan çekilecek kafam karışık nasıl halledecekler

fidddas dedi ki...

@yılmaz

avrupa ligi şampiyonu kuralını nasıl uygulayacaklar acaba,
avrupa ligi finali 21 ağustosta oynanıyor, bizim eleme kurası 10 ağustosta çekiliyor.

eğer sevilla, manchester united, başakşehir, inter, shakhtar dan biri kazanırsa rennes gruplara kalacak, ama bu durumun belli olması bizim maçın oynanmasından 3 gün önce :)

herhalde şöyle olur, hem bizi hem bize kurada çıkan takımı 3. elemeye doğrudan alacaklar. 3. elemeye doğrudan katılan takım sayısı 6'ya çıkacak 2. elemeden de 4 takımdan 2 tanesi gelecek. böylece 8 takımı 3. eleme ve play-off ile 2 takıma düşürecekler.

eğer böyle olursa bize 10 ağustosa yine lokomotif zagrep çıksın, sonra 3. elemede de lokomotif zagrep çıksın :)

tamamen saçmalıyor olabilirim :). çünkü bu tarihlerin tutması olayı bana garip geldi.

fidddas dedi ki...

kassesia dayının sitesine de baktım
o da bir açıklama yapmamış bu bizim 3. elemeye katılmamız hakkında
https://kassiesa.net/uefa/seedcl2020.html

fidddas dedi ki...

şöyle birşeyler var wikide. benim anladığım bize sıra gelmiyor. krasnodar ile ilgili bir değişiklik oluyor. benim kafam karıştı

At the time of the draw for the second qualifying round (League Path) is held on 10 August 2020, it cannot be certain whether the Europa League title holder berth will be vacated as at least one of the quarter-finalists of the 2019–20 UEFA Europa League do not qualify for the 2020–21 UEFA Champions League through their domestic leagues. Therefore, this draw will proceed as normal per the default access list, and will not be changed regardless of whether the matches have been played, even if at any time during the final eight tournament of the 2019–20 UEFA Europa League, to be concluded with the final on 21 August 2020, that it is certain that the Europa League title holder berth will be vacated (after only any of Sevilla, Manchester United, Inter Milan, Shakhtar Donetsk and İstanbul Başakşehir remain in the competition). If eventually the Europa League title holder berth is vacated, "adaptive re-balancing" will start from the third qualifying round (League Path), whose draw will be held on 31 August 2020, and the following changes to the access list will be made:
The third-placed team of association 5 (France) Rennes will enter the group stage instead of the third qualifying round.
The third-placed team of association 6 (Russia) Krasnodar will enter the play-off round instead of the third qualifying round.
If Olympiacos, who qualify for the 2020–21 UEFA Champions League third qualifying round (Champions Path) via their domestic league, win the 2019–20 UEFA Europa League, "adaptive re-balancing" will start from the third qualifying round (Champions Path).

yilmaz dedi ki...

@sports guy evet, hatırlıyorum mevzuyu. Ama ben aynı mevzular olmasa bile bi esneme yapabilirler diye düşünmüştüm. Sonuçta durumun aynı olmadığını sıradan taraftara anlatmak kolay değil.

@fiddas, @disco evet tarih konusunu hiç düşünmemişim.

@ahmet GS yolunu bulur yine. İlk turda elenmelerine hiç şaşırmam. Östersunds'a bilerek elendiklerini düşünmüyorum ama kaymağını iyi yediler. Fakat ne olursa olsun sezonu erken açmak, transferleri erken yapmak zorunda kalmak, ilk turda basit bir takıma elenmenin karizmaya atacağı faça filan derken çuvallayabilirler.

Bence esas sorun bizim elemeleri nasıl atlatacağımız önemli. Daha önce bir kaç kez papağan gibi tekrarladığım üzere, ŞL'ye elemeden gitmek çok çetrefilli bir yol. Tek kaybı da maalesef "ŞL'ye katılamamak" olmuyor. Takım elemeler için yatırım yapıyor, erken sezon açıyor, erken form tutuyor ve takım elendiğinde de neredeyse kimse "ya zaten küçük bir ihtimaldi, moral bozmaya değmez" demiyor.

İnşallah gruplara kalırız. Rakiplere bakınca her zamankinden daha kolay. En babası Benfica ve Kiev. Ama bizim durumumuz sıkıntılı. Bir de playoff öncesi elemeler tek maçmış. Ondan da tırsıyom.

fidddas dedi ki...

biz kesinlikle 2. ön eleme oynuyoruz. eğer avrupa liginde bahsi geçen takımlar şampiyon olursa rennes gruplara krasnodar play-offa doğrudan gidiyor. kalan takımlar standart eleme ile play-off için kalan 3 takımı belirliyor.
böyle bir senaryo olursa ve biz 2. ön elemeyi geçersek kiev ve benfica ile seri başı olarak 3. ön elemeye giriyoruz. hep seri başları tur atarlarsa kiev ve benfica seri başı, krasnodar ve biz seri başı değiliz. 3. ön elemede kiev yada benfica elenirse biz play-offta seri başıyız.

2. ön elemede lokomotif zagrep, 3. ön elemede rapid wien gelsin :)

BJK4EVER dedi ki...

https://www.youtube.com/watch?v=YGvy379ZcSo

Emrah D dedi ki...

@fidddas

wikiden kopyaladığın statüde tutarsızlık var sanki anlamadım. rennes şuraya krasnodar buraya gidecek denmiş ama ne bu bilgi nereden geldi bir referans verilmiş ne başka yerde aynı bilgi var. Vatandaşın biri kafasına göre mi yazmış anlamadım. 11 takımdan 2si gidecekken 3ü gidecek bunu nasıl ayarlayalım sorusunun en doğru cevabı birini direk gönderip diğerini son tura atmak nasıl oluyor diyeceğim de uefadan hakkaniyetli iş beklemek zor.

danimarka ikincisini de al 12ye tamamla iki tur oynat (zaten şimdiki durumda da en az oynayan iki tur oynayacak) 3 takımı gönder gitsin. eğer kendi liginde şampiyon olanlardan biri kazanamazsa 3 takımın en düşük puanlı ikisini kendi arasında bir tur daha oynat toplamda daha kısa sürede daha az takıma maç yaptırarak daha hakkaniyetli şekilde belirlersin.

fidddas dedi ki...

puanımızın yüksek olmasının büyük avantajı var şl elemelerinde. ilk maçın çok erken olması dışında pek fazla dezavantajımız yok. zaten ilk turu geçersek lig başlayana kadar 3. eleme de oynanmayacak. o yüzden bir şekilde o tek maçı geçip hazırlığa devam etmeliyiz.
tek maç olması beni de düşündürüyor ama belki avantaja da çevrilebilir.
ortada şl havucu varken gruplara kalmaya uğraşmıyorum demek olmaz. gruplara kadar gitmeye çalışacağız 35-40 milyon iyi para.
bazı oyuncuları ikna etmek için de kullanılabilir ama maaş tavanına dikkat etmek gerekiyor. playoffa kadar gelmek için 60-70 milyonluk takım gerekmiyor. eğer playoffa kadar benfica veya kievden kurtulursak 30-35 milyonluk takımla gruplara kalırız. bu yıl üstüne sıkışık fikstür de geldiği için gruplarda 3. olmak çok elzem değil.

galatasaray elenmesinin çok sıkıntı çıkarmayacağı rakip olursa hemen elenir zaten. onların ilk maçı 17 eylülde, bizim 25 ağustosta. ama onlar 17 eylülden sonra gruplara kadar her hafta bir maç yapacaklar. ft o riski almaz, en uygun yerde elenir.

fidddas dedi ki...

@disco
benim anladığım ön elemeler için kuralar çekildikten sonra onu bozmayı istemiyorlar. 3. ön eleme için kura çekimi şampiyon belli olduktan sonra 31 ağustosa olduğu için 2. ön eleme oynayan takımların statüsünü bozmamışlar.

3. ön eleme oynayacak takımlarda da krasnodar ülke sıralamasından dolayı beleş playoff almış oluyor. 2. ön elemeden 3 takım getirip 3. ön elemeden direkt katılacak 3 takım bırakmaya çalışmışlar.

benim anladığım bu :)

Emrah D dedi ki...

bir de şu var, playoff kuraları henüz üçüncü tur oynanmadan çekiliyor bu yüzden kura esnasında puanı daha yüksek takımın tur atlayacağı varsayılıyor. yani diyelim ki biz rapid wien'i çektik, kiev plzen'i çekti, benfica gent'i. mesela gent'in benfica'yı elediği ihtimalde kievle biz seribaşı olup gent ve krasnodardan birini çekeceğiz gibi bir durum olmayacak.

benfica gent eşleşmesi ve kiev plzen eşleşmesi seribaşı beşiktaş rapid eşleşmesi ve krasnodar bireysel olarak serisonu olacak ve o şekilde maçlar oynanmadan kura çekilecek. yani bizim seribaşlığına yükselmemiz için benficayla kievden birinin değil bizim çekmiş olduğumuzun elenmiş olmasını bekleyeceğiz ve rastgele bir serisonu takımla değil favoriyi elemiş serisonu takımla oynayacağız. durum biraz kelek yani.

biz rapid wien'i çekelim, kiev plzen'i çeksin o eşleşmeyle eşleşelim.

sonuç olarak döndü dolaştı sokuk gsden 2-3 hafta önce sezon açma işi bize girdi anasını satayım.

yilmaz dedi ki...

