.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

6 Şubat 2012 Pazartesi

Beşiktaş'ın Davaları vol.2

Yorumlara bırakılmış "Ernst FIFA'ya başvurdu" haberini görünce 1.5 yıl kadar önce açtığım "Beşiktaş'ın Davaları" postu aklıma geldi. Orada Beşiktaş'ın yüzlerce davasından sadece sportif olanlarını listelemiştim, zira cateringdir, tekstil firmalarıdır vs. de sıralasam Blogger "çok uzun post oldu kardeş" hatası verecekti. O çalışmayla 2010 bilanço yılı dahilinde toplam 19 adet spor kurumu muhataplı dava olduğu sonucuna ulaşmıştım.

27 Ocak 2012 tarihinde 2011 bilançosunun dipnotları açıklanmış, dedim madem vaktim de var, şu dava listesini bir güncelleyelim bakalım (eğer aksi yönde bir not yoksa dava sonuçlanmış ve belirtilen tutar ödenmiştir):

- Davacı, dava sebebi, dava kurumu/karşılıklılık, ödenen tutar


1. Maximilian Hagmayr, Ramazan Özcan transferindeki menajerlik ücreti, 25.000 Euro + avukatlık ücreti +  harç tutarı + faiz.
2. Gaziantep Spor Kulübü Derneği, Yıldırım Demirören aleyhine ilamsız icra takibi, 4.224.117,26 TL (dava sürüyor)
3. Matteo Ferrari, sözleşme feshi, karşılıklı dava, 7.750.000 Euro. (dava sürüyor)
4. Hammarby, Erkan Zengin transferi, 135.000 Euro. (115.000 Euroluk gecikme cezasının davası sürüyor)
5. Udinese, Sivok ve Zapotocny transferleri, 1.450.000 Euro (2010) + 3.000.000 Euro (2011) + faiz + yargılama/avukat masrafları.
6. Porto, Quaresma transferi, 60.507 Euro dayanışma payı + yargılama masrafı.
7. Sporting Club de Portugal, Quaresma transferi, 98.554 Euro dayanışma payı + faiz + yargılama masrafı.
8. Fabian Ernst, alacak, FIFA, 982.166 Euro (dava sürüyor)
9. Bobo, alacak, FIFA, 223.445 Dolar (dava sürüyor)
10. Club Atletico River Plate, Higuain transferi, 616.000 Dolar + faiz + yargılama masrafı.
11. Rubin Kazan, Fatih Tekke transferi, 750.000 Euro + yargılama masrafı.
12. Spal, Parma, Lecce kulüpleri, Ferrari transferi dayanışma payı, sırasıyla 35.595, 45.000, 22.500 Euro + faizler + yargılama masrafları.
13. Sport Lisboa e Benfica, Fernandes transferi dayanışma payı, 19.767 Euro + faiz + yargılama masrafı.
14. Naval 1 de Maio, Almeida transferi dayanışma payı, 28.750 Euro + yargılama masrafı.
15. Sport Lisboa e Benfica, Simao transferi dayanışma payı, 8.248,50 Euro + faiz + yargılama masrafı.
16. Chistian Rapp, Hilbert transferi menajerlik ücreti, 500.000 Euro + faiz (ödemeler başladı ve sürüyor)
17. Milan Lednicky (menajer), ilamsız icra takibi, 212.872,07 TL (ödemeler sürüyor)
18. Mehmet Bayır (?), ilamsız icra takibi, 472.976,97 TL
19. Angora Menajerlik, ilamsız icra takibi, 118.000 TL
20. Aysel Şavkan (Guti'nin ev sahibi), kontrattan önce ev boşaltımı sebebiyle tazminat, 29.412,34 TL
21. Eduard Cisse, alacak + kesilen cezanın iptali, 300.000 Euro + faiz + harç + vekalet ücreti + kesilen 10.000 Dolar ve 100.000 Euroluk para cezalarının iptali
22. Serdar Özkan, alacak, 216.219 TL + faiz + harç + vekalet ücreti
23. Chistian Rapp, Edu transferi menajerlik ücreti, 200.000 Euro (ödemeler sürüyor)
24. Schalke 04, Edu'nun kiralanması, FIFA, 500.000 Euro (dava sürüyor)
25. Uniao Desportiva de Leiria, Almeida transferi dayanışma payı, 10.000 Euro (dava sürüyor)
26. Edu, alacak, 350.473,91 Euro (dava sürüyor)
27. Michael Fink, icra, 2.121.720, 76 TL (ödemeler sürüyor)
28. Refleks Menajerlik, icra, 126.697,25 TL (kısmen itiraz edilmiş, dava sürüyor)
29. İbrahim Kaş, alacak ve ceza iptali, 100.000 Euro + kesilmiş 83.200 Euroluk para cezasının iptali

Dediğim gibi bunlar sadece futbol şubesini ilgilendiren davalar. Maaşını alamayan çalışanlar, tekstil firmaları, sigorta şirketleri... Gırla. Merak edenler verdiğim linkten o dosyayı okuyabilirler.

