.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

26 Haziran 2012 Salı

Sponsor Denen Nane

Ben, Beşiktaş'ın son dönemdeki gündemlerinden ziyadesiyle sıkılmış durumdayım. Çoğu bizi, yani taraftarı ilgilendirmeyen bir dolu muhabbet. Görünen o ki, yönetim kademesinde bundan rahatsız olan kimse de yok.

Beşiktaş'ın nerede oynayacağı konuşuluyor son 1 aydır. İşin içine Beşiktaş yönetimi, Galatasaray yönetimi, Fenerbahçe yönetimi, Beşiktaş taraftarı, Galatasaray taraftarı, Gençlik spor bilmem nesi, hükümet de girdi. Çok organize şekilde paslaşıyorlar, biz de ne oluyor diye izliyoruz. Bir şey olduğu yok, İspanya gibi hücum etmeden yan pas yapıyorlar. Beşiktaş başkanı, Galatasaray başkanı ve stadın sahibi kimse, bir araya gelirler. Olur mu, olmaz mı, 1 saat içinde belli olur. 1 saatte belli olacak konuyu çeke çeke Türk dizisi kıvamına getirdiler. Ondan sonra da taraftar birbirine girince, "ama çok ayıp!" diyorlar. Bu mudur yöneticilik?

Şu sponsor meselesinin anlatılış biçimi sizi hiç rahatsız etmedi mi? Beşiktaş'ın Milangaz'ın ayağına kapandığı, "Ne olur sponsorum ol, bana para ver!" diye diz çökmüş olduğu bir resim. Milangaz, önünde diz çökmüş Beşiktaş'a bakıp sadaka versem mi, vermesem mi diye düşünüyor... Ergin Ataman zaten başka bir alem. Ona göre Medicana'nın dövizleriyle Milangaz'ın dövizleri arasında kur farkı var. Biri verince oluyor, diğeri verince olmuyor. Bunu da en başından beri en rezil üslupla yapıyor.

Eleştirilen "Beşiktaş'ı küçülteceğiz" söylemi vardı ya, şu sponsorluk süreci kadar Beşiktaş'ı küçülten bir süreç olmadı son dönemde. Gözünüzü seveyim, Beşiktaş markasını sol elinize alın, Milangaz markasını sağ elinize alın. Hangisi ağır bastı? Beşiktaş'ın Milangaz'a sponsorluk dilenmesi kadar abzürt bir durum olabilir mi? Lakin bunlar yaşandı. Koskoca Beşiktaş medyanın da etkisiyle Milangaz'ın önünde diz çökmüş pozisyonda resimlendi. Biri de çıkıp "sponsor elimizin kiridir; biri gider, biri gelir" diyemedi. Elbette bu cümlelerle söylemeyecek, o ayrı. Sponsor nedir yahu? Samimiyetle soruyorum; Nedir? Sana ismini vereceği, reklamını yapacağı, bilinirliğini arttıracağı, ekonomik olarak vergi avantajı sağlayacağı ve karşılığında ücretini ödeyeceği bir sistem. Ekonomik temeli olan bir sözleşme, en nihayetinde. Sponsorluğun gönül işi veya takım sevdasıyla ilintili olduğunu düşünenler mi var aramızda?

Tüm bu örneklerden çıkan bir sonuç var. Türk sporunda bize içten içe öğretilen bir şey var; Para, para, para. "Paran yoksa öl" sloganı en yalın haliyle her gün önümüze konuyor. Sen Beşiktaş'sın yahu. Orada sabit olan Beşiktaş. Değerli olan Beşiktaş. Beşiktaş fotoğraf çektirirken arkadan kafasını uzatan; sponsorlar... Oysa bize anlatılan; Paralı başkanlar, sponsorlar, paranın ve gücün hükümranlığı... Tamam da kardeşim, bu bir gerçeklik zaten. Hayatımızın gerçekliği, kabul etsek de etmesek de. İyi de, spor bu anlamda hayatla bire bir örtüşen bir alan değil ki. Zaten sporu o yüzden seviyoruz biz. Güçsüzün güçlüyü yenme ihtimali ve buna tanıklık etmek sporun en kutsal anlarından biri değil mi? Bizi Beşiktaş'ın hangi stadyumda oynayacağı pazarlıklarında neden faktör haline getiriyorsunuz? 3 siyah ceketli bir yerde buluşup çözsenize şu işi.

Beşiktaş'ın adının arkasına hangi sponsor isminin geleceği taraftarı neden ilgilendirsin beyler? Bunu neden bize tartıştırıyorsunuz. Neden sponsorla yatıp, sponsorla kalkan basketbol takımı koçuna iki laf edemiyorsunuz? Ben merak ediyorum mesela, bu sağlık kuruluşları durdular durdular da, neden birden sponsorluk işine girdiler; Medicana, Medikal Park, Acıbadem... Bunu yazan yok! Yahu biri bana cevaplasın, sponsor denen nane, neden bu kadar kutsanıyor? Beşiktaş'ın adının yanında kimsiniz ulan siz?

