.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

22 Kasım 2010 Pazartesi

Türkiye'nin Futbolu

Gürcan'ın yazısına cevaben yazıyorum bunu; o yüzden o yazıda asıl itiraz ettiğim kısımdan bir alıntıyla başlıyorum. ''Schuster'in Türkiye'de bulunmasının belli bir sebebi var. Takımını başarılı yapmak. Yoksa Türk futbol tarihini, dünya futbolunun neresinde olduğunu, sosyolojik verilerle desteklemek onun işi değil.'' Büyük liglerde (en azından büyük liglerde öyle olduğunu biliyorum, diğer Avrupa liglerinde de durum böyle olabilir ki) teknik direktörler tam da böyle yaparlar. Analiz yaparlar, kah rakibi, kah futbol ortamını, kah kendi takımını eleştirirler. Çünkü kafalarında bir futbol fikri vardır. Her konuşmalarında bir şeyler söylerler, doğru ya da yanlış; bir şeyler söylemeye çalışırlar. Onların mantığı 'teer bu ter'le sınırlı değildir. Rakibin hakkında konuşmak küstahlıktır diyen Oktay Derelioğlu zihniyetinden farklı bir şey temsil ettikleri için.. Hatta, bir futbol sahnesi içinde belli başlı 30 takımın ekmeğini yiyip, her maç şeref tribünlerinde birbirlerine göz kırpan hocaların değirmeninden uzak oldukları için böyle yaparlar. normaldir. Schuster şu an başarısız olabilir. Schuster'in başarısız olması bu söylediklerini söyleme hakkını onun elinden almıyor. Yıllardır 'Anadolu takımları İstanbul'a geliyor, futbolu çirkinleştiriyor' dedi bu ülke. Şimdi Schuter diyince mi kötü oldu? Zülfiyare mi dokundu? Yılmaz Vural Kasımpaşa'nın başındayken çıkıp; 'oyunu güzelleştirmek zorundayız, ben de bilirim takımı ceza yayına yığıp 1 puan almayı' diyince ayağa kalkıp alkışlayan ülke, şimdi Schuster'i niye eleştiriyor sözleri yüzünden? 60'ların futbolunun çıkıp Beşiktaş'ı yenmesi olasıdır. Kısa vadede her demode sistemle, modern bir sistemi alt edebilirsiniz. Nihayetinde bugünün fiziksel imkanlarını bir seferliğine üst seviyede kullanıyorsunuz. Çünkü o futbol senede 3 kez çıkarılıp rafa konuluyor. Kusura bakmayın, Manisa'nın Bursa'ya oynadığı oyunu görüyoruz işte. İtirazımız yok mu Türkiye'deki futbol sahnesine? Yok mu ya, hakikaten mi? Onyıllardır şurda izlediğiniz futboldan çok mu memnunsunuz? Memnunmuşsunuz işte. Dışardan birileri gelip 'busunuz siz' dediğinde, -sen başarılı değilsin, konuşma hakkın yok- diyormuşuz. Ne yap, et; başarılı ol, sonra konuşabilirsin. Yoksa 15 senedir Arsenal'i yöneten Wenger kıyasıyla, 10 haftadır başında olduğun Beşiktaş günlerini eleştiririz.

23 Yorum:

addN0NE dedi ki...

Sonuna kadar katılıyorum. Hatta en sonuna en çok katılıyorum

"Yoksa 15 senedir Arsenal'i yöneten Wenger kıyasıyla, 10 haftadır başında olduğun Beşiktaş günlerini eleştiririz."

yilmaz dedi ki...

takımımın gidişatından ne kadar endişe etsem de, ben de şustercilerdenim. Ama zerre kadar ümidim yok seneyi tamamlayacağına. Şusterle ilgili -özellikle beşiktaş medyasındaki- olumsuz yorumların birazının yd tarafından da destekleneceğini tahmin ediyorum. sonunda tigana giderken büyük ve kalın harflerle ve de zevkle "KOVULDU" yazan medya yine kazanacak.

TA dedi ki...

