.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

5 Şubat 2011 Cumartesi

Platini'ye Açık Mektup


Sayın Uefa Başkanı Platini Bey;

Kaç zamandır yazmayı planlıyordum ama bir türlü fırsatını bulup size yazamıyordum. Malum devir de değişti artık öyle eskisi gibi mektup filan da kalmadı. Internet sayesinde herşey anında elininiz altında oluyor. Ancak bugün yaşadığım ve skandal olarak tabir ettiğim bir olaydan sonra mektup yazmanın zamanı geldiğini düşünüyorum.

Yavaş yavaş konuya girmek istersek; öncelikle naçizane bir olayı hatırlatmak isterim; yukarıda da fotoğrafını gördüğünüz pozisyon, herkesin hatırladığı gibi 2010 Dünya Kupasındaki Ingiltere - Almanya maçında Lampard'ın şutu sonrası verilmeyen golün karesi. Bu pozisyondan sonra sıkca dillendirilen konu teknolojinin artık futbola girmesi yönündeydi. Ancak sizin son olarak yaptığınız açıklamalarda;

Platini, İskoçya Futbol Federasyonu’nun web sitesine verdiği röportajda kale çizgisi teknolojisine karşı olduğunu söyledi. Bu teknolojinin kullanımının ‘Playstation Football‘ olgusuna neden olacağına inandığını belirten Platini, bu sorunun ekstra hakemlerle aşılabileceğini söyledi. UEFA başkanı, onlarca kamerayla takip edilen maçlarda hakem hatalarının fazlasıyla dikkat çektiğini, bu nedenle Şampiyonlar Ligi maçlarında iki ekstra hakem daha kullanarak hata oranını azaltmaya çalıştıklarını belirtti. Fransız başkan; klüplerin, futbolcuların, taraftarların ve basının hakemlere yardımcı olmasanı istedi.
DİĞER DENEMELER
FIFA, yaptığı denemelerin ardından tenis ve kriket gibi sporlarda kullanılan ‘Şahin Gözü’ benzeri sistemlerin futbolun yapısına uygun olmadığı gerekçesiyle gol çizgisi teknolojisini 2008′de rafa kaldırmıştı. FIFA, topun içine yerleştirilen bir mikroçip ile de testler yapmış ancak bu projeyi de çok karışık olduğu ve yeterli güvenilirlikte olmadığı gerekçesiyle iptal etmişti.

Ve en son Aralık ayında yaptığınız açıklamada;

Fransız TF1 televizyonuna açıklama yapan Platini, geçen sezon UEFA Avrupa Ligi'nde başlatılan, bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde de yapılan 5 hakem uygulamasından çok memnun olduğunu belirtti.

Platini, ''Bu bir evrim. 125 yıl boyunca hakemlikte değişiklik olmadı. Teknolojiye aşık olanlar için şunu söylemek isterim. Futbolda kararı orta hakem verir, televizyon odasındaki dostlarımız değil. Kesinlikle kararı veren sahadaki kişidir'' dedi.

Maçlarda tartışmalı pozisyonlarda tekrarların izlenmesiyle ilgili fikri sorulan Platini, ''Tekrarlara başvurulmasına hala karşıyım'' diye konuştu.




Anlaşılan teknolojinin futbola girmesine bayağı karşısınız. Sonuçta teknoloji insanların hayatlarını her alanda kolaylaştırmayı sağlar. Sizin teknolojiye karşı sunduğunuz argumanı da göz önüne alarak size bir tavsiyem olacak. Yok şahin gözüymüş yok kamera sistemiymiş bunlara hiç gerek yok. En ucuz şekilde çözeceğimiz bu tavsiye tam size göre madem ki futbolda kararlara televizyon odasındaki dostlarımız değil sahadaki hakemler karar verir diyorsunuz. Edison sağolsun 125 yıldır da kullandığımız lamba sayesinde o zaman size direk NHL'de ( Amerika Buz Hokeyi Ligi) uygulanan lambayı öneriyorum. Isterseniz lambayı dördüncü hakemin yanına koyun, isterseniz kalenin arkasına bu size kalmış. Top çizgiyi geçti mi geçmedi mi türü sorunlar da bu sayede tarihin tozlu raflarına kalkmış olur.

Ya Avrupalı hemşehrim bu zamana kadar nerelerdeydin sen dediğinizi duyar gibiyim. Aslında ne zaman size mektup yazmak için kağıdı önüme alsam, hemen aklıma adayı da olduğumuz Euro 2016 organizasyonunun ev sahibini açıklarken ki o tatlı gülümsemeniz geliyor ve bende de o anda bir dargınlık oluşuyor. Ancak bugün Türkiye Liginde Beşiktaş - Karabükspor maçında yaşanan pozisyondan sonra bütün dargınlıkları bir kenara bırakıp bu satırları size aktarıyorum.




Görüntüde gördüğünüz gibi Dünya Kupasında yaşanan pozisyonun bir benzeri bugün yaşandı. Artık bu tür pozisyonlara bir çözüm bulunamazsa bunun önünü alamayabiliriz. Sonuçta bu oyun futbol. Ne basketbol gibi 100'lü sayılar atılıyor ne de hentbol veya buz hokeyi gibi 20-30 lu goller oluyor. Topu topu bir maçta, ortalama olarak en fazla sen de 4, ben diyeyim 2 gol oluyor. Bu gollerin de bu tür pozisyonlarla güme gitmesi, milyon dolarlık yatırım yapan kulüplerin haklarının yenmesine neden olabiliyor.

