.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

18 Haziran 2020 Perşembe

SL 28 Yukatel Denizlispor - Beşiktaş


Tarih:  20 Haziran 2020 Cumartesi 21.00

Stadyum: Denizli Atatürk Stadı

Hakem Hakkında Bilgi: Mete Kalkavan

Sakatlığı Bulunan Oyuncular:  Dorukhan Toköz, Douglas, Domagoj Vida / Ogenyi Onazi, İsaac Sackey, Recep Niyaz

Cezalı Oyuncular:  - / Zeki Yavru

Not :  Sakatlık ve Cezalı Bilgileri Transfermarkt'tan alınmaktadır. 

135 Yorum:

beagle dedi ki...

Bu macla ilgili en uygun yorum "another saturday night" bence. https://youtu.be/0O8m0mMDpHw

BJK4EVER dedi ki...

Tek macligina antrenor degerlendirmek dogru degil, ama Sergen Yalcin bana Antalyaspor macindaki ilk 11 ve degisikliklerle buyuk hayal kirikligi yaratti.

Ben Sergen Yalcin'i seviyorum, ama bu takimda kalici olmasi icin taktiksel olarak dogrulari yapip cesaretli olmasi lazim. Antrenor olarak bir farklilik yaratmasi lazim. Sadece asiri yetenekli topcu olmakla ve camia'nin evladi olmakla olmuyor, defalarca tecrube ettik zaten.

Bu macta gormek istedigim sey cesur bir 11 ve bol bol gencler. Skor umrumda degil, ama gelecege dair bir umut. Ilk 11'de yine Atiba-Elneny ikilisini gorursem, tek forvette Guven'i gorursem maci seyretmeyi dusunmuyorum.

Umarim bol bol gencleri ilk 11'de gorecegimiz, cift forvet oynayacagimiz, cift 6'yla cikmayacagimiz, gelecek sene takimda olmayacak kiraliklari tribunde gorecegimiz bir mac olur.

ERKUT dedi ki...

Bugün Rebocho'da gitti. Artık yeni sezonda takımda düşünülen isimlerin çok daha fazla şans bulacağı bir karşılaşma olması gerekiyor. Maçı kazanmak SMM kampanyasındaki 200 binlik katılım ile kaynak yaratma çabası göz önüne alındığında oldukça elzem. Kazanmak ve bunu başarırken yeni sezon kadrosunu şekillendirmek zorlu amam önemli bir hedef.

ERKUT dedi ki...

Sergen yalçın hepimizin gönlünde önemli bir yere sahip göz bebeğimiz lain teknik adam olarak sezon sonuna kadar kafalardaki soru işaretlerini çoğaltamaktan ziyade silip atmak , camia ve oyuncu grubuna öz güven aşılamak zorunda.

can dedi ki...

@Bjk4ever
Burada söylediklerinin tümüne katılıyorum. Ama bir önceki postta kalite hakkında söylediklerine bir itirazım olacak. Bu forvet üçlüsü anadolu takımlarında oynasa Ağzımızın suyu akardı demişsin ya, umut nayir anadolu takımlarında oynarken Ağzımızın suyu mu akıyordu Allah aşkına? Adam Bursada yedek oturdu Osmanlı’da yedek oturdu. Burak desen Galatasaray beş sene önce en prime döneminde, sakatlık form sorunu yokken, leblebi gibi gol atarken gönderildi oyuna katkı verecek kalitesi yok diye. Güven konusunda haklı olabilirsin, on da tam anadolu takımında parlayıp İstanbul’a gelince bibok olmayacak topçu tipi var. Ama bana bu kalitesini değil sadece kalitesizliğini gösteriyor, aynen Boyd gibi.

Ahmet Usal dedi ki...

@BJK4EVER

Hocam orası dolmuş, burada cevap vereyim:

İnşallah sen haklısındır. Kısa vadede kulübün daha yararına, daha az bekleriz başarıyı. Mesela @Zaitsev Vida yı PL ye satarız, iyi oyuncu sıkıntı yok dediydi ben de yok canım diye tepki gösterdiydim. Sonra bi boyalı basın haberinde "Arsenal 10 milyon veriyor Vidaya" başlığını görünce hadi işallah, helal olsun öyle olursa @Zaitsev moduna da girdiydim.

Mevzu bu, ben en son @can ın da düşündüğü gibi Umuttan Boyddan hele Güvenden bi cacık olmaz kafasındayım. yani 10 forvetli falan oynasak da düşüncem bu şekilde. Ha Umutu sevdim, iyi çocuk, banko da oynasın, aralarında en faydalı olacak olanı, sene sonuna kadar alternatifsiz, başka pivot yok, senin de dediğin gibi anca çift forvetle bişiler yapabiliriz. Ama zamanında bi yığın Izbandut Anadolu takımı pivotu saydıydım, sen de katıldıydın, onlar kadar iyi mi, bence değil. Güven mevzuunda çocuğa yeteneksiz demiyorum ama en iyi tesbitleri sen yaptıydın, iyi bir takımda boşluk buldu mu atar, ama ne iyi bir kanat forvet ne de santrafor bence, bir de mental olarak sıkıntılı. Bi tarafını yırtıp formayı alması için şans bulduğu dönem, kilosu bile yerinde değil, ve yırtmıyor kendini. Bizim poposunu kaldıramayan Anadolu takımı yedek forvetini tolere edecek durumumuz yok. Güven bana öyle görünüyor. Ha patlasın, atsın gollerini Üstad bunda da haklıymışsın diye en önce ben tebrik ederim, duygusallığı da kabul ederim ki olabilir o da; taraf olmanın kendisi başlı başına duygusal bir durum...

@ERKUT

Hocam o kadar net itiraz edilemez şeyleri itiraz edilemez şekilde net tesbit babında söylüyorsun ki sadece katılıyorum. Üstüne bişiy söylenemez, o derece.

@beagle

Another Saturday Night we won diye tamamlanacağını umuyorum:)

Huzeyfe dedi ki...

Sergen’le ilgili Antalyaspor maçı adına tek pozitif maç sonunda söyledikleriydi.
Sadece geçen maç değil, ben genel olarak Sergen’i tutucu buldum taktiksel anlamda. Yine de oyuncu tercihleri herşeyi değiştirebilir. Diaby’yi sağda, Güven’i ilerde tek görünce heralde herkes hayal kırıklığı yaşamıştır.

Bence oyuncuların kalitesi bir yana takım mühendisliğinde çok problem var. Hedef santrfor var ama adamda ayak yok. Topu Umut’a çarptırıp gol atmak mümkün sadece. Burak şut çekemiyor, müzmin sakat. Güven 21 yaşında kilo problemi yaşıyor. Diaby hareketli ama yeteneksiz. Boyd’da potansiyel var ama özgüveni yerlerde. Vida sert ama kısa, Ruiz teknik ama ağır. Gökhan iyi ama ayakları gitmiyor, Elneny topla iyi ama çok yumuşak, vs. Birbirini tamamlayan iki oyuncu bulamıyorum ben takımın tamamında. Hiçbir bölgede rakiplere üstünlük kuramıyoruz bu yüzden. Sergen de farklı birşey denemiyor ki görelim. Belki de kalite olarak bir tık alttayız ama çok daha kötü gözüküyoruz Başakşehir ve Trabzon’dan.

Ahmet Usal dedi ki...

@Huzeyfe

Hocam 10 numara tesbitler, çözüm için yapılabilecekleri @BJK4EVER üstte söylemiş ama sana katılıyorum, ben de tutucu buldum Hocayı. Mesela Elneny ile Atibayı bırak ikisini birini bile keseceğini düşünmüyorum. TOpa sahip olmaktan vazgeçmeyecektir. Forvette revizyon yapar en fazla. En azında Burak-Umut çift forvet hayal etmek istiyorum ama Burak döndü, sorunu çözer diye başlar bence.

Rıdvanla Ersinin yanına bu maç Erdoğan eklenecek, Vida sakat. En azından üç gençle oynayacağız. Ben geçen hafta kadar kötü olamayacağımızı, maçı da alacağımızı düşünüyorum. Ama çok radikallik beklemiyorum açıkçası...

beagle dedi ki...

@Ahmet
"We got no hope, no striker" olmasin da aman. Şarkıdaki flört adayi kizin Frankensteina benzemesindeki ruh hali, bizim forvet hatti aciklaninca bana geliyor.

Güven konusunda herkese bir notum var. Boşa tartisiyorsunuz: Genç takim kariyeri bile 3 maçta 1 gol civarinda olan bir santrafor "golcü" değildir. Adamin sisko falan olacak kadar meslegine saygisiz bir salak olmasi ise ayri konu. Sergene baskı yapilmadiysa sahada degil kulubede bile olmamasi gereken biri. Oguzhan Akgün sadece zayif ayağı ile bunun 2 kati gol atar.

Huzeyfe dedi ki...

@beagle

Ben de aynısını söyleyecektim, belki bir metabolik hastalığı vardır filan diye çekindim. Yoksa 21 yaşında bir sporcunun kilo problemi yaşamak için kahvaltıda şırdanı lahmacuna sarıp yemesi lazım.

BJK4EVER dedi ki...

@can,

Umut Nayir konusunda haklisin, o zaten Anadolu takimina uygun forvet de degil pek. Ama sunu da goz ardi etmeyelim; oynadigi takim Bursaspor berbat otesi bir takimdi. Kendi yetenegi kisitli, servise mahkum bir pivot forvet icin olabilecen en kotu takimdi. Onun disinda hem Burak hem Guven bence Anadolu takimlarinin tamaminda yildiz olur.

@ahmet,

Abi topa sahip olmak istiyorsa o kadar kovalim gitsin Sergen'i. O zaman bu isin piri olan Abdullah Avci neden gonderildi? Ayni kafayla oynayacaksak? Ligde topa sahip olmaya puan verilmiyor hocam. Ligin galiba en fazla topa sahip olan takimiyiz, ama daha 2. devrenin ortasinda ilk 2'ye havlu attik. Bu hala birsey anlatmiyorsa bize bavulumuzu toplayip gidelim yani.
Her mac topa yuzde 65-70 sahip oluyoruz, ama forvetimizi 2 net pozisyona sokamiyoruz. Rakiplerimiz yuzde 30 topla oynayip her mac 2 tane atiyor, bir o kadar kaciriyor. Ne diyim yani.

@beagle,

Guven zaten santrfor degil bence. Bence top teknigi ve son vurusuyla, kosulariyla ideal bir second striker kendisi. Evrilecekse buna evrilir. Cift forvet oynamayacaksak golcu 10 numara veya kanat forvete evrilsin o zaman, ama bu ligde buyuk takimda tek forvet oynayacak adam degil zaten.

Ahmet Usal dedi ki...

@BJK4EVER

Sen de @Huzeyfe de Hocanın cesareti ve taktiğiyle ilgili doğru tesbitleri yaptınız. Bence haklısınız, tahminim Burak yine tek forvet çıkacak, Sergen son maçın ikinci yarısındaki oyuna bakacak, Lensi, Nkodouyu ve Ljaici 11 başlatacak, içerde de Burak olunca gol sorunu çözülür diye düşünecek. Yani niyet okuyorum, çünkü bana politik bi adam gibi görünüyor, Atibayı ve Elneny yi kesse olumsuz sonuçta çok eleştirilir. İkisinden birini bile kesse, aşırı kötü bir maçları olmadıkça eleştirilir. Hani basın bizim Vatibayı nasıl yere göğe koyamıyordu(kulakları çınlasın Turgay Demir Fotomaççısının), şampiyonluklar gidiyordu, şuan Elneny-Atiba aynı, boyalı basının sevgilisi ki bizim başarımızı da çok isterler bilirsiniz; 8 yok iki 6 verelim :)

Bir de bence Hoca Umut'u çok tutmuyor, yani Güveni tek forvet başlatan adam tek forvet başlatılabilecek kadrodaki tek adamla başlamıyorsa böyledir, mecbur kalırsa alıp çift forvete döner Antalya maçındaki gibi.

Hoca hakkında da beni burada ilk uyandıran @turgay oldu sağolsun, geçen maç postunda Aybaba-Karaman cesareti aradım diye keyfimden yazmadım. Daha 7 maç var, bakalım ne çıkacak.

@beagle

Bakalım Oğuzhan Akgünü ne zaman görecekler. Skor istatistiğine bakarak şans verilmesi gerekliliği konusunda ikna oldum kendi adıma, yani Güveni, Boydu Diabyi izlemektense mantıklı.

ERKUT dedi ki...

Şimdi takımın geneline bakınca mevkisinde lig standartlarının üstünde oyuncumuz maalesef yok. Lig ortalaması kalitesindeki oyuncularda ise yaş, müzmin sakatlık yada oyun genelinde etkin performans sergileme süresinin azlığı ile randımansız bir kadromuz var. Takımın oyunu etkilemeye muktedir isimleri caner, gökhan, atiba,burak tam bu tanımda. Tek klas isim adem lajic onu da araki bulasın stoperler açık alanda felaket ve daha kötüsü kalite yoksunu takımda birde yaş ortalamasıda yüksek. Dorukhan sağlamken top yapma becerisi ve mücadele gücü ile birçok defoyu kapatıyordu.Yokluğunda sadece atiba ile bununyapamıyoruz. Elneny topu sakız gibi çiğneyip sağa sola yan pas yapmaktan başka bir özelliği olmayan bir oyuncu. Bu takıma şut çekebilen en y maç içinde bir kaç kez araya bırakabilecek bir adam lazım.Özetle kalitesi yetersiz formanın ağırlığı, istek ve arzudan başka sonuç alabilecek argümanı olmayan bir takımız. Hücüm hattında Umut ,diaby, boyd gibi oyuncularla da vedalaşmamız lazım. Bu isimlerin yerine genç takımdan oyuncu koysak çok çok tecrübeden yoksun olurlar. Oyuna etkileri bu üçlüden aşağı olmaz. Son olarak Umut çok gayretli lakin kalitesi yetmiyor.

ERKUT dedi ki...

Başkanın 3 milyarı veren varsa gelsin tipi açıklamları hoş değil takımda bir sahipsizlik ve enerji düşüklüğü var ve bu yönetimin bunu farkında olmadan daha da derinleştirdiğine inanıyorum,

Ben Sergen eleştirilerine hiç katılmıyorum. Kati bir Avcı savunucusuydum öncesinde ama Sergen, Avcı'nın yapamadığı pek çok şeyi kadronun yetersizliğine rağmen düzeltti. Rakip ceza sahasına giremediği gibi eveleyip gevelerken eline yüzüne bulaştırdığı toplardan çok fazla pozisyon veren bir takımken artık ceza sahasına girme konusunda sıkıntı yaşamıyoruz. Ligde asist sıralamasında en üst sıradaki kanat oyuncumuzun 175. sıradaki Diaby olduğunu ve bütün kanat oyuncularımızın toplamda Candeias kadar skora katkı yapmadığını düşünürsek ben oldukça pozitif yaklaşıyorum oyun anlayışımız ve sahada gösterdiklerimiz konusunda.

Skandal bir ilk 11 ile çıkması çok büyük bir falso ama bence hedef zaten kimleri tutmalıyız olmalı. Kimlere güvenemeyeceğini net bir şekilde görmüştür diye düşünüyorum.

Zaitsev dedi ki...

Benim Sergen'den beklediğim Beşiktaş'a karşı oynayacağı zaman maç öncesi nasıl düşünüyor, plan kuruyorsa bizim başımızdayken de bunları unutmadan kadro kurması.

