.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

16 Ağustos 2023 Çarşamba

STSL 02 Beşiktaş - Pendikspor


Tarih: 
20 Ağustos 2023 Pazar 21.45

Stadyum: İnönü Stadyumu

Hakem Hakkında Bilgi: Kadir Sağlam (BJK Karnesi  -G -B -M)

Eksik Oyuncular: Tayyip Talha Sanuç, Rachid Ghezzal, Emrecan Uzunhan / -

Cezalı Oyuncular: - / -

17 Yorum:

koşu mesafesi dedi ki...

Pendik maçından önce 3-1'lik skor avantajıyla beraber limana yanaştırılması gereken bir Bakü maçı ve konferans ligi turu var.

O maçtaki oyun, skor ve rotasyon Pendik maçını direkt olarak etkileyecektir. Hatayspor'un ilk hafta aldığı skor da dezavantaj olabilir Beşiktaş adına.

Rashica hamlesini çok beğendim. Tıpkı Gedson gibi disiplinli, yetenekli ve karakterli bir oyuncu. Her maç elinden geleni yapacaktır. Yedek kalmayı da dert etmez. Kazak oyuncu ve Ox hamlelerine de bakılırsa Şenol hocanın çok mücadeleci, kolay kolay pes etmeyen bir takım kurmak istediği anlaşılıyor. Ramos'da 1+1 yıllık opsiyonlu bir sözleşme ve 3 milyonu geçmeyen bir maaşla aramıza katılsa verimli olur diye düşünüyorum.

koşu mesafesi dedi ki...

Ben şampiyonluk yarışındaki takımların transfer stratejisini ve kadro planlamasını anlayamıyorum. Mesela GS ve FB için şu saatten sonra hala 3'er 4'er transfer daha sürpriz olmaz. Hadi FB'yi anladık geçen sezonu resetliyor. GS şampiyon olan kadrosuna bu kadar mı güvenmiyor? BJK için transfer yarışında geride kaldı, öne geçerse kadro istikrarından geçer diyorduk. Yaz başı söylenen sayının ötesinde transfer haberleri dönmeye başladı.

Ana plan 5+1 transfer gibiydi. Saiss giderse iki stoper, bir 6 numara bir 8/10 numara, bir kanat, bir kanat forvet, +1 olursa sol bek şeklinde. Welinton yerine Amartey geldi. Saiss gitti ikamesi gelmedi. 6 numara Onana geldi. 8/10 numara diye galiba Ox geldi. Kanat olarak Rashica, kanat forvet olarak Rebic geldi. Masuaku ve Umut varken solbek ihtiyacını anlayamamıştık ama bugün Umut Meraş-Deniz Türüç takası haberi düştü.

Kadrodan sürpriz isim gitmeyecekse (sadece bir) stoper alınarak transfer kapatılacak. Kimse Talisca falan beklemesin. Rosier-Amartey-Colley-Masuaku-Montero(yerine yabancı)-Ghezzal-Rashica-Rebic-Muleka-Amir-Onana-Gedson-Ox-Aboubakar-Hasic(15'inci)gibi bir kadro var elde. Stoper alınıp Montero ve Hasic kiralanırsa kontenjan tastamam oluyor.

Taraftarlar ideal 11 kurarken 3 yerli statüsünü unutuyor veya bu kuraldan dert yanıyor. FB olsun GS olsun şikayete gerek yok. Kural belliydi. Baştan planlamalar ideal yapılacaktı ve yerli statüsündekiler bütçe zorlayacak şekilde transfer edilmeyecekti. Misal Kent-Cengiz, Angelinho-Kazımcan veya Cenk-Rebic rotasyonları baştan hatalı. İdeal kadro ideali gerçek bir idealse eğer.

