.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

12 Şubat 2020 Çarşamba

SL 22 Medipol Başakşehir - Beşiktaş


Tarih:  14 Şubat 2020 Cuma 20.00

Stadyum: Fatih Terim Stadyumu

Hakem Hakkında Bilgi: Abdulkadir Bitigen

Sakatlığı Bulunan Oyuncular:  Dorukhan Toköz / Mehmet Topal

Cezalı Oyuncular :  Gökhan Gönül / -

Not :  Sakatlık ve Cezalı Bilgileri Transfermarkt'tan alınmaktadır. 

118 Yorum:

Basar dedi ki...

Başakı yenen şampiyon olur ligin kuralıdır (geçen yıl yendik de ne oldu?)

6-2 alırız!

Hasta ti dedi ki...

Lens'ten en az 2 gol bekliyorum:)

fidddas dedi ki...

hiçbir mantıklı sebebe dayandırmadığım yeneriz hissi hakim bende.

dominic molise dedi ki...

ilk golu yer, 3-0 kaybederiz sanki. haftaya da gencleri oynat sergen hoca baskisi baslar.

yilmaz dedi ki...

Bu kadro darlığında, Gönül'ün de olmadığı bir maçı kazanmamız çok büyük mucizelere bağlı. Sağ bekte Necip ya da Douglas'dan biri oynayacak. Normal şartlarda asıl mevkisi sağ bek olan Douglas oynasın derdik, ama sanırım, mevcut durumda herkesin aklında soru işareti var.

Maçı, Caner'in Visca'yı kaç kez arkasına kaçıracağı belirleyecek diye düşünüyorum. Başakşehir'in yüzyıllardır planı belli. Visca'ya ters top at, o son çizgiye kadar sürsün, stoperler onu kovalasın, oradaki boşluğu ortasaha ile doldur ve gol at. Bu basit planı daha da işler hale getiren, Caner gibi adam kaçırmaya çok müsait sol bekler.

Hakkımızda hayırlısı.

Basar dedi ki...

Sadece başaka değil ondan sonra hamsilere de...

beagle dedi ki...

Gene psikolojik olarak çöküyoruz. Halis,Pala ve Cücü yıllardır zaten canimiza okudu. Göztepe olayi tekrar gerektirir ama hukuken. 3 penaltin verilmeyen maçın var senin. Keşke bu emeği 2 ay önce Avci'dan kurtulmak için sarfetseydik.

Konsantrasyonu acilen gelişime ve sahaya çevirmek lazim. Kerem yerine Necip sağbek basliyorsa boşa kürek çekilir.

Unutmadan, liginize ve adaletinize sokayım.

Huzeyfe dedi ki...

@beagle

Aynen. Necip-Caner yerine Kerem-Rıdvan oynamalı ve biz artık bir değer üretmeliyiz.
Ayrica Avcı konusunda da katılıyorum. Kesinlikle devre arasında ayrılmak gerekiyordu.

Göztepe maçını boşuna zorluyoruz.
Direk kuralların uygulandığı bir ortamda maç tekrar ettirilir tabi ki. Ama bizde "dengeler gözetilir". Buradan bir Hüseyin Göçek'e düdük astırma çıksaydı ben ona bile razıydım ama bir şekilde onu da korudular. Kuralı bilmeyen hakemimiz var, böyle bir lig.

Basar dedi ki...

Hakemlere federasyona değil futbolumuza odaklanalım. Bizim amacımız "kazanmak için oynamak" ve değer yaratmak olmalı.

Yönetim Avcı konusunda acemilik yaptı. Yapacak bir şey yok, önümüzdeki maçlara bakacağız. Akşam Başak'a koymak dileği ile...

Ahmet Usal dedi ki...

@beagle, @Huzeyfe, @Basar

Hakemlerle ve ligle ilgili duygu ve yorumlarınıza şiddetle katılıyorum. Değer üretme konusunda da haklısınız. Ama hem bozuk düzenle mücadele edip hem de doğru şeyleri yapmak zaten 'yönetmek' demek. Biri diğerine engel değil. Gereksiz enerji sarfiyatı da değil!

Çünkü bu ülke futbolu ortamında yapılan senin kulübünü, kültürünü ve taraftar topluluğunu 'değersizleştirmek'. Direnmezsen kabul etmiş olursun, bu hayat gibi, hem diren hem de doğruları yap, varsın hakkını yesinler, düzen bozuk olsun, sen üstüne düşeni yap, yapılanma, proje ve yarışabildiğin kadar yarışmayı ihmal etmeden. Çünkü asıl şimdi denemezsen arkandaki taraftar desteğini ve sinerjini kaybedersin. O zaman 'yapılanman' çok daha zor olur.

Örnek, yarışma için kritik Başakcity ve Hamsi maçlarına doğrudan oynayabilecek durumdaki as kadro oyuncuları yerine gençleri koyarsan, kötü oynamaları (ki doğal sonuç olur, stresi yüksek maçlar) ve kaybetmemiz halinde onları da kaybedersin. Aynı şey Hocan için de geçerli. Hiç bir şey olmasa AL hedefi var. Paraya ihtiyacın var, alacağın her galibiyet, puan 'para' demek. Forma satışı demek. Stadın dolması demek. Basında ve Sosyal Medyada olumlu anlamda daha çok görünmen demek. Seni ezmeye değersizleştirmeye çalışanlara hayır ben vazgeçmem, siz ne yaparsanız yapın ben değerliyim demek. Dediğim gibi, hayattan farkı yok! Bunları yapmak aynı zamanda taraftarını arkana almaya devam etmek demek. İleride yapılanacaksın derdini bu taraftara anlatıp yapacaksın. Yönetim yönetmeye devam edecekse ancak bunları yaparsa tribünleri ve taraftarı idare edebilir, kalmaya ve yönetmeye devam edebilir!

Anormal başarısızlık olmadıkça asıl yapılanma 'seneye' olur. Mesela Caner daha Sergen Hocayla 'kötü' oynamadı. Kesemez. Ha şu iki maç yumurtladı diyelim, o zaman Hoca zaten Rıdvanı koyar takıma, taraftara ve medyaya gerekçesi de olur.

Ahmet Usal dedi ki...

Bir ek daha yapayım.Sonuçta mevcut kadro kulübün yok zamanında yapılan bir yatırım. Çok kallavi sözleşmeli verim alamadığın oyuncuların var, kazandıkları para nedeniyle de 'gitmeye' niyetleri yok. Ben sıfırdan kadro kuruyorum deyip adamları kovsan kapı gibi 3 - 4 tane öttürmelik 'Ferrari' dosyasını kucağında bulursun. Ve bu dosyalara ödeyecek hiç paran yokken!

Bu verimsizleri göndermek istiyorsan, yapabileceğin en iyi şey olabildiğince iyi verim almak, gözönünde olmalarını, piyasalarını kaybetmemelerini sağlamak. Belki o zaman elden çıkartabilirsin. Üstüne verdiğin paraların biraz olsun karşılığını alıp kulübün kazanıp yarışarak para girdisi oluşturmasını sağlarsın.

Lucescuyla neden anlaştılar? Hem Milli Takım döneminde yaptığı taramalardan Türk oyuncu havuzuna, hem de Güney Amerika genç oyuncu havuzuna sahip. Yönetimin planı var. Peki takıma bu havuzlardan oyuncu almak istediğinde ne yapman gerekiyor? Para vermen. Eldeki verimsiz sözleşmeleri feshedip paraları o külüstürlere bayılırsan verecek paran olacak mı gençlere? Sanmıyorum.

Bu böyle gider...

beagle dedi ki...

GG yokken Kerem yerine Necip oynamasının yarismacilikla çok ilgisi olduğuna inanmiyorum yalniz. O laf yememe garanticiligi. Basimiza ne geldiyse bundan geldi.

Yapılanma anlaminda elinde tonla genç milli varken Lucescu değil Alman antrenörler lazim. G. Amerikadan 3 5 milyona ancak çöp alırsın artik.

Emre Toraman dedi ki...

@beagle
Kerem konusunda kesinlikle katılıyorum. Ama Alman antrenör(özellikle yeni nesil Almanlar) konusunda emin değilim, bana henüz hazır gelmiyoruz.

Bize düzensizlikler içinde düzen yaratmayı bilen idealist insanlar lazım gibi geliyor. Düzen içinde iyi çizilmiş görevini kusursuz da yapsa yetmez. Çünkü sevmez, ikna olmaz, bıkar gibi geliyor.

Bence öncelikli hedef, yeni nesil Alman antrenörlerin gelip rahatlıkla entegre olabileceği yapıyı kurabilmek. Bunun da yolu neyin ve neden değiştirmesi gerektiğini bilen idealistlerden geçiyor gibi geliyor.

Ahmet Usal dedi ki...

@beagle

Bir yönüyle haklısın, Necip oynayacağına yarışmacı kadroda öncelikle Douglas oynar, o da hazır değilse Kerem. Ama eldeki pahalı oyunculardan en iyi verimi alma ve takımdaki fizik ve atletizm eksiğini azaltma adına, taktik antremanlarda başarılıysa GG yokken en iyi çözüm bence Lens olur. Lens sağbek oynayabiliyorsa oynasın, gücü, kalıbı, fiziği deparı işe yarar, hatta Diaby de savunma disiplini iyi bir oyuncu, Lensle beraber Başakcitynin ezberini baya bozarlar. Şahsen bunu bekliyorum. Lensin aldığı 2.4 milyon Euronun hakkını vermesini istiyorum, çünkü başkası beğenip iyi maaş verecek ve kurtulacaksak bizde de bir şeyler yapması lazım. En büyük verimsizlerimizden biri.

Kerem mevkiisinin gereklerini bilip oynar ama Lensin fiziğiyle yarışacak fazla adam yok ülkede, oyun bilgisi olarak da her Hollandalı oyuncu gibi cahil değil, sağbeki de yapar. Takımın en büyük kanserlerinden biri, Feyoonorda maaş meselesinden gitmedi, kurtulamadık. Oynasın bu sene, belki Championshipte falan bize yakın maaş veren bi takım bulur, kurtuluruz. Yoksa kapı gibi 2 sene daha toplamda 5 milyon Euro alacak ki 30 küsür milyon lira demek. Ha Kerem çok uçan bir sağbek olsaydı sürekli oynasın, en kötü satar o parayı çıkarırız derdim ama açıkçası kupa maçları ve ligde yeterince gördüm, fizik, boy ve hız olarak , süper lig seviyesine göre zayıf, rakiplerine orta yaptırıyor(aynı şey Rıdvan için de geçerli), hep doğru yerde olup kademeye girmeyi bilse de asla uçan kaçan bir Beşiktaş oyuncusu olmayacak. Yedek olur ancak. O yüzden, ekonomik getiri açısından Lens oynasın, Douglasın kontratı o kadar kazık değil, Barcelona patenti ile ligde bilinen bir oyuncu olması ve maaşının ligin diğer takımlarının verebileceği seviyelere yakın olması sebebiyle sene sonu onu daha kolay gazlayabiliriz.

Tabi bunlar benim şahsi subjektif fikirlerim. Farklı görüp düşünene saygı duyarım, zaman da doğruyu yanlışı bize gösterir.

@Emre Toraman +1

Tam da senin bahsettiğin nedenler yüzünden şimdilik yerli hoca deyip durdum, ülkede futbol iklimi değişmeden böyle bir yapılanma zor, şu yeni Kulüpleri tamamen şirketleştirip yöneticileri harcamalarından sorumlu tutan, altyapı için de bir sürü düzenleme getiren yasa çıksın(sene sonu GS-TS ilk ikiyi paylaştıktan sonra çıkar), sonrasında süreç başlar..

Ahmet Usal dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Ahmet Usal dedi ki...

Yani özellikle bu maç özelinde, Elia gibi çabuk, hızlı ve atlet çalımcı bir açığın ve Clichy gibi fizikli izbandut bir zencinin karşısına Keremi koymazdım. Başarısız olursa bedeli onun için de bizim için de daha büyük olur.

Rıdvan gözüme biraz daha iyi göründü, Caner olmadığında ya da kötü olduğunda Rebocho yerine oynar çünkü Rebocho kiralık, satınalma zorunluluğu var 20 maç oynadığında, Rıdvan orayı bir yere kadar kotarır, oynadıkça daha iyi olacak bir tekniği ve oyun aklı var. Şahsen Kerem o seviye görünmedi gözüme. Diğer nedenlerimi yukarıya yazdım. Lensle Diaby sanki Clichy ile Eliaya daha iyi duvar olur, daha da iyi atak yaparlar...

Basar dedi ki...

@Ahmet ben de senin gibi Lens'i kullanırdım. 1 maç için fark yaratabilir. Zamanında Hilbert'i uzun süre böyle kullanmıştık.

Gençleri önümüzdeki 3 sert maçta kullanmak yerine daha rahat rakiplere karşı kullanırdım. Hoş bu yorumum Caner'in kullandığı mevki için değil..! Orayı Visca maden gibi kazıyacak.

Basar dedi ki...

