.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

18 Şubat 2013 Pazartesi

Allan McGregor




Samet Aybaba bugün basınla olan konuşmasında '' Gaziantepsor maçına Cenk ile başlayacaktım , böylece ordan boşalan kontenjana Escude'yi yerleştirecektim, olmadı. Sakatlığı düzelirse Sivasspor maçında Cenk oynayacak'' dedi. Gaziantepspor maçında yenen golden sonra top kendisine her geldiğinde ıslıklandı . Futbolcu ıslıklamanın piskolojik etkilerini de gözeterek haksız bir tepki olduğunu düşünenlerdenim ama bu ayrı bir tartışmanın konusu.

Sezon başında haftalarca Ospina'nın peşinden koşan yönetimin, stepnede tuttuğu McGregor'u alması , feda sloganıyla girilen sezonda şaşırılacak bir hamle değildi. Zira elinde hem kurtarışlarıyla hem de yedikleriyle manşet olan fantastik bir yerli kaleci varken ne olursa olsun kale ''sağlama'' alınmalıydı.

Eğri oturup doğru konuşmak lazım. Sezonun son çeyreğine girmek üzere olduğumuz şu günlerde Beşiktaş , hangi ekonomik koşullar söz konusu olursa olsun,  lig sonuncusu Akhisar Belediye'den daha fazla gol yeme lüksüne sahip bir takım değil.  Elazığspor, Karabükspor ve Gençlerbirliği ile birlikte ligin en fazla gol yiyen takımında haliyle gözler direk olarak kaleciye çevriliyor. Bugün kaybedilen tüm puanların sorumlusu olarak McGregor'u göstermek en hafif tabirle insafsızlık, ancak kaleyi bulan şutların gol olma istatistiğinde zirvede yer alan bir kalecinin ne kadar ''iyi'' olduğu ivedilikle tartışılması gereken bir meseledir.

Glasgow Rangers kariyeri hakkında bir fikrim yok. İskoç milli takımının da dünya futbolunda yeri olduğunu söylemek çok güç. Bu yüzden McGregor'u değerlendirmek için elimizdeki tek veri , ligde oynadığı maçlarda gösterdiği performans.

Majör liglerin maçlarını ve Süper Lig maçlarını istikrarlı bir şekilde izlerim. Zirve mücadelesinde olan tüm takımların kalecisi ''çok iyi'' olmak zorundadır. Çeşitli sebeplerden dolayı takımının hücum oyuncusundan ya da savunma oyuncusundan feda edip, yerine daha alternatif bir ismi monte edebilirsin. Ekonomik koşullar, sakatlıklar ve daha bir sürü sebebi olabilir bunun. Fakat şampiyonluk hedefinde olan bir takımın kalecisinin idare eder olması kabul edilebilir değildir.  Bugün Süper Lig'de ilk 4'te yer alması beklenen Beşiktaş- Galatasaray- Fenerbahçe- Trabzonspor'un 1. kalecilerini düşünelim. Önyargısız bir yaklaşımla McGregor'u kaçıncı sıraya koyuyorsunuz ?   Beşiktaş'ın Akhisar Belediyespor'dan daha fazla gol yemesine sebebiyet veren etmenlerin en tepesinde bu kalite sıralaması geliyor. Yanıltıcı olma ihtimali bulunsa bile kaleyi bulan şutların %37'sinin gol olma istatistiği tümüyle tesadüf değildir. Şanssızlığı veya defansif hataları öne sürerek bu istatistiklere bir nebze açıklama getirilebilir ama bu noktada McGregor'un formsuz olduğunu söylemek çok güç. Çünkü yeterliliği bu kadarına müsaade eden bir kaleciyi yapamadıklarıyla eleştirmek insafsızlık olur.

Bugün McGregor'ı savunan kişilerin , medyaya karşı savunma refleksiyle hareket ettiğini düşünüyorum.  Takımı ve sporcusunu her koşulda savunmak adına oldukça romantik bir yaklaşım olsa da , takıma poizitif bir katkısı olmadığı için daha reel argümanlar üzerinden konuşmak lazım. Yeteneğini gösterir kurtarışları, maçın seyrine direk etki eden  hareketleri gibi. Kariyeri boyunca Rangers'a hizmet etmiş, vefakar bir kaleci olması , McGregor'un yeterliliği tartışmasında önemsiz bir detaydan ibaret.

Ortada olan performansını ve yaşı itibariyle çıkabileceği maksimum seviyeyi de düşünürsek; McGregor yeni sezon yapılanmasında , yabancı kontenjanı da gözetilerek çok daha yetenekli ve vasıflı bir  kaleciyle değiştirilmesi gereken ilk yabancı oyuncumuzdur diye düşünüyorum.

68 Yorum:

Darkpain dedi ki...

Ben olaya biraz daha bu taraftan bakıyorum.
http://www.burasikapali.com/2013/13-mac-ust-uste-gol-yemek/

Ben de Eser gibi düşünüyorum. Adamın kurtardığı çok ciddi pozisyonlar fazla yok (antalya ve gençlerbirliği maçı hariç) fakat aynı şekilde yediği saçma sapan gol de yok. En azından belli bir ortalaması var ve bu ortalamanın altına düşmüyor. Ne alabileceğin önceden belli olan birisi(Hilbert gibi ).

Rüştü,cenk gibi süpriz yumurtalardansa aşağı-yukarı ne yapabileceği tahmin edilir birisinin kalede olması benim nazarımda daha mantıklıdır.

Cem

sozcelyk dedi ki...

@Darkpain

Bu yazı medyanın McGregor'a nasıl baktığına dair bir yazı değil. Melihgillerin attığımız golde bile ''ofsayt mı bi de öbür açıdan bakmak lazım'' yorumları getirdiği noktada , McGregor yorumlarındaki art niyet zaten oldukça açık.

McGregor Beşiktaş'ın birinci kalecisi midir, bahsettiğin ''belli bir ortalaması'' kendisiyle devam etmemiz için yeterli midir bunu konuşmak lazım.

Mevzubahis konuyla ilgili iskoçlar ne diyor diye bir bakayım dedim beşiktaş'la daşşak geçenler mi dersin , beşiktaş'ta düzenli forma şansı bulamıyor , beşiktaş kalecileri rotasyonlu kullanıyor diyenler mi dersin , kendisini şezni'den iyi kalecidir diyenler mi dersin , mctraitor diyenler mi ...

Çok enteresan yorumlar var kimisi rangers tarinin en abartılan oyuncusu diyor , kimisi premier league'de başaltı takımlarda çok rahat oynar diyor.

Bir de sezon sonunda WBA'ya gideceğini çok kesin yazmışlar genelde.4m paund gibi bir rakam konuşuluyor ki bizim için inanılmaz bir para.Yani Ferdi ve Almeida'yı çıkar şu paraya satabileceğimiz bir tane adam yok kadroda.

Adamı beğenmiyoruz filan ama adam şaka maka takımın en değerli 2-3 oyuncusundan biri realitede ...

tai dedi ki...

maalesef hala ve hala yenilecekleri yediği kurtarılacakları kurtardığı yanılgısındayız.

http://www.acunn.com/video/mac-ozetleri/fenerbahce3-besiktas0/251

fenerbahçeyle oynadığımız maçın özeti. mcgragor top kurtarmamış. volkanın kurtardığı 4 top var ve bunları mcgregor yese, "ee abi bunları da yesin zaten" modunda takılabiliyoruz. maalesef beşiktaşın kalesini koruyorsan ara ara çıkmıycak topları da çıkartabiliyor olman gerek. cenk'in malup olduğumuz maçta falcao'nun yanında zıplamama kerizliği bile bana sempatik gelir oldu. belki de günün siniriyle yorum yaptığımdandır. ha bir de bu adam kötü iş yaptıktan sonra maçı performansını iyiye götüremeyen tipte biri gibi duruyor. 2011 ocakta aurelionun atıldığı ibb maçında cenk yediği golde hatalı olmasına rağmen kalede mcgragor olsa 5 yerdik ibb'den. ne var işte tutulcağı tutar yenilceği yerdi. ben açıkçası feda feda diye gezerken takımım düz adamlarla doldurulmasını kabul etmiyorum. ölçek doğrultusunda iş yaparsan başarısızlığı kabullenmiş oluyorsun. oysa ki tam da kumar oynanacak seneydi.

Darkpain dedi ki...

Beni yanlış anlamışsın, ben medyanın McGregor'a nasıl baktığı değil medyanın nasıl yanlış bir algı yarattırdığı ve bizim taraftarın da ne çabuk bu oltaya geldiği tarafından bakmıştım olaya.

