.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

10 Eylül 2011 Cumartesi

Maç Yazısı: Eskişehirspor - Beşiktaş



Alania maçından sonra blog yorumcularından Övünç ile birlikte bir karamsarlık içine girmiştik. Alania maçında sahada kafası kesilmiş tavuk gibi dolaşan bir Beşiktaş var idi, ve her ne kadar bu duruma bahane uydurulabilirse de yeterince tedirginlik vericiydi. Bugün sahada kafasıyla beraber kanatları da koparılmış bir Beşiktaş vardı işte.

Geçenlerde Carlos Carvalhal'ın bir röportajı vardı. Orada "Schuster bu takıma yanlış bir şeyler öğretmiş, takım bütün halinde ilerlemiyor" minvalinde bir şeyler demişti. Kusura bakmasın ama, Schuster zamanındaki Beşiktaş, bu akşamki Beşiktaş'tan çok daha takımdı.
Eskişehirspor: 2 - Beşiktaş:1 (Maç sona erdi)
Bizim bir üniversite içi futbol turnuvası takımımız vardı, antrenman falan yapmazdık, maç günü buluşur, mevkiilere ayak üstü karar verir, sahaya çıkar haldır haldır oynardık. Genelde ya topu ileri doldurur, ya da yetenekli olduğunu bildiğimiz arkadaşların ayaklarına bakardık. 11 kişiyi tamamlayamadığımız durumlarda ise yoldan geçen adamları toplar, takıma monte ederdik. Sağ olsun Beşiktaş, anılarım canlandı bu akşam. İşin daha vahim kısmı ise, thücumda heyecanlanan ve takım disiplininden kopan Eskişehir'in, bireysel yetenekle iş yapma konusunda bizden çok daha iyi olmasıydı. Serdar, Veysel, Erkan bizim ileri uç elemanlarından çok daha iyi penetrelerde bulundular.

İlk yarıdaki görüntü şu idi: Fernandes defansın önündeki 10 metrelik alana tıkılı, Necip ortada sıçan, Quaresma topu alıp koridor boyunca yardırmaya hevesli, Simao ve Veli bu düzensizlikte adeta kayıp, Almeida ise her zamanki hareketsiz santrafor. Oradan bir şey çıkmadı tabii, İsmail'in bireysel çabasıyla yarattığı pozisyon ve gol haricinde. İkinci yarıda bloklar arasındaki mesafe biraz daha azalmış gibiydi, fakat ilerleyen dakikalarda Tello'nun da oyuna girmesi ve Eskişehir ortasahasını rahatlatmasıyla darmadağın olduk. Bir pozisyonu özellikle not düşmek istiyorum: Maçın sonlarına doğru Serdar topla beraber bizim kaleye giderken, peşinden koşan Simao idi. Falan filan.

Eskişehirspor: 2 - Beşiktaş:1 (Maç sona erdi)
Quaresma, berbattı. Tek olumlu hareketi vardı, o da 81. dakikada açtığı ve rakibin kafasına giden orta. Quaresma'nın takım oyununa katkı konusunda bir senede aldığı mesafe negatif resmen. Hani alsın çalımını denesin, sorun değil, lakin takımın opsiyonlarını da bağlıyor varlığı. Necip ikinci yarının başlarında rakiplerinden sıyrıldı, şut çekme ya da cezasahasına dalma şansı vardı. O sağda boş olan Quaresma'ya pas verdi, Quaresma topu aldı, durdu, bekledi, ve sonrasında çalım deneyip korner yaptırdı.

Takımın en iyisi Fernandes'di, ki o da vasat bile değildi. Oyunu açan pasları takdire şayan, lakin onda da top sevme hastalığı olduğundan arada baygınlık geçirtiyor. Onun haricinde Mustafa Pektemek, bu kadar kötü haldeki bir takıma bile koşularıyla katkı yapabileceğini gösterdi, bu fiziksel haliyle bile Veli'ye tercih edilir durumda benim gözümde (diğer maçları izlemedim, bilmiyorum, çok da kesin konuşmayayım)
Eskişehirspor: 2 - Beşiktaş:1 (Maç sona erdi)
Eskişehirspor, Bülent Uygun ile kaybettiği sempatiyi, Skibbe ile kazanmış durumda benim nazarımda. Bu ülkede yem edilen bir adam olduğuna inandığımdan kendisini seviyorum, ve bu akşam Eskişehirspor'a oynattığı futbolu da Beşiktaş'ta görsem, yeterinden fazla tatmin olurdum. Serdar, Batuhan vs. gibi başına buyruk oyuncuları da adam ederse önü açık kendisinin. (Bir de Eskişehir'e ne kadar çok oyuncu vermişiz biz yahu?)