N'sakala transferi gerçekleşmiş sanırsam. Maaşı da 800b€. Bu kadar şey söyleyip, Burak'ın indirilmiş maaşını bile ödeyemeyiz denip, GG ve Caner bizim şartlarımızı kabul ederse diyip 30 yaşında bir sol beke bu maaşı vermek tezat ama. Tek güvencemiz de Sergen Hoca'nın eski öğrencisi olması. Oyuncuya sözüm yok ama, yönetimin ve hocanın açıklamalarına göre 800b€ maaş, yıldız oyuncuya verilecek maaş. Neyse, feda sezonunda Olcay'ın maaşını da çok bulmuştuk, hikayenin sonu mutlu bitmişti. İnşallah aynısı olur.

fidddas dedi ki...

@disco haklısın
2. ön elemede alkmaar ve lokomotif zagrebin eleneceğini ve rennes'in direkt gruplara kalacağını varsayarsak
ve
biz de playoffa kadar gelirsek plzen, wien, paok, benfica ve kievden biriyle eşleceğiz. (ilk 3.den biriyle zaten 3. ön elemede karşılaşmış ve elemiş olmamız gerekiyor. )

playoffta plzen yakışır :)

turgay dedi ki...

Fizik gücü iyi takımlarla oynamamalı tercih ederim. Ayrıca 18 gün içinde çok fazla transfere ihtiyacımız var. Ben ilk turda eleneceğimizi düşünüyorum şu ortamda

Ahmet Usal dedi ki...

Bu ŞL Önelemeleri Milli Takımın Dünya Kupasına katılmadan önce yapılan hesaplara benzedi iyice. Durumu en iyi @BJK4EVER ve @diskonnektus erektus özetlemiş:)

Ben de @yilmaz ve @fidddasın dediği gibi bir ÖSTRÖ neyse faciası bekliyorum:)

@yilmaz

Yabancı kuralı bu sene rafa kaldırılınca o transfer normal hale geldi. Caner 800 bini 31 yaşında kabul etmeyecektir zaten. Ha Yabancının yedeği Türk planlaması kelek.

Umarım GG ile anlaşırlar, tecrübe böyle zamanlarda önemli bir barometre. Yerini dolduracak bir Türk isim de yok.

Bir de, tek maçlık elemelerde rakip analizi çok önemli, bu konuda bilinen en iyi isimlerden biri Lucescu. Hazır Dinamo Kievden ayrıldı, herhangi bir başlık altında bir el atsak, bir maaş verip desteğini alsak çok güzel olurdu. Uçuk fikir ama ŞL Öneleme labirentinden çıkmak için bazen uçuk fikirler de işe yarayabilir. Hani Sergenden de bir kapasite gösterisi bekleyeceksek tam zamanı bu işte. İyi taktisyen-analist desteği şart.

Ahmet Usal dedi ki...

@turgay

Hocam 68 lilerin sloganıyla cevap vereyim : Gerçekçi ol, imkansızı iste :)

Emrah D dedi ki...

@fidddas

eşleşme bozmak bir yana bizi hazır geçtiğimiz turdan sonra diskalifiye edip elediğimiz takımı yürütmüşlerdi işlerine gelince bozabiliyorlar :)

dediğin gibi bir zagreb wien plzen şeklinde yürüyebilirsek kendimizi gruplara atabiliriz

@Ahmet Usal

luce kievden tam ayrılmıştı ki geri döndü

ben olsam shakhtarla portodan beleşe kiralık oyuncu isterdim rakiplerinizi CL gelirinden etmek istemez misiniz diye

800bin euro bence nsakalaya çok ve de gereksiz. sergen hocayı bir seviyorum bir uyuz oluyorum enteresan bir ilişkim var şu aralar.

F.N. dedi ki...

Öncelikle herkese selamlar. Senelerdir burayı takip ederim okurum ama yazma fikri aklimda yoktu. Ben de sizlerle artik ayni ortamda yorum yapmak isterim.
Transfer haberlerini okudukça (nsakala,cisse , wellinton) rıza calimbay donemi transferleri aklıma geldi inşallah sonumuz ayni olmaz.

Ahmet Usal dedi ki...

@diskonnektus erektus :)

Fikir süpermiş, düşmanımın düşmanı dostumdur:) Luce haberine üzüldüm, sinekten yağ çıkara çıkara takım buralara kadar geldi, neden daha fazlası olmasın diye hayal kuruyor insan, ihtiyaç feci çünkü. Kendi adıma ŞL ye uzanma ve oradan bir 4 puana, sonrasında da ligde 2.lik ve yine ŞL ye önelemeden dahi olsa katılmaya çalışmaya her şekilde fitim.

Tam da bu nedenlerle, Çalımbay dönemi gibi takıma gelecek vasat transferlere eğer birlikte bu hedeflere vardıracaklarsa okeyim. Hatta Diaby alınacak gibi bein haberleri vardı, yani diyelim Koita kalibresinde bir pivotun arkasına bir 10 golü rahat olur, ona bile hayır demem. Amaca giden yolda her şey olmasa bile bunlar mübah benim için.

@F.N.

Hocam hoşgeldin, buyur, atış serbest :)

fidddas dedi ki...

@disco

hocam kılıf ararsa bulur koskaca uefa.
zaten orjinal kurala göre en çok hakkı yenen biz değiliz, kopenhag olacak. çünkü fransa 3.sü direkt grupları kalınca 12. ülke(danimarka) 2. sinin 2. ön elemeden kalması gerekiyordu. ama adamlar şu anda AL 2. turdan katılıyorlar. zaten sanırım olay da buradan kopuyor, her iki şampiyona için de kuralar AL/ŞL 2020 şampiyonları belirlenmeden çekildiği için AL den kopenhagı ŞL ye almıyorlar.

gerçi trabzonun da 2011 sezonunda saçma bir durumu vardı. feneri diskalifiye edince ikinci kez eleme oynamışlardı sanırım.

Unknown dedi ki...

Beyler Merhaba,
Kusura bakmayın, posttan alakasız birşey soracağım.
Bir Telegram grubu/kanalı vardı. Bizim maclarin tamamını indirilebilir olarak paylaşıyordu. Telegram'i silmiştim tekrar yukleyince de bulamadım.
Biliyorsanız paylassaniz bizahmet.

Unknown dedi ki...

Maalesef bende de benzer bir durum oldu. Eser Bey benzer biseyler yazmıştı Twitter'da.
Hatta Sergen'in biraderi de sanırım altyapıda hocaymis sanırım. Ben Yalçın soyisimli birini hatirliyorum geçmişte görev yapan sanırım aynı hocadır.

Bu arada Rıza ve Sergen'in ben açıkçası aradan para alma dertlerinin olduğunu düşünmüyorum ama uluslararası futbolcu takip etmiyorlar.A Fransa ligi, Ertuğrul Arjantin'den Milli Takımlar Koordinatörü Ermeni Hoca ile yakınlık, A.Hunter bu konuda TR'nin en iyisiydi Basakcity'de. Belki yeni nesil hocalardan baska çıkarılabilir.

Basar dedi ki...

Herkese iyi bayramlar :)

F.N. dedi ki...

Herkese iyi bayramlar ama galiba bayramın kötü haberi geldi. Wellinton-fatih takasi gerceklesmis. Hic iyi yolda gitmiyoruz. Bu takasin bence hiç bir mantıklı açıklaması yok. 22 yaşında şampiyonluga oynuyan takimda banko oynayan adami verip 31 yaşında vasat stoperin transferine izin vermek Beşiktaş'a ihanettir.

GeceGezgini dedi ki...

Yine basima bir is gelmeyecekse ve eger gercek haber ise; Fatih in takasta kullanilmasina hic uzulmedim. Cidden Fatih’in bizim maclar dahil hic bir artisini hatirlamiyorum sahada. Necip V2 bir adam bence ve Sergen’in bir bildigi vardir demek ve inanmak istiyorum.

Huzeyfe dedi ki...

Şeye sürülecek akıl yok Beşiktaş adına karar alan insanlarda, kimse kusura bakmasın.
Beşiktaş’ın geleceğine bomba koymak demek bu. Aldığımız adama bir bakın, beş sene saha 25 yaşında önce Katar ligine kadar düşmüş. Bütün Avrupa tecrübesi Alanyaspor macerasından ibaret. Leş gibi transfer. Bir de 3 yıllık kontrat imzalamışız. Bi bok olmaz bizden seneye de.