Misal Avcı'nın bize karşı planı hep 6-8 bölgesine baskı kurup topu stoperlere yıkmak ve uzun top attırmaktı. Hep bizi kilitledi ve başarılı oldu. Avcı bizim başımıza geçti ama bu oyunu revize etmeden, çözüm üretmeden devam etti.

Sergen'in her antrenör gibi kafasında öncelik verdiği kadro, diziliş planları var. Bunların tutmadığını görünce hızlı uyum sağlaması önemli. Güven'de bu kadar antrenör ne buluyor hala çözmüş değilim mesela.

Umut Nayır konusunda ise onu takip eden, 3-4 sene önce bu platformda alınsın, Pektemek'ten fazla katkı verir diyen biri olarak yorum yapmak istiyorum. Bu çocuk bizim ilk tercih edilen forvetimiz olamaz ama yedek santrfor olarak önemli bir değer olabilir. Alt liglerde 15 gol civarı katkı vermiştir. Mücadeleden vazgeçmez, darbeden kaçınmaz. Bunları ilk devre GS maçında gösterdi zaten. 2 tane fizikli stopere ezdirmedi kendini. Bizi sürekli ileride tuttu.

Şu şartlarda Burak veya Güven'in bulduğu süreyi bulursa onlardan fazla gol atacağına inanıyorum. Ayrıca 5-6 penaltı golünü Umut'a eklersek o da 10 gole yaklaşır. Ayrıca Pektemek'in senelerce 1.5-2 milyon avro alıp bir halt yemediği bir ortamdan 1.7 milyon TLye oynayan Umut Nayır yedek santrfor olarak iyidir :)

fidddas dedi ki...

bu sene bitti gibi ama konu başlığına dönersek bülent uygun takımına da puan vermeyelim

BJK4EVER dedi ki...

Benim Umut'la ilgili dusunduklerim Zaitsev'le paralel. Ilk 11 oyuncusu mu? Asla. Ama yedekten gelip faydali olabilir. Benim icin en guzel ornek Kasimpasa maci. Tam bir yedekten gelip ceza sahasinda isi cozmeye yardimci olacak oyuncu profilini cizdi o macta.

Kadro kalitesi konusunda herkes yorum yapmis. Kismen anlayabiliyorum, ama bence oncelik teknik ekibin dogrulari yapmasi olmali. Trabzonspor'un kadro potansiteli 8 ise, hocalari 7-7.5'luk verim aliyor o kadrodan.
Bizim kadro potansiyelimiz 8 olmasin, 7 olsun. Bizim aldigimiz verim 6-6.5'luk degil, bildigin 3.5-4.
Hocalar kadrodan bu kadar kotu verim aliyorken bence daha kaliteli kadro kurmak bizi bir yere goturmez. 10 uzerinden 9'luk kadro kuracaksin ki rakibi yakalayasin, o butce de bizde yok. Elimizde 7'lik kadrodan suyunu sikip 6.5'luk verim alalim once, o nuansi yakaladiktan sonra kadro potansiyelini 1-1.5 puan arttiririz.
Sergen bana o guveni su ana kadar vermedi, hatta Antalya maci o guven'den baya aldi goturdu. Denizlispor macindaki 11 bana net bir fikir verecek galiba.

BJK4EVER dedi ki...

Ornegini vermistim ama, benim icin en carpici ve net ornek Ba-Crivelli ikilisi.
Crivelli bundan evvel Ligue 1'de son 4 senede toplam 83 maca cikip 19 gol atmis. 4 senede 19 gol. Istatistikler burada:

https://www.transfermarkt.de/enzo-crivelli/leistungsdatendetails/spieler/291110

Begenmediginiz Buragin gecen sene attigi gol sayisi 11 (yarim sezonda), bu sene de 11 (penaltilarla falan) mesela.
Demba Ba da bu sene 10 gol atti mesela. Prime donemini 5 sene evvel yasamis, 35 yasindaki adamdan 10 golluk katki aldilar. Elemani biz 2 sene evvel 3. forvet olarak almistik, dusun.

Senede 25 gol atan bir golculeri yok, ama 2 forvette 20 golluk katki aldilar. Bizde olsa bu 2 oyuncu donusumlu oynar, bu kabiz takimdan bir bok yapamaz, bizim taraftarimiz da 5 sene evvelin topcusu 35 yasindaki adamin ne isi var bizde, 4 senede 20 gol atamamis adamla olur mu bu is, kadro boktan diye yerin dibine sokulurlardi.

Benim anlatmak istedigim iste tam da bu. Biz once ligimize uygun olarak, kadro'dan maksimum verim alacagimiz 11'le maclara cikip dogru oyunu oynayalim, kadro potansiyelini o zaman goruruz iste.

yilmaz dedi ki...

Şenol Güneş'in Türk Futbol Tarih'inin en pahalı ve dominant kadrolarından birini dördüncü yaptığı gerçeği var ortada. O zaman da "Adamın elinden Marcelo'yu, Aboubakar'ı alırsanız böyle olur" geyikleri dönüyordu.

Dolayısıyla Avcı'ya da Sergen Yalçın'a da kadro kalitesi konusunda yakınmaları konusunda bir miktar hak veriyorum. Çünkü adam Şenol Güneş'in dördüncü olan kadrosunu örnek gösterse diyecek sözümüz olmaz.

Huzeyfe dedi ki...

Açıkçası daha lig başlamadan tartışmıştık burada ve kadronun çok problemli olduğu ortadaydı. Örneğin gol hesabı yapmıştık, şampiyonluk için gereken 70 civarı minimum gol sayısı Diaby 15, Burak 20 gol attığında tutuyordu sadece. Bu sezonun büyük ölçüde kayıp olacağı belliydi. Bilic yılları gibi, kadro ve oyun anlamında bazı gelişmeler bekliyordum ben. Kadro ile ilgili düşüncem ne Avcı ne de Sergen’in oyun ve oyuncu tercihlerine bağlı değil.
Benim için problem berbat bir oyunu seneye Beşiktaş’ta olmayacak oyuncularla oynuyor olmak. Fantastik şeyler istemiyorum. Herkesin beklediği, en fazla 3-4 tane genç oyuncuyu rotasyonda kullanabildiğimiz, bir iki transferle şampiyonluk seviyesine çekebileceğimiz bir takım istiyordum bu sene için. Sene sonuna geldik, elde var sıfır. Hiçbir kulvarda yokuz, kadroda bir gelişme yok, genç oyuncularda bir ilerleme yok, takım olarak sahaya dizilmeyi beceremiyoruz hala, vs. Hiçbirşey yok. Direk kayıp bir sezon. Artık hala yeni birşey denemeyecekse Sergen de hayal kırıklığı, kusura bakmayın.

rey dedi ki...

Futbolcular ve oyun dizilişi üzerinden yapılan tartışmaların havanda su dövmekten farkı yok bence. Atiba’nın yerine Matiba geçse, kaşarların yerine gençler oynasa, ya da sahaya dörtlü yerine üçlü defansla veya çift santrforla çıksak da bir şey değişmez. Bir kere bu takımın sağlam bir iskeleti yok. Yakında olacağa da benzemiyor. (Ayrıca korkaklık ve sünepelik gibi terimlerle futbol yorumu yapılmaz. İşler iyi giderken herkes cesur görünür, kötü gitmeye başlayınca da teknik ekibin de, futbolcuların da tedbirli olacağı tutar. Hıncal Uluç gibi, futbolla ilişkisi seyircilikten öteye geçmemiş olanlar bunu korkaklık olarak görür.)

Bakın M. United’ın durumuna, eski düzenleri bir bozuldu artık kimi alsalar dikiş tutmuyor. Paraları da var üstelik. Daha birkaç ay önce Pogba’nın menajeri “Eğer Pele ve Maradona M.United’a gelselerdi onların da kariyeri burada biterdi” demişti. Haksız da değil hani. Milan başka bir örnek. Kaç yıldır piyasada ne kadar iyi futbolcu varsa topladılar ama bir arpa boyu ilerlemedikleri gibi o futbolcuları da mundar ediyorlar.

Birinci kalecisi ve merkez orta sahası kiralık, defans tandemi her sene değişen bir takımın ne oturmuş bir oyun düzeni olabilir, ne de o takıma yapılacak takviyeler işe yarayabilir. Başka takımlarda hayran olduğumuz futbolcular seneye bizde oynasalar, bunların aynı futbolcular olduğuna inanmakta güçlük çekeriz.

Peki bu iskeleti kim kuracak? Sergen hoca ve mevcut yönetime kaldıysak işimiz zor. Bunu yapabilecek donanımda görünmüyorlar ne yazık ki.

BJK4EVER dedi ki...

Hazirlik doneminde 4-4-2 oynayip AEK'ya 5 yedikten sonra 3'luye donup sampiyon olan Besiktas, Fatih Terim doneminde 4-3-3'le lige rezil bir performansla baslayip 4-4-2'yle sampiyon olan GS, Conte ile 4-3-3'te bekleneni veremeyip 3-4-3'e dondukten sonra Premier League'de sampiyon olan Chelsea ornekleri varken hala formasyon vs havanda su dovmek demek dogru degil. Sana karsi lig maclarinin yuzde 80'inde rakipler ip gibi ceza sahasi onune dizilip kapaniyorsa, kalite yerlerde surunuyorsa ben her mac 2 tane 6 numarayla baslayan takimi elestiririm sonuna kadar.

Mourinho Chelsea'ye geldiginde Edgar Davids'le ilgili soylentiler vardi, bu transferi sorduklarinda Mourinho bu transferin olmayacagini soylemisti. Ingiliz futbolunda 1.65'lik 2 tane orta saha (digeri Makelele) ile oynayacak kadar dellenmedim ben demisti.

Manchester United ornegi tam olarak bu tezi dogrular nitelikte. Zira Ferguson tam bir tactical master'di. Chicarito, Fletcher, Carrick, Brown, O'Shea gibi dunyanin en duz oyuncularindan bile sistem icinde verim almistir, takimin en verimli oynayacagi sistemi kurmustur. Her mac ezbere ayni takimla cikmak yerine cogu kucuk takima karsi cift forvetle cikip, buyuk maclara takimini hep ozel olarak hazirlamistir. Mesela Ji-Sung-Park zor maclarin hepsinde denge unsuru olarak sahadaydi, ama kucuk takimlara karsi Park'i kullanacak kadar bilgisiz degildi. Ferguson'dan sonra zaten o seviyede taktiksel bilgisi olan birisini bulamadiklari icin bu haldeler.

Kiralik demisken; Gomez, Talisca, Aboubakar, Marcelo, bize ilk geldiginde Sosa, Sorloth, bunlarin ortak ozelligi ne? Hepsi kiralik ve takimlarina gayet katki saglayan oyuncular.

Iskelet nedense birtek bizde onemli oluyor. Trabzon su son 2 senede 5 mac ust uste ayni stoper ikilisini oynatmamistir, surekli degismistir. Orta sahada Onazi uzun sure sakatlandi, Yusuf Yazici satildi gitti, Mikel bir anda gitti, N'Diaye alindi (o da kiralik bu arada, ama katkisi ortada), ama nedense onlarda sikinti olmuyor. Basaksehir de bu sene yeni bir stoperle oynuyor (hatta Epureanu donene kadar baska bir yeni stoper Ponck oynadi), as orta saha oyunculari Emre gitti, ama onlarda duzen falan dagilmiyor nedense. Bu arada gecen senenin sampiyonu GS santrforsuz sampiyon oldu, sampiyon olurken de devre arasinda 2 stoper alip sampiyon oldu. Stoper ikilisini 2 sene bozmadan oynatip duzen kurarak sampiyon olmadi.
Sirf bizi etkiliyor nedense duzen falan. Sacma sapan bahaneleri birakin.

Kimse Besiktas'tan zaten high-level futbol beklemiyor. Geriden muhtesem paslarla cikalim, bekler fisek gibi ciksin, stoperlerimiz acilsin, orta sahalarimiz takir takir pas yapsin, rakibi 50 pasla, muhtesem verkaclarla bayiltarak orgazmik goller atalim beklentisinde degil kimse.
Su boktan ligde Avrupa futbolunda adi bile gecemeyecek kadar kotu rakiplerle oynarken bari birkac pozisyona girelim, domine edip kazanalim derdinde herkes.
Bu ligi kazanmak icin 3 yillik iskelet kurmaya gerek yok zaten. Pragmatist, cesur bir hoca ve vasat ustu-iyi arasi bir kadro yeterli.

Basaksehir yine kazandik ve yine tipik bir Basaksehir galibiyeti oldu. Macin basindan beri ofansif oynadilar, 1-0 geriye dusunce maci birakmadilar ve rakibi hataya zorlayarak kazandilar. Attiklari ilk golde ceza sahasinda 5 oyunculari var. Cunku rakibin kalitesinin yerlerde surundugunu, rakip kalecinin dunyanin en zayif sutunu bile sektirebilecegini bilip ona gore cesur oynuyorlar. Ve odulunu aliyorlar. Biz de her maca mac boyunca ceza sahasina 2 kere girmeyecek Elneny-Atiba ile baslayalim, 45 dakikayi cope atalim vs.

Bu arada Milan'la ilgili yazdigina cevap verme geregi bile duymuyorum. Milan'in su son 2-3 senede aldigi oyunculara iyi diyorsan cevap vermeye gerek yok bence.

beagle dedi ki...

@Bjk4ever
Cift forvette toplam 25-30 oldugu zaman hedef tutuyor. Ama iş orada bitmiyor. 25i tek başına atmayan ya ezici pivot olacak, ya da deli pres yapacak, az top kaybedecek vb.
Burak-Guven koyunca penaltilarsiz toplam 10 gol, Buragin top kayip sampiyonlugu, pivot eksigi, guvenin oyunda kaybolmasi, atletik eksileri vb olayi bitiriyor.
Larin veya Umut pivot olarak is yaparlar. Yanlarina leblebici olarak elde sadece Oguzhan Akgün var. Akgünün 10 ozellikleri oldugunu da gördük ancak presi/oyunda kalışı yeter mi denemek gerek.

rey dedi ki...

Arasam ben de yüz tane örnek bulurum ama mesele bu değil. Futbolun ruhunu kavramamışsın, ahkam kesiyorsun. Devam et.

Zaitsev dedi ki...

@ Falanca

Hocam iskelete sahip olmak, birbirini tanıyan oyuncularla oynamak, kiralık oyuncu kullanmamak elbette ki daha iyidir ama bu şartların olmaması da kötü oyuna bahane değildir.

İyi kalecin olacak, iyi stoper olacak. Bunlar ayrı mesele. Ama hücuma çıkarken bu adamların yapacağı iş topu hızlı bir şekilde kanada veya orta sahaya vermek. Sen orta sahada yan pas ve geri pas uzmanı 2 tane garantici adam kullanırsan topu orta sahada paralel gezdirmekten başka bir şey yapamazsın.

Ayrıca oyuncuların kendilerine güvenecek, antrenöre güvenecek. Şenol hoca ve Avcı zamanı hata yapınca kulübeye bakan bir oyuncu grubu vardı. Bunu da yenmemiz gerekiyor.

Terim'in en önemli aksiyonu topu ileri hızlı taşımaktır. İBB dikine çıkıyor, TS dikine çıkıyor. Hepsi topu ayağında gevelemeyen orta sahalar ile oynuyorlar veya oynadılar.

Bu ligin sırrı dikine hızlı çıkmak. İskelet filan hikaye. Orta sahayı hızlı geçecek veya topu hızlı aktaracak orta saha adamların olacak. Sonra forvet ve kanat oyuncuları iyi olacak.