Geçen yıl City'i yendiğimizde orta sahada Atiba-Medel-Doruk ve Lens varmış. Bizim kadromuzda olabilecek en fizikli orta saha olmuş. 3 hafta önce fenere de yenilirken fizik güç farkı vardı. Bence sahaya olabilecek en fizikli kadro ile çıkmak lazım. Bu sefil takımı yenmenin bir numaralı kuralı bu. Sergen Hoca fizik olarak en maksimum takımı çıkartabilirse yine galibiyet alabileceğimize inanıyorum.

Abartı olacak ama Elneny yerine (2. yarıda oyunu tutmak için alırım) Necip, cezalı GG yerine de Lens'i oynatmak tam bir FM hamlesi olurdu :)

Ahmet Usal dedi ki...

@Basar +1

Yani gençler daha risksiz görece daha kolay maçlarda oynasınlar, herkesin çıkarına, görüşlerinin her satırına katılıyorum, fizikli takım elzem, karşımızda lig standartının üstünde oynayabilen bir takım var, bozabilmemiz lazım...

fidddas dedi ki...

ben bu gece hakemlerden eyyamın kralını bekliyorum...
- bu akşam takdir hakları bizden yana olur
- başakcity aleyhine skore etki edecek hata olur
- ama arada kritik sarı kartlılarımızdan bir ikisi trabzon maçına çıkamaz, cezayı alırlar

Büyük ihtimal yeneriz, bir ihtimal berabere kalırız.

Ahmet Usal dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Ahmet Usal dedi ki...

Buraya şimdiye kadar hiç 11 yazmadım, suyunu çıkarayım, onu da yazayım :)

Karius
Lens, Vida, Ruiz, Caner
Diaby(Boyd), Necip, Atiba, Nkodou
Boateng,
Burak

Alternatif daha hücumcu 11 Boatengin Necibin yerine oynamasıyla ve Burakla Umutun çift santrafor olması olur, bu da ezber bozardı!

beagle dedi ki...

@Emre
Ben genç takim veya skill antrenörü olarak Alman kastetmiştim. Yoksa şu anda Sergeni daha gömmem :)
Lens sagbek de Necipten makul.

Barreto dedi ki...

Sergen Yalçın'ın 11'ini çok beğendim. Maçı kaybedebiliriz elbette, ama hoca pratik ve pragmatik bir adam olduğunun sinyalini vermeye devam ediyor.

BJK4EVER dedi ki...

Burak ve Diaby cok kotu/formsuz. Benim bildigim Sergen ikisinden birini mutlaka erken alir oyundan.
Uzun vadede Ljajic-Boateng’li bir orta alana dogru gideriz, Basaksehir ve Trabzon maclarinda olmasa bile.

Adsız dedi ki...

Beşiktaş'ın hücum gücü Sergen'le sıçrama yapsa da alan savunmasını az çok yapabilen bir rakip karşısında hızlı pas trafiğinin yapılamaması bu maç özelinde ortaya çıkan eksiklik. Zira önceki maçlarda böyle alan kapatan yoktu. Bu anlarda herşeyden önce dinamik ve birbirlerine alışmış bir takım gerekli. Bu yüzden Avcı ile vakit kaybetmeden yollar ayrılmalı demiştik. Hoş mevcut kadroyla bu hangi zaman periyodunda ve hangi etkinlikte sağlanır bu da tartışmalı. Diğer bir konu da Sergen'in takım defansı konusunda temel bilgiler dışında özel bir aktarımının görünmüyor oluşu. Etkin bir takım defansı özellikle 2. ve 3. alandaki akıllı presle hücumu x2 şeklinde etkileyebilir, x3 ya da 4 olan takımların durumu başka, ligimizde yoklar düşük oran bu yüzden.

Bunları yazarken Okaan Buruk bama göre bilinçli şekilde takım defans hattını bir tık daha geriye çekti. İlk yarı böyle bitsin diye mi, yoksa defans ve orta alan hattı ilişkisi sorunlu olan Beşiktaş ileri yüklensin ve arkayı tavşanlara boşaltsın diye mi bunu da ikinci yarı görürüz.

Adsız dedi ki...

Ayrıca bir kısır döngüyü de eklemek lazım. İyi yemek, bırakın iyi malzemeyi, gerekli malzemeler olmadan yapılamaz. Ligimizdeki tüm yerli teknik direktörler için geçerli olan konu takip ettikleri ciddi bir yerli-yabancı oyuncu portfolyolarının olmaması. Diyelim ki bu sezon bitti ve mucizevi şekilde eldeki tüm safralardan bir şekilde kurtulduk, ben Sergen'in x liginden hesaplı ama iş yapabilecek ismi cismi pek duyulmamış birini getirin diyeceğini sanmıyorum. Luce hamlesi söylenildiği amaç içinse işe yarayabilir. Bu şekilde de ortaya simyacı formülüne sahip sihirbaz imajı çıkıyor ki, o işlerin o kadar kolay olduğunu sanmıyorum. Dilerim olur o başka. @beagle'ın dediği gibi daha sistematik işler yapmalı.

Ahmet Usal dedi ki...

@BJK4EVER

En çok şut deneyenler o ikisi, Diaby zaten savruk oyuncu ama çok dolaşıp her yere girmesi iyi, kapasitesine göre kötü değil.

İstatistik olarak ilk devre ezdik, 7 şutumuz var, iyi savaştık, ikili mücadele kazanma sayısında yüzde10 daha iyiyiz. @james in dediği gibi birbiriyle pas alışverişine alışık olmayan bir takımla bu kadar olur. Kalabalık hücum etmek de güzel. Kazanırız kaybederiz ama oyunun ruhu var.

Ligin en fizikli takımlarından birine ilk devre pozisyon vermedik, daha atak ve etkindik, gol de atabilirdik, Şahsen memnunum. 2. Devre de böyle gider inşallah diyelim.

Ahmet Usal dedi ki...

@james

Bu arada çok teknik ve bilgilendirici değerlendirmişsin, sağol. Lucenin görev tanımı tamamen saha dışı, özellikle transfer, scouting ve altyapı diye biliyorum, yönetimin istediği ve planladığı bu.

Adsız dedi ki...

@Ahmet

Madem full değişikliğe gitmiyoruz Luce olursa yine de hiç yoktan iyi. O scout işleri konusunun abartıldığını düşünüyorum o ayrı. Luce bir Sörloth bulur belki ama insanlar Shakhtar faktörünü basite alıyor. O takım tam da bahsettiğimiz şekilde gençleşmenin stratejisini çizmişti ve bizim en iyi halimizden çok daha fazla paraları vardı. Para kısmı önemli değil de, hergün köyiçinde yaşayan arkadaşım Sergen'in varlığının fazlaca abartıldığını söyledi. Gerçi selefinin performansını düşününce insanlar daralmış tabii.

BJK4EVER dedi ki...

Saydim. Atiba bu macta:

-2 tane kontra atak pozisyonunu cok basit bir basit pas hatasiyla pic etti.
- 2 defa ceza yayi yan cizgisinde topu Buraga ceviremedi.
-1 tane ceza yayi on cizgisinden bombos pozisyonda stoper sutu cekti.

Besiktas’in 8 numarasi buysa zaten o takim top falan oynayamaz.

Adsız dedi ki...

Elneny Caner'le ilgili yine çıldırmaya başladı.

Adsız dedi ki...

Ljajic'i alıp serbest oynatmaktan başka seçenek kalmadı. 10 numara değil full serbest.

Adsız dedi ki...

Yeminle, o ulvi maçta İbrahim Akın ve Koray'ın şutlarıyla kazanırkenki organizasyonun 5 de biri yok halen. Yoksa siz o şutların halı saha formatında kankalara atılan paslarla geldiğini mi düşünmüştünüz.

Kafasına göre değil organize şut önemli. Çalışılması lazım.

fidddas dedi ki...

o kadar totem yaptım, tutmadı:(

YSY dedi ki...

Mevcut şartlarda takım iyi mücadele etti. Bence maçın hakkı beraberlikti. Kalite problemine takıldığımız için yenildiğimizi düşünüyorum. Bu sene böyle düşe kalka...

can dedi ki...

Hiç fena değildik ama Başak’ın hem kadro kalitesi çok daha üstün, hem de alan savunmasını ve kontraatağı iyi yapıyorlar. İlk golü yiyince, santraforu Burak olan takım için maç bitti zaten. Sergen’in değişikliklerinin mantığını beğendim ama maalesef yedekler hiç bir şey veremediler. Zaten son dakikada ceza yayı üzerinden frikiği Ljajiç yerine Caner’in atması durumu özetliyor- Ljajiç’in Beşiktaş kariyeri bitti.

Ahmet Usal dedi ki...

@james +1

Aynen, selefi zamanında karşı kaleye gidemiyorduk, şimdi plansız programsız da olsa muhtemelen sezonun en hücumcu istatistiğiyle oynadık, habire ceza sahasındaydık, herhalde en çok şut attığımız kaçtır. Mert’in en çok kurtarış yaptığı lig maçıymış bu. Ha süper net pozisyonlar değildi ama denemek güzeldi. Bu kadar zamanda Hocanın yapıp yapabileceği etki bu. Yani kuyruğumuz dik yenildik. Bence bu bile psikolojik açıdan önemli. Hocanın asıl etkisi bu, bunun için istedi tribünler, yoksa pragmatizmle gidebileceğin yerlerin sınırı var.

Önümüzdeki maçlarda bakacağız!

yilmaz dedi ki...

Maçı Mert kazandı. Türkiye ligi standartları için baya iyi hücum ettik. Bu sezon için bundan fazlasını yapabileceğimizi pek sanmıyorum. Şimdi bu puan kaybından sonra takıma kızarsam iki yüzlülük yapmış olurum.

Yenilgi hariç güzel bi 14 şubat oldu diyebilirim.

Huzeyfe dedi ki...

Direk atan tutanla ilgili bir maç oldu. Şampiyon olacak bir takım, gol beklentisini yakaladığında skoru bulmalı, rakibin gol beklentisi düşükken gol yememeli. XG'leri görmedim henüz ama tahminim 0.5-2.5 gibi olur. Kolay birşey değil ama direk oyuncu kalitesiyle ilgili. Bence bu takım daha iyisini oynamaz. Bunu göstermesi açısından önemli bir maç oldu.

Ahmet Usal dedi ki...

@can +1

Ljaic yorumuna yıldızlı +1 . İşte kadro kalitesi ve sistemsizlikle Başakşehir duvarına çarparsın, doğal. Bu takımın maksimumu 3 aşağı 5 yukarı bu, bi Gökhan Gönül ekstra fark yaratıyor oynadığında. Boateng falan Başakşehire işlemedi.

Huzeyfe dedi ki...

Burak ligde en çok isabetli şut oranına sahip forvetlerden biri olmasına rağmen bu sene gol atmakta zorlanıyor. Alamet-i farikası ayak içi sert plase olan bir oyuncunun kaleyi bulmasına rağmen gol atamaması bence yaşından kaynaklı fiziksel düşüş. Bunun olacağı belliydi tabi, ayrı mesele.

Zaitsev dedi ki...

Yenildik ama en azından berbat bir top oynayarak yenilmedik. Oyunumuz gelişiyor ama bozucu etkenler var. Boşa geçen bir 6-7 aydan sonra 3 maçtaki gelişim iyi.

Caner, Sergen'den sonra defansif olarak daha iyi. Daha az ön plana çıkıyor ama olmuyor işte. GG gibi katkı vermiyor, her duran topu mundar ediyor. Bari Ljajic girdikten sonra duran topları o kullansaydı.

Atiba ile bu oyun olmaz. Defansif olarak katkısı muazzam olabilir ama hücumda tamamen rakibe çalışıyor. Maçın sonuna doğru, altıpasın köşesinde taçtan gelen topun niye sekmesine izin verdi hiç anlamadım. Herhalde kaleleri karıştırdı, Karius çıksın alsın diye bekledi.

Ayrıca her türlü gol yediğimize göre, Boateng-Ljajic oynasın beraber. Atiba biraz dinlensin.

Elneny 2 stoperin arasına girince oyun hareketleniyor. Kaç top kesti, çaldı bilemem ama topun ileri gidişini hızlandırdı. Geçen maç sonrası hoca kulağını çekti herhalde.

Ahmet Usal dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Ahmet Usal dedi ki...

@Huzeyfe, @Zaitsev

Güzel değerlendirmişsiniz, +1

Sadece Ljaic için şerhim var, çok ruhsuz oynadı yine, korkmadan, bulaşmadan.

Maç içinde Elneny yi Hoca daha hareketli oynaması için iki kez uyardı, baya dikine de oynadı, iki şutu bile var biri Mert’in kurtardığı.

İstatistiğe bakmadım ama Ruiz ve Elneny yi ayrı gözle izledim, şunu söyleyeyim, bu maç için takımda en çok top kesen ve çalanlar bu ikisidir. Özellikle dikkat ettim, bunu direk topun gideceği, düşeceği yeri tahmin ederek, rakip oyuncuyu yakın kontrol ederek yapıyorlar ve çok boş -seken top kapıyorlar. Oyun zekaları benzer, bazen iyi pas atayım derken hatalı attıkları pas oldu ama çok iyi alan kapatan rakibe karşı normal.

