.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

29 Ağustos 2023 Salı

UCL Playoff 2. Maç Beşiktaş - Dynamo Kiev


Tarih: 
31 Ağustos 2023 Perşembe 20.00

Stadyum: Beşiktaş İnönü Stadyumu

Hakem Hakkında Bilgi: Joao Pinheiro

Eksik Oyuncular: Tayyip Talha Sanuç, Rachid Ghezzal, Emrecan Uzunhan, Semih Kılıçsoy, Arthur Masuaku / -

Cezalı Oyuncular: - / -

7 Yorum:

koşu mesafesi dedi ki...

Kulüp başkanının basın açıklaması için maç gününü değil de salı gününü seçmesi şaşırtıcıydı. Müthiş iletişim teknikleriyle yaptığı açıklamalara ufuk açıcı denebilirdi. Tüm konu başlıklarından bağımsız olarak bilenlere sormak istiyorum. Hani kaç senedir transferlerde kafaya göre para harcanamıyordu. Hani FFP, hani limitler falan vardı. Hani UEFA, transferlerin sadece futbol gelirleri ile yapılmasına izin veriyordu. Hani ulusal ölçekte büyük kulüplerimiz bankalarla harcama anlaşması yapmıştı. Bu sezon başı değişen bir şeyler oldu da kaçırdık mı? Çünkü bu transfer sezonunda sponsor karşılayacak lafları, yönetici cebinden verecek lafları havada uçuşuyor. Bilenler aydınlatabilirse sevinirim.

Kulüp başkanının, federasyonla olan malum durum üstüne bir de 10 hakem muhabbetine girmesi yine onun müthiş iletişim yeteneğinin bir yansıması gibiydi.

Tabi bir de, sözleşme yenilemeyen Salih ve Cenk'e yaklaşımındaki profesyonelliği de unutmamak lazım. Bu kez "ana evi" metaforu kullanılmadı. Çünkü Salih altyapıdan gelmemiş.

Kulüp başkanı açıkça sponsor, cepten verme gibi transfer şovlarına kapıyı kapattı. Ancak dünyada kalan son stoperin 50 milyon euro maliyetli Ramos mu olduğu minvalindeki soruyu cevapsız bıraktı.

Taraftarı birinci dereceden ilgilendirmeyen konu başlıklarını bir kenara bırakacak olursak, stadyum sponsoru konusu yine ucu açık kalmakla beraber transfer konusu 1 kesin 1 belki olarak açıklığa kavuştu.

Şenol hocaya sallamamış olsa Saiss'in boşluğunu gidip Al-Sadd'tan kiralayarak Saiss ile doldurabilirlerdi herhalde. Saiss orada da Valerien öncesi direkten dönen Pinhero ile sorun yaşamış haberlere bakılırsa. Gerçi haberlerin sıhhati tartışılır.

Anlaşılan 1 stoper gelecek. Ghezzal, Muleka ve Onana'dan 1 kontenjan açılırsa belki 1 transfer daha yapılacak. En favori Onana görünürken bugün başkanın onun için ileride açılabilir demesi, Muleka'ya yönelik teklife dair de Mısırlı gazetecinin aradığını belirtmesi Muleka'yı favori konumuna yükseltiyor. Uzun zamandır sakat olan Ghezzal'ın ise transfer sezonu kapanmaya yakın "antreman pozları" vermesi ise kendisini vefa ve hayalden mütevellit son seçenek olmaya itiyor. Normal şartlarda rasyonel olan Ghezzal ile ayrılmaktır. Ama ya dönerse (ya tutarsa misali) devre arasına kadar kadroda tutulacaktır.

Masuaku bir süre yok. Bu durumda Kiev rövanşı için en beklenir kadro:

Mert/Rosier-Amartey-Colley-Onur/Amir-Salih-Gedson/Rashica-Aboubakar-Muleka olacaktır.

İlk maçta son golü atan Bahtiyar'ın Salih veya Muleka yerine başlaması ise sürpriz olmaz.

koşu mesafesi dedi ki...

Dün Molde karşısında GS'nin düştüğü durumları gördükten sonra Kiev karşısında Beşiktaş'ın daha bir dikkatli olması gerekiyor.

3-2 skor avantajı var ama 0-0 giden maç tehlikeli, 1-0 geriye düşmek daha da tehlikeli.

İlk maçta Beşiktaş'ın sol tarafında adeta maden bulan Kiev, aynı bölgeye yüklenmeyi düşünüyorsa bir antitez geliştirmek lazım. Bahtiyar-Muleka veya Umut-Bahtiyar hatları yeterli olmayabilir. Akla ilk olarak (as sol bek Masuaku yokluğunda bir de sol önde santrafordan bozma bir oyuncu Muleka olursa defansif zaaf doğurabileceğinden) Onur-Bahtiyar hattı gelse de başka bir alternatif daha var. Bu maça özgü olarak sol beke Umut-Onur-Bahtiyar'dan biri koyulup sol forvete Rashica çekilebilir. Rashica'ya defansif yardım görevi verilirse sol tarafa yama yapılmış olur. Ancak böyle bir dengeleme Beşiktaş'ı sadece sağdan hücuma da mahkum edebilir.

