.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

20 Ocak 2015 Salı

Opare ve Transfer Meselesi Üzerine

Ben çok ciddi bir Football Manager müptelasıyım. 15 yıldır falan düzenli olarak oynarım. Hatta bilgisayarda başka oyun falan da oynamam. Canım oyun oynamak isterse, FM oynarım. Dolayısıyla, futboldaki transfer işlerini FM'den öğrendiğimi inkar edecek değilim. Dolayısıyla, yanlış öğrenmişim. Son 4-5 senede daha fazla derinlemesine bakmaya çalıştım ve olayların "approach to sign" dan ibaret olmadığını anladım.

Bir kere sporcuların birer insan olduğunu farkettim. Hayalleri, duyguları, hedefleri olan, hepimizin hayatındaki iniş-çıkışları yaşadığı gibi, iniş-çıkışlar yaşayan insanlar. Hayatlarımızı FM datalarına aktarsak, ne kadar saçma sonuçlar çıkacaksa, FM'den hareketle spor dünyasına bakmak da o kadar saçma sonuçlar doğuruyor.

Gelelim Opare meselesine. Bundan 4 sene evvel, Opare'yle ilgili bir post atmıştım. FM2011'de wonderkid'lerden biriydi. Sonra gerçekteki halini merak ettim. Yazılar okudum, youtube'da videolarını izledim. Ara ara da kariyer gelişimini takip ettim.

Bu çocuk 2011 yılında, dünyanın en potansiyelli bek oyuncularından biriydi. Real Madrid, Liege, Porto derken, bugün artık dünyanın en potansiyelli oyuncularından biri değil. Çok açık ki değil. Zaten öyle olsa şu an transferi gerçeklemiyor olurdu.

Porto'da forma giyememiş olması konuşuluyor. Konuları hep yanlış bakış açılarıyla değerlendiriyoruz bana göre. Porto'da forma giyse zaten sana niye gelsin bu bir. Beşiktaş hangi ekonomik güce sahip ki, gitsin Porto'nun oynayan oyuncusunu alsın bu da iki. Porto'nun oyuncu sattığı kulüplere baksanıza; Real Madrid, Barcelona, Chelsea, Milan, Atletico Madrid falan. Beşiktaş'ın orada ne işi var yahu? Beşiktaş alsa alsa, Porto'nun 2. sınıf oyuncularını alabilir. Kaldı ki, o 2. sınıf oyuncuların Beşiktaş'ta oynamayacağı nereden çıktı? Bizde oynayanlar ortada işte; Serdar Kurtuluş, Necip Uysal, Motta, İsmail Köybaşı falan... Ukrayna'daki iç savaştan dolayı Jose Sosa'yı, Chelsea'de oynamayan, Katar'dan önce biraz daha futbol oynamak isteyen Demba Ba'yı aldın da havaya mı girdin?

Oyuncunun oturup bir maçını izlemiş değilim, çünkü Belçika ligini takip ediyor değilim. Real Madrid Castilla, Standart Liege, Porto B kariyerinin küçümsenecek hangi noktası var, benim meselem o. Demba Ba Chelsea'de kaç kere oynamış, Töre Chelsea'de kaç kere oynamış, Oğuzhan Arsenal'de kaç dakika forma giymiş? Atiba'nın tüm kariyerinde forma giydiği takımları bir yazsana. Pedro Franco kaç kere milli oldu? Milosevic İsveç tandeminin kaçıncı oyuncusu? Serdar ve İsmail bizim Milli takımın neresinde? Tolga neresinde? Veli Kavlak Avusturya'nın ne kadar önemli oyuncusu? Son 20 yılın en kötü Milli takımında Olcay Şahan'ın ağırlığı nedir?

Hayır, Beşiktaş ekonomik olarak çok güçlü, gidip "olmuş" veya "kesin olacak" futbolcu alabilecek ekonomiye sahip de, cimrilik ediyor sanki. Bu paraya, atsan atsan zar atarsın.

Futbolda çeşitli transfer stratejiler var. Bu stratejilerden biri de, oyuncuyu dipteyken almak. Eğer analizini doğru yaptıysan, oyuncuya inandıysan, oyuncu kariyerinin en dip noktasındayken nokta atışı yapar ve alırsın. Dünyada binlerce oyuncu vardır ki, doğru kulüp - doğru zaman eşleşmesini yaptığı anda bir anda kariyerinde tırmanışa geçsin. Bunu düzenli olarak kovalayan kulüpler var ve Beşiktaş da onlardan biri olmak durumunda.

Yabancı sınırı kalktı diye, 11 tane Katar öncesi Demba Ba mı alınacak sandınız, anlamadım ki? Sezon başında o kadar hayali kurulan Eto'o Everton'a gitmişti. Everton son 5-6 yılın en kötü dönemini geçiriyor ki, hemen devre arasında Sampdoria'ya sepetlemeye çalışıyorlar. Yılda da 1.5 M Euro alacağı söyleniyor. Eskaza Türkiye'ye gelseydi, bizim o burnu büyük, kendini Kaf Dağının Ardında gören spor kültürümüzde yıllık 3-4 Milyon Euro'yu çakacaklardı bize. Sonra bütün Eto'o cular biz ettik, sen etme diye dolanacaktınız.

Daniel Opare'yi -goygoy- dışında tanımam etmem. Makul bir maaşla 6 aylık kiralanması iyi iş olur. Çünkü yabancı sınırı hemen bugün kalkmış değil. Sağdan sola takımı sayarsanız bir yerden dolarken, diğer yerden boşalan bir takımımız var. Öyle geri dörtlünün tamamını yabancı yapmak falan, FM'de bile editör hilesiyle mümkün olabiliyor. Serdar'la rekabet edecek, o rekabetten de galip ayrılırsa, Beşiktaş'ın sezon sonu sözleşme imzalayabileceği bir kiralık formül, çok başarılı bir iştir. Takımında oynayan, hazır, tecrübeli ve maliyeti de uygun bir sağ bek var idiyse ve almadılarsa o ayrı mesele. Lakin kriterler birbiriyle çelişiyor.

