.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

25 Mayıs 2011 Çarşamba

Transfer Prensipleri

Zaman zaman söylüyorum, ben futbolu çok iyi bilen birisi değilim. Yani mesela bir Noat gibi taktik analiz getiremem, bir oyuncu profili çıkaramam, ya da futbola bambaşka yerden bakamam. Olayım şudur: Bir sosyal bilimci olarak, tarihi figürleri ve tecrübeleri birleştirip çıkarımlar yaparım.

Bu doğrultuda, transfer konusunda da birkaç diyeceğim var:

1. Bir bölgede aynı yetenekte ve tercih edilirlik düzeyinde oyuncu olması sorun yaratır. Kadro şişkinliğinden mümkün mertebe sakınılmalıdır. İlk 11 oyuncusu ile yedek oyuncu arasında yazılı olmayan bir statü farkının yerleşmesi, fakat yedek oyuncunun "çalış ve yüksel" diye motive tutulması önemlidir.

2. Takımın dengesinin bozulmaması için, ya 6'dan az sayıda yabancı ilk 11 oyuncusuna sahip olunmalı, ya da yerli çıkıp yerli, yabancı çıkıp yabancı gireceği bir düzen oturtulmalıdır. 1 oyuncu değişikliği 2 oyuncu değişikliği anlamına gelmemelidir.

3. Bir takım, altı kaval üstü şişhane düzeninde olmamalıdır. Defansı 3, ortasahası 10 olan bir takımdansa, defansı ve ortasahası 6 olan bir takım yeğdir. Çünkü defans ve ortasahanın benzer düşünmesi ve benzer şeyleri yapacağının farkında olması lazımdır.

4. Rotasyon sadece entelektüel bir laf değildir. Transferler yapılırken, mümkün mertebe rotasyon alternatifleri göz önünde bulundurulmalıdır.

5. Bir takımın ideal kadro üyesi sayısı 23'tür. Buna 2 ekleme de yapılabilir ekstrem şartlar düşünülerek, ama ne kadar fazla oyuncu, o kadar fazla potansiyel sorun demektir. Optimize bir rotasyon planı bu yüzden de önemlidir.

6. Takımdan ne beklendiği açık açık ortaya konmalıdır. Geleceğin takımında bir sürü geçici yıldız olamaz, geleceğin takımının yaş ortalaması 30+ olamaz. Şimdinin takımında da bir sürü genç oyuncu olamaz, tecrübeli ve winner (kazanan) oyuncu tipleri muhteva edilmelidir.

7. Aslında buraya finansal kriterler de eklenir, fakat Türkiye gibi vergi borçlarının çatır çutur silinebildiği ve kulüplerin hasbelkader idame ettirildikleri bir yerde çok da dert olmuyor bu. Gene de ekleyelim: Bir takımın oyuncularına ödediği maaş, hem dengeli olmalı, hem de toplamda takımın gelirlerinin %50'sini geçmemelidir. (ki UEFA daha da düşük bir oran öneriyor.)

Benim transfere bakışım bu. Buradan anlaşılır neyi beğenip neyi beğenmediğim.

19 Yorum:

borasahin dedi ki...

@Shelbyl

+1.

Bu transferlerin hicbiri birinci derecede gerekli degil. Bir suru ayni tipte vasat adama alacagina hic alma daha iyi, ondan sonra papatya fali gibi Ali mi oynar, Veli mi oynar diye dusunur durursun.

Bu takim boyle gereksiz transferler yuzunden eldeki iyi oyuncularini kaciriyor. Serdar Kurtulus gibi ideal bir savunma onu oyuncusunu bek yapip harcayip gonderdiler, Orhan Gulle gibi onemli bir yetenege sans vermeyip gitmesine yol actilar. Futbolda orta saha en degerli bolgeyse kendi pozisyonlarinin en cok gelecek vaat eden bir iki oyuncusunu niye tutamiyorsun? Simdi de Hasan Turk icin ayni seyi soyluyorlar. Eger bir ic orta saha oyuncusu ise o da buyuk bir kayip olarak hanemize yazilabilir.

Muhammet ve Erkut varken Veli Kavlak ve Burak Kaplan. Tamam ilk ikisi kucuk ama arada bir sene idare edebilirsin.