Biz ise Sergen gelene kadar senelerdir yana pas, geri pas. Stoper uzun top. Son 2-3 seneye bakarsak topu ileri en hızlı Sergen ile taşıyoruz. Eldeki en zayıf kadro da bu.

Mevcut yönetim konusunda sana katılıyorum. Sergen hoca konusunda ise umudum var ama yönetim çalışmasına izin verirse.

Pogba ise kendini sattırmak istiyor. Menajeri, Pogba'nın piyasasını yükseltmek için ne gerekirse söyleyecektir. Pogba kötü değil takım, oyun kötü, yüksek kontrat verin pazarlaması. Ama Pogba ne oynadı, ne yaptı MANUda. Bence gittiğinden beri yatıyor. Gol attı ama yarısı penaltıdan.

sports guy dedi ki...

Iskelet mevzusu diyince benim de aklima 15/16 besiktasi geldi.

Hani geri dortlusu icin sol beke "allahini" sag beke "gelsin" yazilari konup sosyal medyada paylasilan donemler :)

Hani devre arasinda stoper rotasyonunu komple degistirip ona ragmen "iyi oyuna" devam edilen donemler :)

Benim fikrim, eger bir takimin belli bir yonu cok iyiyse diger taraflari toparlayabiliyor. Mesela kanatlarinizda iki zebellah gibi guclu ve deparli adaminiz ve leblebici forvetiniz varsa takimin diger zaaflari daha az goze carpiyor(bu seneki trabzon)

Ya da stoperleriniz hem birbiriyle hem de 6 numarayla cok iyi anlasir, onlar takimi ust seviyeye cikarir bu da olur.

Onemli olan sahadaki bazi oyuncularin uyum seviyesinin yuksek olmasi. Bunun illa 11/11 olmasina gerek yok, iki tane uclu zincir kurdugunuzda takimin kalani ona bir sekilde uyum sagliyor bence.

Iskelet o anlamda genis bir kavram. Siz iskeleti bir 8 bir sol kanat bir forvetten de kurabilirsiniz mesela. Oyuncu kalitesi tabii ki onemli, ama bunu daha "kalitesiz" adamlarla yapip yine ust duzey verim alabilmek mumkun.

Hoca kalitesi de biraz burada devreye giriyor zaten.

beagle dedi ki...

Bugünlerde konuşmak önemli bur konu da iyi/kötü zaman verilen genclerin niye hep golden uzak mevkiler oldugu?
Yillardir onlibero, bek, stoper derken bir miktar genç zorunda kaldikca kullanildi. Ancak forvet mevkilerine israrla koymuyoruz.

Bir genç takim forvetinin, altyapida kanitlanmis gol/yaraticilik istatistigi olmasi kaidesiyle, Boyd, Diaby, Nkudu, Güven grubundan kötü oynama ihtimali nedir ki? Hele 442 yapip bir tane fiziki mucadeleye aliskin/top tutabilecek tecrübeli koyarsak 1 macta 2 genç forvet birden parlatiriz.

Cenk Tosun tecrübesi ortada. Bir forvet yetistirmek/satmak savunmacidan çok daha kârlı iş.

rey dedi ki...

@Zaitsev
Bu ligin sırrını bir ben çözememişim galiba:)

Sağlam ve birbirini tamamlayan bir omurgan olmadan dik falan oynayamazsın. Sadece hayal kurarsın. Benim bu konudaki örneğim, henüz derin güçlerin futbola şimdiki kadar müdahil olmadıkları dönemde, 1980-1981 sezonunda Dorde Miliç'in yaptıklarıdır. Bir yıl önce son maçta kümede kalmış bir takımı devre arasında gençlerle, transfer sezonunda da Fenerden iki tecrübeli oyuncuyla takviye ederek bir sezon sonra, hem de 15 yıl aradan sonra şampiyon yaptı. Bugün belki de birçoğunuzun Beşiktaşlı olmasında onun payı çoktur. Yoksa küme düşmemiz ve asansör takım olmamız kaçınılmazdı.

Sonra Seba başkan olunca Miliç'i gönderdi ve bizim şerefli ikincilikler dönemi başladı. Ne zaman ki hatasını anlayıp Gordon'u kovmadı aynı iskelet bize 3 şampiyonluk getirdi.

Onun o şartlarda yaptığını şimdi neden yapamıyoruz diye sormak gerekiyor önce.

Emre Toraman dedi ki...

@sports guy

"Onemli olan sahadaki bazi oyuncularin uyum seviyesinin yuksek olmasi. Bunun illa 11/11 olmasina gerek yok, iki tane uclu zincir kurdugunuzda takimin kalani ona bir sekilde uyum sagliyor bence.

Iskelet o anlamda genis bir kavram. Siz iskeleti bir 8 bir sol kanat bir forvetten de kurabilirsiniz mesela. Oyuncu kalitesi tabii ki onemli, ama bunu daha "kalitesiz" adamlarla yapip yine ust duzey verim alabilmek mumkun."

Muazzam bir özet bence bu. Aynı şeyler farklı cümlelerle, farklı şekillerde söylenmiştir muhakkak ama aklımdaki "futbolda başarılı takımların sırrı"nı kendim de dahil ilk defa biri bu kadar net ifade etti.

beagle dedi ki...

hadi 11 az riskli olsun ama yedek kulubesinden acayip sikayetciyim. Boyd Necip Diaby vb bu satten sonra neye yarayacaklar?

Emre Toraman dedi ki...

Ben aslında Quaresma/Lens döneminde hissettiklerimin benzerini Lens/Boyd için hissediyorum biraz. Lens ne zaman oynasa sıçıp batırdığı için Q7'cilere hak verir duygular içerisine giriyordum ama mantığım Lens'i kadroya entegre etme şansımızın olduğunu, bu ihtimalin uzun vadede fayda getirebileceğini söylüyordu.

Lens bu saatten sonra kötünün iyisi performansıyla ne 11 oyuncusu hissini verecek, ne de satabileceğiz. Boyd'un işleyen bir takımda kendini gösterme kredisi var ama bende. ABD milli falan, bir şekilde 4-5'e okutma şansımız var aslında vasatüstü bile oynasa.

BJK4EVER dedi ki...

Anlasilan gecen haftanin faturasi hucum oyuncularina kesilmis. Ben hala bu orta saha ve formasyonla uzun vadede birsey yapamayacagimizi dusunuyorum. Bugun rakip cok zayif; Barrow yok ve Rodallega disinda dise dokunur bir hucum silahlari yok.
Iyi oyun beklemiyorum, ama hucumdaki oyuncularin parlamasiyla aliriz maci gibine geliyor.
BJK galibiyetini yazdim kupona, hadi bakalim.

Gencler konusunda beagle'a katiliyorum. Keske Roco yerine Erdogan oynasaydi diyecegim, ama gelecek sene takimda yer almayacak oyuncularin yerine altyapidan oyuncular gorseydik daha iyi olurdu.

Bana oyle geliyor ki, sanki Karius ayrilmasa ve Caner sozlesme sikintisi cikartmasa, bugun Ersin ve Ridvan yine sahada olmazdi.

can dedi ki...

Sergen’den de umudum azalıyor her geçen gün

can dedi ki...

Saha kenarından bir grup çoban büyük bir davar sürüsünü gütmeye çalışıyor gibi sesler geliyor. Bence Türk futbolunu en güzel özetleyen durum bu

beagle dedi ki...

Gencler vb bir yana da 2 stoper 2 onlibero 4 yabanci ile oynuyoruz. Depkasmanda ondeyiz ve 5 dkda 2 defa bütün savunma merkezimiz dagilip yerini kaybedip, merkezden karşı karşıya veriyoruz.
Nkudu falan berbat topçu da, 7 8 11 iyi olsa ne olacak bu merkezle?

Pheaglix dedi ki...

var'la ilgili kural degisikligi falan mi oldu? gecen mac macin baslarinda ridvan'in orta sonrasi karsi karsiya kaldigi bir pozisyon vardi, daha ridvan sut cekmeden hakem ofsayt caldi. simdi de 20'li dakikalarin sonunda serbest vurus sonrasi daha top ceza sahasinda bizdeyken atiba faul yapti diye hakem oyunu durdurdu. bu pozisyonlari oynatmalari, sonra duruma gore var'a gitmeleri gerekmiyor mu?

can dedi ki...

Ben mi cok karamsarim yoka gercekten kusturacak kadar kotu bir oyun mu oynuyoruz? Hic bir sey gormuyorum sahada, gene hucum organizasyonu naima hic bir sey yok, gene iki pas veya dripling yapan elini kolunu sallaya sallaya ceza alanimiza giriyor, gene orta daha al gulum ver gulum, gene kanatlar hali sahada oynayamayacak durumdalar, gene Burak ilerde tek basina butun toplari ezip kaybediyor vs. vs. Ne degisti Avci'dan, hatta Gunes'in 3. senesinden beri?

Zaitsev dedi ki...

@ Falanca

O tarz bir iskeleti Terim 1996'da kurdu. Ondan beri dediğin tarzda bir iskelet yok. Bizde feda zorunluluğu sebebiyle Aybaba-Biliç ile bir noktaya getirdik ama şampiyonluk sonrası teklif gelenleri mecburen satmamız, kendini kanıtlayan gitmek istemesi, parayı bulanların yatma eğilimi ve Şenol hocanın bir noktadan sonra oyuncu tercihleri konusunda su koyvermesi sonucu o iş bitti.

Ya U19 temelli bir kadro yapılaşmasına gideceğiz ki neredeyse imkansız. Ya da 2-3 senedir takımda bulunan GG-Vida-Ljajic gibi oyuncuların etrafında bir oyun planlayacağız.
Ama topla iyi, oyun görüşü geniş 6 ve 8 numaralar bulduktan sonra iskelet işi filan o kadar dert değil. O iskelet oluşur.

@ Emre Toraman +1

Boyd işleyen bir takımın etkili bir parçası olabilir ama bizim kabız oyunumuzda etkisiz eleman olur.

@ Pheaglix

Hakem net görmüşse pozisyonu beklemesine gerek yok. İtmeyi görüyorsa VARlık bir durum yok. Cart diye çalabilir.

Huzeyfe dedi ki...

Ben iki kanatta birden çizgi oyuncusuyla veya uzak forvetle oynamayı anlayamıyorum. Lens-N’koudou veya ters kanatlarda Diaby-Boyd ile oynamak saçma değil mi?Safi temel futbol bakış açısıyla bir kenardan sıfıra iniyorsan diğer kanatta topa vuracak adam lazım. Yada bir kenarda topa vuracak adam varsa diğer kenarda çizgiye inebilecek oyuncu lazım.

Zaitsev dedi ki...

@ can

Denizli'nin presi bizi bozuyor. Mecburen uzun atıyoruz. Bu oyunda Burak'ın oyunu değil. Eziliyor stoperler arasında.

Ayrıca Denizli'nin dikine gelmesi ve ortadaki refakatçilerimiz sebebiyle de sorun yaşıyoruz.

Sahadaki sıkıntıyı Ljajic'in hareketlerinden de görebiliriz. Eliyle koluyla bir şeyler yaptırmaya çalışıyor etrafındakilere ama olmuyor.

BJK4EVER dedi ki...

Veeee Atiba'nin her mac fiks olarak en az 1 kere yaptigi sacma sapan pas ve sonucunda gelen gol. Trabzon maci boyle gitti, Jahovic kacirdi, bu sefer girdi.
Bu arada sadece bununla kalmayacak, daha her mac 1 kere fiks olarak yaptigi rakiple ikili mucadeleye girip kendini yere atip top kaybetme daha olmadi, o da olacak ileride. Insallah ondan da 2. golu yemeyiz.

Neyse, birazdan 1-2 pozisyonda mucadele edermis gibi yapar falan da yine heykelini dikeriz.

@Huzeyfe,

Sordugun soru gayet mantikli, dogru, ama cevabi can sikici. Ben acikcasi ligimizdeki teknik direktorlerin asiri bilgisiz oldugunu dusunuyorum. Kismen bilgisizlik, kimsen cesaretsizlik.
Bugun sahaya cikan 11'de bin turlu teknik sikinti sayilir, bunlar kismen kadro icerisinden cozulebilir, ama cozulmuyor. Cozulmemesini gectim, sanki oyun birsey vaad ediyormus gibi her hafta ayni seyi goruyoruz.

Artik kusacagim geliyor. Faturayi Guven'e, Diaby'e vs kesmenin ne kadar sacma oldugunu gorduk iste. Bu orta saha ve formasyon varken forvet hattina Trabzon'unkini yerlestir yine birsey olmaz.

Zaitsev dedi ki...

Atiba maç sonucu 0 oynamış galiba.

BJK4EVER dedi ki...

Asagi yukari bu yuzden kalitesizligi arguman olarak kabul etmiyor ve 2-3 takviyeyle cok rahat yarismaci oluruz diyorum.
Ligin kalitesi yerlerde. Mac oncesi kadrolara baktim, kotu oyuna ragmen kazaniriz dedim zaten.
Sene olmus 2020, hala Mustafa Yumlu oynuyor. Kirmizi kart cezalisi olmasa Zeki Yavru da oynayacakti bugun. Kalecileri sokaktan bir vatandasi rastgele cevirip forma vermissin gibi. Bu ligde hala Sedat Agcay falan oynuyor yahu. Yaslari tutup futbolu birakmamis olsalar eminim ki Hurriyet Gucer, Cumhur falan da oynardi hala.

Bu tur takimlara karsi hala cift onlibero cikmak, temkinli oynamak vs bana ters geliyor. Ligimizdeki takimlarinin 75%'inin tek golluk cani var, o golu attin mi dagiliyorlar, kabak cicegi gibi aciliyorlar. Ve biz bu takimlara karsi korkuyoruz, her macta ilk 45 dakika'yi cope atiyoruz. Bunun farkina varip ona gore oyun oynatacak hoca'yi bulamadik bir turlu. Sergen de bence o hoca degil.

Ahmet Usal dedi ki...

Ben bu akşam bir taraftar olarak mutlu oldum, takıma teşekkür ederim. Bülent Uygunu beşlemenin keyfi paha biçilmez :)

Çok uzun zamandır da deplasmanda böyle bir galibiyet almamıştık. Beğenmediğimiz ne kadar adam varsa bizi tekzip eder gibi oynadı. Ljaic bizdeki en güzel maçlarından birini oynadı, daha maçın başında içer dalıp kalecinin kurtardığı pozisyonu da güzeldi ama golü tek kelimeyle şahaneydi. Burak bir gol iki asist, Nkodou ile Diaby sezonun kendi adlarına en güzel gollerini attı, Diabynin kalecinin kurtardığı şutu da harikaydı. Az övdüm, Nkodou ne dömi-vole vurdu be, 3 jeneriklik gol var maçta, Ljaic, Nkodou ve Diabyden.

Gökhan Gönül gönlümüzü aldı, mükemmel oynadı, Ersin geri pas dışında iyiydi, Rıdvan çok iyiydi, Lens başarılıydı, Boyd bile girdikten sonra etkiliydi. Hücum hattı geçen maçta ne dediysem tersini kafama kapak yaptı. Sağolsunlar :) Hakem bile geri pası atlaması dışında iyi göründü. Atlamayaydı daha iyiydi, ihtiyacımız yoktu, havada karada zaten yenecektik Denizliyi. Yenemeyecek olsak ta atlamasınlar, sonra tam ihtiyacımız olan zamanda acısını çıkarıyorlar.

