.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

1 Haziran 2012 Cuma

David Hawkins ve Beşiktaş

Kendisinin oyununa doymak mümkün değil. Bir yandan, seri 4-0 bitsin de şampiyon olalım istiyoruz, diğer yandan Hawkins ve onun kaptanlığını yaptığı Beşiktaş hep oynasın, onları hayranlıkla izleyelim...

Peki Hawkins'i diğerlerinden ayıran unsurlar ne? Elbette Hawkins'in iyi oyunu başlı başına bir olaydır. Lakin, Hawkins'in oynayış biçimi üzerine de iki çift kelam etmezsek, salt "başarı" yavan kalır. Belki Beşiktaş'ın başarısını da bir ölçüde ıskalamış oluruz.


Hawkins ligin en iyi şutörü değil. En yetenekli oyuncusu değil. Belki en zeki oyuncusu da değil. Tamam, fiziksel olarak diğerlerinden ayrılıyor ama ne fizikli oyuncular gördük bugüne kadar... Oysa her maç, her saniye Hawkins rakiplerini yerle bir ediyor.

Türk basının ve Türk spor kamuoyunun her konuda bir bakış açısı var. Ben şimdi o bakış açısıyla baktığımda, ister istemez "Mavi ekran" veriyorum. Hawkins'in becerilerini Türk spor algısıyla eşleştiremiyorum. Adam çok yetenekli değil netice itibariyle. Türkiye'de çok yetenekli değilsen, yaşatmazlar seni. Futbol takımına sağ bek alırken bile, temel parametreyi "yetenek" alırlar burada. Takımda bir "10" numara yoksa, Türkiye için bu bir eksikliktir.

Hawkins'e bakıyorsun, tribünle pek içli dışlı olmayan bir karakteri var. Zorlasan bile, Pops Mensah Bonsu gibi taraftarın sevgilisi olmaz... Carlos Arroyo'nun maç içinde yaptığı hareketlerden düzinelerce video yapabilirsin, Hawkins'in o yönü de yoktur.

Peki nasıl oluyor da, David Hawkins parkeye adımını atar atmaz, parkenin atmosferi bu kadar değişebiliyor?

Sebebi bence şu; David Hawkins öncelikle muhteşem bir sporcu. Öğrendiğim kadarıyla, geçmişte çok ağır diz sakatlıkları geçirmiş. Normalde, bir sezonda bu kadar maç yapması da kendi açısından tercih edilmemesi gereken bir durummuş. Yani David Hawkins, bizden aldığı parayı alıp, daha mütevazi, kendisini daha az yoracak, daha az yıpratacak, fikstürü daha yumuşak kulüpleri tercih edebilirmiş. Lakin o, burayı seçmiş. Yani mücadeleyi. Kendi kendine bir karakter mücadelesi...

Zaten o tip sakatlıklardan geri dönmek için iyi sporcu olmanız gerekiyor. Yoksa, "sakatlandım, ben ne yapayım" dersiniz. Kimse de neden sakatlandın demez. Lakin Hawkins gibi küllerinizden doğmayı başarırsanız, adınızı tarihe yazarsınız.

İşte, o spor ruhu yüzünden, bir makina intizamında "takımı" için nerede olması gerekiyorsa orada oluyor. Takımın skora mı ihtiyacı var; onu zorluyor. Takım ribaundlarda mı zayıf; hemen orada. Savunma mı lazım; kendini paralarcasına...

Beşiktaş'ın galibiyetle-mağlubiyet arasındaki çizgisinde, belki en temel nokta kendisi olmasına rağmen, "Hawkins maçı tek başına aldı" diyemiyorsunuz. Çünkü onun yöntemi tek başına maç almak değil. Hawkins'le birlikte Erceg de büyüyor, Serhat Çetin de büyüyor. Çünkü bu adam farkında, yapılacak bireysel istatistiğin, maç kaybedildikten sonra bir önemi yok. Göze hoş görünenle, görünmeyenin temelde birbirinden farksız olduğunun en canlı kanıtı; David Hawkins.

Beşiktaş basketbol takımı övgüsünde kolaya kaçılan bir yorum var; "Bu takım yürek yemiş..." Yürek nerede yenir, neden herkes yemez ben bilemem. Quaresma'ya yürek yedirsek, farklı mı oynar o da ayrı mesele. Benim bildiğim, bu işin yürekle birlikte, akılla yürüdüğüdür.