BJK4EVER dedi ki...

Vallahi Fatih'i ben de begenmiyorum da, bir de gercekler var.
Ertelenmis olsa bile 1 sene sonra yerli oynatma zorunlulugu olacak, ustelik altyapi zorunlulugu olacak. Ersin, Ridvan ilk 11 oyuncusu olacak mi belli degil. Oguzhan, Dorukhan nasil donecek bilmiyoruz. Umut ilk 11 oyuncusu asla olamaz, Guven'in gelisim gostermesi lazim. Fatih super oyuncu olmasa da bu kural onu degerli kiliyor.

Lig 4.sunde banko 11 oynamis bir oyuncuyu bu kadar kolay gondermek dogru degil. O oyuncu yerli ise bu kadar kolay gondermek sacmalik. O oyuncu henuz 23 yasinda ise ahmalik. O oyuncu ustelik senin altyapindan cikmissa is bilmezlik. O oyuncuya karsilik yedege dusmus 31 yasindaki stoperi aliyorsan bu aptallik.

Fatih'in cok degil 1 sene sonra 3-4 milyon euro'ya Istanbul kuluplerine gitme ihtimali var, ama Welliton'dan Marcelo cikar mi? Imkansiz bence. Hatta bence yuksek ihtimalle gelecek sene daha 2 sene devam edecek kontratindan yabanci kontenjani acmak icin zarar karsiliginda cikmaya calisacagimiz bir vasat oyuncumuz daha olacak. Welinton'dan Brezilya'da 10 tane rahatlikla bulabiliyorken bir Fatih Aksoy kolay bulamiyorsun, aci ama gercek.

Daha once Sergen'in tembel yapisi sikinti yaratabilir denmisti, goruyoruz maalesef. Scouting departmanimiz olsa eyvallah, ama scouting departmani=menajerler ve hoca bilgisi olunca sikinti doguyor. Brezilya'da onlarca Welinton varken bu kadar agir bir bedel oduyoruz hoca'nin oyuncu havuzu bir Riza Calimbay, Samet Aybaba gibi genis degil diye.

Su an da daha transfer doneminin basi. Daha nasil sacmaliklar gorecegiz bakalim.

turgay dedi ki...

Elinde daha gönderemediğin roco ve mirin varken bu transfer saçma sapan bir iş. Beşiktaşın gönüllü scout tayfasına bakalırsa transferleri hocanın kardeşi yapıyor. Adamlar baya baya komisyon transferleri diyor bunlara ki bana da öyle geliyor. Fatihin gönderilmesi bence de hata. Kontrat uzatıp 2 sene kiralayabilirdik. Böylece daha olgun geri dönüş yapabilirdi. Nereden bakarsak bakalım hem kontrat süresi hem oyuncunun performansı hem de Fatih düşünülünce kötü iş oldu bu transfer.

yilmaz dedi ki...

Yabancı sınırı 1'e indirilsin.

sports guy dedi ki...

Tahmin ettigim seyler cikiyor tek tek, anadoludan transferler disinda fazla hareket beklemeyin demistim.

Ha yine de eger su sozlesme gercekten 3 yilliksa mukemmel is valla. Hadi avrupa'dan statusu yuksek adamlara 30+ yasindayken ve yabanci serbestisi varken 3+ yil sozlesmeyi bi derece anliyorum da, anadolu'dan aldigin 31 yasindaki topcuya 3 yil sozlesme cakmak muthis. Demek ki nskala falan da gelirse 30 yasinda 4 yillik koparacak bizden. Bravo valla.

Emre Toraman dedi ki...

Bu transfer bu şartlarda gerçekleşiyorsa yabancı/altyapı kuralı olmasa bile büyük saçmalık bence. "Altyapıdan en fazla 1 oyuncu sahada olabilir" kuralı olsa ancak o zaman anlaşılabilecek bir iş.

Fatih Beşiktaş'ta olur muydu, tabi ki garanti değil ama şu anda Mehmet Topal'ın Dardanel'den Galatasaray'a geldiği seviyenin kesinlikle üstünde bir 6 numara.

Sergen ne kadar zeki olursa olsun bu işin teorisine ve günceline ne kadar kafa yorduğu ve yoracağı malum. Kafasındaki ideal futbol diyebileceğimiz şey de, 15-30 yıl önce 3 büyüklerde futbolcuyken öğrendikleri ve Anadolu'daki teknik direktörlük kariyerinde edindiği tecrübelerin bir harmanından ibaret doğal olarak.

Velev ki Fatih bu "ideal"e uymayan, Welinton da cuk oturan bir adam. Yabancı/altyapı kuralı da yok ve hiç olmayacak. Bu nasıl bir menajerlik sistemi ki biz hep kazıklanan tarafta olabiliyoruz. Yerli ihracatının şöyle veya böyle bu kadar arttığı bir dönemde, lig 4.sünde(ki 10 hafta ile bu sezon en fazla lider olan takım) banko oyuncu olmuş, 22 yaşındaki bir oyuncuyu minimum 3 milyona pazarlatamamak nasıl mümkün olabiliyor. Cinsiyetçi tabir için özür dilerim ama, hep mi anamızı soruyor bu menajerler, hiç mi babamızın hatrını soran yok?

Sen 3 milyona Fatih'i sat da, 1 milyonuyla istediğin Welinton'u veya Güney Amerika çıkışlı 10'larca Yelinton'dan, Zelinton'dan birini yine alırsın.

Ruiz giderken, İspanya'da her türlü piyasası olan bir oyuncu olduğu halde, yaşından ve pandemi sonrası ekonomiden dolayı şahsen hem maaşını karşılayacak hem de bonservis ödeyecek bir takım bulunamayacağını düşündüm, o yüzden çok eleştirmedim. Burak, alacaklarına karşı makul dedim. Ama bu oyuncu gönderme işi %100 oranda başarısız bir portföye doğru gidiyor ve çok can sıkıcı olmaya başladı. Demirören dönemine dönüyor gibiyiz bu kulvarda.

BJK4EVER dedi ki...

Maas butcesini dusurecegiz dedigimiz noktada 2022'ye kadar sozlesmesi olan ve aldigi para yillik 1.350k tl (=200.000 euro) olan bir oyuncuyu gondermek de bir ayri enayilik.
Nereden tutsan elinde kaliyor bu transfer.

Emre Toraman dedi ki...

Yapılacağından değil de "in an ideal world" olarak fikrimi söyleyeyim bu arada. Sürdürülebilir bir sistem için idari/teknik kadronun mutlak ihtiyacı olan bir pozisyon var bence. Diğer sektörlerde böyle bir pozisyon ve iş literatüründe bir adı muhakkak vardır, futbolda da vardır belki de, cahilliğim için özür dilerim.

Kadro değerleme, dışarı scouting ve pazarlama sorumlusu. Belli ki mevcut yönetim, menajerler ile bu işi kulüp menfaatlerince sağlıklı yürütebilecek bir ilişkiye sahip değil. Görev tanımı, eldeki oyuncuların(bunlar üzerimizde yük değil, bunlar öyle veya böyle bizim assetlerimiz aslında) profillerini oluşturmak, elden çıkarılacak oyuncuların profiline uygun kulüp/lig araştırmak ve bu kulüplerin scouting ekipleriyle, futbol direktörleriyle(Monchi vs.) pozitif ilişkiler kurmak.

Çebi "Ağlamaya devam edeceğim" diyor ama "Sat demek kolay, resmi teklif yok" savunmalarının arkasına saklanmak klasik Türk futbol camiası kolaycılığı ve ezberciliği gibi görünmeye başladı. "Enkaz edebiyatı yapıyorlar, bunu ben de yapardım" saflarına, ceplerinden para vermeleri gerektiği konusunda kesinlikle katılmasam da, bu vb. transferler artarsa şahsen yaklaşacağım, sportif başarıdan aşağısı da kurtarmayacak. Bu da naçizane kendi çapımda bir uyarı/müşteri tehdidi olsun.

Fatih vasat oyuncunun teki. Bu yaştan sonra bir cacık olacağını sanmam. Sergen muhtemelen oyuncular kampa yetişsin diye hayal satmayıp alınabilecek oyuncuları hemen kadroya katın diye yönetime bastırıyor. Yoksa transferin son günlerinde çok daha saçma transferler yapılacaktır. İyi bir 6 numara, sağ bek ve golcü transferiyle şampiyonlar ligine kalabiliriz diye düşünüyorum. Bu ekonomik çöküşte bakalım neler göreceğiz.

Emre Toraman dedi ki...

"Kadro değerleme, dışarı scouting ve pazarlama sorumlusu"na diğer sektörlerden örnekler pawn shop'lar, art/antique dealer'lar ve high end emlak danışmanları olabilir sanırım.

