.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

8 Şubat 2011 Salı

Gerçek Derbi: Yabancı Teknik Direktörlerimiz - Yerli Teknik Direktörlerimiz



Ike Shorunmu: 1999-2001 yılları arasında Beşiktaş'ta kalecilik yaptı. Nijerya'nın Heartland F.C takımında kaleci antrenörlüğü yapmaktadır... Beşiktaş'ta teknik direktörlük yapmış bir yabancı kaleci olmadığı için yabancı teknik direktörler kalesine geçirilmiştir.

Hans Peter Briegel: 1999-2000 yılları arasında Beşiktaş'ta teknik direktörlük yaptı.  Döneminin en iyi bek oyuncularından biriydi.

Ljubisa Spajic: 1962-1967 yılları arasında Beşiktaş'ta teknik direktörlük yaptı. 1954 Dünya Kupası'nda katılan Yugoslavya Milli takımının parçası idi.

Branko Stankovic: 1979'da teknik direktörlük yaptığı Kızılyıldız takımıyla UEFA kupası finali oynadı. 1984-1986 yılları arasında Beşiktaş'ta teknik direktörlük yaptı. Beşiktaş'a gelmeden önce ve ayrıldıktan sonra Fenerbahçe'yi çalıştırdı.

Nevio Scala: 2000-2001 yılları arasında Beşiktaş'ta teknik direktörlük yaptı. Dönemin başkanı Serdar Bilgili tarafından sağlık problemleri öne sürülerek görevine son verildi.

Vincent Del Bosque: 2004-2005 yılları arasında Beşiktaş'ta teknik direktörlük yaptı. Beşiktaş'tan ayrıldıktan sonra, Fenerbahçe'ye gelmek için görevinden ayrılan Luis Aragones'in yerine geçip İspanya Milli takımının Dünya Kupası şampiyonluğunda pay sahibi oldu..

Jean Tigana: 2005-2007 yılları arasında Beşiktaş'ta teknik direktörlük yaptı. 1984 Avrupa şampiyonu olan Fransa Milli takımının en önemli parçalarından biriydi. Michael Platini, Luis Fernandes, Alain Giresse ile "le Carre Magique" 'nin tamamlayıcısı oldu.

Bernd Schuster: Beşiktaş'ımızın sezon başında göreve gelen teknik direktörü. FC Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid gibi takımlarda forma giydi.1980 Avrupa futbol şampiyonasında Batı Almanya adına mücadele ederek şampiyonluk kazandı. Bu performansı, Gümüş Top ödülünü de beraberinde getirdi. Belki de şanssızlığı, takım arkadaşı Karl-Heinz Rumennige'nin gölgesinde kalmasıydı. Zira o yıl, gerisinde kalıp kaçırdığı Altın Top ödülü de takım arkadaşına gitmişti...

John Benjamin Toshack: 1997-1999 yılları arasında Beşiktaş'ta teknik direktörlük yaptı. 1970 yılında Bill Shankly tarafından Liverpool'a transfer edildi ve dönemin gözde oyuncusu Kevin Keegan'la birlikte hücum hattını oluşturdu. 1973-1976 yıllarında Uefa Kupası, 1977 yılında hem Avrupa kupası, hem de Avrupa Super Kupasını kaldırdı. Ada futbolunun en özel adamlarından biri olarak tarihe geçti.

Mircea Lucescu: 2002-2004 yılları arasında Beşiktaş'ta teknik direktörlük yaptı. Oyuncu olarak 7 defa Romanya ligi şampiyonluğu yaşadı. Beşiktaş'ın 100. yılındaki şampiyonluğuna katkısının yanı sıra, Galatasaray'la Türkiye Ligi şampiyonluğu, Avrupa Super kupası, Shaktar Donetsk takımıyla da 2008-2009 yılı Uefa Kupası şampiyonluklarına ulaştı.