Oyuncu değişikliklerinde gerekli gereksiz kombinasyonlara mecbur bırakmayacak planlamalar şöyle olurdu. FB ve BJK örneklerinden konuşalım: Kalecin yerli mi? Yerli. O zaman iki pozisyonu asıyla yedeğiyle yerli oyuncularla kurgula. Gerisini istediğin gibi yap. Hiç kafan karışmasın. FB şöyle yapabilir: Sol bek as Ferdi, yedek Mert. Oosterwolde'ye geçmiş olsun. 6 numara as İsmail yedek Mert Hakan. BJK'de yerlilerin biri sağ bek, biri sol bek, biri mecburen stoper, biri orta saha, biri sakatlıktan dönen sol forvet, diğeri genç santrafor. Tabi bunlar 11'de nispeten sırıtmayanlar. En başta Cenk ve Semih'i aynı pozisyona hazırlayıp Salih'e yerli alternatif alarak işi çözebilirdin. Şimdi görünen; sağ bek mevkisi Onur'da, orta sahadan bir forma Salih'te mecburen. GS'nin işi daha da zor çünkü as kalecisi yabancı. Onu kesmek kolay olmaz.

koşu mesafesi dedi ki...

Stoper transferine ilişkin Ramos ismine kuşkuyla yaklaşıyorum. Daha önce denenmişi ve mali açıdan sonu istenen şekilde sonuçlanmayanı var. Marcelo'yu sat Pepe'yi al, onun da maaşını ödeyeme. Pepe dahi 34 yaşında gelmişti, Ramos 37 yaşında şimdi.

Oyuncunun Beşiktaş'a maliyeti de çok yüksek olur, düşük maliyetle de neden gelsin ona piyasada çok sayıda kapısını açacak kulüp varken...

Salih Uçan fiziğini epey geliştirdi, ikili mücadeleler, önde baskılar falan. Teknik zaten var. Oyun kurucu stoper olarak devşirmek çok mu uçuk bir fikir? Necip Uysal'dan daha verimli olabilir. Sağ beke de at Onur'u, gerisini yabancılardan kur takımın.

koşu mesafesi dedi ki...

Şenol hocanın Bakü maçı öncesi basın toplantısı ile bazı durumlar açığa kavuştu.

- Onana'nın olayı (14 yabancıdan 1 tanesinin statü gereği) genç olmasıymış. Yani Onana olmasa ya Hasic kalacaktı ya da başka yabancı bir gence yatırım yapılacaktı. 23 yaşında Kamerun milli futbolcuya verilen bonservis, malum statüyü de düşününce o kadar fazla gelmiyor.

-Talisca çok zor. Ramos zor.

-Umut Meraş/Deniz Türüç takası gündeme Başakşehir'in "Umut" talebiyle girmiş, Şenol hoca bırakmazmış.

-Stoper transferi lazımmış. (Bakü maçı öncesi Colley'nin sakatlığı varmış)

-"Yerli transferi" yapılabilirmiş.

-Yarın Amartey-Necip tandemi görmek olası. Amartey basın toplantısındaydı.

koşu mesafesi dedi ki...

Beşiktaş, Bakü maçının rövanşına;

Mert/Rosier-Amartey-Necip-Umut/Demir Ege-Onana-Gedson/Muleka-Semih-Rebic 11'i ile başlıyor.

Sadece 2 farklı skor avantajı için biraz fazla rotasyonlu kadro mu ne?

Bahtiyar gelince gideceği konuşulan Umut 11'de, stoper gelince gitmesi kesin gibi olan Montero yedeklerdeki tek stoper. Kadro planlamasının hali bu.

Bu arada yayıncı kanalın maç önü programında Beşiktaş'ın 2-3 transfer daha yapacağı konuşuldu. Ya yerliler gelecek ya da sürpriz yabancılar gidecek demektir bu.

Gelmek üzere olduğu konuşulan Bahtiyar ise mavi kartlı oyuncu statüsünde. Geçen sezon başka bir takımın kadrosunda bulunan ve "yabancı" sayılan bir oyuncu için yapıldığı yazılıp çizilen "özel" düzenlemeden gidip "Beşiktaş" yararlanıyor. Böyleyse çok komik olacak.

koşu mesafesi dedi ki...