2 yıl önce 17'de 17 algısı yaratıldı sonra takım (elbette ) başaramayınca başarısız kabul edildi ve kelle istenmeye başlandı. Geçen yıl 3 kupada da devam eden 13 maçtır yenilmeyen süper über Beşiktaş algısı yaratıldı sonra işler tersine dönünce gene kelle istendi. Bu sene feda senesi dendi ve sezonun ilk yarısında kendisinden beklenmeyen bir puan durumu ortaya çıkınca şampiyonluk beklentisi ortaya atıldı. Şimdi gene işler 3-4 maç kötü gitti diye taraftarlar kelle istemeye başladı.


Kale, Solbek, defansın ortası, sağbek, defansif ortasaha, sol açık, sağ açık,forvet bu saydığım mevkilerin hepsinde takımın ortalama üstü oynayacak oyunculara ihtiyacı var ve bu herkesin malumu. Yani "Belli bir ortalaması" yeterli olmayan oyuncuları sayacak olursak bu takıma en az 20 Mio€ luk transfer lazım.

Yani dedi ki...

Takımın genel yaş ortalaması ne olursa olsun defans bloğunun ve kalecinin yaşının ortalamın üzerinde olması kanımca avantajdır. Sorun şu ki Volkan ve Trabzon'un kalecileri uzun süreler Türkiye liginde oldukları için defansın yaptığı kademe hatalarına, anlamsız laubaliliklere ve buradaki forvet psikolojilerine çok iyi alışmış durumdalar. McGregor'un ise daha bu alışkanlığı oluşmadı. Zaten oluşmaması da gerekir. Rüştü de Volkan da bazı maçlarda çok acayip işler yaparak taraftarın ağzına kovayla bal çalıyor/du. Fakat, Volkan'ın bir Hırvatistan maçı var ki ya da Rüştü'nün öyle maçları var ki, o seviyede bir kaleci bu hataları nasıl yapar diyoruz.

Gregor'un önünde daha belirli bir dörtlü bile yok. Sivok dışında herkes maç maç değişiyor orada. Son 3 maçta da Sivok'un yanındaki adam değişikti. Onun dışında Hilbert ve Süzen de defans orijinli olmadıklarından yük Sivok'la Mcgregor'un üzerine kalıyor. Açıkçası kalecilerin çok aşırı kurtarışlar yaptığı takımlarda defansın defoları görmezden geliniyor. McGregor'un yediği gollerin büyük çoğunluğu kale önünden. Adam daha defansını tanımıyor.

Ancak, genel değerlendirme yapacaksak, Mcgregor özverili çalışan ve Beşiktaş'a yakışan bir kaleci. Defansif istikrar sağlandığı sürece, orta sahadaki acemilikler azaldığında yani totalde eli yüzü düzgün ne yaptığını bilen bir takım ortaya çıktığında Mcgregor da kalesini gole kapatabilir.

Eğri oturalım doğru konuşalım bu şartlarda artık gelişmesi için senelerce beklemek zorunda olmayacağımız, tecrübeli, defans çok saçmalamadığı sürece güven veren ve özverili bir kaleci opsiyonu yok. Avrupa maçlarına çıkarsak eğer bunu daha iyi anlarız.

Son maçta ellerini biraz daha açsa o golü yemezdi, ama kaleci her dakika Hilbert'in adam kaçıracağını düşünmek zorunda değil. Cenk'in sorunu buydu mesela. Kendi defansının yaptığı hataları kahramanlaşarak önlemeye çalışırken bunu alışkanlık haline getirdiği için en basit pozisyonlarda bile "farklı" birşey yapmaya çalıştığı için çok bariz hatalar yapıyordu.

En nihayetinde kaleci seçimi takımın oyun düzenine göre yapılmalı. Schuster'in düzeni Cenk için biçilmiş kaftandı. McGregor için ise gerekli olan sağlam bir takım defansı. Hilbert ve Gökhan Süzen'in bek olduğu bir takımda McGregor daha çok gol yer, Hilbert ne kadar sevdiğim bir oyuncu olsa da İsmail'in son zamanlardaki halini düşünerek ve artık sakatlanmayacağını hesaba katarak, önümüzdeki sene için çözüm üretilmesi gereken yerlerin sağ bek ve orta sahadaki defansif zaaf olduğunu düşünüyorum.

Beşiktaş'ın gol yemediği maçlardaki oyun düzenlerine de bakmak lazım açıkçası. Benim hatırladığım bir Karabük maçı var, McGregor'un ilk kaleye geçtiği maç, o maçtaki performansı gösterge olabilir. O zaman sorunun nerede olduğu daha iyi anlaşılabilir.

Yani dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Deniz dedi ki...

Ben sözlükte bugün McGregor'u savunan bir entri girdim, orada söyledim, McGregor ne kendini zorla aldırdı, ne de Samet'in boğazına zorla "beni oynatacaksın" diye yapıştı. Onur'dan, Volkan'dan ve Muslera'dan daha kötü bir kaleci olabilir, ama bu yuhalanması gerektiği anlamına gelmez.

Bir de ben bizim kaleci antrenörlerini de çok soru işareti görüyorum. Karşıyaka'dan çaylak olarak Trabzon'a giden Onur ve bitti denilen Tolga Trabzon'un kaleci antrenörünün elinde ülkenin en iyi iki eldiveni oluyor, Recep'in yedeği olan Volkan hakeza, ama Beşiktaş elindeki bu kaleciler kadar potansiyelli Cenk ve iyi kötü bir kariyeri olan McGregor'dan yararlanamıyor.

Pheaglix dedi ki...

mcgregor onur, muslera ve volkan'dan daha kötü kaleci doğru, ama cenk bu isimlerden daha mı iyi? tamam mcgregor'u gönderip yerine "vasıflı" kaleciyi alalım diyelim. peki kim o "vasıflı" kaleci? hem yerli kaleci alıp hem kaleyi sağlam tutmak istiyorsak kaleye konabilecek 3 alternatif var: volkan, onur ve sinan. volkan zaten fenerbahçe'de emekli olur muhtemelen ve onur'u alacak paramız yok. geriye sadece sinan kalıyor ki onun da ne gibi bir etki yapacağı belli değil. çıktığı ender milli maçlada gördüğüm kadarıyla kalede aşırı sağlam duran bi kaleci değil.

takımın yabancı planlaması baştan aşağı yanlış. sene başından beri oynatılması düşünülmeyen escude'nin bi maç iyi oynadıktan sonra ilk 11'e alınabilmesi için, takımın en değişmemesi gereken oyuncusunun yedeğe çekilmesinin planlandığı bi takımız.

Unknown dedi ki...

Hesabımın şifresi bir hayli muhtemel yakinen tanıdığım bir velet tarafından değiştirildi. En kısa sürede kendisinden alıp tekrar görüşmek üzere.
Not: james sneijder kullanıcı adının bloklanmasını rica ediyorum. Yarın burayı saçma sapan mesajlarla doldurabilir.

can dedi ki...

McGregor'i hala savunan taraftarlar olmasi takimimizin kroniklesmis kaleci problemine isaret ediyor. Adamin kimsenin izlemedigi, ayrica da kimsenin izlememesinin de bir sebebi olan Iskocya kariyeri disinda bir referansi yok. Besiktas kariyeri de ortada, zaten savunanlar da sadece hatali gol yemedi diyerek savunabiliyor ki bu da tartisilir. Bence pek cok hatali gol yedi ve beni etkileyen tek bir kurtarisina da rastlamadim. Alinacagi soylentisi dolasirken burda yazmistim sanirim, youtube'daki klibinde bile bir tane onemli kurtarisi yok diyerek. Sanirim Ali Ece'nin oltasina geldi Besiktas taraftari. Cenk de tartisilabilir ama en azindan olaganustu refleksleri gibi bir artisi var. McGregor bence vasat bir kaleci bile degil ve sanirim Runje ornegini referans almakla buyuk bir hata yapmisiz. Ilk kesilecek yabancidir Hilbert ile birlikte, net!

Unknown dedi ki...

Güzel bir futbolcu ya beşiktaş için faydalı oldu diyebilirim Ekşi

Ben çok katılmıyorum mcgregor'ın yetersiz olduğuna. Daha geçen hafta şöyle bir yazı yazmıştım: http://birtopunpesinde.blogspot.com/2013/02/mcgregorun-dram.html

Adama maç boyunca adam gibi top gelmiyor, geldi mi de cidden ölümcül, el bombası gibi geliyor. Bir kaleci için en önemli şey sıcak kalmasıdır. Top gelmedikçe bu da mümkün değildir. Önündeki savunma ne kadar hata yaparsa o kadar da etkilenir. Adam gibi bir defans dörtlüsüyle çok daha az gol yiyeceğini düşünüyorum.