Neyse, negatifleri ya da şöyleydi de böyleydi de ondan böyle oldu falan yazmıycam, gerek yok, bir süreliğine mutlu taraftar olmak güzel, özlemişim.

sports guy dedi ki...

@emre toraman

Eyvallah hocam :)

Oyun cok tatminkar degildi zaten yarim yamalak izleyebildim yalan da olmasin, ama izleyebildigim kadariyla macin ozeti biraz -adem istedi- oldu.

Bir de BYden ne kadar nefret ettigimi bilenler bilir, ama gecen hafta @yilmaz "forvetler gol kacirmadi ki, kaciranlar baskalari" derken bence eksik yorum yapmisti.

Ilk golde burak yerine guven olsa donen topta orada olmayacagi icin o yine gol olmayacakti, ve yine "e forvet gol kacirmadi ki abi" muhabbetine zemin olusturacakti.

Nerede duracagini bilmek bir forvet icin belki de en onemli unsur. Nefretlik adam da olsa BY bu isi hala becerebiliyor iste.

Emre Toraman dedi ki...

Saha icindeki teknik uyumlarini ongoremiyorum ama idari bir acidan bakip bugun/gelecek dengesini tutturabilecek bir kadro dusundugumde, sezonun geri kalani icin su tarz bir kadro olusuyor kafamda(Bugune kadar dusunulmeyen gencleri bilemiyorum tabi):

Ersin
GG Erdogan Vida Ridvan
Atiba/Elneny Kartal
Boyd Ljajic N'koudou
Burak

GG, Burak, Atiba: tecrube, guvenli limanlar
Vida, Ljajic, N'koudou, Boyd: vitrin, yas ve profil dolayisiyla iyi bir sezon sonrasi avrupa'da basalti ihtimalliler
Ersin, Erdogan, Ridvan, Kartal: genc milli, 1'i ilk 11, 1'i ilk 14, 1'i ilk 22 oyuncusu olsalar yeterli

beagle dedi ki...

2. Yariyi telefonla konuşurken gozucu izledim.

Bence Ersini kazandik. Ljajic zaten tahtaya ilk yazacagimiz adam. Onun disinda ilk yariyi izlemek eziyetti.

5-1 e ragmen beklenen gol Denizli 1.6 bizim 1.4. Yani Ersin iyi iş yapmış, vurdugumuz da girmiş demek. Buradan sistematik olumlu analizler cikacak bir durum yok ne yazik ki.

yilmaz dedi ki...

@sports guy devamında "Burak olsa güvenin bön bön baktığı pozisyonlardan birinde kafasını ayağını sokardı gerçi ama" diye devam etmiştim :)

Ahmet Usal dedi ki...

İyi şeyleri yazıcam dediydim eksik kalmış, takıma teşekkür etmişken Hocaya da edelim. Duran toplara çalıştırmış, şut çalıştırmış, takım maç boyunca rakip ceza sahasında çoğalmayı başarmış. Yani geçen hafta sonuç almamızı ve maçı çevirmemizi engelleyen ne varsa üstüne çözüm için çalışılmış. Bu da Hocaya yazar.

@Sports Guy, @Emre Toraman, @yilmaz

Burak yorumlarınıza +1

Zaitsev dedi ki...

Şu ilk yarının ardından devre arasında biri 5-1 kazanırız dese en kibar versiyonu ile "hadi oradan" derdim.

Gençler iyiydi. Tecrübesizlik ve heyecan azaldıkça daha iyi olacaklar. Ersin bir daha Rıdvan'dan gelen top gibi pozisyonlarda ayağı ile dışarı vurur. @ Ahmet Usal o pozisyon elle oynama olur geri pas olmaz :)

Rıdvan'da maçın başında biraz sallandı ama sonra toparladı. Kartal da kısa sürede iyiydi. Erdoğan topla daha az oynamalı.

Nkodou, Rıdvan'ın 4-5 tane bindirmesini mundar etti. Sergen hoca yeter dedi çıkartırken gol attı. TRT maçın adamı seçti galiba az önce. Demek ki Nkodou o golü atmasa Atiba'yı rakip takıma yaptığı gol olan ve olmayan asistleri sebebiyle sahanın en iyisi seçeceklermiş :)

Sergen ile Ljajic sahadaki rol konusunda anlaşmış gibi duruyorlar. Ljajic çok istekliydi.

Ruiz galiba ilk 11'deki yerini kaybetmeye başlayacak.

Atiba-Elneny gereksiz. 2si de oynatılmamalı. Sıfır temas prensibiyle oynayan 2 tane 6 numara. Muazzam.

Ahmet Usal dedi ki...

@Zaitsev :))

Hocam benimki de Ersininki gibi teknik bir hata:)

yilmaz dedi ki...

Şimdi aslında 5-1'lik bir maç oynadığımızı söyleyemeceğim. Ama geçen hafta o kadar isabetsiz hücum ve beceriksizlikten sonra, bu hafta yüzdeli bir istatistik olunca nötr kalabildim.

İtiraf edeyim, eğer maç bi 10 dk daha 1-1 devam etse maçı kaybetmemiz bile olasıydı.

@BJK4EVER'e katıldığım bir konu var. Atiba bu sene neredeyse her maç bir ya da iki skora negatif etki edecek/edebilecek hata yapıyor. Bu maçta da yaptığı hata gole sebebiyet verdi. Lakin bence asıl gol olmayan pozisyonda yaptığı hata daha vahimdi. Galiba Denizli'nin penaltı beklediği pozisyon. Pozisyonun başlangıcında Atiba rakip ceza sahasında, müsait durumdayken topa vurmak yerine geveleye geveleye topu kaybetti. Gol olan pozisyondan daha beter bir pozisyon.

Burada Atiba'yı korumak gibi olmasın ama, takımda en fazla topla buluşan oyuncu olduğu için, maç boyunca rakibin kaptığı topların onun kaptırdığı toplardan biri olma ihtimali artıyor. Yani yaptığı hatalar bence takım için -şu kadro içinde- önemini değiştirmiyor.

Bence Rıdvan çok kötüydü. Bu değerlendirmem bu maç özelinde. Umarım bu çekingenliği bir an önce atar üzerinden.

Roco ve Ruiz totalde kaplumbağa gibi bir defans hattı oldu. Sergen Hoca'nın Beşiktaş'ın başında verdiği en doğru kararlardan biri Ruiz-Erdoğan değişikliğiydi. Ezbere bir değişiklikle Ruiz'i değil Roco'yu çıkarabilirdi.

Ben Roco'ya çok saygı duyuyorum. Bu kadar dışlanmış bir oyuncunun maça kendini bu kadar vermesine saygı duyuyorum. Tabii bu onun her şeyi doğru yaptığını göstermiyor.

yilmaz dedi ki...

Maçın adamı kesinlikle Ljajic. Gladyatör filminde bi sahne vardı. Bu gladyatörleri oynatan adam maksimus dövüşmek istemeyince "ne istiyorsun. Para? Kadın? Oğlan?" diye soruyordu :)

Biraz onun gibi. Elde oyunu oynatabilecek tek oyuncu Ljajic. Burak NKoudu Lens filan oyunu oynarlar ama oynatabilecek tek oyuncu Ljajic. O yüzden biraz pozitif ayrımcılık yapmak gerekiyor.

Zaitsev dedi ki...

@ yilmaz

Hocam 2 sene önce bu takımın en çok topla oynayan adamı Q7. Sokup çıkarmadığımız yer kalmadı adamı ki kaptırdıkları pozisyonda olmuyordu.

Ayrıca Ljajic'te Elneny'de çok topla oynuyorlar. Niye hep Atiba'nın kaptırdıkları pozisyon oluyor? 6-8 oynuyorsan biraz dikkatli olacaksın. 3 tane gollük atak başlatacak hata yaptı. 1i gol oldu. 2si sıyırdı. 2-1'den 2-2 olsa dönmezdi maç.

İlk yarı bir pozisyon oldu. Top geldi, Atiba vücut hareketiyle arkasından gelen 6 numaradan kurtuldu. İleri doğru gitti. Sağda GG ve Lens boşta. Onlara doğru döndü, topu 4-5 kere dürttü. Bu sırada, 6 numara 10-15 metre geriden gelip faul yaptı. Atağı durdurdu.

Türkiye dışında 100 bin avro'luk kontrat bulamaz Atiba. 750 garanti + 20 bin dolar maç başına oynuyorsun. İnsan buna tutunur.

Bu arada Kartal girince defans önü Kartal-Elneny oldu. Atiba öne gitti. Acaba bir hazırlık mı var?

Roco konusunda katılıyorum. Bu kadar dışarıda kalıp sahaya girdiğinde bir standardının olması iyi bir profesyonel olduğunu gösterir. Tekniği hariç Ruiz'den iyidir ama şans bulamadı. İnşallah seneye oynayabileceği bir yere gider.

Emre Toraman dedi ki...

Gelecek sezon planları hakkında şunu da bırakayım:
https://www.youtube.com/watch?v=04CukaChrgc

yilmaz dedi ki...

@Zaitsev abi Quaresma'nın isabet yüzdesinin %50'nin altına düşmüşlüğü var neredeyse, yapma Allah'ını seversen. Atiba'nın Beşiktaş kariyerinin 4 yılı, Quaresma'nın kaptırdığı topları kovalamakla geçti.

Atiba'yı eleştirdim zaten ben de. Golde de, gol olmayan pozisyonda da çok büyük hatalıydı. Ama gol olan pozisyon -bence- alelade bir pas hatasıydı. İkinci pozisyon ise -bence- golle sonuçlanan pozisyondan daha kötü bir görüntüydü Atiba (ya da herhangi bir oyuncu) için. Vücut çalımıyla iki kişiyi ekarte ettiği pozisyonda da yine her zamanki gibi şut atmak yerine kararsız kaldı ve son bi gayretle Gönül'e topu verdi.

Ama maaş konusunda söylediğin çok acımasız. Takımın maaş ortalamasını 300-400binlere çekmeden, 750bin maaş alan oyuncuya bunu söylemek adil değil. Kaldı ki, "pas hatası yapan oyuncu aldığı maaşı haketmiyor" diye bir eleştiri söz konusuysa, Atiba'ya borçlu çıkarız.

Yıllardır Beşiktaş'ta en fazla maç oynamasına rağmen, en az maaş kazanan adamlardan biri. Yedeği Necip bile kendisinden fazla alıyor. Kendisini bir kez bile kesememiş Gökhan İnler iki kat maaş aldı bu takımda.

Yaşlandığı ve ritmini kaybettiği, özellikle bu sezon gole sebebiyet veren top kayıpları yaptığı doğru, ama kadroda topun bizde kalmasını onun kadar sağlayabilecek bir alternatifi yok.

turgay dedi ki...

Yönetim ve hoca arasında transfer sorunu var galiba. Ya da algı anç'nin açıklamaları sonrası oraya kayacak. Başkan çok konuşmayı bilen biri değil. Duygular mantıktan önce geliyor. Politikayı öğrenmesi lazım

can dedi ki...

@Yilmaz

Ridvan'i begenmemene cok sasirdim. Ver kaclari, bindirmeleri vs. ile
sahada futbolcuya en benzer sey oydu.

Bence Ruiz de iyiydi, Besiktas'ta oyun zekasi ve oyun kurma yetenegi en yuksek 1-2 adamdan biri. Roco'nin inanilmaz siritmamasinin tek nedeni hic geriye dusmemis olmamiz, bir de iddiasi olmayan Denizli'nin inanilmaz gevsek oyunu.

N'Koudou hali sahada bile oynayamayacak kadar kotu. Attigi gol de tam mahalle abisinin elleri cebine gelen topa vurarak attigi jeneriklik gol, baska bir sey degil.

5-1 eglendirdi (@Ahmet, aynen Bulent'i 5lemenin zevki hic bir seyde yok) ama ben takimi hic begenmedim. Neyse onumuze bakicaz.

can dedi ki...

@ turgay
Başkanın hangi açıklamalarından bahsediyorsun? Ben Sergen’in açıklamalarını okudum da bana da kesin bir sıkıntı var gibi geldi. Sergen böyle konuşmaya başladığında genelde bırakır takımı

Huzeyfe dedi ki...

Denizli futbol oynamadığı için maçla ilgili bir yorum yapmak mümkün değil.

Sürekli gençler oynasın diyen biri olarak söylüyorum, daha fazlası lazım Rıdvan, Ersin ve Erdoğan’dan. Eğer imkanınız varsa ve hala izlemediyseniz The Last Dance’i izleyin, winner olmak nedir, nasıl olur, neden birçok yetenekli oyuncu arasından sadece çok az bir kısmı kupalar kazanabiliyor gibi soruların cevapları var. Özellikle genç oyunculara izletmek gerek. Hayattan beklentiniz nedir? Nerede olmak istiyorsunuz? Bunlar 19 yaşında düşünülmesi gereken şeyler. Eğer rol oyuncusu olacaklarsa bunun için gereken taktik bilgiye, atletik veya fiziksel yeteneklere sahipler mi?

Bizde biraz da kültürel olarak böyle planlamalar yapılmıyor. Ama eğer oyuncu yetiştirme işi gerçekten yapılacaksa bunlar şart. Bu söylediğimi Metin-Feyyaz-Ali’nin eğitim seviyesini, konuşma şekillerini, kültürlerini göz önüne alarak değerlendirin, nasıl büyük oyuncu, winner oyuncu olunacağını hayal edebilirsiniz.

turgay dedi ki...

@can

Ahmet Nur Çebi: Çok daha rahat bir maç oynamamız gerekiyordu. Gol atmanız tek başına önemli değil. Sahada taktik ve teknik olarak futbolcularınızın daha güçlü olduğu, atak yaptığı bir düzen güzel olurdu. Üçüncü golden sonra Denizlispor'un demoralize olması sonucunda üstün geldik.

Böyle bir açıklamaya gerek var mı? Başkan ve yönetim kurulunun işi medya önünde oyunu mu eleştirmek olmalı? Başkana mı kaldı futbolu eleştirmek? Daha akılcı işlere gerek var. Bu açıklama ile birlikte hafta içi sportif direktör işi Sergen hocaya bağlı isterse getiririz diyor, yoksa sonuçlarına katlanır diyor. Bomboş ve gereksiz konuşmalar bana göre.

BJK4EVER dedi ki...

Atiba konusunda Zaitsev'e paralel dusunuyorum. Topla cok oynamak her mac direkt pozisyon olacak 2-3 top kaptirmayi mesrulastirmiyor.
Suc Atiba'da da degil. Fiziksel olarak tamamen bitik, 6 numara'da bile yeterliligi tartisilacak bir adami naturel mevkisinin disinda israrla oynatiyorsun.

Adami 8 numara oynatirsan topla oynamaya kalkar ve sicar arkadas.
Ama taraftarda da suc var. Bence hem gecen hafta hem bu hafta yine cok kotuydu ve kimse birsey diyemiyor, demiyor. Acin sozluk'te basliklara bakan, herkes 'keh keh keh canin sagolsun Atiba' kafasinda. Hala 37 yasindaki profesyonelliginden dem vuruluyor, heykeli dikiliyor falan. Dun yaptiklarini Oguzhan yapmis olsa neler olurdu dusunun. Ne vurdumduymazligi kalirdi ne vitaminsizligi. Neden boyle bilmiyorum, ama bazi oyunculara karsi asiri tolerans, bazilarina karsi asiri nefret var. Bence tam da olarak o yuzden bu haldeyiz. Boyle vasat bir adamin heykelini dikmeye kalktigimiz icin, vasat'tan ilah yaratma pesinde oldugumuz icin. Bu kafayla 3. veya 4. olursun tabii her sene.

