.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

22 Temmuz 2013 Pazartesi

Edin Terzic

Edin Terzic, Borussia Dortmund'un eski istatistik uzmanı. Resmi açıklama gelmemiş olsa da, Beşiktaş'taki görevinin de bu olduğunu tahmin etmek mümkün. Blog okurlarından James Sneijder, Terzic'in Spox isimli internet sitesine 2011 yılında verdiği bu roportajı Türkçeye çevirmiş. Bizimle de paylaşmış...



"Onbinlerce gencin ayaklarında bu potansiyel var" 

 Hannover 96 Avrupa'nın en büyük salon U-19 turnuvasını, Göttingen'de düzenlenen Sparkasse-VGH Kupasını kazandı. Turnuvada aynı zamanda Bundesliga'nın lider takımı Borussia Dortmund da vardı. SPOX bu vesileyle BVB'nin antrenörü Edin Terzic ile bir röportaj gerçekleştirdi. Terzic antrenör ve scout olarak çalıştığı iki görevini, gençlerin disipline edilmesini ve Borussia'nın profesyonel seviyedeki ekibiyle nasıl yakın bir şekilde çalıştığını anlattı.

SPOX: Bay Terzic, Göttingen'deki Sparkasse-VGH Kupası sizin için keyif alınacak bir faaliyet mi yoksa ciddi bir organizasyon mu?

Edin Terzic: Her ikisinin de iyi bir karışımı. Performans için sıkı bir baskı içermiyor, çünkü alınacak puanlarla ilgili değil. Bana göre ancak başarılı bir şekilde çalışırsanız spordan keyif alabilirsiniz. Göze hoş gelen bir futbol oynamak istedik ve bu turnuvadaki sonuç bizi üzmedi; çünkü Şampiyonluk için hala çok şansımız var.

SPOX: Diğer takımlardaki oyuncularla da ilgilendiniz mi?

Edin Terzic: Borussia Dortmund'da çift yönlü bir görevim var. Birincisi, U-19 takımının yardımcı antrenörüyüm, diğer görevim ise profesyonel ekipte scout olmak. Çünkü her zaman diğer kulüplerdeki yetenekli çocukları takip ediyorum. Bu tür bir turnuva yeni izlenimler elde etmek için faydalı bir organizasyon. 

SPOX: Eğer Schalke'de oynayan bir oyuncu dikkatinizi çekerse, bu oyuncu için talepte bulunup kadronuza katmak için onları ikna etmeye mi çalışıyorsunuz?

Edin Terzic: Şu şekilde söyleyelim: Bu o kadar basit bir şekilde değil, ama mümkün. Halen kadromuzda daha önce Schalke 04'de oynamış gençler var, aynı şekilde Schalke'de de Borussia Dortmund geçmişi olan genç oyuncular var. Durum bu yakınlıklardan ötürü zaten iç içe geçmiş bir halde. Schalke'den dikkatimizi çeken gençleri sadece bu turnuvadan tanımıyoruk, daha önceden de gayet iyi biliyorduk.

SPOX: Turnuvada özellikle dikkatinizi çeken bir oyuncu oldu mu?

Ediz Terzic: Bazı göze çarpan oyuncular oldu, fakat salonda bireysel taktikler çok fazla yer alıyor. Bir oyuncunun resmini gerçekten çekmek istiyorsanız, onu büyük sahada görmeniz gerekir.

SPOX: Borussia Dortmund'da oyuncularınızı uzun sürelerle kulübe bağlıyorsunuz. Neden?

Edin Terzic: Oyuncuların çoğu U17 seviyesinden sonra gelecekleri hakkında net bir plana sahip oluyorlar. Borussia'da okulun sporla birlikte yürümesi konusuna önem veriyoruz. Eğer bir oyuncu uzun süreli bir sözleşme nedeniyle okulunu değiştiremezse, bu kesinlikle olumlu bir durum olmaz. Bu nedenle oyuncularımıza mezun olana kadar bizimle kalmalarını teklif ediyoruz. Bu şekilde birçoğu U23 seviyesine kadar sözleşme imzalıyor, sonra da kendi kararlarını veriyorlar.

SPOX: Kadronuzdaki hangi oyuncuların Bundesliga'da şans bulacağını düşünüyorsunuz?

Edin Terzic: Batı Bundesliga Liginin puan tablosunu okuyan herkes, çocukların halen A takımda süre alıp almadığı konusunda endişelenmemesi gerektiğini görecektir. Şu anda sadece potansiyellerini ortaya çıkarmaya ve bunu tutarlı ve iyi bir hale getirmeye odaklanmanız gerekir. Gerisi de kendiliğinden gelir.

SPOX: Genç bir oyuncunun Jürgen Klopp'un önüne gelme şansını elde etmek için neler sunması gerekir? 

Edin Terzic: Almanya'da onbinlerce gencin ayaklarında bu potansiyel var. Ancak kafa ve kalp olarak atletik yeteneklerini tamamlamayı başarabilenlerin sayısı az. Gençler bu süreci bir statü olarak değil, bir mesleki eğitim olarak görmeli. Kendilerini hergün geliştirmeli ve konuya mantıksal ve tutkusal olarak yaklaşmalılar, böylece doğru yola girmiş olurlar.

