.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

21 Mart 2012 Çarşamba

Fikret Orman'dan Kısa Kısa

Geçtiğimiz hafta Beşiktaş başkan adaylarından Fikret Orman'la bir görüşme yapıldı. Bazı arkadaşlarımız kendisiyle görüşüp merak ettikleri soruları sordular. Ortaya çıkan temel sonuç, Beşiktaş'ın mevcut durumunun dışa yansıyandan daha da kötü olduğu yönünde. Biz de yeni başkan ( kim olursa olsun ) üzerindeki beklentilerin doğru şekilde oluşturulması ve kulübün kısa vadede durumunun herkes tarafından görülebilmesi açısından, görüşmeden çıkan bazı ana maddeleri Beşiktaş taraftarlarıyla paylaşmak istedik. İznimizi aldık, paylaşıyoruz.

Kişisel görüşlerimiz değil, 
Fikret Orman'ın gelecek döneme tuttuğu projeksiyon şu şekilde;
  • Mali tablo zannedilenden çok daha kötü durumda, BJK A.Ş. fiilen iflas etmiş. İflastan kurtulmak için ciddi bir para kaynağı bulunması lazım ve bu kaynağın Mayıs ayına kadar kulübün kasasına girmesi  gerekiyor. Mayıs ayı atlatılırsa benzer bir sıkıntı Kasım ayında da var, o süreci içinde kulübün nakit akışında önemli bir değişim gerekiyor. Öte yandan, kulübün mevcut sözleşmeleri ile alacağı tüm gelirlerin yaklaşık üç senelik kısmı temlik altında. Yani Türkçesi kulüp üç sene boyunca gelecek hiç bir sponsorluk, yayın geliri gibi garanti paralarını kasasına koymadan borçlu olduğu yerlere verecek.
  • Yıldırım Demirören’in mali genel kurulda "Borcumu hibe ediyorum" söylemi şimdilik karşılığını bulmamış durumda, bu borçlara karşılık kulüpten dört adet senet verilmiş, bu senetlerin ilk vadesi; Mayıs 2014.
  •  Kulübün 28 Mart’ta ödemesi gereken 28 Trilyon (eski para ile) vergi borcu var. Bunun ne nasıl ödeneceği ciddi bir soru işareti, bu konuda devlet desteği gerekiyor.
  • Hiç bir finans kuruluşu Beşiktaş’a kredi vermeye yanaşmıyor, çünkü bugüne kadar yapılmış hiç bir anlaşmanın vadesi zamanında ödenmemiş. Kulübün kredibilitesi yok noktasında bile değil.
  • Stadyum bu sefer gerçekten yıkılacak, maçlar büyük bir ihtimalle TT Arena’da olacak. Stad sponsorlarla yapılmaya çalışılacak, orada henüz TOKİ’nin bir desteği gözükmüyor. Tribünlerin her birine bir sponsor bulunarak stadın yapılması söz konusu.
  • Futbol takımında ciddi bir küçülme olacak, mevcut durumda futbolcu maaşlarını ödemek mümkün değil, para eden yabancılar satılacak, yerlilerde de maaş indirimine gidilecek, kabul etmeyen oyuncular direkt satılacak.
  • Futbol dışında sadece basketbolun açık kalması gündemde, amatör branşlarda sponsoru olmayan şubeler kapanacak.
  • Geriye dönük olarak kulüp hesapları incelenecek, bir sıkıntı bulunması halinde adli merciler tarafında takip başlatılacak.

37 Yorum:

BJK4EVER dedi ki...

Sasirtici degil acikcasi, basket disinda tum subelerin kapatilmasi mantikli, zaten defalarca soyledim yarismaci olmadigimiz tum amator branslar kapatililrsin (erkek basketbol ve erkek hentbol haric).

Tek anlamadigim stat konusundaki israr. Ekonomik olarak bu kadar kotu bir durumdayken stat yapimi ertelenilmeli, ki mevcut hukumetle zaten icimize sinecek bir stat olamayacagi belli acikcasi. TT Arena'ya gitsek GS gelirlerin buyuk bolumunu isteyecek, mac gunu gelirlerinden de olacagiz. En mantiklisi stat yapimini ertelemek.