Benim ayrıca değinmek istediğim birkaç nokta var:

- Futbolcu transferlerinin medyaya yansıyan ücretleri aslında oldukça eksik kalıyor. Bizim duymadığımız ciddi menajer ücretleri, dayanışma payları gibi meblağlar da var.
- Beşiktaş Kulübü zamanında ödeme yapmıyor, sonra zamanında yapmadığı için bir de faiz, yargılama masrafı falan ödüyor ekstradan birkaç bin.
- Bir sürü menajer var sırtımızdan geçinen ve ismini bile duymadığımız. Figer'e çok laf ettik ama ufak Figerler de varmış.
- Guti'nin ev sahibine bile borçlu kalmamız oldukça ironik.
- Portekizlilerin parası yatarken, Almanların parası aylardır yatmamış durumda. Ya da daha Portekizliler başvuruda bulunmadı. Her iki halde de Almanlara kurban olurum ben. Ernst yıldır para alamıyormuş yahu resmen, ayıptır, günahtır.
- Alacaklarını vermek istemediğimiz oyunculara para cezası kesme gibi bir çakallık düşünmüşüz, ama İbrahim Kaş ve Cisse örneklerinde görüldüğü gibi keser dönmüş, sap dönmüş.

Sadece sahaya bakmakla anlaşılmıyor işler, ve artık olay trajikomediyi de geçip direkt komedi haline gelmiş durumda benim için.

Seneye vol.3'te görüşmek üzere. 

37 Yorum:

menderes mete dedi ki...

Bir borca itirazın sonuçlarını bile bile itiraz etmek kadar saçma bir davranış olamaz.Her takibe itiraz etmişler inanılır gibi değil.Burdaki rakamlar adeta karadelik...

~Poseidon~ dedi ki...

Bu bilgiler isiginda besiktasimizdan basari beklemek cahillik olur. Zaten anladigim kadariyla basarisizlik icin elden ne gelirse yapiliyor. Basarisizlik = Demiroren Holdinge baglilik. Basari kulup adina gelir kapisi demek. Esaretten, boyunduruktan kurtulmak demek.
Aziz Yildirim babasi hayrina basari icin bu kadar kendini parcalamadi. (sike, tesvik ve girisimleri de dahil.) Onun koltugu sportif guc uzerine kurulu
Bizim sansimiza cok guclu bir holdingin oglu denk geldi. Bizimkinin gucu ise tamamen sahsa olan borca dayali. O borc arttikca o koltukta saglamlasiyor aksine.
Iste size iki farkli baskan portresi ikisi de taban tabana zit. Ama ortak payda ayni KOLTUK!
Bu pislik zihniyet devam ettikce kimse Besiktas kulubunden basari beklemesin arkadaslar. Kiev takimindan 8 gol yiyip elenmek sasirtmasin bizleri.

Besiktasin basarisi degil basarisizligi kar ediyor.

Bu lafimi da unutmayin...

Wruce Bills dedi ki...

Mendes'e ya da onun menajerlik şirketine hiç borç olmaması da ayrı bi rezalet.

bw1903 dedi ki...

beşiktaş ölmüş ağlayanı yok tüpçü de ölse de kurtulsak!

Adsız dedi ki...

Hugo Almeida da açmış davayı galiba..

Mayor dedi ki...

Tek tarafli sozlesme feshi alacaklardan vazgecmek olacagi icin hicbiriside kacamiyor gariplerin.
Bir tek Guti alacagindan feragat ettide kendini Besiktastan kurtardi. Digerleri mecburen futbol oynuyormus gibi yapicak bundan sonra. Sakatlik, kirmizi kart, dedem hasta ulkeme gidicem vakalarini cok gorucez herhalde sezon bitene kadar.

YSY dedi ki...

