.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

17 Ağustos 2018 Cuma

Yakışmıyor Bu Futbol, Yakışmıyor


Podcastlere başladık başlayalı pek buraya maç analizi yapmıyorum ama dünkü utanç verici futboldan sonra bazı şeyleri rakamlarla, görsellerle üstüne basa basa ifade etmek şart. Zira ben son yıllarda, hele Şenol Güneş döneminde Beşiktaş'ın Avrupa'da bu kadar aciz, bu kadar çağdışı, bu kadar çaresiz bir futbol ortaya koyduğunu hatırlamıyorum. Birkaç saat de bekledim bakalım sinirim geçecek mi diye ama hayır, geçmeyecekmiş, düşündükçe daral geliyor, afakanlar basıyor.

Maçın analizine geçmeden önce üstüne basa basa basmak istediğim iki şeye hızlıca değineyim. Birincisi, Beşiktaş 4-2-3-1 oynamaya mecbur değil. 4-2-3-1 bir zamanlar olduğu gibi zamanımızın normu bir diziliş de değil zaten. Şu an Avrupa'nın en iyi takımlarını düşünürsek Manchester City, Tottenham Hotspur ve Juventus gibi o mevkilerin hakkını veren yıldız oyunculara sahip takımlar dışında 4-2-3-1 oynayan kalmadı. Üçlü defans deneyi gibi ekstrem bir şeyin Türkiye şartlarında zaten denenemeyeceği ön kabulüyle yola çıkarsak, artık genel geçer diziliş 4-3-3 (4-1-2-3) diyebiliriz. Daha yeni bir Dünya Kupası izledik, orada da 4-2-3-1 oynamaya çalışan Almanya ve İspanya'nın başına neler geldiğini gördük. Bu taktik gitgide terk edilirken, Türkiye'de kanunmuşçasına uygulanması tek kelimeyle saçmalık. Futbolun trendlerle ilerlediğini düşünürsek artık bu dizilişin getireceği faydalar kısıtlı yani, iki kere iki dört eder.

Hadi diyelim biz akıntının tersine gidip fayda sağlamaya çalışacağız, çünkü ona uygun bir takım kadromuz var ve öyle bir alışkanlığımız var. Gayet makul bir yaklaşım bu, fakat ufak bir sorun var: Böyle bir durum söz konusu değil! Tolgay 6 numara, Oğuzhan 8 numara oynamak istediğini her sene başında en az bir kere dile getirirken Şenol Hoca ya bunları birbirinin ikamesi gibi değerlendiriyor, ya da Tolgay'ı 8'e, Oğuzhan'ı da 10 numaraya tıkıştırmaya çalışıyor. Yani tamam, yeni açılımlar ararsın, bir sorunu çözmek için denemeler yaparsın ama yok yani, kaç sene oldu, bu adamlar kaç yaşına geldi ve tutmuyor bu dikiş.

Sonra ne mi oluyor? LASK Linz maçı rezaleti oluyor. Şimdi görsellere ve rakamlara bakalım. Nereden başlayacağımı da bilemiyorum ya... Sanırım en doğrusu gene 45. dakikada oyundan alınarak fatura kesilen Oğuzhan'ın bu takım için ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışarak yola çıkmak. (Not: Grafiklerde Beşiktaş sola doğru hücum etmekte deplasman takımı olduğu için.)

Öncelikle yapılan paslara bakalım. Üstteki, Oğuzhan'ın ilk yarıda yaptığı pasların grafiği. İkincisi Medel ve Tolgay'ın ilk yarıda yaptığı pasların grafiği. Sonuncusu da Medel ve Tolgay'ın ikinci yarıdaki pas trafiği. Şu üç resmi yan yana koyup bakınca, i) Oğuzhan'ın kötü hâlinin -ki takımın ortalamasına kıyasla kötü de değildi- bile orta saha için ne kadar önemli olduğunu, ii) Oğuzhan'ın topu 3. bölgeye taşımada çok kilit bir öneme sahip olduğunu fakat onu 10 numaraya hapsetmenin top taşıma konusundaki yeteneğine ket vurduğunu, iii) buna rağmen Oğuzhan'ın varlığının Medel ile Tolgay'ı da daha akıllı bir şekilde oynattığını (her ne kadar hocamız üçlü orta saha denerse ölecek hastalığına tutulmuş olsa da) görmek çok net mümkün. Medel ile Tolgay'ın ikinci yarıdaki pasları soldan sağa, sağdan sola; lütfedip üçüncü bölgeye bir kere bile buyuramamışlar neredeyse. Rezalet.

Oğuzhan 1. yarı pasları

Medel + Tolgay 1. yarı pasları

Medel + Tolgay 2. yarı pasları

İlk yarıdaki saçmalıklar bununla da kısıtlı değil, zira her ne kadar potansiyeli olduğuna inanmak istesek de Larin'in oyuna hakim olan -yahut olmak zorunda bırakılan- bir takımın 4-2-3-1'inin forveti olabilecek tecrübesi/oyun zekâsı yok. Çünkü kendisi doğru koşuları yapamıyor, arkasındaki oyunculara doğru alanı açamıyor. Larin'in Beşiktaş'taki rolü "dakika 70, Anadolu takımı kapandı sağlı sollu saldırıyoruz, ceza sahasını karıştıracak birileri lâzım" olabilir ancak. Bunu da Oğuzhan ve Larin'in ilk yarı ısı haritalarını kıyaslayarak anlayabiliriz. Ki zaten ilk yarı boyunca rakip ceza sahasında sadece 6 (altı!) defa topla buluşabilmişiz. Ha, ikinci yarıda durum düzeldi sanmayın, o sayı da 5 (beş!!!))

