.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

1 Ağustos 2024 Perşembe

Türkcell Süper Kupa 24/25 Beşiktaş - Galatasaray

 


Tarih: 3 Ağustos 2024 Cumartesi 20.45

Stadyum: Atatürk Olimpiyat Stadı

Hakem Hakkında Bilgi: Atillar Karaoğlan (BJK Karnesi  3G 2B 4M)

Eksik Oyuncular: Amir Hadziametoviç/-

8 Yorum:

koşu mesafesi dedi ki...

Geçen sezondan sonra Beşiktaş adına yeni bir meydan okuma olacak bu maç. Ligde ilk 2 kopup gitmiş ve aşırı bir puan farkı oluşmuştu. Tabii eski bir tabir geliyor akla eski fb hocasının bulduğu; “suni puan farkı”. Ligde uçan kaçan güzide iki takım, iş Avrupa’ya gelince taraftar tabiriyle “köy takımlarına” elendiler. Bazı yorumcular ise yeni yabancı kuralının ligde takımlar arası bozulan dengeyi yeniden sağlayacağını düşünüyor. Geçen sezon kupayla teselli bulan ve kadrosunu revize etmiş olan Beşiktaş, neredeyse geçen seneki Galatasaray karşısında gücünü ölçecek. Bakalım makas kapanmış mı?

Galatasaray; Muslera/Kaan-Nelsson-Bardakçı-Köhn/Torreira-Berkan-Mertens/Ziyech-Icardi-Zaha 11’i ile çıkabilirmiş maça.

Transferler devam edecek ama;

Mert/Svensson-Paulista-Omar-Masuaku/ Musrati-Gedson-Rafa/ Semih-Immobile-Rashica 11’i rakiple kafa kafaya oynayabilir.

Tabii çok sayıda değişken de var. Oyun içi planlar. Hakem performansı. Gedson’un derbi modu açıp açmayacağı. GS’nin ön tarafının form durumu.

Not: Tayfur yollandı, Onur’un da gideceği konuşulan denklemde Beşiktaş ile ilgili Anadolu takımlarının bekleriyle ilgili transfer haberleri çıkıyor. Bu kulüp her transfer dönemi yedek beklerini değiştirmek zorunda mı? Birinde son güne kadar pazarlık etmişsin, diğerinde oyuncunun kulübüyle davalık pozisyona gelmişsin. Şimdi onları yok pahasına gönderip “muhtemelen seneye göndereceğin” yedek başka bir beke 2 milyon bonservis mi vereceksin?

koşu mesafesi dedi ki...

Beşiktaş az önce Rize’den stoper transferini açıkladı. Emir/Emre türevi futbolcu isimleri bir jenerasyonda epey yoğunlaşmış galiba. Tuhaf olan, transfer öncesi sosyal medyada ilgili oyuncu hakkında hazırlanan analiz videoları oldu. Beşiktaş Sergio Ramos’un genç halini almış gibi anlatıyorlar. Paulista ile birbirlerini tamamlayacaklarmış.

Şimdi ilk günden soralım; Emirhan’ın Talha’dan veya Emrecan’dan daha iyi bir stoper olduğunu düşündürten ne? Onlara da yatırım yapılmıştı; biri trafikte diğeri de sakatlık riski varken oynatılarak uzun süre sakatlanmışlardı. Omar’ı bırak Necip’i kesebilecek mi bakalım bu Rize’den gelen stoper?

Ya da yabancı stoper transferi rafa mı kalktı? Hummelslerden Hermosolardan Emirhan’a mı geldik? Eski yönetim olsa yabancı sınırını bahane edip aynen o şekil yapabilirlerdi de bu yönetim belki şaşırtabilir. Sağlam bir bonservis de verildiyse yabancı stopere elveda demek de hiç ihtimal dışı görünmüyor.

Bardakçı’nın GS’de yaptığı etkiyi yaparsa Beşiktaş için hoş bir sürpriz olur tabii. Ama benzer transfer tecrübeleri aksini söylüyor.

