.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

7 Temmuz 2011 Perşembe

-Olası- Deron Williams Transferi

Tartışılamaz olanı baştan söyleyelim: Williams -eğer gerçekleşirse- Beşiktaş basketbol tarihinin gelmiş geçmiş en büyük transferi olur. Tam verimlilikle oynayan bir Deron Williams, karakterini azamiyetle başa buyruk çabuk hücumlar ve dış şutların belirlediği bir Türkiye Ligi'nin tozunu atar, Beşiktaş (Cola Turka?)'ı en az finale çıkarır. Geçen seneki Iverson, Williams'ın yanında sıfır olmasa da bir kalır on üzerinden. Amaaaa, Williams Beşiktaş'ta kaç ay oynar, oyuncu rotasyonumuzun ne kadarı ona bağlı olacaktır, işte orasını da konuşmak lazım.

Kısım I: Deron Williams Ne Getirir?

Beşiktaş'ın hücum setlerini benden çok daha iyi bilen bir asisttime, vakit bulduğu anda bunu benden daha iyi değerlendirecektir zaten, ben daha çok birey açısından kısaca özetleyeyim:

Williams NBA'in en iyi oyun kurucularından birisi. Kendisinin yeteneği ve oyun zekası tartışılamaz. Birebirde çok çabuk olmamasına karşın dribbling (top sürme) yeteneği ve crossover (bacakarası) ile oldukça verimli şekilde içeri girer, giremezse de aniden durup yüksek isabetle şutunu kullanır. Kariyeri boyunca maç başına 20 sayı ortalaması tutturmuştur. Skorer kimliğinin yanısıra oldukça da iyi bir pasördür, oyun zekası en yüksek oyunculardan birisidir NBA'deki, hem Utah Jazz'da, hem de bu sene takas edildiği New Jersey Nets'te (bunun hikayesine de değineceğim) maç başına 10 asisti garanti etmiştir. Pick-and-roll oyununu da çok iyi yapar, Türkiye şartları için yeterinden fazla atletiktir.



Diyeceksiniz ki "Yahu hiç mi kötü yanı yok bu adamın/transferin?" Var tabii ki:

Kısım II: Deron Williams'ın Riski


Deron Williams, Utah Jazz camiasını karıştırdı bu sene ortasında. Kendisi ile münakaşaları yüzünden NBA'in gelmiş gemiş en başarılı koçlarından birisi olan Jerry Sloan tüm NBA'i şoka sürükleyerek istifa etti. Jazz'deki takım arkadaşlarının yarısı Williams'dan hiç hazzetmezken, diğer yarısı da onu savunur haldeydi. Bu kargaşa ortamında Jazz tamamen hasır altında tutarak gerçekleştirdiği bir operasyon ile Nets'e gönderdi kendisini. Yıllardan beri gelmeyen ve gelmesi de mümkün gözükmeyen şampiyonluğun yarattığı gerginlik, en sonunda takımın yeniden yapılanma dönemine beklenenden erken girmesiyle sonuçlandı.

Şimdi şu var: Williams zaten böyle başına buyruk bir adam olmasa Beşiktaş'a gelmez. Lakin Williams'ı Beşiktaş'a geliyor olmasının Beşiktaş'tan kolayca gidecek olması anlamına geldiğini de idrak etmeliyiz.