Oğuzhan 1. yarı ısı haritası

Larin 1. yarı ısı haritası

İkinci yarıdaki aciz oyunumuzun bir başka göstergesi de Pepe-Roco stoper ikilisinin yaptığı paslar olabilir aslında. İlk yarıda bu ikili genelde orta sahaya yakın bölgelerde pas yapmışlar, ve de genelde orta-uzun mesafeli kros paslarda isabet bulamamışlar. Peki ya ikinci yarı? Şişirilen topları geçtim, hem pasların orijini daha geriden, hem de sağ stoper oynayan Pepe defalarca önündeki adama pas verememiş kırmızı okların yoğunluğundan anlaşılacağı üzere. İnanılmaz bir tablo bu. Neden? Çünkü orta sahada oyun kuracak insan kalmadı! (Bu acziyeti geçen seneki Başakşehir maçından da hatırlayabiliriz.)

Pepe + Roco 1. yarı pasları

Pepe + Roco 2. yarı pasları

Hâlâ daha ikna olmadıysanız bir de Caner'in paslarına bakalım mı? Beşiktaş formasıyla oynadığı en kötü maçlardan birini çıkardı dün Caner. Zaten takıma uyum sorunu yaşaması gayet normal olan Roco'yu kademede defalarca yalnız bıraktığı gibi, defansif hayaletliğini telafi edecek ofansif etkinliğini de göstermedi. Caner'in dünkü pas isabet oranı %67.9 idi, rakip sahadaki pas isabet oranı ise %54.4! Yani rakip sahada kullandığı her iki toptan birini ya dışarı attı, ya rakibe verdi Caner! Yüzde 54 yahu! İlk yarıda da kötü tercihler yapıyordu ama en azından biraz dizginlenmişti. İkinci yarıdaki pas grafiği gerçekten amatör liglere ait gibi. Geçen sene Şampiyonlar Ligi'nde rekor kırmış kadronun şu topu oynuyor olması saçmalık. Kelime haznem yetmiyor şunu anlatmaya.

Caner 1. yarı pasları

Caner 2. yarı pasları

Esas trajedi ise şu: Daha 1. dakikadan itibaren berbat oynayacağı belli olan Caner 90 dakikayı tamamladı dün, çünkü Şenol Hoca'nın aklında Caner vs.nin top şişirmeleri haricinde bir plan yok. Oğuzhan ve Tolgay oyundan alınırken Quaresma ve Gökhan Gönül giriyor oyuna, çünkü koskoca Beşiktaş futbol takımının tek gol planı top şişirmek. Pepe çok kaliteli bir dokunuşla topu Negredo'nun önüne bırakmasa, Negredo da tüm hırsıyla o topa mükemmel bir vuruş yapmasa -ki taraftarımızın, medya mensuplarının ve de hocamızın bir türlü gözüne girememiş, Beşiktaş'ın geçen seneki başarısızlığının faturası "golcü olmamasına" kesilmiş fakat her ne hikmetse geçen sene puanın gideyazdığı maçlarda çok kritik goller atmış Negredo bu- Caner o atakta da top şişirdiğiyle kalacaktı.

Yazının başında 4-2-3-1 oynayan takımlara Manchester City örneğini vermiştim. Her 4-2-3-1 aynı değil tabii ki. Mesela Manchester City bu hafta sonu Arsenal deplasmanında gerçekleştirdiği atakların %38.8'ini soldan, %31.2'sini ortadan, %30'unu da sağdan gerçekleştirmiş. Tamamen dengeli bir görüntü. Bizim dünkü istatistiklerimiz nasıl peki? Ataklarımızın sadece %20'si ortadan. %20! %44.9'u ise soldan -ki Caner'in o atakları nasıl geliştirdiğini daha yeni irdeledik-. Bu kadar dengesiz hücum eden bir takımın hücumdan verim alması mucizelere bağlı oluyor işte.

Daha da istatistiklere, grafiklere bakılır aslında ama bir yerde hasıl-ı kelâm eylemek lâzım. Ancak görene zaten net bir resim bu. Beşiktaş'ın, bu oyuncu kadrosuyla 4-2-3-1 inadından bir an evvel vazgeçmesi şart. Oğuzhan'ın orta sahada top taşıyıcı bir görev üstlenmesi şart kere şart. Bunlar olmayınca Topşişirmece JK'ya dönüyoruz, ve de bu çağda, bu imkânlarla, bu geniş ve rakiplerine kıyasla yetenekli kadroyla bu futbolu oynuyor olmak futbolu seven bir taraftar için yenir yutulur bir şey değil. İnsanlar transfer falan bekliyor, hocamız da muhtemelen Atiba'nın yolunu gözlüyor ama Beşiktaş kadrosu şu sorunlarını şu hâliyle çözecek yeterliliğe sahip. Ama sorunu çözmek için önce sorunun nerede olduğunu anlamak lâzım. Teknik heyette bunu yapma niyeti olan bir tane insan var mı, bundan emin değilim. Torshavn'a karşı Adriano'yla denediğimiz ve de verim aldığımız 4-3-3'ten neden zırt diye vazgeçiyoruz, neden geçen sene boyu -ve görülen o ki bu sene boyu- yeni hiçbir deneme yapmadık ve yapmayacağız bundan ise hiç emin değilim. Ama bu işten sıkıldım artık, ondan eminim. Ha bir de bu anlayışla devam edersek ligde ait olduğumuz yer gene 4.lük, ondan da ziyadesiyle eminim. 

35 Yorum:

turgay dedi ki...

büyük beklentiler içirisine girmememiz gerektiğini gösteren bir maç izledik. her zaman olduğu gibi orta sahada sert ve basan takımlara karşı ne sorunları yaşadıysak aynı sorunları dün akşam da yaşadık. takımının başında 4.senesini geçiren bir hocanın 4 senedir aynı tarz oynayan takımlara karşı sürekli bocalamasını tesadüf ile açıklayamayız.