Kuculme artik olmasi lazim, bir sekilde kulubu saglikli bir yapiya kavusturmak gerek. Asil taraftarlik simdi basliyor, bakalim kotu gunde de ayni destegi verebilecek mi bu taraftar.
Birde dikkatimi su cekiyor. Herkes 1 lira verse kurtuluruz kafasinda biri degilim, genellikle o tur seyler fiyaskoyla sonuclanir, ama neden hic gundeme gelmiyor, boyle bir proje dusunulmuyor anlamiyorum. En basitinden taraftarin kendini ifade edip direkt kulube katkisini saglayabilecegi ucuz birsey dusunulebilir. Mesela uzerinde hersey Besiktas icin yazan 10 liraya satilacak sifir maliyetli bileklikler olabilir. Tum masraflari bir yonetici karsilar, taraftar da gider bileklikleri alip destek verir. Turkiye'de 15 milyon Besiktasli varsa, bunlardan yarisi alsa bile 75 milyon TL eder, hadi onu 50 yapalim, bu bizi kurtarmaz ama en azindan birseydir. Bu kadar pasif olmamak lazim.

"Kulubun mali tablosu gorunenden kotu" deniyor da, biz onu zaten goruyorduk. :) Burada kac blogcu senelerdir gobek catlattik, anaakimdan kimse goremedi gitti.

Tabii Demiroren'in "borcumuz yok yea, Madrid'in de borcu var" sozunu gormek daha kolay. Biz o muhabirlere yemek ismarlamiyoruz, Demiroren ismarliyor.

Ha bir de "Siz bu isi yoneticilerden iyi mi bileceksiniz, birakin yea mali isleri" diyen arkadaslar vardi, onlara da buradan kucak dolusu sevgilerimi yolluyorum.

cakmaktas dedi ki...

fikret ormanin hesabinda malesef ki levent erdogan gibi bir kodaman direk gozume carpti.o biraz kotu olmus.altinsay ve gureli bir turlu dahil olacakti demisti onlarin ikisi de ne ana listede ne yedek listede var.asil listede tanidik olan bir isim var o beni oldukca sasirtti.ismet berkan.iyi bir besiktasli oldgunu biliyordum ama yonetim anlaminda bu kadar nufuzlu bir adam oldugunu bilmiyordum.mutlak ki bir altinsay faktoru saglayacaktir berkan.

cakmaktas dedi ki...

hesabi derken listesi demek istemistim, sabah sabah kafayi bulduk heralde:D

KCKF dedi ki...

Ne bileyim küçülmeyi falan her türlü kabul ederim de, şampiyonluğa oynamayacak, en azindan UEFA'da gruplardan çikamayacak bir takim oluşturulursa da çok üzücü olur. Bir de Fikret Orman neyine güveniyor da bu küçülme yaşanirken devamli başta kalacağini düşünüyor? Bizde başkanlik süresi kaç yil? Her şeyi düzenleyip, projelendirilip hayata geçirememek de var. En azindan layigiyla.

~Poseidon~ dedi ki...

Bu listeler sadece gerçekten iş yapacak adamların el çektirildiğini gösteriyor bana.

Gerisi hikaye...

Orman seçilip bir de küçülme adı altında takımın hepsini gönderirse siz o zaman seyredin cümbüşü.

Adsız dedi ki...

@BJK4EVER

Beşiktaş tüzüğünün 5. maddesini olumanı tavsiye ederim.

Beşiktaş kulübünün görevi sadece popüler branşlarda yarışmacı takımlarla hedefe oynamak değildir.Kuruluş amacımız bile bu değil zaten.Hedeflerden öte kulübün edindiği toplumsal görevler var.Çeşitli branşlarda sporcu yetiştirmekte bunlardan biri.Yani diğer branşlarda iddialı takımlar kurulmasa bile kapatılması söz konusu olmamalı. Kaldı ki bu branşların birçoğunda halihazırda oynamakta olan profesyonel takımda ve altyapıda yüzlerce sporcu var.Ayrıca bu şubelerde kuruluşlarından beri görev almış, emek vermiş Beşiktaşlılar var.Beşiktaş sadece bugünkü taraftarın değil onlarında Beşiktaşı.Dolayısıyla böyle bir şeyi istemeye hakkımız olduğunu düşünmüyorum.

Fikret Ormanın listesi iki tarafada çekilebilir.Levent Erdoğanın listede oluşunu seçilememe kaygısına bağlıyorum.Ama görevdeki ilk işide Levent Erdoğan gibileri etkisizleştirmek olmalı.Onun dışında Mesut Urgancılar, Berk Hacıgüzeller yeni dönem önemli yönetici adayları.Cem Bilge önceki yöneticiliğinde Basketbolda önemli bir atılım gerçekleştirmişti.