"Sadece 2 farklı skor avantajı için biraz fazla rotasyonlu kadro mu ne?"

Epey fazla ve gereksiz rotasyon olduğunu ilk yarı gördük. Senin Muleka'n pozisyon kaçırdı. Üstün gibi göründün oyunda. Ama adamlar (Bakü) ilk geldikleri pozisyonda golü attılar. Devre sonu ikinciyi de atıyorlardı. Acil müdahale şart.

Devre arası Masuaku-Amir-Aboubakar üçlüsünden ikisi girmeli. Kalan üç değişiklik hakkı da reaksiyonel olarak kullanılmalı.

Amartey sol stoperde daha sağlam görünmüştü ki önce ofsayt olan bir pozisyonda yine adamını rahat bıraktı. Sonra da gol geldi. Onana da ise ofans yok ama defans da pek yok gibi göründü şimdilik. Üçüncü stoper gibi oynamaya çalışıyor.

Teknik direktör de ilk maçın son bölümlerinden ders almamış. Şimdi kimleri oyuna alacak bakalım?

GeceGezgini dedi ki...

Basima bisey gelmeyecekse sol stoper olarak Amartey'i begendim. Oyunun hizini 1,5 saniye kadar hizlandiriyor, dikine oynuyor, eveleyip gevelemiyor. Ama defansif olarak kalibi maalesef cok kucuk, boyu kisa. Onana ayisi yerine tek Amartey ile hem stoperi hem 6 numarayi yedekleyebilirdik.

koşu mesafesi dedi ki...

Beşiktaş taraftarını havaya sokmak ne kadar da kolaymış! Bir iki transfer ve transfer videosuyla yönetim üzerindeki tüm kara bulutlar dağıldı.

Realist olarak bakılacak olursa; transferlerden Amartey yedek stoper, Onana kiralanan Berkay'ın gerisinde, Rebic daha form tutacak, "transfer çalımı" Rashica'yı geçen sene alsan transferi hiç ses getirmezdi, Chamberlain soru işareti, Bahtiyar gözden ırak. Masuaku, Amir, Gedson, Aboubakar dörtlüsü sayesinde yol alabiliyor takım. İlk 11'e girebilecek yeni transfer, stoper yokluğundan Amartey sadece. Rashica da Onur'u yerli statüsü sebebiyle kolayca kesemeyecek.

İki video ve Ramos/Talisca haberlerine tav oldu yine taraftar. Muhtemelen iki isim de gelmeyecek. Maç takvimi sıklaştığında odak da transfer komitesinden teknik direktöre yönelecek. Yönetim kendini bir süre kurtaracak.

Tamam, Beşiktaş'ın belli bir şablonu ve yıldızları var. Ama şampiyonluk mücadelesini vereceği takımlar kadar geniş kadrosu yok. Masuaku, Amir, Gedson, Aboubakar bu dörtlünün alternatifi yok.

Burada bir parantez de Muleka'ya açalım. Taraftar taktı mı takıyor ama spor yorumcuları da takmaya başlamış. Adam şu an Larin misali sol forvet olarak takıma yerleşti ve goller de atmaya başladı. Bir kere yaşına bakın, bu yaştaki oyuncuya yatırım yapılmaz mı? Sat, gönder diyenler neyin kafasında? Kasımpaşa'dan geldi diye mi beğenilmiyor? 1 yıldır sakat olan Ghezzal dururken gönderilmesi ilk akla gelecek kişi Muleka mıdır? Muleka şu an Rebic'in de Cenk'in de önünde. Bana mecburen Muleka'yı savundurttular.

Not: Yanlış hesaplamadıysam "13+1 genç yabancı" statüsüne Onana ile birlikte Muleka da uyuyor.

Zaitsev dedi ki...

Şenol hoca yine benim 11im en doğrusudur demek için ölüm rotasyonu yapmış. 5-6 yeni ve genç topçuyu takım dengesini, uyumunu sağlamadan at sahaya, sonra 45te eski kadroya dönüp maçı kurtarmaya çalış :) senelerdir aynı işler. Bıkmadı usanmadı.

