.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

10 Eylül 2019 Salı

2019/20 EkşiBeşiktaş İlk 11 Anketi Sonuçları

Her sezon başında yapmaya çalıştığımız ilk 11 anketlerimizin 4.'sünü tamamlamış bulunuyoruz. Bütün oy verenlerin ellerine sağlık diyorum ve kadro derinliğimizin sıkıntısını bir nebze yansıtan ve çok da süpriz olmayan sonuçları sizlerler paylaşmak istiyorum :

Sistem olarak Abdullah Avcı'nın hücumda ve savunmada tamamen şekil değiştiren bir yapısı olsa da oyuncu orijinleri itibariyle 4-2-3-1 ve 4-3-3 arasında gidip gelen bir formasyondan bahsetmek mümkün. Gökhan'ın savunmayı üçleyip Caner'in orta sahayı beşlediği yapı hücum formasyonumuz gibi görünüyor ama özellikle Rize maçında Gökhan'ın çakılı bir stoperden çok fırsat buldukça akınlara da katılan bir bek gibi de oynadığını gördük. Sabit bir dizilişimiz olmayacağı aşikar. Bu da aslında duruma göre değerlendirme yaptığımızı ve sahada inceden Abdullah Avcı detaylarını görmeye başladığımızın bir göstergesi. Bu bağlamda oyuncuları sıralarken 4-2-3-1'e göre dizeceğim ama kafanızda farklı yerlere oyuncuların oturduklarını da göreceksiniz diye düşünüyorum.

Kale :  Loris Karius %96,8.  Altyapıcı arkadaşlardan 6 kişi Ersin'i 1. kaleci olarak görmüş ama burada bir tartışma söz konusu olduğunu düşünmüyorum. Karius tartışmasız 1. kalecimiz.

Sol Bek : Pedro Rebocho %63,8. Caner'in Rize maçındaki performansı taraftar nezdindeki kredisini arttıramamış. Göztepe maçında 1 gol 1 asist, Rize maçında 1 asistle oynayan Caner buna rağmen Rebocho'nun yarısı kadar oy alabilmiş. Rebocho gibi kapalı kutu bir oyuncuya tercih ediliyor olması özellikle defansif ve fiziksel defoları ile birlikte geçen seneki son derece kötü performansının da bir etkisi olmalı. Şahsi fikrim orta sahayı 5'leme konusunda beklediğimden çok daha iyi bir iş çıkarıyor olduğu. Anlamsız uzun toplar ve yarı sahayı geçer geçmez yaptığı gereksiz ortaları oyunundan tamamen çıkaramasa da epey azaltmış ve sisteme uyum sağlamış bir görüntü veriyor. Aşil sakatlığı sonrası temposunu eski seviyesine çıkarma ihtimali düşük olsa da teknik kabiliyetiyle bir süre da ilk tercih olmasını bekliyorum. Scout raporlarının sunduğu veriler Rebocho'nun da son derece ofansif bir bek olduğunu gösteriyor ama Caner kadar orta sahaya yatkın mı burada bir soru işareti olası.

Sol Stoper : Victor Ruiz %99.5. Tansferi sonrası en büyük özelliğinin ayaklarına hakimiyeti olduğu konuşulan Victor Ruiz tam olarak beklenen oyuncu olduğunu geride kalan 3 maçta net olarak gösterdi. Geriden oyun kurmadaki başarısının yanında hamle zamanlamaları ile de takıma önemli katkıları olacağının sinyalini veriyor. Özellikle Rizespor maçında attığı Avcı'nın ana hücum silahlarından olan 40-50 metrelik 2 kros pas  sistem için aranan kan olduğunun göstergesi.  Zaman zaman yaptığı anlamsız sertlikler ve biraz ağır oluşu farklı bir oyun planı için sıkıntı yaratabilir gibi dursa da şimdiye kadar taraftarı bu seneki en iyi transferimiz olduğuna ikna etmiş görünüyor ki ankette en fazla oy alan oyuncu oldu.

Sağ Stoper : Domagoj Vida %95.7. Domagoj Vida felaket bir sezon geçiren Beşiktaş'ın ayakta kalan nadir oyuncularından biriydi. Hazılık maçlarındaki motivasyon kaybı dikkat çekici olsa da 3.hafta itibariyle kendini bulmuş gibi görünüyor. Bu sene Beşiktaş'ın duran toplardaki en büyük silahlarından olmasını beklediğimiz Hırvat stoper savunma çizgisini orta sahaya yaklaştırma ve ön alan baskısının oluşturulmasında da dönem dönem destek veren bir yapıya sahip. 3m€'luk kontratı lig standartlarında bir stoper için çok yüksek olması takım içi dengeler açısından bir sıkıntı yaratabilir.