Adsız dedi ki...

@BJK4EVER

Modern Stad bir futbol kulübü için geri dönüşü en fazla olan yatırımdır.Kapalı ve numaralı tribünler yıkılıp yerlerine 2 katlı loca yapılsa bunların 2,3 senelik gelirinden bile tribünlerin maliyeti çıkar.

Mert dedi ki...

Bu dediği yöntem baya bir uzun sürer yani zaten durum kötü parası olan birisi lazım oyuncuları satacakmış ama maçları nasıl kazanmayı planlıyor ?

Adsız dedi ki...

@shelbyl

"yönetimden daha mı iyi bileceksiniz" kafasındakiler şimdi "başkan o kadar para verip kulübü çeviriyordu, gitti kulüp batmak üzere" der şimdi, daha fazla sevgi yollayasın gelir.

sorunlara gelince;

-muhtemelen vergi borcu 1-5 milyon lira arasına düşürülür uzlaşma ile
-stad konusunda da devlet yardımı olacağını düşünüyorum.ancak ciddi ekonomik katkı sağlayabilecek alışveriş merkezi gibi şeylerden mahrum kalırız gibi duruyor.
-yd borcun ilk vadesine kadar federasyondan maa tarzında ayrılırsa alır o parayı.
-mali açıdan fark eder mi bilmiyorum ama ibrahim altınsay'ın dediği gibi idari açıdan ibra'nın gerçekleşmediğinin tespit edilmesi gerekir (yd parayı hibe etse de etmese de)
-BJK4EVER'ın dediği gibi düşük maliyetle kulübe katkı sağlayabilecek ufak eşyalar satışa sunulmalı.bu eşyalarda özellikle sosyal medyada minimum reklam giderleri ile tanıtılmalı, taraftar gruplarından da yardım alınabilir.
-bjkstore'un ciddi bir iyileşmeye gitmesi gerekiyor.en basitinden geçen gün bi kalem aldım, kırtasiyelerde para üstü niyetine verilen kalemlerden daha beterdi.bu tarz küçük ürünler daha kaliteli olsa, taraftar bunları almaya yönlendirilse hem bu ürünlerden katkı gelir, hem de amiyane tabiriyle taraftarın ayağı alışır.
-fikret orman futbol takımında küçülmeyle ilgili tam olarak ne kastediyor anlamadım.stadyum programında sanırım, küçülmenin orta sıralara oynamak olarak değil; sağlam bir scouting ekibi ile minimum ücret karşılığı maksimum verim verecek oyuncular alıp, kadro istikrarı ile olacağını söylemişti.böyle olmasa bile her türlü küçülmek zorundayız (yani maalesef elveda fernandes) (ha bu zihniyetle 200bin için sivok gönderilirse orayı yıkarlar)


TWAS

QuaresmA dedi ki...

Ben orta veya uzun vade yöneten adamdan ziyade, şimdilik kısa vade yöneten adam istiyorum. Stad işi devlet yardımı olmadan çok mantıksız, çünkü 2-3 yılda kendini amorti edecek stad bile şimdilik büyük bir yük. Devlet yardımı ile belki, ama hükumeti yalayacaksak stad işine hiç girmeyelim daha iyi.

Scouting şimdilik gereksiz masraf. 2-3 yıl sonra belimizi doğrulttuğumuzda o işe gireriz. Türk oyuncular zaten potansiyelli değil, Lucescu 2003 stayla (Kaan Dobra, Serdar Topraktepe vs.) yerli transferler yapalım. Atıyorum Murat Hacıoğlu'nu da alsan, Ozan İpek'i de alsan bi süre sonra performans farkının fiyat farkına değmediği görülür. Tutarsa ve yeni Tümer, İlhan falan çıkarsa ne ala. Yabancı işinde de büyük kulüplerin kadroda yer veremediği ama oynamasını istedikleri genç yıldızlarını kiralayalım, maaşlarının bi kısmını da o kulüplere ödetelim. Yeni yönetim istisnasız her transferde kazık yemesin artık aq.

QuaresmA dedi ki...