Onun disinda Besiktas 4-1-4-1 oynuyorsa orta ikilide top teknigi ve yaraticiligi en yuksek 2 oyuncu oynar, bu tartisilmaz bence; Ljajic ve Boateng. Bu ikiliyi bu duzende hic beraber oynarken gormedik, gormeyecegiz de bence. Haftaya Boateng duzelir, ic saha macimiz var, ama yine Atiba cikacak bence.

Ikiliyi degerlendirecek olursak, cogu kisinin aksine ben Boateng'e daha sicak bakiyorum bu duzende. Ljajic simdi 2 haftada 2 gol atti diye ovulur, ama bence hala 8'den ziyade bir 10 numara. Defansif olarak hic yok, ki en azindan bir Belhanda, Oguzhan, A.Omur gibi pozisyon alabilmelisin. O da yok, tamamen dolasiyor ve top rakipteyken hic yok. Boateng bu konuda cok daha iyi. Atletik, hirsli, gerektiginde faul aliyor, faul yapiyor, oyundan kopmuyor, oyunun icinde. Ljajic sorumluluk aliyor, ama orta sahada degil, rakip kaleye yakin bolgelerde. Dun Ljajic'in cektigi sutu Boateng cekemez, ama ceza sahasina kosular yapip gol atar. Bence Ljajic'ten daha fazla bir 8 numara. Ama Ljajic forvet arkasi oynayacaksa ve Alex, Talisca gibi istatistik yapacaksa tolere edilir, edilmeli bence. Ama butun sezon uzerinden bakip o istatistigi verir ve tolere edilecek performansa yaklasir diyebiliyormuyuz, mesele biraz da o bence. Ben emin olamiyorum istikrarsizligindan dolayi.

Ama nedense bizim DNA'mizda 2 tane yaratici oyuncuyu oynatmak yok. Sergen-Tumer tartisildi, ama birlikte oynayip katki sagladiklari maclar da oldu. Gomez donemindeki sampiyonlukta bu kadar dominant, zevk veren bir oyun oynadiysak temel faktor bence Oguzhan-Sosa ikilisinin uyumu ve takima kattigi oyun zekasi. Sene basinda Veli sakatlanmasa bu takim ortaya cikar miydi yoksa yine Veli-Atiba'yla kisir bir sezon ve lig 3.lugu mu gelirdi emin degilim.
Besiktas deneme yapacaksa bunu Boateng-Ljajic'i birlikte oynatma uzerinden yapmali. Besiktas'in oyun hedefi gol yememek, top kaptirmamak, topa sahip olmak vs olmaz. Besiktas'in hedefi kaliteli, ofansif bir oyun ve en hizli sekilde mumkun oldugunca fazla gol atip maci kopartmak olmali. O yuzden ben Oguzhan-Ljajic-Kagawa uclusu elimizde varken bunlari birlikte oynatacak formulu bulmadigimiz, denemedigimiz icin uzgunum. Bence essiz bir firsatti. Zaten bu tur oyunculari birlikte oynatmanin formulunu bulunca domine edip sampiyon oluyorsun Trabzon gibi.

BJK4EVER dedi ki...

Vallahi ANC ve Sergen arasinda birsey var gibi. Kulubun baskani son 2 hafta tum programlara cikip maddi sikintilardan bahsedip kuculecegiz demisken antrenorun cikip gencler fazla oynamaycak, kuculmeyecegiz ve sampiyonluga oynayacagiz demesi buyuk sikinti.

Sergen farkli galibiyetin gazina mi gelip soyledi, yoksa taraftara mesaj mi veriyor bilmiyorum, ama sikinti var. Bence Sergen son 2 hafta oyuncu kalitesi olmadan bu isi kotaramayacagini anladi ve bunun yolunu yapiyor.
Bekleyip gorelim.

Bu arada ben dunku galibiyetin de net aldatici oldugunu dusunuyorum. Her takim Denizli kadar kalitesiz, yumusak olamaz. Ve her mac bu sekilde attigimiz golleri atamayiz, cok ekstra goller attik. Ben organizasyon anlaminda hicbirsey gormedim acikcasi. Denizli bulduklarini atip 2-2 yapsa mac giderdi bence. Dua edelim adamlarda Rodallega disinda kaliteli bir ayak yok ve defanslari berbat.

Ahmet Usal dedi ki...

Bu maçın iyi tarafları sonuç dışında gelecekle ilgili verdiği ipuçları. Öncesi ve sonrası Başkanla Hocanın açıklamalarını da maçın içine kattığımızda anlaşılan bu.

Öncelikle Sergenle ilgili, taraftarın ve benim sevdiğim tarafı winner olması, ve görülüyor ki teknik direktörlük açısından, en önemli olması gereken becerilerin başında "insan yönetimi" gelir. Denizli, FT, Luce falan en önemli yetileri bence budur. Sergen buna sahip.

Ljaici kendisi gibi oyun lideri olmaya ikna etmiş. @yilmaz en eğlencveli şekilde durumu açıklamış:) Avcı bunu yapamamıştı. Rocodan Ruizden maksimumu aldı, bence Roco tüm ağırlığıyla ve eksikleriyle Vidadan faydalıydı. Ayağı daha düzgün, fizik güç kullanımı, oyun bilgisi, kademesi ve yer tutuşu falan Vidadan iyi, adam Şili Milli, Bielsa tedrisatından geçenlerden. Düşünün bu adam Medelle Şili üçlü defansında oynuyor Milli Takımında. Medel çabukluk açığını, bu da Hava topunu ve fiziği hallediyordu. Ha normalde Vida çabukluğu ve markaj becerisiyle tabi daha önde, ama Roco bu kadar ağır olmasa diğer yönlerden Vidadan falan iyi.

Ruiz bile ilk golün kafa vuruşunu yaptı, bir tane daha var hücumda vurduğu kafa, kariyerinde yapmamış adam bunları. Bu hoca dokunuşudur.

Bu kalitesiz diye kafamızı taşlara vurduğumuz hücum hattını Hoca gaza getirmiş, giren çıkan maksimumu verdi. Üç tane jeneriklik gol izledik. Oyuncular maç sonu açıkladı, Nkodou, Roco falan, hafta içi duran top, şut çalışılmış. Ceza sahasında da çoğalabildik.

En sinameki Elneny idi, artık ben de refakatçiliğine gıcık oluyorum, çünkü Sergenli ilk maçlarında boğuşmaya başladıydı, ama belli ki gidici, o bile bir şut, iki kilit pas ve son golde şahane bir asist yaptı.

@can Hoca zaten Nkodouyu bıkıp çıkartıyordu, kameralar yakalamış, attığı gole bir mimiği var Sergenin yerlere yatarsın:) Tam çıkarıyoduk bu ne a.m.k mimiği:))

Ahmet Usal dedi ki...

Maçın asıl öğrettiği kriz yönetiminde Başkanın başarısızlığı, Hocanın ise ne yaptığını Başkandan çok daha iyi bilmesi ve medyaya doğru mesajları vermesi.

Yani gençleşeceksek bile bunu bağıra çağıra yapmamamız gerekiyor. Biz havlu attık, yarışmayacağız imajı taraftara para harcatmaz, tribünlere de çekmez. Başkan geldiğinden beri bu anlamda marka değerimizi yerle bir ediyor. Tam bir ikinci adammış. F.O. boşuna birinci adam değilmiş.

@BJK4EVER ın dediği gibi Hocayla Başkanın karşılıklı açıklamalarında çelişkiler var,transferde de önerdikleri adamları Sergen beğenmiyor, bir çatışma var, o net.

yilmaz dedi ki...

@BJK4EVER
Bu heykel mevzusunu neden sürekli diline doladığını anlamıyorum.

Taraftarlık irrasyonel bir şeydir. Taraftar aynı kendisi gibi, takımı benimsemiş, kolay kolay maç kaçırmayan, hiçbir şartta eli belinde sahada dolaşmayan, sahanın her yerine giden oyuncuyu kendisine yakın görmüş ve bayrak oyuncu seçmiştir. Bu kadar basit. Bunu "6 oynayamıyor, 8 oynuyor, top kaptırıyor, sinamaki" ile filan açıklamaya çalışmanın bir anlamı yok.

Taraftar özünde bayrak oyuncu arıyor, vasat olmayan ama 24 yaşında ilk bulduğu yüksek maaşla Çin'e giden adamı ya da bir sezonda 30 gol atıp, sene sonunda "benim istediğim kadroyu kurmazsanız giderim" diyen, ya da antrenmana transfer olmak istediği takımın bilekliğiyle çıkan adamın mı heykelini dikelim? Çok gereksiz bir konu bence.

Ha kulüp yönetimi takımı 28 tane bayrak ama vasat oyuncuyla doldurmaya kalkarsa o sorun işte. Ama bu taraftarın konusu değil.

@can
Rıdvan'ı bu maçta defansif olarak hiç iyi bulmadım. Ne müdaheleleri başarılıydı, ne kademeleri iyiydi ne de doğru pozisyon alabildi. Acemiliğinden rakibe 4-5 tane korner kazandırdı, onu o kadar önemsemiyorum risk almak istememesinden dolayı.

Başkanın açıklamaları hakikaten büyük sorun. Zaten maçtan önce Sergen hocanın açıklamaları da başkanla ikisinin ayrı düşündüğünü gösteriyor. Sergen çok akıllı bir adam, Samet Aybaba'nın başına gelenlerin kendisinin de başına geleceğini biliyor. Şimdiden gardını almış. Yalnız hiçbir başkan maçtan sonra "aslında iyi oynamadık, rakip demoralize oldu ondan şeettik" diye bir açıklama yapmamalı. Çok büyük bir falso bence.

Zaitsev dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Zaitsev dedi ki...

Başkan ile Sergen'in benim izlediğim açıklamaları çok farklı değildi. Başkan 4 gençten bahsediyor, Sergen ise 11 genç ile sahaya çıkacağımızı zannetmeyin, tecrübeli bir kadro olacak diyor. Sahada 2, ilk 15te ise toplam 4 genç iyi bir denklem olabilir. Sanırım seneye Rıdvan-Ersin devam edecek.

Başkan TRT'de öyle bir konuştu ki sanki 8-10 transfer yapacağız. Hani para yoktu. Nasıl yapacak bunu:)

@ yilmaz

Hocam Sosa gittikten, Ozzy bittikten, Talisca/Babel geldikten sonraki süreçte topu ceza sahasına getirme konusunda Q7'nin payı %15-20'lerden %90'lara çıktı. Bütün hücumu tek kanada yıktık.
Ortadaki 6 ve 8 topu ön tarafa iletmek konusunda bir şey ortaya koyamıyorsa paşa paşa kaptırılan topların peşinden koşacak. Birazda onların ofansif eksiklikleri yüzünden Q7ye mahkum kaldık.

Türkiye şartlarında maaşını haketmiyor demiyorum. Bu parayı başka yerde bulamaz. Yapabildiği işler de belli. En azından onları düzgün yapsın diyorum. Maç başları dahil 1.5 milyon avro çok iyi para. 27-28 yaşlarında bile bunun 3te birini kazanamamıştır.

Ayrıca golü yediren pası hata olarak görmüyorum. Bildiğin vurdumduymazlık. Pres ile sıkıştıysan geri atarsın topu orta sahaya paralel son anda dürtmezsin. Aynı hatayı Ozzy yaptı. O günden beri yok.

Rıdvan maçın ilk 15-20 dakikası top kullanımı olarak kötüydü ama sonra toparladı. Rakibin en hızlı adamlarından birine karşı oynadı. Kestiği toplar var. Nkodou inatla pas vermemesine rağmen sürekli bindirdi. bana pas atmayacak demedi. Oynarsa olma ihtimali var.

BJK4EVER dedi ki...

@yilmaz,

Valla bence irrasyonellik degil dangalaklik, ama neyse.
Bahsettigin seylere bakarak bayrak adam sececeksek oraya bir Ibrahim Toraman, Necip heykeli vs de dikilmeli.
Taraftar Atiba'ya kufretsin demiyorum, ama bari heykelini dikecek kadar ilah yapmayin bu adami. Diger oyunculara da yazik oluyor. Caner defansif hatalar yapinca yerin dibine sokuluyor, Oguzhan Atiba'nin her mac yaptigi sacma pas hatasindan 1 tane yapti gol yedik, o macta isliklar arasinda ilk yari bitmeden sahadan cikti o gunden beri yok.
Bu tur muameleler diger oyunculara haksizlik.

@Zaitsev,

Bende vurdumduymazlik degil, bildigin kalitesizlik, fiziksel olarak bitiklik. Adamin vucudu gitmiyor hocam. O pas hatasini yorgunluktan yapiyor, o her mac yaptigi rakibe kicini dayayip kendini yere atip top kaybetmeyi de bu yuzden yapiyor. Dun de yapti, sacma sekilde ayakta kalamadi kontradan 2-2 oluyordu mac, kacirdilar.
Adam fiziksel olarak bitik.
Taraftarimiz 37 yasinda sahada durunca, azcik kosunca bunu muhtesem birsey olarak gordugu icin alkisliyor. Benim kistasim 6 numara olarak Fernando, Melo, Luiz Gustavo, 5 sene evvelin Atiba'si. 8 numara olarak prime donemindeki Oguzhan, prime donemindeki Selcuk Inan, Sosa.
Bunlarin yaninda Atiba ve Elneny komik kaliyor.

yilmaz dedi ki...

@bjk4ever tahrikkar yorumlarına cevap vermiyorum. Benim için konu kapanmıştır. Kendin çal kendin oyna.

beagle dedi ki...

@Bjk4ever
Saat 9:13 yazina tam katiliyorum :)

- Atiba 8de oynarsa tabiki s.cacak.
Ben de dedim sene başında Elnenyyi oynatirsan zincirleme sorun olacak.

- Atibanin da 6da yeterliligi tartışılır ama tek oynamasi gereken yer o.

- Bugün Vidasiz, 1.84luk Ruizin kosamadiginin, cizgiyi kaybettiginin ayan beyan ortaya cikmasi da hostu. Ayağı iyi ama berbat stoper iste. Roco bile iyi göründü yaninda.

- Tekrar hatirlatirsam xG beklenen gole göre Denizli kazanmalıydı. Ersinin yeterli/guvenilir performans gosterdigini unutmayalim.

-Ljajic peynir gibi rakiplere 10da etkili olsa da sürekli olmuyor. Sahada 11 gibi tutup, Boatengi 2. forvet gibi kullanmak, hatta daha kolay maclarda Boateng 8, Akgun veya Diaby forvet arkasi kullanmak makul.

- Gençlerden en degerli mevkilerde olanlar Akgun Almos ve Mertcan sahada, kulübede yok. Bu yanlış.

sports guy dedi ki...

Iyi ki bi gecen hafta heykel muhabbeti yaptik, her yorumda buna atif gelmeye baslamis :)

Bence atiba gecen hafta iyiydi, bu hafta da kotuydu. Bu kadar basit yani.

Bu arada baska bir sey geldi aklima, parasini alamayanin kactigi bu donemde Elneny falan iyi kaliyor ha bu takimda :) hem kiralik, hem de maasinin bir hayli yuksek oldugunu dusunuyorum(sanirim Arsenal'dan 2.6 milyon pound civari aliyordu). Oyuncu olarak o maasi haketmiyor tabii de, enteresan yani.