40 senedir de şu takımda Necip stoper oynuyor ya. Bu antrenörleri ve yöneticiler Allah nasıl biliyorsa öyle yapsın.

koşu mesafesi dedi ki...

Bakü maçında ilk devrede turun tehlikeye girmesinin ardından Pendik maçında alışıldık muhtemel 11; Mert/Rosier-Necip-Amartey-Masuaku/Amir-Salih-Gedson/Onur-Aboubakar-Muleka olacaktır. Colley'nin sakatlığı geçmiş olsa bile sakatlık dönüşünde Pendik forvetleri karşısında dinlendirmek mantıklı olacaktır. Ufukta Kiev(aslında Romanya) ve Adana deplasmanları var çünkü. Premier Lig stoperi Amartey de Pendik karşısında idare etsin bir zahmet.

Ama ikinci bir ihtimal var. Pendik'in maçın başında kapanacağını varsayalım. O zaman maçın başında skoru bulup vitesi düşürmek de mantıksız olmaz Beşiktaş için. Bu çerçevede B planı muhtemel 11; Mert/Onur-Necip-Amartey-Masuaku/Rashica-Salih-Gedson-Bahtiyar/Muleka-Aboubakar olabilir.(Amir'e gerek duyulmayan direkt oyun oynayacak bir 4-4-2. Şenol hoca yeni transferleri bu kadar kısa sürede 11'e koyar mı? Hazırlarsa şu maçta koyabilir.)

koşu mesafesi dedi ki...

Şampiyonluk yarışı rakiplerle yapılan bir yarıştır. Geçen sezon ligi ilk üç içerisinde bitiren takımlar neler yaptı?

Şampiyon olan şampiyonlar ligine gidiyorum ona özel kadro kurmalıyım dedi. Şampiyon kadroyu koruyup bazı pozisyonları daha şaşaalı isimlerle donatmalıyım dedi. Bir nevi kadrodaki bazı mevkileri upgrade etmeliyim dedi. Sen şampiyon olduğun seneler kiralık santraforlarını elde tutamazken o öyle ya da böyle tuttu. Takım hiç top oynamasa da yıldız santraforuna bir iki pozisyon hazırlayıp onun bitiriciliğine güvenebiliyor. Ama olur da ileride yetmezse diye iki yüksek profilli kanat oyuncusu, üzerine de Mertens varken Ziyech alıyor. Formsuzluğa ve sakatlığa karşı önlemini alıyor. Chamberlain ile Ziyech ikisi de sakatlık şüphesi olan yıldız futbolcular idi, ikisinin transferinin açıklanması arasındaki profesyonellik ve şov farkına dikkat edin.

Geçelim ikinciye. Yıllar yılı şampiyonluk özleminin üzerine yine o sene bu sene dedi. Transfer stratejisini geçmiş yıllardan biraz farklı tuttu. İlk 11'ini kale ve Ferdi hariç 9 yeni transferle upgrade etti. Şampiyonluk rakiplerine çokça transfer çalımı attı. Nadiren çalım da yedi.

Geldik üçüncüye. Aslında sezon sonu ikincilik ayağına gelmiş olan Beşiktaş, sözleşmeli futbolcuları (Redmond ve Saiss) son haftaki maçta oynamayınca kadro kurmakta zorlanmıştı. Sonra transfer sezonu başladı. (Serbest kalan)Redmond ve (sözleşmesi devam eden)Saiss ile devam edilemeyeceği o son maçtan belli gibiydi aslında. Transfer sezonunun büyük kısmında taraftar çıldırdı. Rakipleri görmüyor musunuz ne kadro kuruyorlar bizde tık yok minvalinde yakınlamalar artıyordu. Olay ne zaman "yönetim istifa" boyutuna gelse birileri "Talisca" haberleri atıyordu gündeme. Duygusal Beşiktaş taraftarına gerçekliği değil söylentisi bile yetiyordu durulmak için.

