8 Şubat 2011 Salı
Gerçek Derbi: Yabancı Teknik Direktörlerimiz - Yerli Teknik Direktörlerimiz
Ike Shorunmu: 1999-2001 yılları arasında Beşiktaş'ta kalecilik yaptı. Nijerya'nın Heartland F.C takımında kaleci antrenörlüğü yapmaktadır... Beşiktaş'ta teknik direktörlük yapmış bir yabancı kaleci olmadığı için yabancı teknik direktörler kalesine geçirilmiştir.
Hans Peter Briegel: 1999-2000 yılları arasında Beşiktaş'ta teknik direktörlük yaptı. Döneminin en iyi bek oyuncularından biriydi.
Ljubisa Spajic: 1962-1967 yılları arasında Beşiktaş'ta teknik direktörlük yaptı. 1954 Dünya Kupası'nda katılan Yugoslavya Milli takımının parçası idi.
Branko Stankovic: 1979'da teknik direktörlük yaptığı Kızılyıldız takımıyla UEFA kupası finali oynadı. 1984-1986 yılları arasında Beşiktaş'ta teknik direktörlük yaptı. Beşiktaş'a gelmeden önce ve ayrıldıktan sonra Fenerbahçe'yi çalıştırdı.
Nevio Scala: 2000-2001 yılları arasında Beşiktaş'ta teknik direktörlük yaptı. Dönemin başkanı Serdar Bilgili tarafından sağlık problemleri öne sürülerek görevine son verildi.
Vincent Del Bosque: 2004-2005 yılları arasında Beşiktaş'ta teknik direktörlük yaptı. Beşiktaş'tan ayrıldıktan sonra, Fenerbahçe'ye gelmek için görevinden ayrılan Luis Aragones'in yerine geçip İspanya Milli takımının Dünya Kupası şampiyonluğunda pay sahibi oldu..
Jean Tigana: 2005-2007 yılları arasında Beşiktaş'ta teknik direktörlük yaptı. 1984 Avrupa şampiyonu olan Fransa Milli takımının en önemli parçalarından biriydi. Michael Platini, Luis Fernandes, Alain Giresse ile "le Carre Magique" 'nin tamamlayıcısı oldu.
Bernd Schuster: Beşiktaş'ımızın sezon başında göreve gelen teknik direktörü. FC Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid gibi takımlarda forma giydi.1980 Avrupa futbol şampiyonasında Batı Almanya adına mücadele ederek şampiyonluk kazandı. Bu performansı, Gümüş Top ödülünü de beraberinde getirdi. Belki de şanssızlığı, takım arkadaşı Karl-Heinz Rumennige'nin gölgesinde kalmasıydı. Zira o yıl, gerisinde kalıp kaçırdığı Altın Top ödülü de takım arkadaşına gitmişti...
John Benjamin Toshack: 1997-1999 yılları arasında Beşiktaş'ta teknik direktörlük yaptı. 1970 yılında Bill Shankly tarafından Liverpool'a transfer edildi ve dönemin gözde oyuncusu Kevin Keegan'la birlikte hücum hattını oluşturdu. 1973-1976 yıllarında Uefa Kupası, 1977 yılında hem Avrupa kupası, hem de Avrupa Super Kupasını kaldırdı. Ada futbolunun en özel adamlarından biri olarak tarihe geçti.
Mircea Lucescu: 2002-2004 yılları arasında Beşiktaş'ta teknik direktörlük yaptı. Oyuncu olarak 7 defa Romanya ligi şampiyonluğu yaşadı. Beşiktaş'ın 100. yılındaki şampiyonluğuna katkısının yanı sıra, Galatasaray'la Türkiye Ligi şampiyonluğu, Avrupa Super kupası, Shaktar Donetsk takımıyla da 2008-2009 yılı Uefa Kupası şampiyonluklarına ulaştı.
Giuseppe Meazza: Beşiktaş'ta 1948-1949 yılları arasında teknik direktörlük yaptı. 1934-1938 yıllarında İtalya'nın kazanmış olduğu Dünya kupalarında, kupa tarihinin en özel performanslarını sergiledi. 1952-1953 yılları arasında İtalya Milli takımı ve 1955-1957 yılları arasında Inter kulübünün teknik direktörlüğünü yaptı. AC Milan ve Inter takımlarının ortak olarak kullandığı San Siro stadyumuna, Interliler tarafından ismi verildi. Ayrıca, Giuseppe Meazza Türkiye'de görev yapmış ilk yabancı teknik direktördür.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rasim Kara: 1996-1997 yılları arasında Beşiktaş'ta teknik direktörlük yaptı. 1975-1984 yılları arasında Beşiktaş'ın file bekçiliğini yapan Rasim Kara, Azerbaycan'da teknik direktörlük kariyerine devam etmektedir.
Fuat Yaman: 1979-1980 yılları arasında Beşiktaş'ta forma giydi, 1999 yılında ise bugün karşı karşıya oynadığı John Benjamin Toshack'ın sezon ortasında görevden alınmasıyla teknik direktörlük yaptı. Bugün Konyaspor'da teknik direktörlük yapmakta olan -yine takım arkadaşı- Ziya Doğan'dan önceki Konyaspor teknik direktörüdür.