BJK4EVER dedi ki...

Vallahi onu bunu bilmem de antep macindaki top cenke gelse ve o goli yese hatali cikis yapti yine hatali gol yedi diye yerden yere vurulurdu. Mcgregora bakis acisi bjk taraftarinin garip "guvenilir" kaleci yaratma cabasindan ibaret ve bu yuzden guvenilir kaleci imaji yaratilmaya calisiliyor. Cenki elestirenler bir dusunsun ilk 2-3 senelerinde volkan, tolga, onur ne durumdaydi.

buzkan dedi ki...

mcgregor yeterli mi değil mi tartışılır elbet ama cenkte şöyle potansiyel var zırvalarına gerek yok. oynadığı hemen hemen her maçta hatalı gol yiyen kalecide olan potansiyel herkeste vardır. mcgregor kötü bir kaleci olabilir ama cankten kötü olamayacağı aşikar.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

Açıkçası gidişat belli.

1- Beşiktaş McGregor'u zaten içine sinerek transfer etmedi. Ospina olmayınca alındı.

2- Aybaba McGregor'dan memnun değil.

3- Sağdan soldan duyuyoruz, Sinan Bolat'la sezon sonu için anlaşılmış. En azından, Sinan'ın kulübüyle olan problemleri, sezon sonu sözleşmesinin bitişi, TC pasaportu

3- McGregor'un, ifade edilen taliplileri.

Belli ki McGregor sezon sonu gidecek, Sinan Bolat bedelsiz olarak transfer edilip yabancı hakkı başka mevkiye kaydırılacak.

Sinan ve Cenk rotasyonunda kim iyiyse o oynayacak.

Ben özetle bu hamlenin olumlu olacağı kanaatindeyim. Mcgregor bence Sinan'dan iyi kalecidir ama TC pasaportu ve Sinan'dan iyi olup, esasında o kadar da iyi olmaması sebebiyle, olumlu bir transfer stratejisi olur diye düşünüyorum.

Pamukk dedi ki...

ıslıklayanın aqu

menderes mete dedi ki...

asıl zırvalık mcgregor'un cenk'ten iyi olduğunu iddia etmektir.Geldiği günden beri en fazla 2 kurtarış yapmış adamı cenk ile bir tutulmaz...

sozcelyk dedi ki...

McGregor hakkında konuşunca insanların tepkisi genelde şu oluyor:

- Medya'nın McGregor önyargısı hepinizi etkilemiş. ( Medya umrumuzda değil ki, kendi gözlemlerimiz ve fikirlerimiz üzerinden konuşuyoruz. Melihgillerin önyargıları fikirlerimiz üzerine ne kadar etki edebilir ? )

-Beşiktaş'ın hatalı gol yemeyen kalecisi var artık. Cenk neydi öyle. ( Hatalı gol yememiş olması bir kaleci için yeterlilik anlamı mı ifade ediyor ? )

-Savunma zaafiyeti var. ( E zaten tüm bu gol problemini adil olarak pay etmek lazım. McGregor da savunmadaki düzensiz dağılımla birlikte bu problemlerin esas halkalarından birisi. )

- İstatistik veriyorsunuz ama o istatistikler yanıltıcı.( Ligin en fazla gol yiyen takımı olmamız yanıltıcı, kaleyi bulan şutların %37sini içeri alarak zirvede yer alması yanıltıcı, e hiçbi istatistiği kabul etmiyosun ki, o zaman hangi veriye bakalım, dillere destan bir performansı var da biz mi haksızlık ediyoruz ? )

- Kaleye cenk geçsin de görelim, bu saatten sonra bu kadar tartışılan McGregor zaten faydalı olmaz.( Bundan sonraki maçlarda McGregor oynadığında çok ciddi bir aşama kaydeteceğine dair ışık mı verdi ? Bugüne kadar ne oynadıysa o ortalamada devam edecek potansiyelde olduğu gözüküyor. Savunma istikrarı yakalanır ve daha az gol yeriz buna eyvallah ama McGregor kendi istatistiklerinde gol yemeye yine devam edecektir. Bu yüzden mantıklı bir şekilde sezon sonu yolların ayrılması gerek diyoruz )



Özetle '''hatalı gol yemiyor'' , '' Cenk olsa kanser olurduk'' , ''tüm problem savunmada'' gibi argümanlar benim nazarımda yetersiz. Beşiktaş Cenk - McGregor arasındaki skalaya mecbur değil. Gidişat da belli, sezon sonu McGregor'a eyvallah denir, Sinan Bolat alınır. Onur'a paran yetmiyor çünkü. Sonrasında da Sinan'ın Cenk ve McGregor'dan daha kötü performans göstermemesi için dua edilir.

Yani dedi ki...

Mcgregor'un dillere destan bir performansı yok. Ancak istatistik analizi yapacaksak, daha önceki sezonlarla karşılaştırılma, yemediği üç maçtaki oyun düzeni, diğer kalecilerin yediği gol sayısı ve oynadıkları defans düzenleri gibi pek çok parametreyi işin içine katarak değerlendirmek gerekir. Sinan gelince de dua edeceğiz, sonra Sinan gidecek yine dua edeceğiz. "Diyoruz" diyorsunuz ya, ben de diyorum ki, McGregor'dan net bir şekilde iyi olacağı garanti olmayan bir kalecinin gelmesi sıfırdan geri hat düzenlemesi gerektirir. Enke, De Sanctis, Runje örneklerini bir kenara bırakarak kelle alma rutinimizi bozmayacak gibi duruyoruz.

Genel kanıma geleceksek "MCGregor lige ve takım düzenine alışamadı" Bu gidişle de alışamayacak, çünkü bizim dillere destan takım savunmamızın ritmine ayak uydurup kendi üzerine düşenden fazlası olan karşı karşıyaları kurtaramadı. Hem hatalı gol sayısı minimumda olan, hem maç kurtaran, hem de olmadık topları çıkaran bir kaleci için paramız olana kadar da dua edeceğiz. Beşiktaş için yeterli bir kaleci değil belki ama, hani yerine gelecek kaleci Seaman falan olacak olsa neyse, yine McGregor gibi biri gelecek, ve bu sefer de onun kellesi gidecek. İstikrar ve geri dörtlünün birbirini tanımasının getireceği artıdan mahrum olacak yeni McGregor da aynı hazin sonu yaşamasın diye dualar edilecek.

sozcelyk dedi ki...

@Yani

Bahsetmiş olduğun parametreleri gözeterek de çok derinlemesine bir istatistiki analiz yapılabilir ancak ortada bu kadarını gerektirir bir durum olduğunu düşünmüyorum. Bazen basit bakmak gerekir. Yine de gerçekten McGregor'un istatistiklerinde ciddi bir hata payı olduğu şüphesi varsa onun için de ayrıntılı bir analize gidiliebilir.

Ayrıca McGregor konusunda ya da muhtemelen gelecek olan Sinan Bolat'ın olası başarısızlığında yapılacak değişikliğe kelle almak olarak bakmamak gerekyor bence. Buun adı ideal olana doğru bir geçiş sürecidir. Sana yetmeyeni, daha iyi olanıyla değiştirirsin. Kalede şüphe olmaması gerekiyor. Diğer tüm mevkiilerden çok daha önemli bir pozisyon çünkü. Galatasaray'ın Zapata, Orkun, Ufuk Ceylan, De Sanctis değişiklikleri kelle almak değildi. İstatistikleri ve sahada gözüken yeteneğiyle şüphe duyulan isimleri, şüphe bırakmayacak kalitedeki bir isimle değiştirmekti. Doğru da yaptılar.

Bugün Volkan Demirel , Muslera, Onur Kıvrak takımlarında tartışılıyor mu ? Formsuz da olsalar güvenle teslim edeceğin isimler. Üzerlerinde şüphe duyulan isimler değiller. ÇSahadaki istatistikleri ve kalitesi de bunu sana gösteriyor zaten.

Şu an McGregor konusunda Samet Aybaba'nın güveni olduğunu sanmıyorum.Cenk'i oynatacağım demeye başladı.

Sinan Bolat mevcut ekonomik koşullarda hamle yapabileceğimiz tek isim olarak gözüküyor. Olası başarısızlığında da ekonomik bedelini karşılayabileceğimiz ''üzerinde şüphe olmayan'' bir kaleci alana kadar ( onur kıvrak vs )kumar oynamaya devam edeceğiz.