Ayrıca scouting işine girdiğinde riskler artık çok büyük. Havuz daraldı, Hollanda ikinci ligindeki takımın bile İskandinavya'da gözlemcisi var. Kimi sen keşfedeceksin ? Hem az adam keşfettiğin için süreç uzayacak, çıkarımlar azalacak. Yok ben bu işi hızlandırmak için ünlü scoutlarla çalışmak istiyorum dersen zarar etme riskin var. Her zaman söylerim Türk takımları Lyon'u, Porto'yu değil CSKA Moskva'yı, Shakhtar'ı örnek almalı diye. Gözlemlediği adam sonsuza kadar onunla olacakmış gibi düşünmeli Fikret Orman. Yok birgün karla satarım falan Türkiye Ligi'nde bunlar hikaye. Milli takımın en iyi oyuncusunun bile ettiği miktar ve gittiği takım ortada. Bunların dışında bölgesel düşünmeli. Scouting derken neyi kastettiğini, nereyi tarayacağını falan kendisinin de bilmediğini sanıyorum. Bölgesel düşünmek lazım işte. Yakın bölgemizi taramak hem masrafları kısar, hem de Beşiktaş'ı bölge oyuncularının hedefi haline getirir. Balkanların batısına geçersen Ajax'ın çıkardıklarının artıklarını toplarsın. Yolla Türki cumhuriyetlerine, Azerbaycan'a, fakir Ortadoğu ülkelerine. Ne çıkarsa senindir. Birşey çıkar mı tartışılır tabi. Scouting işinin ne kadar kazançlı olacağının tartışmalı olduğu gibi..

BJK4EVER dedi ki...

@Adsiz

Su an BJK oyle bir noktadadir ki, birakin sporcu yetistirmesini, sporcularin parasini odeyemez durumda. Bu polyanna'ciligi birakip realist olmakta fayda var. Erkek basketbol disindaki hicbir bransta ne bir basari var, ne de bir ilgi var. Altyapiyi kullandigimiz, sporcu yetistirdigimiz falan da hikaye, sadece erkek basketbolda bunu yapiyoruz o kadar. Artik kendimizi dusunmenin vakti geldi, Turk sporunu biz kurtaracak degiliz, once kendimizi kurtaralim.

Stat yapimina gelirsek, bunlar ancak uzun vadede yarar saglar, ki BJK'nin seyirci profiline bakarsak pahali bir urunu seyircisine satabilecek bir kulup de degil, ne yarari olacak anlamiyorum. Zengin BJK'lilerin kulubu ne kadar dusundugu de secimlerde bile ortaya cikiyor zaten. Su an stat yapmak sadece zarar olur bizim icin, kisa vadedeki her gelir onemli bizim icin, kombine ve bilet gelirlerini de kaybedersek hic kurtulusumuz olmaz.

Ki zaten alisveris merkezi vs olamayacak, kapasite arttirimi da soz konusu degil, yani ciddi anlamda ekstra gelir yaratacak bir proje de yok ortada, niye bu israr var anlamiyorum.

Mete dedi ki...

Bu borcun kapanması sadece tasarruf tedbiri tarzı yaklaşımlarla başarılacak bir şey değil. O halde bir yerden akması lazım ki, bu öncelikle stattan geçer. Gs gibi 3 yıllık bitmeyen stadın localarını satacaksın. Küçülme stratejisi ise ( küçülerek büyümek nasıl bir şeyse ) şampiyonlar ligine uzunca süre elveda demek oluyor ki büyük gelir kapılarından bir tanesini hele ki şu dönemde yok sayacak bir tutum direkt intihar olur. Öyle ki her sene en kritik hedef öyle ya da böyle kendini şampiyonlar ligine atmak olmalı. Store'lar üzerinden oluşturulacak stratejilerin hiçbirisi bana gerçekçi gelmiyor. Birbirimizi kandırmayalım biz oralardan alışveriş yapıp klübe katkı sağlayan bir topluluk Hiçbir zaman olmadık. Kaldı ki, çok büyük gelir kapısı olduğunu da düşünmüyorum. Barcelona, R. Madrid gibi dünya klübü olup uzak Doğuda da ürün satabiliyorsan ciddi bir kazancın olur, lokal isen ek gelirden öteye geçmez.

BJK4EVER dedi ki...