Basar dedi ki...

Bu sene bize karşı biraz dirençli oynayan her takıma karşı puan kaybederiz. Kadro kalitemiz ayrı rezalet oyun planımız ayrı rezalet yönetim şeklimiz ayrı rezalet... Burak ile iddiaya girerim eğer birşeyler değişmezse bu sene 4. Bile olamayacağız.

Basar dedi ki...

Kafamda sorular var... töre, ozzy, Negredo ve solbekte adriano neden kullanılmıyor veya düşünülmüyor veya son 5 dakika veya ilk yarı düşünülüyor? Bu tolga’yı ne yapacağız (ilk yuhalanan ve ilk büyük problem o olacak)

Senaryom şöyle bizi yaktığı bir iç saha maçından sonra Tolga yuhalanacak (hoca sayesinde ilk kurban Ozzy de olabilir). Eğer kötü gidiş durdurulamazsa sezon ortalarında taraflardaki Şenol Hoca sevgisi bitip stadyumda homurtular çıkacak. Sezon sonuna doğru da yönetime homurdanma olasılık dahilinde. Okuyanlar pesimist manyağa bak diyordur ama bu sezon birşeyler değişmezse bu olasılığı yüksek görüyorum.

Takımın en acilinden kalecisinin ve oyun mantalitesinin değişmesi (değişmiyorsa hocasının) lazım.

can dedi ki...

Harika analiz, ellerine saglik shelbyl.

Macla ilgili diyecek pek bir sey yok. Sadece Senol Gunes'in imajinin derin bir yara aldigini belirtmeliyim. Aylarca hakkinda kamuoyunun onunde gereksiz gereksiz konustugu, Besiktas'ta oynayamaz, gitsin dedigi, kadro disi biraktigi, caylak Larin ve bitik Love'in arkasinda gordugu Negredo'ya macin sonunda kurtarici diye sarilmak! Adam sinirinden hirsindan kirmizi kart gordu tamamen bile bile.

Peki bu hafta ne yapacak, Gunes? Negredo'yla baslasa kendini inkar, baslamasa futbolu. Su kadroda Besiktas'ta iyi kotu santrafor oynayabilecek sadece Negredo var (Umut'u gormedim henuz, o yuzden saymiyorum), bunu Gunes'in gorememesine imkan var mi?

Unknown dedi ki...

Burak eline sağlık..

Derinlemesine yaptığın bu analizi, eminim, teknik heyetin istatistik sorumluları yapmıyordur. Yapmış olsalardı geçen sezon şampiyonluğun kaçmasının sebeplerinden biri olan 8 numara Tolgay'ın oyun zekasının düşüklüğüne rağmen aynı hataya tekrar tekrar düşülmezdi. Yeniden bu hataya maruz kalmış olmak bu sezona dair ümitlerimi başlamadan bitirmek üzere. Hatırlarsanız 2015-2016 sezonunda şampiyon olduğumuzda Tolgay sezon başı kampında talihsiz bir sakatlık yaşamıştı. Eğer o sakatlık olmasaydı Şenol hoca ısrarla Tolgay'ı oynatıp o sezonu da çöpe atacaktı. Benzer şekilde 2016-2017'de Atibanın son haftalarda sakatlanması, neticesinde Tolgay-Oğuzhan 6-8 pozisyonuna dönüş ve daha akıcı bir futbol oynamamız sayesinde şampiyon olmuştuk. Bu inattan vazgeçmek gerekiyor.

Dün akşam bilmem kaçıncı defa yaşadığımız Tolga faciasını görünce, Utku'nun Tolga'dan ne kadar daha kötü kaleci olabileceğini düşündüm. Hadi Utku da kötü diyelim, u21 takımının hatta u19 takımının kalecileri de Tolga kadar kalecilik yapabilecek kapasitededir. Milyon euro ödediğimiz bu adamların bu rezalet performanslarının ve sorumsuzluklarının bir izahı/sorumlusu olmalı.

Geçtiğimiz sezon sonunda Şenol hocanın misyonunu tamamladığını düşünüyordum. Bunu bir seviye ileri taşıyarak başkan Fikret Orman'ın da bu sezon itibariyle misyonunu tamamladığını düşünüyorum. Gelecek dönem kendisine ve kulübe zarar verecektir. Eğer laz inadıyla devam ederse, Katar sermayesi öncesi son çıkışı kaçırabiliriz.

Konudan konuya atlıyorum ama ayrıca bir zahmet kulüp üyeliğindeki ayak bastı parasını 5000 liradan 1000 - 2000 gibi rakamlara, yıllık aidat ücretini ise 120 liradan 500-1000 seviyelerine moda deyimle güncelleyelim. Belki o zaman blok aidat yatırma ve blok oy kullanma gibi ahlaksız problemler ortadan kalkar ve kongre yapısı yenilik ve değişimlere açık olur.

Hidayet dedi ki...

şenol güneş geçen yıl sadece "1" şampiyonluk kaçırmış takımın hocası değildi . takımı iki yıl üstüste orta -kafa -gol gibi kapasitesinin çok altında bir futbola mahkum etmişti . kalmamalıydı fakat madem kaldı kendisiyle bu kötü oyun konuşulmalıydı . metin tekin , demirkol gibi insanlar üstü örtülü düşük kaliteli oyunu eleştirdiler fakat hoca'nın üzerinde beşiktaşlı medyada öyle bir koruma kalkanı var ki ,o'nun aleyhine ancak o kadar konuşulabiliyor. beşiktaş'ın kadrosu dünkü oyunu oynayacak kadar kötü değil ,fakat dün emin oldum ki ,hoca'nın oynattığı oyuna futbolcular ikna olmuyor ,onlar da beğenmiyor . real ,barcelona ,m city ,liverpool görmüş adamlardan bahsediyoruz , görmemeleri ,bilmemeleri mümkün mü ? şenol güneş değişmez ,değişemez . futbolcular kendiliğinden yukarı çıkarsa o da çıkar ,düşerlerse o da düşer. geç kalındı malesef.

fikret orman'a gelince ,o'nun hakkında da kanaatim , başarıyı yakalayabilen fakat sürdürecek dirayetten ,azimden yoksun biri . ufacık başarı o'na yeterli . hani üniversitede ilk vize'den 100 alıp , "ikincisinden 0 alsam bile ortalamam 50 olur " diye düşünüp ,çalışmayan ,gezen tip . malesef kendine güveni bilgisinin üzerinde , vizyonu kısıtlı , tüccarlığı iyi . yine çalışırsa yine 100 alır fakat dibi görmesi lazım . karakter bu ne yapalım . can çıkar huy çıkmaz demişler..

fidddas dedi ki...