Ben bu kadar para dileneceksem, paranın altında bu kadar ezileceksem, kusura bakmayın da, neden sporla ilgileneyim, işime bakarım 3 kuruş daha fazla kazanıp hayatımı kurtarma derdine düşerim...

10 Yorum:

Bjk_KnightS dedi ki...

Beşiktaş'ın ismini küçültme çalışmalarına herkes katılıyor. Sanki Beşiktaş'ı anadolu takımı gibi gösterme çalışmalarına yönetim bile alet oluyor. Yazık çok yazık. Bu kadar büyük bir klüp ne hale geldi. Biraz tabiri caizse erkeklik yapamıyolar. yazık

Maxim Tsigalko dedi ki...

Sponsorluk meselesi ortaya çıktığında o anlık sinirimle sözlükte Fikret Orman başlığına yazdığım yazının bir bölümü şu şekildeydi :
-----
ancak iş basketbol şubesine gelince burada yapılacak hataya bence ne taraftarın ne de kulübün tahammülü yoktur. çok fazla yazıldı, çizildi tekrar tekrar yazmak da istemiyorum ama dayanamıyorum. milangaz sponsorluktan vazgeçene kadar beklemek nedir abi? kim kime iyilik yapıyor amına koyim? ulan beşiktaş'a sponsor olmak milangaz'ın tarihinde yapabileceği en mükemmel iş. beşiktaş kulübünden bahsediyoruz. 15-20 milyon taraftarı olan kulüp. aliağa, edirne falan değil. 3 kupa almışsın, eurolige gruplardan katılacaksın, seneye bir çok maçında salonun dolacak, taraftar yeni sezon başlasa da maçlara gitsek diye can atıyor. milangaz kim amına koyim? demirören beşiktaş'a başkan olmadan önce milangaz neydi, şimdi ne oldu? adamlar bizi beğenmiyor olaya bak! milangaz beşiktaş'a sponsor olmadı, beşiktaş milangaz'a sponsor oldu da bu adamlar türkiye'nin en zengin ailelerinden biri haline geldiler. ne diye adamların kararını bekliyoruz biz yahu? gerekirse sponsor olmasın, gönder futbol takımından 2-3 tane portekizli onlara verdiğin para bu takıma yeter de artar bile.
-----

Aradan geçen zamanda düşüncelerimin değişmesini sağlayacak hiç birşey olmadı maalesef. Şimdi bir de stat konusu çıktı ki hiç girmek bile istemiyorum. Dün de tivitırda bi iddialar vardı, doğruluk payı nedir bilmiyorum ama eğer doğruysa zaten boşa konuşuyoruz.

Mete dedi ki...

Tebrikler güzel yazı. Daha önceki yazılara da bu yazı ile örtüşen yorumlarım olmuştu hatta Milangazın zaten önümüzdeki yıl sponsorluğunun dahi düşünülmemesi gerektiğine inanmıştım. Maalesef geldiğimiz nokta bu.
Stat mevzusuna gelince bununla da ilgili yorum yaptım ama muhtemelen yeni nesil taraftarlardan bir arkadaş '' ttarenada oynayacaz gs'ye laf düşmez '' minvalinde görüş bildirmişti. Yeni nesil diyorum; çünkü ben yaştaki bir Beşiktaş taraftarı kulübün bu işlerin içinde bu şekilde olmayacağına inanırdı. Mesela Seba zihniyetinde bu olay tahminimce şu şekilde gelişirdi. Her iki takımda stadını bize açardı. Biz ise her iki takıma da teşekkür eder, olimpiyat stadına gider, oynardık. Ama şu andaki stat mevzusundaki pozisyonumuz nedir?
Bence en az sponsorluk kadar rezil bir pozisyondayız.
Hükümet ile Gs arasında stat açılışında yaşanan sıkıntılar sebebiyle hükümet bunun diyetini Gs'ye ödetecektir.
Bu süreçte de pozisyonumuz sadece piyonluktur.
Biz bu yıl TTarenada oynayacagız o belli, ama benim bu şekilde olması hiç içime sinmedi

Adsız dedi ki...

Bu arada konuyla doğrudan ilintili deği ama; 'Sağ-en alt köşedeki Ergin Ataman resmi kaldırılıp Erman Kunter'in resmi yerleştirilmeli diye düşünüyorum. Ayrıca bildiğim kadarıyla Kemp de takımdan ayrılmış durumda. Ha diyorsanız biz bu 3 kupalı takımı ölümsüzleştirmek için resimlerini sağa sola sıraladık,bunu bozmayacağız. O zaman saygı duyarım.'

Milangazspor'lu Ataman'ın orda durması,'Beşiktaş'ın Çocuğu (!)' Ergin'in hala orda kendine yer bulabilmesi canımı sıkıyor. Siz ne dersiniz sayın Blog yöneticilerimiz ?

Nedim

Mayor dedi ki...