Nasıl olacak bilmiyorum, ama bu takım acilen kendine gelmeli. Kiev ile Stoke bizi bu sabit, alan parselleme konusunda rezil, paslaşmayı minimumda tutup 1920'lerin futboluna öykünen bir tarzda oynayan oyunumuzla... Neyse, cümleyi tamamlamayayım.

32 Yorum:

makavel dedi ki...

Carvalhal kovulursa nolur çok ilginç Tayfurda belki kızar ve istifa edermi? yardımcımı nasıl kovuyonuz hesabı?
bu sistem bize uymuyor bceremiyoruz işte bu 4 3 3 olayı bir altyapı meselesidir.bu sistemi gelipde lap diye oturtamıyorsun kardeşim işte bu defalarca denendi olmadı rijkard yapamadı schuster yapamadı aragonez yapamadı...türkiyede şampiyon olacaksan orta sahada iki tane becerikli ön liberon olacak okadar diyorum..Ve ve ve hala bir sağ bekimiz yok dünyada en kolay futbolcu bulunacak pozisyon..yazık yazık bu sene de şampiyon olamayıcağımızı ilk maçda beynimize kazıdılar..

tebrikler yıldırım demirören , çok teşekkürler jorge mendes ...

bu gurur tablosu sizin eseriniz ..

abi basket milli takımı ruhsuz,taktik fukarası , ciddiyetsiz ..

futbol milli takımı ruhsuz , taktik özürlü , ciddiyetsiz ...

beşiktaş ruhsuzluğun daniskası , taktiksizliğin son noktası, ciddiyetsizliğin görsel tanımı ...

ulan 10 günde spordan soğuttunuz beni , allah sizi bildiği gibi yapsın ...

Adsız dedi ki...

Carvalhal 5. hafta gider.Ama bütün sorun y.d

Josh dedi ki...

ben tamamlayayım stoke bizi çoğaltır 5 yeriz. kiev demedim farkettiysen.

Josh dedi ki...

ben tamamlayayım stoke bizi çoğaltır 5 yeriz. kiev demedim farkettiysen.

Adsız dedi ki...

Beyler bu sene bu takımdan hayır gelmez ruh yok takımda zaten şike mike b.ku çıktı iyice ligin ,baskete odaklanalım derim ben baksanıza sienayı yenmişler hazırlık maçında gerçi sienanın yarısı avrupa şampiyonasında ama olsun siena sienadır. D-Will de ayağının tozuyla gelmiş .mına koyduk bülent başgaan demiş 18 dkda 14 sy 6 asist yapmış.

Ekrem Ph.D. dedi ki...

Schuster'i mumla arayacagiz gibi gozukuyor bu sezon. Kaybettigimiz maclarda bile heyecan vardi o zaman. Gecen sezon hicbir maci kacirmazken, bu takimi su haliyle izlemek bile icimden gelmiyor...

Unknown dedi ki...

Bu sene de bi cacik olmaz bizden. 10 tane transfer yapiyorsun bunlardan sadece ikisi ilk 11 de direk oynayabiliyor, Veli belki de takimin en iyisi Ernst'i kesmis, Egemen Ersan olsa o da oynayamayacak. Mustafa Pektemek transer sezonunda yaptigin en iyi transfer, o yedek kulubesinde...

Onca yapilan transfere ragmen direk ilk 11 de oynayabilecek bir tane isim yok, olan da yedek kulubesinde maci izliyor.. Takim gecen sezon kaldigi yerden devam ediyor. Sakatliklar da baslayinca tam de ja vu olacak..

bw1903 dedi ki...

nobre serdar özkan batuhan fink ne yaptılar bunlar bu hafta böyle o_O

yilmaz dedi ki...