Ligde kalan maclarimiz gayet iyi. Ilk 10da olan bir FB var kalan maclarda. Yani hani olmaz da, suradan bir full seri cikarsak GSyi rahat geceriz malum ikili averaj da bizde.

BJK4EVER dedi ki...

Heykel mevzusu sana atif degil, genele atif. Zira sosyal medyada, her yerde heykeller surekli dikiliyor. Senin biraz da goygoy yaptigini anladim tabii, ama ciddi ciddi Atiba'nin muhtesem oldugunu falan dusunenler var.
Ali Ece'nin yorumlarini dinlemedim, birazdan FIFA oynarken acip dinleyecegim, ama eminim Atiba'nin pas hatasi hakkinda birsey demeyecek. Dese bile kisacik elestirip yine bu yasta muhtesem bir performans sergilediginden falan bahsedecek bence.

Elneny kacsa daha iyi olurdu zaten. En azindan cift 6 ile cikma zorunlulugumuz gider ve biraz para cebimizde kalirdi. Bence FB mesela Kruse gittigine uzulmemistir, hatta maasindan kurtulduk diye sevinmistir bile icten ice.

Antalya maci yazik oldu; normalde rahat kazanamiz gereken macta. Kazansak birak 4.lugu, 3.luk sansimiz bile olurdu ciddi anlamda. Hem GS hem Sivas'in birazdan puan kaybetmesi gayet olasi, ozellikle Sivas'in. Tam 0-0, 1-1'lik mac Konya-Sivas maci.

beagle dedi ki...

Vaaaay, seneye Hasici 11e yazacak gibiyiz. Guclenmis mucadele ediyor. Iceri kayip fuze cikardi gol atti. Ayak iyiydi zaten guclenince cok iyi bu hali.

sports guy dedi ki...

Hasic'in golu neymis oyle ya. Baya kalcadan cikarmis sutu, zimba.

Overrated oldugunu dusunuyordum biraz ama umarim yanilirim da bir deger kazaniriz.

Huzeyfe dedi ki...

Golden önce geziniyordu, çok hareketsiz. Ljajic gibi. Yetenek de benzer. 8’e evrilmesi lazım ama 1.ligde de 4-2-3-1’sen başka birşey oynanmıyor heralde.

Mesele Atiba'nın iyiliği kötülüğü değil, 38 yaşında adam oyununun üstüne katıyor. 4 gol / 5 asisti var ve bunu %91 pas isabetiyle yokluk içinde yokluk çekerken oyunun 8 numaraya evrilterek, kilit pas ekleyip ceza sahasına koşu atarak, bağlantı oyununu geliştirerek yapıyor. Akıl alır gibi değil. Çok büyük saygı duyuyorum. Beşiktaş tarihinin gelmiş geçmiş en iyi yabancısı. Topçu gibi topçu gönül ister 45'e kadar oynasın. Mevzu senin bu adamın yerine koyabilecek bir opsiyonun olmaması.

Astımı var adamın be kardeşim ne yapacaktı ? Ayaklar bir yerden sonra gitmiyor. Sergen'in inatla çıkarmıyor oluşu makul değil. 38 yaşında bir oyuncu bu kadar yük taşımamalı.

beagle dedi ki...

Hasiç daha 18 yaşında ve 6 ay önceye göre çok daha güçlenmiş halde. İlk yarı alanlar darken 2-3 kişiyl mücadeleye girip top bırakmadığı anlar var. 1-0 yenik duruma düşünce de 10 pozisyonuna kaymaya başladı, arkasında adam varken dönüp, başka biri yetişirken zorda o şutu çıkardı.

İkinci yarı çok daha fazla pozisyonda forvet arkasına girdi. Yerine bir 7 oyunda yoktu. Yani biraz Babel gibi içerilerde dolaştı.

Boydan sebep, kafa toplarının gelişmesini pek beklemiyorum ancak Töre'den daha fazla skor katkısı olan ve iyi duran top kullanan bir 7 olabilir. Benim ideal 4-4-2 de pek yeri yok ama adam yetenekli ve taktiği kendine göre esnettirecek bir hale gelebilecek potansiyeli var.

sports guy dedi ki...

Pasa Fenerbahce'yi biraz sansla ittirerek yendi, Antep su an GSnin zaaflarina iyi calismiscasina oynuyor ve ondeler. GS hem kaleci hem savunma hatti sakat olunca Schuster Besiktasi gibi oynuyor, masallah 80 metrede top oynuyor takim.

Gol potansiyelleri yuksek, -bizim de oyleydi o donem- ama atamadiklari surece yeme ihtimalleri de artacak.

Besiktasli icin ruya gibi bir pazar aksami oluyor valla :)

sports guy dedi ki...

Bunu yazdim ve falcao atti, bu da benim nazarim olsun :)

BJK4EVER dedi ki...

Ben de izliyorum maci ve bazi oyuncularin bazi takimlara karsi performansi mide bulandiriyor. Hani mac satmak demeyim, ama Besiktas ve Fenerbahce'e karsi abuk subuk goller atan, aslan kesilen Guray GS maclarinda hep ortadan kayboluyor nedense. Sadece Guray degil, baska oyuncular da var. Abuk subuk toplar yumurtlayan kaleciler, toptan elini ceken kaleciler falan. Guray yerine herhangi bir sag acik olsa ilk yaridan 3 olmustu mac. Bize 40 metreden tavana asacak kadar motive olan adam onune yuvarlanan topu bos kaleye atmak yerine iskaliyor.

Dipnot: Atiba'nin attigi 4 golun 3'u duran top, yaptigi asistlerden 3 tanesi de 9 kisi kalmis Genclerbirligi'ne karsi. Yani elestirdigimiz sekilde oyun icerisinde hucum anlaminda koca bir sifir kendisi.

sports guy dedi ki...

Gs ligi kapatti :) evet 4.luk sansimiz cidden var artik. Umarim kovalariz.

rey dedi ki...

Bu saniye kuralı nereden çıktı diye ağlıyor arkadaş. Çok mağdur, çok dertli. Alışmamış ki kuralına göre oynamaya...

Zaitsev dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Zaitsev dedi ki...


Günay yine bir GS maçında ıska geçmiş. İlginç.

Gs kalecisi de deplasmanda vakit geçirmeye çalışan düşme potasındaki takım kalecisi gibi davranmış.

Huzeyfe dedi ki...

Aynı anda bir oyuncuya haksızlık etmeyi ve onu abartmayı becerebildik blog olarak. Herkese tebrikler.
Atiba tartışması biraz saçma bir eksende değil mi?
İnter Javier Zanetti’nin heykelini dikse çok şaşırır mısınız? İnter kariyerinin son yılında Zanetti’yi sağ açık oynatacak kadar saçmalamaz tabi ki ama bu o oyuncunun değerini de düşürmez.
Atiba Beşiktaş’ın son 7-8 yılına damga vurmuş, kümülatif anlamda Beşiktaş tarihinin en iyi yabancısıdır bence de.
Ne bekliyordunuz yani, 37 yaşında Atiba 8 numara oynayıp 10 gol 15 asist mi yapacaktı? Adam teknik ve fiziksel olarak altından kalkamayacağı bir rolü kotarmak için uğraşıyor. Problem kendisinde değil, niye Atiba’yı tartışıyoruz?
Herşeye rağmen 8 numara koşularını takımda Atiba’dan başkası yapamıyor. Çok beğendiğiniz Boateng de bütün kariyerinde olduğu gibi 2 maç oynadı arkası yok. Yok abi kadroda 8 numara. Mevcut oyuncular içinde de oyun zekası, pozisyon bilgisi en iyi adam Atiba. Normal şartlarda rotasyon oyuncusu olarak patates maçlarda 6 numara oynaması gereken adamı 8 numarayı oynayamadı versus oynamak için üstün gayret sarfetti tartışması yapmayalım bence.

can dedi ki...

@huzeyfe
Sen yazınca düşündüm kümülatif anlamda Beşiktaş tarihinin en iyi yabancı oyuncusu kim diye. Eğer Atiba’ysa vay halimize dedim içimden. Uzun süre istikrarlı oynayan yabancı oyuncumuz öyle azmış ki! Aklıma 38 gol 78 asistli Quaresma ve 87 gol 29 asistli Bobo’dan başkası gelmedi. Tabii kazanılan başarıları da hesaba katmak lazım, bu da Atiba’ya artı yazıyor. Sizce kim tarihimizin en çok katkı sağlayan yabancı futbolcusu?

can dedi ki...

Cevaplarken oynadıkları toplam süre, yaptıkları katkı, ve o dönemde kazanılan başarıları hesaba katalım.

Ahmet Usal dedi ki...

Atiba en uzun süre banko oynayan yabancı oyuncumuz. İstatistiki olarak En çok kupa Boboda ( 4 Türkiye Kupası 1 Türkiye Şampiyonluğu). Ama tam da o kupadan bıkma nedenim işte o Bobolu ve sadece Türkiye Kupalı yıllar..

İstatistiki olarak gol katkısı açısından, AL, ŞL ve Türkiye Ligi toplamında en iyisi Quaresma, bir Türkiye Kupası, iki şampiyonluk, AL de defalarca gruptan çıkma, ŞL de namağluğ grup liderliğine katkısı üst düzey. İlk döneminde AL de hep çok iyiydi, en fantastik gollerini attığı yer AL dir, çünkü en az tekme yediği yerdi.

Atibanın kupa olarak sadece iki Türkiye Ligi Şampiyonluğu var.

Kariyer anlamında en çok kupa sahibi Quaresma, şuradan kazandığı kupaların tümü görülebilir : https://www.transfermarkt.com.tr/ricardo-quaresma/erfolge/spieler/4188

Portekizle 1 Avrupa Şampiyonluğu, Interle 1 ŞL 2 İtalya Şampiyonluğu, Chelsea ile bir İngiltere Kupası, 4 Portekiz Ligi Şampiyonluğu, 1 U17 Avrupa Şampiyonluğu, 1 Süper Kupa Porto ile, 3 Portekiz Süper Kupası, bizdeki 3 kupayı da eklersek, kümülatif anlamda Beşiktaşın gelmiş geçmiş en başarılı ve kariyerli yabancısı Quaresmadır :))

Ahmet Usal dedi ki...

Quaresma tüm zamanlardaki piyasa değeri, şu andaki transfermark değeri falan açısından da hepsinden değerli, Atibayla aynı yaşta, 6 ay var aralarında.

Dünya futbolunun gelmiş geçmiş en fantastik, yetenekli ve şovmen oyuncularından biridir.

Burada da ben bildim bileli en çok tartışılmış adamdır.

Benim için kümülatif anlamda bize gelen en iyi yabancı oyuncudur yukarıda bahsettiğim açılardan.

Kalan sevdiğim - beğendiğim yabancı oyuncularımız hep kısa süreler oynadılar. İlk aklıma gelenler Mrkela(Gördüğüm en iyi orta yapan sol açık, zamanında Recebi rezil edebilen tek oyuncuydu - aynı seviye Şekerbegoviç de vardı ama onu hayal meyal hatırlıyorum), Les Ferdinand, Johnsenn, Yanlov, Amokachi, Guinti, Ernst, Nouma, Carew, Gomez, Sosa, Cordoba, Zago, Marcelo, Aboubakar, Talisca da Beşiktaş forması altında izlediğim ve bana keyif veren en kaliteli yabancılardı. Unuttuğum varsa ekleyin, sadece bana keyif verenleri yazdım, yoksa Munch, Walsh falan da eklemem lazım.

Ahmet Usal dedi ki...

Pepe yi unutmuşum :)

Ahmet Usal dedi ki...

Böyle başka eğlenceli provakatif bilgiler de var:

Mesela Burak Yılmaz'ın Babası Fikret Yılmaz, Beşiktaşta kalecilik yapmış, hsta Beşiktaşlı.

Oğlu babadan Beşiktaşlı, en nefret ettiğimiz diğer takımlarda oynadığı dönemlerinde bile çekinmeden bunu açıklayacak kadar.

Hatta üstüne şu an Beşiktaş Kongre Üyesi olup, faal futbol oynayıp son maçta gol atan tek kongre üyesi, sanırım futbol takımları içinde bu konumuyla da eşsiz durumda.

Bir anlamda hepimizden daha "Beşiktaşlı".

Bilmiyorum bu bilgilerle ne yapmalı, herkes sustu da, biraz ateşlemeye çalışıyorum :)

BJK4EVER dedi ki...

O kadar cok kriter ve oyuncu var ki, isin icinden cikamayiz.
Ama benim icin kesinlikle Atiba degildir. Mac sayisi ve kalma suresi vs goz onune alinacaksa Bobo, Necip falan da listeye girer ki buradan belli sacma oldugu.
Ben ust duzey performansa bakarim ve bana gore Atiba Bilic'in son senesi ve Senol Gunes'in ilk senesi disinda akillara kazinacak kadar iyi bir performans gostermemistir. Hatta Senol Gunes'in 2. sampiyonlugu bizzat sakatlanmasi sayesinde gelmistir bence.

Listende Talisca, Gomez, Zago, Ferdinand gibi baya one season wonder var, onlar pek kaale alinmaz sure itibariyle.

Birazcik kisisel zevke gidiyor olay ve benim icin apayri yeri olan 2 oyuncu var; Delgado ve Gomez. Delgado oyun stili ve sempatikligiyle, Gomez de winner karakteri ve performansiyla. Gomez ayri uzucu oldu, tam yillardir ozledigimiz bayrak oyuncuyu bulmusken gitmesi cok kotu oldu. Bence kendisi kadar ust duzey, winner bir oyuncu o doneminde sonra gelmedi (Sorloth, Gomis, Falcao dahil), bundan sonra bir 10 sene daha gelmez bence.
Gomez 3-4 kalsaydi cok cok farkli durumda olabilirdik su an bence.

Talisca kalite ve istatistik olarak cok iyi performans sergilede, ama Gomez'in verdigi guveni vermedi, o kaliteyi bana sahsen hissettirmedi. Cok cok iyi futbolcu tabii o ayri mesele.

Quaresma demisken, ben kendisini ne yerin dibine sokan ne de asiri seven tayfadanim. Bu listeye girebilecek oyunculardan biri, ama Besiktas kariyeri hem doruk noktalarda, hem dip noktalarda dolastigi icin onu soylemek zor.

turgay dedi ki...

hepimiz top ceza sahasında gomez'in ayağına geldiğinde sonucun ne olacağını biliyorduk. ben hayatımda bu kadar güvendiğim az insan tanıdım kendi yaşantım dahil. adam resmen sakin olun ben buradayım diyordu. şampiyonluk kutlamasına kafası güzel çıkacak kadar da rahat bir adamdı. ben de gomez'i tek geçerim. ayrıca delgado'nun saçlarına hayrandım. adam koşarken nasıl güzel sallanıyordu o saçlar :)

Atiba benim için hem performans hem karakter hem saha içi hem saha dışı tam bir Beşiktaş adamdır. Örnek adamdır, sahada asla çirkeflik yapmaz, her zaman ilk 11'deki en düşük maaşlı adam olmasına rağmen sözleşme yenileme dönemlerinde asla saygısızlık yapmaz, hiçbir zaman disiplinsizlik yapmamıştır, gereksiz kart görmemiştir, iletişimi iyidir. Erzurum deplasmanında da Arsenal deplasmanında da aynı topu oynar asla maç seçmez. Her zaman kendine iyi bakar, doğru dürüst sakatlanmamıştır. İşçidir, arıdır. Futbol maçı biter, basket maçında seyirci olarak görürüz, çocukları Beşiktaş tezahüratlarını ezbere bilir. Gereksiz veya saçma hiçbir demeci yoktur, hiçbir zaman basına koz vermemiştir. Eğer konu bunlar ise Beşiktaş'ın en iyi oyuncusu Atiba'dır.