İşte o akıl, Anadolu Efes'in 3'e 1 hücumunda doğru yerde, doğru zamanda bulunup, sadece ellerini kaldırıp Savanovic gibi bir oyuncuya atış bile kaçırtabilir. İşte o konsantrasyon, o mücadele gücü; Efes'in son çeyrekte neredeyse her hücumunun akışını bozmaya yetebilir.

Yoksa Marceilus Kemp gibi ne yetenekli oyuncular biliriz, "yeteneğine hürmeten"  Hawkins'in 40 dakikasından "2" dakika çalabilen...

Ne 2.17'lik pivotlar biliriz, topu ellerine aldıklarında 1.65'e inerler...

David Hawkins ağır diz sakatlıklarına rağmen geri dönmeyi başardı. Pops Mensah Bonsu'nun geçirdiği sakatlıklardan sonra "Bir daha basketbol oynayamaz" dendiğini biliyor musunuz? Yıllardır Türkiye liginde oynayıp hiç bir zaman gerçekten saygı duyulmamış bir Erwin Dudley gerçeği de önümüzde durmakta. Kendisinden çok daha fazla para kazanıp, Türk basketboluna çöreklenmiş onca basketbolcu karşısında Serhat Çetin'in verdiği kariyer mücadelesine ne demeli?

Bunları konuşmadan bu başarıyı konuşamayız.

Beşiktaş basketbol takımı bu sene bir çok kabulü ve geleneği yerle bir etmiştir. Beşiktaş taraftarının yüzünü tekrar basketbola dönmesine sebep olmuştur. "Takım" olmanın ne demek olduğunu, hem kendi taraftarına, hem de tüm spor kamuoyuna tekrar ortaya koymuştur.

Bireyselliğin bu kadar kutsandığı günümüzde, "Açın sol kanadı Quaresma" geliyor nidaları içerisinde, ışık gibi doğmuştur. Bireyselliğin, salt yeteneğin, Marceilus Kemp örneğinde olduğu gibi, nasıl da "takım" dışı kaldığını gözler önüne sermiştir. Başarıya ulaşmanın tek yolunun "harcamak" olarak dayatıldığı şu dönemde, tokatlaya tokatlaya bugünlere kadar gelmiştir.

Beşiktaş'a bütçe bakımından en yakın takım; Galatasaray Medikal Park.

Biliyor musunuz, Galatasaray'ın bu seneki bütçesi bile, Beşiktaş'ın 2 katıydı. Hani başarının tek yolu harcamaktı?

Al sana; paralı başkan!
Al sana; yetenek!
Al sana; bireysellik!
Al sana; şov!
Al sana; 300 kişiye oynayan Allen İverson, Deron Williams!

ve son olarak;

Al sana; Beşiktaş basketbol takımı...

Tarih bu senenin şampiyonunu kim olarak yazar bilemem,

Ama ben bu yazıyı yazdım ya,

Bu bana yeter!

15 Yorum:

Pamukk dedi ki...

kemp'e kıymışsın :/

Ahmet Canseven dedi ki...

Kemp'i harcamışlar Matmazel

Ahmet Canseven dedi ki...

Takım düştü dediğin her anda defalarca ayağa kalkıyor. Umarım olmaz ama bi sakatlık olsa, Carlos sakatlansa bu sefer Kartal çıkacak sahneye, Mehmet Yağmur, Hawkins oyun kuracak. Kemp'i kullanacağız yeniden. belki Kemp yıldızlaşacak. Bu takım bu sene onlara sonuna kadar inanmamızı sağladın. En güzel şey de bu. İnanmak.

Maxim Tsigalko dedi ki...

Ergin Ataman'ı çok sevmediği biliyorum, ben de çok sevmem aslında ama bir paragrafı hak ediyor bu yazıda. Bu oyunculardan bu şekilde verim alabilmek kolay bir şey değil. Bu oyuncuların hepsi kariyerlerinin en iyi senesini geçiriyor burada. Bunun tesadüf olduğunu sanmıyorum. Şuanda hiç verim alamadığımız Kemp sene başında sakatlanana kadar takım en skoreriydi ve çok yüksek yüzdeyle oynuyordu. Ondan da verim alabilmişti yani Ergin Ataman.

Hawkins'e gelirsek sen zaten söylenecek her şeyi söylemişsin. Bana sahada gördüğümde bu kadar güven veren bir oyuncu hiç hatırlamıyorum. Kaptan olmak bu kadar yakışabilir bir insana.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

ergin ataman'ın yaptıklarını başka bir yazıda değerlendiririz. ben saha içinden, yani oyunun aslından bahsettim bu yazıda. ama haklısın netcede

Mayor dedi ki...