İkincil bir başat opsiyon ise ilk maçtaki skoru unutup seyircisi önünde kazanmaya çıkacak bir Beşiktaş formatı. Bu durumda Kiev bana önlem alsın diye daha cüretkar bir kadro sürülebilir sahaya.
Mesela; Mert/Rosier-Amartey-Colley-Bahtiyar/Amir-Gedson-Chamberlain/Rebic-Aboubakar-Rashica gibi.

Son olarak, sol bekteki sıkıntı bu maçlık Necip stopere Amartey sol beke çekilerek defansif oyuncu sayısı arttırılmak suretiyle de palyatif bir biçimde çözülebilir.

Bu maç çok kritik, herkes farkına varmalı. Ters bir sonuçta Avrupa kulvarı kapanıyor.

koşu mesafesi dedi ki...

Maçtan 1 gün önce Amartey'in sakatlık haberi geldi. Stoper transferini son güne bırakan transfer komitesine tebrikler. Beşiktaş, bir nevi sezonun maçına Necip-Colley ikilisi ve stoper yedeği olmaksızın çıkacak. Montero bile gönderildi yeni oyuncu gelmeden.

Masuaku ve Amartey'in yokluğunda;

Mert/Rosier-Necip-Colley-.../Amir-Salih-Gedson/...-Aboubakar-... boşlukları doldurun.

İster misiniz bir de Onana stoper oynayıp efsane bir performans gösteriyormuş...

koşu mesafesi dedi ki...

Oyuncuların bireysel değerlendirmeleri;

Mert: Oyunun sonlarına doğru aşırı rahatlıktan ileri vurması gereken topu yakına pas verdi ve rakibe kaptırdı. Mert'in hatasını Necip telafi etti. Bazı maçlarda; abartma, vur gitsin talimatı alması gerekiyor. Fazla özgüven bir gün yakabilir.

Rosier: Bu maçı özellikle kafaya taktığı maç sonu paylaşımıyla birlikte netleşmiş oldu. Sahada rakibe dayılanan bir Rosier varsa zaten maçı kafaya takmış demektir.

Necip: Transfer plansızlığı yapan yönetimi kurtaran adam. Taraftar, bu adamın kıymetini futbolu bıraktıktan sonra anlayacak.

Colley: Yeni stoper gelirse partneri belli.

Onur: Şenol hoca kendine yeni bir "Adriano" bulmuş. Adriano'yu da ihtiyaç halinde sağ bek, sol bek, sol ön (Napoli deplasmanında) oynatıyordu. Onur'u şu formuyla yedek bırakmak çok zor iken Masuaku'nun yokluğunu bir endişe unsuru olmaktan çıkardı oyunuyla. Bu arada Onur/Rosier ikilisi sadece sağ bek mevkisi için gerçekten fazla lüks kalıyor takımda.

Amir: Konya'dan gelen oyuncuya o kadar bonservis mi verilir diyenler nereye saklandı acaba? Dün bir futbol yorumcusu şaşırtıcı şekilde Amir > Torreira betimlemesi yapınca canlı yayının chat'ini yıktı GS'liler ama yorumcu "taraftar" gözlüğüyle bakmamalarını istedi.

Gedson ve Salih: Düne kadar burun kıvrılan Amir-Gedson-Salih orta sahasının diğer parçaları. Şimdi öven övene.

Rashica: Onur'un sol beke geçmesiyle sağ forvete yerleşti gibi görünüyor.

Muleka: Çok pozisyona girdi. Çok mücadele etti. Ama bir hücum oyuncusu aşırı efor sarf edince bitiriciliği zayıflıyor maalesef. Kendisine Larin'in şampiyonluk sezonu videoları izletilebilir belki. Sağlarında aynı Aboubakar. Gerçi aynı demek ne kadar doğru bilmiyorum, takıma her yeni geldiğinde oyununu güncelleyip geliyor adam.

Aboubakar: Ronaldo-Weghorst-Aboubakar takası Beşiktaş'a ne kadar da yaradı. Sıkıldıkça dün attığı golü açıp izlemek mümkün. Dünkü maçı kafaya fena takmış. Talisca hülyasına dalan taraftar zaten onun ayarında bir futbolcuları olduğunu unutuyor bazen. Aboubakar da böyle gollerle hatırlatıyor işte.

Bahtiyar: İki maçta sol bek, sol açık ve sağ açık oynadı. Bakalım diğer mevkileri kaç maçta dönecek?

Rebic: Daha istekli ve daha mücadeleci göründü. Defansa yardımcı ve hücumda etkindi.

Cenk: Dünkü maçta verdiği elektrik ile formayı biraz zor alır. Muleka'nın oynadığı yer için Rebic gümbür gümbür geliyor. Şu anki Cenk'in tek avantajı yerli statüsü. Sürekli (hakeme veya takım arkadaşına) el kol yapması çok itici oluyor.

