.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

14 Ağustos 2023 Pazartesi

STSL 01 Vavacars Fatih Karagümrük - Besiktas


Tarih: 
14 Ağustos 2023 Pazaresi 21.00

Stadyum: Atatürk Olimpiyat Stadı

Hakem Hakkında Bilgi: Erkan Özdamar (BJK Karnesi  2G 1B1M)

Eksik Oyuncular: Rachid Ghezzal, Emrecan Uzunhan, Cenk Tosun, Tayip Talha Sanuç / -

Cezalı Oyuncular: - / -

13 Yorum:

koşu mesafesi dedi ki...

Beşiktaş lig sezonunu açıyor. Maç günü Chamberlain transferini açıklıyor. Şu tabloda yabancı kontenjanı dolmuş oluyor. Hasic ve Montero'yu göndermeden alsan alsan mavi kartlı bir oyuncu alabilirsin. Hasic yine kolayca alt lige kiralanabilir ama yeni stoper gelmeden Şenol hoca Montero'yu bir yere bırakmaz.

Transfer şampiyonlarından biri cumartesi 1 puana razı olurken diğeri şov amacıyla çıktığı iç saha maçını endişe içinde bitirdi. Transfer tahtası kapalı takımı yenemeyen transfer şampiyonundan sonra, bu kez de maçı 10 kişi oynayan rakibini içerde zar zor yenen başka bir transfer şampiyonunu izledik. Bu şampiyon iki takımın ortak noktası oyuncularının kırmızı kart görmeden rakiplerinin bileklerine özgürce basabilmeleriydi. Dünkü maçta ev sahibi lehine gerek sahadan gerek Riva'dan toplamda 2 penaltı çıkması ancak bu penaltıların gerek iptal olup gerek kaçması enteresan bir ayrıntıydı. Son dakikada Gaziantep'in penaltı beklediği pozisyonda ise "bu sezon değişen futbol kuralları" imdada yetişti. Kendi takım arkadaşından gelen top koluna değerse penaltı olmazmış. Elini zeybek oynar gibi kaldırdığın halde çarparsa doğal konumda mı oluyor konusuna kimse girmedi tabi. Belki verilmeyen kırmızıları da "güç transferi yok" diye açıklayanlar olmuştur. Entelektüel görünüp içinde holigan besleyen spor yorumcuları bu sene favorim.

Spor medyasında ayrı bir sınıflandırmaya tabi tutulan futbol-eğlence programının yıldızı ise dün gece federasyon başkanına yönelik attığı tiratla en çok izlenenlerden oldu. Adam büyük bir televizyon yıldızı. Beşiktaş tribünlerinde adı zamanında çok anılmış! olsa da futbol dünyasına renk katıyor.

Gelelim maça: Olimpiyat stadyumu ve geçen sezona nazaran güç kaybettiği söylenen Karagümrük. Maçın künyesine bakınca da aklımıza gelen zumba dansı. Bu şerait içerisinde Karagümrük teknik heyetinin tahmin etmekte zorlanmayacağı bir Beşiktaş kadrosu bekliyoruz. Mert/Rosier-Amartey-Colley-Masuaku/Amir-Gedson-Salih/Onur-Aboubakar-Muleka.

FB ve GS orijinli spor medyasının bu aralar "lige en hazır takım Beşiktaş", "Şu an en iyi oyunu Beşiktaş oynuyor" yorumlarını da pas geçmeyelim. Böyle çok iyisin, transfer nedir ki, boşa para harcama, biz yaptık görüyorsunuz halimizi gibi geliyor kulağa.

Avrupa'da gol yağdıran takımların ligde zorlanması "ligin ayarlarıyla" mı alakalı yoksa eleme turlarındaki takımlar çok mu zayıf? Bu akşam Karagümrük karşısındaki Beşiktaş'ı görünce daha net konuşabiliriz.

Huzeyfe dedi ki...

Şu Beşiktaş orta sahasını nasıl beğeniyorsunuz ben anlamıyorum. Dikine yapılması mümkün tek aksiyon Gedson’un driplingleri.

BJK4EVER dedi ki...

Senol Gunes’le ilk yarilar cope adli dizinin yeni sezonunun ilk bolumunu izliyoruz adeta.
Takimin 10 numaradan cok Josef gibi bu tur maclarda takimi ateslendirecek bir stopere ihtiyac duyuyor.
Gecen sene takim olarak off-day yasadigimiz ve 3 puanin sart oldugu deplasmanda beraberliklerden cok cektik.
Aynen devam sanki.