Yönetimin ve Aybaba'nın içine çok sinmeden aldığı McGregor kumarı eğrisiyle doğrusuyla tarttığımızda tutmamış görünüyor. Umalım ki Sinan Bolat kumarı tutar ve o ideal olanı bulma sürecimiz çok uzamaz.

Yani dedi ki...

@sozcelyk

Onur, Tolga örneğinde Şenol Güneş'in yüzde 100 katkısı var açıkçası. Orada bariz bir şekilde kaleci antrenörlüğü başarısı var. Beşiktaş'ın birinci düşünmesi gereken nokta bu olmalı diye düşünüyorum. Galatasaray'ın ki ise tamamen paraya bakıyor. Yani deneme süreci olarak kastedileni en bariz uygulayan takım. Volkan'ın durumu ise çok farklı. Fenerbahçe'nin yıllardır belli bir düzeninin olması ve görece istikrar Volkan'ın eşiği aşmasını ve güvenilmesini sağlayan birincil sebep. Bugün oradan Mert Günok'un da geldiğini düşünürsek, kaleci antrenörlerinin etkisi de göz ardı edilemez.

Ancak, şuan Galatasaray modeli için uygun durumda değiliz. Bu aşamada yapılabilecek en olumlu hareket kaleci antrenörlüğü noktasında yapılacak hamle olabilir.

Fakat şöyle bir durum es geçiliyor, bu üç örneği vermemdeki sebep bu kalecilerin Türkiye'ye gelmeden önce ve gittikten sonra başarılı olmaları. O zaman burada bizim oyuncu bitirme meselemiz ortaya çıkıyor. Yani potansiyelli hiçbir kaleciyi geliştiremediğimiz gibi, daha da geriye götürüyoruz. "Şüpheye mahal vermeyecek kaleci" açıkçası çok nadir ortaya çıkan bir şey. Mesela Onur'u transfer edersek onun da aynı konuma düşmeyeceğini kimse garanti edemez. Sinan'da da bugünkü yapıda sağlam bir değişiklik yapılmazsa aynı sonuç kuvvetle muhtemel.

Kaleciler için aşılması gereken belli eşikler var. Karar verme yeteneği, soğukkanlılık, doğru tahmin, bunun yanında forvetlere psikolojik baskı uygulayabilmesi. Örnek: Almeida'nın Fener maçında kaçırdığı karşı karşıya da Almeida'nın tuzağa düşmesi, aynı şekilde Marcelinho'nun Trabzonla ilk çıktığı maçta Hasagiç'i yanıltmaya çalışırken onun tuzağına düşmesi gibi. Refleksler ise tamamen oyuncunun yeteneğiyle alakalı bir şey. Bunun ötesinde kaleci defans uyumu, takım savunması vs. gibi teknik detaylar var.

Cenk mesela o eşiği aşamadı. Hakan Arıkan o eşiği aşmış olmasına rağmen mental eksiklikleri vardı. Şüphe uyandırmayacak kaleci ya yüksek paralar verilerek alınır, ya da o kaleci yaratılır. Giden ve gelen iyi kalecilerin nasıl vasata dönüştüğünü görünce bunun kalecilerden kaynaklanmadığını düşünmek de abes değil. Benim fikrim, Beşiktaş'ın istikrara en çok ihtiyaç duyduğu dönemde bu denemelerden medet ummak yerine kaleci antrenörlüğü hatta mentörlüğü gibi alanlara yatırım yapmaları. 3 yıldır gelecek vaadeden ve hala vaadettiği düşünülen Cenk'in o eşiği hala aşamamış olmasının sebebi Cenk'ten önce teknik başarısızlık, ve teknik yönetim-kadro istikrarsızlığı. İkinci önemli nokta bu, zaten tam olarak üzerinde durduğumuz "sistem" tartışmasıyla alakalı; onun için de belli bir süreye ihtiyacımız olduğu aşikar. Ancak, taraftarın her maç eliyle maç veren kaleciler görmekten doğal olarak sıkıldığını görünce bugün o gelişme sürecini bekleyeceğimiz ve sabredeceğimiz bir kaleci ihtimali daha kötü bir opsiyon. Bu kadar çok gol yemesine rağmen McGregor konusunda hala ortalama yüzde 50-50 bir durum olmasının sebebi de bu aslında.

Bu süreyi deneme yaparak geçirmek, en başında yeniden yapılanma algısının tersi anlamına geliyor. GS'nin bugün uyguladığı bizim ise bir kaç yıl önce başarısız olduğumuz tarz."İdare eden" kalecinin yerine biraz daha iyi "idare edebilme ihtimali olan" kaleciyi almanın da totalde bir artısı yok açıkçası. Sonuçta en iyi ihtimal 2-3 yıl içerisinde bütçeyi bu kıvama getiremeyeceğimiz aşikar. Kaleci sorununu bugünden konuşup bir aşı aramaktansa, "yenebilecek goller yiyen" Gregor'un bize her maçta gösterdiği gibi takım savunması, pozisyon bilgisi, defansif laubalilik gibi en birincil sorunlar öncelikli olmalı diye düşünüyorum.

Ancak kaleci sorunu konuşulacaksa, ilk planda Trabzon modelini, ikinci planda Fenerbahçe modelini, artık çözüm bulunamamışsa, yeterli zamanın da geçtiğini göz önüne alarak, yani paramızın olduğu anda, yüksek ücretli bir kaleci diyebilirim.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

Ben Mcgregor'u Cenk'le mukayese etmem. Ben Mcgregor'u Sinan Bolat'la mukayese edebilirim, eğer Sinan Bolat'a hakim olsaydım, yapardım.

Kaleciyi değerlendirirken pasaportunu göz önüne almalıyız. Ben Beşiktaş'ın yabancılarından Sivok, Fernandes ve Almeida dışında herhangi önemli bir katkı aldığını düşünmüyorum. Bunların tamammı vazgeçilebilecek oyuncular.

Holosko'nun sınırları belli. Hilbert, yabancı kontenjanı göz önüne alınınca elzem değil. Mcgregor aynı şekilde. Yabancı oyuncularının tartışmaya açık olmaması lazım. Onlar bile tartışmaya açıkça, zaten kısıtlı olan yerli kadronla iyi bir futbol takımı üretemiyorsun.

O yüzden, Sinan Bolat belki Mcgregor'dna kötü kalecidir ama en azından cl tecrübesi vardır, cv'si fena değildir, buraları oynamıştır. ben mcgregor'la boşalttığım yabancı kontenjanını bir başka bölgede iyi bir yabancıyla kullanabilirim.

beşiktaş'ta geleceğe dönük ideal kadro yaparken ne diyoruz

sivok-ismail-oğuzhan-necip-veli-pektemek-fernandes-almeida

bunlar arasında mcgregor yok. oysa olmalıydı. eğer yok ise, ben yabancı hakkımı bir başka yerde değerlendirmek isterim.

unutmayın, sezon sonu 18 kişilik kadroya 6 yabancı girebilecek. kalanlar tribünde oturacak.

bir sürü denklem var

mcgregor + ersan

bir tarafta,

cenk + escude

diğer tarafta. sen sadece mcgregor'a bakarak iyi kötü diyemezsin. matematik giriyor devreye.

kaldı ki, mcgregor'un taliplileri olduğu söyleniyor. bu bilgi de gerçekse, o zaman mcgregor'un kalması için hiç bir sebep kalmamıştır.

türk futbolu goygoy temelli derken örneklerim de var. kimseyi suçlamak istemiyorum.

mcgregor geldiğinde "feda senesinde neden cenk oynamıyor" diyenler bir kitle vardı. bu neredeyse %60-70 seviyesindeydi.