Once capimizi bilmemiz lazim. Bir defa BJK mevcut gelirleriyle 2'den fazla oyuncuya 2M euro ustu maas verecek capta bir kulup mu (rakam su anda 6)? Veya tek bir oyuncuya 3.5M euro verme luksune sahip mi? Ki CL'ye katilsa bile bu lukse sahip degil bence, cunku CL'ye katilsa bile toplam gelir 5-6 oyuncunun maasi ediyor zaten.
Bizim gelirleri arttirmamiz cok zor acikcasi. Bu zor olduguna gore giderleri kismamiz lazim. Butce anlaminda kuculmek illa boktan oyuncular alip orta siralara gerilemek anlamina gelmiyor. Az maliyetli kaliteli transfer yapmak anlamina geliyor. Sonuc olarak Tabata 8M euro, Zapo 4.5M euro, Delgado 5.5M euro mesela. Ancak bildigimiz Fernandes 2M euro karsiliginda alindi, Emenike 100.000 dolara gelmisti Karabuk'e, Yattara'nin fiyati 300.000 dolar idi, Ujfalusi ve Elmander bonservissiz alindi mesela. Ki TR'de sampiyon olmak icin onlarca milyon harcamaya gerek yok. Bizim son 2 senede harcadigimiz para belli, sonuc belli. GS'nin bu sene yaptigi transfer harcamalari belli (Arda'nin satisi tum transferleri finanse etti neredeyse), ama konumu da belli. Akilli ve maliyetsiz transferlerle de gayet basarili olabiliriz, kuculmeyi illa negatif yorumlamak gerekmiyor bence.

Mete dedi ki...

@bjk4ever
Gs örneğin doğru değil. Onlar stadı bitirmeden sattığı localarla nefes aldı daha sonra hisse oyunlarıyla rahatladı kaldı ki bonservissiz aldığı oyuncuların yıllık ücretlerine de bakarsan (bonservissiz selçuk dahil) o kadar ucuza kapatılmış transferler değil. Yani bu transferleri yaparken zaten finansal acıdan rahatlardi. Ersan için dahi 5 milyon vermeye hazırdılar.
Bundan başka az maliyetli kaliteli transferler kısa vadede gerçekleşecek isler değildir bence. Daha uzun bir surec gerektirir.Türkiye'deki oyuncuların uçuk rakamlarını söylemeye gerek bile duymuyorum. Sıradan bir Alper Potuk için 5-6 mil Eurodan kapı açılıyor. Şampiyonlar ligi gelirini de küçümsememek lazım diye düşünüyorum kaldı ki bu klübe stattan başka ş.liginden daha fazla gelir sağlayacak bir başka kalem bana soyleyemzsin.(sakın bileklik deme )
Bana gore Şirketinin en yararlı adamını (fernandes) fazla maaş alıyor diye isten çıkaran bir patron bence akıllı bir patron değildir. Akıllı patron, görece olarak maaşı fazla ama katkısı olmayan adamı (Edu) isten cikarandir. Kuculmekten kasıt Edu ve onun gibi fazlalıklardan kurtulup eldeki degerleri (fernandes,q7) tutarak bir strateji izlemek ise bu küçülmeyi anlamlı bulurum.

QuaresmA dedi ki...

@ Mete

Eğer küçülmeyi hedefliyorsak ve Quaresma, Fernandes gibi teklif alabilecek oyunculara sahip isek bunları satmamız şart. Amma velakin, gelen parayla bunların yerini doldurabilecek 5-10 milyon'lukların yerine Anadolu'uda veya Avrupa'da trendi inişe geçmişleri kovalamak lazım. Zira hepimiz biliyoruz ki Fernandes'i 17'ye okutursak yerini doldurmak için 50 milyon harcayacağız. Satalım ve yerini doldurmayı hedeflemeyelim. Çaptan düşmüş ama yeteneği bilinen, patlama yapamamış Anadolu topçularını kovalayalım. Bunlardan 10'larca var, 3 tanesi Tümer - İlhan - Ahmet çıksa zaten kardayız.

Adsız dedi ki...

İbrahim Altınsay büyük ihtimalle Futbol A.Ş nin başına geçecek CEO olarak bence. TV8 de FO söylemişti futbolun içinden gelen ama teknik direktörlük vs. yapmamış biri CEO olacak diye bence o isim Altınsay. Bide hala paralı başkan olsun falan diyenler var nasıl bi kafa bu hala anlamadım ayrıca FO da kilimcinin kör oğlu değil az biraz parası vardır :)

fkerim dedi ki...

fernandese kimse 17 vermez kusura bakmayın. q7 ferdi almeida toplam 25 e filan satılsa zaten süper olur fazlasını beklemek hayalcilik zaten. sözleşmesi biten ve ne yapacağı belli oyuncular alınsın. öyle yıldız filan artık sıktı aq. stad için bkz.
1 )mete düren : stad gelirleri 8-9 milyon ancak ediyor yani bir q7 bonservisi o yüzden beğenmiyor beyimiz.
2 ) YD : decoder alınız!!!

box2boxMC dedi ki...