''60'ların futbolunun çıkıp Beşiktaş'ı yenmesi olasıdır. Kısa vadede her demode sistemle, modern bir sistemi alt edebilirsiniz''

60 ların futbolunun oynandığı yorumlarına katılıyorum ama konyanın modern futbol oynayan(yada çalışan) beşitaşı yendiğine katılmıyorum.konyanın attığı ilk golde 1-0-9 gibi bir dizilişin modern futbolla hücum futboluyla alakası yok.bu dizilişi schuster mi istedi bilemiyorum.ama 2010 yılında böyle saçma bir diziliş olmaz.

modern futbol oynamayan konya yine modern futbol oynamayan beşiktaşı yendi.

Sarper dedi ki...

Türkiye'de futbol kapkaççılık zihniyeti üzerine kurulu genel olarak, bununda en büyük sebebi şu an ki sistemdir, takımlarının gelirinin kısa vadeye, günü birlik sonuçlara göre değerlendirilmesidir.

Haliyle, oyun küçük takımlar için puan alma savaşı oluyor ve savaşta her yol mübah düsturuyla oynandığı bu noktada 60lar futbolu filan diye eleştirmek birazda yersiz.

Fakat burada yaman bir çelişki var, adı üstünde futbol bir OYUN. Oyunlar oynayana ve izleyene keyifli zaman geçirmek için tasarlanır ve düzenlenir. Fakat siz öyle bir düzen yaratıyorsunuz ki, karşınızdaki takım emek hırsızlığı bile yapabiliyor.

Şuster'in sözleri seyirci olarak benim yıllardır bu ülke futboluna ettiğim hakaretlerin çok ufak bir kısmı. Takımda ki hiç bir sorunu umursamıyorum açıkçası, yok Tekke oymuş, yok taktik buymuş. Bunlar yönetimsel sorunlar, ben izlediğimden keyif almaya çalışıyorum ki onuda alamıyorum maalesef son haftalarda.

Konuşmak ve fikir beyan etmek için başarılı olmaya gerek yok. Fakat nasıl bir bilinçse insan sesini çıkartması için güçlü olmalı gibi bir durum söz konusu. Dayı her laf söylediğinde aşağılık komplekslerine, acziyetine filan bağlanıyor.

Kasımpaşa ve Yılmaz Vural örneğine %100 katılıyorum. İşte burada zenofobi filan geliyor aklıma. Ulan elin gavuru gelip bizi itin götüne sokuyor al o zaman sana bizde seni kovdurtmazsak gibi saçma sapan bir ortam var basında.

Çok dağınık bir yorum oldu ama kısa kısa fikrimi beyan etmek istedim.

Mitya dedi ki...

Burada asil sikinti 1960'larin futbolu ifadesiyle Schuster'in Besiktas'a atfettigi modern futbol meselesi. Zira Besiktas modern bir futbol oynamiyor, aksine basbayagi kaos futbolu oynaniyor. Pas yapmak uzerine kurulu bir duzen yok, olgun bir futbol anlayisi yok, sahayi iyi yayilinmiyor. Bugun Konyaspor'un karsisinda Porto olsaydi mac 5-0 biterdi, kimse de 1960'larin futbolundan bahsetmiyor olurdu.

enzo scifo dedi ki...

@TA
yediğimiz golde 1-0-9 konusunu şöyle açıklamaya çalışayım(maçta olduğum net bir şekilde gördüm): Schuster yan toplarda geride Hilbert ve Üzülmez'i (takımın sağ ve sol bekini) bırakıyor. Quaresma'yı yay üstünde biraz arkasında da duruma göre Ernst veya Aurelio'yu ya da bazen ikisini de gönderip oraya başka birisini çekiyor. Fakat bu topta Hilbert insiyatif alarak Tabata'ya yanaşıp topu almaya gitti. Holosko da topu kaptırınca bir anda Üzülmez tek kaldı.

Hocam bence eleştirilen nokta Schuster'in kurduğu cümlede ki " ben bilmiyordum" kısmı.

E sen demekki geldiğin ülke futbolu hakkında bir fikir sahibi değilsin olmak için çaba göstermemişsin her hafta maçtan sonra öğreniyorsun rakibin nasıl bir futbol oynadığını kadrosun da hangi oyuncuların olduğu gibi detayları.Birde hemen her takım 60 ların futboluyla çağ dışı adam markajıyla senin takımını durdurabiliyor olması komik değil mi ?