Sağ Bek : Gökhan Gönül %51.6. Anketin şaşırtıcı sonuçlarından biri ilk ankette açık ara geride olan Gökhan Gönül'ün sağ bek pozisyonunu Douglas'tan geri alması olarak görünüyor. Sezona fizik olarak inanılmaz düşük tempoda başlayan Gökhan'ın yaşının da getirdiği düşüşle bu sezon ikinci planda kalması beklenirken, Avcı'nın sağ bek rol tanımına getirdiği farklı yaklaşım Gökhan'ın oyun ve alan bilgisi ile mevkideki 1. tercih olmasını da beraberinde getiriyor. Douglas'ın savunma zaafiyetleri de düşünüldüğünde mevcut oyun planında Gökhan'ın arkasında bir süre daha kalması süpriz olmayacak gibi görünüyor. Gökhan'ın Rizespor maçında fizik olarak diri bir görüntü sergilemiş olması da bu kararı etkilemiş olabilir.

Merkez Defansif Orta Saha : Mohamed Elneny %77.8 İlk ankette taraftarların çoğunluğu bu mevki için transfer yerine  Dorukhan'ı görmek istiyordu ama Elneny isim ve yarattığı beklenti ile bu mevkideki tercihi etkilemiş gibi görünüyor. Pas yüzdesi, anahtar pas kabiliyeti, yüksek eforu ve doğru zamanda doğru yerde olması gibi özellikleriyle ön plana çıkan Elneny, genetik olarak pas oyununa kodlanmış Arsenal'de 4 sezonda 90 maç oynamış bir oyuncu olarak geliyor. Ligin seviyesi düşünüldüğünde alternatiflerine oranla daha fazla katkı sağlayaması şaşırtıcı olmayacaktır. Beşiktaş efsanesi Atiba Hutchinson'da 37 yaşına rağmen 19 oy almayı başarabilmiş görünüyor. Dorukhan'ın defansif orta saha rotasyonunda 3. sıraya düşmesi ise geçtiğimiz sezonki performansı düşünüldüğünde şaşırtıcı.

Merkez Ofansif Orta Saha : Oğuzhan Özyakup %58.9. Selvi boylumuz 10 numaramız Oğuzhan ile sevgi nefret arası fırtınalı ilişkimiz devam ediyor. Beşiktaş'ın Şenol Güneş dönemi şampiyonluklarında başrolü Sosa, Gomez, Talisca ile paylaşan Ozzy, sonraki iki senede ise adeta yokları oynadı. Bu süreçte taraftarla da arası açılan Oğuzhan psikolojik olarak adeta dibe vurmuş durumdaydı. Özellikle şampiyonluğun ilk senesinde sık sık yaptığı ceza sahası koşularından eser kalmadığı gibi saha içinde de aynı futbol dilini konuşabileceği oyuncu sayısının ciddi biçimde azalması da stilini sahaya yansıtmasının önünde ciddi bir engel teşkil etti. Mevkisinde nerede alternatifsiz olmasına rağmen oyunun bu kadar düşük oluşunu taraftarın ona olan güveninin ciddi şekilde sarsılmış olmasından ileri geldiği aşikar. İyi bir Oğuzhan Beşiktaş'ın başarısındaki 1 numaralı anahtar oyuncu olacaktır.

Sağ Kanat : Abdoulay Diaby %63.2. Büyük umutlarla gelen iki oyuncusunda çok ciddi özgüven kaybı ile karşılaşan Beşiktaş, çareyi bu bölgeye 3. bir oyuncu transfer etmekte buldu. Lens'in 2 senedir bir türlü geri kazanamadığı özgüveni, iyi niyetine rağmen gamsız, vurdum duymaz hali ile yetersiz tabela katkısının üzerine istemsiz bir şekilde büyük umutlarla yeni Visca olarak takdim edilen Boyd'un bir anda altyapıdan çıkmış toy bir oyuncu gibi sudan çıkmış balığa dönmesiyle  yeni transfer Abdoulay Diaby bir anda taraftar listelerinin 1. sırasına yükselmiş durumda. Kariyerini büyük oranda forvet olarak geçirmiş gibi görünse de hızı ve teknik kabiliyetiyle sağ kanatta da fark yaratabileceğini göstermiş bir oyuncu. Rakiplerinin düşük performansının da etkisiyle kısa sürede ilk 11'e yerleşmesi olası.