Daniel Opare transferi, beni gelecek için umutlandırıyor. Katar'dan önceki son durak olacağıma, Porto'nun seçtiği ama bazı sebeplerden o düzeye çıkamamış oyuncuları takip etmek, Beşiktaş'ın genel stratejisi olmalı. Opare başarılı olur, olmaz bilemem. Onu Fikret Demirer açıklar zaten. Kaldı ki, yazının başında değindiğim gibi, bunlar insan. Ülkeye uyum sağlayamaz, takımdaki arkadaşlık ortamı içine adapte olamaz, oyun sistemine adapte olamaz... Tam tersi de geçerli. İşte onun tahminini yapmak, onun peşinde koşmaktır yönetimin görevi. Gidişat doğru ama sonuç doğru mu, onu izleyeceğiz zaten. Yanlış atış da basket olabilir ama basketbolda temel mesele doğru atışı yapmaktır. Milosevic de, Opare de doğru atışlar... Girer veya girmez bilemeyiz. Top havada süzülürken yapacak bir şey yoktur zaten.

52 Yorum:

Valla süper tespitler , ifade ediliş şekli de son derece başarılı.

Yanlız burada itiraz edilen nokta oyuncunun profili.

Yani Şampiyonluğa gideceksen , bu maliyetlerin az üzerine Maxi Perreira'yı alsaydın itirazı var. Kimse gidip Dani ALves'i alın gelin demiyor.

Bence Linnes'in youtube videoları ve insanların kafalarına çakılmasının da büyük etkisi var.

Alta da yazmıştım. Adam bizim seviyemiz bir takım için yeterliliği tartışılmayacak bir oyuncu fakat performans itibariyle Beşiktaş'ı transferi öncesinden daha fazla şampiyonluk adayı yapmıyor.

O zaman tartışmalıdır buiş.

Benim hala en buyuk derdim ortasahadaki rotasyon eksikligimiz. New England Patriots'un hucumunun %50'sini tek basina olusturan bir adam var Gronkowski diye, butun sene maclari yuregimiz agzimizda izledik "ulan sakatlanirsa bittik" diyerek. Sakatlanmadi, finalde oynayacak simdi takim.

Veli-Atiba da ayni hikaye biraz. "Sakatlanmasinlar, kart gormesinler, gorurlerse dandik mactan once gorsunler" diye diye sezonu bitirecegiz artik. Bir onceki yazida anlattigin gibi, o plani bozacak luks yok ama sayisal bir eksiklik var belli ki. Ya da artik Necip'in forma sansi buldugu anda parlamasi tek care.

Vivarte dedi ki...

Gürcan, emeğine sağlık. hoş, sade sorgulatan bir metin olmuş.

Opare'nin oyuncuğu hususunda atıp tutacak değilim. Zira malzemeyi göremedik daha. Oyuncu adına aklıma gelen olumlu taraf portonun bu adamda gelecek görmüş oluşu. Olumsuz tarafı, gördüğü bu gelecek konusunda şüpheye düşmesi.

Peki Beşiktaş niye bu adamı aldı? Basit: sermaye, mal ve kalite ilişkisi. Maxi'yi dahi alamıyorsa onun bir sınıf altı oyuncu alacaktı o da Opare galiba. Almışken yatırım yapıp yapamayacağını da anlamak istemesi akıllıca. Ati ne kadar iyi olursa olsun adama yatırım yapamıyorsun. Adam kemale ermiş.

Opare'nin oyun şeklinin nasıl olduğu da belli değil. Bizim oyun sistemimizde dengeli iki yönlü bir bek şart. uçan ya da bekleyen bir bek değil. mottanın bir tık üstü harika olurdu. bekleyip göreceğiz.

Opareden daha ivedi olan, orta alana yapılacak destektir. Orta kalite bir adam dahi iş görür. çünkü bir oyun planımız var. elden ayaktan düşmüş biri olmasın kafi.

Şartları ''göz önüne alırsak'' akıllı işler denendiğini görebiliriz. Biraz daha kalite istiyorsak biraz daha para gerekir. Bunu da her benim diyen yapar. mühim olan bu zamanlarda şapkadan tavşan çıkarmak.

can dedi ki...

Blogun canlanmasinin en iyi taraflarindan biri Gurcan'in daha sik yazmaya baslamasi oldu. Gecen yazisi gibi bu yazisini da cok begenerek okudum. Serinkanli bir his verdi icime. Yazida atlanan tek nokta, ihtiyac uzerine devre arasi hemen faydalanmak icin kiraladigin oyuncunun cok ciddi bir mac eksigiyle gelmesi. Ama ANC'nin dedigi gibi Serdar'i kesmesi icin degil, Serdar'i yedeklesin diye alindiysa o zaman bu da bir sorun teskil etmez. Herhalde o kadar uzun zaman eli yuzu duzgun bir takim icin bekledik ki bu kadar yaklasmisken sabirsizligimiza gem vuramiyoruz.

Basar dedi ki...

Benim hayalim oyle cok acayip adamlar degildi. Alti ustu Norvec liginde oynayan adamdi. Veya ona benzer bir adam.

Porto'dan evet as oyuncu alamazsin ama en azindan yedek oyuncusunu alirsin. Rezerve takimindan adam almayi anlayamiyorum. Bunu da gecin istatistik konusalim.