Ama ne koyduk be kardeşim :D Keyfim yerine geldi.

koşu mesafesi dedi ki...

Beşiktaş taraftarı zafer sarhoşluğundayken not düşelim.
1-5-0’lık skora bakıp yedek kulübesinin zayıflığını unutmak ve transferde “frene” basmak büyük hata olur.
2-Diğer taraftan, o gitsin bu gitsin daha iyisini alalım şehveti de rasyonel değil. Taktisyen bir hocanın ellerinde “girdi mi gol yediren Onana” bile “farka götüren Onana”ya dönüşebiliyor. Bu takımın, 5 attığı rakibi gibi kötü geçen sezonlarının ardından 11’i komple değiştirme lüksü yok. Daha önce alınan oyuncular elbette kullanılabilir. Bir ara ligin en popüler sağ beki Onur gibi değerleri kullanmak gerek.

Gelelim bireysel değerlendirmelere;

GVB: Yerli hoca lobisi Valerien’i yediği gibi ilk tökezlemede tetikte olacaktır. Valerien’in ilk haftaları da takım uçuyordu hatırlarsanız. Sonra Beşiktaş’ın Alanya maçında hakem yönetimine tepkileri, sonrasında masaya falan vuran cesur federasyon başkanı (daha sonra hakem dövülünce anca yiteeeer diyebilmişti) derken sonrası malum. Bu noktada, belki de yabancı hocanın Aybaba ve Feyyaz ile desteklenmesi saha dışı bakımından faydalı olabilir daha önceki tecrübelerden farklı olarak. Futbol iklimi bir anda değişmemiştir herhalde. Yıllardır bu ligi takip ediyoruz.

Mert:Tatilden geldi kaleyi devraldı. Ayakla çıkardığı top enteresandı.

Svensson: Aybaba’nın Semih’in 11 oyuncusu ve Mustafa’nın 2. santrafor olmasında katkısından bağımsız olarak şunu diyebiliriz: Hoca bekten anlıyormuş galiba. Adana’dan geldi diye burun kıvırılan Svensson’u boşa düşer düşmez takıma katması faydalı oldu. Bazı taraftarlar Svensson gitsin Cafu gelsin istesese de geldikten sonra performansını arttıran bir bek. Maçın kilidini açarken 1 asist ve 1 golle skoru 2-0’a getirdi Svensson. 10-15 sene ülkede kalıp Türkçe röportaj vermeyenlere kıyasla da ne kadar uyumlu bir profil olduğu belli oluyor.

Paulista: Batshuayi’den kaptığı topla Vida-Onyekuru pozisyonunu hatırlattı. Bu maçta çok ön plana çıkmadı.

Colley: Ziyech’in şutunu bloke edip göğsünü yumruklaması hırsını gösterdi. Onu da muhtemelen Şenol hoca hazırlık maçında görüp “haza stoper” diye transfer ettirmişti. Tabii bazı taraftarlara göre ligde 7 gol atan stoperi göndermemiz lazım ayağı düzgün değil diye.

Masuaku: İstikrar gösterirse başka bek arama. Terzi ve Bahtiyar da yedekler, bitti gitti.

Al Musrati: Takımın beyni rolünde.

Gedson: Beyinle ilgili olmayan bir rolde. Hep hatalı paslar, yanlış kararlar. Ama dinamizm açısından ona benzer başka bir profil yok. O yüzden şimdilik vazgeçilmez.

Rafa Silva: Değişik bir topçu. Şimdilik bu kadar.

Rashica: Etrafı daha üst düzey olunca dişlinin parçası gibi görünüyor.

Semih: Geçen sene bekiyle bire bir oynamaları çok deniyordu bu maçta da daha fazla dribling yapması beklenirdi ama zor zamanlardan geçti. İlk hedefi banko 11 oyuncusu kalmak olmalı. Oyuna odaklanmalı.

Immobile: Fırsatçı bir golcüye benziyor. Şimdilik bu kadar.