Anlayamadığım birşey var. Dünya üzerindeki bütün takımlar transferleri daha iyi olmak için yapar, bizim başka planlarımız var. Böyle bişey olamaz 10 adam alıyoruz sadece biri ilk 11'de başlıyor, biri de yedekte. Bu arada çok kaliteli adamları da göndermişiz, çok kaliteli 2-3 kişi de istanbuldan gelmemiş. Biz kime hizmet ediyoruz?


bizim bu halimizle yabancılarını tasfiye eden fenerle, gs ile baş edebilmemiz imkansız. sanırım avrupa ligi playoff'unu kovalıcaz.

Bir maça bakarak bu kadar karamsar olmak istemem ama, geçen sene bıraktığımız yerde bile değiliz. gittikçe geriye gidiyoruz.

BJK4EVER dedi ki...

@asvalttaicenler

Hocam kimi keseceksin ve kimi alacaksin? Bu ilk 11'e 5 tane transfer yapabilirmisin? Ki yapacagiz dendigi an isler kotu gidince herkes 'ulan hani Fernandes Almeida Simao alismak icin gelmisti, her sene 5 transfer yaparsak ilk 11'e sistem ve istikrar nasil kurulacak ulan' demez mi sence?

Unknown dedi ki...

@bjk4ever
Stopere Serdar Kesimal veya Serdar Tasci sag beke Hamit Altintop veya Orhan Sam, Orta sahaya Olcan Adin veya Selcuk Inan transferleri yapilsaydi bu isimlerin hepsi banko forma giyerdi ki Selcuk ve Hamit'in bonservisleri ellerindeydi..

Benim dedigim 10 tane transfer yapacagimiza neden 3 tane direk 11 de forma giyecek transfer yapmadik.. Hem 10 transfer kulubeye transfer yapilinca mi kadro istikrari korunuyor 3 tane direk 11 e yapilinca mi.. Senin baskanin gecen sene gelecegin takimini kuruyoruz diye bir yerlerini yirtti, bu sezon takimin yarisini sil bastan kurdu.. Sonuc ortada.. Hala Q7 dan mucize yaratmasini bekleyen hucum organizasyonlarina sahibiz...

BJK4EVER dedi ki...

Hamit Altintop bek degil, ki adamin bize gelme ihtimali sifir (bakmayin bombaci Ertem'e). Herif Turkiye'ye gelecek olsa bizden 2 kat fazla para verecek FB veya tuttugu takim (Terim faktoru de var) GS'ye giderdi. Selcuk Inan icin ayni sey gecerliydi, ki Selcuk gelse kimi kesecek? Necip Ernst Fernandes Guti Aurelio varken Selcuk ihtiyac mi? Orhan Sam Toraman'dan iyi sagbek mi? Hatta Ekrem'den? Yapmayin gozunuzu seveyim. Serdar Tasci'nin bonservisi 10 milyon euro'dan fazla, adamlar Juve'nin teklifini reddetti. Kesimal'in da Toraman veya Egemen'den fazlasi yok.......

Beyler siz sorunun gerçekten sağ bek veya orta saha sorunu olduğunu falan mı düşünüyorsunuz ? Niye böyle dedim.Çünkü ben alakasının bile olmadığını düşünüyorum.

Sorun Quaresma-Almeida-Simao üçlüsünde.Dünyanın hiçbir takımında(Ahmet Çakar style) böyle statik ve pres gücü düşük bir hücum üçlüsü olmaz.Bu üçlüyü oluşturan ve medet uman futbol fakiri de Schuster efendidir.Herif kaçtı gitti ama halen enkazı duruyor.

Çözüm nedir peki ? Almeida'yı satıp yerine gerçek bir forvet alınmalı ve kenar forvetlerinden biri Edu veya Pektemek diğer kenar forvet de Simao veya Quaresma'dan biri olmalı.Bence Carvalhal da bunun farkında.Edu'yu bunun için aldırdı.Almeida'yı satmaya çalıştık ama başaramadık.Devre arası böyle hamleler bekliyorum.Saha içinde Simao ve Quaresma'dan biri bu takıma fazla.Almeida'nın varlığı ise tümden zarar.Nobre'den ne artısı var ben hala çözemedim.Fiziği demeyin.Almeida'nın fiziği daha iyi gibi dursa da Nobre arkası dönük bir sürü top alıyordu,indiriyordu ve pres gücü daha fazlaydı.Almeida'da bunları bile göremiyorum.