Yanilmiyorsam Savanovic'e turnikeyi kacirtan Ersin Dagliydi ki kendisi hakkinda da ayri bir yazi yazilabilir mutevazilik icinde yaptigi double doublelara istinaden.

Adsız dedi ki...

Beyefendi takımın para sıkıntısı yaşayıp can çekiştiği günde de görmek isteriz sizleri.

İyi gün dostu maskenizi takmışsınız hemen !

Sene başında 200 küsür kombine satan takımdık. Ne olduda birden basket sevdalısı oldun uzun uzadıya yazılar yazmaya başladın.

Bari susda sükut altındır diyelim.

Valla Ömer Üründül'ün değişik bir versiyonu olma yolu bu yakında başka iddialı branşıda yorumlarsın sen !

son günlerin güzel hareketi FEDA yerine sana güzel bir tişört yapmalı önüne de ne yazalım biliyormusun ?

NEMA

Adsız dedi ki...

Güzel yazı olmuş. Böyle yazılarınızın artmasını, blogun eski günlerine dönmesini çok istiyorum..

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar dürüst olmak gerekirse yabancıları tutmamız pek mümkün görünmüyo...Bu seneki performanslarıyla fiyatlarını 2 ye 3 e katlayacaklardır. Bu bütçeyle karşılamak imkansız. Umarım yönetim tüm fedakarlıkları yapar...

Mayor dedi ki...

Kemp'e kiyilir abi, hemde cok rahat kiyilir. Eline aldigi her topu dusuncesizce potaya sallayan adama kiyilir. Quaresma kilikli.

Adsız dedi ki...

Cenabetliğinizi basketbola da bulaştırdınız tebrik ederim.

Adsız dedi ki...

ergin hoca'nın ilk hatası. 3-0 olmaması için efes'in agresif oynayacağı belliydi. bunun için hızlı top çevirip sürekli pota altına, mümkün olduğunda ani pasla oynayacaktık. hele ki şut oranı bu kadar düşükken.

sağlık olsun. bu sonuç efes'i havaya sokmaz. ama bizi uyandırır. bench'imiz eksik olduğu halde bile 2 takımın potansiyeli arasında dağlar kadar fark var.

Adsız dedi ki...

bu resim bama çok şeyi anlatıyor. 8 senedir böyle bir tablo asla olmadı. teşekkürler fikret başkan.

http://www.bjk.com.tr/images/news/manset_551.jpg

CDiS dedi ki...

kaybedilen maç, serinin 2-1 olması çok önemli değil. bence sadece seri uzadı. özellikle kerem gönlüm 'ün çok iyi oyunu, belirleyici rol oynadı.
çünkü bu takımda, son saniyede bile olsa yenilgiyi kabul etmeyen bir yapı var. dikkat ederseniz, son 2 saniyede bile 2 defa oyun bize döndü ancak şutlar girmeyince yenildik. aynı iştahla oynarsak, bu seriyi 4-1, en kötü 4-2 kazanırız. ancak detay serinin 2-2 'ye gelmemesi. eğer 2-2 'ye gelirse, moral avantajı efes'e geçer ve işler değişir.
ancak ne olursa olsun, bu takım alkışı hakediyor. kazansa da kaybetse de..

Adsız dedi ki...

Maalesef Fenerbahçe'ye gitti,Pianigiani'nin yanına. Hayırlısı olsun onun için,yaptığı herşey için sonsuz teşekkürler. Başka hiçbir yabancı oyuncu takımı böylesine sahiplenip böyle kaptanlık yapamazdı. Gitmesine hiç kızmıyorum,kızamıyorum (her ne kadar Fenerbahçe'ye gitmiş olsada) çünkü piyasası olan bir oyuncu,bu kadar kaosun,hiçbirşeyin belli olmadığı bir ortamda durmak istemez. Doğal olarak senelik 20 milyon euroluk sponsoru olan,koçu Pianigiani olan (bunu kesinlikle Erman Kunter'i kötülemek için söylemiyorum,Hawkins ve Pianigiani önceden de çalıştığı için söyledim,örnek verdim.),salonunu yeni yapmış olan ve kendisine önceki klübünden 2 kat para vermiş olana gidecekti. Bu bizim yönetimin işbilmezliği,acemiliği,hatası...
Tekrardan verdiği bütün emekler için teşekkürler kaptan,aldığı para son kuruşuna kadar helal olsun,umarım bundan sonrada başarılı olur.