Klubun ucan kuşa borcu var. Öyle borçlar ki takımın donuna dahi reklam alsan kapanmaz. Zaten başarılı olamayan bir klube kkm niye reklam versin. Ölmüşüz ağlayanımız yok. Karamsar bir tablo çizmek istemem ama başka birşey göremiyorum şuan. Birde uefa'nın takımların bilançoları ile ilgili bir kanunu devreye girecek. O kanuna göre bizim gibi durumda olan klüplerin küme düşmesi lazım.

Adsız dedi ki...

yd tff başkanlığı için zemin hazırlıyormuş.önümüzdeki maç protesto yerine tff başkanı olması için teşvik edelim bence, protesto edince daha da yapışıyor koltuğa.

Mayor dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Mayor dedi ki...

Beyler, kulup yan yatmis gemi gibi , YD'nin koltugu birakmasi durumunda ona olan borclarda belli bir vadeye baglanip geri odenecek. Su an bu cokusu geri dondurecek herhangi bir gelir kaynagini degerlendirebilecek bir idari yapi da oldugunu sanmiyorum ki cesitli onlemlerle hic olmazsa klubun gelecegi kurtarilsin. Cidden iflasa dogru kosuyoruz, Uefa'nin karariyla kume dusurulmede gerceklesirse sifiri gorucez.
Millet ortadoguda 40 yillik diktatorlerini devirdi anasini satayim twitterdan organize olup. Bizim de artik bastirmamiz lazim. Forum forum diyordunuz aha forumda actik size burda bjk-tribun.com Forza falan hikaye saflar karisti yeniden saf alip harekete gecmek lazim.

YSY dedi ki...

Oy atmada organize, tribunde de organize olmaliyiz. Ayrica YD tff baskanligina aday olacaksa bence gaz kesmeden desteklenip yollanilsin. Nede olsa oradan da alirlar onu.

kkkam dedi ki...

Portekizliler insani açıdan bize çok benzerler az çalışıp çok kazanmak istemek alışkanlıkları zaten aynı biz.Niye karnaval çok seviliyor? adam Yılmaz Vural ekolünün portekiz temsilcisi nasıl her portekizli fotbolcu c.ronaldo değilse her portekizli tek.direktör de Mourinho değil ben şahsen Kuzey Avrupa ekolünün yanındayım .Ernst Hilbert aylarca para almadan bile takımın en önemli oyuncuları olduklarını kanıtladılar çalışma ahlakı böyle birşey bizde olmayan portekizde olmayan güneyli ve doğulu toplumlarda olmayan birşey.

e.t. dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
e.t. dedi ki...

http://www.haber1903.com/futbol/kartal-yabancilari-gozden-cikardi-h9863.html

süper! artık alırız bütün maçları, borçlar da kapanıverir

box2boxMC dedi ki...

çok net takım batsın, iflas acıklansın, 2-3 sene transfer yapmayalım, razıyım, yeterki şu psiliklerden kurtulalım.

MİNOSET dedi ki...

linkteki diğer borçlarıda okudum. ulusal medyada tamamı yayınlasın bu satten sonra beşiktaşa seyyarlar veresiye köfte bile vermezler... rezalet bile masum bir kalıyor...

BJK4EVER dedi ki...

Iflas aciklanirsa takim makim camia birsey kalmaz hocam. En iyisi bizim 2-3 senelik bir transfer yasagi almamiz, bu kesinlikle care olur bence.........

kalmasın abi koca beşiktaş bitecek mi yani? koy A2'yi oynasınlar borçlar bitecek YD gidecekse razıyım. 5 sene avrupaya gidememeye de razıyım.

box2boxMC dedi ki...

ibrahim altınsay gelsin kulübün maçına her ay bi forma almazsam namussuzum...

cengo dedi ki...

herkes hakettiği gibi yönetilir :)

"Avrupa'da bu paraları alan oyuncu yok. Eğer kendilerine bu paraları verecek bir kulüp varsa bonservis bedellerini ödeyip oraya gitsin. Gecikmeli olsa da paraları ödüyoruz. Türkiye'deki her kulübün maddi durumu ortada. Zaten yasalar da futbolculardan yana."

Piskinligin de bu kadarina pes dogrusu.

Kontrati imzalayan sensin, parayi vermeyi taahhut eden sensin, vermemeye calisan sensin, bir de uzerine "yasalar da onlardan yana :(" diyorsun, yuh ki ne yuh.

Yukaridaki cumleyi haber1903 link'inden aldim bu arada.

Adsız dedi ki...