Deron Williams, Iverson gibi kariyerinin sonunda bir adam değil. Daha 26 yaşında. Kendisi etrafında yeniden yapılanacak bir takım, ve de aldığı kapı gibi oyuncu opsiyonlu (yani sadece kendi isterse bırakacağı) 18 milyon dolarlık bir kontrat var.(Tabii yeni CBA(toplu sözleşme)'den sonra ne olup ne biteceği şimdilik bilinmiyor, oyuncuların kimileri ile yeni kontrat yapılması gündeme gelebilir.) New Jersey Amerika'nın lağımı olarak görülen bir şehir, ama New York'a bir metro kadar yakın, ve de takım zaten er ya da geç Brooklyn'e taşınacak. Williams'ın takımın yeni yüzü olacağı aşikar. Yani demem o ki, Williams, NBA lokavtı biter bitmez ilk uçağa atlayı geri döner, öyle "Dur Beşiktaş'ı yalnız bırakmayayım" falan demez. Onu geçtim, kendisine yılda 3 milyon falan vereceksek, 4 milyon verecek olan takıma da çat diye gidebilir zira Avrupa'da -yanlış bilmiyorsam- sene içinde takım değiştirmek oynayabilirliği etkilemiyor.
NBA lokavtının 1 seneye kadar çıkacağı söyleniyor -zira çoğu takım para kaybetti bu sene ve takım sahiplerinin lokavtı sürdürmek için ciddi anlamda kozları var. Yalnız 10 sene önceki lokavta kıyasla oyuncular da bu seneye hazırlıklı geldiler, 1 senedir para biriktiriyorlar vs, o yüzden erken pes etmeyebilirler. (Kevin Garnett'in "Arkadaşlarımın hakkı için gerekirse 18 milyon dolarımdan feda ederim" açıklaması var mesela) Ama lokavtın bitmesi de tek tehlike olmayabilir kontrat koşullarına göre. Iverson ile iki konuşsa zaten sorun çıkacaktır.

Özetle şu: Williams gelmesine gelir, ama ne kadar kalır orası bilinemez.

Kısım III: Oyuncu Rotasyonu


Bu da gene daha çok asisttime'ın değerlendireceği bir mevzu, ama Deron Williams transferinin üç tane önemli noktası var:

1. Pick-and-roll'dan anlayan bir frontcourt (boyalı alan oyuncuları).
2. Williams'ın her an gitme tehlikesine karşı onu yedekleyecek bir adam. (Cüneyt'e en son zorla idman yaptırdığımız için orada neler oluyor bilmiyorum) Ki burada hassas bir denge var, oyuncu hem yeterince iyi olacak, hem de rotasyonda az süre almayı dert etmeyecek, ezilmeyecek.
3. Yabancı/yerli rotasyonunun iyi dengelenmesi.

Türkiye pasaportlu Zaza Pachulia transferi (ki kendisinin asabiyetini hiç sevmem, ama iy savunmacıdır en azından) bu yüzden oldukça kritik, ki alınırsa çok iyi bir iş yapılmış olur gene. Ama bizim kulüpte yerlilerden kimin kontratı ne durumda hiç bilmediğimiz için, sezon başlamadan genel resme dair pek fazla şey söylemek mümkün değil. (Yabancı olarak Charles Smith ve Dudley deniyordu en son, gene gerisi meçhul.)

Netice: Deron Williams gelirse herkes zil takıp oynasın, lakin Williams'ın gönlü nasıl hoş tutulacak ve takımın gerisi nasıl yapılanacak, işte orasını hiç ama hiç bilemiyorum.

37 Yorum:

Gürcan Ulusoy dedi ki...

eline sağlık bob. işin williams tarafı böylece netleşmiş oldu.

kadro mühendisliği dersini de asisttime'dan alırsak şukela olur :)

No Pasaran dedi ki...

Yalnız NBA'de genelde bire bir savunma yapıldığı unutulmamalı..Avrupa'da sürekli ikili sıkıştırmalara maruz kalacağını vs düşünürsek etkisi NBA'deki kadar olmaz diye düşünüyorum..Yani bu her oyuncu için geçerli..Bunu neden söyledim, videoda gördüğüm hareketlerin çoğu yaptığı crossover ile savunmacısını ekarte ettiği ve böyle yarattığı pozisyonlar, Avrupa'da bu daha az olacaktır, buna hazırlıklı olalım. Ömer Onan-Ukic ikilisinin yarı sahada baskılı savunmayla uzunların yardım getirip ikili sıkıştırma yapmasıyla vs. çok zor anlar yaşadığına şahit olabiliriz..

Tabi ki gelirse gelmiş geçmiş en büyük transfer olur Avrupa basketbolu için onu tartışmıyorum, keşke de gelse ama gelince beklentileri fazla abartmamak lazım..

Şampiyonluk hala çok uzakta olur..

@No Pasaran

Haklisin, zaten o yuzden "tam verimlilikle oynayan" serhini dustum oraya.

Williams'a getirilecek ikili sikistirmalarin da cozumu iyi dis sutorlerdir. Williams sikistirildigi zaman oyunu acacak paslari vermesini bilir yoksa, oyun zekasi oldukca yuksek bir oyuncu.