GeceGezgini dedi ki...

Ne izledim ben acaba dedirten bir ilk yari oldu :D

@BJK4EVER; S.Gunes ilk yari genellemesine katiliyorum ancak bu sefer bu ilk yari yönetime yazar. Eksikler 4 aydir belli, ve senenin ilk macina sahaya sag stopersiz, sol kanat forvetsiz, sag aciksiz, orta sahasiz cikiyoruz.

Ve muhattap olarak bir allahin kulu yok ortalarda.

koşu mesafesi dedi ki...

Yeni başarı hikayesini santraforda Salih Dursun ve İstanbul sevdalıları derbeder Ljajic ve Feghouli ile Karagümrük sırtlıyor bugün. Salih Dursun'lu oyun planına Necip'i santrafora çekerek cevap verebilir Beşiktaş.

Şenol hoca bir klasik olarak yeni transferleri oynatmıyor. Şöyle der gibi; bana öyle bir stoper alın ki Amartey yerine Necip oynatmayayım. Bana öyle bir sağ açık alın ki 4 yerliyle çıkmayayım.

Huzeyfe dedi ki...

Tek başına hocanın tercihlerinin hiçbiri kötü değil ama kolektif olarak çok belirgin sıkıntılar var. Muleka-Onur kenarda ne üretebilir? Örneğin Rebic kenarda topu iki saniye daha uzun tutup Masuaku’yu oyuna soktu. Bunu Muleka’yla yapma şansımız yok. Hocanın ilk 11 tercihleri bu açıdan sorunlu.

Orta sahada çok ciddi sıkıntımız var bence. Neredeyse hiç pas aksiyonumuz yok çünkü iki tane statik pas verip çakılı bekleyen oyuncuyla oynuyoruz. Hiç Salih’in mesela verkaç yapıp aksiyona devam ettiğini gördünüz mü? Ya direkt 30 metre ileri oynuyor veya yanında bekleyen oyuncuya veriyor topu. Amir de aşağı yukarı böyle. Bence bu orta saha çok çok sıkıntılı. Geçen senenin ikinci yarısında hedef takım değilken 400 pas yaparak maç kazanmış olmamız birşey ifade etmiyor. İşin kötüsü, 3 tane 6-8 oynayabilen oyuncu varken, iki tane 8-10 oyuncusuyla rotasyonu güçlendirmek yerine bir tane daha 6 aldık. Üstelik yabancı, üstelik ayağı çok kötü. AOC’den beklentim sıfır.

Gedson golü haketti. Çok çalıştı gerçekten. Semih eleştirilse de bence iyi futbolcu. Zaten Şenol Güneş genç futbolcu oynatıyorsa muhtemelen çok çok iyidir.

Rebic Ghezzal kenar forvet. Cenk Semih Abou Muleka kenar veya merkez forvet. Buradan iyi bir rotasyon çıkar bence.

GeceGezgini dedi ki...

Semih'in girmesi Aboubakar'in ve Rebic'in alan bulmasini sagladi. Daha dogrusu Semih iyi top sakladi, iyi kosular atti, dogru oynadi ve oyunu getiren hamle oldu acikcasi.

Onur'dan da bir Hilbert vibe i aliyorum. Ilk yari averajdi ama ikinci yari hep dogru oynadi adam. Onur ve Gedson resmen cigerleri sayesinde her macin son 10 dakikasi fark yaratiyorlar. Rakiplerin pestili cikiyor ve bu ikisi hala tam gaz devam.

@Huzeyfe; Chamberlain hamlesi tutmazsa Senol Gunes'in favori sistemi 4-2-3-1 e gecebiliriz gibi. Aboubakar'a yakin bir ikinci forvet (Semih ya da Rebic ya da Cenk), solda Rebic/Cenk, Sag kanada da transfer/Ghezzal.

Cunku dedigin gibi Salih ve Amir cok statikler. Topu rakip yari alana yigdigimizda cok iyi profiller ancak rakip alana gecene kadar izdirap :D Surekli sagdan sola paslar. Topu iki kere durtup dripling ve adam eksiltme becerileri cok az. Salih 2 kere yapti bunu ve hemen tehlike oldu. Bir de sag acigin Onur, sol acik da Muleka olunca; ikisi de cok kisitli top tutabildiler, hepten kitlendik. Rebic ve sagda da Ghezzal/top tutan sag acik olursa o zaman Salih ya da Amir tolere edilebilir.