Ofansif Orta Saha / 2. Forvet : Adem Ljajiç %83.3 Sezona yavaş bir giriş yapmış olsa da Ljajiç, taraftarın vazgeçmediği isimlerin başında geliyor. Ceza sahasında topla buluşma sayıları, şut sayısı ve bağlantı oyunu istatistikleri oyun karakterinin bir orta sahadan çok forvet oyuncusuna yakınsadığını gösterse de, Ljajiç kendini klasik bir 10 numara olarak tanımlıyor ve bu şekilde daha rahat hissetiğini anlatıyor. Avcı'nın Beşiktaş'ının, Guardiola City'sine diziliş ve mantalite olarak benzerliği aslında onun rol modelini çok net bir şekilde çiziyor : Kevin De Bruyne. Teknik kabiliyet açısından Belçikalıdan eksiği çok yoktur belki ama Ljajiç'in mental olarak o seviyelere çıkabilmesi kolay görünmüyor. Topsuz oyundaki hareketliliğini arttırmasının yanında, konsantrasyonunu ve karar verme mekanizmasını da en az 1-2 seviye yukarı taşımalı. Ljajiç'in bu roldeki başarısı Beşiktaş'ın sıralamadaki yerini en fazla etkileyecek maddelerden biri.

Sol Kanat : Kevin Nkoudou %81.1. Beşiktaş'ın sol kanadı o kadar uzun süredir aksıyor ki büyük soru işaretleri ile gelen Kevin Nkoudou asil mevkisi sol açık olan kadrodaki tek oyuncu olarak zorlanmadan 11'deki yerini alacak gibi görünüyor. Temposu ve fiziksel özellikleri son derece dikkat çekici olan genç Fransız takımın 1'e 1'den birşeyler üretmesine büyük katkı sağlayacağı gibi temponun arttırılması ve fizik kaliteyi üst seviyeye çekmesiyle faydalı olacak izlenimi yaratıyor. Kariyerinde nispeten az maç olması ve ciddi sakatlıklardan gelmiş olması en büyük soru işaretleri.

Forvet : Burak Yılmaz %82.7. Taraftar ile arası bozuk olan isimlerden bir diğeri de Burak Yılmaz. Ligin açık ara en iyi forvetlerinden biri olan Burak'ın geçmişten gelen karakter çatışmaları Beşiktaş'taki 2. döneminde canını sıkıyor. Geçtiğimiz sezonun ikinci yarısında fizik olarak hiç hazır olmamasına rağmen gösterdiği dikkat çekici performans ona bir nebze kredi kazandırmış gibi görünüyor. Son dönemde sık sık sakatlık yaşıyan 34 yaşındaki bir oyuncunun Beşiktaş'ın birinci forvet opsiyonu olması ne olursa olsun kabul etmesi kolay birşey değil. Özellikle de arkasındaki oyuncuların yerini doldurma ihtimalinin son derece düşük olduğu düşünülürse. Sağlıklı bir Burak ligde rahatlıkla fark yaratabilecek özelliklere sahip bir isim. Savunma arkası koşuları, geniş bitiricilik repertuvarına geçtiğimiz sezon topsuz ve sırtı dönük oyunu da ekleyen Burak'ın alternatifsizliğin de getirdiği şekilde ankette 1. çıkması sürpriz değil.

Kadro kalitesi olarak baktığınızda hiç de fena bir ilk 11 değil gibi görünüyor. Beşiktaş'ın uzun süredir en büyük avantajlarından olan kulübe kalitesi ciddi anlamda sekteye uğramış olsa da, hala şampiyonluk yarışını zorlayabilecek bir kadro kalitesine sahip olduğu söylenebilir. 3. hafta ile bambaşka bir seviyeye gelen Avcı futbolunun bundan sonraki süreçte nasıl gelişeceği çok çok kritik. Beşiktaş seneler süren cefanın ardından gelen sefa sürecini iyi geçirmemiş ve yeniden fabrika ayarlarına dönmüş gibi görünüyor ama bu kez daha yarışmacı olarak bunu yapmak niyetinde.

14 Yorum:

yilmaz dedi ki...

Niye hiç biriniz Orkan demediniz!!!111!!1

:)

3 kişi Orkan demiş.

yilmaz dedi ki...