@shelbyl
Bu beyanatı Avrupa'nın sayılı spor medya kuruluşlarına gönderip manşetten haber yaptırmış olsak aralarına girmek için uğraştığımız (!) "dünya kulüpleri" ne derler aceba? Hani Morinyo ilen vesikalık fotolar, Ronaldo'nun sahillerimizde midye çıkarması vs. bağlamında marka değerimiz var o bakımdan.

Yahu şu ifadenin neresinde akıl, neresinde izan var. Ahlak bile yok besbelli ki. Pavyon mu burası ki "biz sadece 1 şişe fiski 4 bira içtik nerden çıktı bu 5bin tl hesap" denilebilsin. Adama teklifte bulunmuşsun, şu kadarı bu zamanda ödeyecem diye. Ayrıca yasalar futbolcudan yana filan değil, yasalar yasadan yana. Yani oyuncak mı bu, toplam 10 yıllık efektif bir futbol hayatı olan oyuncular 2-3 yıllık kariyerlerini böyle saçmalıklarla heba etsin.

Bir de; dışsal bir gözlem olarak yazıyorum. Sanki taraftar bazen elma ile armutları çok kolay karıştırıveriyor. Bir futbolcunun performansının kötü olması, iyi oynamaması vs başka, parasını almaması gibi skandal vaziyetler başka mesele. "Ben alamadığım paramı istiyorum", "Ama sen de iyi oynamıyorsun zaten", yok böyle iş.

Ya da sadece bizde olur diyelim ve kapatalım.

helldoradotcom dedi ki...

stadyumda istifa diye bagirmadigimiz surece bir sonuca varilamaz. burada satilmis kapali (sozum meclisten disari) disinda diger tribunlere onemli bir gorev dusuyor. baska turlu bir 10 yil daha aglariz buralarda..

Adsız dedi ki...

züper:

http://www.youtube.com/watch?v=hivK3xQ_ssU&feature=player_embedded

kurtuluyoz mu neeee

BJK4EVER dedi ki...

@fitneci

Oyle A2 ile olmuyor iste hocam. Kulup iflas etti mi ne A2 kalir ne genc takim kalir, kulubun lisansi alinir, sirket batar ve ortada dimdizlak kaliriz. Ha, tabii burasi Turkiye, illa bir bokluk cikar, o ayri....

YSY dedi ki...

Eee eğer klup batarsa ne olacak ? Biz hangi takımı tutucaz :) ironik bir durum.. Ayrıca yukarıdaki arkadaşa katılıyorum. Stadda istifaya davet edilmeli.

BJK4EVER dedi ki...

Neyi tutacagimizi ben biliyorum, hatta onu coktan tuttuk da, soylemeyim simdi....

Adsız dedi ki...

15 milyon taraftarı olan kulübün 400-500 milyon borç için batacağını mı zannediyorsunuz ? Alt tarafı 3 tane boğaz yalısı parası. :)

Böyle bir şeye en başta devlet müsade etmez.10 sene önce Türk kulüplerinin borcunu düşünün.Bir de şimdikini.Futbol gelirleri bu hızla artmaya devam ederse 5 6 sene sonra bu borç devede kulak kalır.

box2boxMC dedi ki...

lan lan nooluyo, kurtuluyormuyuz yoksa?

YD --> TFF

Yoksa iyicene mi batıyoruz...

BJK4EVER dedi ki...

Nasil bir dusuncedir bu acaba? Devlet el atar mi orasini bilemem, ama Digiturk'ten gelecek parayla borclarin erimesine inanmak sacmalik. Digiturk 10 senedir var, sonuc? 10 senede 40'tan 400 milyon tl'ye cikan bir borc. Hadi borclari siklemiyoruz, en son bildirilen 30-11-2011 donemine ait bilanco'da net donem kari/zarari tam tamina -70 milyon tl, 70 milyon tl zarar!!!
Oz kaynak negatife gecti diye bir zamanlar burada cirpinmistik, su an kac biliyormusunuz? Tam tamina -270 milyon tl! Ustelik bir onceki 3 aylik doneme gore 70 milyon tl de eksilmis! Sadece 3 ayda.
Hala kendimizi kandiralim, gercekleri gormekten kacinalim.
Ayrica devletin isi mi BJK'yi kurtarmak? Sen paralari abuk subuk sekilde ona buna savur, abuk subuk tazminatlar ode, sonra benim odedigim vergiyle o kulubun borcu kapansin, oyle mi? Ilk once ayna'ya bakacaksin arkadas. Devlete dilenmek mi Besiktaslilik durusu?

