.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

25 Ağustos 2010 Çarşamba

Beşiktaş AŞ Spekülatörlere Oyuncak Oluyor


Daha önce yazdık. Yine yazalım... Delgado olayında dönen dolaplar ve geciktirilen açıklamalar... Dedik ki, SPK futbol kulüplerimize müsamaha gösteriyor... Hatta ve hatta göz yumuyor. Bunun en önde geleni de hakikatten bir şirket haline gelip halka açılmış olan Beşiktaş. Özellikle Galatasaray'ın ve tabii ki Fenerbahçe'nin modelleri düz mantıkla anlatılabilecek kadar basit olmadığından ve faaliyetleri spekülasyonlarla doğrudan etkilenmeyecek vaziyette olduğundan onlarda böyle bir durum söz konusu değil.

BJKAS koduyla işlem gören şirketimiz HALKA AÇIK ŞİRKET statüsünde faaliyet gösteriyor. Bunun getirdiği sorumluluklar var. İbra konusunda da yazmıştım, kusura bakmayın tekrarlıyorum ama, şirket yönetiminde en üst seviyede bulunan bir kişiye faaliyetlerini finanse etmek amacıyla sürekli olarak borçlanan ve faaliyetlerinden yine sürekli olarak zarar eden bir şirketin tahtada işlem görmesi kabul edilemez. Buradan başlayarak, sanki nabız yoklarmışçasına her defasında SPK'nın müsamaha gösterdiği konular beşi onu aştı, yüze vurdu... Neticesinde de son bir kaç haftaya imza atan Robinho skandalı patladı.

Robinho gelir, gelmez, oturur beraber çay içeriz, kötü oynar alkışlarız; önemli değil. Beşiktaş'ın Robinho üzerinden dönen transfer meselesi sebebiyle etrafta çok insan çok büyük paralar kazandı. Şaka yapmıyorum, ciddiyim. Kağıdın işlem hacmine ve yaptığı prime bakarsanız, bu hikayenin kesinleştiği iddialarının ortaya atıldığı günlerde büyük paralar kazanıldığını görürsünüz. Yukarıda koyduğum tablo örneğin hisse senedi değerini gösteriyor. 9 Ağustos'ta 5 TL civarında gezen hisse senedinin fiyatı 20 Ağustos civarında 8 TL'i aşıyor. Bakın Robinho haberlerinin arttığı günlerde de ciddi bir ivmelenme söz konusu. Hemen arkasından da kar satışları başlıyor...

Dünyanın herhangi bir yerinde düzenleyici kurumlar doğru şekilde çalışacakları için aslı olmayan ve faaliyetle doğrudan ilgisi olan bu spekülasyonun içinde kim varsa toplatırlar. Kağıdı hemen tahtadan indirirler. Böyle rezalet, böyle skandal olmaz. Bağıra bağıra söyledik, bağıra bağıra geldi ve skandalla da sonuçlandı. Beşiktaş JK'nın ve Beşiktaş AŞ'nin spekülatörlere oyuncak edilmesi kabul edilemez. Hadi Beşiktaş'ı yönetenlerin basireti bağlandı, bu memlekette SPK ne yapar? Bu kurumda iki tane denetmen yan yana oturup futbol konuşmaz mı? Arkadaş ne oluyor bu Beşiktaş'ta demez mi? Benim aklım hayalim almıyor, futbolun etrafındaki ekonomik çember o kadar büyüdü ki; ya BJKAS'nin işlem hacmi hafife alınıyor, ya da birileri bu işlere göz yumuyor.

10 Yorum:

Cherubim dedi ki...

Manipülasyonlarla kulübün itibarını da zedeliyorlar. BJKAS yanlış hatırlamıyorsam 100 endeksinden çıkartıldı, ama bu etkilemiyor adamları. Sonuçta kulübe borç verdim diyor, ama manipülasyonlarla zaten kaydadeğer bir miktarını geri cebine koyuyor. Bunun üzerine bir de borç verdim dediği parayı geri isteyecek daha sonra..