Pozisyonu da bir kişiden iki kişiye çıkardım bu arada. Bir çırpıda aklıma gelen örnek profiller: Pascal Nouma ve Uğur Karakullukçu. Pascal, sosyal zekası yüksek, şeytan tüyü var diyebildiğimiz, pozitif ilişkiler ve pazarlama sorumlusuna bir örnek. Uğur Karakullukçu da evinde oturup günde 10 saat Dünya'dan futbol maçı ve futbol yorumu izleyip, blog, taraftar forumu falan okuyacak dışarı scouting sorumlusuna bir örnek. Kadro değerleme kısmı bu ikisinin sentezinden ortaya çıkar zaten. Ülkede bulunması çok da zor olmayan, en yaygın insan stereotiplerinden 2'si bence.

Beşiktaş gibi kulüplerde yapılacak şey değildir muhtemelen ama ben mi bazen çok naif düşünüyorum, büyük resmi göremiyorum; futbol piyasamız mı bu düşünceleri bile yenilikçi kılacak kadar primitif onu bilemiyorum işte.

Huzeyfe dedi ki...

Beşiktaş taraftarı sahaya kim çıksa alkışlar nasıl olsa diye düşünüyorlar. Geçmişte de taraftar “sabote etmeyin, UEFA’ya gidelim” kafasıyla hareket etti.
Taraftar olarak “Fatih iyi futbolcu değil, Necip gibi” filan dememek ve durumu kabullenmemek lazım. Tepki göstermek gerek. Geleceğimizi böyle dinamitlemeye kimsemin hakkı yok.

@BJK4EVER
Aynen katılıyorum. Welinton gibi adam bulmak zor değil, düşünün 31 yaşında bir futbolcu, kariyeri boyunca kendisi için bonservis ödenmemiş. Yapılan ölü kontrat, Welinton’un 3 sene boyunca eforla oynaması için hiçbir incentive yok.

Çok öfkeliyim ben. Cidden artık bu akılsızlık beni zorluyor, zaten bok gibi ülkede herşey, buna futbol da dahil artık. Aklım üstün gelecek birgün dönüp bir daha bakmayacağım Beşiktaş’a.

beagle dedi ki...

Welinton degil de Akpom 2-3m bonservis deniyor. 200-300 bine afrikadan cok daha iyisini alirsin.

Bir takimda mi ligde mi, 52 maç 3 gol gibi istatistigi vardi. Super golcü afferim.

yilmaz dedi ki...

@Huzeyfe aynen katılıyorum. Dünden beri bazı twitter hesapları sözleşmiş gibi aynı şeyi söylüyorlar. "Fatih'in olacağı budur" diye. E be güzel kardeşim, adamın sezon sonu bize döneceği sezon başından beri belliydi. O zaman da "gelmesin bundan en fazla Necip olur" dedin mi? Demedin. Şimdi berbat bir transferin öznesi oldu diye, öbür taraftaki rezilliği kapatmak için çocuğu bokluyorlar.

Şu teknik direktör korumacılığı bizi bitirdi, halen daha devam ediyoruz, akıllanmadık. Sergen Yalçın "transfer gurusu" da mı "Sergen istiyorsa bi bildiği vardır" deniyor, aklım almıyor. Sergen en nihayetinde en iyi derecesi üçüncülük olan, onu da bu sene alan bir hoca. Kendisinin sezon başı kurduğu takım küme düştü sezon sonunda. Hangi referansla seçtiği oyuncuya kayıtsız şartsız kefil olabiliyoruz?

Welinton gerçekten lazımdıysa ve alınacaksa al parasıyla, Niye Fatih'i veriyosun? Kaç para ki bonservisi? 10 m€ istediler? "Fatih'i napcan başkan gel sana 1.5m€ vereyim sen bırak bize bu süper yıldızı" deseydin. Lig beşincisi 31 yaşındaki stoperini sana kakalayabiliyorsa, sen de lig dördüncüsünde kadronun ana parçalarından biri olan oyuncunu birine satabilirdin pekala.

F.N. dedi ki...

Türkiye'de transfer teknik direktörlere bırakılmamalı. Rıza calimbay da ayni boyleydi. Adem dursun-Kürşat-youla ile bizi vasatliga mahkum etti Şenol Güneş de tek bildiği burak volkan serdar aziz diye her transfer döneminde konuşuyordu

F.N. dedi ki...

Koskoca kulüpte futbol aklı ortaya koyacak bir insan olmaz mi? Bu kadar vasat futbolcu seviciligi bir bizde var. Wellinton nsakala gibi adamları alıp şampiyon olabileceğine inanan bir yönetim ve teknik ekip muhtemelen devre arasını görür diye tahmin ediyorum. Sonra bir de bu adamlardan kurtulmak için bir bu kadar masraf yapıp başa saracağız.

planck dedi ki...

sezonun ekşibeşiktaşlısı: cochise..

----------

sergen hep kötü durumlardaki takımları alıp performans arttırarak isim yaptı. yanlış bakmadıysam beşiktaşa gelmeden önce 8 takım çalıştırmış. 3 takımla yaz dönemini geçirmiş. bunlardan biriyle eylül sonu, biriyle ekim sonu diğeriyle de ocakta yolları ayrılmış. bildiğim vasat adamı bilmediğim kasetten iyi gözüken topçuya tercih ederim gibi özlü sözlerle gelebilir yakında.

Welinton'un geliş biçiminden ötürü oyuncuya gereksiz bir tavır olduğunu düşünüyorum. Vasat oyuncu mu ? Evet ama ligde vasat olmayan kaç stoper var ? Ligin defansif pek çok paramatresinde en iyi 3-4 stoperden biriydi geçtiğimiz sezon istatistiki olarak.Teknik yeterlilik olarak da bizim istediğimiz özellikleri karşılama potansiyeli var. Risk alınmak istenmemesini doğal karşılıyorum. Beşiktaş, Franco, Miloseviç, Mirin, Roco, Rhodolfo gibi riskleri aldı ve başaramadı. Bu bağlamda biraz sağlamcılık gözüyle bakıyorum.

Fatih konusunda ise ben oyuncunun kalmak istemediğini düşünüyorum. Merih'in menajeriyle çalışıyor ve kendisine bir kariyer yolu çizmiş durumda. Beşiktaş'ta rotasyon oyuncusu olmak yerine seneye Avrupa'da oynayacak bir kulübün ilk 11'inde olmayı tercih etmesi son derece doğal. Alanya'nın kendisinde bu kadar ısrar etmeseydi BJK bir şekilde bu transferi başka türlü çözerdi. Karşılıklı bir anlaşma söz konusu bence.

Ahmet Usal dedi ki...

Kendi adıma @Övünç Şentürk hocama katılıyorum. Adamı çok kez Alanya maçlarında izledim, ayağı düzgün, iyi oyun kuran, sert, çabuk basan(hızlı değil ama çabuk), iyi sıçrayan bir stoper. Erol Bulut da Sergen de beğeniyor. Ruizi kaybettikten sonra Hocanın oynatacağı oyun için elzem. Öte yandan orta sahada da defansta da elde bol bol Fatih Aksoy alternatifi var: Dorukhan, Necip, Atiba, Kartal sadece orta sahadaki alternatifler.

10 Ağustosta kamp, 26 ağustosta ön eleme var. Bilinen adamlarla risk almadan hızlı bir şekilde transferi bitirip işe koyulma hedefinde Hoca. Kendi ifadesiyle bazı transferleri beğenmeyeceğiz ama iş görecekler. Belki Konyanın Danimarkalı önliberosunu da alacağız. Ve bunun gibi başka vasatlar da. Bunlardan oluşturacağı bütün - takım önemli.

Hocanın kariyeri başarısına bağlı, bu riskleri alıyorsa Çalımbay gibi olma tehlikesinin de farkındadır. O yüzden "Hocanın bir bildiği vardır!" önermesi çok boşa değil. Lucescunun ikinci seneki GS ı gibi çoğu vasatın üstüne bir iki iyi oyuncuyla büyük şeyler de yapılabilir. Mevcut durum bu. ŞL katılım ve geliri, olmadı ligde en üst başarı - karşılığı para ile ekonomik krizi hafifletmek ve büyük takım algısıyla yola devam edebilmek amaç. Marka değerini de koruyarak.

Hoca bu şansı vasat takımı 3. yapıp ŞL ye götürerek haketti. Bir Fatih Aksoyun gidişiyle geleceği kaybetmeyiz. Özellikle dert bugünü kurtaracak kadro mühendisliğiyse. Başarısız olursa da kulübü çok daha fazla batırmadan, ucuz transferlerle başarısız olmuş olacak. Üstelik bizdeki efsane olma şansını da kaybederek. Aldığı risk büyük. Evet, tam "Türk İşi". Eleştiriler de bir noktaya kadar haklı - doğru. Ama böyle diye Beşiktaşı bırakacak değilim. En iyisini dileyip desteklemeye devam edeceğim. Zaman herşeyi gösterir.

yilmaz dedi ki...