Şimdiye kadar düşüşü hep şanssılıklara,sakatlıklara,anlık beceriksizliklere,kişisel yeteneksizliklere,rotasyon psikolojisine bağlıyordum ama Schuster'in vurdum duymazlığının etkisininde oldukça fazla olduğunu kendi açıklamasından anlıyorum ...

TA dedi ki...

enzo

bir defa o pozisyonda en geride 2 oyuncu olur modern futbolda! yani ibrahim tek beklemez orta saha göbeğinde.

sonra onların 10-15 metre önlerinde 1 yada 2 oyuncu olur. rakipten dönen topları basıp alıp tekrar hücuma kazandırmak içün.yani mesafeler topun rakipten nerede döneceği hesaplanılarak yerleşilir.konyalı oyuncu topu önüne aldığında karşısında yerleşmiş rakibi karşılayan 1 yada 2 oyuncu bulması lazım ilk planda.

Levent dedi ki...

@TA

E adam başka bir şey mi söylemiş? Hilbert ile Üzülmez geride bekliyor, önlerinde Aurelio ile Ernst, onun da önünde Quaresma diyor. Sen de bunun mesafelerini belirterek aynısını yazmışsın.

TA dedi ki...

zaten sorun o pozinyonda geride beklememeleri.sanırım pozisyonu izlememişsin.geride bekleseler rakibi yüzü dönük karşılayabilecekler.oysa o kadar ilerideler ki rakibin ancak arkasından koşarak yetişmeye çalıştılar.

NET 1-0-9 durumu.

olması gereken 2-2-6 yada 2-1-7

ortadaki 2 yada 1 olan rakibin arkasından koşmaz rakibi yüzü dönük şekilde karşılar.ve yerleşimini ona göre ayarlar.

Levent dedi ki...

Biliyorum pozisyonu izledim de, söylemek istediğim şey genelde enzo'nun anlattığı gibi olması. Yoksa o pozisyonda insiyatif ya da başka bir durumdan dolayı yerler terkedilmişti.

sozcelyk dedi ki...

konu türkiye'de 60ların futbolunun oynandığını dile getirmesi değil bunu her kaybedilen puan sonrası bahane olarak sunması.

bilmiyordum lafını da ironi olarak söylemiştir muhakkak ama herkes bu lafının üstüne aylardır burdasın öğrenemedin mi peki öğrendin de çözüm olarak ne yaptın diye sorar , hala ligi en iyi tanıyan adamın tirbünde olması tartışılıyor şuster her ''bilmiyordum 60ların futbolu oynanıyormuş , defansif oynuyolar ondan yenemiyoz yæ ' dediğinde de tartışılmaya devam edecek.

BJK4EVER dedi ki...

Oyle deme sozcelykk, o bizim asi melegimiz, filozofumuz, aykiri hocamiz, herseyi demeye hakki vardir. Yemin ediyorum onumuzdeki mac yenik duruma dussek ve antrenorumuz ben bu ulkeden ve futboldan sikildim diyip maci terketse millet burda alkislayacak, o duruma geldik artik.:)

Levent dedi ki...

Hayır benim anlayamadığım adam başarısız diye neden konuşma hakkı yok? Adam Türkiye futbolunun gerçeklerini söylüyor ama 8. diye "Otur yerine" mi oluyor? Komiksiniz.

Aynı şeyi Mourinho yapınca zevkten uçan kaçan da sizsiniz. Ben anlayamıyorum sizi.

"Ama ama, Morinyo o kadar şey kazandı? Şuster n'aptı"larla gelmeyin, bir adamın konuşmasını hiçbir nedenden dolayı yanlış göremezsiniz, sizin yaptığınız gibi yasaklamaya çalışamazsınız. Üzgünüm.