şimdi o kitle nerede bilmiyorum ama önemli bir kesim "mcgregor iyi kaleci" diyor. 5 ay önce "neden geldi, cenk oynasın" ve bugün "mcgregor oynasın" diyen arkadaşım var. buralara takılmamak lazım. mcgregor üzerinden bölünmemek lazım. bir oyuncudur, bugün gelir, yarın gider. beşiktaş'ta fernandes başta, herkesin satışı planlanmalı.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

işin enteresan tarafı ne biliyor musunuz, bugün mcgregor'u yemek isteyen kitle aslında sezon başında takılı kaldı, "feda sezonunda neden yabancı kaleci, neden cenk değil, bu nasıl feda, bu nasıl mali gerçekler" noktasından hareket ediyordu, bunu görmezden gelemeyiz. E, üstte yazdım, sezon başında beşiktaş taraftarının büyük çoğunluğu "cenk'te potansiyel var, ne çıkarsa bahtımıza" diyordu oysa.

asıl bir zemin kayması olduysa, o fikrin kanadında oldu. maç almadığı kesin, verdiği tartışmalı bir kaleciyi savunur pozisyona düştüler.

ben mcgregor'un gelişini doğru bulan taraftayım. cenk beşiktaş'taki performansıyla beşiktaş'ta oynamayı hak etmedi. benim görüşümdür.

sezon sonuna kadar da mcgregor oynamalı. bu konuda herhangi bir kafa karışıklığım yok. sezon sonunda mcgregor satılıp, bedelsiz sinan alınmalı, burada da kafa karışıklığım yok. hatta mcgregor sinan'dan muhtemelen daha iyi kaleci, burada da kafa karışıklığım yok. mcgregor iyi ki alınmış, çünkü şartlar onu gerektiriyordu, burada da kafa karışıklığım yok. mcgregor standardındaki yabancı, beşiktaş'ta olmamalı. olursa, beşiktaş'ın hedefleri kendiliğinden netleşiyor, açıkçası benim bu konuda da kafa karışıklığım yok.

madgoat dedi ki...

Bu arada gelecek senenin planlaması, Holmen lafları havada uçuşurken Eskişehirspor'dan Diego'nun sözleşmeside sezon sonunda bitiyor. Bildiğim kadarı ile henüz anlaşamadılar. Eğer Hilbert sezon sonunda gidecek ve sağ bek olarak yerli bir isim düşünülüyorsa Diego-Sivok ikilisi gayet iyi olur diye düşünüyorum.

Unknown dedi ki...

Kaleci konusunda çözümü çok uzakta aramamak lazım, Trabzonspor'un Şenol Güneş döneminde oluşturduğu teknik ekipte Alper Boğuşlu kaleci antrenörü olarak 2009-2010 sezonundan itibaren görev yapmaya başladı. Söz konusu sezondan sonra (o sezon sonu Tony Silva gitti), kaleci performanslarında göz görülür bir düzelme oldu ve Tolga ve Onur'un milli takıma kadar yükseldi, yörede yaşadığım için biliyorum, genel kanı bunda hem Şenol hocanın hem de onun ekibinde yer alan Alper hocanın büyük etkisinin olduğu yönündedir.

Dün bir yerlerde Samet Aybaba'nın Tolga'yı Sinan Bolat'a tercih ettiği yönünde haber okudum. Haber doğrudur yanlıştır tartışılır, bilemeyeceğim ama Tolga gerek yetenek yönünden gerekse de mental/psikolojik açıdan Cenk'ten çok da farklı değildir. Onur her üçünden de her iki anlamda da fersah fersah önde. Eğer Tolgayı almak gibi bir düşüncemiz varsa bu doğru bir hamle olmaz, çünkü nitelik olarak birbirinden farklı olmayan 2 tane kalecimiz olur. Mc Gregor konuşurken Tolga'yı konuşmaya devam ederiz. Çünkü Onur'un büyük bir sakatlık geçirdiği sezon, tüm Trabzonspor taraftarının ortak kanısı Onur gitti, şampiyonlukta gider. Tolga'dan kaleci olmaz şeklindeydi. Tolga iyi oynayarak insanları şaşırttı ve uzunca bir süre kaleyi Onur geri dönmesine rağmen kaptırmadı. Ancak hala zaman zaman Tolgayla ilgili serzenişleri de vardır.. Kısaca bunun altında güven meselesi yatar ve Tolga her dönem çok tartışılan bir kaleci olmuştur Trabzonda..
Takdir edersiniz ki bu oyuncuların çalıştırılması, motivasyonu gibi konuların performansları üzerine ne kadar katkı yaptığı Trabzonspor örneğinde ortadadır. Bu nedenle kaleciden ziyade öncelikle teknik heyette bir değişikliğin yapılması şarttır. Samet Aybaba konusunu dile getiriyoruz zaten, keza kondisyonerler, fizyoterapistler vs.de dile getirildi ama teknik heyette ekstradan kaleci antrenörü konusunda da sıkıntı var, Samet Aybaba değişse de değişmese de etrafında daha nitelikle personel bulunması sağlanmalı.

Abi bence kaleci konusu bazı şeyleri gözler önüne sermesi açısından iyi bence.

Maç kurtaran bir kalecimiz olsa herşeyin yolunda gittiğini düşünebilir , yeni bir Avrupa Faciasına yelken açabilirdik.

Beşiktaş'ın takım savunması felaket derecede arızalı.Takımın her maç gol yiyeceğinden %100 emin olunarak maç seyredilir mi ? Üzerine gelecek kurulabilir mi ?

Bakın bu söylediğim oyuncu kalitesinden bağımsız bir konu.Oyun şablonu arızalı Beşiktaş'ın.Oyun mesafesi son Gaziantep maçında 60 metre.Önceki Karabük maçında 61 metre.Takım kompakt oynayamıyor.Veli tek başına en az 40 metre mesafeyi kontrol etmeye çalışıyor.Oyuncular enerjilerini hücuma saklamak için göstermelik pres yapıyorlar.Veli dışında temposu yüksek oyuncumuz yok.

Mcgregor'u takım savunması yerinde bir ekibe koy böylesine eleştirileceğini sanmıyorum ben.Maç kurtarması bizi potada tutar ama gelecek ne olacak ?

Yani dedi ki...

@Övünç +1

Gürcan abi analitik düşününce eyvallah söylediklerin mantıksız görünmüyor, ama bunu yanına bir de sentez gerekir. Ben açıkçası McGregor geldiğinde de aynı düşünüyordum şimdi de. Goy goy'un olmadığı sanat hatta "bilim" dahil hiçbir tartışma alanı bilmiyorum. Onun üzerinden bir bakış açısı sunmaya çalışmak fikirleri değil fikirleri sunan kişileri tartışmak anlamına gelir. Bu bizi hiç bir yere götürmez. Bu tartışma başladığında emin ol bu sefer yazdığın ve söylediğin her şey de kıçı kırık çelişkileri arayacak kişilerle karşılaşmamak mümkün değil. Hele ki futbol gibi kültürel katkının ve ilginin yoğun olduğu bir ortamda sarsılmaz bir doğru sınırlaması da yapılamayacağından bu durum daha da karmaşık hale gelir.

Takımın feda politikasında transfer bir ayak, ancak teknik yönetim ve altyapı ikinci ayak.Trabzon modeli dememin sebebi "beş para etmeyecek kaleciyi adam edecek bir kaleci antrenörü bulmak" idi. McGregor'un gitmesi ve yerine Sinan'ın gelmesi görünürde o kadar da yanlış bir hamle değil. Ancak, Övünç'ün dediği gibi halihazırdaki kalecimizin "idare eder" olması bize çok vahim sorunlarımızın olduğunu gösteriyor. Bu sorunları çözmedikten sonra Sinan'ı almak bile bile lades olmak anlamına geliyor. Şu aşamada çok net bir şekilde kalemizi teslim edebileceğimiz bir kaleci opsiyonu olmaması ve olsa dahi paramızın buna yetmeyecek olması, transfer politikası üzerinden kaleci sorununu çözemeyeceğimizi gösteriyor. Çünkü Sinan da benzeri bir performans gösterdiğinde bir sonraki hamlede çıtayı yükseltme ihtimalimiz yok. Sinan'ın gelmesini kabul edebileceğim tek formül kaleci antrenörünün onu adam edebileceğine güvenmem olabilir. Ancak, Cenk'teki düşüşü gördükten sonra bu şartlar altında böyle bir hamle sırf yeni bir McGregor yaratmak olur. Onun da ötesinde takım ve kadro istikrarsızlığı, koşu mesafesi, pozisyon bilgisi meseleleri de bunu körükleyecektir.

Kalenin istikrar önceliğinin daha mühim olduğu bir ortamda eğer yabancı kısıtlaması göz önüne alınacaksa, gidecek iki isim Escude ve Hilbert'tir. Kaleci konusu transfer politikasında değil, teknik ekipte yapılacak revizyonda kondisyonerlerle birlikte tartışılacak bir konu gözümde. Çünkü kaleci aktör olarak zincirlemede son halka, önceki halkaları gevşek tutturmuşsak zincirin son halkasını değiştirmek önümüzdeki süreçte bizi aynı sorunlarla tekrardan karşılaşmaya götürür.

alper dedi ki...