Takim berbatti, lig macinda ise cok umut vermisti. Bu kadar dalgalanma hic hayra alamet degil. Olmazya yazayim yine juventus marchisio yu serbest birakmis. Italya disina cikarsa kesinlike dusunulmeli

turgay dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
turgay dedi ki...

https://twitter.com/aniltonnn/status/1030380931289436160

yukarıdaki değerlendirmeyi izlersek neden kötü oynadığımızı daha iyi anlarız. neden roco kötü oynamış daha net çözümleriz. keşke yediğimiz ilk golü de biri çalışsa da orada roconun kaçıncı hatalı olduğunu daha iyi anlayacağız. o pozsiyonda oğuzhan topu kaybettikten sonra ne medel ne de tolgay orta yok. üstüne pepe geri kaçarak oyuncuya alan bırakıyor. caner zaten kademe nedir bilmiyor bir de adamı görmesine rağmen hala tembel hareket ediyor. roco kolay çalım iyiyor evet ama adam caner'in açıklarını mı kapatsın yoksa topu oyuna sokmak için uğraşmayan medel ve tolgay'ın işini mi yapsın? eleştirirken genele bakmak bence daha sağlıklı olur.

Zaitsev dedi ki...

Güzel çalışma olmuş. Eline sağlık @shelbyl

Orta saha oyuncularının paslarına bakınca elimizde 3 tane Selçuk İnan olduğunu görüyorum. Hep yan pas. Ozzy'nin dikine pas sayısının az olduğu, topla az buluştuğu ve geriye neredeyse hiç gelmediği de görülüyor. Ozzy sahada Talisca gibi takılmış.

10 numara oynamak demek o bölgeye sıkışmak demek değil. Sosa da 10 numara oynuyordu ama sürekli gelip arkadan top alıyordu. Topla çıkıyordu, mesafe kat ediyordu. Ozzy bu işleri sevmiyor. Zaten gevşek gevşek topla oynarken topu kaptırdı ve golü yedik. Neyse herkes bunu görmezden gelmiş :)

Elimizdeki forvetlere bakınca Negredo oynar. Gerekirse uzasın sözleşmesi. Adama o kadar mobbing yapılıyor ama hala çıkıp mücadelesinden vazgeçmiyor. Yerde yatan adamın üstüne gidiyor. Tribüne koşuyor. Love-Pektemek gitsin. Kalan 3 bizi idare eder. Yeni forvete de gerek yok.

ideal 11 dedi ki...

negredo uzun zamandan sonra ilk kez ilk planda golü düşündü ve gelişine vurdu.

Teşekkürler öncelikle yorumlara. Cidden haritalara baktıkça kafayı yedim dün.

@Zaitsev

Abi aslında çok güzel bir nokta bu ama bir şeyi netleştirmek lâzım. Şimdi geri dönüp gene pas haritalarına baktım, Sosa'nın o kadar geri dönüp pas trafiğine katılmışlığı yok 2015-16'da. Takımın en çok pas yapan oyuncusu gene Oğuzhan ve paslar sahanın her yerinde, ama Sosa'nın bizim yarı sahamızdan verdiği pas oranı %10-15'lerde. Yani Oğuzhan, Sosa ile beraber oyunun merkezinde oynarken çok daha hareketli imiş esasında. O dönemki ısı haritaları ile dünkü maç kıyaslanamaz bile. İnsanın bakıp bakıp ağlayası geliyor.

Güzel nokta dediğim de şu: Hem geride, hem ileride oyun kurmayı seven, dripling dahi yapan 2015-16 Oğuzhan'ına n'oldu? Şu cevapları arayabiliriz:

- Futbol oynamayı unuttu.
- Hoca ona çok net bir görev verdiği için o görevi ifa etmeye çalışıyor, o yüzden en iyi yaptığı şeyi yapamıyor.
- 10 numara oynayacaksın dendiğinde kafası karışıyor, mutsuzlaşıyor, konsantre olamıyor.
- Arkasında Medel-Tolgay olduğu için (ve özellikle Tolgay ileri çıkmayı pek düşünmediği için) geri gelip de oyun kurmaya o kadar dahil olmuyor, çünkü o da geri gelirse takımı ileri taşıyacak kimse kalmayacak.

Belki başka sebepler de vardır, fakat en azından benim tezimin doğru olup olmadığını görmek için Oğuzhan'ı oyunun merkezine koymak zorundayız. Ha, hoca böyle bir zorunluluk düşünmüyor maalesef.

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Hoca ve yönetim amigoları ortaya çıkmış. Dün akşamki pespayeliğe rağmen halen bunu yapabilene de saygı duymak gerek :)

@ozan
Tekrarın kavramaya da olumlu tesirini bildiğimden, umutsuzca bir daha tekrarlayayım bari. Beşiktaş'ın kadro kalitesi mükemmel demedim. 16/17 sezonundan beri Beşiktaş'ın kadro mühendisliği zaten yerlerde. Ama geçen sene ŞL grubundan namağlup çıkan kadro bu kadro değil miydi? Bu kadro beşbenzemez de olsa ŞL için kurulmuş, ŞL oynayıp çok başarılı olmuş bir kadro değil mi? E o zaman?