İlk 11 kalitesini yükseltmediği nedeniyle eleştirilen transferlerin verimliliği ise sezon ortasında belli olacak.Bu sene 50'nin üstünde maç oynayacağız.Bu transferler gerekliydi.Hatırlarsanız şampiyon olduğunuz sene de ilk 11'imizin değil ilk 18'imizin kalitesiyle şampiyonluğu almıştık.(Gs'da Baros'un yedeğinin Yaser,Arda'nın yedeğinin Aydın olması vs.. )
Ben Fener ve Galatsaray'ın bu sezonun ortasında da zorlanacağını düşünüyorum.Play offla beraber maç sayısı arttı ama kadroları bu maç temposunu kaldıracak kadar derin değil.Özellikle fenerin.

İlk maçtan enseyi bu kadar karartmayın.İlk 4'e her türlü girer bu takım.Çok iyi takım olduğumuzdan değil,rakiplerimiz de bir bok olmadığından.

deli dedi ki...

mehmet özdilek tek cozum bu takima, bence tayfurdan falanda iyi bir hocadir.

bacon1903 dedi ki...

Adam fernandesi oynatiyo ernsti kesiyo!!!!Takimin orta sahasi pamuk helva gibi oluveriyo fernandes gitsin hali sahada oynasin ne yani 3 kisinin arasindan sik calimlarla siyrilacak bir kere diye yuruyerekmi oynayacak bu adam!!!Ayrica querasma bitik otesiydi!!!Simao ortalarda yoktu!!!Almaida agir olabilir ama tipik bir pivot santrafor q7 ve simao biraz direncli olabilseler cok yararli oynadi bence

makavel dedi ki...

Deron williamsı zorlasak toramandan daha iyi sağbek olur gibi geliyor bana.

isaac newton dedi ki...

@bobo

abi iyi dedin de almeidanın simaonun hatta quaresmanın schuster transferleri olduğuna mı inanıyosun? schuster kısa, hızlı pırpır bi forvet istemişti hatırlarsan.. ama gelen almeida oldu. muhtemelen çeviri hatası oldu schusteri yanlış anladı yıldıran başgan..

tonla mendes oyuncusu var takımda.. hatta ben merak ediyorum bu topçuları gercekten biz mi istiyoruz? eduyu carvalhalın istediğini falan da düşünmüyorum. ayrıca edu da ahmet bulut menajerliğinden gelen bir oyuncu..

sorunun hala carvalhal, guti, q7 uzak forvet, saha içi uyumsuzluğu falan olduğunu düşünmüyoruz heralde?? öyleyse vay ki vay

tearkan dedi ki...

@ isaac newton

+1

hala mı schuster? yada hala mı bizde transferlerin td isteğiyle yapıldığını düşünenler var?

bu arada 4-2-3-1 sisteminde simao'yu ön 3lünün ortasında forvet arkası olarak kullanamaz mıyız?

cenk

toraman egemen sivok köybaşı

ernst fernandes

q7 simao pektemek (edu)

almeida (pektemek)

pas yeteneği fena değil. oyun zekası üst düzeyde. bitiriciliği eldeki bütün forvetlerden daha iyi ve uzaktan şutları etkili bir simao o mevkide iş yapmaz mı? 4-3-3 illetinden de krtulmuş oluruz.

thug love, carvalhal ilk geldiğinde, sağlık kontrolünden geçti haberi üzerine demişti; 'gelir gelmez 4-3-3 oynicaz panpa diyen adam bence de bi sağlık kontrolünden geçsin' diye.

BJK4EVER dedi ki...