Huzeyfe dedi ki...

Onur birkaç defa bloklar arasındaki boşluğa girip top aldı ve ileri taşıdı takımı. Epey ilginç aslında. Acaba 8’de Salih’le rotasyona girebilir mi? Gedson/AOC, Amir/Onana, Salih/Onur hiç değilse sayısal olarak rotasyonu buluruz.
Ghezzal ve Cenk dönerse ön tarafta rotasyon yeterli olabilir. Geride de Amartey Colley ile oynayabiliriz.

Düşük tempo bekliyordum ama Karagümrük kadro kalitesini düşününce daha rahat kazanacağımızı öngörmüştüm. Ljajiç, Feghouli gibi ne kadar az hareket o kadar iyi mottosundan iki adamı en kritik rollere koyup, kıçını kaldırmaktan aciz Serdar Dursun'u forvet tercihiyle ikram ötesi bir maçı kendi kendimize zora sokmayı başardık. Takımın eksiklerinin bu kadar net belli olduğu bir maçı kazanmak önemli aslında ama yeni transferler takıma uyum sağlayana kadar acı çekeceğiz gibi duruyor.

Bu Amartey ve Onana'ya neden para verdiğimizi de anlamak imkansız ...

koşu mesafesi dedi ki...

(Saha dışı yorum modu)Maçtan öte diğer faktörler ilk haftadan devreye girmiş gibi.

Penaltı kaçıran, iki topu direkten dönen, çok sayıda gol kaçıran Beşiktaş sanki başrolde değilmiş gibi maç sonu spor kanalları Karagümrük'ün devşirme santraforuna odaklanmışlardı. Yeteneği ölçüsünde vura kıra forma çeke çeke oynamaya çalışan bu defansif santrafor (futbola yeni mevki armağan etti) kendisinin lezzet ikizi rakip stoperin kulağını patlattığından şikayet ediyordu.

Maç özetine baktığımızda ise maçı tek sarı kartla bitiren Veseli'nin iki sarı kartlık pozisyonu konulmamış. Gedson'u son adam olarak indiren Levent'in pozisyonu konulmuş (Bildiğimiz Feghouli yetişemezdi, kırmızı kart olabilecek pozisyon). Aboubakar'ın sırtına vuran Baniya (son adam ama açıdan sarı kartlık fakat kart dahi çıkmayan) pozisyonu da konulmuş. Elbette Salih ve Necip'in hava topu mücadelesi de konulmuş. En tartışmasız olacak olan Veseli'nin pozisyonları özette yok. Diğerleri var.

Bu hafta böyle yumuşak geçti. Bir iki hafta sonra Beşiktaş birileri için ciddi rakip olarak görülmeye başladığı anda Beşiktaş'ın girdiği bilmem kaç pozisyon ve aleyhine bilmem kaç tartışmalı karar gündeme getirilmez. Lehine cımbızla pozisyon seçip malum kanallarda yarım saat gündem yaparlar. Son dakikadaki Colley için kısa VAR incelemesi bile bunların habercisi.

koşu mesafesi dedi ki...

(Saha dışından içine yorum modu) Aslında Valerien Ismael dönemindeki gibi tamamen saha içinde kalarak yorumlarda bulmak en isabetlisi ama Şenol hoca bile "renkli medya" söylemlerine başladıysa bu sezon ister istemez olaylara daha sansasyonel ve daha geniş perspektifte bakmak zorunda kalacağız.

Valerien'in futbol felsefesi üzerine kafa patlatıp Süper Lig gerçekleriyle yüzleşmek mi yoksa yerli "filozofun" basına verdiği demeçleri anlamaya çalışmak mı daha zor bilemedim.

Bakü'de gol yedirdi diye Premier Lig stoperi Amartey kesilip Necip mi oynatılır? Ayrı bir tartışma konusu. Necip-Colley tandemi aşırı garantici. Topu ileri taşıma dertleri yok. Kimine göre "baba" kimine göre "denge" kimine göre "ayağı düzgün" stoper ihtiyacı var Beşiktaş'ın.

Teknik direktörün demeçlerine göre Chamberlain ile birlikte mavi kartlı Bahtiyar gelmek üzere. Yabancı kontenjanı doldu. Montero ve Hasic giderse iki transfer daha beklenebilir.