Samet Aybaba: 1977-1988 yılları arasında Beşiktaş'ta futbolculuk yaptı. Kayseri Erciyesspor, Adanademirspor, Ankaragücü, Vanspor, Gençlerbirliği, Gaziantepspor, Trabzonspor, Ankaraspor, Çaykur Rizespor, Bursaspor gibi takımlarda teknik direktörlük yaptıysa da, Beşiktaş'ta teknik direktörlük yapma fırsatına erişemedi. Günümüzde Bucaspor teknik direktörlüğü yapmaktadır.
Kadir Akbuluk: Beşiktaş'ın unutulmaz savunma oyuncularıdan biridir. 89-90, 90-91, 91-92 şampiyonluklarının önemli figürlerinden biri oldu. Futbolu bıraktıktan sonra bir dönem spor yazarlığı ve menajerlik yaptı. İkamet ettiği Silivri ilçesinin takımı olan Silivrispor'u çalıştırmaktadır.
Rıza Çalımbay: 1980-1996 yılları arasında Beşiktaş'ta forma giydi ve efsanevi kaptanlardan biri olma onuruna erişti. 2002 yılında Denizlispor'un Lyon'u elemesiyle Avrupa çapında bir başarıya imza attı, 2005 yılında Beşiktaş'ın başına geçti."Rıza Efendi 2 Ekmek 1 Süt" pankartına "3-4 Kadıköy Hatırası" yanıtıyla unutulmazlar arasındaki yerini pekiştirdi. Bugün Sivasspor'da görev yapmaktadır.
Mehmet Özdilek. 1988-2001 yılları arasında Beşiktaş'ta futbolculuk yaptı. Oyun stili itibariyle dönemin ünlü Belçikalı oyuncusu Enzo Scifo'ya benzetilerek "Şifo" lakabı takıldı. 2005 yılında talihsiz İsviçre maçının talihsiz tekmesiyle kariyerini zedelediyse de, 2008 yılından bugüne başarıyla çalıştırdığı Antalyaspor'da eski saygın yerini geri aldı.
Ziya Doğan: 1978-1987 yılları arasında Beşiktaş'ta futbolculuk yaptı. Yıllardır şampiyon olamamış Beşiktaş'ın 1982 şampiyonluğunda, ligin son maçı olan Eskişehirspor deplasmanında attığı 2 golle şampiyonluğu getirmesi, onu unutulmazlar arasına sokmaya yetti. Adanspor, İstanbulspor, Konyaspor, Malatyaspor, Trabzonspor, Diyarbakırspor'u çalıştırdı. Bugün Konyaspor teknik direktörlüğünü yapmaktadır.
Mustafa Denizli: Beşiktaş'ta futbolculuk yapma şansına erişemedi. Tarihte Beşiktaş / Fenerbahçe / Galatasaray'ı şampiyon yapan tek teknik direktördür. 2008-2009 sezonunda ilk devreyi 6. sırada bitiren Beşiktaş'ı şampiyon yaparak efsaneler arasında girdi.
Feyyaz Uçar: 1982-1994 yılları arasında Beşiktaş'ta futbolculuk yaptı. Kariyerinde 4 lig, 4 Cumhurbaşkanlığı kupası ve 1 Başbakanlık kupası bulunan Kibar Feyzo, Metin-Ali-Feyyaz üçlemesinden teknik direktörlük kanadına kaymış tek kişidir. 2002-2004 yılları arasında Beşiktaş'ta yardımcı antrenörlük yaptıktan sonra, Karşıyaka, Malatyaspor, Mardinspor, Altay gibi takımlarda teknik direktörlük yaptı.
Ertuğrul Sağlam: Dönemin transfer rekorunu kırarak 1994 yılında Beşiktaş'a transfer oldu. 2000 yılına kadar Beşiktaş'ta futbolculuk yaptı. Kariyerinin son döneminde, dönemin Beşiktaş teknik direktörü John Benjamin Toshack tarafından sağ bek mevkiinde görevlendirilmesi büyük tartışma yarattı. Samsunspor ve Kayserispor'u çalıştırdıktan sonra, 2007-2008 yılları arasında Beşiktaş'ta teknik direktörlük yaptı. Bu dönemde Liverpool, Metalist maçları gibi yine tarihe geçecek başarısızlıklara imza atması nedeniyle, başkan Yıldırım Demirören tarafından görevine son verildi. Beşiktaş'tan ayrıldıktan sonra Bursaspor'un başına geçip, Türk futbol tarihinin en büyük başarılarından birine imza atarak Bursaspor'u lig şampiyonu yaptı.