Kimi suçlayayım? Bu toplama kadroyu kuran yönetimi de dün akşam rezil rüsva olan hocanı da suçlamamıza müsaade etmiyorsun. Tamam, sahada ne yapılmaya çalışıldığını da ne oynandığını da hiç anlamayıp başı kesik tavuk gibi gezen ve bir kez daha camiaya yem edilen şaşkın Oğuzhan'ı suçlayalım biz de. Oldu mu?

Yönetime kızmak için bahane arayıp saçmalıyorsam, bu kadronun ve futbolun sorumlusunu söyle bana. Bu kadroyu kim kurdu? Bu kadro kurulurken kim sesini çıkartmayıp 4.sezona girerken sefilleri oynattı? Kime sallayayım?

Unknown dedi ki...

Eline sağlık Burak. Her şeyi açık seçik ortaya koyan bir çalışma olmuş.

Beşiktaş'ın oynayıp oynayacağı o 'vitaminsiz'in futbol ufku kadardır. Beşiktaş, Oğuzhan'dır. Nitekim vazgeçtiğin anda da hak ederek 4.lüğe demir attın. Müstehak!

yilmaz dedi ki...

Dün bu saatlerde ne çekmiştik arkadaş. Hatırladıkça midem kalkıyor.

Zaitsev dedi ki...

@shelbyl

Sosa da çok geriden oyun kurmuyordu, az geliyordu ama oyun sıkışınca geri geliyordu. Geriden top alıp dikine çıkışları vardı. Zaten Oğuzhan veya diğer göbek oyuncularımız topu ortada alıp 15-20 metre dikine gitseler çoğu sorunumuz ortadan kalkacak. Bizim orta 3lü top gelmeden pas atacaklar neredeyse.

Gs'nin geçen sene şampiyon olmasının tek sebebi göbekte topu alanın dikine gitmesi. Öyle olunca kanadında forvetinde farklı oluyor 2015-16 gibi.

Daha önce de yazmıştım. Oğuzhan bence sorumluluk açısından en önde olmak istemiyor. 2015-2016da kim vardı? Sosa, Töre ve bir noktadan sonra Q7 vardı. Topla oyun olarak olmasa bile varlık olarak Gomez vardı. Bu adamlar sorumluluktan kaçmadıkları için Oğuzhan da arka planda işini yapıyordu. Sürekli olarak oyun içerisinde var olması da gerekmiyordu.

O tarihten sonra Ozzy bu listenin tepesine çıktı. Zaten Oğuzhan'ın göze batmaya başlandığı zaman 16-17 sezonu. 16-17yi Q7, Abobakar ve Babel ile işi kotardık ama kötü bir ilk yarı sonucu 17-18i kaybettik.

Bence Ozzy 10 numara oynayabilecek bir oyuncu ama 10 numara da daha fazla temas, daha az alan ve daha fazla fiziksel mücadele var. Ozzy 8 numarada geriden etrafı görerek gelmeyi daha çok seviyor çünkü daha kolay.

@ tibet

Bence kötü bir kadromuz yok. 10 numara transferi ile şampiyonluğun en büyük adayıyız ama kadro tercihlerimizin kötü. 3 gün sonra Atiba ilk 11in bankosu olacak Tolgay yerine.

Kaleye ise Utku geçmeli. Tolga kadar oynar en azından.

beagle dedi ki...

Uzun yazinca anlaşılmıyor. Bjk mevcut kadrosunda rakiplerimizdrn:
- Kalede
- Sagbekte
- Onliberoda
- 10 numarada
- Golcude
Zayifiz.

Net ustunlugumuz 8de Oguzhan. O da büyük üstünlük ama.

Oguzhan 8 tahtaya ilk yazmayan Şampiyonluğu satar. Nokta.

sports guy dedi ki...

Kalecide zayif degildik aslinda ama artik zayifiz diyerek bi dokundurayim abime :)

Valla bazen seni sucluyorum ya bu konuda, alttan alta Fabri Besiktas'in kalecisi degil dedin dedin adam hakkaten gitti dimdizlak kaldik :))

Ayrica bu kadrodan sampiyon falan cikmaz. Her mac duses atmasi lazim, olmayacak yerlerden gol cikaracak falan duran top vari. Bi nevi gecmis yillarin fenerbahcesi olmasi lazim.

O da bizim genlerde yok pek.

ozan dedi ki...

@Tibet

Ben de umutsuzca son kez tekrarliyim belki derdimi anlarsin.

Gecen sene ki 11den begenin begenmeyin Farbi, Cenk, Talisca hatta Tosic gitmis. Yerlerinde ne oldugu belli olmayan Larin ve Roco, malumunuz Tolga ve 10u beceremeyen Ozzie oynuyor. 3 tane iyi bekin, 4 tane iyi kanat oyuncun, 5 tane standard santraforun olunca o takim Cl takimi olmuyor. Bunu sen de biliyorsun da iste firsat bu firsat hocaya giydirmek icin haksizlik yapiyorsun.

Fener Emre Akbaba soylentisi yuzunden yonetime iteleniyor. Ee alamadi Fener Emreyi. Gs servet verdi Emreye. Yahu bu Emrenin daha ne olacagi belli degil. Biz Fb ve Gs yerinde olsak yonetime hirsiz veya beceriksiz falan diyorduk simdi.

4.luge demir atariz vs. Gecelim bu laflari. Zaten 4.u takimi aldi sampyon yapti iki sene ust uste bu adam. Son 20 senede kac sampiyonlugumuz var bir zahmet sayiver.