Kav'a göre halka arzedilen değer %30.İşlem mantığını pek bilmiyorum ama şimdi %70 lik kısım artsada azalsada kulubün elinde kalacağına göre manipülasyon ne işe yarar ki bu hisseler alınıp satılamayacağına göre ?
Ama halka arz edilen %30 lık kısımda büyük miktarda hisselere sahip olanlar ki %30 12 m $'a takabül ediyor bu esnada alım satıp yaptılarsa toplamda 7.2 m $ civarında bir parayı paylaştılar diyebiliriz.

Önce mafya sonra borsada manipülasyon daha ne pis işler çıkacak merak ediyorum.

Unknown dedi ki...

beşiktaş baskanlık secimlerine ne kadar kaldı bilmiyorum ama y.d. kendi borclarını cıkartmak için beşikats ı kullanıcak ve olan beşiktaş a olucak ..içimden robinho robniho diye bagıran taraftarlara bu hak diye geciyo ama neyse...

vts dedi ki...

bir takım kişilerin bu işe göz yumduğu kanaatindeyim. anlayamadığım, bjkas'tan çok daha büyük ticari işletmelerin dahi en ufak hatasını bekleyip cezayı yapıştıranlar, nasıl oluyor da olaylara fransız kalıyor.

Great White dedi ki...

peki ya maliye?

bence spk' nın göstermiş olduğu tooleransın çok daha fazlasını gösteriyorlar; özellikle de 3 isyanbul takımı söz konusu olduğunda..

RuFF dedi ki...

Bu fiyat dengesizliğinin BJK A.Ş ye bir yararı var mı?
Benim bildiğim hi.bir kar etmiyor BJK A.Ş.

Hiçbir kar etmemesine rağmen, daha önce sattığı % 30 hisse sahiplerinin ve borsada BJK kağıdına oynayan kişilerin arz talep nedeni ile kağıtların dengesini bozmasında BJK A.Ş. nin bir suçu var mıdır?


Keşke BJK A.Ş. kar etseydi.O zaman bu suçlamaların bence bir geçerliliği olurdu.Piyasa değeri arttı demeyin çünkü o piyasa değerinin suni olduğunu ve çok yakın zamanda tekrar aşağı doğru gideceğini biliyoruz.

ersin yesir dedi ki...

Beşiktaş sezon başından beri quaresma ve guti si ile büyük hava gaz yakaladı basının da doldurması ile artış biraz da bu sebepten olabilir.Robinho meselesi de artık beşiktaş üstünden para da kazanıyor birileri Hakikaten beşiktaşın bu seneki yönetimi güzel miş o zaman zeki adamlar var.

theotheo dedi ki...

oha yuki nerelere seyahat edeceğini yazmamış. kıyamet mi kopuyo acaba lan.

kkskblog dedi ki...

bir tanıdığım bir-kaç saat içerisinde Bjk kağıtlarından 2 bin lira kazandı-ki küçük yatırımcı. Düşünün bi de babalar ne paralarla oynamıştır.

Abicim olay su. Hicbir sirketin hisse senedinin degeri 2-3 gunde %60-70 artmaz. Bunun olmasi icin ya bir gelisme olmasi lazim, ya da spekulatorlerin is basinda olmasi lazim.

BJK AS'nin KAP'a bildirdigi hicbir gelisme yok, ve hatta uzerine "ozel bir durum yok" diye aciklama yolladilar. Bu durumda SPK'nin cikip "Birader ozel durum yoksa burada bariz spekulasyon var, ufak hisse senedi ile oyun yapilmis, kim bunlar?" diye teker teker toplamasi lazim o hisse senedini buyuk oranda alanlari.

Eger buyuk oranda alis yoksa ve de dengeli bir yuklenis varsa, o zaman BJK AS'ye gidip "Hani yoktu ozel durumunuz, varmis iste?" deyip catir cutur cezayi kesmesi lazim.

Bu ikisi de olmuyorsa, burada bir bokluk vardir.

Yorum Gönder

Ara