Belki fizik ve mücadele olarak gösterişli değiller ama Ljaic ve Boateng ile birlikte takımın teknik kalitesi ve oyun zekası en yüksek oyuncuları.

Ahmet Usal dedi ki...

Kokmadan bulaşmadan olacaktı, lanet olasıca iPad kelime düzelticisi!!!

Adsız dedi ki...

Birisi Beşiktaş'a doğrudan Premier Lig'den biri gelecek ama Lucas Leiva'dan daha az hücum işi yapacak dese külliyen inanmazdım ama Elneny'yi de gördü bu gözler.

Elneny'nin ısı haritasını bekliyorum ciddi. Pas trafiği mi istiyorsunuz, sağa ver sola ver.

Huzeyfe dedi ki...

@james

Twitter'da Row-Z paylaşmış, Elneny'nin pas trafiği gayet doğru ve anlamlı gözüküyor. Stoperlerle bekler ve Atiba arasında bağlantı kurmuş, Diaby ile de alışverişi var. Boateng ve N'koudou ile pek yok.
Ayrıca takımın yerleşmesi falan da baya iyi.

Ahmet Usal dedi ki...

@james

Adamın görevi 6 numara, defanstan top çıkarmak, aldığı verdiği de gayet iyi al ver, bol bol dikine nalına mıhına güzel pas verdi, takımın beyniydi. Derin oyun kurucu işte..

Defansif istatistikleri 2 top çalma 4 top kesme 1 faul, 2 hava topu, ofansifler 2 şut 1 kilit pas, 4 uzun top, toplamda 105 pası var, yüzde 93.3 isabeti, bu maç ratingi 10 üzerinden 7.25

Bu maç istatistiki olarak takımın en yüksek puan alanı, en iyisi, sonra Diaby 7.00 puanlı, Ruiz ve Nkodou 6.94 ile üçüncülüğü paylaşıyorlar. Atiba, Vida bunlardan baya arkada, yukarda istatistikleri aldığım sitenin oyuncu linklerini verdiydim.

Adamı 6 numara diye aldık zaten, bu maç hakkını vermiş, takımın en iyisiymiş, ısı haritalarına saygılar:)

beagle dedi ki...

Günün anlam ve önemi itibariyle cafede telefondan izledim. Hata olursa affola:

- Ruize kim puan verdiyse ben yokum. Golde her zamanki gibi kendi bolgesindeki santrafordan uzak ve yetişmesi 1 saat sürüyor da, maç sonunda Demba Ba'ya bir ikram daha yapti. Bu nedir?, akıllı teknik stoperimiz bu olamaz. Yirtici, havadan etkili zaten değil. Olmaz işte bu adam. Sivok gibi 7 sezon kaybettirmeden şutlarız inşallah.

- Beşiktaş taraftari son yillarda biraz "değişik" oldu. Qımıl 3.75 maaşla yatarken alkışlayıp, Oguzhana, Ljajice yani rakiplerde olmayan seviyedeki az sayida yaratici oyuncumuza düşman oldular. Sezonda 3 gol atacak diye topla dönüp duran Fernandez yuhalanmadi o kadar.
Lens hepimizi cildirtti da, dana gibi işte. Belli ki çalışıyordu. Aşırı biçtik.
Sonuç Karma bizi Nkudu, Caner, Diaby, Burak ile adam ediyor. Elneny 8 oynayamadigindan da Atiba 37 yasindan sonra 8 oynuyor. Buyrun cenaze namazina. kariyer ortalamasi 7-8 macta 1 gol olan Boateng mi bu durumu cevirecekti?

Umarim gereksiz kiraliklar ve umutsuzlar ile vedalaşıp yetistirici 11e döneriz.
Bu dakikadan sonra Diaby Rebocho Caner falan görmeyelim artik. Elneny ve Atibayi da dönüşümlü kullanalim ki hücum için bir sansimiz olsun.
Acilen Almos ve Oguzhan Akgünü Sol ve 2. Forvette görelim lutfen.

Nkuduyu getiren de top olsun. Lensi yuhaladiysak bunu kaziga oturtmak lazim. Dominic Iorfa 2020 bu.

Ahmet Usal dedi ki...

Valla @beagle, Elneny, Diaby, Ruiz ve Nkodou istatistiki olarak bu maçın sırasıyla ilk dördü, hele Diaby geçen maç 7.98 puanla Boatengten sonra ikinciymiş.

Sergen geldikten sonra Avcı döneminin en şaşalı ve Avcının aldırdığı bilinen 4 oyuncu yeni Hocayla daha iyi oynuyor görünüyor:)

Ruizle ilgili bakış açısı farkımız net diyeyim. Golde Caner takip eder gibi yapıp bıraktı, Ruizle alakası yok pozisyonun, kaptırılan ve çok hızlı kullanılan bir top. Genel istatistikte de son iki maç özelinde de Gg sen sonraki en iyi defansımız. En hamur olduğu ve benim de isyan ettiğim maçlar sakatlıktan döndükleri. O maçlara rağmen defansta Ggden sonra, diğerlerinden önde.Taam zaafları var ama uygun partnerle başarılı olur, kaliteli oyuncu.

Bu sezon için yetiştirici 11 fikrine karşıyım, nedenlerini yukardaki yorumlarımda da açıkladım.

Haber ve bilgi olarak ileteyim. Maç sonu basın toplantısında Hoca nerde bitiririz bilmem ama her maçı kazanmak için oynayacağız ve sıralamada bitirebileceğini en iyi yerde bitirmeye çalışacağız dedi gençleri oynatmaya başlayacak mısınız tarzı bir soruya cevaben. Eldeki kadronun oyuncularına hitaben de işte gidecekler kalacaklar sezon sonunda belli olur, kim kendini gösterirse kalır diğerleri ile yollar ayrılır, kalan maçlar oyuncular için fırsat dedi.

Yani temizlik sezon sonu.

Yapılanma da öyle.

Maçına, kadroya ve form durumlarına göre ilerde Rıdvan, Kartal falan forma giyebilir, diğerlerini bilmiyorum, Hocanın takdiri. Mesela Burak iki maçtır oyundan alındığında soyunma odasına gidiyor. Caner de bu maç iyi değildi. Diyelim Trabzon maçını da kaybettik, bu kardeşler de atarlandılar , o zaman sanırım Rıdvan ve diğer forvetlerimiz formayı kapabilir. Çünkü Hocanın hepimizin bildiği iyi tarafı eyvallahı yok, arkasında taraftar var, bizi pahalı kontratlardan, Buraklardan, Canerlerden o kurtarır, zamanlamasını da en iyi Hoca bilir, Zeki adamdır, çözecektir.

Yetiştirici 11 bu sezon için hayal, gerçek bu, temenni ayrı tabi.

Huzeyfe dedi ki...

Ruiz goldeki en son sorumlu adam. https://twitter.com/mikserin/status/1228413679101775873?s=19

Adsız dedi ki...

Bırakın Arsenal'i, ligdeki herhangi bir takım için bile ister 6 ister 8 performansı tartışmalı bir adam Elneny. Paso yan pas yaptığı için belki de. Hadi ben tembelim de Necip'in son oynadığı maçta 2 top kesme 4 top çalma konusunda ne yapmış bi zahmet özetleyin. Bu arada bahsettiğiniz istatistikler paso 6 numara oynama üzerine. Eh yani bi zahmet.

Burada kaç defa yazıldı ama yine de yazmakta fayda var. Senin orta alan oyuncun paso geriye ya da yana verecek de istatistik kasacak ama kilit pas nerede? Bu verilerle ikinci de Diaby olmuş ayrıca, çok çok değerli gösterge olduğu buradan belli. Diaby'nin ısı haritalarına saygılar bizden.

Sergen geldikten sonra herbişey daha iyi oldu hatta normalde gelecek sezon kadroya girmesi beklenen Dorukhan düz koşulara başladı.

Adsız dedi ki...

Bir de 37 yaşındaki adama bağlanan hipokrasi var. Atiba'nın ne işi var bu yaşta ileride.

beagle dedi ki...

Ben menejer değilim. Yani Ruiz gidince adam satmayacağım. Ama çıplak gözle Gokhan Keskini, Ronaldo-Zago'yu, Ronny Johnseni, Pepeyi falan izledim. Akilli savunmaci neler yapiyor güzelce görduk. Pasör ama ağır Marceloyu da gorduk.

Hatayi şöyle anlatayım:

1-Ruiz savunma cizgisini olusturuyor ama cizgi değil üçgen olduğundan bir adam bos alanda top aliyor. Aldığı yer sol iç. Normalde "son adam" çizgi tarafini flört ederek golü atacak santrafora pas kanalini kapar. Bu son gücü ile kenara koşarak en büyük gol silahina çok rahat pas kanalı birakiyor.
Hata olmaz mi olur tabi. Ama oyuncunun bunları kompanse edecek artilari da olacak. Hangi artisi var, iyi pasör? Bir çıkışta rakibin kucağına birakti topu tehlikeli alanda. Atiba kurtardi.

Neyse sonlardaki onundeki topu Ba'ya birakip gol pozisyonu hatası için görüş belirtmemissiniz? Vida yapinca gomuyoruz hep beraber de. Ruizin kendi defansindan daha iyi defansı var burada :)

Şu istatistiği de Avci gibi kullanip itibarsizlastirmayalim. Nkudu sol forvet. 16 maç 2 gol 1 asist. Istatistik bu işte.
Sene başı analizlerde böyle olacağını söyleyen bir arkadas vardi (bu kadar kotu olmasi benim tahminimi bile astı) tebrik ediyorum.

Diaby'i forvet arkasi olarak destekleme sebebim ikili mucadele niyeti ve oyunda kalip pozisyon araması idi. Kenardaki yeteneksizliği daha önce gönderdiğimiz sürüyle adami aratiyor.

Istatistik paylasirken lütfen ne istatistigi oldugunu paylasip konusalim. Bir de puan ne? Barış abi 10 puan mi vermiş. Tek ciddiye alabilecegimiz puan Instat indexi bence. O da kolay bulunmuyor.

30 defa ceza alanina girip gol atamayan bir takimda en önce forvet hattı elestirilir. Hele toplari Milana saldiran cemiskezekspor gibi umutsuz, tehlikesiz kullanmak kabul edilmez. Bu kazmalar gözünüzü verimsizlige alistirdi. Nkudu yerine Alanyalı Fernandes olsa 2 tane atmisti bu maç.

beagle dedi ki...

https://www.google.com/amp/s/www.goal.com/tr/amp/haber/sueper-ligde-yabanci-kurali-nasil-yabanci-kurali-degisecek/1fsibfb0xg7xb1hsyv5nttc3nv

Basaksehir 21 de 13 yabanci kullandi deniyor. Net 3-0 olur. Tff bile durduramaz. Türk millide oynayacak 9 kişi lazım.

beagle dedi ki...

Gokhan İnler ve Aziz Behich biri Isvicre diğeri Avustralya milli. Biri bile "Yerli" sayilmazsa 3-0

Huzeyfe dedi ki...

Bence ciddi saplantıya dönüştürdün konuyu beagle. Vida sağa kayıyor, Ruiz de mecburen takip ediyor. Normalde savunma topluca kayar, standart yapılan birşey. Alan savunmasında ilk öğretilen şeydir hatta. Amatörde bir de kaptan bağırır "shift" diye. Ruiz takimdaki en iyi 2-3 oyuncudan biri abi.
Başka birine tak biraz, N'koudou bence daha mantıklı o açıdan.

Ahmet Usal dedi ki...

@james

Necip son oynadığı kaçta 1 top çalmış, 1 top kesmiş, 3 faul yapmış, 2 top uzaklaştırmış. :

https://tr.whoscored.com/Players/67069/MatchStatistics/Necip-Uysal

Elneny bu maç yukarda yazdım, hücum istatistiği 2 şut 1 kilit pas, iki şut da gelişine, biri yandan dışarı gitti, birini de Mert kurtardı, en net pozisyonlarımızdan biri, özette var, yani bir 6 numara olarak daha ne yapsın, bu maç özelinde, defansif ofansif tüm ortalamada takımın en iyisiydi. Sen adamın en iyi oynadığı maçlardan birinde saldırırsan ısı istatistiğine de saygı alırsın.

Diaby 4 şutu var, ikisi yüzde yüz pozisyon, kaleci iyi kurtardı, Hoca da açıkladı yoruldu diye çıkardı, ofansif olarak bu maçın en etkilisiydi.

Fernandezin kaçırdıklarını da gördük son GS - Alanya maçında.

Diaby bulunmaz hint kumaşı değil, teknik fizik yetersiz diye pek çok kereler hepimiz yazdık, ama son iki maç takımın en iyilerindendi , bu takıma Hoca eli değdiğinin göstergelerinden. Yoksa kalite sorunu var, hepimiz defalarca yazdık, objektif olup maçına göre iyiye iyi, kötüye kötü demeyelim mi?