Ne olur sponsor ol para ver diye bir resim ben gormedim, yada vardida ben kacirdim belki.
Gordugum bir tane gorusme yapildi, gorusmedeki oncelik hakkida en son sponsor olan Milangaz'a verildi, etik olarak.
Bu arada potansiyel sponsorlarin varligi bilinmekle beraber onlarla olan gorusme Milangaz gorusmesinin ardina birakildi.
Milangaz oncelik hakkini kullanip reklam hakkini satin alabilirdi, almadi. Medicana, rakipleri Acibadem ve Medical Park'in yaristigi spor sektorunde yer almak istedigi icin talip oldu ve olay bir celsede halledildi.
Burda Milangaz yalvarisini yapan Ergin Atamandi. Sebebini bilemiyorum, yada sadece bahanesiydi.
Tartismalari cikartan yonetim degil, kendine haber yaratmak isteyen medya organlari. Bu boktan mevzu bile artik asparagas transfer haberleri klasmanina getirildi. Bu sayede bizede burda iki cift laf yazacak ortam dogdu :)

Adsız dedi ki...

Beşiktaş iyice kötü yönetiliyor. Bu iş bilmez yönetimin acil gitmesi lazım!

Takımdaki fayda/zarar, masraf dengesi gibi konuları ele alıp kangren olan Portekiz çetesi ele alınacağına takımın en savaşçı adamı Egemen ile uğraştılar, en verimli ve ucuz adamı Sivok'u gönderdiler.

Basketbola halen sponsor bulunmuş değil. Bulunacak gibi de gözükmüyor!

Futbol takımının başına araya taraya en son seçim olan Samet Aybaba'yı getirdiler. Ona da ömrü hayatında görebileceği ücretin mislini vererek...

Beyler kimse küçülerek büyüyemez! Hem küçül hem de başarılı adam ve takımları kaybet... bu şekilde başarı gelmez! Klüp büyümez!

Bu yönetim ile iyice dibe çakılacağız! Malesef!

Başar

Basar'in tepkisi icin daha erken. Mutlaka bir gecis sureci olacaktir, mutlaka aksakliklar yasanacaktir.

Benim icin onemli olan ne kadar prensipli durduklari, once icraatten dolayi degil, yolu nasil cizdiklerinden ve ona ne kadar sadik kaldiklarindan dolayi deger yargilari olusturmaliyiz.

YSY dedi ki...

Abi hemen dar ağacına getirmeyin yönetimi. Hem en son kongrede FO'dan başka adam akıllı kim vardı Allah aşkına aday olabilecek. Bugün seçim olsun bu adamlardan başka yine kimse ortaya çıkmayacak. Şuan için en azından demirören'den kurtulmuş olmak bile mutlu olabilmek için yeterli bir sebep. Şuanki yönetimi biraz mazur görün. O dediğimiz portekiz çetesi ile ilgili operasyon yapmak kolay değil. İyi paralara gitmeleri lazım yoksa büyük zarar hepsi, arada mendes olayları var falan kolay değil yani

Maxim Tsigalko dedi ki...

Ben maalesef çok kötümser bakıyorum şuan yönetime. Hatta Fikret Orman'ın başkan olmasını sadece Beşiktaş'ı içinde bulunduğu durumdan kurtarmak olduğunu düşünmemeye başladım.

Özellikle bu stat meselesi çok can sıkmaya başladı. Nereden bakarsam bakayım mantıklı bi sebep bulamıyorum. Çok bariz bir şekilde adamlar istemiyor, gerekçeleri mantıklı veya değil. Bence hiç bir önemi yok. Fb stadını paylaşmaya hazır. Buna rağmen TT Arena'da bu kadar ısrarcı olunması neden?

Bir de hükümetin bizim arkamızda olması iyice kafa karıştıran bi durum. Tek başına bu konu bile yeterince tuhaf. İşin finansal yönüne zaten hiç girmiyorum. Stadı hangi parayla ne kadar sürede yapacaklar vs.

Adsız dedi ki...

Hala da bulunabilmiş değil. Hatta değerli yönetimimiz yine göz boyamak için (istesek kapımızda 50 sponsor yatar havaları) 6 milyon euro bütçe ayırdığını söyledi. Bakalım nolacak bu işin sonu. Hep söylüyorum,bu Euroleague grubunda düzgün bir kadro oluşturamazsak bizi haşat ederler. Hala gözünü açmış değil millet,Partizan'ı,Rytas'ı,Bamberg'i içerde dışarda yeneriz diyen kafalar var. O kadar kolay mı arkadaşlar Partizan gibi bir ekolü deplasmanda yenebilmek. Bunu Barca,CSKA filan bile yaparken çok zorlanıyor. Rytas,Litvanya Milli takımına önemli bir çekirdek oluşturan,Zalgiris'le birlikte çok önemli bir takım. Kimse geçen sene GS yendi bizde yeneriz demesin,olaylar çook farklı. Hadi en kötüsünden kimsenin tanımadığı,yine şeker gibi kura kategorisine soktuğu Bamberg Almanya şampiyonu. Son Almanya şampiyonu :) O kadar kolay değil yani iyi bir kadro kurmadan Euroleague'de mücadele vermek. Hayırlısı...

Nedim

Yorum Gönder

Ara