Son olarak geçtiğimiz sene geçirdiğiniz kalp krizinden dolayı geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Bu konuya ilgi ve alaka göstermeniz dileğiyle...

12 Yorum:

Mayor dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Mayor dedi ki...

Amerikan futbolunda pozisyon tekrari kullaniliyor. Basketbolda hakem kenara kosup ekrandan bazi pozisyonlari inceleyebiliyor.

Futbolda Fransanin herkesin nefretini kazanarak dunya kupasina gittigini ve yuhlandigini gorduk, dunya kupasinda almanya-ingiltere macinda lampardin sayilmayan golu, arjantinin meksikaya ofsayttan attigi gol sonrasi sepp blatter bu hatalar yuzunden turnuvadan elenen iki takimdan ozur diledi ve hatalari yapan hakemleri dunya kupasindan ihrac etti. Ama butun bunlara ragmen hala bu iki orumcek kafalinin bu sorunlari kokunden cozecek teknolojik cozumlere gozleri kapali. Bazen birilerinin bizimle dalga gectigini dusunmuyor degilim...

AQ-47 dedi ki...

futbolun ruhuna aykırı yae...keşke topları falan da 1930 teknolojisiyle yapsanız da ruhu kaybetmesek

Sorunun cozumu, yetkisi arttirilmis (kukla gibi takilmayan) cizgi hakemleridir.

Gozunun onunde penalti olunca da sesini cikaracak, cezasahasi hakimiyeti arttirilacak, boylece yan hakemin sorumlulugu da azalacak.

Basketbola uc hakem geldi. Futbola da 6 hakem gelebilir.

sozcelyk dedi ki...

uefa'da geçtiğimiz yıllarda oynanan gs - atl madrid maçında ve valencia - atl madrid maçında verilmeyen penaltıları görünce çizgi hakemlere olan güvenimi tam anlamıyla kaybettim.

Sertug Ozgur dedi ki...

bu golleri göremeyen hakemler, hakemlikten atılırsa sorun çözülür bence. bana imkansız geliyor açıkçası bu kadar net gollerin verilmemesi.

yani şu golü süzemeyen hakem ikili mücadeleleri nasıl süzsün? ona da mı makina teknoloji gerek?

sozcelyk dedi ki...

şu karabük maçının öncesine maç başlangıcına bir bak ,bi de hakemin maçı alıp götüürdüğü yere bak.

hakem sayısı artmasın, bizim mahallede oynadığımız gibi sahanın yaş olarak en büyükleri 'şişt olum yavaş ya faul aq' desin ona göre oynansın.

eminim hakemsiz oynansa daha az konuşulurdu karabük maçı.

@sozcelykk

Hocam ben o hakemlerin o penaltilari goremedigine inanmiyorum. Ya gorduler ama gorev tanimlari icinde olmadigi icin sesini cikarmadilar, ya da gormediler cunku o sirada bambaska yerlere bakiyorlardi.

Sen barin kapisina adam dikip "geleni geceni say" dersen adam kimlik kontrolu yapmaz.

Ekrem Ph.D. dedi ki...

Tribundeki adamlar gordu, eski aciktaki adamlar gordu de bi hakem mi goremedi?

Hadi diyelimin hakemin onu kapali, yan hakemler ne is yapar? Bu ise bir cozum bulmalari icin daha kac takimin cani yanmasi gerekiyor?

Abi yukarıdan bakmanın perspektifi ile zeminden bakmanın perspektifi cok farklı.

Ama evet, insan faktörünü elimine etmeden bu isi çözümlemenin yolları var ve kullanılması lazım.

BJK4EVER dedi ki...

Su pozisyonda hakemin gormesi lazim demek sacma, cunku hakem o an ofsayti takip eder ve o mesafeden o acidan o hizda bir topun girip girmedigini gormek bir insan icin imkansiz.

Ama hakemlerimizin aslinda gerizekali oldugu da suradan ortaya cikiyor, cunku fizik kurallarini bilseler topun ne sekilde hareket edecegini anlarlar. Dikkatli bakarsak top sektikten sonra oyun alaninin icine baya donuyor. Birazcik fizik kurallarini kullanirsak o topun baya iceriye dusmus olmasi lazim, yoksa o sekilde sekip iceriye dusmez. Tam cizgi uzerinde sekmis olsa kale cizgisinin ustune yakin bir mesafede sekerdi, muhtemelen bir daha direge carpardi ve siyirirdi. Biz televizyon basindan topun hareketini takip edebiliyorsak ve aninda milim milim goremesek bile topun hareket seklinden golu anliyorsak hakem de ayni zekaya sahip olmali.

Bu arada teknolojiye bende karsiyim. Bu sekilde teknoloji kullanacaksak kale, oyuncu, top ve kalecilere de cip takip ofsayt icin de kullanabiliriz, veya televizyon karari da cikabilir, bu futbolu oldurur.

Dogru tedavi cesaretli, becerikli, futbolun ruhunu bilen zeki hakemleri gorevlendirmek. Kamil Abitoglu bundan sonra mac yonetecek muhtemelen, bu devam ettigi surece bu sacmaliklari izlemeye devam edecegiz.

julian-kerem dedi ki...

BJK4EVER,

Dedigin tamamen dogru. Eger hakem futbolu bilse ve azicik fizikten caksa - golu vermemesi mumkun degil. Ben dun pozisyonun tekrari gosterilmeden once kesin iceriden cikti top dedim. Iceri carpmayan top o kadar disari sekebilir mi? Yillarca hakemlik yapmis birinin cok futbol seyrettigini varsayiyoruz, nasil suzemez bu pozisyonu aklim almiyor...

Yorum Gönder

Ara