.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

26 Haziran 2008 Perşembe

Boşa Benzin Yakmak

Futbola dair istatistiki veriler bana her zaman ilginç gelmiştir. İlgiyle de okur, izlerim. Şimdi biri çıkar der ki, "futbolda yüreği, istatistik kağıdında bulamazsın". Bence bu bile doğru değildir. Yüreği de kalbi de bulursun istatistik kağıdında. Oyuncu kaç adet ikili mücadeleye girdi, kaçında kazandı vs...

Şu aralar da, oyuncunun maçta kaç kilometre koştuğuna taktım kafayı. Bir yerde böyle bir bilgi verilse hemen kulak kabartıyorum. Futbola dair enteresan bilgilerden biri gibi geliyor bana.

İstatistik, elbette çok önemli bir bilim. Ama istatistiğe olan inancın az olması, dataları yorumlayanların marifeti biraz da. İstatistik asla yalan söylemez. Yalan söyleyenler o dataları okuyanlardır, yorumlayanlardır. Sen eksik istatistikle yorum yaparsan bunun günahını da bilime atamazsın.

Arda'nın 11,5 kilometre katettiği söyleniyor mesela. İşte size içinde yanlış bir alt metin bulunan bir söz. Arda'nın 11,5 kilometre koştuğu maçta Mehmet Topal kaç kilometre koşmuş, rakip sol bek kaç kilometre koşmuş bunu da ekleyen yok. Sanki Arda, çıktı tek başına koştu durdu...

90 dakika içerisinde 11,5 kilometre mesafe katediyorsunuz. Sizce bu mesafeyi nasıl katettiğinizin bir önemi yok mu? bu süre zarfında kaç ikili mücadeleye girdi, kaç topsuz koşu yaptı, kaç toplu koşu yaptı? Bu değerlerin hiç mi anlamı yok? Kağıt üzerinde bakarsınız ki Arda, Ambrosini kadar koşmuş. eee? o zaman koyun ön liberoya orda oynasın.

Bunlar işte alaturka bakış açılarımızın örnekleri. Futbolun ne olduğunu bilmeyenlerin abuk subuk yorumlarla futbolu iyice acayipleştirmeleri... Futbolun bir matematiği vardır. Hiç tartışmasız... Kimse durduk yere kazanmaz. Hiç bir top boş yere direkten dönmez. Attığı şut direkten dönen oyuncu kötü oyuncudur, direğe çartırıp atan da iyi (Nihat). Lakin aynı vuruşla bir dahaki pozisyonda gol yapamayan Nihat, kaybeden olacaktır.

Edouard Cisse'nin bir lafı var diyor ki; "Futbolda ne kadar az koşmak zorunda kalırsanız o kadar iyidir". İşte bu futbol mentalitesine hayranım. Futbolda amaç rakibi koşturmaktır. Topu koşturmaktır. Bizdeki ileri zekalılar Arda'nın kaç kilometre koştuğunu hesaplayadursun Arda Avrupa düzeyi için hala dayanıklılığı eksik bir oyuncu malesef. Kaç topsuz koşusu vardı bu 11,5 kilometre içinde acaba?

Futbol denge oyunudur. Ne çok koşarsan, ne de hiç koşmazsan kazanabilirsin. Mümkün olduğu kadar rakibi koşturacaksın, sen dinleneceksin, topu koşturacaksın. Bunu yapan kimler? İşte Dünya ve Avrupa şampiyonları gözümüzün önünde. Yunanistan Avrupa Şampiyonu olurken çok mu koştu? Dünyanın en iyi savunmasını yapmak için çok mu koşmak lazım. Hayır. Adamlar sadece doğru yere koştular.

Son soru da şu olsun; Avrupa Şampiyonu Yunanistan'ın her oyuncusunun yarım kilometre daha fazla koştuğunu hayal edin. Sizce o kupayı alabilirler miydi?

1 Yorum:

Adsız dedi ki...

güzel bi analiz olmuş, bu yazdığının karşıt fikrini savunanlar, daha savunduğu şeyin ne olduğunu bilmeden/eksik bilgi ve ezber laflarla savunuyorlar.

Yorum Gönder

Ara