Fakat bunun dışında futbol 1 sezondan ibaret olsaydı eğer o futbolcu hem futbolculuğu hem de winner karakteri sebebiyle Gomez olurdu. Bu 2 isim benim için Beşiktaş'ın en iyi futbolcularıdır.

Ahmet Usal dedi ki...

@BJK4EVER, @turgay

Haklısınız, Delgadoyu unutmuşum.

Gomezin verdiği güven hakkaten çok ekstraydı, golcüde o seviyeyi hiç görmediydik, katılıyorum..

Emre Toraman dedi ki...

https://indyturk.com/node/199941/t%C3%BCrkiyeden-sesler/rangnick-felsefesi

İnsan hayıflanmadan edemiyor. İşin kötü yanı, Sergen Yalçın'ın Samet Aybaba'dan farklı bir sonu olmasını umuyoruz ama şu açıklamalar ile Sergen'i arka arkaya düşününce bir "hayırlısı" alıyor beni. Umarım bu geçişi(şans 2. kez ayağımıza gelmişken) son planlayan olmayız.

Ahmet Usal dedi ki...

@Emre Toraman

Sağolasın, hakkaten kacan fırsat büyük ama mevcut kulüp yapılanmalarında ülkede kimse bunu yapamaz.

Bir gün Altınsayı Başkan yapabilirsek bir şansımız olur..

beagle dedi ki...

arkadaslar olaya mac basi/sezon basi bakmak lazim. benim en iyiler Gomez, Ernst ve Marcelo. Karhan, Johnsen, Ferdinand bir arkadaki grup. Ba, Madida, Delgado, Ronaldo, Zago, Aumann, Talisca iyisi kotusunden fazla olanlar. Bobo Quaresma Abu grubu bunlardan sonra gelir.

Murat dedi ki...

Bende Ernst'in yeri ayridir, yusuf ile sampiyon yapmisti vasat bir takimi, gomez gibi dominant bir oyuncu hatirlamiyorum, iyi bir takima mukemmel bir eklemeydi, o sene sampiyonlugun nisan basinda gelmemesi ise bizim icin her seyib ne kdr zor oldugunu acikliyor adeta..atiba'yi cok seviyorum tabi ki, ve bence adam hala iyi, amc oynadi lan adam yeri geldiginde bu sezon elestirirken sacmalamayin lutfen

Huzeyfe dedi ki...

Benim söylemek istediğim tam olarak buydu. Kimin heykeli dikilir? Örnek hacmi küçük olduğu için Gomez, Talisca, Ferdinand, vs birçok en iyi yabancımız bize ait oyuncular değiller. Seçenekler Bobo, Sivok, Quaresma, Nobre, Ronaldo, Ernst, Holosko ve Atiba. Belki bir iki oyuncu daha ekleyebilirsiniz. Buradan Atiba çıkar bence. Belki Ernst.

Emrah D dedi ki...

iyi oyuncuyu uzun süre tutacak gücümüz genelde olmadığı için en iyi olanlar genelde kısa süre kalıp gitti (gomez johnsen ferdinand marcelo gibi). iyiye yakın olup daha uzun kalanlar da yaştan ötürü kaldılar o yüzden aynı enerjiyi göremedik (atiba zago ernst gibi). üstüste 6-7 yıl içinde 3-4 şampiyonluk yaşadığımız dönem olmadığı için en iyinin bir tık altı olup uzun kalanın da bir sürü kötü sezonu hatıralara yerleşti (cordoba delgado bobo holosko pancu vs vs bu grupta sayacak çok var) o yüzden heykeli olmaz, bu vesile ile geriye kimse kalmadı.

yani örneğin alex veya hagi bize gelmiş olsa ya bir iki senenin sonunda elimizde tutamazdık veya da o şampiyonlukları bize saha dışı oyunlarla yaşatmazlardı oyuncularla ilgili buruk tat yaratacak sezonlar olurdu. beşiktaşlı olmak biraz da böyle bir şey değil mi zaten? hani takımın renklerinin bile siyah ve beyaz olması ama aslında hiç bir şeyin ne tam siyah ne tam beyaz olması ve bir sürü gri tonunun olması ve sezondan sezona bunu kitabî olarak değil de yaşayarak öğrenmek. gerçek yaşam da beşiktaşlı olmak gibi işte. hem şampiyonluğu arada bir yaşayacak kadar yakın olacaksın o hissi bileceksin ama hem de devamlı elinden alınacak. dünya çapında kalitede oyuncun arada bir olabilecek çıplak gözle izleyecek kadar ulaşılabilir olacak ama öylesi elinde 1 bilemedin 2 sezon kalacak.

Ahmet Usal dedi ki...

@diskonnektus erektus +1

Duygulara tercümanlık durumu :)

Bir de gelip ağzımıza bir parmak bal çalıp, iyi başlayıp kötü biten hikayeler var. Mesela Guti Pepeyle beraber muhtemelen Türkiyeye gelen en çok üst seviye kupa sahibi, kariyerli oyuncudur. Şahane derbi ve AL maçları var ama yata yata gitti son aylarında. Aynı hikaye Fernandes için de geçerli. Belki seyirleri en keyifli adamlar bunlardı, özel yetenekler, Guti şahsen benim mevkiinde hayatımda izlediğim en iyi oyunculardandır. Ama sonu içimizi acıtacak kadar kötü bittiğinden ilk anda aklıma gelmediler.Yine de şu meşhur tribünlere dönüp ellerini havaya kaldırdığı posteri bilgisayarımda duvar kağıdı olarak bizde oynadığı sürece kaldı. Şahsen ŞG nin yerine ilk onun tercih edilmesini isterdim Avcı geleceğine.

Cordoba çok büyük kaleciydi, Allison Becker bugün 70 milyonsa Cordoba iki mislidir; şimdi kalecileri ayakları da iyi olacak şekilde yetiştiriyorlar, onun dönemlerinde Cordoba hariç bir önceki Kolombiya kalecisi Higuita ve efsanevi Şili kalecisi dışında öyle fazla kaleci çıkmıyordu onun tarzında. Mazi kalbimde bir yaradır, Sergenle Tümer yedi onu, kötü giden takımda günah keçisi yapıp bilerek yiyiyor o golleri, şikeci demeye getirip teneke bağlayıp kovalamışlardı, çok üzülmüştüm.

Burada iyilik ölçütünün ne olduğu önemli. Takıma katkı , başarı, verim, devamlılık, maliyet, takımla uyum açısından bir kombinasyon olarak baktığımda daha fazla f/p aldığımız bir adam hatırlamıyorum.

Atiba'nın oyuncu olarak çok net defoları olduğu belli birşey zaten lakin benim gözümde Beşiktaş diyince ilk olarak Atiba canlanıyor uzun süredir. Adam kulübün var olduğunu iddaa ettiği değerlerin net bir tezahürü yahu sırf bu yüzden bile en iyisi olabilir.

Ahmet Usal dedi ki...

@yilmaz, @Huzeyfe, @Fernando Claudse, @Övünç Şentürk

Atiba ile ilgili söylenebilecek herşeyi söylemişsiniz. Hepsine katılıyorum, sporcu kimliğiyle bizi yansıtan simge bir isim, heykeli de sırf bu nedenden bile dikilir.

Sadece artık yormayalım sahada kendisini, kulüpte isteyeceği ve yapabileceği en uygun görev neyse oraya gelsin, en azından 90 dakika posasını çıkarmayalım, olmuyor çünkü.

beagle dedi ki...

Atibanin önerdiği topçular olayi vardi ya, alamadigimiz adam Bayern de Avrupanin en iyi beklerinden denecek hale geldi. Larin ise en azindan bonservis getirecek.
Futbola ve spora bakışı acisindan kulüpte kalmali. Bence Marceloyu da getirip 2 3 yil fiziginden yararlanip, bayrak oyuncu yapmaliyiz. Ailesinin BJK sadakati cok güzel reklam.

Ahmet Usal dedi ki...

@beagle +1

Güzel fikir, her satırına katılıyorum...

BJK4EVER dedi ki...

@beagle,

Kusura bakma hocam, ama Davies'i bilmek pek bir scoutluk basarisi degil. Zaten tum buyuk Avrupa takimlari pesindeydi adamin, zira 10 milyona transfer oldu zaten. Larin de bize hic katki saglamadi, bonservisiyle gitse bile net zarar yazilacak. Scout'lukla ne alaka anlamadim.

Ayrica Atiba ile ilgili ovgulerin hicbirine katilmiyorum. Yazdiginiz seyler benim icin Besiktas'lilik durusuyla bagdaslastirilacak, pozitif seyler degil.

Bir adamin kart almamasi ovgu konusu degildir. Bu sene 25 macta 3 sari, gecen sene 27 macta 0 sari kart gormustur. Bu skandal bir istatistiktir defansif orta saha oyuncusu icin. Gereksiz karttan bahsetmiyorum, bir stoper veya orta saha oyuncusunun mevkisi geregi gormesi gereken kartlari gormuyor adam. Denizli macinda 2 top kaybetti, biri gol oldu digeri pozisyon oldu, son anda penalti olmadi. Onlibero dedigin o kopu kaptirdigi an pesinden kosacak, geri kazanamasa bile faul yapip sari karti alacak. Gol oldugunda 30 metre geride kalmisti Atiba. Ayaklari gitmiyor diye ovuluyor, hayret valla. Atiba kadar Elneny icin de gecerli bu, Elneny Atiba'dan 1 tik iyi olsa bile bu konuda.

Itiraz konusu da ayni. Bunu sirf Atiba ozelinde soylemiyorum, takimca sikintimiz. Atiba manevi kaptan, bayrak adam, onlibero oldugu icin soyluyorum; itiraz edeceksin. Hakemi baski altina alacaksin, hakem hakkini yiyorsa koruyacaksin takimin hakkini. Emre Belozoglu ol demiyorum, ama en azindan Tayfur Havutcu ol. Rakibin hakkini yeme, ama kendi takiminin hakkini yedirme.

Kart gormemek, itiraz etmemek bence Besiktas'lilik, efendilik degil, kerizlik ve sunepelik. Besiktas'in onliberosu ve stoperi sert olacak, hakeme, rakibe, hatta kendi takim arkadaslarina karsi. Ben kiz kardesime veya kizima damat almiyorum, Besiktas'in orta saha oyuncusunu degerlendiriyorum.

Ayni sey stoper icin de gecerli. Stoper dedigin rakip gaza geldigi an, isindigi an sert bir faulle indirecek rakibini. Ayagini kirsin demiyorum, ama stoper dedigin rakibi yildiracak gerektiginde sert bir faul yaparak. Bunu Lugano, Zago cok iyi yapiyordu mesela. Dunya futbolundan Ramos, Nesta guzel ornekler. Stoper dedigin sunepe olmayacak, efendi olmayacak.

Biz Besiktas'lilikla, efendilikle sunepeligi ve kerizliligi cok fazla karistiryoruz bence.

Yav kardeşim kimse bunun objektif bir kıyas olduğunu söylemediki ? "Bence" yazmışım zaten orada ?

Mantıken Süleyman Seba kulübün en "Kerizi" sana göre zaten. Beşiktaş'ın ifade ettiği şey hepimize aynı olmak zorunda mı ?

@BJK4EVER,

Atiba'nın kart görmemesinin oyununa olumsuz anlamda etki ettiğini düşünmüyorum, temaslı oyunla öne çıkan biri değil pozisyon bilgisi çok iyi topçuya değil de topa müdahale etmeyi seven tarzı var, başarılı mı? Başarılı, bu yüzden olmayanı eksiklik görmüyorum. 15/16'da tek defansif orta saha olarak oynadı, o sene görevini gayet iyi yaptı mesela sertliğe hiçbir zaman ihtiyaç duymadık. Denizli maçında yaptığı hatadan doğan posyonda yetişmesinin imkanı da ona yetişecek topçu da yok. Ayakları gitmiyor diye de övmüyorum, romantik bakan insanlardan değilim.

İtiraz konusunda kast ettiğim davranış çirkef olmaması, itiraz konusunda 0 bulmuyorum ayrıca, bu tip işler saha içi saha dışı birlik halinde organizasyon işi, hocan farklı başkan farklı konuşursa yaptığın itirazla baskı altına girip cayacak hakem pek olmuyor. Veli itiraz eder hakkını savunurdu dokundu diye atarlardı oyundan, biz oyuncumuzun hakkını koruyamıyorken hiçbir oyuncuya neden itiraz etmiyorsun demem.

Bunun dışında temaslı oynayan, gerektiğinde dalan oyuncuya da saygım hatta bi nebze sevgim de var ama ben Atiba'yla şampiyon olmayı diğerlerine tercih ederim.

beagle dedi ki...

@4ever
Senin Atibaya bakışın benim qimildan beter :)

Daviesi onerdiginde abuk bir kanaldan adami izlerken 1.5M Euro eder mi onu konusuyorduk. Birkaç ay biz oyalandiktan sonra Bayern vbnin gözüne takildi. Sol açık olarak da belki de 1.5 etmedi.

"Futbola ve spora bakışı acisindan teknik kadroda olmali" dedim. Scout antrenör menejer farketmez. Adam doğru karakter.

Şu yasta ilk 11 oynamak zorunda olmasi ise baskalarinin ayibi.

Hasta ti dedi ki...

football manager tabiriyle, atibaya top kapma, agresiflik ve liderlik özelliklerini eklersek hepimiz hemfikir olacaz.
hizlanma da ekleyelim olsun bitsin:)

Emre Toraman dedi ki...

Gecen FM oynarken gencleri toplayip kiralarken aklima bir fikir takildi. O kadar genc futbolcu goruyoruz, olur/olmaz diyoruz. Neden menajerler gibi ama hisseli olarak futbolculara yatirim yapamiyoruz ki? Yapabiliyormusuz, futbolcu borsasi varmis baya. Temettu falan da dagitiyor. Ingiltere, Kanada vb yerlerden ikamet gostermeniz gerekiyor muhtemelen ama denemek isteyen olursa burada bundan iyi para kazanabilecek insanlar oldugunu dusundugum icin paylasmak istedim: footballindex.co.uk

Umarim kimsenin ocagina incir agaci dikmiyorumdur :)

BJK4EVER dedi ki...

@Ovunc,
Olabilir. Dikkat ettiysen benim yazimda da 'katilmiyorum' ve 'benim icin' ibareleri var. Seba konusuna girersek cikamayiz. Ben o donemi net hatirlayacak kadar yasli olmadigim icin birsey soylemem. Ama Besiktas'in hakkini yeterince koruyamadiysa bu ovunulecek birsey degil, bir elestiri noktasidir. Ayni sekilde belki de buradaki en buyuk Fikret Orman koruyucusunu olarak Fikret Orman'i elestirdim.

@Fernando Claudse,
Haklisin, 15/16 da iyiydi, bana gore cok iyi oldugu 2 seneden biri de. Sadece uzerinden 5 sene gecti, 5 sene yaslandi.
Benim icin takimin kimle sampiyon oldugunun hic onemi yok, yeter ki olsun.