Bu sezon maci yok...
Bir onceki sezon 39 mac 4 asist 0 gol
Ondan once 14 mac 2 asist 0 gol
Daha once 27 mac 1 asist 0 gol

Tanimiyorum, belki defansif yonu gucludur ama benim hayalimde hucumu da arada forse edecek, belki attigi bir gol ile mac kurtaracak, 3-4 tane asist yapacak bir profil vardi. Linnes bu sebepten mantikli geliyordu.

Ekstra birkac gole, buradan cikacak birkac ilave puana cok ihtiyacimiz olacak. Bu yil hem onumuzdeki sene rahatlak icin hem de en azindan bir rakibi kotu duruma dusurmek icin, ozguven icin sampiyon olmamiz gerekiyor.

Defansa aldigimiz adama ikna oldum fakat bu transfere yukarida yazdigim sebepten olmadim. Yanilmayi tum kalbimle diliyorum.

Basar dedi ki...

Su soru cevaba layik. Geri 4lunun tamami golden uzak, ekle kaleci - Atiba ve Veli (hadi bazen atiyor) kalan 4 oyuncun gol atamazsa ekstra golu kim atacak?

Hadi ekstra gol atan adami gectim, beklerinin tamami asistten uzak, on liberolarin da asist yapmiyor. Ilerideki adamlar Allah'tan cok yetenekli, birbirlerini surekli besliyorlar. Gunlerinde degiller besleyemiyorlar, hangi topcu kaza eseri onlari besleyecek.

Transfere oyle ismine bakarak itiraz etmiyorum. Milosevic hem asist yapabilecek hem de kafa toplarinda gol atabilecek tipte bir oyuncu ve dogru secim ama Opare'de ayni hissiyati tasimiyorum.

planck dedi ki...

yönetimin anlayışı belli ki ortada stad yokken illa şampiyon olmaya kasmamak, takımı level atlatacak adamlar değil de seviyeyi koruyacak karlı satış yapabileceği adamlar peşinde. ev sahibi olamadığın bir tr liginde en harika kadronun bile şampiyonluğu soru işaretidir, özellikle renk takım değilsen. O yüzden ortasahayı da yedekleyecek birini alıp, yaz transfer dönemini beklemek gerekiyor.

BJK4EVER dedi ki...

Ben de tam tersini dusunuyorum. Opare transferi fena degil; bu donemde ucuz kiralik bir oyuncu dusunulebilir Linnes fazla tuzlu geldiyse.

Ancaaaaaaak Linnes pahali diye almayip diger yandan cok da acil ihtiyacin olmayan bir stopere 1.5 milyon euro bonservis bedeli vermek mantikli degil, kim ne derse desin.

Su anda transferler Milosevic, Opare ve Tolgay Arslan olacakmis gibi duruyor. Hayirlisi.

BesiktaskUlan dedi ki...

Hepimiz aynı açıdan bakıyoruz, fakat sağ beke geçici de olsa çözüm aranması, bence "şampiyon olmasak da olur" mantığından çok, ona olan isteği göstermektedir.

Esas mesele, şimdi nasıl bir oyun kurgusuna kavuşacağımız aslında.

Sağ bekte bu arkadaş oynarsa, Motta ya da Atiba'dan biri kenara gelecek demektir. İsmail'in durumunu düşününce, Motta'dan da vazgeçilmeyeceğine ve Atiba ile sözleşme sıkıntısı yaşadığımıza göre, orta sahaya bir transfer geleceğine adım gibi eminim.

Tolgay ve Aras ile ilgili gelişmeler de bunu gösteriyor. Muhtemelen ikinci yarıdaki oyun planımızda Atiba'ya yer olmayacak, farklı bir şey denenecek.

Esas sorun, bunu denemeye değer mi? Köprüyü geçerken at değiştirilir mi?

Bana kalırsa, tüm bunlara değer.

1- Atiba ve Veli ile sezon sonunu getiremeyeceğimiz aşikar. Kartıydı, formuydu cartı curtu derken, şampiyon bir takımın onlara mecbur kalması kabul edilemez.

2- Gelecek sene Atiba ile devam edip, kısmen kısır bir döneme devam edeceğimize, şimdiden neşteri vurmak en mantıklısı. Çünkü bu sezonu kaybedebilirsin, ama gelecek yıl kendi stadında oynayacak bir takıma dair hazırlık yapmak, ona dair şampiyonluk planları yapmak gayet makul bir seçenek.

3- Belli bir seviyeye geldik fakat biraz daha çıtayı yükseltmemiz gerekiyor. Yönetim ve teknik direktörümüz de bunu hedefliyor.

4- Aras ve Tolgay transferlerini "yerli" olarak görmüyorum. Zaten son senelerde yapılan transferlere bakılırsa, aslında hiçbiri yerli değil. Avrupa eğitimi ve yabancı dili olmayan kimseyi barındırmıyoruz, haliyle de yabancı sınırı kalktığında bile Aras ve Tolgay gibi oyuncuların sırıtacağını sanmıyorum.

5- Dibe vurmuş ya da beklenen çıkışı yapamayan oyuncuları almayı da doğru buluyorum. Aksi takdirde oyuncu çöplüğüne dönme riskimiz var. Bugün Gökhan Töre'nin kafasında sadece şampiyonluk değil, Avrupa'da oynamak da var, bu yüzden performans alıyoruz. Dibe vursa dahi yeter ki yetenekli olsun, bir iki tanesi tutmasa da, yüksek oranda başarı sağlanır.

Bugüne kadar ki tek hata Mustafa Pektemek'e yapılan sözleşme teklifidir. Bizim verdiğimiz rakam yeterince yüksekken, üstelik kimse ona o parayı vermeyecekken, daha fazlasını istemesi -basın doğru yazıyorsa- tek kelimeyle ayıptır.

Sözleşme görüşmeleri durdurulsun ve derhal yol verilsin.

Tarihimizin en istikrarsız, en az oynayan adamlarından birine, seviyor olsak dahi o paraları veremeyiz, vermemeliyiz.