Beşiktaş maçlarında iddaa 4-6 gol arasına çok düşük bir oran veriyor diğer maçlara nazaran.Çünkü atıp yiyeceğine inanıyor risk merkezi.Onları inandığı bu gerçek varken kaleci tartışmak çok elzem değil.Defans sorunumuz olduğu aşikar.Mcgregor cenkten iyi kaleci bence de.Ama yukarıda birinin yazdığı gibi adam hiç normal top gelmedi ki amk.Ölümcül toplar geldi hep.Ama buna rağmen bence sezon başı alınması hataydı o ayrı.Feda senesinde cenk e verip kaleyi ne olursa olsun demeliydik.En azındna bir sene daha tecrübe kazanmış bir yerli kalecimiz olurdu şimdi.o açıdan transferi gereksizdi.satılsın.
Kalecilik yetenek işidir.parası neyse bastrıp kaleci antrenörü tutsam beni iyi kaleci yapmaz o antrenör ayrıca onuda belirteyim.kaleci alırken aldığınız kalecinin özelliklerini bilmek ve takımınızı ona göre kurmanız gerekir.çizgi kalecisi mi alacaksınız oyun içerisinde libero gibi çıkabilcek bir kalecimi alacaksınız ve önümüzdekis ene ne oynayacaksınız ve bu oyuna göre ne tür pozisyonlar verebilirsiniz onu düşünmek gerekir diyorum ben.

BJK4EVER dedi ki...

Elinizi vicdaniniza koyup yorum yapin arkadaslar. Cenk'in yasinda Volkan, Tolga ne seviyede idi dusunun bakalim. Volkan malum, en kritik Avrupa maclarinda takimini yakiyordu, ama su an adi bizimle gecen ve taraftarimizin cogunun isteyecegi Tolga o yaslarda ligimizin en yeteneksiz, en kazma kalecisi olarak biliniyordu, ki atilimini da 27-28 yasindan sonra yapti Tolga zaten.

Cenk hatali goller yedi evet. Ancak anca dunya kalecilerinin anca yapabilecegi kurtarislar da sergiledi, bu yasta tek basina maclar aldi, kalesinde devlesti. Bence potansiyel olarak Volkan, Rustu gibi kalecilerden eksik olmadigini gosterdi de.

Sezon basinda demistim; madem genc yerlilere sans verilecek, neden Cenk gibi potansiyelini gostermis oyuncuya guvenilmiyor. Ha, Lucescu gibi takimin yarisi kalecidir diye dusunursen saygi duyarim, ama o zaman alacagin kaleci Mc Gregor olmamali. Cunku bu sekilde hem dusunceni uygulamiyorsun, hem de elindeki kaleciden oluyorsun.

Cenk'in gelisimini saglayacak birsey yaptik mi biz? Mesela en buyuk sorunu guven vermemesi, tedirginligi, mesela bunu uzerinden atmasi icin 10 mac ust uste kayitsiz sartsiz forma verdik mi Cenk'e? Gecen sene en iyi maclarinda sonra Rustu'ye birakiyordu yerini. Feda senesinde onune yabanci kaleci koyduk, o yabanci kalecinin hicbir ekstra sey gostermemesine ragmen 25 mac oynattik.

Rakiplerimizin kalecileri teknik olarak bu kadar gelisirken kaleci antrenoru olarak Kocaelispor'un antrenorunu getirdik.

Cenk konusu bize guzel bir ornektir. Umarim Cenk'in basina gelenler Hasan Turk, Muhammed Demirci, Furkan Yaman'in basina gelmez.

Bu saatten sonra yapilacak en dogru sey sezonun son 10-15 maclik diliminde tum maclarda Cenk'i oynatmaktir ve ona bu guveni vermektir.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

bence kalecilikte 2 sınıf var.

biri hakan arıkan sendromuna yakalananlar.

diğeri yakalanmayanlar.

cenk yakalandı. geçmiş dönemde tolga da yakalanmıştı. mesela arsenal'in şu anki kalecisi de hakan arıkan sendromuna yakalanmış durumda ama hakan arıkan'ı tanımadıkları için teşhis koyamıyorlar :99

hakan arıkan sendromu: kalede kalecilik yapamamak. her gelen topun tehlike olması.

cenk bu kategoriye giriyor benim gözümde. adam sendroma yakalanmışsa, oynatmak değil, oynatmamak daha iyi bir çözüm bence. hatta bence cenk şu anda boşa oturuyor. bir anadolu takımına kiralanması gerekirdi. bizim kulübemizde de 30-32 yaşlarında vasat bir yedek kaleci olmalıydı.

dönüp dolaşıp aynı yere geliyorum. muhabbet güzel, hiç lafım yok ama sezon sonu mcgregor gidiyor, sinan geliyor. bence artık bu durumu tartışmak daha faydalı. diğeri oldu bitti. bilgi değil, öngörü.

kaleci antrenörlüğü bahsedildiği kadar önemli mi, o konuda fikrim de bilgim de yok.

bu arada yeni transfer ricky minard sezon sonuna kadar 110 bin dolar alacakmış , takımın bütçesi konusunda bir fikir verir sanırım.

Unknown dedi ki...

minard'ı tanımasam da katkı olarak jerrells'tan fazlasını vereceği kesin gibi :) hocanın uzun vadeli planlarını duymak bu sezona dair olacaklardan beni daha fazla heyecanlandırıyor ne yalan söyleyim..

Unknown dedi ki...

kendisine dair şöyle bir değerlendirme yapılmış, sanırım gerçekleşmeyen NBA kariyeri öncesinde.. http://www.basslinespin.com/MinardRicky.htm

ofansif anlamda iyi olduğu, iyi bir sg olduğundan bahsetmiş, iki elini de kullanabilmesi de cabasıymış ama kariyerine baktığımızda (istatistik aramadım kendisiyle ilgili ama bakılabilir) ışıl ışıl parlayan bir kariyer yaşamamış görüldüğü üzere.. neyse hoca bu sene iyiden iyiye tutku üzerine kurdu takımı, ewing ve minard'da dönüşümlü oynayacak gibi ama hala gerçek bir 3 numaramız yok..

BJK4EVER dedi ki...

Hala yanlis transferler harcaniyor, bosa transfer yapiliyor. Bu takimdan bu sene olmayacagi asikar, hala bos oyuncu transfer ediyoruz. Ewing, Cemal Nalga, Minard, bunlar bize hicbir katki saglamayacak ama sonucta para verdigimiz oyuncular ve seneye kadromuzda olmayacak. Madem gelecekten bahsediyor Erman Kunter keske Jerrels ve Christopher'in gitmesine izin verip (para kazanirdik) Kartal, Mehmet Ali gibi oyunculara daha fazla sans verseydi. Veya yerlilere daha fazla sans verip gelecek sene icin simdiden yerli secmelerine baslasaydi. Iyi bir takimda elimizdeki yabancilardan (belki Vidmar haric) hicbiri yer bulmaz, bu acikca gorunun birsey. Niye hala vasat yabancilarda israr edip paramizi carcur ediyoruz anlam veremiyorum.

Erman Kunter demiş işte aga , transfer de Beşiktaş kulübünün kasasından çıkan miktar 1 milyon dolar.

Arroyo ve Hawkins'den gelen bonservisler var.Bir de kalde'den gelen 1 milyon tl var o da sezon ortasında geldi zaten , hatta Arroyo'dan gelmesi gereken para hala gelmemiş olabilir.

Bütçe ortada . Bu paraya 1 tane yıldız alıp sahaya 1 yıldız + 4 gençle mi çıkarsın yoksa tanesi 200-300 bin dolardan 3-4 yabancı mı alırsın ?

Herkes Dorsey diyor da Dorsey seneye Fener'de oynayacak aga . Bu tamamiyle hülle transfer zira Oly'den başka Euroleague takımında oynayamaz durumu var bu sene için.

BJK4EVER dedi ki...

1 milyon dolara tavuk mu aliyorsun. 8 yabanci aldik, 200.000 dolar olsa bile (ki degil) 1.6 milyon dolar yapiyor. Yerliler herhalde karin tokluguna oynuyor?

Erman Kunter kendi basarisizligini ortmek icin elbette oyle konusacak.

Yoneticiler de ona bakarsan 3.7 milyon dolar maliyet var demisti.

http://www.bjkbasket.org/index.php?option=com_k2&view=item&id=1073:mesut-urgancilardan-a%C3%A7iklamalar&Itemid=176

Hangisi daha inandirici yorum senin.

Unknown dedi ki...

@ BJK4EVER
Övünç arkadaşımız, sponsor geliri+Hawkins ve Arroyo'dan gelen transfer paraları çıkartılınca Beşiktaş'ın kasasından 1 milyon dolar çıkmış demiş, toplamda 1 milyon dolar harcandığını kastetmemiş anladığım kadarıyla.