~Poseidon~ dedi ki...

Onu bunu bilmem ama kısa bir süre bile oynasa Türkiye'de srkasında çok kötürüm bırakır.

~Poseidon~ dedi ki...

Bu arada çok araştırmadım ama Amerika'nın en büyük menajerlik şirketi bu adamın haklarını elinde bulunduruyor sanırım.

Yine emin değilim ama bu şirketin Jorge Mendes'in şirketi ile ortaklığı olması lazım. :)

Noat bi ara bu detaylardan bahsediyordu. Yani anlayacağınız Mendes yine işin içinde olabilir. :))))

Ha kötü mü? Değil. Ama hakkaten adama saygı duymaya başlıyorum. Ahtapot gibi herif. Her yere uzanıyor eli.

~Poseidon~ dedi ki...

İlgili bir arkadaş detaylarına bakabilirse güzel bir post konusu olur sanıyorum. :)

BJK4EVER dedi ki...

Dudley yerli ve 5 numarayi Pachulia ile paylasak sanirim. Diger bitme asamasindaki transferler de Can Akin (iste size yedegi), M.Yagmur, Baris Hersek ve Ersin Gorkem, Kemp de kaldi sanirim. Konusulan diger oyuncular ise Charles Smith ve Josh Smith, NBA'den 2 yildiz gelecegi ve birinin 3/4 numara olacagi soyleniyordu, Pachulia bunlarin icinde mi yoksa baska biri mi var bilemiyorum, Vince Carter sanirim fazla para istemis. Bu da demek ki;

Williams-Kemp-Baris-X-Pachulia

ve

C.Akin-X-Ersin Gorkem-X-Dudley

rotasyonlari olacak. Chatman icin KSK dedikodulari var, Ogilvy gitti, Likholitov da gidecek buyuk ihtimalle, Ignerski'yi hic bilmiyorum ama yedek 3-4 olarak kalmasinda bence fayda var. Serkan ve Cevher'den biri en azindan kalsa super olurdu. Bu arada Michael Wright'in gundeme gelmemesini hic anlamiyorum.

BJK4EVER dedi ki...

Ayrica yonetim farkli bir sekilde dusunuyor bence. Soylenenlere gore BJK'nin cebinden 1 kurus cikmayacak, aylik 350.000 dolar alacak ve parasini BJK'li bir is adami karsilayacakmis.

Su anda sponsor yok, ama Dogan Hakyemez mutlaka olacagini soyledi, Deron Williams da sponsorlarin dikkatini cekmek icin kullanilmistir. Williams yarim sezon oynar, katkisini saglar ve ayrildiktan sonra play-offlar icin kalburustu bir guard alinir, boylece hem feci reklam yapilmis olur, hem sponsor alinmis olur, hem Deron Williams'i 5 ay olsa bile izlemis oluruz, hemde cebimizden 5 kurus cikmamis olur, muthis bir strateji bence. Tabii gecmis yillardaki gibi yine paralar futbola aktarilacaksa, maaslar odenmeyecekse, yerli oyunculara paralarini odemeyip iskence edilecekse bunlarin hicbir anlami yok elbette. Ama yonetimin dusuncesi ve vizyonu bu yonde sanirim, yoksa zaten Ergin Ataman kalmazdi ve Dogan Hakyemez gelmezdi sube'nin basina.

Kalten dedi ki...

Yok artık Deron Williams!

Bu durumda Allen Iverson'a ödenmiş olan paralar da Deron'un bir sene önceden ödenmiş bonservisi sayılsın - Iverson PR'ı olmasaydı Deron Williams'ı getirmek mümkün olmazdı çünkü

Artık gezegenlerin duruşu mu değişti, Mendes mi el verdi neler oldu bilemiyorum ama çok güzel şeyler oluyor.

tearkan dedi ki...

wright gündeme geldi; fakat bizim belirsizlik dönemlerine denk gelmişti (serkan'ın falan takımdan gittiği dönemler yani)ve telekomla anlaştı. o dönem telekom solomon'u da aldı hatta.