Nkodou için de aynı, o konuda eleştiriler doğru, skoru kısır kenar forvet, ama bu sene oynar, sadece satacaksak bile oynar, nasıl piyasa yaptıracağız. 4 milyon bayıldık bonservisine.

İkisi de çabalıyor mu, çabalıyor, defansif görevlerini de yapıyor, takıma hız ve çabukluk da kazandırıyorlar. Kalanı kalite sorunu. Bu maç peek maçlardan biriydi, bu seviye bir Kayseri bir Bratislava bir de GS maçı oynadık bu sene. Değeri Başakcity ye bunu oynamaktı. Bu oyuncularla oynadık. Fener TS yi Trabzon’da nasıl ezdiyse benzeriydi, kalitemiz yetmedi sonucu almaya. Bu konuda farklı bi şey demiyoruz zaten.

Ruiz le ilgili @Huzeyfe en net şekilde açıklamış, bu kadro içinde kalite olarak Elneny de öyle, sadece dediğim bu.

Hükmen galibiyet için de, kural hatasını yiyen TFF ye bakıp, anca hadi işallah denir.



Zaitsev dedi ki...

@ beagle

Kural çıkmadan önce ülkemizde oynayan yabancı milli gurbetçilerde sorun olmayabilir. Kuralda bu tarz bir durum vardı sanki ama bakmak lazım. Bu adamları sen daha önce yerli statüsünde kabul ettiğin için kuralı değiştirip yabancı saymak kanunen sıkıntılı olur. Kazanılmış hak var.

Yediğimiz golde Ruiz’in en büyük hatası Caner’i görüp onun kademeye gireceğine güvenmesi ve topla gelen adama yaklaşması. Ne olursa olsun ortada adamı oyalamalıydı hatta çizgiye doğru sürmeliydi. Roco bu işleri güzel yapıyor mesela.Caner ise önce hızlanıp sonra bırakıyor. Mevzuya uyandıktan sonra ise saçma sapan bir yere koşuyor Dembayı kovalamak yerine. Duruma uyanan tek adam Lens, basıyor tekmeyi ama yetmiyor :(

beagle dedi ki...

Gökhan Inler yerli sayilsin da Aziz Behich de mi sayılmış. Bu kurallar zaten uygulanmaya çıkmıyor o zaman.

@huzeyfe
Tek oyuncuya takik degilim. Zararlilarin/eksiklerin teşhisi derdim.
Bulent Usluda güzel bir rakam vardi dün, Novak 5 maçta toplam 5-6 top kaybetmiş Caner 150 falan. Bunu ne kadar gormezden gelecegiz mesela.

Nkudu sol çizgide rakip ceza alani taç arasinda bos top aliyor. Forvet ayağına guvenmediginden 15 metre geriye Canere topu atiyor ki orta yapsin. Cinayet lan bu. Futbol cinayeti. Topu derine indirdikce gol/uretkenlik ihtimali artiyor. Sadece cok sikistiysan olacak bir is bosken oluyor. Senin kazma forvetin, kendi de kazmaligini bildiğinden topu kullanmayip savunmaciya atiyor. Ters ayak tamam da bir yere kadar. Ibrahim Üzülmez ve Holosko şu ankilere kiyaslanmaz kalitede kaldilar.

Caner Nkudu(sol) Diaby(Sag) Ruiz sirasi ile o pozisyonlardan cekilmeli. Ahmet/Ridvan, Almos/Ljajic, Lens/Nkudu(sağ), Roco/Erdogan bu mevkilerde olmali. O.Akgun/Diaby Boatengi yedeklemeli.
Burak'dan da kurtulmak lazim da nasil olur bilemiyorum.

beagle dedi ki...

Son maclarda Ljajic sahadayken Burak ve Caner'in frikiklere vurmasi da acayip. Kesin bu papazlar takimi ele aldi. Bir gün ani operasyonla 2 kadro dışı lazım.

Emrah D dedi ki...

Benim bildiğim yabancı milli takımlarda oynayan gurbetçilerden 2015 yabancı kuralı değişimi öncesi türkiyeye gelmiş olanlar değil o tarih öncesi seçimini yapmış olanlar yabancı sayılıyor daha sonra bile gelse bir şey değişmiyor. Malesef Aziz de Gökhan da 2015 öncesi milli takım seçimlerini yapmışlar.

Zaitsev dedi ki...

@ disko

Gökhan inler ülkemize kural değişiminden sonra transfer olsaydı yabancı olacaktı.

Eski sistemde ise Türk statüsü kazanıyorlardı. Kazanılmış hak geri alınamaz. Zamanında Türk statüsü verdiğin adamın statüsünü değiştirirsen davalık olursun.

Benim düşüncem budur. Sanırım uygulamada böyle.

Sergen'in sistemi Nkoudou'nun oyununa uygun değil. Aslında ters ayakla içeri katemeye daha uygun bir oyuncu olmasına rağmen içeri kat etme becerisi iyi değil. Oyunu çeşitli olmadığı içinde kolaylıkla önlem alınabiliyor. Muazzam bir fizik kalitesi var ama teknik ve akıl olarak aynı seviyede değil. Zaten belki de Tottenham'ın ondan vazgeçme sebebi sakatlıkları kadar bu eksiklikler de olabilir.

Ön taraf üretemedikçe geriden risk alıyorsun, risk aldıkça geçiş imkanı veriyorsun. Öne geçtiğinde oyunu tutabilecek kadar sağlam bir rakip karşılama prensibi de yok.

İşin iyi tarafı ben Sergen'in eldeki ekipten maksimum verimi alabileceğini düşünüyorum ama o maksimum yeterli olur mu, o konu baya şüpheli maalesef. Seneye nasıl bir oyun prensibi olacağını belirleyip o oyunun merkezinde olmasını beklediğimiz oyuncuları olabildiğince beraber oynatmalıyız(ki ben N'koudou ve Ruiz dışında öyle bir oyuncu da göremiyorum). Ljajiç zaten Torino'nun kendinden vazgeçme sebebi olan güvenilmezliği istikrarsızlığını gösterdi, Oğuzhan'ın da bir daha Beşiktaş'ta oynamak isteyeceğini sanmıyorum. Valla elimizde asset yok gibi birşey. Baya düşük profil bir Beşiktaş göreceğiz seneye. Ben olsam Mert Hakan, Nazım Sangare filan bütün ortalama Türklere çökerdim. Büyük takımda oynama garantisi temiz iş.

Hayırlısı.

Ahmet Usal dedi ki...

@Övünç Şentürk

Mert Hakan ve Emre Kılınç Galatasaray’la anlaştı, net bilgi, daha devre arası bile olmadan.

Şahsen Sangareyi beğenmiyorum, gereksiz sert, çok faullü oynayan, kolay çalım yiyen bir bek. Çok para isteyeceklerdir, tahminim ya renkliler ya TS alır.

@beagle, @Huzeyfe şu kadronun kabızlığı ve skor üretememesi konusunda son derece haklı. Hakkaten nasıl toplamışlar bu adamları, ve nasıl kurtulacağız. Lensi, Ljaici falan varken üstüne Nkodou geldi, kiralıkları saymıyorum, bi de Burak’la sözleşme yenilediler,

Böyle bakınca şafak karanlık!

fidddas dedi ki...

tam ligden koptuk rahatladık diyoruz saçma sapan şeyler oluyor, yarının sonuçlarından sonra yine umutlanıcaz...

can dedi ki...

Umutlanacak bir şey yok. Sadece bizden sonra Fenerbahçe’de koptu yarıştan. Bundan sonra Fener’in şampiyonluk yarışına tek etkisi Galatasaray’a çelme takmak ve trabzon’la kupa maçında olay çıkartmak olabilir. Eğer Galatasaray da bir kere daha tökezlerse yarış Başakşehir ile Trabzon arasında geçecek gibi görünüyor. AKP, iktidarının 18. yılında nihayet emeline ulaşıp, kahpe bizansı düşürecek gibi.

can dedi ki...

Tabi Ersun Yanal da biletini kesmiş oldu. Ali Koç’un da toparlaması bu noktadan sonra oldukça zor olacak gibi. Galatasaray da şampiyon olamazsa herhalde seneye okan burukla anlaşırlar. Neyse işin özeti bizim kendi işimize bakmamız lazım. Türkiye ligi gibi kimsenin uzun vadeli plan yapmadığı, gündelik başarılara endeksli bir yerde iş bir Gomez, Gomis vs bulmaya bakıyor. Muhtemelen eğer şampiyon olursa trabzon da seneye taraftar baskısıyla saçma sapan transferler yaparak şampiyonlar Ligi’ne bu futbolcular yetmez vs diyerek. Dediğim gibi işimize bakalım, doğru dürüst bir yapı kurup, öyle takım oluşturalım.

Ahmet Usal dedi ki...

Fener maçını izledim, kafaca kopmuşlar, haftaya olaylı bir maçla GS ye yenilir ve tam havlu atarlar.

Biz de muhtemelen TS ye kaybedip tam havlu atarız.

Bence Kuş familyası olarak ilk üçü göremeyiz. İlk üç hangi sıralamada olur bilmiyorum ama GS TS Başakşehir olur. 4 - 5 - 6 için Fener, Alanya ve Sivas’la çekişiriz. Ligi şu anki yerimizde bitirmemiz gayet olası.

Bir AL çıkarmak büyük başarı olur bizim için. Önelemesiz çıkarmak bile mümkün görünmüyor.

İyi tarafı böyle süreçlerde çöpler ayıklanır, yapılanma başlar.

Bundan sonrası Yönetim ve Hocanın süreci nasıl idare edeceğine bağlı.

beagle dedi ki...

@Ahmet Baykuş da kuş :) onlar da ilk 3e girmesin o zaman.

Adsız dedi ki...

Elneny bu maçtaki herkesten çok daha fazla topla buluşmuş (119).

- Tekdemir (52) Elneny ile aynı hava topunu almış, onun 2 top çalmasına karşın 5 top çalmış.
- Attığı 2 şutta da pozisyonu arkadaşları hazırladı, rakip kapanmışken.
- Şimdi kime ne pas atmış o kadar detaylı istatistiğimiz yok ama şöyle bir olay var, takım arkadaşlarından kim ne kadar topla buluşmuş.

Burak: 25
Diaby: 49
Nkoudou: 58
Boateng: 56
Vida: 68
Lens: 70
Atiba: 86
Ruiz: 92
Caner: 102

Yani Beşiktaş'ın geri dörtlüsü 332 defa topla buluşmuş. Buna Elneny'i de eklersek çıkan rakam 451 (bu blok her iki taraf için de maç boyu değişmediği için yedeklerin topla buluşma sayılarını ayrıca yazmadım).

Şimdi Başakşehir'den örneklere bakalım.

Elia: 27
Crivelli: 32
Ba: 38
Kahveci: 39
Skrtel: 42
Visca: 46
Epureanu: 51
Tekdemir: 52
Caiçara: 60
Clichy: 56

Başakşehir'de bu sayı 209. Tekdemir'in eklenmesiyle ortaya çıkan sayı 261.

Takımların topla buluşma sayılarında Beşiktaş 786-511 önde. Ancak bunun da ötesinde. zaten ısı haritasının genel hallerine bakarsak Başakşehir'in çok daha savunmada kaldığı görülüyor, gerçi bunu maçta da gördük. Diğer bir konu da Başakşehir bunca defans oyununa, yani geri beşlisine çok daha fazla iş düşmesine karşın stoperler ve DM oyuncularının topla oynama sayıları Beşiktaş'a göre çok daha az.

Şimdi bir de oransal bakalım. defans+DM oyuncularının topla oynama sayılarının genel takım sayısına oranları (Atiba'yı katmadan).

Beşiktaş: yüzde 57.
Başakşehir: yüzde 51.

Yani ısı haritalarının da gösterdiği üzere, oyunu defans halinde kendi sahasında kabul eden, bu da maç içinde pozisyonlarla görülen Başakşehir'in birincil derecede defanstan sorumlu oyuncularının topla oynama oranı genel takım haline göre kıyaslanınca bize göre daha düşük. Eğer topla buluşma sayılarından takım olarak kapanıp defans yaparkenki hallerini de çıkarırsak bu oranlarının 40'lara inmesi sürpriz olmaz.

Diyoruz ya Elneny 6 numara zaten. Bir de daha farklı defansif ve defansif özelliklere yakın takım istatistiklerine bakalım.

Başakşehir-Beşiktaş şeklinde;

Adam geçme:
23-22

Top çalma denemesi:
36-26

Top kapma:
23-11

Uzaklaştırma:
30-6

Engelleme:
11-9

Hava Topu:
14-16

Top kaybı:
26-31

Ötesinde ısı haritalarına dönersek,

https://tr.whoscored.com/Matches/1405266/Live/Türkiye-Super-Lig-2019-2020-Istanbul-Basaksehir-Besiktas

Elneny'nin Vida ve Ruiz ile tam bir pişti olduğu görülüyor. İlaveten Elneny rakip ceza alanında da Atiba ile de pişti halde ama defansif olarak. Dikkat çekici bir diğer konu ise Başakşehir'in tüm takım ısı haritasıyla sadece Elneny'nin ısı haritasının karşılaştırılması. Toplamda 2-3 defa Beşiktaş ceza alanı önüne gelen rakibe göre kendisi daha fazla orada süre geçirmiş görünüyor.