Beşiktaş'ı niye bırakalım zaten Sergen bırakacak en fazla 6 ay sonra. Defalarca yaşayıp test ettiğimiz şey bu. Lucescu ile filan mukayese etmek biraz kıyak geçmek olur sergen'e. Sergen daha önce çalıştığı takımlara da çalıştığı adamları götürdü. Elinde 15 20 kişilik bir oyuncu gurubu var. Bunlarda nokta atışı yapabiliyorsa helal olsun, buyursun. Ama 31 yaşında bir oyuncuyu ikna ederken bari 1+1 gibi bir sözleşmeye ikna etseydi. Kendisi biliyor takımın uzun süreli kontratlar yüzünden yaşadıklarını.

beagle dedi ki...

Bu welinton ile ilgili klasik kucuk takim oyuncusu bilgi kirliligi var:

1- 1.81 boyla dogal olarak muazzam bir kafaci degil. Atletik yapisina binaen sectigi hava mucadelelerini kazanabiliyor ama 3 sezonda 3 pivot tipi kafa golu yok.
Kafa isini cozecek biri yanina alinmazsa yandik. Hucumda hava toplarinda Atibadan cok geride.

2- 10 macta 1 gol istatistigi genelde ayaktan. Onliberodan isteyecegimiz seviyede sutu var.

3- Bence iyi ozellik uzun paslari. Oyunu Ruiz ve Elneny gibi geride baymaktansa uzun pasa gecen bir oyuncu. ileride atlet ve guclu oyuncularimiz olursa uzun paslari ise yarar.

Sezonun bir noktasinda 6da gorursek sasirmayacagim, daha cok defansif orta sahaya yakisacak bir oyuncy kendisi.

Ruşenaliduran dedi ki...

#Beagle 6 pozisyonu icin eski öğrencisi Johnsonu istiyor hoca Elneny nin yaptığı işi yapacak herhalde Dörtlü savunmanın önünde tekli oynayacak gelirse

Basar dedi ki...

Yani bu takım adama tükürdüğünü yalatır...

Övdük filan, 3 gün sürdü.. Bayramı kutladaydık bari. Bu takıma 30 yaşın üstünde transfer yapılması 5 yıl yasaklansın.Fatih hiç de fena değildi, daha da gelişirdi. Elde saçma kontratlı 3 stoper varken 4.yü aldık... Allah akıl gikir versin.

beagle dedi ki...

@Rusen
Bir noktada Sergene dur derler saniyorum. Jonsson oyle Bjklik bir onlibero performansi gostermedi.

Puki için instagram kaynakli dedikodu ile %51 görünüyor. Gidisati pozitife dondurebilir bu hamle.

Huzeyfe dedi ki...

@Ahmet

İki ay önce Fatih’i seneye 6’yı oynar tek başına diye kurduğun kadrolara yazıyordun, şimdi gerek yok Dorukhan var diyorsun.

Benim sinirlendiğim şey tam olarak bu. Beşiktaşlıyız diye bize dayatılan her oyuncuyu, her kadroyu beğenmek zorunda değiliz. Yok kardeşim, kimse ikna edemez beni. Merak ediyorsanız Alanya’nın yediği golleri izleyin, Welinton’un nasıl bir saatli bomba olduğunu görürsünüz. Kolları açıp girdiği pozisyonlar, yaptırdığı lüzumsuz penaltılar, çizgi ofsaytı oynayamaması, senede 25 maçtan fazla oynayamaması, profesyonel olmayışı-Beşiktaş’la anlaşıp sezonun ikinci yarısında resmen yatması gibi- faktörler, üstüne 31 yaşında olup son kontratını yine bizim yapmamız, üstelik de kendisini Avrupa’da futbol oynanan bir ligden değil Alanyaspor’dan getirmemiz şu yaşadığımız finansal krizde resmen skandaldır. Sergen devre arası kovulur, biz 2 buçuk sene daha kontrat öderiz. Yada daha iyisi var, ödeyemeyiz adam çeker gider, Brezilya’da evinin havuzunda köpük partileri yaparken CAS’tan gelen kararla milyonlar kazanır. Biz de aynı döngüde yeni Tabata’mızı tribüne çağırırız, ıslıklayanları döverler statta.
Hayırlı işler.

beagle dedi ki...

Pukki ile beraber Fischer the yaziyorlar. Bizim taraftarlik pek değiller ama beni motive etti bu haberler: https://youtu.be/2Wz-d7SowcM

Sonucta Pancu da efsane oldu.

Ahmet Usal dedi ki...

@Huzeyfe

Hocam Welintonun basında bahsedilen kontratı onu elimizdeki altyapıdan gelenler hariç en ucuz stoper yapıyor, diğerleri 1.6 - 1.2 arası alıyor, Welintonun garanti parası 800.000 Euro. Ligin istatistiki olarak en iyi stoperlerinden biri. Ha süper adam olduğunu iddia edemem, benim iyi stoper kıstasım @beagle ile aynı, bence en iyi kıstaslar da onun kıstasları. Muhtemelen gözlemlerinde de haklısındır, bu da bardağın boş - dolu tarafı hikayesi bir bakıma. Adamın defoları vardır, artıları da Hoca için elzemdir. Yanlış transferse Roco, Mirin yanında yarı fiyata yanlış transfer. Benim izlediğim ve istatistiğin dediği ikisinden de iyi olduğu.

Fatih Aksoy hikayesinde bir bilgi kirliliği var. Welinton ve Merih Demiralla menejeri aynı, oynama garantisi almıyorsa kendi de kariyer planı için bunu tercih etmiş olabilir. Mesela Günayer sormuş neden gözden çıkarılıyor diye, pas başarı oranı %70 lerde olduğu için denmiş teknik ekipçe. Bana da mantıklı gelmiyor, çünkü Sivas eveleme geveleme topu oynamıyor, direk dikine oynadıkları için top kaybının fazla olması da doğal. Bence potansiyelliydi, hatta 6 için potansiyeli oyun ve markaj bilgisiyle Dorukhandan fazladır bana göre. Ama Hocanın gözünde hemen oynatacağı hazır 6 değilse, (ki oynaması planlanacak en ideal yer Elneny nin yeri, orada da iyi pasörlük Hocanın sisteminde kritik) hemen oynatacağı bir oyuncuyla takası olabilir. Muhtemelen Welintonun Önlibero oynayabilme esnekliği de düşünülmüştür @beagle ın dediği gibi. Evet, Aksoy değerli ve altyapı oyuncusuydu, ucuza gitmemeliydi en azından, ama ne zaman işbilir bir transfer sürecimiz oldu Anadolu kulüpleriyle.

Benim anladığım ŞL Öneleme için kalan sürenin azlığı ve Federasyonun vereceği limitin belirsizliği gibi nedenlerle yapılan bir plan var. O da zaman kaybetmeden Sergenin bildiği çalıştığı oyuncularla en düşük maliyete takımı yenilemek. Mesela limit az olursa belki Konyanın önliberosunu alacaklar, belki Welintonu orada değerlendirecekler, fazla olursa Elneny ye daha iyi bir maaş önerip almaya çalışacaklar. Bu demek değil ki ben o oyuncuları beğeniyorum, bayılıyorum. Destek nedenimi bir önceki yorumumda anlattım. Sen de kendi bakış açından haklısın. Agreed to disagree durumu sanırım:)

@beagle

Hocam umarım senin hayal ettiğin gibi olur transferler. Ucuz etin yahnisini bu kadar takip eden biri olarak iyi gerekçelerin vardır diye düşünüyorum.

Sonuçta bardağın boş tarafı bir araba ortalama - vasat adam gelecek, üstüne bir kaç iyi adamla ve sistemle başarı aranacak. Tahmin edildiği gibi başarısız olursa Hoca ikinci Çalımbayımız olacak, ama kulübe öncekilerin yüklediği kadar ağır kontratlar yüklemeden. Dolu tarafı maç trafiği ve 5 oyuncu değiştirme dinamiğiyle mecburen gençler oynayacak, kalede garanti Ersin oynayacak, Sergenin bildiği oyuncularıyla görece başarı gelirse kulüpte kalıp efsane olma yoluna girecek. Nasıl olacak hep birlikte göreceğiz...

BJK4EVER dedi ki...

Huzeyfe harbiden dogru soyluyor. Birkac hafta evvel herkes 6 numarada onemli bir alternatif olarak yaziyordu, ama simdi nedense bir anda Fatih cok yetersiz, gereksiz olmus. Tamamen wishfull thinking yaptiginiz beyler.

Daha 5 mac anca oynamis, o maclarda da vasati asamamis Ridvan super yetenekli falan, ama tum sezon lig 4.sunde tatminkar bir performansla banko oynamis Fatih Aksoy yetersiz. Yapmayin yahu.