Daha şimdiden yeni başkanı karalama süreci başlamış burada. Bi durun yahu, tamam Levent Erdoğan'ı kimse sevmiyor ama pire için yorgan yakmanın da lüzumu yok. 10 yıllık YD travmasından sonra herkeste bi memnun olmama, herşeyi eleştirme refleksi oluşmuş.
Ben şu ana kadar ki Fikret Orman açıklmalarını olumlu buluyorum. Ha tasvip etmediğim yönleride var ama zaten kendiside söylüyor akıllı adam bu işe girmez.

Belki de bir sonraki kongreye kadar ki 19 aylık süreçte biz taraftara düşen görev FB taraftarı gibi az bilip, az konuşup körü körüne yönetime ve takıma destek olmaktır..
Ne demiş büyüklerimiz;
"Ignorance is a bliss"

enorton dedi ki...

@box2boxMC

+1

Aynen abi bir durun hele. LE yi listeye aldı diye kıyamet koptu. Taraftarın derdi SA yı engellediler diye, yoksa LE hikaye... Peki SA yı neden istiyordu bu taraftar? Çünkü taraftar küçülme, özümüze dönme gibi laflardan korkuyor. O istiyorki borç artsa da önemli değil, yeterki düzen sürsün. Q7 gelsin, Simao gelsin, Robinho, Forlan bunların isimleri geçsin... Şampiyonluk, CL önemli değil, transfer sarhoşu olmak istiyor taraftar. Ama deniz bitti arkadaşlar... SA sadece bu kulisler yüzünden mi kaçtı sanıyorsunuz? Hüsnü Güreli'nin çıkardığı tablo kendi tahmin ettiğinin kaç katıydı kim bilir.

Ayrıca FO ya vizyonsuz diyenler, SA nın hangi vizyonunu gördüler merak ediyorum. Daha geçen sene hakemler hakkındaki yaptığı basın toplantısı hafızamızda, şike davası devam ediyor hiç girmiyorum bile... SA bu sene başında tutuklanmasaydı bize yıllık 4-5 milyon avroyla Forlan'ı ya da benzer bir oyuncuyu getirip, deliğin büyümesine neden olacaktı. Tıpkı son dönemde yaptığı gibi.

Bence şu ortamda FO en iyi seçimdir. Daha geçen yıl kafasına huni takıp "delirt bizi başkan" diye çıldıran taraftar da hiç umrumda değil. Kimse kusura bakmasın.

Tabiki küçüleceğiz, tabiki özümüze döneceğiz. Bu demek değil ki takım artık düşmeme mücadelesi yapacak. Beşiktaş ulan bu, her türlü yarışta olur siz meraklanmayın. Sanki bu sözde yıldızlar varken hersene şampiyon oluyorduk da, özümüze dönücez deyince kıyamet koptu.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

bugünkü durum itibariyle enorton +1

Adsız dedi ki...

bu yaştan sonra teknik işlere karışmaz umuduyla futbol şubesinin başına (basın sözcüsü de olarak) mustafa denizli geçse keşke.

TWAS

YSY dedi ki...

Küçülmeyelim diyen arkadaşlar acaba neye güvenerek savunuyorlar fikirlerini anlayamadım. Küçülmemek elde olsa küçülmeyelim, kim ister küçülmeyi. Takımın gelirlerine 3 sene temlik koymuşlar. Para ödememiz lazım abi, para..Ortada olmayan birşeyden bahsediyoruz şuanda. Hayaldeki şampiyonluklarla maalesef olmuyor. Millete öpücük mü vereceğiz...

Amatör branşların kapatılmasını bende istemiyorum ama maddi sıkıntılardan dolayı kapatılacaksa yapacak birşey yok. Bir memleketin başına yağmur yağmaya başladı mı bundan herkes nasibini alır.

Stad konusunda yapılsın mı yapılmasın mı tam emin değilim. Sadece tek düşüncem artık bize yakışmadığı hatta ondan da öte üç-beş sene içerisinde bizi maddi manevi geri bırakacağı. Artık nasıl bir çözüm bulunur bilemiyorum.

Adsız dedi ki...

Amatör branşları kapatınca çok mu tasarruf olacak sanıyorsunuz? Sanki oralara çok para harcanıyor da çok tasarruf edeceğiz.Quaresmanın yarı maaşı bile yoktur oraya harcanan paralar. Demirören de bi ara böyle konuşuyordu farkındaysanız. Sırtımızdaki kambur amatör branşlar değil demirören zihniyetlilerdir.