YSY dedi ki...

Cenk el bombasıdır arkadaşlar. Birçok kez şans verildi fakat değerlendiremedi. Şimdi geri dönüp bakarsak sene başında taraftar dahil herkes yeni bir kaleci konusunda hem fikirdi. O noktada yönetim tuttu mcgregor'u getirdi. O da tutmadı ve bence cenk'i yine kaleye koymayı risk olarak görüyorum. Yani cenk'e güvenipte kimse kaleci transferi yapmadan sezona girmez bence. O yüzden adam akıllı bir yerli kaleci ile anlaşsınlar hem bu iş bitsin hemde yabacı kontenjanı açalım.

buzkan dedi ki...

2012 gs muslera
2011 fb volkan
2010 bursa ivankov
2009 bjk rüştü
2008 gs orkun-aykut
2007 fb volkan sedar rüştü
2006 gs mondragon
2005 fb volkan rüştü
2004 fb volkan rüştü
2003 bjk cordoba

şampiyonluğu bazen nüanslar belirler, iyi bir kaleci şampiyonluk için asla bir nüans değildir. iyi bir kaleceiniz yoksa şampiyon olamazsınız; on yılda bir sadece bir kez bu kurala ihanet etmiş ligimiz oda aykut-orkun ikilisiyle büyük bir ihanet olmuş.

fevziyi hatırlayanlar bilir güven veren çok iyi bir kaleciydi meşhur ıskaya kadar. meşhur ıskası olmasa o travmaları yaşamasa bence hala beşiktaşın kalecisiydi. mrmiç , cordoba ve rüştü dışında (belki biraz runje) güven veren kalecisi hiç olmadı beşiktaşın. mrmic in şanssızlığı fatih terim gs sine denk gelmesiydi heralde bir tek o şampiyonluk göremedi. rüştü eski rüştü değildi belki ama yinede yeterliydi. cordoba bambaşkaydı olmayacak hataların ve olmayacak kurtarışların adamıydı. onun oynaması artı bir defans ve artı bir oyun kurucuydu. golü tam yedik dediğiniz anda topun başında biterdi. rüştünün abartı kurtarışları fbdeki dönemine denk gelse de zaman zaman bizde gördük bu yeteneğini. kabul etmek lazım ki rüştü ve cordoba ile kıyası komik olsada cenkin de benzer kurtarışları var, cenkin benzer hatalarıda var bu isimlere ama cenkin bu isimlerin yaptığı hatalara benzemeyen hataları var. cenk kaledeyse ve ceza sahası dışından bir şut geldiyse bizim için tehlike çanları çok şiddetlidir. çünkü böyle bir pozisyonda cenk topu tutamaz. ya cepheye doğru sektirir veya direkt içeriye alır. bu senaryoya defalarca şahit olduk. cenki kaleye almak demek şampiyonluktan vazgeçmek demektir. geleceğe yatırım mıdır, bu sorunun cevabı muğlak. mcgregorla da şampiyonluk çok uzak. abartı kurtarışları yoktur abartı hataları da. ama geleceğe yatırımdı.(takım içinde açıkça hedef haline gelmeyene kadar). 30 yaş üstü bir adam nasıl bir geleceğe yatırım?
genç bir takımın kalesini her maç sapıkça goller yiyen birine emanet ederek o takımın motivasyonunu sağlayamazsınız.azda olsa güven veren bir kaleci şarttır. mcgregor nadiren bizi şaşırtır, tuttuğu toplar ve yediği gollerle.

volkan kötü bir dönemi fbde volkanın üst üste hatalı gol yediği maçlar çok, üst üste mükemmel oynadığıda. cenkin vasat dahi olsa üst üste gelen kötü maçsız performansı yok. bugün muhtemelen cenk oynayacak ve muhtemelen hata yapacak, haftaya oynarsa tekrar edecek cenkin hataları. bunu söylemenin kehanet olmaması kötü olan.
sonuç olarak gözümde bu sezon bitti. seneye yerli kaleci alalımda yabancı kontenjanı bla bla dersek seneye de aynı şey olacak.çünkü volkan ve onur dışında yerli kaleci yok. (belki hakan arıkan, tolga ve sinan ama bunlarında performansı herkes için muamma). 3 yabancı hakkımız olsa dahi bunlardan biri kaleci olmalı bu şartlarda.

Deniz dedi ki...

Cenk kadroda değil diye okudum gazetede.

BJK4EVER dedi ki...

Mc gregor yine siciyordu zor kurtardik....

madgoat dedi ki...

İzlediğim şey futbol olamaz olmamalı..

BJK4EVER dedi ki...

Ikinci dakikadaki kizi gostermeseler izlenecek birsey olmayacakti hic ilk yari boyunca.

Ekrem Ph.D. dedi ki...

McGregora sallayanlar su maci iyi izlesin.

cakmaktas dedi ki...

abi bana artik kimse fedadir, genclesmedir fln demesin.mehmet akgun ve mehmet akyuz, hasan turk ve sinan kurumustan daha mi yetenekl. niang o golu atamiyorsa biz niye ona yarim yillik 500 bin euro veriyoruz.sinan kacirsin o golu.yok yani adamdaki vizyon giray bulak,guvenc kurtar kadar bile degil.nasil bu kadar sene 1.ligde takim yonetmis anlamiyorum. gerci soyle bakmak lazim hikmet karaman gibi bir adam bile arada ligde tepeye oynayan guzel top yapabilen takimlar olusturabilmisti ama samet tam bir boluspor kafasi yani,ne eksik ne fazla.

Pheaglix dedi ki...

(mcgregor yaktı takımı)

cakmaktas dedi ki...

@BJK4EVER "Ikinci dakikadaki kizi gostermeseler izlenecek birsey olmayacakti hic ilk yari boyunca." hocam senin yorumlari genelde baya fevri buluyorum ama bu yorumuna hak vermemek elde degil, nasil kotu bir macti ya..haftaya takima tek eklencek parca necip olacak, buyuk olasilkla samet necipi toramanin yerine alip toramani da stopere cekip ersani yanina alir. fenerde bize cakar 2 tane gider evine

Yine verdik o beraberlik şansını .

En azından psikolojik olarak belki bir eşik atlanmış olur.

BJK4EVER dedi ki...

Bence McGregor'i iyi bulanlar onceki 20 maci seyretsinler. McGregor 2. kez maci kurtardi. Ama hepimiz biliyoruz ki McGregor'in ilk yaridaki hatasini Cenk yapsa (gol olsa) ve ikinci yaridaki kurtarislari yapsa yine Cenk icin kurtarislar fark etmez yine hata yapip yakti takimi denir. McGregor'in bu mac icin hakkini vermek lazim ikinci yari (bu sezon 3. defa) takimi ipten aldi diyebiliriz ama yine de ilk yaridaki bariz hatasi gol olsa bu adama laf soylenilmeyecekti, ama ayni kisiler hatayi Cenk yapsa guvenilmez kaleci yabanci sart diyecekti.

Yine takimi begenmedim pek. Donem donem iyi oynadik, daha az pozisyon verdik ama hala tam olarak guven vermiyoruz, rahat degiliz. Yine macin son dakikalarinda 2-3 kez tehlikeli geldi rakip (Calimbay'in 2 degisikligi sayesinde) ve 1 top ters dusse bu mac da 1-1 biterdi. Ben Aybaba'nin 2 degisiklige aninda cevap vermesini beklerdim, ancak o cevap vermedi. Bu sefer atlatmis olduk ama skor taraftarligi yapmamak lazim, hala dogru isler yapilmiyor.

Pheaglix dedi ki...

@BJK4EVER

"yabancı şart" denince kulağa bizim bi baltaya sap olamayan yerli teknik direktörlerin "hep yabancılara şans veriyolar yeaaa" sığlığına benziyor olay. kalede iyi bi yerli kaleci olsa keşke, rahat rahat sivok - escude ikilisini izlerdik. ama kaleye alabileceğimiz "iyi" denebilecek 3 yerli oyuncu var, hadi tolga'yı da ekleyelim 4 olsun. bunlardan volkan'a yeterli parayı döksek de gelmez, onur'a paramız yetmez, tolga'yı alabilmek için tahmini transfer bütçemizin tamamını vermemiz gerekebilir. içlerinden sadece sinan'ı alabiliriz, onun hakkında da pek güven vermeyen 2-3 milli maç hariç doğru dürüst bi veri yok elimizde (belçika liginin pek izlenmediğini varsayıyorum). doğru dürüst yerli alternatif olmayınca yabancı kaçınılmaz oluyor, yani olay "adımız cenkinho olsa ilk 11 başlardık" sığlığında değil.

ayrıca mcgregor'un ilk yarıdaki hatalı çıkışından sonra "mcgregor yine sıçıyordu zor kutardık" dedin. yine lafına epey takıldım. mcgregor'un verdiği tek bir maç gösteremezsin, ama ben sana senk'in verdiği yığınla maç gösteririm 67 maçlık (wiki) beşiktaş kariyerinde.