Adsız dedi ki...

Kilit pas konusuna da gelelim. Elneny'nin 1 (bir) defa attığı istatistiğe geçen kilit pas sayısı son maçta takım için şöyle cereyan etti.

Burak: 3
Boateng: 3
Nkoudou: 3
Atiba: 2
Caner: 2 (evet yanlış duymadınız)
Lens: 1

Huzeyfe dedi ki...

@james

Defansif istatikliklerle ilgili temel sorunlar var. Örneğin rakibin geriye yaslanıyorsa, top kapma istatistiklerini geri dörtlüde değil ileri 5'lide aramak lazım. Yada rakibin sana her topu kazandığında hücum etmiyorsa defansif istatistik oluşmuyor, DM topu geri kazanabilmesini mümkün kılacak bir noktada pozisyon alamıyor. Ben söylemek istediğin şeyi anlıyorum ama bu sayılar anlamsız olmasa da bazen yanıltıcı olabiliyor.
Bence Elneny fazlaca etliye sütlüye karışmadan oynayan bir adam. Böyle tek 6 numarayla oynayacaksak, stil olarak Leicester City'de Ndidi var, bu tarz bir adam lazım. Elneny ile zaten boşuna zaman kaybediyoruz. Bence Kartal oynamalı orada. Aynı şekilde solda Rıdvan kesinlikle Caner'u kesebilir.

Adsız dedi ki...

@Huzeyfe

Ben olayı bütüncül şekilde sunmaya çalıştım. Bu bağlamda dediğin son derece doğru ancak, madem rakip bu halde, geri dörtlü+DM beşlisi neden bu kadar fazla sayıda topla buluşuyor. Üstüne üstlük stoperlerin bu kadar ileri çıkmışken ve dahi 2. DM olarak Atiba kullanılmışken neden diğer DM hep stoperler ve Atiba'nın bölgesinde, demek istediğim bu. Burada hep ısı haritası denilip duruyor, buyurun ısı haritası. Bir de 4-2-3-1 formasyonunda ileri üçlü topla buluşma noktasında çok zayıf. Bunu 35'lik Demba Ba'nın halinde daha iyi görebiliyoruz (madem derdimizin çaresini 35'liklerde arıyoruz o halde neden kendisini bir daha düşünmedik ayrı bir mevzu).

Bu arada bahsettiğin gibi bu veriler Caner'in artık takımdaki halinin ciddi olarak tartışılması gerektiğini gösteriyor.

Ahmet Usal dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Ahmet Usal dedi ki...

@beagle :)

Bilmiyordum bizimcitynin simgesi olduğunu, devir baykuşun devri, adı üstünde ‘bay’ kuş. İşte uçacak tek kuş o, kartallara ve kanaryalara bu sene ligden anca üçün biri gelir, yani ilk üçün sonrası...

Ahmet Usal dedi ki...

@james

Bu istatistikler benim anlattığım şeylere karşı hiç bir şey anlatmıyor, uğraşmışsın, vaktine emeğine yazık. @Huzeyfe açıklamış zaten.

Çok basit, Elneny DM olarak stoperlerin arasına girip oyun kurduğundan hep orada, kimseyle pişti ya da gereksiz orada olma durumu yok, taktik bu, görevini yapıyor. Adamdan Ljaiclikte beklemiyoruz gidip kendi çalımını atıp da şutunu atsın. Ceza sahası önüne gidip boş şut kovalaması yeterli görev tanımı itibariyle. 2 tane de attı. Kilit pas olayı da öyle DM olarak 1 iyi rakam, ofansif oyuncularla karşılaştırmak anlamsız.

Atiba DM oynamıyor şu an, 8 oynuyor, yaşına rağmen atletizmi daha yüksek, rakip defans kalabalığında fizik olarak ayakta kalabildiği ve top tutabildiği için 8 oynuyor. Her 8 numara gibi DM ye yardıma gelmiş, bi şeymiş gibi anlatacak bi şey değil, verdiğin istatistikler de keza öyle. Ben anlamlılarını paylaştıydım sadece.

@Huzeyfenin yorumu doğru, Elneny pek etliye sütlüye karışır oyuncu değil. Ama adamda kalite olmasa al bütün topları sen dağıt demezler, uzun kısa her türlüsünü gerektiğinde dikine de atıyor. Defans sadece top çalma değil, 4 de top kesmiş, takip, zeka, doğru yerde olma, oyunu bilme, Tekdemir kaç top kesmiş bak bakalım. Bir de yüzde doksan üstü isabetli pasın yanına isabetli 4 uzun topu var. Oyunu da açmış. Karşılaştırdığın Tekdemirin kilit pası, şutu, uzun topu yok, bol bol faul yapmış, 6 tane, puanı 7.18, Bizimki hem defansif iyi oynamış, hem de ofansif katkı vermiş, puanı 7.59. Kısaca ne kadar uğraşırsan uğraş aksini kanıtlayabileceğin bir şey yok, adam oynamış, bu maç iyiydi, sadece iyi değil takımın en iyisiydi, istatistikte de böyle.

Adam kiralık, yarışmıyorsak kullanıp kullanmamak Hocanın kararı olur. Yarıştığımız sürece kalite olarak mevcut kadronun en iyi 4 oyuncusundan biri.

Sadece bunu söylüyorum..

Adsız dedi ki...

@Ahmet

Stoperlerin arasında oyun kurmak ne demek mesela. Atiba'nın Boateng'e karşın 8 oynadığını öne sürmek ayrı bir über ötesi, bu arada ayrıca senin verdiğin datayla Atiba'yı katmadığım 8 numaraya da katayım da daha net olsun, ısı haritası bu şekilde çok daha farklı bir yere gidiyor.

Bizzat argümanın olan topla buluşma ve ısı haritası hakkında yanıt ver de ciddiye alayım.

BJK4EVER dedi ki...

Anlamadigim sey; neden 6 numaranin hucum katkisi tartisiliyor da 8 numaramizin tartisilmiyor. Atiba hicbirsey yapmiyor hucum anlaminda. Kontra ataklari pic ediyor basit pas hatalariyla, sutu hic yok, top suremiyor kaplumbaga hizinda oldugu icin.
Ceza sahasi on cizgisinde bombos pozisyonda cektigi sut taca cikti, ayni pozisyonda begenmediginiz Elneny en azindan tam koseye vurdu, kaleciyi kurtarisa zorladi.

Ben 8 numaradan atletik olarak guclu olmasini, fiziksel olarak ayakta kalmasini beklemiyorum. Bu takim catir catir top oynarken, ligi hucum anlaminda domine ederken 8 numarasi Oguzhan’di. Trabzon son 2 sene ligi futbol anlaminda domine ederken, 8 numarada bazen A.Parmak, bazen Sosa oynadi. Simdi 8 numaralari Osmanlinin 10 numarasi N’Diaye. Bizi yenen takimin 8 numarasi Irfan Can’di, maca 2 santrforla ciktilar.

Biz hucum anlaminda birsey yapmak istiyorsak, once su sacma defansif mentaliteden kurtulmaliyiz. Utanmasak gol yemeyelim diye maca 5 onliberoyla cikacagiz.
Gelecek sene kurmamiz gereken orta alan duzeni Dorukhan-Boateng-Ljajic (Oguzhan bu sacma ortama geri donmek istemeyecek bence).

BJK4EVER dedi ki...

Trabzonun 8 numarasi Ndiayenin attigi pasi bizim 8 numaramiz Atibanin atma ihtimali kac? Sifir.
Bizim 8 numaramiz o topu orada alsa kendi etrafinda doner, rakibe kicini dayar ve topu sagbekimize atar. Iste biz bu yuzden 10 kisilik Sivasa karsi pozisyona bile giremezken adamlar 3. Dakikada aciyor rakibi. Helal olsun adamlara.

Ahmet Usal dedi ki...

@BJK4EVER

Atiba 6 oynarken de iyi bir top dağıtıcı değildi, riskli ve dikine pas atmazdı, yan pasın kralını yapardı uzun topu da hiç yoktu. Defansif özellikleri nedeniyle DM idi. 8 i Sosa, Oğuzhan, Tolgay falan oynuyordu, göze batmıyordu, ileri gidebiliyorduk çünkü. Çift 6 bize Avcının kazığı, Atibanın pasörlüğünü yeterli bulmadığından Elneny aldırdı, 8 i de Ljaic ve Oğuzhan’la kotarırım diye düşündü, muhtemelen yaşına da bakıp Atibayı kesecekti, olmadı, döküldük, çift 6 ya döndü, sonrası kılpayı kazandık ama tarihin en kabız Beşiktaş takımlarından birine döndük. O da yürümeyince Atibayı 8 de denedi, Sergen de Oğuzhan gidince oradan devam etti. Hala kabızız. Durumun özeti bu.

TS yorumuna +1

BJK4EVER dedi ki...

6 oynarken top dagitmasin zaten, gerek yok. Bolgesini korusun, o isi takimin 8 numarasi yapsin. Zaten 2 tane 6 numarayi oynattigimiz icin bu duruma dusuyoruz. Dokulme falan yok, sanki 2 tane 6 numarayla sakir sakir top oynuyoruz. Trabzon macinda olmayabilir, ama birkac mac sonra mutlaka Boateng'i ve Ljajic'i orta ikilide denememiz gerekecek. Artik 6 numara da Elneny mi olur Atiba mi olur bilemem, ama ikisinin ayni anda sahaya ciktigi her mac ofansif acidan siciyoruz resmen.

BJK4EVER dedi ki...

Ha, bu durumda elbette hersey gulluk gulistanlik olmayacak. Hala aciklarimiz verimsiz, forvetimiz berbat/formsuz. Ama onlarin caresi yok. Burak yerine Guven veya U.Nayir oynayinca cok birsei degismeyecek veya Diaby yerine Lens/Boyd oynayinca. Ama 2 tane 6 numara oynatmak zorunda degiliz, onun cozumu en azindan var. Bir yerden baslamak lazim.

beagle dedi ki...

6yi doğru seçeceksin. Iki stoper birbirini toparliyor da 6 ve 8 ayri oyuncu tipleri ayri gorevde. Aurelio/Atiba/Fernando/Melo bulacaksin. Sertlik biraz oynar ama hepsi top kapar, alan kapar. Oyun kuruculuk değişir ama en azindan biraz top saklayip 8e kanada ulastirir vb. 1 85 üzeri, kafa özürlü olmayan, çok yumuşak olmayan 6 şart. Yoksa iki ön-libero ile hücumu eksik birakirsin.
Elneny, Medel falan hep yanlış transfer. Toptan kesemeyecegin maliyet ve kalitede ama bambaşka adamlar. Basa bela olup bütün düzenini alt üst ediyorlar.

2 Onlibero aşkına tutulunca Şenol bitti. Ersun rahat götüreceği sezonu mahvetti. Biliç Vatiba aşkı yüzünden son aşamayı yapamadı.

Bu arada tonla Besiktaslinin GS ve TS maclarini dert edip, sivas hakkı aradığını gördüm. Birakalim bu işleri. Sezon çoktan bitti. Gelecek sezon da Fedanın tillahı olacak. Oguzhan Akgun doner donmez 2 macta 4 gol atti. Semih Adnan Avtandil hepsi atiyor. 15-19 yaş arası tonla iyi adamimiz var. Bence bunlarla ilgilenmeliyiz.

Eldeki işe yaramazlardan kurtulup sadece 3 iyi transfer ile yarismaci oluruz. Büyük eksigi olmayan stoper, tek basina oynayabilen 6 ve 20 gol üstü 9.

Hakemleri tffyi falan birakin. Kopekler yesin birbirini. Koşan, atak yapan, formayi hakkiyla tasiyan bir Beşiktaş isteyelim. Oyuncu alamiyoruz madem, eldekilere son aşamayı atlatalim.

Zaitsev dedi ki...

Sergen geldiğinden beri Elneny stoperlerin arasında, Ljajic/Boateng 8 numara gibi, Atiba ise biraz daha önde oynuyor gibi. Atiba’nın hücuma çıkarken daha az topa dokunup daha çok pres yapması gibi bir plan.

Bu öne çıkışımızı hızlandırırken oyun hızı ve yönü sorununu orta sahadan alıp ceza sahası önüne taşıdı.

Diaby bile bir tarafından tutundu sisteme ama Caner ve Atiba bu oyun için uygun adamlar değiller. En hızlısından muadil gençler rotasyona girmeli.

Ahmet Usal dedi ki...