Yokluktan Salih'i santrafor oynatan Karagümrük'teki Feghouli ve Ljajic gibi oyuncuları yok Beşiktaş'ın. Feghouli yokluktan ön libero oynamasına rağmen Gedson'un baskılarını tekniğiyle nasıl da kırdı. Ljajic ise Şenol hocayla coşmuştu zamanında. Baniya da geçen sezon göz doldurmuştu.

Son iki transferi "sakatlık" riskli dünya yıldızı alarak mı yoksa buralarda performans göstermiş oyunculara düşük kontrat vererek mi geçiştirmek daha mantıklı acaba?

Bu arada "Şenol hocanın tabiriyle renkli medya"nın son hoşluğu şu: "Beşiktaş Chamberlain'e 9 milyon euro verecek!!!". Haber detayı imza parası 1,5. Yıllık ücret 2,5. Afedersin ama Liverpool'dan adam alıyorsun. Aynı "renkli medya" GS Icardi'ye kulübün anahtarlarını verdi, Fener Arda'nın bonservisini Cengiz'e verdi gibi haberler yapmıyor ama.

koşu mesafesi dedi ki...

İşi ağırdan alan BJK transfer komitesi lig başlayınca gaza bastı. Ama buralar sessiz.

"Son iki transferi "sakatlık" riskli dünya yıldızı alarak mı yoksa buralarda performans göstermiş oyunculara düşük kontrat vererek mi geçiştirmek daha mantıklı acaba?"

Chamberlain transferi üzerine yukarıdaki sorunun cevabını ararken GS'nin geçen sezonki sağ kanadı geldi haberleri düştü. Rashica ile birlikte Afrika karmasının yanında Balkan karması oluşturuluyor bir bakıma.(Amir, Hasic(gidici), Necip(Rashica'nın hemşehrisi),Rebic,Rashica)

"Karagümrük'teki Feghouli ve Ljajic gibi oyuncuları yok Beşiktaş'ın. Feghouli yokluktan ön libero oynamasına rağmen Gedson'un baskılarını tekniğiyle nasıl da kırdı."

GS'nin daha eski sağ kanadı hem de ön liberoda bu ligde böyle iş yapıyorsa. 3 ay önceki sağ kanadı BJK'nin epey işine yarar herhalde. Dün asist yapmış olsa da sağ bek Onur'dan kağıt üzerinde daha iyi bir alternatif. Ghezzal sakatlıktan dönemeyecekse de ideal 11'de Rashica ismi sırıtmaz.

Son ana kadar Pepe ismi ön plandaydı. Zannedersem Afrika kupası, sakatlık riski, takım oyuncusu, defansa yardım, ligi tanıma gibi parametreler devreye girdi ve ibre Rashica'ya kaydı.

koşu mesafesi dedi ki...

Bir Arsenal-Liverpool CV'li bir de Seyrantepe menşeli transfer gelince taraftar hemen havaya girdi. Stad sponsorsuzluğunu, kampa yetişmeyen transferleri ve Avrupa adına kritik maçlara eksik kadroyla çıkıldığını unuttu.

Buraya dikkat! Beşiktaş için Konferans Ligi'nde gruplara kalamama lüksü yok. Play-off'a kalırsan zor bir eşleşme bekliyor zaten. Ama Bakü eşleşmesi sona ermiş değil! FB de BJK de ilk maçlarda avantajlı skor aldılar ama iş bitmedi. Adana Demir nispeten rahat çıkacak maçına. Beşiktaş camiası tüm odağını "transfer çalımı eğlenceleri"ne değil yarınki maça vermeli. Perşembe stadyumda coşku ve destek olmalı. Tur geçilmeli.

Gözünün önündeki "yerli statülü" stoper Baniya'yı Trabzonspor kaptı. Daha kariyerli ve daha yüksek profilli bir stoper için planlama yaptığı umuluyordur Beşiktaş tarafının.

Perşembe önemli ama hiç rotasyon olmamalı mı? Takımın üç bölgesindeki üç yıldızı (Aboubakar,Gedson,Masuaku) oturt kulübeye. Geri kalanlara de ki 3-1 skor avantajıyla şu turu geçin.

Mert/Rosier-Amartey-Colley-Umut/Amir-Onana-Salih/Rebic-Semih-Muleka. Fena durmuyor. Önde yorulan olursa Onur girer.

Yorum Gönder

Ara