@beagle,
Vallahi fark bence benim Atiba'ya birsey soylememem. Adam elinden geleni yapiyor, mucadele ediyor, hakkini teslim ederim. Benim kizdigim israrla bu adami oynatan ve yanlis mevkide oynatan antrenore, onu gereksiz, abarti sekilde oven taraftara ve israrla onu kulubeye gonderecek oyuncuyu almayan yonetime.
Seneye baska bir rolde (de) yer almasi bence de dogru olur, karakteri, gosterdigi hizmet ve profesyonelligiyle bunu fazlasiyla hak ediyor. Yonetim, menajerlik, sportif direktorluk vs bence cok spesifik meziyet ve bilgi gerektiren pozisyonlar. Emre Belozoglu'nun sportif direktor olmasini vs sacma bir gulumsemeyle seyrediyorum mesela. Bence en mantiklisi gerekli sertifikalari alip teknik ekibe katilmasi. Yedek 6 numara, yedek oyuncu olarak 1 sene oyuncu olarak bile kalabilir bence hatta.

@Hasta ti,
Valla oyle bir imkan olsa ben o yuklemeyi 37 yasindaki Atiba'ya degil de baskasina yaparim, ama neyse. :)

beagle dedi ki...

Atamerin videosu çıkmış:
- 1.78 civarinda kaldigi icin stoper/oyun kurucu yerine onliberoya geçti. Sagbek de oynuyor ama ozellikleri merkezde daha iyi.
- omuzlari çok kuvvetli. Ikili mucadelede üzüyor rakipleri, karakteri savaşçı ve ayaklari/uzu paslari cok iyi. Gol de atiyor bazen ataklara katilip.

Videodaki 17 numara. Burada golleri ve sertligi pek yok: https://t.co/LE1QTn9KM5

- Eksigi 6 için kısa, 8 için oyunda fazla geride kalması. Iyi bir TD dokunuşu ile box to box ogretilip/ oynatilmasi gerek. 442de iki orta merkezden biri rahat olur.

Ahmet Usal dedi ki...

Şu anlaştığımız iddia edilen Nika Ninua adlı 8 - 10 oynadığı ve duran top - frikik ustası olduğu söylenen gürcü oyuncu hakkında bilgisi olan, takip eden var mı?

Emrah D dedi ki...

@Ahmet Usal

tavanı matic tabanı ceyhun gülselam tarz olarak o tarz

Ahmet Usal dedi ki...

@diskonnektus erektus

Hocam o zaman 6 gibi, yine de çift yönlü anlamına geliyor, e scouting hikayesi bu, deneyeceksek bunları deneyeceğiz, sağolasın...

Ahmet Usal dedi ki...

Şu video baya açıklayıcıymış:

https://www.youtube.com/watch?v=Nu7m9atJJxc

Çok net duran top ve frikik ustası, havadan yerden uzun pası-derin pası - oyun görüşü çok iyi, fizik iyi, 1.86 boy, yaş 21.

Videoyusa bakarsak 1 milyonluk değil 5 milyonluk oyuncu gibi duruyor, ilginç.

beagle dedi ki...

Valla frikikler süper de temassiz oynuyor, ve geride kaliyor gibi. 6-8-10 hicbiri değil.

BJK4EVER dedi ki...

Vallahi benim yorumlari okuyup video'yu gorunce tuylerim urperdi.
Su cift yonlu orta saha furyasi birkac sene evvel basladi. Mourinho'nun Lampard-Essien'li orta sahasiyla baslayip Yaya Toure'yle doruk noktasina ulasti.
Turk futbolunda da Appiah, Melo, Fernando, kismen Ernst, kismen Oguzhan gibi guzel orneklerini gorduk. Ama cogu pahaliydi ve kolay bulunamiyordu.

Biraz rakamlarla aciklayim; genelde orta sahada defansi 8/9 ofansi 5/6 ve defansi 5/6 ve ofansi 8/9 olan oyuncu yerine ikisin de 10 uzerinden 7 olarak yapacak oyunculari oynatmak mantik burada. Boylece hucumu da defansi da 1 kisiyle fazla yapiyorsun ve takimin tahmin edilebilirligi dusuyor. Mantik bu zaten.

Ama cift yonlu orta saha oyuncusu bulmak gercekten zor. Tipki ayagi duzgun kaliteli stoper, oyun icinde de olan gol vurusu iyi olan guclu, hem adam eksiltip hem gol atabilen kanat bulmanin zor oldugu gibi.

Bizim icin dusunulen sey 10 uzerinden 7 olarak hem defans hem ofans yapabilen orta saha oyuncusu, beklenen o (zaten her ikisinin 10 uzerinden 8.5-9'luk yapan adam topclass takimlarda oynuyor). Ama bizde ne zaman cift yonlu dense her iki yonu de vasatin ustu yerinde her iki yonu de vasat, hatta belki vasat alti olan oyuncu cikiyor meydana (10 uzerinden 5 diyeyim mesela). Elneny gibi ne defansi defans, ne ofansif ofans tamamen sinameki topcular oluyor.

Elemanin hakkindaki yorumlari okuyunca benim aklima bu geldi. Bahsedilen kardesimiz gercekten cift yonlu olan veya cift yonlu oyuncuya evrilme sansi yuksek, potansiyelli bir oyuncu olsa bence coktan kapilirdi. Genellikle bu tur sinameki oyuncular cift yonlu diye yutturuluyor. Bu tur oyuncularin Vedat Okyar'in deyimiyle et mi balik mi anlayamayinca, fiyati da cok makul olunca genellikle kibar feyzo deyimiyle pust gibin, ibne gibin bisiy cikiyor.

O yuzden benim tercihim sinameki vasat cift yonlu oyuncu yerine;

1 atletik, zenci, gece karanlikta gordugunda seni kaciracak, top teknigi Baki Mercimek'ten hallice olsa bile savunma onune tek basina dolduracak, rakibe korku salacak klasik bir defansif 6 numara
2 top rakipten pozisyon almak, pas arasi yapmaya calismak ve bilimum 10 km kosmak disinda defansif olarak birsey yapmasa bile, oyun zekasi iyi, iyi top dagitan ve bu nokta sorumluluk alan, ceza sahasi onunde topu onunde bulunca yan pas vermek yerine kaleye sutu basarili sekilde ceken Guney Amerikali klasik bir 8 numara

En azindan gorev dagilimi belli olur ve sinamekilikten kurtulursun. Bende acikcasi 1 milyon euro'ya tas gibi cift yonlu orta saha veya ona evrilmeye net potansiyeli olan oyuncu bulacagiz gibi sacma bir umut yok.
Genc, potansiyelli oyuncu alacaksak rotasyona, veya bek mevkisine vs alalim, hatta kanat bile olur bak. Ama bir zahmet seneye kalecimiz, orta sahamiz, alirsak as forvetimiz soru isareti olmasin.

beagle dedi ki...

Scouting raporu. Açıkçası elde Hasic varken hiç lazim değil gibi. Ama belese imzalayip 1-2 sene kiralikta sicramasi beklenebilir.

https://t.co/TXGJkytBxX https://twitter.com/alper_caltik/status/1275786661167804416?s=20

Ahmet Usal dedi ki...

@beagle

Sağol, rapor süpermiş.

Elneny nin işini bir milyonluk adamla yapabilmek güzel, hele maaş 500 bin seviyelerinde olursa. Teknik, uzun pas, oyun açma ve duran top açısından daha bile iyi, ben beğendim, neden bir milyon değeri olduğunu da rapor açıklamış. Ama riske değer, Fatih Aksoy ve Dorukhanla gayet ucuz ve iş gören bir denge oluşturabilirler beraber. E zaten 21 yaşındaki oyuncuyu Sergen sert Türkiye liginde yetiştiremeyecekse scoutinglik işimiz olmaz.

Teknik kalitesi yüksek oyuncu bulmak zor bence, fizik geliştirilebilir. Denemeye değer bence. Patlarsa çok yüksek bedellere de satılır, doğru transfer mantalitesi bence.

Zenci oyunculardan genç olup süper teknik, oyun zekası yüksek ve yaratıcı ucuz oyuncuya hiç rastlamadım. Raporda çocuğun alan bilgisi ve oyun zekası problemi olmadığı söyleniyor.

21 lik, tam Hocanın beğendiği Elnenyi nin yerini dolduracak(defansta stoperlerin arasına girip top dağıtan derin oyun kurucu),daha iyi frikik atan ve duran top kullanan bir oyuncu. Bence alsınlar, kaçırmasınlar, gelişeceği varsa bizde gelişir zaten, Talisca geldiğinde kafa vuramıyordu, ŞG öncesi kafa golü yoktu, bu belli zeki oyuncu, öğrenir, eksiklerini burada tamamlayabilir.


Kısacası ben beğendim, inşallah olur...

Ahmet Usal dedi ki...

Ha ayağına da hakim ve kolay top kaybetmiyormuş, bunu Elneny yerine özel arayıp bulmuşlar, çok belli, Hocanın da seneye ne oynatmaya devam edeceğini gösteriyor. Atiba yerine de Dorukhan ya da Fatih Aksoy, hikaye anlaşıldı.

beagle dedi ki...

@Ahmet
Bence degerlendirmen makul. Elneny yerine oynarsa, yaninda daha yirtici/hizli biriyle cok siritmayabilir.

Yalniz Kartal çok acayip bir oyun kurucudur. Topu dagitinca durmaz, yaklasip pas opsiyonunu iki ceza alani 50-60 metrede cok etkili oynuyor. 3 4 maç oynatmadan transfer yapmasaydik keşke.

Ahmet Usal dedi ki...

@beagle

Hocam Kartal rotasyonda, 5 oyuncu değiştirme hakkımız olan 6 maçımız daha var, son maç oyuna da dahil oldu, yeterince şans bulacağını umut ediyorum.

Atamerin de mücadelesi ve omuz koyması falan iyiymiş hakkaten, umarım o da şans bulsun.

Bence yetenek kolay bulunan bir şey değil, o yüzden scoutingle yetenek kovalamak güzel. Bu açıdan memnun oldum gördüğüme.

Doğru model bu, deniyoruz gibi, deneyelim, gençleri mümkün olduğunca değerlendirelim, ne kazandık kar, yarışalım ama bunları katıştırarak, doğru sentezlerle, yani başından beri anlattıklarınız:)

Huzeyfe dedi ki...

Talisca Beşiktaş’a gelmeden önce 10 numara yada SS gibi oynamışlığı yoktu. 6 veya 8 oynuyordu Benfica’da. Ben tarz olarak çok benzer gördüm. Vakum içerisinde bakınca kaliteli oyuncu olabilir. Ne var ki, elde Hasić-Ljajic varken, Nika’yı 8 kullanacaksak onu tamamlayacak 6 numara yokken mevcut kadroya katkı vermektense yük olacak bir oyuncu.
Eğer Ljjaic’i 3-5 milyona satabileceksek Nika’yı ve onu tamamlayacak 6 numarayı transfer edelim. Hasic’le beraber veya değişmeli oynasınlar. Yoksa ihtiyaç olan oyuncu değil.
Aksi halde Delgado varken yapılan Ricardinho transferi gibi olur mevcut kadroda.

Ahmet Usal dedi ki...

@Huzeyfe

Hocam Daha Fatih Aksoy geliyor 6 numaraya, Kartal var, Dorukhan var.

Benim izlediğim tam Elneny nin yaptığını yapacak, stoperlerin arasına girip top dağıtacak, duran topu ve uzun topu daha bile iyi Elneny den, şutu ve frikiği de var.

Bunlardan bir sentez çıkar, o da Hocanın işi. Ljaic satılabilir, Hasiç 10 olabilir, bunlar teknik açıdan kaliteli oyuncular, fizikli oyuncu yetiştirmek ya da bulmak daha kolay olmalı, bana maliyetine bakıldığında almaya, denemeye değer görünüyor, hele gelişmesi sağlanabilirse, bunları denemeyeceğiz de neyi deneyeceğiz? Scoutingin anlamı bu zaten.

Ahmet Usal dedi ki...

Yaş 21 bir de, tutmazsa da maliyeti rahat çıkar, satılabilir ya da kiralanabilir, bana akıllı yatırım gibi görünüyor, Diaby ve Boydlardan falan çok daha akıllı yatırım hele.

Emre Toraman dedi ki...

@Ahmet'in dediği gibi Elneny'nin yerine koyup Dorukhan/Fatih ile eşleyeceksek makul transfer bence de. Elneny ve Atiba'daki pas alma/isteme özelliğine sahip ama farklı olarak dikine atabiliyor gibi görünüyor. Hem Ruiz'in zaman zaman yaptığı dikine top çıkarma işini de yapabileceği için, boylu atletik defans kontenjanı da açabilir.

Transfer bütçemizin ne kadarını harcıyoruz ve alternatifleri kimdi/kaçaydı sorularının cevaplarını bilmeden son sözü söyleyemeyiz tabi ama sırf kiraya vermeye bile 1 milyona her türlü girilir bir risk bence. Kafamdaki "önce bölgendeki(İstanbul/Marmara), sonra ülkendeki, sonra da yakın coğrafyadaki(Orta Doğu, Balkanlar, Türki cumhuriyetler) kaynakları bir domine edeceksin" mentalitesi açısından da hoş bir transfer.

Düşündüren defosu, tempolu oyunda zayıf kalabilir gibi göründü gözüme. Topu almadan önce oyun şekillendirmiyor sanki kafasında. Fiziğinden kaynaklı da öyle hissettiriyor olabilir ama "topu alacak da dönecek de oyun kuracak" hissi yaratıyor. Bir de 20 yaşında ligin oyuncusu seçilmiş oyuncunun A milli olmamış olması ve Avrupa'dan 1 milyonluk riske girecek başka bir kulüp çıkmamış olması düşündürücü tabi de, bu argüman bizim yapabileceğimiz tüm scouting transferleri için geçerli oldu ve olacak.

rey dedi ki...

"Erdil Arpacı’nın önerisiyle gündeme gelen Ninua’nın transferiyle Erdal Torunoğulları’nın direkt ilgilendiği, teknik direktör Sergen Yalçın’ın bu transfere henüz onay vermediği belirtildi."

Basına servis edilmesinin nedeni bu olsa gerek.

turgay dedi ki...

Hocanın kendi kardeşiyle çalışıyor olmasını doğru bulmadım. Böyle akraba ilişkileri beni rahatsız ediyor. Yazılanlara göre hocanın kardeşi, Erdal Torunoğullarının ekibi ve İbrahim altınsay 3 farklı şekilde transfer kuruluyormuş. Bu çorbadan muhtemelen zararlı çıkan yine Beşiktaş olacak. Şu işleri duyunca hafta sonu başkan ve hoca arasındakş demeç savaşlarını daha iyi oturttum kafada. Zararlı çıkan biz olmayız umarım

Ahmet Usal dedi ki...

@turgay

Demeç savaşlarının anlamı konusunda haklısın. Ama buradan bir sinerji çıkarıp bazı oyuncular hakkında 3 grupta hemfikir olabilirse o zaman üçünün de beğendiği oyuncular baya sağlam scout transferi olabilirr. Umut edelim bu şekilde olsun.

Yani istişare etsinler, eldeki verileri birleştirsinler, beraber izlesinler, düşünsünler, bilmiyorum çok mu şey istiyorum. Ben bir organizasyonu yönetiyor olsaydım bunu başarmaya çalışırdım. Çalıştığın grubun ortak yararına çünkü.

beagle dedi ki...

GG de gidici deniyor. Aslinda cok dogru olur. Doruk vasat bir 6/8 yerine cok iyi(yaratici ve sert) 2 potansiyeli taşıyor. Necip-Doruk gibi oyunculari erken yasta beke çekmek gerek.

Yorum Gönder

Ara