Erhan H. dedi ki...

reykard da buna benzer seyler soylemisti onceden.ama bizim medyamizin; aptal, futboldan anlamiyor, maglubiyetlere bahane buluyor, laflari arasinda unutulmustu.yine ayni sey schusterin basina geliyor. bu basin toplantilari onemli cunku bizim kulturumuzde ozelestiri ve tartisma ahlaki bulunmuyor. Schuster veya bir baskasi bunlari soyledikce inkar etmeyi bir entel tavir saniyoruz halbuki daha baslamadan bitiyoruz. Derwall piontek gibi futbol adamlarinin bu ulke futboluna katkilarini unutuyoruz.bu yalnizca futbolda degil pek cok konuda boyle.yani bizim toplumsal reaksiyonlarimizi,inkar duygusu belirliyor boyle zamanlarda.

biraz abartmis olucam ancak bizim bugun takimimizdaki problemler 2 oyuncudan( hakan arikan ve holosko) kaynaklanmaktadir.bu kafa yapisindaki topculari 5 dakika takimda tutmamalisiniz.bunlar zehir gibi kisisel guven problemlerini etraflarina yayarlar.hakanin hatali yedigi golleri bugun puan tablosuna ekleyin liderdik...veya holoskonun sadece gecen macta yapamadiklarini;ilk yedigimiz golde kornerden gelen topu guya iceriye dolduracam diye kosmakta olan rakibinin kafasina nisanlayarak takima kontra atak yedirmistir.atamadigi goller bir yana ofsayt diye verilmeyen golde ampul gibi ofsaytta oldugunu gorememis buna ragmen gibip topa vurmustur.ve itiraz etmistir. bunlar basit kucuk ornekler.

benim anlamadigim bir olay var bu turk liginin kucumsenmesiyle ilgili;su bir gercek ki turkiye ligini asil kucumseyenler yildirim demiroren ve serdar adalidir.Schustere takim ve futbolcular hakkinda eksik ve yanlis bilgi verilmistir.uzulerek farkediyorum ki serdar adalinin bu eli sikiligi bizi bu sezon bu hallere dusurdu. holoskoya verilen para ve sahadaki dakikalari dusunurseniz makukula pek ala Besiktasa gelir ve aslan gibide oynardi.Eger ocakta bir harika transfer icin beklemiyorlarsa,koca sezon cope atilmis demektir. elindeki 2007 marka kadronun ne yapip ne yapamayacagini hala anlamamis bir yonetim hem rakipleri kucumsemekte hem de futboldan anlamamaktadir. bugun nobrenin-holoskonun bu takimda golcu diye kabul edilmeleri bu futbol cehaletimizin ve ha oynadi ha oynacak diye diye avunmaktan sakatlanmis ruh sagligimizin bir gostergesidir.


Schustere fatura cikartmaya hevesliler adamin nasil bir takimin basina getirildigini de hesaba katmak zorundalar!!!!!!evet belki schuster yeni,belki turk ligini iyi bilmiyor.peki ya sizler 4 senedir asagi yukari ayni kadroyu izleyip hala bu futbolculardan tam tesekkullu hele hele sistem futbolu oynayacak bir takim cikamayacagini bilmiyor muydunuz?

simdi neden cikip herseyin suclusu sadece ve sadece schustermis gibi davraniyorsunuz????bu indirgemeci dusunce yapisinin zararini biz Besiktas taraftarlari 10 senedir cekmiyor muyuz?? cok az sey biliyor olmaniza ragmen nasil ve neden herseyi biliyormus gibi davraniyorsunuz???

BJK4EVER dedi ki...

Schuster elbette istedigini soylemekte ozgur, ki soylediklerinin bir kisminda gayet hakli da. Ama sen her mac sonrasinda bir hakemleri bir rakibi bir zemini bahane edersen, 2 kelime ozelestiride bulunmazsan, tam aksine cozumleri bilemiyorum dersen ve hep rakipten bahsedersen artik hakliyken haksiz duruma dusersin. Madem Schuster bu sekilde dusunuyor ve hakli, sen de antrenor olarak 60'larin futbolunu modern futbol oynayarak yenersin, alt edersin, rakip takimlara haddini bildirirsin, takimi sampiyon yaparsin ve sezon sonunda bir tartisma programina katilip catir catir soylersin rakiplerdeki eksikleri, Turk futbolundaki sorunlari, millet seni ayakta alkislar, tebrik eder, alnindan oper. Sen o elestirdigin Konya'yi Kasimpasa'yi Manisa'yi kendi sahanda yenemeyip cozum bulamadim dersen ve sonra bir de kalkip elestirmeye kalkarsan mazeret gibi sadece kendini komik duruma dusurursun.

enzo scifo dedi ki...