@beagle

Medel Elneny ile ilgili değerlendirmen doğru.Vatiba ve Şenol Hoca hakkındaki de. Sonuçta kadro mühendisliği hatası. Adam gibi 8 almazsan kadroyu kullanacak olan Hoca da eldeki mevcutlardan en iyi verimi alacak sistemi nasıl kurarım diye bakıyor olaya. Tabi burada oyuncu kalitesini de gözetiyor. En son Sergen de bunu yaptı, Elneny yi stoperlerin arasına derin oyun kurucu oynatıp kanat beklerini daha ileri gönderdi, açıkların etkinliğini de böylelikle arttırmaya çalıştı. İlk iki maç sonuç da aldı.

Peki bunu neden yapıyor Hocalarımız? Maksimum yarışıp maksimum puanı dereceyi alarak kulübe para kazandırmak için. Dalgakıran dün ne dedi Twitter’da GS maçından sonra : Eğer bir puan fark ile şampiyon olursan kasana fazladan 250 milyon lira giriyor. Ligde ki 15 takımın hiçbirinin bütçesi bu rakamdan fazla değil. Bir düdük sizi VAR da edebiliyor , yok da.

Senin rakiplerin aleyhine penaltı çalınmıyor, bariz olanlarında VAR a bile gidilmiyor, aleyhlerine çalınan penaltı VAR dan iptal ediliyor, kıl payı kazanarak yarışta olmaya devam ediyorlar, Ligde VARa rağmen verilmeyen net en az 10 penaltın var, senin oyuncuna tahrikle yaptığı hareketlere gerektiğinde kural değiştirilip 3-5 maç veriliyor, rakibin en değerli oyuncusunun tahrikle yaptığı harekete 3 maç minimum sınırken 2 maç veriliyor, o da itirazla 1 maça iniyor, şampiyonluktaki doğrudan rakibine karşı direk oynayıp maçı alıyor, bizi de muhtemelen tarumar edecek.

Peki tüm bunlar ne anlama geliyor? Haksız rekabet. Sonucu ne oluyor? Paralar bizim gibi takımların cebinden alınıp diğer takımların cebine konuyor. Sen de iyi yönetilmediysen ne oluyor, batıyorsun. Rakiplerin de iyi yönetilmedikleri halde ne oluyor? Batmıyor, çıkıyor, paralara konmaya devam ediyorlar. Sen iki sene sonra önce kayyumluk olup sonra satılacaksın. Cebine para konan rakiplerin ne olacak? Zengin, daha başarılı, Özgür. Taraftar nasıl mutlu oluyor, stada geliyor, ürün alıyor, para harcıyor? Başarıyla. Oyun ne için oynanıyor? Başarı için. Mi, hayır, PARA İÇİN!

An itibariyle görünen paralar bu sene iki - üç takımın cebine konuyor, kaç takım yarışıyor peki? Yedi. AL için en az 10.

AL geliri ne? Ayakbastı parası 20 milyon lira, galibiyet primi 3 milyon 750 bin lira, beraberlik 1 milyon 250 bin lira, ŞL yi yazmadım bile bak. Bizim ilgin galibiyet primi ne, 3 milyon lira. Peki biz neyiz? Batığız. Kuruşa ihtiyacımız var, yardım kampanyası başlıyor kulübe.

Şimdi @beagle, senin hak arayan yöneticin neden bunu yapıyor? Neden diğer takımlar için de konuşuyor? Çünkü hepimize yapılıyor, birlik sağlanırsa kamuoyuyla, tepkiyle bir şeyler değişebilir, şimdi bu sene olmasa sonra, çünkü tarih bunları kaydediyor, insanlarda birikiyor.

Susmak ve İŞİNE BAKMAK ne demek peki? Gelin cebimden paramı almaya devam edin demek. Yani sustukça, seneye de böyle olacak, ondan sonraki seneye de, sonra zaten satılacağız.

Yine herkesin bildiği hayatın gerçeği :Hak verilmez, ALINIR.

O yüzden yönetim konuşuyor, o yüzden gelen hocaların yarışmaya devam etmeye çalışıyor, o yüzden yazıyoruz.

Bundan sonra işimize bakalım diye yazarken lütfen bunları da hesaba kat, madem Beşiktaşlısın...

Ahmet Usal dedi ki...

@Zaitsev

Hocam süper değerlendirmişsin, eline sağlık. Ben kendimce anlatmaya çalıştım, sadece espri olarak değindiğim halde öyle demişim gibi ısı haritalarına boğuldum:)

beagle dedi ki...

@Ahmet
Haftalardir ben başka birşey anlatiyorum. Diyorumki bu kadro ve finans ile bu sene yarisamaz, hedef nokta tutturamazsin. Gençlerin en iyilerine A takimda forma verince Dorukhan Ozan Kabak en kötü Atınç oluyor. Yani MADDI kazanç da sagliyorsun gelecek sene icin hazırlanıp REKABETCI de oluyorsun.

Yoneticiye de laf etmedim. O ugrassin da TS maçı takip eden besiktasli kardeşime lafim. 7.yiz lider eksik maçını alirsa 11 puan önde. Ligde 10 maç kaldi. Bitti olum bu sene :)

Son konu da Bjk hakem ağlaması travmasi. Abi evet bizi her şekil FB ve GSye oranla doğruyorlar. Ama iyi oynarken bi halt degistirmiyor. Kotuyken etkili oluyor. Yani sen şu an transfer de yapamadigina göre, oyuncu yetiştirip iyi oynayarak kazanabilirsin. Gerçek bu, ne zaman kabul edecegin gerçeği degistirmez.

Haydi yeter artik. Sergendeki baskiyi da biraz azaltip işe koyulalim.

@zaitsev

Caner zaten herhangi bir oyun planı için uygun adam değil ama bu yapı özelinde bence ona en uygun sistemlerden biri. Lakin önündeki Nkoudou ters ayaklı bir çizgi oyuncusu olunca işler sarpa sarıyor. 2 bekin önde oynamasını istiyorsan iki kanat forvetinin de uzak forvet işi yapıyor olması gerekiyor. Nkoudou ligin en fazla dribling yapan oyuncuları arasında ilk 5'te yer alıyor. Bunun paralelinde kendisinden üst sırada yer alan 4 oyuncu 20 asist yapmış, Nkoudou ise sıfır asist. Hala muallak ama bonservisinin yarısına 4m € verdiğin adamdan bu kadar fayda sağladığın anda zaten olduğun yeri hakkediyorsun ...

Ahmet Usal dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Ahmet Usal dedi ki...

@beagle

Anlaşamadığımız konu neyi ne zaman nerede ve ne derecede yapmalı. Ben yarıştan kopmadık falan demedim, oynayacağımız yer de 4. lükle 7. cilik arası, bunları da söyledim. Yani yukarıda ŞL den bahsetmedim bile. AL den bahsettim. Hedefsiz değiliz, hedef 4. lük, AL ye mümkün olan en iyi şartlarda katılma, 20 Milyon ayakbastı parasını kazanma, ligde de diyelim minimum 7-8, olabiliyorsa 9 galibiyetle kalan maçlardan 21-27 milyon kasaya sokmak. Anlattığım ekonomik tablonun gerektirdiği bu, o derece için oynadığında alacağın lig puanlarının getirisine ihtiyacımız var, scoutingle iyi genç transfer edeceksek de var. Maaşları ödeyeceksekte var. Arada genç çıkartırsak pazarlayacaksak da AL lere ihtiyacımız var. Ne kadar başarısızlık, o kadar az imkan, o kadar daha çok borç, kaybedecek zaman kadar puan da yok, çünkü puan para, AL.

Bu şu demek: Hoca gerekiyorsa Elneny den, gerekiyorsa Diaby den de yararlanır, genç de yetiştirmeye çalışır. Bunun dengesine Hoca ve Yönetim karar verir. Bu sene gençleri sezon sonuna kadar çok az oynatacaklarsa da gerekçeleri var. Eldeki pahalı ve zararlıları pazarlama - kurtulma bile büyük bir gerekçe. Takımın maaş bütçesi de çok yüksek, kafana göre sözleşme feshedemezsin yeni Ferrari dosyaları istemiyorsan. Yani Sergeni rahatlatmak demek hemen genç oynatsın diye kafasının etini yememek demek. Nasıl rahat yarışıp nasıl kulüp için ekonomik değer üretebilecekse o şekilde yapmasına izin vermek demek. Zaten sene sonuna Lucescuyla bir planları var.

Taraftar da atarlanmak da haklı, yapmalı da. Lobi ve sosyal baskı böyle oluşturulur, arkandaki kalabalığın desteğini alırsın. Bu adaletsizlikleri yapanlara karşı da baskı oluşturmuş ve gözdağı vermiş olursun, zamanın ruhu bu, bundan anlıyorlar. Ayrıca ANÇ FO ya hala bu kadar giydiriyorsa zaten amaç planladıkları yapılanmayı gerçekleştirmeye başladıklarında taraftarın gazını almış olmak, bakın başka yol kalmadı diyebilmek. Böylece destek almaya, sabır görmeye ve zaman kazanmaya devam edebilecekler. ANÇ ciddi olmasa Ali Koç ve tüpçüden sonra kulübüne en çok para veren Başkan olmaz, 66 milyon lira vermiş.

Bu nedenlerle, yönetim ve hoca neyi ne şartlarda ne zaman yapacaksa beklemek ve onlara güvenmek lazım, çünkü taşın altına ellerini koyanlar onlar. Gençler oynayacaksa, hangisi iyi kalibredeyse ve yetiştirilmesine eldeki yarışma şartlarında sabır gösterilebilecekse onlar oynayacaktır. Yani bir Yusuf Yazıcı ya da Albülkadirler seviyesi genç de ben görmedim bu sene. En iyisi Sivasta. Mertcan hazır olduğunda belki, Caner yerine Rıdvan, bir de Kartal, kalanları ana kadroda yedek seviyesinde. Fizik olarak da bu ligin seviyesinde değiller. Fatih Aksoy öyleymiş mesela, seneye şimdiden kazanım. Bunlar da süre alacaktır, ama hangi şartlarda alacaklarsa karar vericinin tercihlerine saygı duyulmalıdır, çünkü ekonomimiz için kısa vadeli başarılar da lazım, uzun vadeye hazırlık da.

Sözün özü bitti bu sene yarışmayalım, ne olacaksa seneye olsun demek AL ye gitmemek ve günü idame ettirecek ve ucuz kaliteli genç transferi yapacak paralara elveda demek anlamına gelir. Eldeki pahalı verimsizler ya da yaşlılardan da satıp ya da sözleşme fesh edip kurtulamamak demek, çünkü başarısız takım içinde piyasaları düşecek, gidecek yer bulamayacaklar, kontratlarına dayanıp hiç gitmek istemeyecekler.

Ahmet Usal dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Ahmet Usal dedi ki...

Trabzonu örnek verecek arkadaşlar için yazıyorum bunu da, arkamızda onlar gibi destek yok, senin divan kurulu üyen kesin bilgi diye Damat araya girip Göztepe maçı kaldığı yerden devam edecekken engelledi diyor. Örtülüden gelen giden de yok. Dışarıdan gelecek kuruş para yok. Onlar da o kadar adam satıp daha çıkamadılar, ŞL hayalindeler.

Bizim sorunlarımızı bu paralar bile çözmez, ama yarışıp en azından AL görmemiz kamuoyu ve lobi oluşturmamız için destek almamızı sağlar. Yarışarak kazanacağımız para da kulübün günlük giderlerini yürütüp yapılacak scouting transferlerine katkı verir. O da seneye yapılanıp yarışabilmemiz için gerekli. Günü kurtarmazsak gelecek karanlık. Ve bizim tek şansımız diğer kuş kardeşimizle sosyal baskı oluşturup yüklenmek, borçların uzun vadeye yayılmasını sağlamak. Yüklenebilmen için de oralarda olmaya ve yarış için mücadele ederek gündemde kalmaya devam etmen lazım.

Ahmet Usal dedi ki...

Bunu da Seba dönemini örnek verecek arkadaşlara yazıyorum, ekonomi o dönemin ekonomisi değil, boçlar ve dönen para çok daha büyük, futbol çok daha profesyonel. En son Aybaba, Biliç ve Özenle yapılandığımızda sonuç almamız (ŞL) 4 sene sürdü, o arada rakiplerin Drogbalarla Snejderlerle ŞL de paraları götürdü, arayı açtı.

Seba MİT İstanbul sorumlusuydu, tamamen devletsiz değildik bir de. Bugünün kulüp sahibi kalantorları bile kulübe diğer konulardaki açıkları nedeniyle yönetici olup para veriyorlardı. Ki bu o dönemin 100 kat küçük kulüp ekonomisi. Şimdi MAF falan yetiştirsek başarı gelmeden satmak zorundayız.

Her dönemi kendi şartları içinde değerlendirmek gerekir. Bu dönem de hiç bir döneme benzemiyor, hiç bir örnek üstüne tam oturmaz.

beagle dedi ki...

@Ahmet
Uefa liginin bir maddi değeri yok, gençlerle oynayinca da 7. olursun zaten.
Kiraliklari oynatmak büyük dert. Hiçbirşeye yaramiyor.