Bence de tempolu bir oyunda defoları çıkabilir ama son rize maçındaki gibi rakip alana yığılarak oynayacaksak, kanatlardan biri mutlaka Ljajic ya da Orkan olmalı. Oyuncuları özelliklerine göre değerlendirip ihtiyaç halinde oynatmaktan çekinmemek lazım.

İlk şampiyonluğumuzda Kerim Frei bile önemli bir rol aldı. Bir çok maçta sonradan girip yaptığı ince işlerle maçı geri döndürülemeyecek skorlara da taşıdı, bireysel yetenekleriyle gitti denen maçı da çevirdi. Bence 2015-2016 yılındaki şampiyonlukta hakkı en az teslim edilen oyunculardan biriydi. Orkan'ı da birinci plan olarak düşünmesek bile, mutlaka rotasyonun içinde tutmalıyız.

Emrah D dedi ki...

eline sağlık övünç güzel post olmuş. ham sonuçlar duruyorsa onları da ekleyebilir misin merak ettim :)

bu sene şampiyonuz

Aslında isimlere tek tek bakınca fena bir takıma da benzemiyoruz. Fiko öyle bir kadro kurdu ki et mi balık mı anlayana kadar sezon biter. Kendisi de tepkilerden kaçmış olur.

Bu hafta dünyanın en tuhaf takımlarından biri olan Gazisehirle oynayacağız. Bu takımı analiz etmeye çalışan insanın beyni yanabilir. Sahada tek bir takım değil de birkaç toplama takım var sanki. Bu kadar siyahi adamın iç savaş çıkarmadığı tek yer bu kulübün tesisleri olabilir. Çok değişik bir maç bizi bekliyor.

Basar dedi ki...

Övünç eline sağlık.

Takımda net bir şekilde forvet ve çim saha eksiği var. Yoksa kadro iş görebilir (sakatlıklara bağlı olarak)

beagle dedi ki...

2. bile olamayız bence de hele son transferleri 3 mac izleyelim. 6. 7. Hafta netlesiriz. Anlik beklentim bu sezonu iyi ihtimal 3. Kötü ihtimal 5-7 siralamasinda bitirmemiz. Biraz da diğer takimkara bağlı tabi.
Fiziken berbat kadro kurduk. Duran top ortalarinda dokulecegiz. Nkodunun sol kanatta tahta sol ayağı sac baş yolduracak. Elneni ve Diaby de fiziken büyük defo olusturacak. Oyuncu olarak tercih etmedigim dengesiz Burak bu sezonun en kritik oyuncusu. Vah halimize.

Emrah D dedi ki...

kadro derinliği (kulübe kalitesi) ile ilgili kısmen yüzeysel bir analiz yaptığım zaman sanki fener bizle benzer seviyede biz galatasaraydan yarım adım öndeyiz onlar trabzondan bir adım önde. başakşehir veteranlardan alacağı katkıya bağlı olarak (robinho, mehmet topal, arda, elia, dem baba) en geride veya en önde olabilir.

bu yorum ilk 11leri göz ardı ederek yedek kulübesi (en iyi 3-5 yedek) düşünülerek yapılmıştır.

bizde lens satıldığı durumda bile atiba/dorukhan/oğuzhan/abdülheyden ikisi, GG/caner/rebocho/douglastan ikisi, güven, boyd var.

fenerde deniz türüç, zajc, tolgay, HAK, ozan var. ozan ilk 11e girerse isla ya da jailson yedeğe gelir.

gsde durum karışık, kadroları çok değerli görünüyor ama bu değerin maksimumunu aynı anda sahaya koymaları kolay değil. andone, jimmy durmaz, emre mor, adem büyük, selçuk yedekleri. nagatomo 11e girse babel veya daha pahalı yabancılarından birinin tribüne çıkması (veya sakat/cezalı olması) gerek. pahalı bir yabancıyı yedeğe 12. adam diye koysalar ömer bayramın 11 çıkması lazım.

trabzonda ekuban, kaçmadıysa obi mikel, düzeldiyse onazi, gaston campi, iyileşirse yusuf sarı, ve doğan erdoğan var.

lig ortada, mallık etmezsek alma ihtimalimiz hiç az değil. herkesin kadro planlamasında kimi boşluklar veya kesin doğru gitmesi gereken yoksa patlatacak ince yerler var. hatta belki de bizden daha çok var. hoca da kafasındakini oturtmaya başlıyor gibi. milli ara sonrası maçı heyecanla bekliyorum.

fidddas dedi ki...