Bu arada dolu denilen 6 numara mevkisindeki oyuncular:

Dorukhan: Sergen'in istedigi oyun kuran 6'yla alakasi yok, anca gidip gelen box-to-box 8 olur.

Atiba: 38 yasinda, 38......

Necip: fazla soze gerek yok.....

Vay anasini ne isimlermis ama be. Fatih Aksoy 200.000 euro maas aliyor, altyapimizdan cikti, yerli ve 23 yasinda. Bu arkadas 'yeni Besiktas' dedigimiz olusumda olmayacak da kim olacak?

Ayrica Welinton hakkindaki bazi yorumlari okuyunca beni bir gulme tutuyor. Eleman hava toplarinda iyi, hizli, geriden cok iyi oyun kuruyor, uzun toplari muthis. E senin tarif ettigin adam Van Dijk? Adam goruntude Van Dijk, ama kimse 5 kurus bonservis vermemis elemana futbol hayati boyunca. Hadi Caulker iyi stoper tamam, ama Siopis gibi vasatin vasati stoperi kesememis, formayi kaptirmis, ikinci devrede oynadigi maclarda rezalet bir performans ortaya koymus. Ama degerlendirmelere bakarsak adam ligin acik ara en iyi stoperi, bir akilli biziz galiba bu ligde.

Her transferin maddiyat uzerinden degerlendirilmesi buyuk yanlis. Once oyuncu Besiktas'in hedefleri icin yeterli olacak. Ondan sonra maliyetine bakilir. Besiktas'in hedefi en ucuz maliyetli oyuncuyu almak degil, Besiktas'i hedeflerine goturecek kalitede oyuncuyu en ucuz maliyetle almak olmali. Alanya'nin yedek stoperini bizim 2. stoperimiz yapanlar yine polyanna'cilik oynuyor. Alternatif olarak alindiysa uygun maasli Mirin, Erdogan, Necip, F.Aksoy ne gune duruyor? Her acidan bence yanlis transfer. 1 milyon euro maas ve F.Aksoy'un bonservisi az bir maliyet degil.

Emre Toraman dedi ki...

Bu arada bu sezonki pas yüzdeleri,

Fatih Aksoy: %75
Atiba Hutchinson: %91.6
Mohamed Elneny: %92.2

Welinton: %76.1
Domagoj Vida: %91.3
Victor Ruiz: %89.8

Beşiktaş'ta kapanan rakiplere karşı oynadıklarında Welinton %90 oynarken Fatih %75'de mi kalacak diye düşünülüyor?

Benim itirazım ne Welinton'un alınmasına, ne Fatih'in gönderilmesine bu arada. Benim futbol piyasamda Fatih'in bonservisi 2-3 milyondur, Welinton'un 1 milyon. 1-0 geride başladığın bir transfer hikayesi. Tutarsa bu kaybı kazanca çevirirsin eyvallah da ya tutmazsa? Lose-lose. "Benden sonrası tufan" demeye devam ediyorsun resmen. Bunun adı risk değil, kumar. Ki böyle bir mantıkla kumar bile oynamam ben. Gürcistan'a gidip yol parasını da yatıran vatandaşlarımız oynar bak.

Mesela bu transfere çok benzer bir mantıkla Caner takımda tutulup, Serkan Kırıntılı-Rıdvan takası yapılabilir:
-Şampiyonlar Ligi oynayacağız. Serkan tecrübeli, milli olmuş, Sergen'in daha önce çalıştığı bir kaleci. İstatistikte de ligin en iyilerinden.
-N'sakala varken zaten Rıdvan şans bulamayacak. Defansif olarak teknik heyetin beklentilerini karşılamıyor. Sürekli oynayabileceği bir yere gitmek istiyormuş.
-Malum elimizdeki kanat oyuncuları çok kötü. N'sakala-Caner ikilisini önlü arkalı oynatabiliriz.

Al sana kısa vadede "mantıklı", "hedefe götüren" bir transfer daha.

F.N. dedi ki...

@bjk4ever
Sana komple katılıyorum bizim 6 numara bölgemiz su an kara delik. Fatih belki orayi komple dolduracak biri olmayabilir ama iyi bir alternatif ve gelistigi takirde gelecek adina iyi bir yatırım olacakti. Wellinton gibi bir adama degistirilmesi skandal bir hareket.
Bu arada bunlar iyi günler bence elde para yok akil koyacak insan yok yönetimde. Sergen.in tum eskilerine evet diyerek kendilerini kurtarma peşindeler. İlerde aksayinca takim suçu atacak adam hazır. Hocaya güvendik istediklerini aldik bu şekilde oldu diye.
Anadolu kulüplerinden Beşiktaş'a fayda edecek, oyununa katki sağlayacak bir tane yabancı oyuncu yok. Bütün vasatlari topluyoruz. Johhsen cisse bunlarda gelirse seneye ilk 5e giremeyiz.

yilmaz dedi ki...

Şimdi de Serkan Kırıntılı için 750b€ ve iki yıllık sözleşme deniyor. 35 yaşında futbolu bırakma seviyesinde gelmiş bir oyuncuya 750b€ vereceksek, mesela Pukki'ye kaç vereceğiz merak ediyorum? Ya da Burak'ın "indirimli maaşımı bile ödeyemezler" cümlesindeki indirimli maaş kaçtı?

Valla muhasebeci taraftar gibi gözükmek istemiyorum ama, böyle gözümüzün içine baka baka yalan söylüyorlar gibi geliyor.

BJK4EVER dedi ki...

Su kaleci dedikodulari da ne kadar boktan yonetildigimizin resmi iste. Avrupa'daki butun kuluplere bakin, kaleci pozisyonunda kadro muhendisligi nasil olur?
Birinci kalecin kendi capina gore 8'liktir ve birinci kalecidir, bellidir. Ikinci kaleci onun net asagisinda, ama senede 3-4 mac oynasa sakatlik/ceza durumunda siritmayacak, 6'lik bir adam. Ucuncu kaleci de takima gore ya altyapidan cikmis genc bir isimdir ya da EPL'deki takimlarin tercih ettigi gibi yasli, gormus gecirmis bir amca'dir.

Kalede rekabet falan olmaz. Takimin kalecisi bellidir, o'dur iste. Kalesinde 2 tane ayni seviyede kaleci olup rekabet yasatan 3 tane takim sayamazsin, cunku yok oyle birsey.

Ersin 2. kaleciyse o zaman kaleye babalar gibi net bir yabanci alirsin. Ha, sana gore Ersin 1. kaleci ise eyvallah, o zaman yedek kaleci almazsin. Ersin'in net altinda olan Utku kalir, 2. kaleciye verecegin gereksiz bombos maas cebinde kalir. Bahsi gecen Volkan Babacan ve Serkan Kirintili bence profil, tecrube olarak Ersin'in bir tik onunde. Bizim icin net 1. kaleci diyecegin adamlar degil, ama senin 1. kalecin ust seviyede 10 mac oynamamis biri ise asiri luks, hatta o kalecinin hafif onune gecen isimler. Tam anlamiyla bir is bilmezlik iste. Laf olsun diye is yapiyorlar.

Benim kadroda revizyon istememenin nedeni tam da buydu zaten. Revizyon yapacaksan adam gibi scout raporlarin olur, listen olur. Adi gecenlere bakin hele; Welinton, N'Sakala, Serkan Kirintili, Papis Cisse, Jonsson. Utanc duyulacak durum resmen. 5-10 milyon euro senelik tasarruf edecegiz diye is yapan Gokhan, Caner Elneny, Burak, Victor Ruiz vs kacti gitti, yerlerine onlardan biraz daha ucuz ama vasat adamlari dolduracagiz iste. Vida ve Ljajic gidince o zaman bir seviye daha dusecegiz, o zaman seyredin cumbusu. Takimda kaliteye dair ne varsa ucup gidiyor. Senelik 10 milyon euro tasarruf edecegiz diye vasatlara pompalayin bakalim paralari.

turgay dedi ki...

Abıler tamam para yok da bu kadar vasatlaşmak doğru değil. Gecen sene vasat kalmanın nasıl olduğunu gördük. Problem çözmek bu şekilde olmamlı

Ahmet Usal dedi ki...

@turgay

Hocam ben de bayılıyordum vasatlaşmaya, daha geçen maç postunda yazdım GG, Caner, Vida, Elneny, Ruiz, Burak falan arayabiliriz, kalite düşecek diye. Beğenmediğim Vida ligin altın karmasında, genelin beğenmediği Elneny de gümüş karmada opta verilerine göre(1 gol 4 asist diğer özelliklerinin üstüne, en çok eleştirildiği konudaki istatistiği). Var mı GG gittiğinde yerini 1 milyona doldurabileceğin bek. 7 gole katkısı var. Canerin 13 gol katkısı. Burağın 21 gol katkısını kim verecek, bu arada iyi penaltı atmak da meziyettir, garanti gol işte. Ki yarı sezon oynayabilmiş ölüsünün yaptığı bu.