Hem bu takdir edilecek şeyleri yapıp, hem de Mustafa'ya 1.5 milyon euro verilirse, işte o zaman yönetimi sorgularım.

Zaten Cenk konusunda yeterince kızgınım...

can dedi ki...

Stoper transferi kesinlikle bir zorunluluktu. Sivok kadroda cesitli nedenlerden dolayi sadece ismi ile yer aliyordu, zaten kamptan ayrilmis. Stoper ve sag bek transferlerini bu kadar cuzzi bir butce ile halletmisken aslinda iyi bir orta saha alabilsek ve ilk 11'de tek bir degisiklikle takimi upgrade etme sansini yakalasak ne kadar guzel olur (Opare'nin mac eksigini goz onune alarak yedek transfer oldugunu varsayiyorum.) Tabii, bunun icin ciddi bir butce lazim, o yoksa ortasahayi Tolgay'la filan yedekleyip en azindan kadro derinligi eksikligimizi kapatmis olarak ikinci yariya girecegiz. Birinci yari orta sahada, sag bekte, ve hatta stoperde cektigimiz sikintilari, Necip'in sakat sakat bu uc bolgede birden oynatilmaya calisilmasini filan dusununce buna cok ihtiyacimiz vardi.

gökhan dedi ki...

genel olarak katılmakla birlikte şöyle bir itirazım var. devre arası adam alıyorsan hazır adam alacaksın. yazın hazırlık kampı var vs. alışma süreci pek problem olmaz. ama devre arasında böyle bir lüksün yok. sakat mıydı ya da başka bir problem mi vardı bilmiyorum ama aylardır oynamayan adam kalan 3-4 ayda pek bir fayda sağlamaz.. ben doğru düzgün forma şansı bulamayacağını dolayısı ile kendisi ve geleceği ile ilgili sağlıklı bir değerlendirme yapılamayacağını düşünüyorum. inşallah yanılırım.

Coolio dedi ki...

Orta sahaya yapılacak takviye de dahil olmak üzere bu 3 transferde ihtiyaç olan bölgelere kadro derinliği katmak için yapıldı. Genel olarak oyuncu profili ve transfer şartlarını iyi buldum. Direk 11 oynayacak tecrübeli oyuncu transferini yeni stada bırakıyorlarki yönetim bu kararında çok haklı. Bu sezonki amaç ligi ilk 2'de bitirmek ve sezon sonuna biraz bütçe yaratmak (hem şampiyonlar ligi ile hem de ara transferde para harcamayarak).

Bilic sağ bekte Serdar'ı kesmeyecektir ve her ne kadar Atiba sözleşme imzalamamış olsa bile onu da kesmeyecektir. Eğer kart veya sakatlık durumu nedeniyle Serdar oynamassa yeni transferimizi oynatır ve Motta'yı keser yani yine Atiba'yı kesmez. Töre ve Atiba Bilic'in kafasındaki olmassa olmazlardır.. Bize düşen sözleşmesiz Atiba'nın maç satmaması için dua etmektir.

Barreto dedi ki...

Yazı çok iyi tebrikler.

Devre arası transfer güçlüğü düşünüldüğünde eğer Tolgay'da alınırsa yönetim iyi iş çıkarmış olacak. Yeni transferlerin hiç bir zaman %100 garantisi olmuyor. İnşallah hepsi de takıma katkı sağlar. Takımın rotasyon darlığından kaynaklanan problemi ortadan kalkmış olacak.

Basar dedi ki...

@Coolio

Kuzey Amerikalı birinin iş ahlakını bırakıp maç satacağını düşünmüyorum. Yazdığın daha çok Akdeniz, Orta Doğu ve Latin Amerika profili oyuncuların yapacağı iş. Olsa olsa en fazla sakatlanmamak için kendini riske etmez.

Daha önce iki kere free agent olmuş, bize ve PSV'ye gelirken. Bize gelmeden önceki yıl 36 maçın 33'ünde oynamış. Kopenag'dan PSV'ye geçtiği yıl da lig maçlarının tamamında oynamış.

Kısaca dua etmeni gerektirecek bir durum olduğunu sanmıyorum.

Coolio dedi ki...

@Basar

Söylediğini destekleyen güzel bir istatistik sunmuşsun. Atiba herkese iş ahlakı olduğunu gösterdi zaten. Kullandığım "maç satmak" deyimi biraz ağır olmuş, sakatlanmamak için kendini korumak veya daha az efor sarfetmekdi aslında endişem. Bunu sadece kendi iş ahlakına bırakmak yerine alınacak yerli bir yedek bizi daha çok garantiye alırki zaten yönetim bunun peşinde.

Ayrı bir konuya geçeceğim. Cenk Gönen, Mustafa, İsmail ve Ersan yabancı sınırı kalkmasıyla güle güle denmesi şart isimler. Hatta kadro derinliği katar diye bir karşı argümana dahi girişilecek adamlar bile değiller meaalesef. Bugüne kadar içlerinden en çok Ersan'dan faydalandık ama onun fizik yapısını andıran Miloseviç ve Atınç ondan daha fazlasını vaadediyorlar. Dolayısıyla umarım yönetim sözleşmesi biten üçü ile devam etmez, İsmail'i de kiralık gönderirler sene sonunda umarım.

turgay dedi ki...

opare'nin açıklanan transfer rakamları çok enteresan. satın alma hakkı bizde denmiş ancak rakam yok. bu da tutarsa porto rakam beklemeden geri alacak diye düşündürdü bana. bunu düşünmeden gayet güzel rakamlara yapılmış transfer.

Barreto dedi ki...

Opare ile ilgili KAP bildirimine bakınca maliyeti yok denecek kadar az. Tahmin ediyorum opsiyon 2-3 milyon € civarındadır. Belki birde Porto bir sonraki transferden pay istemiştir.