@TA
demek istediğimi levent polat tam oalrak demiş de tekrar yazayım. burada hilbert kendisi insiyatif alıp tabata'ya yanaşınca üzülmez geride tek kaldı. dönen topu da holosko orada kaybedince üzülmez tek kaldı. zaten quaresma da yay üstündeydi. yani hilbert hiç çıkmasaydı sorun yine olamayacaktı. ya da holosko o topu kaybetmeseydi. hani eleştirelim de biraz da dikkatli izleyelim. ben dediğim gibi maçta olduğum için pozisyonu çok net hatırlıyorum

helldoradotcom dedi ki...

@purplepurple

cok dogru konusmussun. mukemmele yakin ligimizden hepimiz cok memnunmusuz. bence herkes icten ice demiroren'e kizip schuster'i tekmeliyor..

Adsız dedi ki...

Beşiktaş takımında sıkıntı çok farklı. Keşke Schuster böyle bir demeç vermeseydi de daha önemli bazı sorunlardan bahsedebilseydik.
Gürcan abiye ve purplepurple'a katıldığım ve katılmadığım yerler var, ama kuşkusuz iki yazı da ufuk açıcıydı.
Ben yine bildiğimi okuyayım: Beşiktaş çok kötü yönetiliyor, tartıştığımız bütün meselelerin ucu da buraya çıkıyor maalesef...Afedersiniz ama bu lige Mourinho da gelse, ve hatta 'bu nası futbol, a.k. böyle ligin...' bile dese Beşiktaş - Konyaspor maçları aşağı yukarı hep böyle oynayacak, en kötüsü de Beşiktaş da aşağı yukarı böyle oynayacak...Çünkü bu camiayı yöneten zihniyetin gücü bu kadarına yetiyor, çünkü 2004 yılından beri seyrettiğimiz film aşağı yukarı aynı...Eli öpülesi çok hoca geldi geçti Beşiktaş'tan, ama ne fayda...Balık baştan kokar ve Demirören zihniyeti bu kulübün başında olduğu sürece hiç kimse hentbol hariç hiçbir branşta sistem ve kalıcı başarı beklemesin, ki hentbolda azıcık rant olsa onun da içine ederlerdi, adım gibi eminim...Schuster'e ve takıma kafayı takanlara küçük bi reminder olsun bu söylediklerim, yoksa herkes bunları biliyor da çoktaaan kanıksadık mı herşeyi?...

Sırf takımdaki kazmaları (Uğur İnceman,Delgado örneklerinden sonra vs) temizlesin diye bile Schuster'e 2 sene kredi veririm.

Ama burda onu savunurken komik argümanlar kullanılması hoş değil.

Arkadaş bu Rijkaard'ın "oyuncularım yerde yatmıyor" diye açıklama yapmasından sonra duyduğum en salakça bahane.Böyle komik bir şey söylenir mi ? Dünyada bir tek bize karşı mı 60 ların futbolu oynanıyor?Fb'ye Ts'ye 2000 bize 1960 mı yapıyorlar aynı takımlar ?

Evet BJK'da bir çok sorun var,evet rakipler defansif oynuyor ama buradaki problemi sadece rakiplerin defansif anlayışıyla açıklamak işgüzarlığın dik alasıdır başka birşey değildir.1960ların futbolu oynandığını bilmiyordum argümanı ironi filan değil zira olsa bile söylenecek laf değil.Arkadaş 13 haftanın 10 tanesinde 1960 takımına karşı oynadın birşeyler yap o zaman deme hakkımız tabi ki var.

Sistem oturmadı desin,takımda yetersiz adamlar var desin,oyuncularımız formsuz desin,sakatlarımız var desin,paralar ödenmiyor desin,çok gol kaçırıyoruz desin bok var, püsür var desin ama bizi salak yerine koymasın arkadaş ...

Komiklik yapacağına işini yapsın , zaten çözecek 60ların futbolunu ....

TA dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Pamukk dedi ki...

bu hafta sonu isp.maçlarında Messiye yapılan faul -0
ronaldoya yapılan faul-2 miş.

Guti ve Q7 den başlayarak sayalım bakalım kaç faul yapılıyor.

Yorum Gönder

Ara