BJK4EVER dedi ki...

Harbiden komik mali tablolarimiz varmis megersem. En basitinden gecen donemin kar tablosunda satis gelirleri 20 milyon tl, ama satislarin maliyeti 40 milyon tl! Yani satislardan -20 milyon tl zarar etmisiz. Saka gibi.....

Adsız dedi ki...

@bjk4ever
Galatasaray'ın özkaynakları da 270 milyon eksideymiş.Aradaki fark futbolcu değerlerinden geliyormuş.Bu ne demek oluyor ?
http://www.ajansspor.com/futbol/superlig/h/20120208/aysaldan_uyelere_tedirgin_olmayin.html

Adsız dedi ki...

Borçlar için geçmişte devreye devlet girmişti, şimdi de girer, mantığı pek de doğru değil. Geçtiğimiz yıllarda böyle bir şey olmuştu, çünkü 3 büyük kulübün önemli miktarda vergi borcu vardı.

febe ve gesenin 100 küsür milyon dolar civarıydı sanırsam, Beşiktaş'ınki 15 milyon dolar gibi bir rakamdı. Ancak buna rağmen Bilgili yönetimi diğer 2 kulüple birlikte hareket ederek kulislere katıldı ve 3 kulübün borcu da çok düşük seviyelere çekilerek affedildi (bu ortak hareket yanlışlığında şimdiki durumla benzerlikler var gibi).

Beşiktaş'ın şu anki borçlarının büyük çoğunluğu vergi borcu değil. Eh şimdi devlet çıkıp ben Beşiktaş'ın bilimum borcunu sıfırlayacağım diye kanun mu çıkaracak? mümkün değil.

Bir de diğerlerinin de yüksek borcu var söylemini hiç anlayamadım, halen de anlayamıyorum. Bana "komşunun kızı da kötü yolda, benimki de öyleyse ne olmuş" demek gibi geliyor. Bilimum detayla en çok Beşiktaş'ın ödeme güçlüğü çektiğini, ayrıca son dönemki gidişatla borcun her 6 ay 80 milyon gibi arttığını da düşünürsek.

Son olarak: Artık nurtopu gibi bir Futbol AŞ'miz var. Bu formatta zengin bir El-Habibi çıkıp "ben borçları üzerime alıyorum, ahan da bu kadar para, Beşiktaş'ı nüfusuma kaydettim" derse öyle bakar dururuz.

BJK4EVER dedi ki...

@adsiz

Negatif ozkaynak su sekilde aciliyor:
Bir sirketin varliklari vardi, bunlar ona gelir getirecek seylerdir, mesela bina, envanter, hisse kagitlari vs.
Ve bunlari finanse eder ve bunu kendi oz kaynagiyla ve borclarla eder, zaten oz kaynak+borc=varliklar.
Sendeki oz kaynak negatifse, bu demek ki senin borcun varliklarindan daha fazla. Yani kisacasi sen elindeki varliklari iyi kullanamadin veya degerleri dustu, hatta o kadar dustu ki su an hepsini satsan borcunu karsilayamiyor, yani teknik olarak iflas etmis durumdasin (tam oyle degil ya neyse).
Tabii GS'nin durumu su acidan farkli, onlarda Riva projesi ve GS adasi var (bilancoda mi bilmiyorum), bizde hicbir gayrimenkil olarak deger yok (Fulyanin yillik gelirleri zaten ipotek altinda sanirim), yani onlarin yirtma ihtimali var, bizim yok. Kaldi ki hep soylemisimdir, borclardan ziyade kar/zarar ve kulubun genel mali politikasi onemli, bizde buradan kaybediyoruz zaten. Onemli olan borcun buyuklugu degil, sirketin kar edip etmemesi ve borcun zaman icerisinde gelisimi, bizde sikinti burada iste.

YSY dedi ki...

Yayın geliri diyoruzda, klubun sportif başarısı yoksa maalesef yayın geliride o kadar kalıyor. Bildiğim kadarıa ligi nerede bitirirsen o kadar yayından para alıyorsun, yanlışım varsa arkadaşlar düzeltsin. Zaten Beşiktaşın sorunuda bu. Yaptığı yatırımın ve harcadığı paranın karşılığında sportif başarı olmadığı için sürekli boşa harcanan para var ortalıkta. Bu takıma bu parayı haracamasanda zaten illaki birkaç defa tr kupası alır, iyi kötü her sene uefa'ya giderdi.

Yorum Gönder

Ara