Sene basinda eksisozlukte bir yazi vardi ve buraya kopyalanmisti, bu takimda toplam 70-80 gol atacak oyuncular yok diye. Sig bir dusunce ama genel olarak dogru, cunku bizdeki bu uclu oynadigi surece pozisyona girmemiz bile zor. Kagit uzerinde guzel elbette, 2 klasik kanat oyuncusu ve 1 pivot santrfora gidecek toplar, ama uzak forvet ve 10 numara kosulari olmayinca o 1 adam ceza sahasinda 4 kisiyle kaliyor. Hucum kabizligi bizde sistem ve oyuncu tercihinde sakli. Besiktas'in tek cozumu modern futbol hikayelerini falan birakip klasik 4-4-2'ye gecmek, GS'nin Gerets zamanindaki gibi. Kalabalik olacaksin hucumda kardesim, yoksa olmuyor iste.

sembolist dedi ki...

Merhaba arkdaşlar..
Dün maçı izlerken çok kırılgan bir beşiktaş gördümPortekizlilerin prez yapmaması(fernandes dşında),sağ bek olmaması(bence yıllardr yapılan bir intihar) vs.vs..
Geldğinden beri 'canını dşine takyo,adama gbi adam' etiketleryle yaptğı kademe hatalrı görmezden gelinen İbrahim toraman'ı tartışmamanız ilginç..
İdda ediyorum,Bjk'nin takım dengesini bozan bir adam Toraman..

Fakat görüntü,imaj sizlerin de yorum yapmasını engelliyor.
Toramanın yanına defans bilgisi sıfır bir Egemen'i almak,takımı sabote etmektir..
Toraman'ı bizim Mustafa sarp'a benzetiyorum,'yürekten oynuyor' yaftasyla 2 yıl GS'de skandala imza atılıp oytatıldı,ve reykarttan,adanalara kadar bir yığın ismin kellesni götürdü..
Toraman'sız bir Beşiktaş bu lginin tozunu attırır.

@isaac newton

Sorun Mendes'in oyuncuları olması değil ki.Devre arasında Simao ve Almeida'yı alacağımıza Bebe ve Postiga'yı da alabilirdik.Onlar da Mendes'in oyuncularıydı.Edu da dediğin gibi Rogon'un oyuncusu ama bize gerekli olan bir oyuncuydu.Carvahal 4-3-3'e geçtiği için Alves'i aldırdı mesela.Şu son transferlerden önce bir sol ayaklı uzak forvet ve orta saha lazım diyordum ikisi de geldi.Demek ki bizim kulüpte de hocalar istediği oyuncuları aldırabiliyorlarmış.
Schuster efendinin Simao ve Almeida'nın transferine okey verip takımın içine ettikten 2 ay sonra kaçıp gitmesine ben halen hiçbir makul açıklama bulamıyorum.

Adsız dedi ki...

Bu takım 4-3-3 oynayamaz.
Taktiğimiz 4-2-3-1 olmalı.

Deniz dedi ki...

Fink dün şahane oynadı bu arada.

BJK4EVER dedi ki...

@sembolist

Sorun Toraman mi yani? Dun Toraman yerine Maicon oynamis olsa muthis futbol oynayip rakibi mi ezecektik? Genel sorunlari kisilere indirgedigimiz surece bizden bir bok olmaz, hep ayni seyi yapiyoruz. Baki gitsin super oluruz, G.Zan takimin kanser hucresi, S.Ozkan oynamazsa sampiyonuz, Nobre olmasaydi kesin sampiyonduk vs. Simdi de Toraman, yarin oburgun belki Ismail, belki Necip, belki de Quaresma! Bu kafayla zor.....

İngilizOyunu dedi ki...

Burada bazı tespitler yaptım. Taraftar olarak kafamız çok karışık, mesele sadece oyun da değil : http://www.blogsaati.com/besiktas-eskisehir-mac-yorumu-2.html

Mayor dedi ki...

Iyiki super kupa maci oynamadik ha iyiki.

CDiS dedi ki...