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
e.t. dedi ki...

yazıya katılıyorum,
sürekli yıldız transferi de, del bosque zamanı gibi transfer anlayışı da, gençlerin önünü tıkayan anlayış da değil;
bir mevkiye transfer yapılırken, gün gelip as oyuncuyu yedek bırakabilecek bir yedek 'tir benim görüşüm. yine gün gelip de altyapıdan gelen daha genç olanın da öbürüyle forma savaşına girmesidir.
rotasyon da, gelecek senenin takımı da, gençlere yatırım da, kadro derinliği de budur bence.

tearkan dedi ki...

muhammed'in fiziğini kupa maçında gördük abi yapmayın daha oynaması, kadro alternatifi olarak düşünülmesi için erken.

erkut benim de çok tuttuğum biri. hatta mami'den daha bi hevesle bekliyorum onun gelişini. sol ayaklı olması da etken olabilir bu konuda bilmiyorum. fakat o da henüz 17 yaşına yeni girdi. daha doğru düzgün A2'de bile forma giymiyorken tutup A takım için alternatif gözüyle bakmak biraz hayalcilik olur sanki.

geçen sene en çok yakındığımız konulardan biri simao yada q7'nin oynayamaması durumunda ön tarafta hilbert'i görmek zorunda kalmaktı. şimdi bu bölgeye alternatif olabilecek youncular alınıyor. aşırı yüksek fiyatlar talp edilen türkiye piyasası değil de gurbetçilere yöneliniyor üstelik.

benim son dönem hamlelerine bakınca tek şikayetim defanstaki yığılma. yani yazının 1. maddesi. egemen ve toraman aynı seviyede oyuncular. kalırsa ersan'ı bu adamlar varken tercih etmek zor olacak.

Ben mi yanlış anladım yoksa yorumcular mı karar veremedim.Bu maddelerin çoğu bizim gurbetçi transfer politikasını destekliyor bence. :)

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.

@WhiteCollarGent

Daha önce de söylemiştim arkadaşım.Altyapımızda,kadro şişkinliği yaratacağı iddia edilen Burak Kaplan ve Veli Kavlak'la aynı kalitede kanat oyuncusu olduğuna kesinlikle inanmıyorum.A2 takımında kanatlarda çocuk yaştaki Hasan Türk,Erkut falan oynuyor.Güven Gürsoy ve Doğukan da şu an yetersizler.Belki Rize'de kiralık oynayan Erkan Kaş düşünülebilirdi ama düşünülmemiş demek ki.

Tanju transferinde ise senle hemfikirim.Zaten kısa olan defansımızda 1.72'lik oyuncu fark yaratamaz.İsmail'in ters kanadında oynayan oyuncunun fiziği mutlaka sağlam olmalı.

okka dedi ki...

selçuk inan'a ilk yıl için 6 milyon € vermişler.
vay anasını arkadaş bu nasıl iştir.

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
CDiS dedi ki...

selçuk inan 'a ilk sene için 6 milyon euro vermişler. bu transferi ola ki, yıldırım demirören yapsa, ne tüpçülüğü kalırdı, ne beceriksizliği.. ünal aysal alınca, fenerbahçe 'ye çalım oldu.. bir yerlerde, birilerinde bir sorun var ama ben çözemedim inanın..

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
okka dedi ki...

evet zaten 6 m€ olacak iş değildi. güzel transfer yaptılar adamlar.

CDiS dedi ki...

ntvspor 'un gözümde bittiği olaydır selçuk inan transferi, art niyet varsa çok ayıp etmişler. yıllık 2 milyon euro makul bir para şu transfer piyasasında.

Basar dedi ki...

Türkiye piyasasında herhangi bir futbolcuya 6 milyon vermek inanılmaz bir rakam. Selçuk iyi adam fakat bu para verilecek kadar iyi değil. Bu parayı Real Madridli oyuncular kazanmıyor bir sezonda, bizim ligimizin çapı İspanya'nın çok gerisinde.

Buradan yola çıkarak takımın gurbetçilere yönelmesini doğru buluyorum. Yeterki eksik bölgelere takviye yapılsın. Zaten kadro itibari ile yabancı transferi yapacak durumda değiliz.