Biz yine milli maç araları paketleri şeklinde şige bakacağız ve her arada belirli bazı şeyleri daha iyi oturtmaya çalışacağız( aynı sorun trabzon hariç diğer rakiplerimizde de var )
Kendimize bakarsak gazisehir(d), basaksehir, trabzon(d), alanya maçlarımız var bu pakette.
Gazişehir ilk 10 hafta serseri mayın gibi dolanır, herkes yeni. Bu açıdan 3 puan yazabiliriz.
Basakşehir de okan burukla henüz uyum sağlamadı ve defans gobeği, kısmen ortasaha ve santrafor değiştirdi. Üstüne hoca en azından değişmeyen parçaları tanıyor. Evde 3 yazmak gerekir.
Bu paketın en zorlu maçı trabzon deplasmanı eğer sturridge forvete gelecek formu bulmazsa sağ hucum tarafları çöktü. 1 puan yeterli bence
Son maç alanya ile evde. En bilinmez maç o. Alanya kadrosunu korudu sayılır. O maçı 1-0 da olsa alsak bize yeter.
Yani bu 4 maçlık paketi 10 puanla geçmemiz lazım.

Basar dedi ki...

@beagle olandan daha karamsar bir tablo çiziyosun (kötü bir şey değil bu), totem mi yapıyorsun? :) İngiliz ligi idmanı yemiş Elneny ve N'koudou atletizmi üste taşıyacak bence. Neden fizikle ilgili eleştirdiğini anlayamadım.

@disco şu anda underdog olmak avantaj ama işler biraz iyi giderse forvet hattındaki alternatifsizlik bizi sıkıntıya sokar.

beagle dedi ki...

@basar
Elneny ikili mucadele kazanma orani %40larda bir onlibero. Kafa topu yok deniyor. Boyu da Atiba'dan, farkli kaynaklara gore 6-9 cm arası kısa.
Ruiz kafa toplarinda etkili değil. Stoper boy ortalamamiz 1.84. Onliberoyu da ekleyince merkezde Cüsse-Size olarak büyük sıkıntı var.
Haftalardir kornerlerimizi haybeye kullaniyoruz. Vida'nın ekstra eforu olmasa korneri direk auta at daha iyi.

Türkiye ligi bu Size eksiğini pek kaldırmaz. Idman konusu değil, karakter ve fizik konusu. Rodolfo ve Marcelo ile ise biz avantajlı hale gecmistik, yeniden küçülmeye gittik. Anlamsiz hareket. Bile bile lades.

@beagle

İkili mücadele kazanma oranı %55. Mevkisinden bir %10 aşağıda olduğu doğru ama ondan beklenti o değil zaten. Topsuz oyun, tempo ayarlama ve yüzdeli kısa pas adamın olayı ve bunun için ideal bir ortama geliyor.

Abi bu kadar karamsar olmayı bırakın yav. Ben Rize maçında oynadığımız maçı sezonun %60'ında oynayıp 3. olmaya razıyım. Çünkü oyun kalitesini oturttuktan sonra her durumda 1-2 adım öne geçmiş olacaksın. Oyuncunun değerini arttıracaksın. Öncelik Beşiktaş'ın artık bir sistem takımı olması olmalı bence. Bu arada kağıt üzerinde gayet iyi kadroyuz lig standartında.

Huzeyfe dedi ki...

@Övünç

Rize maçındaki oyunu bir iki kere daha görmeden ikna olmamak gerek bence. O maçta gerçekten orta sahayı geçmemize izin verdi rakip. Bunu bilinçli mi yaptılar bilmiyorum ama önümüzdeki 4 maç daha iyi bir ipucu verecek.
Bir de oyunun en önemli eksik parçası Ljajic ve onun rolü senin de dediğin gibi. Ljajic'ten başka bir oyuncuya evrilmesini bekliyoruz. Ya olmazsa?

beagle dedi ki...

@övünç
Bir tabloda %40larda görmüştüm. Sen soyleyince baktım . Overall %54 ama gecen sene %31. Öyle %10 falan cikmayacak savunma eksiği. Ha savunma için gelmediyse kusura bakilmasin Kartal zaten yapardi top dagitmayi. Toptan israf.

Ben Rize maçındaki futbolu, basaksehirin gecen yilki halini veta Aykut Kocaman takimlarini begenmiyorum. İyi oyun tanimim çok daha üretken, hızlı ve güçlü bir oyun. Bunu Konyaspor yillardir oynuyor zaten.

Yorum Gönder

Ara