Bu arada bundan birkaç gün önce Arroyo postunda basket takımıyla ilgili düşüncelerimi şöyle dile getirmiştim:
'Göz göre göre dağılmak üzere olmak o kadar can sıkıcı ki... Hadi Erceg'in CSKA'ya gitmesine birşey diyemem,kim olsa CSKA'ya evet der,sonuçta halihazırda en gözde ve görece olarak en iyi takım. Yıllık da 2 milyon diyolar. Kim olsa gider yani. Ama Bonsu olsun,Arroyo olsun,kaptan Hawkins olsun bunların gitmesi çok can sıkıcı olur çok. Gerçi ben Bonsu'nun Erman Kunter'den dolayı ayrılacağını düşünmüyorum. Biraz bi bakındım da Erman Kunter'le Fransa'dan tanışıklığı ve iyi bir ilişkisi varmış Bonsu'nun. Ama şu da bir gerçek,Hawkins'in ve Ersin Dağlı'nın peşini Ergin Ataman kesinlikle bırakmayacaktır adım gibi eminim. Hatırlıyorum da geçen sefer bizden Efes'e geçtiğinde o uzun saçlı malzemeci abi dışında takımda kim var kim yok Efes'e taşımıştı ve dağılmıştık. Umarım bu sefer dağılmayız,gerçekten bu sene Euroleage'de oynayacak bu basketbol takımına çok ihtiyacımız var.

Dış transfer konusunda ise ben pekte endişeli değilim açıkçası. Yeterki sponsor bulunsun,iyi bir sponsor bulunmasa bile yönetim elini taşın altına koyup basketbol takımına yatırım yapsın. Sonuçta bu takıma 11-12 milyon dolarlık bir yatırım sağlam bir kadro için yeterli gibi gözüküyor -ki bahsettiğimiz meblağ quaresma,simao,almeida,holosko'nun aldıkları maaşlar kadar. Yolla gitsin gereksizleri,baskete akıt o parayı.

Bu sene NBA'de çok sağlam bi Free Agent dönemi var,ordan araştırabilinirse çok ekmek çıkacağının kanaatindeyim. (Unutmayalım Arroyo free agent'ken alındı.) Ayrıca Fransa'da ciddi anlamda bir Erman Kunter gerçeği var. Oradaki oyunculara ve piyasaya çok hakim. Bize hertürlü yararlı olacak ve maliyeti uçuk olmayan oyuncular getirecektir inancındayım. Yeterki yönetim basketbol takımına önem versin,tek gündemleri Ekrem Dağ,Olcay Şahan,Milangaz,TT Arena vs. olmasın...'

Üzerinden çok değil,en fazla 10 gün geçti ama düşüncelerim maalesef mecburi olarak o kadar ama o kadar değişti ki. Erceg CSKA'ya gitti,Arroyo NBA yada Galatasaraya gidecek,kaptan Hawkins Fener'le imzaladı,Bonsu'da GS diyorlar,Dudley'de GS diyorlar. Takım bildiğimiz dağıldı yani. Ve bu sürede sponsor bulmak adına,yada hadi gerçekten sponsor bulamadın umudu kestin diyelim takıma kendi elinden kaynak yaratmak adına hiç ama hiç birşey yapmadı yönetim, ve maalesef bu duruma geldik. Transfer konusunda umutluyum demişim yukarıda gösterdiğim yazımda. Maalesef o da kalmadı ki. Bütün iyi türkleri aldılar. En basitinden Birkan Batuk 100 bin dolara Efes'e gitti. Biz veremezmiydik 100 bin dolar ? Alamazmıydık Birkan'ı ? O parayı Mehmet Akgün'e vereceğimize... Neyse,ben basketbol takımı konusunda ümidimi iyiden iyiye kaybettim. Zaten Euroleage'de öyle bi gruba düştük ki bi sikmedikleri kaldı. Büyük ihtimalle bu durumda sıfır çekeriz. En çok ama en çok üzüldüğümde Erman Hoca'ya mahcup olacağımız. Adam Cholet ile sözleşme yenileyecekti ferah ferah. Burada ona boşa ümit vermiş yönetim. Sırf Beşiktaş'lı olduğu için,kıramadığı için geldi fakat ona da yazık olacak gibi maalesef.

Nedim

Yorum Gönder

Ara