Etiketler:Gerçek Derbi,Gürcan Ulusoy
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(Atom)
Ara
-
DERBİ POZİSYON ANALİZLERİ - 1- 0:24 saniye! Gatasaray'ın ilk etkili atağı. Burada en büyük hata *Jailson'un partneri Serdar Aziz'e gereksiz yakınlığı oldu.* Seri burada muhteşem bi...4 yıl önce
-
Feda, Sefa, Farklı Olsun bu Defa - Beşiktaş'ın son dönemini iki ana çizgi olarak ikiye ayırmak mümkün. 1- Yıldırım Demirören dönemi 2- Fikret Orman dönemi. Ben Yıldırım Demirören dönemini te...5 yıl önce
-
Bir Sağ Bek, Üç Mevki: Aaron Wan-Bissaka - Premier Lig geçtiğimiz hafta başladı. Hem takım hem de oyuncu bazında her sezon yeni bir hikaye demek. Galiba geçtiğimiz sezon hiç de fena bir görüntü verm...6 yıl önce
-
Duhuliye - Duhuliye'den 5 ay önce haberim oldu. O da bu fotoğraf sayesinde. Bunca zamandır nasıl hiç duymamışım derken, etrafımdaki çoğu Beşiktaşlının da bilmediğ...7 yıl önce
-
Euroleague bwin Mart 2015 MVP Nemanja Bjelica Röportajı - Fenerbahçe Ülker dokuz maçlık bir galibiyet serisi yakalamış durumda ve 2008-2009 sezonundan bu yana ilk kez Euroleague 'playoff'larına katılma hakkını ...9 yıl önce
-
Önce krampon, sonra performans - Her çocuk gibi sokaklarda başlayan futbol maceramız, bazı çocukların yaptığı gibi benim de toprak sahada devam etmişti. Sonrası okul, iş, hayat mücadele...9 yıl önce
-
NBA: Bir Ayın Ardından... (Part 1) - Her ne kadar başlığımızda bir aylık zaman dilimini ele aldıysak gerek tembellik, gerek iş güç yüzünden yazının paylaşılması, gerekli güncellemeler yapıldık...10 yıl önce
-
Manchester United - Burnley maçı - Manchester'ın ligin yeni takımı Burnley deplasmanında galibiyet alması bekleniyordu ama yine olmadı. Geride kalan 3 haftada takım henüz galibiyet görem...10 yıl önce
-
Bu Sefer Bahanem Var - Yine ihmal ettim blogu ama bu sefer sağlam bahanem var. Son 9 senedeki ikinci kıtalar arası taşınma olayına kalkıştım. Bilenler bilir, son 9 senedir Avus...10 yıl önce
-
Babylon Dergisi Röportajı - http://www.aliece.com/2013/11/babylon-dergi-ali-ece-roportaji/#more-189511 yıl önce
-
Arsenal Kendine İnanıyor - Arsene Wenger'in sözleriyle, *"İyi bir rakibe karşı alınmış tatmin edici galibiyet." *Arsenal hafta sonu Liverpool'u oyun dışı bırakarak, bölüm bölüm saha...11 yıl önce
-
Hiç Unutmadığım... - 17 sene önce bugün tek bir imzanın milyonlarca insanı bu kadar etkileyebileceğini tahmin edemezsiniz. O adam hakkında bir sürü yazı yazdım, hala okuyan ...11 yıl önce
-
-
14 Yorum:
Yerli teknik direktörlerimiz yabancıları kevgire çevirir.
gözler Gordon'u aradı..
gordon kulübede. scala barcelona deplasmanında tahtaya yazdığı "12 kişilik" efsanevi dizilimle bi adım öne çıktı :)
Yerliler gol yemez
90 da Feyyaz yazar 1-0 biter...
(Fenerbahçe stadındaki 1-0 lık sarıyer maçı aklıma geldi yaşlanıyoruz galiba:D )
valla yerliler bizim efsanelerimiz ama yabancılarda oyuncu olarak dünya efsanesi takımlarda oynamışlar var.
tigana, schuster, toshack...
yabancılar ağır favori bence..
yabancılar fantastik olmuşlar. özellikle toshack meazza schuster ve tigana akbaba 4'lüsü gibiler:D (orjinali 5 biliyorum). yerliler canımız ciğerimiz ama biraz zayıf kalıyorlar.
"Rıza Çalımbay: 1970-1980 yılları arasında Beşiktaş'ta forma giydi"
o kadar yaşlanmadık bence ya di mi?
Hehehe, yok yok o kadar degil :) Duzelttim simdi, Gurcan'in kafa dagilmis herhalde.
şifo nun o talihsiz tekmesi isviçre maçında olmamış mıydı
ulvi ile kadir "akbulut"'un yeri değişmeli, hangi liseli kurdu bu kadroyu :)
yazıyı post ettiğimden beri o hata gözüme çarpıyor. ancak değiştirmek çok zahmetli.
o yüzden kazma kadir sola, ulvi ortaya...
bu arada, kadirle top oynama fırsatı bulmuştum. pek keyifli olduğu söylenemezdi.
yabancı kadrosuna amokachi ve guıntiyide ekleyebilirdik.
tigana gibi bir futbol virtiözünü çıkarıp giunti'yi koymayı pek istemedim.
yabancı kaleci datcu düşünülebilinirmiş