Tabii ki hepiniz haklısınız, @BJK4EVER ın dediği gibi gidenlerin üstüne Ljaic(7 gol 7 asist) Vida(5 gol) gittiğinde bi tık daha düşecek kalite, ne var ki tek garanti müşterisi olanlar da onlar, yönetimde para ve bütçe yok, fırsat bulurlarsa satacaklar.

Hoca da yönetim de farkında değil midir, o kadar salaklar mı? Bir çıkış planları olmalı, hele ŞL Öneleme kapısındayken. Sergen beğenmediğimiz takımı üçüncü yapmadı mı? Tüm ekonomik gerçekleri taraftara yönetimden çok daha ikna edici şekilde anlatmadı mı? Bazı transferleri beğenmeyeceğiz ama iş görecekler demedi mi? 10 ağustosa kadar transferleri bitirip yeni takım kurmaları gerekmiyor mu? Sergeni hepimiz bilmiyor muyuz? Bu kadar kısa transfer süresinde kendi oyuncu portföyüne yaslanması anormal mi?

Zaten hepiniz yazıyorsunuz bardağın boş tarafını, aramayalım mı dolu tarafını yani? Welinton FB den transfer teklifi alana kadar Alanyanın bankosu ve istatistiği ligin en iyilerinden değil miydi? Ölçüler belli arkadaşlar, ne olduğu belli, verimi ne verebileceği iyi kötü tahmin edilebilen Hocanın portföyündeki oyuncular öncelikli. Çünkü bir an evvel ŞL önelemelerine hazır olmamız gerekiyor.

Ne yapabilirim? Taraftar olarak umut ediyorum sadece! Tepkisini yazan da haklıdır, yazsın, sıkıntı yok. Benim umut etmek istememde de olmamalı aynı şekilde...

beagle dedi ki...

An itibariyle
Mirin, Roco, Nkudu, Lens, Boyd, Larin, Douglas 12M Euro uzerinde maaş aliyor.
Beklediğim en önemli transfer yeni sezon planinda olmayanlarin gitmesi.

Yuksek maaslari nedeniyle Lens, Roco gitmez gibi geliyor. Larin, Boyd ve belki Douglas da kadro azligindan kalir.

Mirin ve Nkuduyu (arti Douglas) paketleyebilen yonetim benim takdirimi kazanir. Sagbeki Dorukhan, Kerem ve Necipe biraksak yeter.

Larin eldeki en iyi santrafor aslında. Pukki-Larin beraber oynatsak çok ilginç olur. Merkezden 40 gol derim.

beagle dedi ki...

Bir de şu Necip'e hakaret mevzusuna deginmek lazim. Maaşı niye yüksek? Fiko 4-5 mleri saçarken onunkini 1.4 belirlediginden. Cocuk ne diyecekti? Bana para vermeyin mi? Simdi ne yapiyor? Büyük bir indirim kabul ediyor. Yazik günah. Ugrasmayin adamla.

Amaral, Medel, Tolgay kaç para almışlar? Necip onlardan çok daha guvenilir bir oyun oynuyor. Begenmesek, ihtiyaç olmasa defalarca kontrat yenilemezdik.

Ruşenaliduran dedi ki...

Pukki gündemde değilmiş yalnız Ze Luis ile ilgileniyor kulüp Fatih Dogan kaynak

beagle dedi ki...

Portekizden ise yarar adam gelir mi iyi fiyata? Bayern'den adam alirsin Porto'dan zor. Hiç inanmadim da Umut Latin varjen Ze Luis niye ki?

Hasta ti dedi ki...

sergen hocaya sormuşlar hoca hoca "hiç fatih satılıp, wellington alinir mi?" hoca durmuş,düşünmüş ve demis "ya tutarsa":)

Ahmet Usal dedi ki...

@Hasta ti :))) +1, Tam dediğin gibi :)

Necip konusunda @beagle ne dediyse katılıyorum. Çocuğun günahı günah keçimiz olması!

Ze Luis bana da mantıklı gelmedi. 7 golü var bu sene, bu ne ki! 40 golü gönderip yedi gol mü alınır. O kadar her yerden tasarruf edecekler madem golcüden etmesinler!

sports guy dedi ki...

Harcama limitleri gelmis.

Kendi amator hesaplamama gore kulupteki maas skalasi su an max 25 milyon euro gidenleri dustukten sonra, euro'yu 8den alsak 200 milyon lira yapar.

Yani ek bonservis ve maas icin geriye 98 milyon tl kaliyor. Yaklasik 12 milyon euro yani :)

Eglenceli olacak eglenceli.

yilmaz dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Emre Toraman dedi ki...

@yilmaz
Bu sezon futbolcu + teknik ekip maaşları
Bu sezon bonservis harcamaları
Bu sezon menajer ödemeleri

şeklinde biliyorum. Bonservis ile oyuncu satarsak ve Avrupa'da gruplara kalırsak bu gelirler de limite ekleniyor.

yilmaz dedi ki...

@Emre Toroman, teşekkür ederim.

Şu durumda, Vida, Ljajic, Lens ve Oğuzhan mutlak suretle satılmalı. Öyle alacaklarına karşılık gönderdim, %15 indirim yaptı filan sökmez. İçeri para girmesi lazım. Bu dörk oyuncunun toplam maaşı 10m€ civarı. Bonservislerinden de 4-5 girse 15m€ eder. Bu parayla da takım kuramazlarsa artık, söyleyecek sözüm yok.

Biz max maaş "800b€ - 1m€ olsun o da en fazla 2-3 oyuncuya olsun" derken, ilk iki transferimizin ortalama maaşı 1m€ oldu. Bu durumda iki de bir "ben gidiyom" diyen Dorukhan'a "haksızsın" diyemiyorum şahsen.

Yani Caner 1400 alırken N'Skalala 1200 alırsa sorun var. O zaman sadece sol bekten topu topu 200b€ kar etmiş oluyoruz. Bu mantıklı değil. NSkala, Welinton max 600b€ maaşa oynamayı kabul etmeli. Etmiyorlarsa hocaya "hocam bunlar yıldız oyuncu maaşı istiyor, elimizde başka isimler var onlara bakalım" denmeli. Ama ellerinde başka isim olmadığı için 50b€ maaş alan Fatih'in maaşından tasarruf edebiliyoruz anca.

sports guy dedi ki...

Bu arada besiktas yonetimlerinin algi yonetmek konusunda ciddi basarili oldugunu kabul etmemiz lazim.

Hala en cok harcama limiti alabilen ikinci takimiz ligde, ama battigimizi coktan kabul ettik :)

Fenerliler isyan ediyor da, durumlari gercekten bizden kotu. Cok kotu.

Bu limite bence hic isyan etmesinler, zaten bunu da ciddi sekilde asmaya kalkarlarsa ban yiyecekler uefa'dan. Dusunsene limiti asiyorsun diyelim TFF de sana dokunmuyor ve sampiyonluga yuruyorsun, sonra nisan ayinda cat diye uefa cezayi basiyor(bakiniz bu seneki TS).

Bunu dememin bir sebebi var tabii ki.

Gecen sene Fenerin temmuz ayinda yaptigi aciklama su sekilde:

"Ancak Kulübümüz yapılan bu uzlaşma anlaşmasında, 2017/18 sezonunda en fazla 10 milyon € denk hesap açığı taahhüt ederken 57,5 milyon € denk hesap açığı vermiş ve anlaşmaya uyamadığımız gerekçesiyle Ceza Dairesi'ne sevk edilmişti"

Avrupa'ya gitmedigi sene 57.5 milyon euro zarar aciklayan bir takim su an bu limiti aliyorsa buna dua etmesi gerek. Bu sezon icin uefa'nin bekledigi kriter adamlardan basabas hesap beklentisi :)

Cok buyuk bir surpriz olmazsa Fener nisan ayinda ban cezasini cebine koyar.

Emre Toraman dedi ki...

Bankalar Birliği anlaşması revize edilmezse gelecek sezon kartlar yeniden dağıtılacak yalnız. Anapara ödemeleri gelecek sezon başlıyor diye biliyorum ve direkt olarak harcama limitinden düşülecek.

Fenerbahçe'nin borç yapılandırmalarını bilmiyorum, muhtemelen seneye de benzer bir harcama limiti alır ama bizim harcama limitimiz seneye negatif olabilir :) Negatif harcama limiti ne demek, bonserviste ve Avrupa gelirlerinde öyle bir artıya çıkacaksın ki maaşlarını da karşılayacak.