Motta'dan bir çıt üstte performans verse harika olur.

Yönetimin bütçe imkanlarına göre ortaya koyduğu transfer performansını Lucescu sonrası en iyi dönem olarak görüyorum. Tabi paran olmayınca ince eleyip sık dokuyorsun, para biraz bol olunca ve mirasyedi kafasındaysan menajerlere akılsızlık primi kaptırıyorsun.

Barreto dedi ki...

Satın alma opsiyonunu, oyuncunun kalıcı olmak istemesi ve kiralayanın oyuncuya bakışı ile ilgili önemli bir nokta.

Opsiyon miktarının resmi olarak açıklanmaması G.Töre transferindeki deneyimlerden kaynaklanmış olabileceği gibi, belki yönetim sene sonunda opsiyonu kullandığında bunu bir transfer başarısı olarak göstermek için daha az yorulacaktır.

Barreto dedi ki...

Söylentilere göre opsiyon 1,1 milyon € imiş.

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

oyuncuya verilecek ücret oldukça makul, portoya transfer bedeli ödenmeyecek, opare tutmazsa da sezon sonuna örneğin free agent olarak maxi pereira veya benzer bir adamı alma olanağın da hala cebinde. dolayısıyla gelecek yıla göre planlama yapılması bence çok mantıklı. serdar yeterli-yetersiz tartışılır, lakin bu transfer bize ilerleyen günler için yeni bir transfer imkan tanır..

BesiktaskUlan dedi ki...

Klasik Beşiktaş maçı oldu.

İkinci golden önce, Cenk'in kafa vuruşunu kaleci çıkarınca, beraber izlediğim arkadaşa, "Artık Adana'nın işi çok zor, 4 atarız" demiştim, biraz da şansımın yardımıyla öyle oldu.


Beşiktaş pozisyon bulduğu anda iyi oynamaya, rakibi dağıtmaya başlıyor, o zaman hiçbir rakip karşısında kolay kolay duramıyor.

Bu bir oyun alışkanlığı oldu, o yüzden de ilk yarılarda epey zorlanıyoruz, uyanmak için birinin ağırlığını koymasını bekliyoruz.

Umarım daha tutarlı bir hale evrilebiliriz.

Beşiktaş Youtube sayfasından, sene başından beri frikik çalışmalarını izlediğim Cenk'i, tebrik ederim.

Demba Ba golüne söyleyecek söz dahi bulamadan da yazıyı bitiririm.

Özgür dedi ki...

Adana Demirspor karşısına yedek ağırlıklı bir kadroyla çıktık. Zaten kupa maçlarında bence olması gereken bu, kazanmak istiyorsan bile yedek kadroyla çıkarsın, kulübede de üç tane sihirbaz oturur, maç istediğin gibi gitmezse üç sihirbazı çıkarırsın sahaya onlar bir şeyler yapar. Yapamazsa da canları sağolsun, çok da önemli değil kupa maçları zaten. Bugün sihirbazlarımız güzel işler yaptılar.

Geçen hazırlık maçlarındaki kadrolarda gördüğüm kadarıyla Slaven Bilic, bu blogda da bol bol dile getirilen konulardan birisi olan Pedro'yu ön libero olarak oynatma konusunu denedi. Bence iyi olmadı, sürekli oynayarak gelişir mi bilmiyorum ama bence iyi değildi. Belki arkasında Atınç Miloseviç olursa daha iyi olabilir. Atınç demişken, bugün gol atması çok iyi oldu bence bu konuda özgüven kazandırır kendisine ama ben bugün pek fazla beğenmedim. Oynadıkça çok daha iyi olacak bu çocuk ama güvenim tam. Eğer Milosevic'te izlediğimiz kadar iyiyse defansımızda iki tane Mertesacker'imiz olacak ki bu da duran toptan gol yememek anlamına geliyor. Zaten başka türlü gol atabilende neredeyse yok.

Tolga çok kötüden daha da kötüydü.

Uğur Boral mükemmel oynadı bence, Eski günlerini özlemiş o da belli. Sakatlığın başına en çok iş açtığı oyunculardan birisi, adam efsane Türk futbolculardan olabilecekken sakatlık peşini bir türlü bırakmadı. Muhtemelen sezon sonu gider, yolu açık olsun.

İsmail yine her zaman ki gibiydi, bir isteyen olsa da iyi kötü okutsak keşke.

Necip fena değildi bence, korner mevzusundaki Fair Play hareketi de takdir edilmesi gereken bir şey. Ama ben bu Fair Play konusuna biraz gıcık olmaya başladım. Yani Adana Demirspor maçında rakibine kırmızı kart gösterttirmeyen Veli, bir hfta sonra derbide rakibinin kancıklığıyla kırmızı yiyor mesela. Neyse adamlık bizde kalsın diyelim.

Oğuz Aksoy'un geleceği parlak bene Bu maç iyi değildi ama bu tarz maçlarda oynamaya devam etmesi iyi olur.

Oğuzhan'a 5 milyon Euro teklif ettiklerini okudun bir gazetede, eğer doğruysa ben verdim gitti. :D

Geri kalan tüm oyuncularla lgili fikrim olumlu yönde. Kaldığımız yerden devam ediyoruz, şampiyonluk uzak değil. Yolumuz açık olsun.

BJK4EVER dedi ki...

Franco'nun onliberoda denenmesini veya dusunulmesini hicbir zaman anlayamadim. Ayagi iyi, sogukkanli, eyvallah ama orta sahada oynayabilmek icin fazla statik ve agir. Anca defansif bir takimda uclu orta saha oynayan bir takimda libero gorevini ustlenir. Ikili orta sahayla oynayan bir takimda asla oynayamaz, hic dinamik/atletik degil. Ideal mevki stoper onun icin, sagbek de olmaz mesela, denenmesi de anlamsiz.
Stoperde iyi oynayan ve gelisen bir oyuncuyu zaten niye onliberoda deniyoruz onu hic anlamiyorum. Bu tur abuk subuk gereksiz devsirme girisimleri bitmedi gitti arkadas.

assortique dedi ki...