Bir de öyle kaptirdin ki MAF ornegi yasak TS yasak. Bi dur ya bu kadar kesin değil tek model.

Beni heyecanlandiran 3 tane gol makinası genç var. Öpmüşüm Abdulkadiri, sezonda 30 kusur atan, genclik gol yuzdesi onun 4 kati topcularimiz var.

Bence ağlayarak bi halt olmaz. Biz zorlu sampiyonluklarin, ozkaynak modelinin takimiyiz. Öyle olur, eninde sonunda olacak.

Ahmet Usal dedi ki...

@beagle

Tamam, doğru kendimi kaptırdım :)

Bence kulüp tarihinin maddi olarak en karanlık dönemi, ne yapsak o borç kapanmayacak, satılacağız. Ülkeyi ve zamanın ruhunu takip ettiğim kadarıyla aklıma gelen çözümleri yazıyorum o yüzden. Mevcut çarkla sivil toplum örgütü olarak senin durumundaki diğer örgütlerle dayanışma içinde mücadele etmek ilk aklıma gelen. En kestirme para kazanma ve gündelik maaş ve gider çarkını döndürme yolu da ligde olabildiği kadar başarı ve AL gibi görünüyor. 7. olunca gidemiyoruz.

AL meselesini @yilmaz yazdıydı, bu sene katılmazsak klasmanda bir alta düşeceğiz, katılıp biraz başarılı olursak Braga seviyesinde devam, şu halden ve buradan bakınca iyi seviye. Arada bir ŞL de görüyorlar, bol bol oyuncu da pazarlıyorlar.

Gelecek üç kuruş diye bakabilirsin, yukarıda detaylı rakamları verdim. Yoklukta o da göze önemli görünüyor.

Dediğim gibi ne kadar önemli, Yönetim ve Hoca kararını verir, zorlayalım yarışalım, süreçte gençleri de daha az oynatalım, asıl gelecek sezon yapılanalım derlerse anlayışla karşılamak gerek, musluğun başında onlar, durumu en iyi onlar biliyor. Taşın altına ellerini koydular, ceplerinden de para.

Neyin olup olmayacağını göstermek ve gelecek sezona yapılanmaya taraftarı ikna etmek için bile yarışabilirler. Taraftar arkalarında olmazsa hiç bir şey yapamazlar. Süreci iyi yönetip anlatmaları gerek, ikna etmeleri gerek. Eski yönetime veryansın ve çarkla mücadele de bunun yöntemlerinden.

Hocanın ve yönetimin elini bence neye karar verirlerse arkalarında durarak güçlendirebiliriz. Kulüp için en iyi çözüm de bu olur.

Barreto dedi ki...

@ beagle, UEFA ligi değerli olmaz olur mu. Aşağıdaki gelir dağılım tablosunu incelerseniz, çeyrek final oynadığınızda 12 milyon € kazandığınızı göreceksiniz. 30-40 milyon Avroluk takımlar kuran kulüpler için (ki Beşiktaş'da bu seviyededir) bu parayı yok sayamazsınız. Vida'yı 10 milyon'a satmak için takla atıyor kulüp. Geçen sene gruptan çıkamadığı halde Beşiktaş 8.3 milyon € kazanmış. Avrupa ligi önemsenmeli.

https://www.uefa.com/MultimediaFiles/Download/competitions/General/02/63/74/66/2637466_DOWNLOAD.pdf

BJK4EVER dedi ki...

Vallahi hedefi AL olarak koymak bana cok mantiksiz geliyor. Avrupa Ligine gitmek demek ekstra 6 mac oynamak (on elemesi ekstra oluyor) demek ve bu sana ligde her turlu zarari verir. Ulke puanina sokayim, kendi UEFA puanimiza da sokayim. Maddi gelir zaten yok, degmez.
AL kovalayacagima ligi 8. bitiririm ve seneye tum konsantrasyonla lige saldiririm daha mantikli bence. Ha, 2. olabiliriz hala diyorsaniz o baska mevzu, bence cok da uzak ihtimal degil. Ama Trabzon ve Alanya maclarindan 6 puan sart, ondan sonra bakariz duruma.

BJK4EVER dedi ki...

@Baretto,

UEFA'da birsey yapacagim diye lig sampiyonlugunu kaybedip CL geliri+sampiyonluk geliri olan 80 milyon euro'dan olduktan sonra o 8 milyon euro bir ise yaramiyor.
2 sene evvel de CL'yi inanilmaz derecede onemsemistik, kendimizi bir bok zannetmistik. Bayern cikip tokadi yiyince, ligde de GS'yi bu simarikliktan dolayi yakalayamayinca 2 senede finansal olarak coktuk resmen.
Bizim icin tek hedef lig sampiyonlugudur. Gidersek CL'ye gideriz, orda da elimizden geleni yapariz o kadar, 3. olursak guzel, 2. olursak muhtesem, 4. olursak saglik olsun. Hatta Avrupa liginde rotasyon yapsak ben buna karsi cikmam.
Turk kulupleri icin tek kurtulus yolu sampiyonluk+CL geliri.

BJK4EVER dedi ki...

@beagle,

Bence altyapiya cok pozitif bakiyorsun hocam, kusura bakma. Altyapida su kadar asist su kadar gol gibi istatistikler bos. O lig ve Super Lig arasinda inanilmaz bir seviye farki var. Gol rekorlari kiran Furkan Yaman vs ne oldu mesela? Simdi saymaya kalksak bu liste uzar gider.
Ridvan'i da mesela izledik Goztepe macinda, begenenler vs bile cikmis. Ben hicbirsey goremedim; biraz hizli o kadar. Halil Akbunar'dan her pozisyonda calim yedi, surekli pozisyon hatasi yapti, hucumda ekstra birsey gostermedi.
Su anda BJK'deki genc oyunculardan birsey yapabilecek bir oyuncu goremedim ben. Ciddi anlamda yetenekli bence Guven var ve Dorukhan var o kadar. Onun disindaki genclerden bence hicbirsey olmaz, belki Necipvari rotasyon oyuncusu olur. Bu arada F.Aksoy'u da cok isteyenler vs gordum. Tam bir Besiktas vasatligina ornek iste. Biz daha Atiba'yi, Elneny'i ofansif anlamda begenmezken Fatih Aksoy'u mu yakistiriyoruz?
Rotasyon oyuncusu olur, baska birsey olmaz.
Ha, eger kafada bu sene kayip zaten, 3-5 genc oynatalim belki 1-2 rotasyon oyuncusu cikaririz gibi birsey varsa eyvallah. Ama genclerden hicbiri yapi tasi olamaz, gelecek sene sampiyonluga oynayacak kadroda da ilk 11'de, hatta ilk 18'de yer alamaz.

carlito dedi ki...

400 milyon euro borcumuz var. Şampiyon olup Cl'de başarılı geçecek bir sezonla bu borcun %20'sini kapatmak mümkün! Tabii "paralar nerde" diye soracağımız bir başkan olmadığı sürece!
Bu nedenle ben de tüm konsantrasyonumuzun seneye lig şampiyonluğuna odaklanmak olması gerektiği kanaatindeyim.

Örneğin Fenerbahçe buna odaklandı ve tüm olanaklarını kadroyu güçlendirmek için seferber ettiler, bağış kampanyasıyla da nefes aldılar. Her ne kadar şu an düşmüş gibi görünseler de bu hafta derbide kazanarak yeniden çıkışa geçeceklerini düşünüyorum. Bence hala Trabzon ile beraber şampiyonluğun favorisi durumundalar. Trabzon'un arkasındaki hükümet desteği bariz olsa da, şu ana dek saha sonuçlarına yansıyan hatalar fb ve ts arasında çok farklı değil. Kalan haftalarda da ts lehine skandal hatalar olmazsa Fb ipi göğüsleyebilir diyorum. Çünkü camia olarak maddi manevi müthiş bir kenetlenme halindeler.
İşte bizim de seneye olmamız gereken vaziyet budur. Evvela önümüzdeki bir iki ay icinde başlatılacak kapsamlı bir bağış kampanyası, sonra da yaz transfer dönemini minimum hata, maksimum verimle geçirmek. Ve de güçlenen kadroyla şampiyonluk için kenetlenmek.
Kısa vadede maddi toparlanmanın başka yolu görünmüyor...

Ahmet Usal dedi ki...

@BJK4EVER

Rıdvan konusunda katılıyorum ama bir şerhim var, karşısında ligde en oynamak istemeyeceği açıklardan biri vardı, Halil hızlı, çabuk, yetenekli, çalımcı, bence yerini de kaybetmedi ama bol bol çalım yedi, ve evet hücum ekstrası yoktu, fizik de zayıf. Olur mu olmaz mı bir kaç maç daha görülebilir. Hele Caner kötü oynarsa.

Fatih Aksoyu bu sene en az 7 maç izledim, beğendim. Sivas çok sıkı ve sistemli takım, pas opsiyonu çok, sıkıştığında yardıma gelen, adamını kaçırsa arkasını toplayacak var.O yüzden de iyi görünmiş olabilir. Rıza Hoca joker gibi de kullandı, geçen maç sakatlık olunca sağbek, son maç Ziya sakatlanınca solbek bile oynadı. Markajı iyi, çok ağır değil, ayağı düzgün, şutu var, ince ve dikine pas atabiliyor, oyun bilgisi de iyi ki her yerde kullanılıyor. Bence hiç bir şey olmasa fakirlikte bizde oynar, seneye 38 olacak Atibadan daha iyi olur. Kim haklı zaman gösterir. Yani hayal mevzusu değil gerçekçi olma mevzusu.

Kalan gençleri benim de gözüm kesmedi. Hiç bir şey olmasa fiziklerinden, yoksa Kartal çabukluk teknik ve oyun bilgisi olarak fena görünmedi. Yine de as oyuncu olamaz gibi. Aradan çıkacak var mı onu da zaman gösterir, kimse @beagle kadar iyimser değil o konuda.

Yani zamanında @turgayın bahsettiği altın nesli henüz göremedim. Mertcan ve Almostan çok bahsediliyor, bir onlar kaldı görmediğim...

BJK4EVER dedi ki...

O hesap oyle olmuyor maalesef.
O CL geliriyle anca bu senenin gelir-gider dengesini kapatiyorsun zaten. Bizim basariya endeksli olmayan gelirlerimiz giderlerimizi kapatsa haklisin, ama o durumda degiliz. Hem maas butcemiz yuksek, hem finansal giderlerimiz cok yuksek. CL geliri anca sana nefes aldirir, kalici cozum olmaz.
Kalici cozum tum takimlar bilesip bonservis+maas cap'i koymali, ama o cesaret kimsede yok maalesef.
Federasyonun sinirlamalari bir baslangic olabilirdi, ama daha uzerinden 4 ay gecmeden enseklikler, fokurdamalar basladi iste.

Ama bence seneye sampiyonluga oynayacak bir kadromuz olabilir. Cok da zor degil. Surekli ligimizin boktanligi unutuluyor. Ama transferde akilli olmak bize cok sey katabilir. Ama transferde az ve oz prensibi takip edilmeli. Kaliteli, risk getirmeyecek yuksek profilli oyuncular gelmeli. Revizyon vs olmamali, ki revizyonun cogu zamanda getirdigi sey tonla vasat oyuncu alip onlarin cok iyi birsey yapmasini ummak ve sicmak.

Gelecek sene olmasi gerekenler;

- Vasat ustu bir kaleci almak.
- Caner ve Gokhan'la sozlesme yenilemek. Gokhan sadece lig olursa cok rahat goturur. Caner sevilmiyor, ama ligin ustunde, hirsli ve ortalariyla kapali defanslari acacak degerli bir asset. Taraftarimiz asiri hirsindan, defansif eksikliklerinden dolayi sevmiyor, ve cagdisi bir oyun tarzi var. Ama ligimiz cagdisi bir lig oldugu icin kritik anlarda kapali savunmalari acip puan getirecek ortalari degerli olabilir. Onu biraz torpuleyecek hocayla cok sey katar.
- Stopere gerek yok, Vida kaldigi surece.
- 6 numara sart, Atiba yetersiz (yedek olarak kalabilir), Elneny gidecek. Tek basina 6 numarayi kaldirabilecek, atletlik, agresif bir zenci bulmak cok da zor olmamali. Bir Obi Mikel bulmak cok mu zor?
- 8/10 numarada Boateng, Oguzhan, Ljajic ligin cok ustunde.
- Kanatlarda N'Koudou'yu tutup Diaby yerine ucuz, hizli bir Afrikali bulmaliyiz. Mumkumse ters ayakli degil, uzak forvet rolunu benimseyen, modern Emenike iste.
- Forvet. Para gomulecekse tartisilmayacak forvet gelmeli. Burak sag acikta bile olabilir duruma gore, cift forvet olur.