Onana: Vay be, nasıl göndericez denen adam ilk oyuncu değişikliği oldu. Alarm! Yedek kulübesi zayıf. Diğer yandan, Al Musrati’nin birinci alternatifi bu adamdır kadrodaki. Amir nasıl dönecek bilemiyoruz.

Onur: Sağ bek de sağ açık da oynar. Yok pahasına gönderilip sağ bek aramanın lüzumu yok.

Salih: Gedson’u yedekler ama farklı profil.

Mustafa: Sakin olup biraz beklemekte fayda var. Ama milli oyuncu Kaan’ı vücuduyla ekarte edip o dar açıdan Muslera’yı avlaması izleyen herkesi heyecanlandırdı.

Özel not (Muci ve Aboubakar): Muci yedekten bile giremedi. Takıma kazandırmak lazım. Aboubakar kadroda değildi ama kupa töreninde gülücükler saçıyordu. Muleka gidecekse Vincent kadroda tutulup uzun maratonda kullanılabilir. Immobile-Mustafa-Aboubakar sağlam rotasyon olur.

Murat dedi ki...

Bu camiayaya acimayacaksin, vurdukca vuracaksin karsinrdurduk boylece.a kici acik gel diyen takimi buldun mu. Aynen oyle yaptik.
Macin tamamini tekrar izliyorum, bakalim taktiksel acidan neler donmus diye, ilk yariyi izledim simdi ve duraklattim. Epey kotu oynamisiz ilk 20-22 dakika aslinda. Colley ilk yarinin en iyisi bu olmus.
Gedson ve Semih muthis aksamislar.
Pres ve bitirici hucum hatti bence ligin anahtari, ama topu rakibe verip baskiyla top kazaniyorsan Gedson ve Semih'in bildigin egitimden gecmesi lazim, verkac ve hizli hucum varyasyonlari denemeleri lazim antrenmanlarda.
Ily yarida hocadan onemli bir taktik dokunus su sekilde gelmis, Swensson kanadi savunmada berbat basliyor maca, ama 20. dakikadan sonra rakip hucumdayken Rachica bildigin bek, Swensson bildigin stoper pozisyonlarina giriyorlar. Oradaki kanamayi bir sekilde durdurduk boylece.
Ilk yarida Musauku da gozume batti, cok sikintili bir bek, keske iki tarafa da transfer yapabilsek. Musrati'yi de temposuz buluyorum ama kamp onu bir tik hareketlendirmis.
Gordugum sikintilar bunlardi.
Bir de takimin istahi ve Kerem'in kart itirazinda topluca hakeme itiraz etmesi onemli farklar gecen sezondan.

koşu mesafesi dedi ki...

Süper kupa galibiyetinin coşkusu bitmeden, ortada duran önemli konuları masaya yatıralım:

1-Kadro planlaması
2-Haftaya başlayan lig
3-Avrupa ligi play-off maçları

3-Tersten başlayalım. Geçen sezonki takıma konferans ligi bile iki gömlek büyük gelmişti. Bu sene play-off’ta elenirse bir kez daha konferans ligi oynayabilir Beşiktaş. Tabii bu seneki takım da çok farklı. Avrupa ligi ya da konferans ligi, takımın gücünü uluslararası arenada ölçmek için faydalı bir ölçüt olacaktır.

2-Samsun deplasmanında sürpriz bir kadro; Ersin / Rashica-Paulista-Omar-Masuaku / Al-Musrati-Salih-Muci/ Semih-Mustafa-Rafa. Hiç fena olmaz gibi. Immobile, Emirhan, Onana, Onur ve Gedson da yedekten girebilirler. Yıpranan oyuncuları biraz dinlendirmek lazım.

1-Kim gelecekten ziyade kim gidecek?

Paulista, Omar (stoper)
Masuaku, Svensson (bek)
Al-Musrati, Gedson, Onana, Amir (6-8)
Muci, Rafa (10)
Rashica (kanat)
Immobile, Aboubakar, Muleka (santrafor)

14(12+2) kontenjan tamam. Sakatlığı süren Amir ve Vincent şimdilik artı iki gibi.