Şimdi gelelim ligin ikinci haftası itibarıyla gelinen noktaya. Sen Beşiktaş olarak rakiplerin gibi kadronu upgrade edebildin mi?

Welinton - Amartey
Atiba ve Josef - Onana
Dele Alli - Chamberlain
Redmond - Rashica
N'Koudou - Rebic
Berkay - Bahtiyar
Boyd - Emrecan Bulut

Transfer çalımı diye havaya girdiğin futbolcu, rakibinin eski sürümündeki kanat oyuncusu. Diğer isimlerin çoğu da ne ismen ne de sahada heyecanlandırabildiler taraftarı.

Beşiktaş taraftarı rüyadan uyanabilirse dünyada kalan son stoperin Ramos, tek golcü 10 numaranın Talisca olmadığını idrak edebilecek. Hiç mi oyuncu kalmadı başka transfer edebilecek? Şartlar çok zormuş, maliyetler çok yüksekmiş. Onana, Rashica ve Bahtiyar'a ödenecek bonservisleri hesaba katarsak birileri taraftarın aklıyla alay ediyor.

Bak şu ileri dörtlülere bak: Ziyech-Tete-Zaha-Icardi (4 yeni transfer, kiralık adamı öyle ya da böyle aldılar)

Szymanski-Ünder-Tadic-Dzeko (4 yeni transfer)

Gedson-Onur-Muleka-Aboubakar (Hepsi geçen sezondan kalma, Rashica zorlasa stoperde Necip'e talim)

Pendik maçı öncesi atmosfer bu.

Zaitsev dedi ki...

Pendik dengimiz degil ama Bu dizilis ile daha zor maclarda ne elde edebiliriz. Solda sol acik olmayan Muleka, sagda ise sag acik olmayan Onur oynuyor. Bu tercihler ile kanatlarimizi kendimiz kilitlemiş oluyoruz. Gedson, Masuaku harici ne üretmeyi planliyoruz arkadan. Bir de Aboubakar'in tavsan cikarmasi var ihtimaller arasinda.

koşu mesafesi dedi ki...

İlk yarıyı Beşiktaş, geldiğinden beri ilk kez golle buluşan stoperi Colley'nin golüyle 1-0 önde kapattı. Duran top organizasyonu çalışıldığının belli olması ve Amir'in geçen maçlardaki farklı pozisyon alışları Beşiktaş adına olumlu gelişmeler. Antremanların "kondisyon yüklemek"ten ibaret olmadığı anlaşılıyor.

Olumsuz gelişme şu: Şu maç Beşiktaş'ın iç sahadaki sezonu açtığı maç. Tek transfer var sahada Amartey. Tribünler full değil. Oyun sıkıcı. Akıllar Kiev deplasmanındaysa bilemem ama Pendik karşısında daha baskın, daha atak bir oyun beklemek doğal. Takımda üç hat var. Hatlar arası bağlantı kopuk. Dikine pas ve dikine dribling ihtiyacı çok açık biçimde görünüyor Beşiktaş adına. Rakibin maçtan sonra Ziyech açıklıyor iken sen hala Bahtiyar'ı açıklayamadın.

Biraz da futbolun farklı taraflarına değinelim. Diaby ve Welinton. İki eski Beşiktaşlı. Welinton sahadakilerin çoğuyla beraber oynamış iken Diaby, Aboubakar hariç hepsinden eski Beşiktaşlı. Ne tuhaf. Avcı'lı sezon da çok tuhaftı. Diaby ile az buçuk anlaşan takımın santraforu da yedek kulübesinde. Bir enteresanlık daha.

koşu mesafesi dedi ki...

Hatay'ın 5 attığı Pendik'e ikinci yarı geriye yaslanan ve 1 puan veren bir takım. 1-0'a yatarsan 90. dakika bir penaltı golüyle 2 puandan olursun. Penaltı pozisyonu tartışmalı. Çoğu takıma verilmeyebilir. Ama sen boş tribünlerinle düşük profilli transferlerinle rölanti top oynayan topçularınla maça çıkarsan "cımbızla" pozisyon çekebilirler aleyhine buna şaşırmayacaksın.