Giuseppe Meazza: Beşiktaş'ta 1948-1949 yılları arasında teknik direktörlük yaptı. 1934-1938 yıllarında İtalya'nın kazanmış olduğu Dünya kupalarında, kupa tarihinin en özel performanslarını sergiledi. 1952-1953 yılları arasında İtalya Milli takımı ve 1955-1957 yılları arasında Inter kulübünün teknik direktörlüğünü yaptı. AC Milan ve Inter takımlarının ortak olarak kullandığı San Siro stadyumuna, Interliler tarafından ismi verildi. Ayrıca, Giuseppe Meazza Türkiye'de görev yapmış ilk yabancı teknik direktördür.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rasim Kara: 1996-1997 yılları arasında Beşiktaş'ta teknik direktörlük yaptı. 1975-1984 yılları arasında Beşiktaş'ın file bekçiliğini yapan Rasim Kara, Azerbaycan'da teknik direktörlük kariyerine devam etmektedir.

Fuat Yaman: 1979-1980 yılları arasında Beşiktaş'ta forma giydi, 1999 yılında ise bugün karşı karşıya oynadığı John Benjamin Toshack'ın sezon ortasında görevden alınmasıyla teknik direktörlük yaptı. Bugün Konyaspor'da teknik direktörlük yapmakta olan -yine takım arkadaşı- Ziya Doğan'dan önceki Konyaspor teknik direktörüdür.

Samet Aybaba: 1977-1988 yılları arasında Beşiktaş'ta futbolculuk yaptı. Kayseri Erciyesspor, Adanademirspor, Ankaragücü, Vanspor, Gençlerbirliği, Gaziantepspor, Trabzonspor, Ankaraspor, Çaykur Rizespor, Bursaspor gibi takımlarda teknik direktörlük yaptıysa da, Beşiktaş'ta teknik direktörlük yapma fırsatına erişemedi. Günümüzde Bucaspor teknik direktörlüğü yapmaktadır.

Kadir Akbuluk: Beşiktaş'ın unutulmaz savunma oyuncularıdan biridir. 89-90, 90-91, 91-92 şampiyonluklarının önemli figürlerinden biri oldu. Futbolu bıraktıktan sonra bir dönem spor yazarlığı ve menajerlik yaptı. İkamet ettiği Silivri ilçesinin takımı olan Silivrispor'u çalıştırmaktadır.

Rıza Çalımbay: 1980-1996 yılları arasında Beşiktaş'ta forma giydi ve efsanevi kaptanlardan biri olma onuruna erişti. 2002 yılında Denizlispor'un Lyon'u elemesiyle Avrupa çapında bir başarıya imza attı, 2005 yılında Beşiktaş'ın başına geçti."Rıza Efendi 2 Ekmek 1 Süt" pankartına "3-4 Kadıköy Hatırası" yanıtıyla unutulmazlar arasındaki yerini pekiştirdi. Bugün Sivasspor'da görev yapmaktadır.

Mehmet Özdilek. 1988-2001 yılları arasında Beşiktaş'ta futbolculuk yaptı. Oyun stili itibariyle dönemin ünlü Belçikalı oyuncusu Enzo Scifo'ya benzetilerek "Şifo" lakabı takıldı. 2005 yılında talihsiz İsviçre maçının talihsiz tekmesiyle kariyerini zedelediyse de, 2008 yılından bugüne başarıyla çalıştırdığı Antalyaspor'da eski saygın yerini geri aldı.

Ziya Doğan: 1978-1987 yılları arasında Beşiktaş'ta futbolculuk yaptı. Yıllardır şampiyon olamamış Beşiktaş'ın 1982 şampiyonluğunda, ligin son maçı olan Eskişehirspor deplasmanında attığı 2 golle şampiyonluğu getirmesi, onu unutulmazlar arasına sokmaya yetti. Adanspor, İstanbulspor, Konyaspor, Malatyaspor, Trabzonspor, Diyarbakırspor'u çalıştırdı. Bugün Konyaspor teknik direktörlüğünü yapmaktadır.

Mustafa Denizli: Beşiktaş'ta futbolculuk yapma şansına erişemedi. Tarihte Beşiktaş / Fenerbahçe / Galatasaray'ı şampiyon yapan tek teknik direktördür. 2008-2009 sezonunda ilk devreyi 6. sırada bitiren Beşiktaş'ı şampiyon yaparak efsaneler arasında girdi.