Takımda bir şişkinlik olduğu da doğru. Onların da biran önce gönderilmesi iyi olur.

BJK4EVER dedi ki...

Gurbetci oyunculara olumlu bakiyorum. Genc, altyapisi saglam, ucuz oyuncular. 5 tane alirsin, 1'i tutsa bile kar zaten. Su anda adi gundemde olan Pektemek'e sicak bakiyorum, aradigimiz 2. forvet olabilir, gol vurusu saglam, sogukkanli, top oynamasini da bilen bir oyuncu, yerli ve genc olmasi artisi.
I.Akin, O.Sam ve I.Ozturk'u istemem. I.Ozturk zaten 30 yasina gelmis, vasat bir stoper, Egemen Toraman Sivok varken gereksiz, 4. stoper olarak Furkan veya Sezer dusunulmeli, transfer olarak Kemal daha iyi bir alternatif gibi geliyor bana, Ersan da var tabii.
Orhan Sam'i hic begenmedim, buyuk takim beki gibi gelmedi bana, Ridvan ve Ekrem varken gereksiz gibi geliyor bana. Yabanci sagbek de luks olur bana gore.
I.Akin da Veli ve Burak'tan sonra gereksiz olur, bir kere basaramamis oyuncuya 2. sansi vermeye gerek yok. Alternatif olarak Holosko'nun kalmasini isterim, hem 2. forvet hem uzak forvet rolunu oynayabilen ve gol ortalamasi fena olmayan bir oyuncu.

Kale: Cenk, Rustu, Umut
Sagbek: Ekrem, Tanju, Ridvan, Toraman
Stoper: Egemen, Toraman, Sivok, Furkan/Sezer, (Ersan/Kemal)
Solbek: Ismail, Tanju, Ekrem
Orta saha: Necip, Fernandes, Ernst, Guti, Onur, Cumali
Kanat: Simao, Quaresma, Veli, Burak, Holosko, Erkan Kas
Forvet: Almeida, M.Pektemek, Guti, (Bobo)

Erkan, Onur, Cumali, Dogukan, Sezer, Furkan, Atinc gibi oyuncular kiraya verilebilir.
Nobre, Hilbert, Ferrari gonderilebilir artik, Nobre'yi kakalayamazsak 1 sene daha kalir mecburen alternatif olarak. Yabancilar da Sivok, Fernandes, Ernst, Guti, Simao, Q7, Almeida, Holosko olur, Bobo ve Hilbert de kalabilir baska cozum yoksa.

powerslide dedi ki...

benim transfere bakışım yarın öbür gün ideal 11de sakatlık yada cezalı olduğunda yerine oynıycak adamın o bölgede ne vericeğinin daha sezon başında transfer edildiğinde hesap edilmesidir.. şuan ki görüntü biz gurbetçi yerli alalım da ihtiyaca göre sağda solda yada ortada bi şekilde uydururz monte ederiz kadroya.. en büyük yanlışı burda yapıyoruz.. bıktım plansızlıktan sistemsizlikten..

tearkan dedi ki...

gs selçuk transferiyle ilgili borsaya eksik bildirimde bulunduğunu açıklamış. 1,2 milyon euro daha fazla verecektik aslında demişler. yok mu arttıran?

QuaresmA dedi ki...

Benim de bi prensibim var: Adanalılar ile iş yapılmaz :))

Anlaşılan yine anlaşılamamış Ersan transferinde.

Sözleşmesinin bitimine 1 yıl kalan Ersan için 7 milyon istiyorlar - ki adamın gönlü net bi biçimde bizde. Yahu sözleşmesinin bitimine 1 sene kalan Nuri Şahin'in Real Madrid fiyatlandırmasında (para saçma) bedeli 10 milyon zaten, hangi mantıkla Ersan'a 7 milyon fiyat biçilebiliyor ?

Galatasaray'a falan gideceğine takılsın 1 sene Adana'da. Kadro dışı bırakırlar zaten, garanti parasını koysun cebine, 1 yıl sonra da kulübüne 5 kuruş kazandırmadan gelsin bize, efsane olsun burada.

Yorum Gönder

Ara