Pheaglix dedi ki...

senk değil tahmin edileceği gibi cenk olucak. hep bu yabancı hayranlığı işte:)

BJK4EVER dedi ki...

Antep macini verdi iste. Ayrica aldigi mac yok denecek kadar az. Cenk ortalama bir kaleciye gore fazla bariz hata yapiyor ama ortalama bir kalecinin cikaramayacagi toplari da cikartiyor ve takimina mac kazandiriyor. Cenke eksiklerini giderme ve kendini gelistirme sansini versek su an cok iyi durumda olurdu.

Unknown dedi ki...

öncelikle tolga konusunu bilmeyenler için söyleyeyim, tolganın annesinin ciddi bir rahatsızlığı var, sanırım kanser tedavisi görüyordu, geçtiğimiz yıl özellikle şampiyonlar liginde Trabzon mücadele ederken ciddi teklifler almış ancak annesine olan bağlılığı nedeniyle ayrılmamıştı. fazlasıyla duygusal, içine kapanık bir ruh hali olduğunu çok kişiden duydum, ki zaten içinde bulunduğu ruh halinin de performansına olan etkisini zaman içerisinde gördük. uzun lafın kısası tolgayı da alamayız. ayrıca tekrar söylüyorum gerek yetenek gerekse de psikolojik açıdan cenk gibi savruk yapısıyla her an hata yapmaya müsait bir kalecidir.

neyse bugün ilk yarı hiçbirşey oynamadık, ikinci yarı da kırmızıya kadar sahada yoktuk adeta.. ne olduysa o kırmızıyla birlikte sivasa rehavet çökmesiyle oldu :)

haftaya velinin sakat olmasından dolayı muhtemelen veli de oynamayacak, dolayısıyla toraman yine ortada oynar ama bu maçtan çok farklı oynayabileceğimizi sanmıyorum.. haftaya lige havluyu atarız.. (totem yapıyorum!)

Pheaglix dedi ki...

antep maçını mı verdi? peki (ki bence savunmanın hatası sonucu yenen bi gol). cenk olsa maçın başında cenk tosun'un şutunun gol olmayacağının garantisini verebilir misin?

cenk 67 maça çıkmış yahu. 67 maç! ki öyle heften püften kupa maçları değil çoğunluğu. her türden maç var bunların arasında. ciddi anlamda zorlu avrupa maçları (özellikle o muhteşem golü yediği madrid maçı da var), derbi maçlar, sıradan lig maçları, saçma takımlarla oynanan kupa maçları (boluspor'a full kadro yenildiğimiz maç da var mesela)

bence cenk'e tolga'ya olduğu gibi sihirli bi değnek dokunmadıkça (adam gibi bi antrenör ve kendini geliştirme isteği olabilir bu değnek) cenk'ten adam olmaz. cenk'in sahip olduğu reflekslere sahip çok az kaleci var dünyada, ama maalesef durum bu.

Unknown dedi ki...

Eğer cenke bu kadar şans verilseydi eminim mcgregordan daha iyi bi performans ortaya koyardı. Mcgregor tecrübeli diye alındı ama ben bi tecrübesini göremedim henüz. Kalemize adam akıllı gelen her top gol oldu. Antep maçındaki ıslıklar işe yaramış heralde ki dün bambaşka bi mcgregor gördüm inşallah derbide harikalar yaratırda kötü izlenimi siler.

BJK4EVER dedi ki...

Cenk'in sutu ustune gelen bir toptu zaten, ona kurtaris diyorsak isimiz var. Antep macinda elbette kalecinin hatasiydi, cikista timing hatasi yapti ve asirtma golu yedi. Ya zamaninda cikip alacaksin topu ya da kalenden kalip kaleyi bosaltmayacaksin. O golu Cenk yemis olsaydi yine yerin dibine sokulurdu, McGregor ne yaparsa yapsin hata degil algisi yaratiliyor nedense. Kaleye gelen toplarin gol olma orani en yuksek 2. kaleci ligimizde, hala adami iyi kaleci diye gosterenler var arkadas, inanilir gibi degil.

Pheaglix dedi ki...

mcgregor "iyi kaleci" değil, "cenk'ten iyi kaleci".

aradaki farkı ayırt etmek çok zor olmasa gerek. tekrar baktım da evet timing hatası varmış, ama hala o maçı kaleci verdi demem. niang - muhammed değişikliği ve takımın genel olarak saçmalaması çok daha önde benim gözümde. ha bu arada cenk'in şutu kurtarış tabi ki. daha kolaylarını tutamayanlar da var (2011 ali sami yen'deki gs derbisi, kewell'ın kafa vuruşu - diğer adıyla cenk'in "unutan iyileşir" maçı)

yahu bu adam daha ne kadar pişecek? 67 maçı var beşiktaş formasıyla. bu saatten sonra cenk'in yapması gereken doğru dürüst çalışıp formayı aldıktan sonra - ki sakatlıktan dönünce en az 1 maç mutlaka 11 başlar gibi duruyor - abuk subuk goller yemeyip formayı bırakmamak. öyle şans verip pişirmelik dönemi çoktan geçti cenk'in

Deniz dedi ki...

Tüpçü ibra edilmedi. Demek ki ibra bir Beşiktaş geleneği değilmiş.

theotheo dedi ki...

ya pardon ben erman kuntere bişi sorucaktım. hani türkiyede basketbol durarak oynanıyodu falan, hani bunları değiştiricekti bilmemne. kimse de sormuyo yahu bu herifi niye 1 milyon dolar bütçeli takımdan postaladılar diye aq. ne güdümlü milletiz ya.

Hep savunuyorum Kunter'i ama Beşiktaş'ın artık yukarıdaki 5'liye olan mesafesi bugün netleşti.

Tamam fark var ama bu kadar da fark yok be hocam ...

Unknown dedi ki...

bence bu kadar fark var ama sorun hocada değil, hocanın oyuncu tercihlerinde.. tamam eyvallah ucuz oyuncular seçtik ama ülkemizde bizim bütçemizin çok altında olan takımların bile yabancı oyuncu tercihleri daha mantıklı, daha doğru.. falker, christopher ve ewing kesinlikle bu takımın oyuncusu değil. markota iyi bir bench oyuncusu, vidmarın üstüne kurulan takımda ancak bu kadr oynardı zaten.. daha çok para harcamaya gerek olmadan bundan daha iyi bir takım kurulabilirdi veya buna mukabil bir takım daha küçük bütçelerle yaratılabilirdi, olmadı, canları sağ olsun. bu sezon bizim için bitti gibi bir şey zaten, bundan sonra gerek ligde gerekse de playofflarda oynayacağımız maçlar formaliteden öteye geçmez..

Basar dedi ki...

Kale için McGregor ve Cenk seçeneği varsa kalede McGregor oynar.

Yeterli mi? Muhteşem bir kaleci değil ama Cenk'in ne yapacağı malesef belli değil.

Seneye Trabzon'dan Onur'u veya Belçika'dan Sinan'ı getirip McGregor'a yol verilirse kimse arkasından ağlamaz. Ama mevcut şartlar içerisinde bu sezon için en iyi alternatif.

WiLdHoney dedi ki...

Arkadaşlar merhaba,
Bilemiyorum burası doğru yermi değilmi ama, biletix'ten bilet alamadığım için ve hafta sonu istanbul'da olacağım için 2 adet bilet arıyorum fener maçına, biletini satmak isteyecekler yada gitmeyi düşünmeyenler varsa eğer, benimle isancak@gmail.com adresinden iletişime geçerlerse çok çok sevinirim. uzak yoldan geliyor olacağım ve çok istiyorum gitmeyi.
şimdiden teşekkürler,

mehmetozy dedi ki...

arkadaş sivas maçı,kongre fener maçı.
bi allahın kulu zahmet edip post açmayacak mı

twitter aga nice blogerları yedi . Buradan da yiyor doğal olarak.

YSY dedi ki...

Twitter ne kadar burası kadar olabilirki. Post açılmazsa yazan olmaz tabi.

Yorum Gönder

Ara