ölü toprağı var takımın üzerinde.. son 20 yıldır, 2-3 sezon dışında hep bunu görüyorum, bu sene de böyle başladık..
anlayamadığım şey çok basit, hiç teknik detaya girmeden; 13 yabancımız var kadroda, ilk 11 'de neden 5 tane yabancıyla çıkıyoruz. ayrıca, neden 3 oyuncu değişiklik hakkımızı kullanmadık, takımdaki herkes çok mu iyiydi? biri bunun cevabını versin bana..

yilmaz dedi ki...

bizim bir bekle ya da forvetle düzelecek sorunlarımız yok maalesef. öyle bi çukura düşmüşüz ki çıkmak o kadar kolay değil.

toromanı beğenmeyen arkadaşlar, allah aşkına kopenhag'dan BATE Borisov'dan mesela kimi alırlar toromanın mevkisine? Bek değil stoperden bahsediyorum. Bu bahsettiğim takmlar, hersene bizim iki katı puanı topluyolar avrupada. takım isimleri öenmli değil değiştirebilirm de. ama avrupa takımları her mevkisine dengeli ve düzgün adamları alıyor. düzgün bi oyun sistemi kuruyor. sonra gelip burada bizi çatır çatır eleyip gidiyor(paok, young boys, metalist, lyiv) bizse kendimizi realle barçayla kıyaslıyoruz, pot1'den porto gelince lokum gibi kurra diyoruz.

bizim şu halimizle avrupa liginde ilk ikiye girmemiz ya futbol mucizesi olur, ya da q7'nin simao'nun mucize performansları sayesinde olur. ligde de 4-6 arasında bi yer bulursak iyidir.

e.t. dedi ki...

simao'yla olmuyo, q7 şöyle, fernandes böyle demektense; artık sürekli yapılan ve yeni umutlar ekmekten başka hiçbir işe yaramayan, takımın ilerlemesine hiç bir katkısı olmayan, elindeki oyuncuyu hiçe sayarak 'benim sistemim bu ben bunu oynatırım' mantalitesinden vazgeçmek gerek.

kardeşim senin elinde şu şu şu oyuncular mı var? o zaman ona göre bi oyun yapısı geliştirceksin, 1-2 takviyeyle yoluna devam edeceksin.


bence bu takım 4-3-3 de oynar, yeri geldiğinde 4-2-3-1 de.. çekersin simaoyu 4-2-3-1'in ortasına, at bi tarafta q7'yi; diğer tarafta veli'sinden pektemek'ine holosko'sundan edu'suna kadar bidünya adam var.mesela..

takımda 3-5 oyuncu dışında diğer hepsi birden fazla mevkide oynayabilen tipte oyuncular. lütfen.

Bugun Milli Takim'in macini izledikten sonra, net bir sekilde bircok neden sayabilirim macin sonucunu etkileyen: Dusuk serbest atis yuzdesi, cesitli olmayan, azamiyetle ezberden oynanmis hucumlar, kenar oyunlarinin anlatim ve uygulamasindaki verimsizlik. Buradan yola cikarak, neler yanlis, neler degistirilebilir, cikarimda bulunabilirim. Zira diger bir takimim Celtics'in butun sezon boyunca neyi yanlis, neyi dogru yaptigini sorsalar mumkun mertebe hemfikir olur taraftarlar.

Yalniz is Besiktas'a, ve futbola gelince, orada darmadagin oluyoruz. Burada herkesin ayri fikri var, herkesin de haklilik payi var bir noktada. Yalniz artik konu o kadar hassaslasmis, taraftar o kadar tepkisellesmis -ve hatta karamsarlasmis- ki, dogru duzgun teshis-tedavi mekanizmasi isletme sansimiz dahi olmuyor.

Besiktas'in sorunu psikolojik mi, taktiksel mi, fiziksel mi? Hepsi mi, ikisi mi, hicbiri mi?

Kasi kafayi Yadigar, kasi.

Emre.X dedi ki...

Yahu ben Bundesliga'da başka Edu'yu izliyordum? Edu dediğiniz adam Nobre stilinde, belki daha iyi belki daha kötü bilemem ama Nobre tarzında ileride santrafor oynayacak, iyi kafa vuran, kısmen fırsatçı, yıpratıcı bir golcü. 4-4-3'ün kenar oyuncusu değil. Aslında kenar oyuncusu bile değil.

Yıldırım Demirören, Ronaldo ile akşam yemeği yemek için takımın anahtarını Mendes'e teslim etti, bu kadar basit.

Yorum Gönder

Ara