Tek bir yeni oyuncu alınırsa kim gönderilir? Süper kupayı baz alırsak; Vincent veya Amir. Bir ihtimal Muleka da olabilir, görece düşük maaşı nedeniyle ve santrafor mevkiinde fazlalık sebebiyle.
İlk 11 oynayanlar ve ilk değişiklik Onana da gitmez gibi. Yatırımlık Muci de aynı şekilde.

OX, Amartey ve Montero zaten denklemin dışında. Muhtemelen lisans çıkarılmayacak. Rebic ve Hasic gibi vedalaşılmaya çalışılacak.

Sosyal medya ve spor medyasında hala 3-4 transfer konuşuluyor. Bu çok gerçekçi gelmiyor. Hele ki 11 oyuncularını değiştirmek risk. Alacağın verim şüpheli. Ama +1 transfer kesin gibi defans hattına. Üç kulvarda mücadele demek geniş kadro ihtiyacı demek aynı zamanda.

koşu mesafesi dedi ki...

Yine ayaküstü/laf arası demeçlerden transfer planı çözümleme çalışmalarına başladık.

“Kibar” lakabıyla meşhur yöneticinin süper kupa yayıncısı kuruluşa canlı bağlantısından çıkarımlar;

Öncelikle döneminin futbolcularından entelektüel olarak üst seviyede olsa da, yönetici olarak vereceği demeçlerde ezberden konuşmak yerine hazır metinden aktarım yapması daha faydalı olur. Hatalı veya öylesine kullanılan tek bir kelime daha sonra başınıza iş açar çünkü.

Sol bek, belki stoper ve gideceklere bağlı olarak ön tarafa oyuncu alınabilirmiş. Anlaşılan Svensson/Onur rotasyonuyla sağ bek transfere kapanmış. Alınacak oyuncular alternatif de olabilirmiş. Masuaku’ya yedek gibi anladım. Ama Bahtiyar ve Terzi varken gereksiz geldi. Emirhan anlatıldığı kadar oyun kuramıyorsa kadroda hala oyun kurucu bir stoper yok diyebiliriz. Aboubakar ve Muleka giderse ileri üçlü rotasyonu biraz zayıflıyor. Öne tek adam gelecekse bu kanat forvet mi yoksa pivot santrafor mu olacak acaba?

Ayrıca 12+2’nin dışında kalan yabancılar (şu an Montero, Amartey ve OX) belki Avrupa maçlarında ve statünün netleşmesinden sonra Türkiye kupasında dahi kullanılabilirmiş.

Son olarak transferlerle ilgili “bir iki” dendiği için toplam transfer 3’ü bile bulmayabilir.

Sosyal medyadaki taraftarın beklentilerinden çok farklı bir transfer planı var gibi görünüyor.

Zaitsev dedi ki...

Takım Rafa ve İmmobile'nin liderliğini ve abiliğini kabul etmiş gibi duruyor. 2 oyuncu da takıma uyum sağlamış gibi duruyor ayrıca. Bu önemli bir durum. Rafa'nın son 10 dakika çizgiye kadar GS'li oyuncuyu kovalaması muazzam.

İyi yabancı getiriyorsan antrenörün yabancı olacak. Türk antrenörler gereksiz bir ego savaşına giriyorlar.

Musrati ve Gedson eğer ciddiyetlerini bozmazlarsa defans önünde uygun bir 2li gibi olacaklar. Onana ise onları yedekleyecek görünüşe göre. Şenol hocanın kıyma makinasının kurbanı olan bir adamın muhtemel dönüşünü izlemiş olduk.

Semih biraz zayıf kaldı takımın geneline göre. Milli takımda olması onu biraz zayıflatmış ve egosunu şişirmiş olabilir.

Forvet rotasyonunu İmmobile, Semih, Mustafa Hekimoğlu gibi de ele alabiliriz. Semih illa sol açık oynayacak değil.

Yorum Gönder

Ara