Feyyaz Uçar: 1982-1994 yılları arasında Beşiktaş'ta futbolculuk yaptı. Kariyerinde 4 lig, 4 Cumhurbaşkanlığı kupası ve 1 Başbakanlık kupası bulunan Kibar Feyzo, Metin-Ali-Feyyaz üçlemesinden teknik direktörlük kanadına kaymış tek kişidir. 2002-2004 yılları arasında Beşiktaş'ta yardımcı antrenörlük yaptıktan sonra, Karşıyaka, Malatyaspor, Mardinspor, Altay gibi takımlarda teknik direktörlük yaptı.

Ertuğrul Sağlam: Dönemin transfer rekorunu kırarak 1994 yılında Beşiktaş'a transfer oldu. 2000 yılına kadar Beşiktaş'ta futbolculuk yaptı. Kariyerinin son döneminde, dönemin Beşiktaş teknik direktörü John Benjamin Toshack tarafından sağ bek mevkiinde görevlendirilmesi büyük tartışma yarattı. Samsunspor ve Kayserispor'u çalıştırdıktan sonra, 2007-2008 yılları arasında Beşiktaş'ta teknik direktörlük yaptı. Bu dönemde Liverpool, Metalist maçları gibi yine tarihe geçecek başarısızlıklara imza atması nedeniyle, başkan Yıldırım Demirören tarafından görevine son verildi. Beşiktaş'tan ayrıldıktan sonra Bursaspor'un başına geçip, Türk futbol tarihinin en büyük başarılarından birine imza atarak Bursaspor'u lig şampiyonu yaptı.

14 Yorum:

esperanza dedi ki...

Yerli teknik direktörlerimiz yabancıları kevgire çevirir.

Mr.TGM dedi ki...

gözler Gordon'u aradı..

Gürcan Ulusoy dedi ki...

gordon kulübede. scala barcelona deplasmanında tahtaya yazdığı "12 kişilik" efsanevi dizilimle bi adım öne çıktı :)

Zibidi dedi ki...

Yerliler gol yemez
90 da Feyyaz yazar 1-0 biter...
(Fenerbahçe stadındaki 1-0 lık sarıyer maçı aklıma geldi yaşlanıyoruz galiba:D )

kma dedi ki...

valla yerliler bizim efsanelerimiz ama yabancılarda oyuncu olarak dünya efsanesi takımlarda oynamışlar var.

tigana, schuster, toshack...

yabancılar ağır favori bence..

DeX dedi ki...

yabancılar fantastik olmuşlar. özellikle toshack meazza schuster ve tigana akbaba 4'lüsü gibiler:D (orjinali 5 biliyorum). yerliler canımız ciğerimiz ama biraz zayıf kalıyorlar.

sta dedi ki...

"Rıza Çalımbay: 1970-1980 yılları arasında Beşiktaş'ta forma giydi"

o kadar yaşlanmadık bence ya di mi?

Hehehe, yok yok o kadar degil :) Duzelttim simdi, Gurcan'in kafa dagilmis herhalde.

fabianernst dedi ki...

şifo nun o talihsiz tekmesi isviçre maçında olmamış mıydı

moonprince dedi ki...

ulvi ile kadir "akbulut"'un yeri değişmeli, hangi liseli kurdu bu kadroyu :)

Gürcan Ulusoy dedi ki...

yazıyı post ettiğimden beri o hata gözüme çarpıyor. ancak değiştirmek çok zahmetli.

o yüzden kazma kadir sola, ulvi ortaya...


bu arada, kadirle top oynama fırsatı bulmuştum. pek keyifli olduğu söylenemezdi.

Unknown dedi ki...

yabancı kadrosuna amokachi ve guıntiyide ekleyebilirdik.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

tigana gibi bir futbol virtiözünü çıkarıp giunti'yi koymayı pek istemedim.

Unknown dedi ki...

yabancı kaleci datcu düşünülebilinirmiş

Yorum Gönder

Ara