Teknik direktör mesajı verdi. Alın size "yaptığınız" transferler dedi. Beş oyuncu değişikliğini kullanma mecburiyeti varmış gibi takımın yarısını değiştirdi. Yeni transferlerden bir tane heyecanlandıran var mı? Oyuna girip Pendikli oyuncuları geri adım attıran var mı? Şu takımın, "Talisca" bile gelse işi çok zor...

"Beşiktaş takım olarak aslında çok iyi, en hazır takım" masallarına kananlar için erken bir uyanış oldu. GS ve FB'li futbol yorumcuları Beşiktaşlıları da uyuttu.

Normal şartlarda maça fazla takılmayıp Kiev deplasmanına odaklanmak lazım derdim ama Beşiktaş yönetimi herhalde bir kaç gün uyku yüzü göremeyecek. Bu durumu bir iki yıldız transfer falan paklar. Yoksa haftaya stadın yarısını zor doldurursun.

Zaitsev dedi ki...

Kariyerli topcu sayisi arttikca hocanin ayari bozuluyor. Bu aksam yaptigi oyuncu ve yerlesim degisiklikliklerini kimse aciklayamaz.
Gedson hangi akla hizmet sola geldi mesela.
Kanatlar islemezken göbek degisikligi niye yapilir?
Aboubakar niye cikar ya? 5 dakika daha yürüsün on tarafta.
Rakipte Wellington var. Niye ustune gitmedik. 15 tane penalti yaptirmistir bizdeyken.
Bunlari baska antrenor yapsa istifaya çağrılır. Biz simdilik yonetimle idare ediyoruz.

koşu mesafesi dedi ki...

Beşiktaş'ta kurumsal olarak bir ilk daha yaşandı. Talisca ve Ramos transfer açıklaması yapıldı. Konudan haberi olmayan biri bunu okuyunca şaşırabilir. Açıklanan! Talisca ve Ramos'u almaya çalıştık ama alamadık durum beyanı oldu.

Rakipler transfer şov yaparken Beşiktaş ilk 11'ine bir tane tartışmasız oyuncu alamayan Beşiktaş transfer komitesinden, Ramos veya Talisca beklemek de zaten hayalcilik olurdu. Ama "alamıyoruz" diye bir gece yarısı açıklama yapmanın mantığı nedir?

Beşiktaş yönetimi için, bu kadar da kötü yönetilemez bir kulüp, istesen bu kadar olmaz, kesin son günlerde sürprizler olacak diyen optimistlerin bile pek umudu kalmadı bu sezondan.

Sözde, başkanın istediği teknik direktör gelmişti, geçen sezon devre arası transferinde de 4 tane ilk 11 oyuncusu alınmıştı. Bu transfer sezonunda ise başkan sessiz, yönetim sessiz, teknik direktör zahiren duruma isyan etmiyor. Transferlerden öte, Boğaz'daki stadyum sponsorsuz kaldı.

Yönetim istifa sloganları ister istemez ilk olumsuz neticede hatta neticelere dahi kalmadan yükselecek. Beşiktaş taraftarı mevcut durumu anlamlandıramıyor.

Yapılanma denseydi, feda denseydi, genç Demir Ege ile genç Onana'nın sahada durmaları dahi alkışlanırdı. 15 milyona yakın bonservisin en ideal kullanımı Onana-Rashica-Bahtiyar üçlüsü mü gerçekten? Şu üçünden hangisinin adını formaya yazdırır herhangi bir taraftar?

Neyse sadede gelelim. Beşiktaş yönetiminin uzun süredir yaptıkları ve yapmadıkları gerçekten kafa karıştırıyor. Kısa veya orta vadede şaşıracağımız haberler mi alacağız acaba? Bilmediğimiz ne var?

Kısa süreyle de olsa tüm bunları unutup takım kendini konferans ligi gruplarına atana kadar Kiev maçlarına odaklanmak en münasip olan gibi sanki...

Yorum Gönder

Ara