Ligin formulu belli. 3-4 tane nokta transfer yap, gerisini mevcut kadroyla doldur iste. Transfer edecegimiz oyuncu sayisi ne kadar artarsa, genel kalite o kadar dusuyor maalesef. Az ve oz transfer yapilmali. Sirf transfer yapmis olmak icin Ruiz'den cok iyi olmayan bir stoper almayalim. Ruiz kalsin, o parayi ligin anasini belleyecek bir forvete gomelim mesela.

yilmaz dedi ki...

@BJK4EVER, AL'yi önemseme, ŞL'ye katıl ama önemseme, Türkiye kupası zaten tırt. Geriye kalıyor genelde 2 renkliye sezon öncesinde taahhüt edilen Türkiye Ligi. son 20 yıla bakarsak, Luce'li efsanevi 100. yıl, Denizli ile mucizevi 2009 yılı ve Güneş ile gelen üst üste iki yıl. Her sezon "sevmişiz kupayı avrupayı, ligi koyalım ligi" demişiz, koyamamışız.

Gerçekçi hedef koymaktır aslolan. Bu seneyi 8. bitirince seneye şampiyon olacağımızı düşündürebilecek ne kadromuz, ne teknik heyetimiz, ne lobimiz ne de bir oyun alışkanlığımız var. Bırak teknik direktörü, başkanın ne zaman ayrılacağını konuşmaya başladık. Şu takım bu sezondan bir sonraki sezona ne taşıyabilirse kardır. UEFA puanını kimse önemsemiyor zaten. Banane benim kazandığım puanlarla Başakspor eleme oynayacakmış, oynamayacakmış. Çok da umrumda. Ama Avrupa'da AL'de bile yeri olmayan bir takım olmayı ben hazmedemiyorum şahsen.

Türkiye'de lig şampiyonluğu artık siyasi bir söylem haline gelmiş. Cumbabayla damadı yapıyor maçları. Ben şimdi bu oyunun nesinin adil olduğuna güveneyim de tüm konsantrasyonumu 3 milyar borçla girdiğim yeni sezonda gelecek şampiyonluğa vereyim?

Ahmet Usal dedi ki...

@yilmaz

Yıldızlı +1!!!!

BJK4EVER dedi ki...

Siyasetten bana ne, o kafayla bakacaksak zaten kulubu kapatmamiz lazim veya baska ulkeye tasimamiz lazim. Sen AL'ye konsantre olabilirsin, ama ligde sampiyon olmadigin surece ve o maddi geliri saglamadigin surece hayatta bile kalamiyorsun iste. Sadece CL geliri olarak bakma, forma satislari, kombine satislari vs, hepsi azalir.

O lobiyi ve kadroyu saglamaliyiz. O teknik heyet ve kadro yoksa niye geldiler o zaman? O zaman Cebi'nin Orman'dan farki ne, Sergen'in Avci'dan farki ne? Onlar kalsaydi o zaman?
FB gecen sene kume dusme hattindayken bu sene sampiyonluga oynuyor, GS kac defa ligi orta siralarda bitirip ertesi sene sampiyon oldu.

Vasatlik istemeyeceksin, risk alacaksin, akilli transfer yapacaksin.

beagle dedi ki...

Arada özetler geçmek gerekiyor herhalde:

1- Gençlerden konuşurken öyle iki adını duyup değil de uzun takip sonucunda fikir söylüyorum. Adını saydığınız gençlerden değil, fizik ve/veya golcülük açısından önde olan gençlerden umutluyum. Ahmet, Almos, Semih mesela. Sakatlanmasalardı Alpay ve Mertcan'dı. Furkan Yaman da daha altyapıdayken çapraz kopardı ve ağırlaştı. Ancak Güven'den çok daha iyi santrafor mesela. Arkası dönük oynama vb açısından.

Mevcut gençlere dönersek 7 tanesi falan u-19 milli. Bunlar da değersiz değil. Douglas'dan bin kat faydalı olurlar. Kadro derinliği kesinlikle onlarla oluşturulmalı.

2- @Barreto. Gençlerden 2-3 taneye belirli miktar dakika verince Uefa'ya katılamayacak bir kadronun UEFA'da çeyrek final falan yapacağını beklemiyorsun herhalde? Bu sene ne yaptık mesela?

Arkadaşlar, UEFAya katılmayalım demiyorum. Hatta Ziraat Tenekesi bile değerli, yedeklere maç tecrübesi açısından. Ama @Carlito'nun da dediği gibi asıl para eden CL ve Şampiyonluk. ona şimdiden hazırlanmak lazım.

Son olarak biz Ersan, Atınç, Cenk gibi adamlardan nasıl para kazandık? Oynatarak. Üstelik bunu sistematik olarak yapmazken. Eğer amaç para ise zaten "gençleri yetiştirmek" bu kadar engelle şampiyon olmaktan kat kat kolay ve kârlı.
Yalnız rica edicem, kimse de buradan "şampiyon olmayalım genç yetiştirelim" dedi çıkarmasın. Öyle düşünen arkadaş olursa, değil bi daha oku lütfen.

yilmaz dedi ki...

@BJK4EVER bu vasatlık istemek değil ki!

O zaman daha iyisini söyleyim ben sana bu sene bir şekilde at kendini Avrupa'ya, seneye de öyle bir kadro kur ki hem AL'de derece al, hem şampiyon ol. Bu arada da hiç kiralık oyuncun olmasın, 30 yaş üstü sadece iki-üç oyuncun olsun. Yok böyle bir dünya.

Şu anda Ankaragücü'nün, Kayseri'nin, Kasımpaşa'nın gözüne kestirdiği, "kolay fikstür" dediği bir takımız. Bu takım bile seneye %90 oranında dağılacak. Parasal gücün de yok. Kıçı kırık Kocaelispor'un oyuncusu bile seni değil Antalyaspor'u tercih ediyor. Neyle kuracaksın seneye şampiyon olacak kadroyu?

GS hadi şimdi kursun bakalım seneye şampiyon olacak kadroyu, bu sene şampiyon olamazsa. Alsın bakalım Belhanda'ları, Feghouli'leri. FB aldığı oyuncuyu başkanı eski yöneticisi olan federasyona tescil ettiremedi. Bi Rodrigues sakatlandı, patates oldular.

Akılla emekle kurarsan kadronu başka, ama o da öyle bir senede sonuç vermiyor işte. "Benim stoperimde niye Pedro oynuyor", "Beşiktaş'ın 10 numarası Olcay mı olur" dememek lazım 2-3 sene.

Çebi niye geldi? Gelmeseydi kayyuma gidecektik de ondan. Birinin gelmesi lazımdı. O gelmese Serdar Adalı gelecekti, aynı şeyleri söyleyecekti. Sergen gelmeseydi Şifo gelecekti, o da bu berbat kadro ile bir ileri iki geri gidecekti.

Biz taraftarlar olarak şöyle bir yanılgıya düşüyoruz. En kralından topu topu 80 yıllık ömürümüz var. Burada yazanlar da genelde bu süreyi çoktan yarılamış insanlarız. Çoğumuz belki 3-4 şampiyonluk daha ya görecek ya görmeyecek. Bir an önce birşeyler olmasını istiyoruz, ama öyle olmuyor işte. Sabırla kurmadığımız her düzen sonradan elimize ayağımıza dolaşıyor.

Basar dedi ki...

@yılmaz

bitirdin bizi be :)

Cümlen şuna geliyor, 40 yılda 3-4 şampiyonluk anca görürüz! (2003-2017 arası 4 gördük) Yuh artık...!

yilmaz dedi ki...

@Basar :) tabii hayat doğrusal olarak akmıyor. Fikret Orman aklını kaybetmeseydi, sonradan satışı olmayacak tonla adama küçük bir ülkenin yıllık bütçesi kadar maaşlar vermek yerine, potansiyelli oyunculara yatırım yapsaydı belki 10 senede 8 şampiyonluk görecektik. Belki bundan sonra böyle bir yapılanma yaparsak olur, neden olmasın. Ama bir iki sene içinde sanki pek mümkün değil gibi. Şahsen bu yönetimin anlayışına da pek güvenmiyorum.

beagle dedi ki...

Bir sonraki küçümsenecek "genç". Transferle gelse twitter yikilir bu gibi kliplerle

https://twitter.com/EmreTerzii3/status/1226863516017201153?s=20

https://twitter.com/BjkAkademi/status/1229371808115281920?s=20

https://twitter.com/EmreTerzii3/status/1229393118425944065?s=20

carlito dedi ki...

@yilmaz hakikaten o nasıl bir karamsarlık be abi :)
Benim en eski hatırladığım şampiyonluk 1994/95. Yani 25 yılda 5 tane görmüşüz, ortalama 5 yılda 1.
Şu an 33 yaşındayım, tahmini 35 sene daha yaşayacağımızı varsaysak bu sürede en az 10 şampiyonluk daha görmeyi hayal ediyorum. Bu da ortalamayı 3-4 yılda bire düşürmek demek :)

Lakin şunu da söyleyeyim, bu ülkede ne kadar iyi organize olsan da 10 yılda 8 şampiyonluğu bize bırakmazlar. Onu Lyon, Juventus, Bayern falan yapabilir ancak, çünkü o ülkelerde aman ligin tadini kaçırdılar diye kimse paçalarından tutup aşağı çekmez.
Burda G.saray bile onca fetö desteği ile en iyi 10 yılda 7 şampiyonluk alabildi, bunu da kimse tekrarlayamaz bu ülkede bir daha.
Bizim ise özkaynak düzeniyle 85-95 arası 10 yılda 5 şampiyonluğumuz olmuştu, ama o zamanlar bu paralar dönmüyordu tabii futbolda. Bu devirde mümkünü yok izin vermezler.

Huzeyfe dedi ki...

@yilmaz

Bence karamsar değilsin, sana katılıyorum.
Bazı şeyleri acilen yapmak lazım.

Fikret Orman'la Beşiktaş'ın kaçırdığı fırsat tarihe geçecek türden.

Barreto dedi ki...

1 yıl şampiyon olalım diğer yıl 6'ıncı olup
Avrupa'ya gitmeyiz, ertesi yıl yine şampiyon oluruz. Güzel asĺinda, nadasa bırakarak, kontratları da kadroyu da öyle ayarlamak lazım. Bir yıl çift maaş alacaklar. Bir yıl yarışmacı olacak kadro diğer yıl yetiştirici. Bunu şimdiye kadar nasıl düşünemedik.

Emrah D dedi ki...

@beagle

şu anda alttan gelen kuşakta sence hangi pozisyonlarda/rollerde eksiklik var?

bu eksiklik sence bu kuşağa özel bir sorun mu yoksa önceki/sonraki kuşaklarda da olan kronik bir sorun sence var mı?

beagle dedi ki...

@disko
Ana eksiklik:

- Merkezde topla iyi oyuncularin fiziken yetersiz olması. Özellikle 8 numara çıkmıyor. Diğer top yapma mevkilerinde de topa daha hakim gorunduklerinden gene kisa oyuncularin forma almasi. Bek ve kenar forvetlerde de bu sorun oluyor.

Sebeplerin en önemlisi "seçici ve sistem hatasi"

- Doğu genli çocuklar, gelişimini erken yapar. Orta/uzun görünüp erken kaslanir/kuvvetlenir ama 16 gibi uzama durur. Seçiciler buna dikkat etmeli. Bugün iyi görüneni değil en iyi olacağı secmeli. "Tuylenme" vb gözlemler arti tibbi testler ile bunu kontrol edebilirler.

- Altyapi hocalarinin galibiyet endeksli tercihleri. Kazanmayi öğrenmek önemli ama antrenörlerin menejer ilişkileri ve tercihleri iyi izlenmeli. Yardimci hocaliga gelen Ozan Hoca, Batuhan M. Durmuş ve Anil Gonderic isimli iki iyi fizikli, cagdas oyuncu tipi 6-8 adayini kesip cift onlibero artı 1.70lik Emre Yildiz ile yola devam etti. Yanlış oyunculari seçti. Menejer iliskisi de var. Dikkat edilmeli.

Sorunun kuşağa özel konusundaki cevabi bu bence. 18 yaşında en iyi olacaklari değil 16 yaşında en iyi olanları kayiriyoruz. Bu yüzden Alman vb altyapi hocasi istiyorum.

Önem verdiğim konu "golcü" malum. Yillardir hatta belki hicbir zaman altyapida bu kadar iyi golcü havuzumuz yoktu. Bu çocukları Gokhan mi Yasin mi kim bulduysa helal olsun. Başkanın her birine adam atamasi lazim. Semih Kilicsoy Owen'in milli olduğu yaşa geldi. Özel beslenme ve eğitime almaliyiz. 2 tane iyi golcü cikarirsak mali durumu toparlariz.

Adsız dedi ki...

Bu Mayo Clinic'ten genel bir mesajdır ve böbrek satın almakla ilgileniyoruz, eğer bir böbrek satmak istiyorsanız, lütfen aşağıdaki e-posta adresimizden doğrudan bizimle iletişime geçin.
mayocareclinic@gmail.com
Not: Bu güvenli bir işlemdir ve güvenliğiniz garanti edilir.
Daha fazla bilgi için lütfen bize bir e-posta mesajı gönderin.

Yorum Gönder

Ara