Daha Akhisar macinda once istifa istenecek hocadan nerdeyse. Aziz Yildirim Perira gibi ilk haftadan hoca gonderelim. Sonra hoca ve yonetim vizyonsuz :)

Adam her sene baska kadro ile takim kurmaya calisiyor, vay efendim 15/16 niye oynamiyoruz. Sonra da amigo benim , birakalim bu isleri.

Adam gibi bir 10 numara gelir , Ozzie 8e gecer catir catir ligi koayariz da ozaman sizi ne memnun etmez cok merak ediyorum.

BJK4EVER dedi ki...

Analiz bana dogru ama
eksik gibi geldi. Ligimizin dinamikleri cok farkli. Cenk Tosun CL'de kendisine PL'ye 25 milyon euroluk transfer yaptiracak kadar oynarken ligimizde bocek gibi eziliyor mesela. Ligdeki 34 macin 25inde rakipler hucum dusunmuyor bile. Kale onune yigilip faul yapip zaman geciriyor vs. Boyle bir ortamda tiki taka ise yaramiyor, kale onunde cogalamayinca hicbirsey yapamiyorsun. Ceza sahasinda sadece forvet ve Babelin olacagi bir sistemde mac kazanmamiz mumkun degil. Duran toplar ve uzaktan sutlara mahkum oluruz. 15/16daki tiki taka futboluna bir ozlem seziyorum. Bu futbolun oynanmamasinin sebebi de hep oyuncu tiplemeleri uzerinden aciklaniyor. Talisca ve Quaresma takimi bozuyor, ama bu ikilinin sahada olmadiginda o tiki takanin olmadigini defalarca gorduk zaten, Partizan macinda yine. Ki gol de
Canerin ortasinda geldi, diger pozisyon da Quaresmanin trivelasi. Aksine bu 2 oyuncu olmayinca yaraticilik ve skor da eksik kaliyor ve hicbirsey oynayamiyoruz. Hayatinda kafa golu atmamis, hava topuna yukselemeyen Oguzhan'in 10'da oynadigi sistemde (veya postta belirtilen iki 8li sistemde) ligimizde hicbirsey yapamayiz. 15/16daki tiki taka ozlenirken 2 nokta atlaniyor:
1. Finishing ve positioningi 20 olup girdigi ilk pozisyonu yuzde 70-80 oraninda gol yapan gomezin varligi; bu sekilde sikintiya girecek cok maci cozduk o sezon.
2. Rakiplerin bize bakis acisi. O donem ligin yenilebilecek sempatik ucuncusu iken simdi ligin korkutucu sampiyonu olarak goruluyoruz. Acin o donemki golleri izleyin ve nasil bos alan buluyormusuz gorun ve son 2 seneki lig maclarimizi goz onune getirin. Buyuk fark var.
Benim o yuzden onerim 4-3-3 degil 4-4-2 olur. Tolgay 6da ve Oguzhan 8de daha rahat ve iyi oynadigina gore orta sahayi onlara emanet edip 10 numara yerine cift forvet oynayip bu sekilde acigi kapamak. Ofansif gibi gorunse de futbol oynamayip gures yapan takimlara karsi en iyi formul bu. Tiki taka, 4-3-3 vs ligimizde sokmez, sokmuyor. GS kaos futboluyla gecen sene goturdu isi iste. Avrupada rezil olacak o ayri konu.

BJK4EVER dedi ki...

Senol Gunes gayet elestirilir. Evet, kadro mukemmel degil. Kale, forvet, 10 numarada kalite, sagbekte derinlik eksik. Ama oynadigimiz lig Premier League degil, rakiplerimizin kadrolari da gayet eksik. GS gecen sene 13 oyuncuyla
sampiyon oldu bu ligde. Sende adriano-caner varken rakibin hasan ali'ye muhtac. Sen tolgay-oguzhan arasinda kaliyorken rakibin 18 yasindaki elif elmasi oynatiyor, o yoksa bitik mehmet topal oynayacak. Rakibinde Gomis sakatlandigi an sezonu kapatacak neredeyse, senin elinde 5-6 forvet var.
Senol Gunes oyuncu tercihlerini mantik uzerinden degil, inat ve korkaklik uzerinden yapiyor. Transfer diye tutturablirsiniz, ama gecen sene adamin eline kac adam verildi korkaklik yuzunden oynatmadi. Lens'ten verim alamadik, Medeli kac hafta sonra zorda kalinca oynatti ve o kadar iyi oynadi ki formayi alamadi bir daha. Negredoya olan mobbing malum. Kampa bile almayacagim dedigi adam yine gotunu kurtardi, rezillik. Vidayi Tosicin yedegi seviyesine dusurdu, Dunya Kupasi olmasa transferde adi bile gecmezdi mesela. Transfer diyorsunuz. Gelecek forvet Gomez gibi bir adam olmadigi surece adamin inadinin tutup yeni forvet yerine Larini oynatmayagi ne malum? Negredoya uygulanan mobbing bu sene Vidaya uygulanirsa hangimiz sasiririz? Sadece biraz mantik ariyorum ben. Mesela kalede Utku oynasin. Utku Tolgadan iyi oynar demiyorum, ama ondan kotu kesinlikle oynayamaz. Allah belami versin blogdan biri kaleye gecse Tolga kadar oynar. Abarti degil ciddi ciddi soyluyorum bunu. Utku belki parlar ve kaleci kazaniriz. Bunu bile yapamiyorsa kimse kaleci profesoru, egitici, parlatici vs demesin bu adama zaten. Kadromuzds 10 numara ozelligini en cok tasiyan Orkani en azindan hazirlik maclarinda o mevkiide bir gorelim bari. Orada oynayamayacagini 5000 kere kanitlamis Oguzhan, veya Babel gibi mantik disi tercihler gormeyelim bir zahmet. Gecen sene bu adama lig tarihinin en genis en iyi kadrolarindan biri verildi. CLde sukse ugruna ve sacma kadro tercihleriyle sezonu pic etti. Bence transferi de, bu kadroyu da zerre hak etmiyor.

beagle dedi ki...