BJK4EVER dedi ki...

Voleybolcular, basketbolcular bedavaya oynamiyor kardesim. Bosuna FB, GS o kadar sponsor aramiyor haril haril. Nereden baksan 10-15 milyon dolar civari bir gider soz konusu, ki yarismaci takimlardan bahsetmiyorum bile....

Adsız dedi ki...

İyi de amatör branşlardaki çoğu bütçemiz onlar kadar değil ki BJKforever. Yanına bile yaklaşmıyor

Daha da hala kulübe yük oluyor diyorsan Allah ıslah etsin diyorum !

Nedir bu spor düşmanlığın anlamadık gitti.

Bir cezayı hakediyorsa bu asıl futbol takımına ve senin gibi Demirören zihniyetlilere verilmelidir.

Adsız dedi ki...

10-15 milyonla batacaksak kapatalım o zaman dükkanı.(zarardaysak kapatalım hocam camiyi ) Beşiktaşın bugünkü borcu nere 10-15 milyon nere?
Ayrıca fikir vermesi açısından geçen yılki(bu yılki değil) bayan basketbol takımının maliyeti 900000 dolardı(bjkbaskette yazıyordu maliyetler geçen yıl) hadi yan giderler filan 1.5 milyon olsun.Diğer şubelerin o kadar olacağını hiç sanmıyorum varsa kesin bilen arkadaş aydınlatsın.
Bunları yazdım ama f.ormana karşı filan değilim şu aşamada ondan başka düzgün aday da yok zaten.Desteklemek için her dedğini onaylamak gerekmiyor.Ben sadece bunun gereksiz ve sporun ruhuna aykırı bir davranış olacağını düşünüyorum.

BJK4EVER dedi ki...

Oyle olmuyor iste. Bu borcu da 1 senede yapmadik, 2003'ten bu yana 9 senede yavas yavas olustu bu borc. Belki 15 milyon dolar simdi buyuk bir rakam gibi gozukmez, ama 4 senelik bir planda 60 milyon dolar demek, bu da borcun 4'te 1'i mesela. Ki bu branslarin ne sportif ne de maddi olarak hicbir getirisi yok zaten bize. Disaridan bir sponsor destekli basket takimimiz ve basarili erkek hentbol takimimiz haric hepsi kapatilsin bence. Taraftar kapatilmasin diye bagiriyor da hangi voleybol veya bayan basketbol macinda tribunde taraftar gorduk? Bu sene en basarili takimimiz erkek basketbol'da bile bos tribunlere oynuyoruz. Disaridan bagirmak kolay.

Mete dedi ki...

Arkadaş 2000 yılından bu yıla kadar GS'nin borcu konuşulup dururdu. Onlar için de iflas noktasında denirdi ama ben onların küçülmeden ne bahsettiklerini ne de küçüldüklerini gördüm.(Küçülmekten kastım değerli ve yetenekli futbolcularını satmak) Nereye küçülüyorsun arkadaş daha dün herkes Ekrem'e isyan ederken, geçen hafta kalecine saldırılırken küçülemezsin. Senin taraftar profilin budur eskiden böyle değildi ama şu anda böyle. Bunu kabul edeceksin. Bütün sezonu çapsız futbolcularla Beşiktaş gibi büyük camialar geçiremez. Eğer küçülürsen işte o zaman gerçek iflasa gidersin.
Daha önce de söyledim akmadan dolmaz, bir yerden gelir gelmeden bu borcu kapatamazsın.
Kesinlikle stadına kazmayı vurman lazım ve hemen localarını satmak zorundasın, gerekirse 2 yıl o loca sahipleri yeni stadı bekleyecek. Bu süreçte yüksek kapasiteli bir statta ve en önemlisi yarışmacı bir takım ile lig yarışını son haftalara kadar götürme konusunda becerili bir hocayla mutlaka anlaşılmalı olabildiğince zirvede kalarak en azından tüm sezonu yüksek hasılat geliri ile tamamlamak ve ş.l. ne girmeyi şampiyon olmaktan daha öncelikli hedef olarak belirlemek lazım.
Tasarruf kararları elbette alınmalı, futbolcuların tamamıyla konuşulup ücret indirimine gidilmesi teklif edilmeli ancak değerli futbolcularını satmadan önce sana katkısı sıfır(0) olan fazlalıklardan kurtulmak ilk atılacak adım olmalı. Sadece EDU-HOLOSKO-SIDNEI-ALVES minumum 5-6 mil euro maliyetindedir bu klube ve katkıları sıfırdır.