dudley ve pachulia bakımından benim kafama takılan bir soru var: şimdi bildiğim kadarıyla türkiye'de üç yıldır oynayan yabancı bir oyuncunun kadroda yerli olarak bulundurulabilmesi olanağı var. hatta efes thornton'u bu şekilde kadroda tutacağı için bıraktı dudley'i. şimdi biz dudley'i bu kuraldan yararlanıp yerli olarak oynatacağız, bu durumda zaza ne olacak? bu kural sadece amerikalılar için de olabilir tam emin değilim yalnız.

sözleşmesi olan bir oyuncunun lokavt döneminde gelişi için sanırım fiba'dan da onay alınması gerekiyor. gerçi williams'la anlaştıktan sonra o izin her türlü alınacaktır. 3-4 oynayabilen oyuncu olarak da lebron'u aldık mı tamamdır. :)

Kalten dedi ki...

Kobe de gelsin, hem Turkish Airlines'la gelir LA'den direkt uçakla, tanıdığı-bildiği yer.

BJK4EVER dedi ki...

Wright'i da alsaydik keske, Trabzon'da dokturdu adam yine, Baris Hersek'ten iyi bir opsiyon olurdu ilk 5 icin. Acaba yerli statusunde Chatman 2 numara olarak kalabilir mi? Hos, Ergin hoca hic 2 numara olarak oynatmadi ve o maasla bench'e oturtabilirmiyiz o ayri konu.
Zaza'nin Turk pasaportu var bildiigm kadariyla.

@BJK4EVER

Peki diyelim bir mucize oldu ve taraflar Eylul-Ekim civari anlasti, o zaman ne yapariz?

Williams ne kadar oynarsa oynasin katki verecek, orasi kesin de, Williams geldikten sonrasi icin bir plan vardir umarim, sadece "Williams'in reklamiyla kalburustu oyuncu aliriz" beni tatmin etmiyor :)

@Poseidon

Williams'in haklari Excel SM adli bir sirkette. Ben Jorge Mendes ile hicbir bagini bilmiyorum o sirketin, aradigimda da bir sey bulamadim.

@Kalten

Iverson ile Williams arasinda direkt bir iliski kurmak zor. Yani Iverson'i aldigimizda da referanssiz almistik neticede, ve adamin buradaki tecrubesi pek iyi olmadi.

Bunlar bireysel referans degil, daha cok ulkesel referanslarin eseri. NBA Draft'inda bu sene 3. siradan Turk secildi, gecen sene Dunya Basketbol Sampiyonasi'nda 2. olduk, NBA'de 6 tane Turk var vs. Turkiye basketbolu Ispanya, Sirbistan ve Yunanistan'in hemen ardindan gelir durumda su an (Litvanya ve Italya eskisi gibi degil zira)

BJK4EVER dedi ki...

Bu konuda net bir bilgim yok, ama bildigim kadariyla kafalarina gore eylul'de vs baslayamiyorlar. Su an zaten resmen tatil ilan edildi, anlasma olursa fikstur'u indirip 54 mac yaparlar 82 mac yerine herhalde, sanirim son lockout'ta da boyle olmustu. Ki Stern anlasmanin cok uzak oldugunu aciklamisti, yani eylul'de anlasilacagini pek sanmam. Tabii sezon sonuna kadar uzamasi zor da.....

BJK4EVER dedi ki...

Ergin Ataman oldugu surece de bunu pek dusunmuyorum, hem Hakyemez hem Ataman tecrubeli kisiler, bunlari dusunmuslerdir elbette.

Kalten dedi ki...

Eğer Kobe Bryant gelirse LeBron bi sonraki uçakla gelir Voltran'ı tamamlamak için orası kesin. Kod yazmış takım görünce dayanamıyor.

"...not 5, not 6, not 7, but 0.02 titles before the lockout ends"

tearkan dedi ki...

zaza'nın türk pasaportu var da milli takımda oynamıyor. şu 3 yıl kuralına dayanarak kadroda yerli statüsünde oynayacak bir yabancı bulundurulabiliyor; ama zaza'nın durumu farklı olabilir ülker'de de yerli statüsündeydi çünkü.

@BJK4EVER

Lokavt ilan edildi su an, lakin ligde mac yapilip yapilmayacagi kesin degil. Stern maclari iptal etmeye Agustos sonu/Eylul basi gibi baslar.