@Sports
Başını yedim senin kumbaranin :)))

Gitsin dedim de 300 500e bir Alman da getirmeyin demedim. Herhalde Ahmet Bulutun dükkanda olmayan transfer yasaklanmış FikretFP.

Hidayet dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Hidayet dedi ki...

@ozan

yönetime en ufak eleştiri görünce hemen savunmaya geçmesen de anlamaya çalışsan ! emre akbaba transferi yüzünden yönetime eleştiride bulunmadım . eleştiri şu ;

" ffp kıskacında olan ,oyuncu satamayan rakiplerin transfer yaparken , ffp kıskacında olmadan ve mitroviç+tosic +fabri'den 15 milyon euro 'ya yakın para gelmişken (beşiktaş tarihinin en pahalı transferi olan cenk'i saymadım ,çünkü o'ndan alınan para cl 'de grupları lider bitirdiğimiz sene eridi ) neden transfer yapamıyorsun ? yoksa eleştirim emre 'yi neden beşiktaş almadı değil . uefa kupası finali hatta kupayı ben hedef göstermedim . transfere olan ihtiyacı da sadece ben söylemiyorum . bizzat başkan ,hoca söylüyor . bi zahmet o zaman ..

Hidayet dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Hidayet dedi ki...

@BJK4EVER

tolgay (6) , ve oğuzhan (8) 'li bir 4-4-2 'nin beşiktaş ortasahasını tutabileceğini hiç sanmıyorum . hem defansif yönden , hem de 10 numara eksikliğinde hücumla bağ kurma açısından , bu iki oyuncunun ileriye topu ya hızla driplingle taşıması ya da oyunun yönünü hızla değiştirecek uzun pas özelliklerinin olmaması açısından .oğuzhan bunları yapacak 8 değil . o kısa paslarla sahayı ağ gibi örecek , ceza sahasına yaklaştığında da çilingir işini yapacak şaşırtıcı kısa pası vererek skora katkı sağlayacak 8 . tolgay ise forma ise bana göre topu defanstan alıp dönmede , baskı altında bile oğuzhan'dan iyi (bkz son iki yıl cl maçları ,özellikle ilk yıl ) , fakat o da 6 oynarken rakibi karşılamada çok kötü . kısa bacakları ve bence safkan 6 olamamsısebebiyle sürekli sarı kartı cebinde . eğer 10 numarasız 4-4-2 oynanacaksa , medel -transfer , diyorum ben . mesela ndiaye .

ozan dedi ki...


@Hidayet

fenerbahçe emre akbabayı bitirmiş . borç içinde yüzüyoruz muhabbeti yapılıyor , fakat hiçkimse , 2 yıl milyonlarca euro gelir elde etmiş , oyuncu satabilen biz kadar etkilenmiyor . daha önce de dedim bu fakir edebiyatını en fazla bizim yönetim kullanır. çünkü niyetleri yok . iki yıl şampiyonluğu taraftarın kendilerine minnet etmesi için kullanıyorlar . beşiktaşlıların standardı çok düşük hakikaten . siyasete atılsalar olmaz mı ?o maya var maşallah.

Hocam buyur yazdigin yukarida. Elestirin Emre Akbaba ile baslamis sonra siyaset, fakir edebiyati vs. ile devam etmis.

Iki yil milyonlarca gelir ettik, suan en az borcu olan biziz uzerine bir de stad yapildi. 2 yil once ki borc tablolarini bilmiyorum ama muhtemelen fb-gs bizden iyidir.

Transfer sezonu kapanmadi daha , kadro daha belli degil illa ki transfer yapilacak. Top yekun ilk haftadan hocaya yonetime cokelim. Yahu dolar almis basini gitmis, maaslarda kac ay geriden geliyoruz diye haberler donuyor. Bu mali enkaz Fikret Ormanin sucu degil onu da atlamayalim. Adamlar kili kirk yararak birseyler yapmaya calisiyor. Su krizi atlatmanin tek yolu cebinden para koymak onun icin de iste sacma sapan adamlari mecbur yonetime almaya calisiyor. Su ortamda Fenerin-Gsnin yaptigi dogru bizim yaptigimiz yanlisa geliyor dedigin, yapma etme allah askina ya.

Yonetimi de en ufak elestiride savunmaya gecmiyorum veya hoca elestirilmez diye bir derdim de yok. Sirf elestirmek icin euro artarken gelirlerimiz bile euro diyen oldu burada ama dogru duzgun kimse Negredo ile imzalanan skandal sozlesmeyi elestirmedi cunku Negredoya mobbing yapiyor Senol Gunes ama ben amigo oluyorum.

Negredo icin de birsey soyliyim. Yani Cenk Tosun-Burak Yilmaz-Aboubakar-Gomez-Fernandao bunlar Senol Gunes ile peak yasadi. Birakin da bir zahmet su adam bizden iyi anlasin su golcu isinden. Adamin bir zahmet birini istememe luksu de olsun.

Umarim iyi bir 10 numara gelir de su ligi siler supuruz, yonetime de hocaya da hatalarina ragmen guveniyorum. Gevenmeyenler, istifa isteyenler bir zahmet alternatif sunsun.

Hidayet dedi ki...

@ozan

evet de emre akbabayı neden biz almadık demiyorum . yönetim neden emre akbaba'yı alamıyor demiyorum . onların yaptıkları mı doğru ? bilmem , ffp de olan onlar . bak şunlar da başkanın sözleri ;

" siz bir de bizi ffp bitince görün.."

"uefa gs , fener'i görüşme odasına çağırdı ,niye çok özledikleri için mi , türkiye'nin önü en açık klubü beşiktaş.."