Bence Opare'nin kaderi Dentinho denen ibineye çok benzeyecek.

Zira onun da transfer şekli, dönemi vesairesi aynı bunun gibiydi.

Mayor dedi ki...

Super transfer. Saka yapmiyorum besiktasin oyununa bu kadar uyacak bir oyuncu getirdikleri icin tebrik ederim.
Serdarin yerine Opare nin oynamasi demek Besiktasin 2. Vitesten 4. Vitese gecmesi gibi olacak.
Uyum donemini kafaya takmayin. Takim genc, hepsi ayni kafada. Tore ile 2 gune kanka olup sag kanatta firtina gibi eserler.

Mayor dedi ki...

@assortique sonu Dentinho ya benzemesin tabii ama cok fqrkli yapida bu iki adam. Dentinho ayakta duramiyordu, bu adam tipik Ganali fiziginde. Civa gibi topcu.

WiLdHoney dedi ki...

Dünkü maçla ilgili bir kaç yorum yapmak gerekirse;
- Tolga yediği golde ve yedirmek için uğraştığı pozisyonda sefilleri oynadı ama bunlardan daha çok Franco'ya atarlanması ile sinir etti, adam gibi zamanında çıkıp o topu alması lazımdı yarıya kadar gelip bekledi.
- Serdar her zamanki gibi ne eksik ne fazla idi.
- Atınç'ı gol atmasına rağmen bir kaç pozisyonda çok dağınık buldum ama genel olarak indirdiği topları en düzgün şekilde ileri ve boş alana oynamayı başardı.
- İsmail'den bu sezonda olmayacak anlaşılan.
- Pedro idare etmeye çalıştı.
- Oğuz birkaç pozisyon için oldukça gözü kara mücadele gücü yüksek olarak göründü ama oyun bütünlüğünde kayboldu, daha aktif olmalı.
- Necip, beklediğimden çok daha iyiydi, hem ofans katkısı ve gol olan pozisyonda asist öncesi pası vb çok güzeldi, hemde doğru yerde doğru hamlelerle defansta güzel toplar kesti.
- Frei ilk yarı oynamış ama ben farketmedim malesef.
- Oğuzhan gene birşeyler yapmaya çalıştı, aradı, fena sayılmazdı. Ayrıca bir süre öncesine göre sanki daha diri, daha güçlü.
- Uğur Boral hala bizim takımdaymış sahada görünce çok şaşırdım, futbolu bıraktığını sanıyordum(!) ama hala iş var adamda kadro derinliği için gerekli bir adam umarım daha çok faydalı olabilir son aylarında.
- Cen Tosun, ben sanırım bu adamdan çok şey bekliyorum ama henüz istediğimi, beklediğimi göremedim bu yakışıklı kardeşimden. Fakat ikinci yarı çift forvet olunca bir güzellik geldi oyununa. Attığı nefis frikik üzerine oldu ballı kaymak.
- Töre hakkında birşey yazmayacağım böyle devam etsin ama arada top kaptırdığında adamını takip etse daha iyi olur. sonuçta her maç önemli...
- Demba Ba, işte adam yoktan attığı gol alkışı hakediyor.
- Biliç için ise umarım daha uzun süre bu takımın başında huzur ve rahatlık içinde çalışma imkanı verilir, özellikle yeni stadımızda ilk iki sene bu adamın senesi olmalı.
Özet: özlemişim takımı sahada görmeyi.

sadrazam dedi ki...

Atınçı dağınık oynamakla eleştiren arkadaşlar lütfen yanındaki Pedro'nun formsuzluğu, Sol bekteki ismail, ilk yarı olmayan bir Oğuz, ikinci yarı tek ön libero necip, ve arkasındaki kaleci ile birlikte değerlendirsinler.

Basketbol takımının hali gerçekten içler acısı.

Oyuncuların ne yürümeye hali var ne de motivasyonları.

Dün Neptünas gibi berbat ötesi bir takım yerine azıcık eli yüzü düzgün bir rakip olsa gene 30 sayı fark yerdik muhtemelen.Nitekim hafta sonju Darüşşafaka'dan temiz 20'miz var. Hafta sonu daha detaylı yazarım ama gerçekten sefil durumdayız.

Coolio dedi ki...

@wildhoney

Cenk'in yakışıklılığı haricindeki tüm tespitlerine katılıyorum..

WiLdHoney dedi ki...

@Sadrazam,
Sanırım Atınç'ı dağınık olmakla eleştiren bir tek ben varım, o sebeple neden böyle dediğimi açıklamak isterim;
Eleştiri noktası kötü oynaması falan değildi ki gayet iyi oynadı, sorun kendisini geliştirecek detaylarda.
ilk yarıda iki, ikinci yarıda 1 hava topunda acele ettiği için faulle karışık topları almaya çalıştı, ve bir pozisyonda da ayakta kalması gerekirken, kayarak müdahele etmeye çalıştı ve sarıyı yedi, bunun dışında sanırım ikinci yarıdaydı, ceza sahası içinde çok şık ve temiz yerden kayarak bir top kesti mesela bu çok iyiydi. Bu tarz hamle hatalarını Ersan çok yapar ve biz Ersan'a şu anda bunlar için çok kızıyoruz, Atınç'ın futbol zekası bence Ersan'dan çok daha yüksek bu sebeple bunlara daha dikkat etmeli ve doğru kararlara gitmeye çalışmalı.
Bu seçimleri yapabilmek için yanında oynadığı adamların durumlarına bakmaya gerek yok bence.
Sonuç olarak dediğine bir noktada katılıyorum, arka dörtlüden en iyisi Atınç'tı maçta. Ama zaten bizim evlat kategorisinden olduğu için ondan beklentimiz çok daha yüksek ve daha iyi olmasını istiyoruz, bekliyoruz.