Anlasma yok ufukta, lakin Stern ligi boyle berbat bir durumda birakmak istemeyecek (yakinda emekli olacak zira), o yuzden taraflari sikistiracaktir.

Neticede ben taraftar olarak, Williams'i 2-3 mac Besiktas formasiyla gorsem de yeter. Ama ciddi uzun vadeli plan yapilmali.

Gerci dedigin gibi Ataman ve Hakyemez takimina guvenmek lazim. Uzun zamandir ilk defa basketbol subesi profesyonellige yakinsadi.

Gerci giderler para odemezler falan, yonetimin isine hala daha tam anlamiyla guvenemiyorum.

Bu arada Kobe gelirse (ki kesinlikle gelmez, ve ben Robinho da Iverson da gelebilir demis adamim) Lebron kesin gelir, ama biz sampiyon olamayiz gene :)

Bu yorum yazar tarafından silindi.

deron williams'ın menajerliğini yapan şirketin avrupa'daki ortağı kim bir tahmin edin bakalım.bir ip ucu vereyim adı j ile , soyadı m ile başlıyor ...

Kalten dedi ki...

@övünç
Jose Mourinho!!!1!

@Ovunc

Abi bugun aynisini Poseidon da dedi. Var midir kaynagi bunun? Iki kisi soyluyorsa bir yerde okunmus demek ki bir tarihte, ama Google aramasi sonuc vermiyor.

kobe bryant mı geliyor yoksa?

http://t.co/ZQfihUx

Ekrem Ph.D. dedi ki...

Jerry Sloan'la yasadiklarindan sonra Williams bitmistir benim gozumde. Tek basina Besiktas'a ne verebilir, bilinmez. Agziyla kus tutmasi lazim.

~Poseidon~ dedi ki...

Bugün işlerim biraz yoğun ama vakit ayırıp detaylandırmaya çalışacağım.

Adsız dedi ki...

Menajeri jorge mendesin ortağı olduğu CAA olduğu söyleniyordu ama değilmiş.Menajerlik şirketini değiştirmemiş henüz.

Zaza türk statüsünde oynayacak.Devşirme olarak oynayacak oyuncuda muhtemelen Dudley.Chatman ayrılır büyük ihtimal.

Burda temel sorun williamsın olası gidişi sonrası eldeki alternatifler kim olacak.Can Akın ve Mehmet Yağmurla devam mı edilir yoksa 1-2 EL oyuncusuyla desteklenir mi kadro? Eğer Avrupadan ya da Nba den kalıcı olacak 1-2 transfer yaparsak DWillin gelişinin çok olumsuz etkisi olmaz.

cakmaktas dedi ki...

3 4 mac oynasa da iyidir mantigindan ilerliyor butun yorumlar da.ne olacak ya dwill bizde 3-4 mac oynasa bjk bundan futbolda ulasmaya calistigi galacticos imajinin disinda arti deger olarak ne kazancak?ben en azindan yarim sezon oynama onkosulu olmadigi surece gelmesine sicak bakmiyor.ki bu sicak bakmadigim adam nba in en iyi 3 PG sinden biridir ama bakmiyorum arkadas.ne yani iyice katar misali bir spor yonetimi izlemeye basladik isin uzuldugum tarafi Ataman da almis gazi,gecen seneki Iverson olayindan ders almamis gerekirse Kobe yi de aliriz fln diyor.Basketbolda basari anca birbirini taniyan oyuncularla gelir.biz iki sezon ust uste,2 yabanci 3 tane turk gibilerinden bir cekirdek olusturamadigimiz surece,bole her yaz oncesi abi robinho da geliyormus,bak iverson geldi,kobe de gelcekmis diyolar gibisinden magazin basini gibi bosa sakiz cignemeye devam ederiz.

http://probasketballtalk.nbcsports.com/2011/06/08/deron-williams-will-switch-agents-to-leon-rose-caa/

kendisinin menajerlik şirketini değiştirdiği hakkındaki kaynak budur.yakın zamanda caa'ya bağlı leon rose ile anlaşmış.%100 imzaladığına dair bir bilgi yok bununla birlikte.

caa ile jorge mendes'in gestifute'si ortaklar.

~Poseidon~ dedi ki...

Övünç'ün linkini destekleyen bir detay da ben ekleyeyim.