"hedefimiz bu yıl uefa'da final oynamak ,kupa . bunun hedef için gerekli transferleri elbette yapacağız "

bak ozan , tekrara düşmeyelim , sıkıldık . son üç yılın ikisini... off uzamasın abi yani . 2 yıl cl gelirleri . cenk + mitroviç+fabri +tosic.. 40 milyon euro sırf transferden son 6-7 ayda . 3-4 yıldır satmadan almamış bir klup . şimdi kardeşim ,transfer yoksa , daha doğrusu para yüzünden yoksa , bu yönetimin başarısızlığıdır , beceriksizliği ,ihanetidir . bu durumdan da fikret orman ve yönetim sorumludur . özellikle transferden gelen parayı ne yaptığını ,nereye harcadığını söylemek zorunda . ali koç gibi ,çıksın kalem kalem açıklasın o zaman . beşiktaş sattığı oyuncuların parasını transfere harcasa yeter . demirören dönemi savrukluğu isteyen falan yok . ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışmayalım . cenk transferinden itibaren saklanan birşeyler var .

ha birde 10 numara transferi olursa sonuca çok güveniyorsun . ben hiç senin gibi düşünmüyorum . fakat yine de yönetim üstüne düşeni yapmalı .

BJK4EVER dedi ki...

Aboubakarin maliyeti kiralama 2.5 milyon maas 3.5 milyon idi. Almaya kalksak 10 milyon bonservis Allah bilir ne kadar maas idi. Negredo 2 milyon bonservis 4.5 milyon maas. Total maliyeti uygun, hatta dusuk bonservis yuksek maas ffp acisindan bizim icin cok daha uygundu. Ayriyeten Senol Gunesin muhtesem verim aldigi Aboubakarin istatistigi 1587 dakika 12 gol 4 asist, Negredonun istatistigi 1419 dakika 7 gol 6 asist. Keske 10 milyon bonservis 4 milyon yillik maasi gomseydik Aboubakar'a da essegin zikini gorseydik.

beagle dedi ki...

@sports
Kardesim 71.dkda tot-ful macini açtım. 2 dk içinde once kale alanindan vurdurdu direk. Sonra 27 28 mden frikik yedi. Topa yaklasamadi bile.

beagle dedi ki...

Hop 76.dk 3. Gol. Yazik la adama. Sonraki durak Sivasspor.

besiktas haber dedi ki...

blogu uzun süredir takib ediyorum ve hiç değinilmeyen ve atlanan noktalar olduğunu gördüğüm için belirtme gereği duydum. 2 yıl önceki futbolu tekrar geri getirebilmek için sosavari 10 numara ihtiyacı; yani oyun yapan oynatan ofansif orta saha ihtiyacı herkesin malumu, bundan ziyade önemli bir nokta daha var o da pas oyununa yatkın kanat oyuncuları (bkn. "yeteneksiz" olcay)... babelin skor katkısı yeterli olsa da malesef pas oyununa yatkın değil.

ozan dedi ki...

@Hidayet

-Zaitsev galiba ffp ile ilgili birseyler demisti, biten birsey yok hala inceleniyoruz diye belki de baska biri demistir tam hatirlamiyorum.

-Evet uefa cagirdi fb ve gsyi , kisitlama gelmedi mi abi onlara? Ne olmasi gerekiyor baska anlamadim ne demek istedigini.

-Baskan uefada final oynayacak kadro kuracagiz lafi ile sacmalamis ama transfer yapacagiz demis iste senin istedigin de o degil mi?


Abi bizim transfer haric gelirler giderleri karsiliyor mu sence? Ben karsiladigina inanmiyorum. Hele son kurlarla imkani yok karsilamaz. Yani su transferden gelen paralar en iyi ihtimal maaslara yeter, 3-5 artarsa artar. Iste o artanlarla birseyler yapmaya calisiyorlar diye dusunuyorum. Yani transferden geleni transfere harcamak luks oluyor biraz. Sen ise caliyorlara getiriyorsun. Mali hesap sorulur baskana o da kalem kalem doker hesabi. Calip calmadigi cikar ortaya.

Sikildik sikildik tekrara dusmeyelim de biraz da gercekci olalim. Her sene sampiyon olmak oyle kolay olmuyor. Rakibin 40 milyon harcamis gecen sene transfere, senin nerdeyse 3 katin. Hem her sene kilit oyuncularindan bir kacini satacaksin, hem transfere az harcayacaksin hem de ligi silip supuruceksin, keske Porto-Dortmund olabilsek ki onlarda oyle supurmuyor ligi , iste bir Juve biraz da Paris onlarda da o kadar kilit oyuncu satisi olmuyor.

Yonetim de hoca da net basarilidir. Bu sene sampiyon olamayiz ozaman basarisizliktan bahsedilir, duzgun bir 10 numara gelirse oyle bir durum da olmayacak zaten.

yilmaz dedi ki...

Geçen sene ŞL'den güzel gelir elde ettik ama o geliri elde etmek için kadroya yaptığımız harcama da çerez parası değil. Sadece defansımızın göbeğinde oynayan iki oyuncuya 7.5 - 8 m€ maaş veriyoruz. Neredeyse bütün oyuncuların maç başı ücretleri var. Zaten ŞL'ye katılırken de 2 milyar € borcumuz vardı.

Bizim artık pahalı kadrolar kurarak bu çarktan çıkamayacağımızı anlamamız gerekiyordu, ama biz tam zıttını yapıp yine az çok futbolcu bilen yeni işe başlamış bir profesyoneli daha 2 ay olmadan sepetlemeyi başardık. Bu saatten sonra transfer yapmasak bence daha iyi. Çünkü kimlerin oyuncu seçtiğini biliyoruz ve vereceğimiz maaşları da.

Yorum Gönder

Ara