Umarım daha net olmuştur şimdi.

baris dedi ki...

@Övünç

Neptunas gibi berbat ötesi takım? Euroleague'de kendi sahasında 5'te 4 yapan Neptunas'tan bahsediyoruz değil mi?

@barış

Evet ta kendisi muhtemelen Euroleague tarihinin gördüğü en berbat 3 takımdan biridir. Euroleague maçlarını takip ettin mi bilmiyorum ama çoğu maçta küçümsenmenin cezasını kestiler . Ne kadar kötü olursa olsun Litvanya takımı sonuçta belli bir ekol oyunu oynuyorlar.

Zaten bizim maçta da hep doğru hücum ettiler , hep iyi savunma yaptılar , hep hareketli oynadılar ama kadroları o kadar yetersiz ki işte bizim ölümüze bile yenilecek kalibrede bir takım.

Yani Beşiktaş'ın neredeyse tek oyun kurucusu yarım ayaklı Engin'ken , 4. çeyrekte üstüste 3 tane ikili sıkıştırmadan top kaybedecek kadar akıl yoksunu bir takıma bile kaybetmeyi başardılar. Ne kadar kötü olduklarını başka türlü ifade edemem sanırım.

BJK4EVER dedi ki...

Cenk ve cift forvet tespiti onemli bence. Sosa'nin olmadigi veya yoruldugu anlarda daha kolay bir bicimde cift forvete donmemiz lazim. Hatta bazi maclarda Sosa'yi orta sahaya cekip cift forvetle baslamak da mantikli olabilir. Boylece orta sahayi da dinlendirmis oluruz. Elimizde iyi forvetler varken maksimum verim alamamak baya kotu oluyor. Nitekim sampiyon olmus takimlar genellikle forvetlerinden maksimum verim alan takimlar oluyor bizim ligimizde.

Unknown dedi ki...

sadece sosa'nın yorulduğu maçlarda değil, artık iç sahada oynadığımız tüm maçlarda çift forvete dönmeliyiz, zira oyun bir yerden sonra çok sıkışıyor. rakip savunmacıları daha fazla geri ittirebilecek bir hamle olur.

Diğer taraftan Tolgay gayet hazır bir şekilde, takımında sürekli oynarken satın alınıyor.. alman ekolünden yetişmiş bir merkez orta saha gayet yerinde bir hamle olacak gibi görünüyor..

Unknown dedi ki...

beyler cok alakasız yazcam ama bir noktaya değinmek istiyorum. Sag kısımda cıkan, önerilen bloglardan En üstteki GSli kişinin kaldırılmasını talep ediyorum.Cünkü gün gectikce cirkefleşip BJK'ye sallıyor.

Buyrun son yazısı.

http://www.medyaspor.com/kose-yazilari/hamza-hoca-abileri-ve-ferguson-607

biri suna şşşş bi sus, ne haddine BJK'yi eleştirmek desin.

can dedi ki...

@ Tarik Kirtan
Kesinlikle katiliyorum. Gercekten ben de bu extensor isimli blogun bir Besiktas taraftar blogunda linkinin olmasini sacma buluyorum. Yazarini cehaleti ve futbol analizlerinin sigligi bir yana, arsizca yaptigi carpitmalarla surekli Besiktas'a sallamasi can sikmaya basladi. Galatasaray'in bu seneki acikli Avrupa mecerasi sonrasi sarsilan fanatik egosunu surekli Besiktas'in performansini zavalli argumanlarla kucultmeye calismasi bardagi tasiran cok damla. Bu argumanlari sene basinda yapanlara kapak olan Tottenham maclarini tamamen es gecmesi de tesaduf olmasa gerek. Neden bu blogun sitemizin en basinda reklamini yapiyoruz ki?

can dedi ki...

Imla hatalarini hos gorun, zor kosullarda yazdim.

Selim dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Selim dedi ki...

@Tarık Kırtan ve Can ın görüşlerine katılıyorum, kaldırılması taraftarıyım.

WiLdHoney dedi ki...

Arkadaşlar,
bu konuda size katılamayacağım açıkçası, evet belirli bir gözden bakarak yazdığına katılıyorum ama ben itirazımı yazısının altına 2 yorum bırakarak ve bu yorumlarda da neden yazdıklarına katılmadığımı kibar bir şekilde yazdım, ve açıkçası kendisi de yorumlarıma aynı kibarlıkla cevap verdi, birde düzeltme yaptı. Sonuçta biz buradan çıkarttığımızda yazı yok olmayacak, işte tam da bu nedenle takımımız hakkında yapılan yanlı ve/veya yanlış yorumlara bu ve benzeri şekilde itiraz ederek düzeltilmesini sağlayarak sahip çıkmalıyız.Biz bunu yaptığımız ölçüde yazılar daha doğru yazılacaktır.
Naçizane benim görüşüm.

Selim dedi ki...

WiLdHoney, hocam benim fikrim yazıları çok sığ ve Ekşibeşiktaş'ta reklamı yapılacak derecede kaliteli analizler içermiyor. Blogda sağ bölüm zaten dinamizmden uzak, sürekli üstte GS yazıları görmek benim hoşuma gitmiyor açıkçası. O bölüm için başka bir tasarım düşünülebilir.

@wildhoney

Atınç konusunda tek değilsin hocam.

Atınç'ın çok ciddi pozisyon bilgisi sorunları var. Temel eğitimi pek iyi değil çok bariz. Ne zaman ne yapacağı konusunda çok fazla tereddüte düşüp büyük oranda yanlış tercih yapıyor. Bunlar oynadıkça düzelecek şeyler olduğu kadar , teorik olarak da birşeyler öğrenmesi lazım bence.

