.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

1 Mart 2011 Salı

Mahkeme Kararıyla Engellenmiştir!

Sini kaplumbağası (Caretta caretta), denizlerde yaşar. Yumurtlamak haricinde karaya hiç çıkmaz. Sırt tarafı kırmızımsı kahverengi alt tarafı ise beyazımsı açık sarı renklidir. Bacakları yüzmeye yarayacak biçimde kürek biçimi almıştır ve dış kenarlarında en fazla 2 tırnak bulunur. Oksijeni havadan almasına rağmen uzun süre su altında kalabilir. Yumurtalarını gece kumsallarda açtıkları çukurlara gömerler. Bir defasında 100 yumurta bırakabilir (162'ye kadar tespit edilmiştir). Yavrular 2 aylık kuluçka döneminden sonra gece vakti yumurtadan çıkarak denize giderler.

Akdeniz sahillerine yayılmıştır. En önemli yumurtlama bölgeleri Belek, Anamur, Köyceğiz, Dalyan sahilleridir. Belek kıyıları, Caretta caretta'ların Akdeniz'deki ikinci (Yunanistan'ın Zakintos adasının ardından) ve Türkiye'nin en büyük yumurtlama alanıdır. 2006 yılı içinde Belek'te ise 1000 civarında, Anamur'da 2007 yılında 1040 adet yuva tespit edilmiş ve koruma altına alınmıştır. Kabuk boyları 1 metre kadar büyüyebilir. Balıklar, kabuklular ve su canlıları (özellikle deniz anaları) ile beslenir.
Yaklaşık 106 milyon yıldır yeryüzünde olduklarını düşünülmektedir. İnsanoğlunun yerleşme ve çoğalma kapasitesi yüzünden bugün sayıları giderek azalmaktadır. Nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altındadır.


Not: Bloglara uygulanan "Belgesel yayınlama cezası" kapsamında yayınlanmaktadır...

10 Yorum:

WiLdHoney dedi ki...

Gurcan,
Bu kaplumbağalar, Hasan Şaş'ın otel yapmak istedği yere yumurtlayanlar değilmi? Yumurtlamasınlar kardeşim, Hasan kardeşimiz oraya otel yapacak!
3-5 kaplumbağa için, koca sahili kapatıyolar ama olmazki!

Yorumu smiley face'lemi kapatsam, küfürlemi bilemedim bak...

twi dedi ki...

reyisler ben iş yerinden giriyorum şirket dns mi yapti şimdi alkdasdaskjd :)

helldoradotcom dedi ki...

Bu kaplumbaga'lar bizim Bobo'dan daha hizlilar onu biliyorum ben!

mehmetozy dedi ki...

kaplumbağları bilirmisin züleyha diyen eyvah necdet girişi gibi olmuş.

ombisome dedi ki...

yönetmen bu hayvanı yanlış yerde oynatmış..

ozzie dedi ki...

Bu kaplumbagalarin basina gelenlerden de Schuster sorumlu.

ozzie dedi ki...

Sozum ona Bilgi Cagi'nin orta yerinde icerik ile ortam arasindaki farki anlamayan dingillerin elindeyiz.

Yarin obursu gun dallama bir savci, kizina uygunsuz bir mesaj geldi diye Facebook'u, karisi elalemin tarraklarina bakti diye de Google'i kapattirma isteminde de bulunur.

Olur.

adophis dedi ki...

Gürcan mükemmel olmuş, ama not düşmeye gerek yok be abi gayet anlaşılır olmuş.

enorton dedi ki...

Bu akşam 5N1K da dinlediğim kadarıyla bu işin bir numaralı sorumlusu google dır. Digiturk birsürü blog tespit etmiş korsan maç yayını yapan ve google bunun yasal olmadığını bu içeriklerin kaldırılması gerektiğini bildirmiş. Google sallamamış, sonra digitürk madem sen uğraşmıyorsun bize bu bloglarda moderatorluk yetkisi ver biz kaldıralım demiş ona da cevap yok, en son olarak bunları kaldır yasakla demiş ona da cevap yok.

Sonra digiturk mahkemeye gitmiş ve isim isim vererek şu şu şu bloglar yasaklansın bunlarda maç yayını var demiş. (delilleri ile beraber) Mahkeme ip adreslerine yasak koymuş ancak aynı ip yi kullanan farklı bloglar da varmış. Ve onlar da yasaklanmışlar. Yani kurunun yanında yaş da yanmış. Teknik konularda pek bilgim yok programda dinlediğimi anlatıyorum. Bana göre bu işte birinci sorumlu google dır.

Cüneyt Özdemir google yetkilerini de programa çağırdıklarını ancak gelmediklerini de söyledi.

shibby dedi ki...

Zaten Google yetkililerine ulaşmak çok zor. Adamlar tam bir kapalı kutu.

Yorum Gönder

Ara