Yani bu sezon da Şampiyonlar Ligi geliri önemli tamam ama gelecek sezon Şampiyonlar Ligi'ne katılamazsak o zaman tek çare bonservisli oyuncu satışı olacak. Şahsi fikrim, en az 2 Eljif Elmas'ı(Ersin, Rıdvan, Fatih, Hasic vs.) kadromuza, hem de 11'imize öyle ya da böyle yerleştirmek zorundayız. Roco, Boyd ve Nkoudou gibi vasatüstü oynadıklarında piyasası oluşabilecek oyunculardan vasatüstü verim almak zorundayız.

Tabi burası Türkiye, yarın bankalar birliği anlaşması revize edilir, başka şeyler konuşuruz. Ama eğer edilmezse ve Serkan Kırıntılı, Welinton, Nsakala vs. ile oynayıp başarılı da olamazsak asıl seneye göreceğiz eğlenceyi. 8 altyapılı bir kadro falan bile hiç olasılıksız değil öyle bir durumda.

beagle dedi ki...

Caner yerine Nsakala, Ruiz yerine Welinton ile ne degisecek?
Sagda Douglas Doruk Kerem, Stoperde Vida Alpay Erdogan Halil Roco isimizi görürdü. Hala buralara transfer adi geciyor.

Asil problem Mirin, Nkudu, Boyd, Roco, Douglas, Lens arti yedek kalacaklarsa Oguzhan, Larin hatta Ljajic grubu.
Hoca acilen bunlar hakkinda karar vermeli.

planck dedi ki...

twitterda gördüğüm kadarıyla şu saatten itibaren yapıcak olan oyuncu satışının veya CLe katılım halinde gelecek olan payın %30unu harcama limitine ekleyebiliyormuş takımlar.

can dedi ki...

Bu federasyon kafayı yemiş. Bilen varsa lütfen harcama limitlerinin neye göre hesaplandığını açıklayabilir mi?

Son 3 senedeki gelir gider tablosuna göre hesaplanıyor. Takımların yeniden yapılandırmada aldıkları kredilerin ödemeleri de hesaplara dahil ediliyor. Fenerbahçe kredi ödemesine erken başlayacağı için limiti düşük. Bununla birlikte Rize - Gaziantep gibi takımların limitlerinin neden yüksek olduğu, transfer tahtasına sürekli artı yazan Kasımpaşa'nın niye düşük olduğuna dair net bir veri yok.

TFF'nin damdan düşer gibi geçen sene açıkladığı kuralı çatır çatır uygulamaya alarak külüpleri derin bir batağa sürüklemesi ayrı bir salaklık. FB'nin şu an 50 milyon €'luk takımı var ve sen çıkıp maksimum 22m € harcayabilirsin diyorsun. Ne yapacak adam ? Ha Fener mükemmel yönetiliyor değil elbet onların da baya gerizekalıca Tolgay'a filan para verdiklerini düşününce sürünsünler tabi de 1 senede böylesine bir küçülmeyi kimse başaramaz.

Burada çok ciddi bir şeffaflık sorunu var. Çıkar hesapları, koy ortaya bu takımın geliri bu, gideri bu, hesap da bu diye itiraza mahal bırakma ama yok illaki her aldıkları afaki saçma sapan kararda olduğu gibi burada da eyyam yapıp zaten kan davalı oldukları Fenerlileri iyice galeyana getiriyorlar.

Emre Toraman dedi ki...

@planck
Doğrudur, 3'te 1'i şeklinde geçiyor. UEFA gelirleri için şöyle de bir durum var(sanırım sadece Başakşehir için geçerli):

"Finansal kuruluşlara borcu olmayan kulüpler UEFA müsabakalarında kazanılacak yaklaşık bedellerin tamamını takım harcama limitlerini arttırmak için kullanabileceklerdir."

@can
https://www.tff.org/Resources/TFF/Documents/TALIMATLAR/KLFFP-Talimati.pdf

107. sayfadan itibaren başlıyor.

---------------------------------------------

Anladığım kadarıyla olabildiğince kısaca özet geçersem,

Yöntem 1:
GELİR = Son 3 sezondaki gelirlerin enflasyona endeksli sezonluk ortalaması (UEFA gelirleri ve bonservis gelirleri dahil değil)
GİDER = Son 3 sezondaki giderlerin enflasyona endeksli sezonluk ortalaması (Bonservis ve maaş giderleri dahil değil)
ANAPARA = Kredilerin önümüzdeki sezon içinde ödenecek taksitleri
FAİZ = Tüm kredilerin %15 civarı yıllık faiz ödemesi
YÖNTEM1 = GELİR - GİDER - ANAPARA - FAİZ

Yöntem 2:
BORÇ = Net borç
GELİR = Sezonluk net gelir
RASYO = BORÇ / GELİR
KATSAYI =
RASYO < %10 ise, KATSAYI = %95
RASYO > %350 ise, KATSAYI = %40
%10 < RASYO < %350 ise, %40 < KATSAYI < %95 (Detaylı tablo 116. sayfada görülebilir)
YÖNTEM2 = GELİR x KATSAYI

Harcama Limiti = (YÖNTEM1 + YÖNTEM2) / 2

---------------------------------------------

Umarım özetleyebilmişimdir. Federasyon tarafından kulüp bazında yukarıdaki değişkenlerin gerçek değerleri açıklanmadığı sürece havada kalıyor tabi. Gazetecilerin de değerli mesailerini ayırıp yapamayacağı bir şey değil aslında diye düşünüyorum ama alıcısı olur mu, mesela transfer haberi yapmaktan daha fazla alıcısı olur mu, sanmıyorum.

Emre Toraman dedi ki...

Bu arada yaptığım(http://www.gokhantiryaki.com.tr vb. kaynaklardan) bir kaç okumadan benim çıkardığım gelecek projeksiyonu kulübün satışı falan değil, bankalara borcu takıp alt liglerden Öz Beşiktaşspor olarak başlayacağız diye düşünüyorum. 2. Lig takımlarına şöyle bir alıcı gözle bakın derim :)

Zaitsev dedi ki...

@ Emre Toraman

Sözcüspor ile ortak çalışma yapıldığını ve Orman geldiğinde yıllık gelirin 2.5 katı borç vardı cümlesini gördükten sonra yazının bendeki etkisi sıfırlandı :)

Orman geldiğinde ilk açıklanan 420 sonra ise 580 milyon TL civarı borç vardı. Demek ki yıllık gelir 200 milyon civarı olmalı. yani 110 milyon dolar. iyi sallamış.
O zaman yayın geliri düşük, tribün geliri az, loca yok, stad isim hakkı yok, tribün isim hakkı yok ama hepsinin olduğu bugünden daha fazla gelir varmış :)

Şu an trend bu tarz açıklamalar. Durum kötü deyip 2 tur Orman'ın üstünden geçip, şimdiki yönetime kötü sonuç durumuna karşı mazeret oluşturma çabası.

Durum iyi değil ama banka kontrolünde olmak durumun daha kötü olmasını engelleyebilir. Şu şartlarda gelecek sezon gelirlerinin %60-70ine denk gelecek tutarlarda kırdırılıp kullanılmasının önüne geçilmiş durumda.

Emre Toraman dedi ki...

@Zaitsev

https://www.hurriyet.com.tr/iste-besiktasin-2012-yili-butcesi-20731330

https://www.kap.org.tr/Bildirim/309227

Yanlış anlamıyorsam gelirimiz bütçede 220 milyon lira, gerçekleşen 180 milyon liraymış hocam. Yanılıyor muyum?

Harcamaların ve temliklerin kontrol altında tutulmasıyla bu durumlardan çıkabileceksek amenna. Çünkü benim gördüğüm global kültürle büyüyen Z kuşağının parasını alamaz Türk futbol sektörü. Yani gelirleri artırmak gerekirken daha da düşecek diye düşünüyorum ben. Hele de dolar bazında düşününce.

Zaitsev dedi ki...

@ Emre Toraman

Kap açıklamasına ancak baktım. 2011-2012 153 milyon, 2012-2013 147 milyon gelir gözüküyor. Benim hiç hesaba katmadığım Lisanslı ürün satışı kaleminden 30 milyon gelir var. Normalde bu 30 milyonun en fazla 7-8 milyonu net olarak bize kalır. Muhasebe oyunlarını da dikkate almam gerekiyor demek ki.

Gazetenin bahsettiği 220 milyon bütçeye muhtemelen 40-50 milyonluk oyuncu satışı koymuşlardır. Gelir gider denk gelsin diye gelir-gider farkı ne kadarsa o kadarlık oyuncu satışı planlıyoruz diye bütçede belirtilir sonra da satamadık diye zarar açıklanır :)

Avorgas Gaziantep Medya Ajansı, Video Prodüksiyon, Drone ile Tanıtım Filmleri, Belgesel Çekimi, Logo Tasarımı, Reklam Filmleri, Web Tasarım, Google Reklam Hizmetleri vermektedir.

Yorum Gönder

Ara