Ben olsam bu çocuğu direkt Bundesliga2'ye filan kiralarım.Hem de 6 ay filan değil , 2 sene kiralarım. Çünkü yeni bir Van Buyten olma ihtimali son derece yüksek. Bir kere çok profesyonel yaşıyor , iş ahlakına sahip , karakterli ve çalışmayı seven biri . Fizik açısından o boydaki bir her insan gibi ağırlık problemi olacaktır .

tarik dedi ki...

extensor'ın futbol görüşünün ve analizlerinin birkaç kat kalitelisini burada en az 5 yorumcu yapıyor. gerçekten birşey katsa futbola, GSli TSli fark etmez ama muğlak muğlak tezimsilerle nereye kadar? lütfen kaldırılsın.

planck dedi ki...

http://besiktasliyiz.net/ilk-yarida-hakem-hatalari-dagilimi/

can dedi ki...

@ planck
Cok sagol paylastigin icin.

Unknown dedi ki...

@Wildhoney

her yazılana içtenlikle ve kibar bicimde cevap verdigine inanıyorsan yanılıyorsun. Derbi haftası cok kibar bicimde bir yorum yapıp eleştrilerine cevap verdigim halde yorumumu yayınlamadı.O gün benim icin objektifligine inanmadıgım gün oldu. Yani işine geleni cevaplıyor bunu da bil. Keza adam yazmasın demiyoruz. Gitsin yazsın. Bu sitede yer almasın.

EC dedi ki...

http://www.fanatik.com.tr/yazarlar/mehmet-demirkol/1-numarali-aday/409857

Mehmet Demirkol da belirtmis.. Maclar sikistiginda, hocanin biraz daha fazla gozunu karartmasi lazim! Hoca korkarsa, futbolcu sicar..! Derbi lerde hakem etkisinin yanindaki ikinci en onemli unsur bence buydu biraz..

Sonucta Bundesliga yada Premier Ligi degil, Turkiye liginde, korksan bile bunu gostermemen gerekli!

Ben Besiktasi hala dogru yolda goruyorum.. YALAKASARAY Saray ziyaretinin diyetini acilima destek olup Diyarbakir a yatarak odedi.. Simdi gunduz maclariyla seyirci profili de degisecekmis.. Aileler gelecekmis stadlara.. Otobuslerle 1453 luleri dolduracaklar demektir Passssooo Lig battirdi bu ligi denmesin diye!..
Bir d en cok spor alt yapisina yatirim yapan ulkeymisiz dunya da.. Sormayin sonra bir gulme tuttu.. Sporaya yatirim, olimpiyat icin olimpiyat stadinin yapilmasiyla zaten oscari hakketmis ama!

Komedi dunyasi bu ulke..

BesiktaskUlan dedi ki...

FB'nin borcu açıklanmış;

284 milyon 953 bin 8 lira.

Üstelik bu rakama, ESKİ VE MEVCUT YÖNETİCİLERE OLAN BORÇLAR DAHİL DEĞİL.

Esas büyük borcun hasır altı edilmesi bir tarafa, bizim sadece Demirören'e olan 100 milyonluk borcumuzla kıyaslayıp ufak bir tahminde bulunursak, FB'nin nasıl büyük bir batakta olduğunu anlayabiliriz.

Muhtemelen FB'nin yalnızca Aziz'e olan borcu 100 milyondan fazladır. Diğer yöneticilerini de -Uslu, Koç, Özdemiroğlu, Kığılı vs...- hesaba katarsak, kaba bir tahminle borcun 500 milyondan bile daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Aziz'in, "havuzdan çıkarız" tehdidi ve bitmek bilmeyen, "bizi yıkmak istiyorlar" söyleminin nedeni anlaşılmıştır umarım. Gerçi FB'liler yine farkında değiller ama günü gelince onlar da, bizim bazı taraftarlarımız gibi en acı şekilde, iliklerine kadar hissedip öğrenecekler.

Tüm rakamlar ve geleceğe yönelik olgular, bir şeyi apaçık ortaya koyuyor; Bu ülkenin geleceği Beşiktaş'tır! Ülkemize has faktörler devreye girmez ve önümüz tıkanmazsa, bizi çok güzel günler bekliyor demektir.

Rakiplerimize istedikleri kadar penaltı versinler, böyle giderse bize asla yetişemeyecek ve gün gelince büyüklüğümüz altında ezilecekler. O vakitler toplum ahlakımız değişmeyeceği için, herkes bizim yanımızda olacak zaten. Güçlünün yanında durmak esastır çünkü bu memlekette...

Türk futbolunun yegane ümidi Beşiktaş'tır ve tüm bu umuda karşılık verecek hale gelmektedir.

İlk adımı da bu sene şampiyon olarak atarız umarım.

NOT: Bahsi geçen blog yazarıyla ilgili uzun bir yazı yazdığım için tekrar bahsetmeye gerek duymuyorum. Nitekim başarımız arttıkça, tehlike oranımız yükseldikçe daha da çirkinleşip, cümlelerinin altında yatan gizli nefreti dışa vuracağını düşünüyorum.

Mukadderat...

ozkankaya35 dedi ki...

Besiktaskulan...tesekkurler...

alper dedi ki...

Bilen bilir azılı ve iflah olmaz bir GS ve GS li düşmanıyım.Bundan yaklaşık 2 yıl önce yazmıştım extensor denen kişinin bloğunun reklamının linkinin burada paylaşılmaması gerektiğini.Bazı arkadaların şu günlerde bu fikrime destek veren çıkışları gururumu okşuyor.O çocuğun bloğunun linkini kaldırmayalım ateşe verelim benzin döküp.

Yorum Gönder

Ara