Chamberlain: Teknik direktör, sarraf titizliğinde yavaş yavaş monte ediyor takıma.

Dünkü maçta Kiev'li oyuncuların Beşiktaş'ın yaptığı faulleri abartarak gösterme ve kart aldırma konusunda özel bir tutum içinde olup olmadıklarını merak ediyorum. Dünkü maçta Beşiktaşlı oyuncular çok sayıda hakem kararına neden tepki gösterdi? Oyunun heyecanıyla kendilerini mi kaptırdılar yoksa aleyhte yanlış kararlar rakip Kiev'i oyunun içinde mi tuttu? Şampiyonlar ligindeki Kiev deplasmanındaki hakem yönetimi hala hafızalarda. Benzerini görmenin zor olduğu vermiş olduğu penaltı, Kiev'in ofsayt golü ve 10 kişi takımı kolayca 9 kişi bırakmak. Dün aynı hakem olsa gol sevincinde Aboubakar'ı kırmızıdan atardı herhalde.

koşu mesafesi dedi ki...

Bu dönem taraftar nezdinde sınıfta kalan Beşiktaş transfer komitesinin, kurtarma sınavı için 2 günü kaldı. Pazar ve pazartesi. Takım maça (Sivas maçına) hazırlanırken transfer komitesi biraz sıkı çalışacak.

Trabzon-Brugge maçlarını 4 gün,
GS-Bodo maçlarını 4 Gün,
Bodo-Başakşehir maçlarını 3 gün,
Fener-Lugano maçlarını 4 gün arayla oynayacak olan Beşiktaş'ın acil takviyeye ihtiyacı var.

Avrupa listesine oyuncu yazdırmaya 2 gün kalmış, ortada stoper yok. Bu durumda mevcut bir yabancının gönderilip 1 mevkiye daha transfer yapılması ise çok daha zor görünüyor.

Bu sezonun bir diğer challenge'ı Afrika Kupası'ndan söz etmedim bile.

Stoper oynabilecek Montero'yu, Berkay'ı kiraladın. Şu an stoper rotasyonu Amartey/Necip/Colley diye dönüyor.

Beşiktaşlı taraftar Aboubakar'ın, Gedson'un emeğini hiçe saymıyor. Ama taraftar akıllı. Hem Beşiktaşlı hem de sezonlardır ligi takip ediyor. Kapı kapanmadan bu takıma yeterli takviye yapılmazsa teker yolda bir yerlerde patlayabilir.

Şenol hoca takımı bir şekilde konferans gruplarına attı. Ama Kiev maçının ilk yarısında hem Necip hem de Colley sakatlansa ne olacaktı?

Ramos'la "görüşen" transfer komitesinin B planı nedir? Talisca'nın durumunu "sorduran" transfer komitesinin başka bir hücumcu orta saha alma gibi bir planı var mıdır?

En yetkili ağızdan çıkana göre; 1 kesin 1 belki transfer olacak. Bir ara da stadyum sponsoru bulunacak. Bekleyelim, görelim...

koşu mesafesi dedi ki...

Beşiktaş taraftarı stoper ve 10 numara beklerken pozisyonsuz futbolcu Tayfur'un transfer olduğu haberleri düştü basına.

Başkanın belirttiği 1'i kesin 1'i belki transferlerinin hangisi acaba Tayfur?

Ramos'un mu yoksa Talisca'nın mı B planı?

Yoksa başkan sağ gösterip sol mu vuracak? Toplamda 3 transferle mi kapatacak transfer sezonunu?

Yoksa içerde şöyle konuşmalar mı dönüyor: "Talha ve Emrecan iyileşecek stoper hattını çok şişirmeyelim" "Daha Ghezzal dönecek" "Muleka ve Onana'ya güzel teklif yok" "Onana'yı Anadolu takımına kiralarsak bizi tefe koyarlar" "Koray Günter süper stoper abi, hem de yerli" "Bi David Luiz vardı ne oldu ona" "Geçen sezon 3'e almadığımız stoperin yarım bonservisine 6 mı versek" "Yok mu büyük liglerde kadro dışı, sakat veya sorunlu stoper" ???

koşu mesafesi dedi ki...

Beşiktaş-Sivasspor maçına 3 saatten az kaldı. Bari buradan devam edelim. Yarın listeye oyuncu yazdırmanın son günü, ortada hala stoper yok. Transfer komitesi adeta destan yazıyor.

Gelelim muhtemel kadroya; zaten milli ara giriyor tam performans verip takım sonra dinlenebilir dersek;
Mert/Rosier-Necip-Colley-Onur/Amir-Salih-Gedson/Rashica-Aboubakar-Muleka

Perşembeden yorgunluk var. İlk yarı rölantide götürüp işi ikinci yarı bitirme hesabı dersek;Mert/Rosier-Necip-Colley-Onur/Amir-Oxlade-Gedson/Rashica-Muleka-Rebic (Salih,Bahtiyar,Aboubakar,Cenk ve Onana hamle oyuncusu)

Yorum Gönder

Ara