Dortmund da kuculdu, taraftari oldugu yerde duruyor.

Biz de kuculelim, "artik boyle" olan taraftar nereye gidecekse gitsin, kalan saglar bizimdir.

Ben bir daha "parali baskan" lafi duymak istemiyorum, "yildiz transfer" deyince midem bulaniyor.

Mete dedi ki...

@shelbyl
Aynen katılıyorum. Paralı başkan ve yıldız transfer benim de midemi bulandırıyor ama ben bir realiteye işaret ediyorum.
Küçülmeden bu borç sarmalından çıkanlar var, tek şart küçülmektir, küçülmeden olmaz fikrine katılmıyorum.
Dortmund örneğine karşılık onun ezeli rakibi olan Schalke'nin de taraftarı olduğu yerde duruyor üstelik ömrü hayatında bir kez dahi şampiyonluk görmemiş bir taraftar topluluğu olarak. Bence ordaki olması gereken, bizde olması mümkün görünmeyen başka bir kültür.

Adsız dedi ki...

Ya arkadaş hiç utanmaniz yokmu? yillardir burda bu teknik direktor iyi değil gitsin şu futbolcu gitsin Q7 gelsin yildiz gelsin diyen adamlar şimdi gelmiş amator şubeler kapansin tasarruf için falan diyorlar ki onalara kalsa Carvahalde çoktan tazminati eline verilip yollanmasi lazim. Ayip yahu...

Adsız dedi ki...

Slaven Bilic uuuuu

Adsız dedi ki...

Öncelikle küçülmeyi Beşiktaş'ı Beşiktaş yapan değerlerine geri dönmesi için istiyorum. Gördük bu takım Carew'le, Quaresma'yla, Guti'yle değil de Metin-Ali-Feyyaz'la, Tümer-İlhan-Ahmet'le ligi domine edebilmiş. Yaz aylarında 3 ay caka satmak değil Beşiktaşlılık. Öncelikle yeni başkanın, Beşiktaş taraftarına -yeni nesil- Beşiktaş değerlerini tekrardan öğretmesi gerekiyor. Bu yüzden Fikret Orman ismi şu an için bir adım önde gözümde. (Üstünde kartal figürü olan bir stad projesi yayınlayan bir başkan adayımız var :s)

Borç batağından çıkmak, 15 milyon taraftarı olan bir takım için çok zor olmayacağını düşünüyorum. Tek olay bilinçli bir şekilde kamuoyu oluşturmaktan geçiyor bence. Bir avuç Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül için bir kamuoyu oluşturabildiyse, diğer bütün öğrenciler halen içerdeyken Cihan'ın tahliye edilmesine sebep olabildiyse, 15 milyon destekçisi olan bir takım doğru yönlendirmelerle bir kamuoyu oluşturması bana çok zor gözükmüyor. Yönetimin bir kamuoyu oluşturarak insanların cebinden paralarını alması gerekiyor. Twitter, Facebook'da bile adam akıllı birkaç yönlendirmeyle olabilecek şeyler bunlar.

Adsız dedi ki...

Şu kamuoyu oluşturarak insanların cebinden paralarını alma olayını açarsak; örneğin, her maç için ayrı bir etkinlik düzenlenebilir. Bu taraftar forumlarında, Facebook'da, Twitter'da reklamı yapılabilir. Örneğin, haftaya olan x maçı için 10 liralık beyaz t-shirt etkinliği başlatırsın. Herkesin o maça semtte kurulan standlardan tek kullanımlık, anılık beyaz t-shirtler almasını özendirirsin. İnsanlar maça gelirken tek baktığı şey bilet fiyatıdır. Bilet fiyatını biraz düşük tutup bu maça ilgiyi artırıp bu şekilde insanların kulübe para kazandırması sağlanabilir. Her maç için böyle bir etkinlik yapsan ve 20000 kişi bu etkinliğe katılsa sadece şöyle bir sikko etkinlikten, yılda 25 maç yaptığımızı düşünürsek 5 milyona yakın gelir elde edersin ki bu 5 tane Türk futbolcunun maaşı ediyor. Bu buz dağının görünen küçük kısmı. Dışarıda milyonlar var.

Yorum Gönder

Ara