SPOX: Örneğin Mario Götze sessiz ve mantıksal/rasyonel bir yapıya sahip. Bu profesyoneller için temel bir gereklilik mi, yoksa bunu Mario Basler tarzı ile de yakalamak mümkün mü?

Edin Terzic: Her tarzı yok saymamalısınız. Ancak genç takımlar seviyesindeki futbolun tüm yapısı değişti ve şu anda Mario Götze gibi oyuncuların profesyonel olma şansları Mario Basler tarzındakilerden kesinlikle daha fazla. Disiplinin her zaman çok önemli bir rolü vardır. Buna sahip olmadan geçici bir başarı sağlanabilir. 

SPOX: Gençlerinizden birini bir turnuva sırasında gece hayatına giderken yakalarsanız ne olur? 

Edin Terzic: Burada Göttingen'de bir tane vardı mesela, 18. yaşgününü kutladı. Herkes gibi oyuncuların da birlikte kutlama yapma hakları vardır. Ancak kutlama geceyarısına kadar devam etti ve saat 12:15'i gösterdiğinde de sona erdi. Temel olarak sosyal bağlantılar kurmak ve bunları yaşamak aynı zamanda kişisel gelişimin de bir parçasıdır, bu nedenle oyuncularımıza belirli seviyede özgürlük tanıyoruz.

SPOX: Şu anda olmasa da bazı kulüpler oyuncularını bu nedenle kulüplerinden yolladılar. 

Edin Terzic: Farklı yaklaşımlar var ve bu jenerasyonlara disiplini öğretmek kolay değil. Oyuncuların kendi disiplinlerini oluşturmalarının ve kurallara bağlı kalmalarının önemli olduğunu, çünkü bir ceza almak istemeyeceklerini düşünüyoruz. Kuralların kendileri ve gelişimleri için önemli olduğu konusunda bir farkındalık oluşturmak durumundalar. Bunu sağladıkları/gerçekleştirdikleri zaman, kovulma tehlikesi/tehdidinden çok daha iyi bir durum ortaya çıkacaktır.

SPOX: Borussia Dortmund tüm bu ele avuca sığmaz gençleri nasıl bir araya getiriyor ve Bundesliga'nın tepesine çıkarıyor? 

Edin Terzic: Beş yıl önce Borussia Dortmund muhtemelen diğerlerinin neyi daha iyi yaptığını merak eder bir vaziyetteydi. Şimdiyse, çok iyi bir antrenörümüz ve sadece beyinleri ve kalpleriyle oynayan oyuncuları yetiştirmeyi sağlayan, geniş bir deneyime sahip bir teknik ekibimiz var.

SPOX: Jürgen Klopp ile ilişkileriniz nasıl? Bir oyuncuyu çok erken bir zamanda göndermeniz gerektiğinde endişe hisseder misiniz? 

Edin Terzic: Çok şanslıyız, çünkü genç takım antrenörümüzün profesyonel bölümle çok iyi bir iletişimi mevcut. Söz konusu oyuncularımız olduğundaysa karar, tabii ki, baş antrenöründür. Fakat isimleri ve hangi adımların doğru olabileceğini konuşmak üzere her hafta oturup bir araya geliriz.

SPOX: Borussia Dortmund'daki konumunuz hakkında ne düşünüyorsunuz? Bir gün baş antrenör olmak mesela? 

Edin Terzic: Dortmund'ta kendimi çok iyi hissediyorum, şehri ve tüm bölgeyi gerçekten seviyorum. Sauerland'lı biri olarak Dortmund'un 30 km uzağında büyüdüm, bir Borussia fanatiğiydim ve kısa süre genç takımında oyuncu olarak da bulundum. Benim için daha önce tribünde beraberce tezahürat yaptığım insanlarla çalışmak harika bir şey. Borussia Dortmund'un başarısı için her gün küçük bir taş da ben koymaya çalışıyorum.

Spox
Roportajın Aslı


3 Yorum:

çağlar dedi ki...

nedense medyada hiç yer bulmadı bu haber. Oysa ki bi çok futbolcu transferinden daha önemli kanımca. Haberi atlamadığınız ve röportajı çevirdiğiniz için teşekkürler.

d.amokachi dedi ki...

Sambade ve Terzic gibi Avrupa klüplerinden antrenör takviyesi yapmak tarihimizde sıkça görmediğimiz olaylar. Ayrıca performans uzmanı Dolu Arslan'ı da unutmamak gerekiyor. Takım olarak fizik kondüsyon eksiğimiz bence geçen sene haftada 1 maç oynadığımız halde bariz gözüktü. Umarım kaleci ve bireysel oyuncu performanslarımızda takıma olumlu yansıyacak şekilde bundan sonra gelişecek. Sonuç olarak profesyonel bir yapı oluşturmak için bir yerlerden başlamak gerekiyordu. Bazı konularda taraftarlarımız ümitsiz olsa da uzun vadede başarı ancak böyle geliyor.

çağlar dedi ki...

çok ilginç yeni akıllarına geldi haber yapmak.

http://sporaktif.dha.com.tr/borussia-dortmund-modeli-gercege-donusuyor-sondakika_503186.html

Yorum Gönder

Ara