Aşağıda bulunan linkte henüz Deron Williams adı geçmiyor. Fakat portföyün içinde tanıdık bir isim yer alıyor. :)

http://www.sports.caa.com/basketball.aspx

Tahminim bu operasyonda bizim futbol transferlerinden pek farklı değil.

Biraz bu şirket ve yaptıklarını incelerseniz spor endüstrisinin neredeyse bütün köşelerini tuttuklarını görebilirsiniz.

Ama hala da şikayetçi değilim bu konuda...

~Poseidon~ dedi ki...

Yukarıda verdiğim siteyi inceledikçe şaşkınlığım artıyor.
Çok büyük bir yapılanmaları var.

Tenis Djokovic
Reklam ve Sponsorluk hakları Barcelona Chelsea
Basket Bosh Lebron Parker ve dahası
Futbol Mendes tayfası
Ayrıca Amerikada düzenlenen World Football Challenge org. (Milan Chelsea'nin katıldığı)
Spikerler :)

Adamlar hep en büyükler ile çalışıyorlar. Belli olmaya başladı takımdaki vizyon değişiminin sebebi.

lamhaltas dedi ki...

ben tüm bu d-will ve kobe olaylarını lokavt savaşında oyuncuların yaptığı bir hamle olarak görüyorum. takımlarına "anlaşmazsanız biz iyi kötü kazanırız ama siz hiçbir şey yapamazsınız" mesajı olarak algılıyorum. umuyorum ki gerçekleşsin d-will transferi. kobe gelmese de olur. o da gelirse kombine fiyatlarını tahmin bile edemiyorum zaten.

CAA'in sitesine baktim da, ESPN'in butun sene Chicago ve Miami'yi yalayip Boston'a zit gitmesinin sebebini anladim, bir rahatladim :)

Evet biraz daha taslar yerine oturdu simdi D-Will konusunda.

~Poseidon~ dedi ki...

@shelbyl yalnız Kobe'nin konu ile bağlantısını bulamadım. :)

O da sanki Guti transferi gibi menajer-bağımsız bir hareket gibi duruyor.

CAA konusunda şöyle eklemeler yapabilirim.

http://t.co/sqHYPqJ
http://t.co/wJTFPH8

Yukarıdaki iki linkten anlatmak istediğim bu adamlar neredeyse Dünya Entertainment Business pazarının hepsini elinde tutuyor.
Sanırım biz Mendes ile iş yapmaya başlayarak aslında yeni bir menajer değil, yeni bir Başkan almışız gibi duruyor.

O "Dünya Kulübü" tema içeriği mevcut durumumuzda anca böyle şirketler ile doldurulabilirdi.

BJK4EVER dedi ki...

Kobe mi, Allah korusun!
Adam bir defa sorunlu, kizcagizin birine tecavuz etmisti.
Ayrica o kadar iyi basketci de neden sampiyon olamadi? Dallas maclarinda neredeydi? Kucuk maclarin adami.
Ayrica kendisi egoist'in teki. O kadar top kullansam ben de 81 sayi atarim, sikiyorsa az top kullanip 81 sayi atsin.
Ayrica yasli, saglam adam en fazla 20 yasinda olacak!

~Poseidon~ dedi ki...

@bjk4ever hayırdır ters totem mi yapıyosun? :)

BJK4EVER dedi ki...

Bir ara dusundum ironidir diye yazayim mi altina diye sonra vazgectim. Dusunup tasinip kafa patlatin iste ironi mi yapti ciddi mi diye.:)
Adam gelirse bunlarin bir kismini soyleyenler kesin olacak bence bu arada.:d

Geçenlerde nba stüdyo'da baya lafı geçmişti.caa'nın büyük ortaklarından birisi yanılmıyorsam lebron james.kaan kural bütün yıldızlara atladıklarını ve david stern'in bundan büyük rahatsızlık duyduğunu filan belirtmişti.entourage'daki ari gold'un şirketi gibi birşey olmuş adamlar :)

Aslına bakarsan bende kötü bir taraf göremiyorum bu anlaşmalarda.İçimde bir burukluk var ama bir taraftan da ciddi ciddi seviniyorum lan ... sanki gerçekten vizyonu olan bir yapılanmaya gidiyormuşuz gibi ...

Yorum Gönder

Ara