.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

24 Ocak 2011 Pazartesi

Pahalı Takım

Türkiye'de futbol bu etiketlemeler üzerinden şekillenir. Yok canım demeyin, bir takım fakir edebiyatıyla şampiyon olur, diğeri kaybeder. Aynı şekilde kazandığı da olur ancak her şey etiketler üzerinden konuşulur, doğru veya yanlış...

Şenol Güneş'in bugün yaptığı açıklamadan ufak bir detay bu...

"Devre arasında yıldız oyuncular aldı. Pahalı bir takım..."


Şenol Güneş'i eleştirecek değiliz. Önemli olan bu algının neden ve nasıl yaratıldığını tesbit etmek ve onu afişe etmek. Zira yarın öbür gün, olur da şampiyon olursak, "paranın takımı şampiyon oldu" diyecekler.

Beşiktaş bu sene transferde bonservis olarak 13.100.000 Avro harcama yaptı.
Fenerbahçe bu sene transferde bonservis olarak 22.000.000 Avro harcama yaptı.
Galatasaray bu sene transferde bonservis olarak 29.500.000 Avro harcama yaptı.
Trabzonspor bu sene transferde bonservis olarak 7.900.000 Avro harcama yaptı.

Beşiktaş bu sene oyuncu satışından 2.500.000 Avro gelir elde etti.
Fenerbahçe bu sene oyuncu satışından 0 Avro gelir elde etti.
Galatasaray bu sene oyuncu satışından 18.350.000 Avro gelir elde etti.
Trabzonspor bu sene oyuncu satışından 500.000 Avro gelir elde etti.

Özetle, dört takımın bu yılki bonservis harcamaları;

Beşiktaş: 10.600.000 Avro
Fenerbahçe: 22.200.000 Avro
Galatasaray: 11.120.000 Avro
Trabzonspor: 7.400.000 Avro

Bu tablodan hareketle, Beşiktaş'a "pahalı takım" diyebilir misiniz? Ayrıca, neyin pahalı olduğu da sorgulanasıdır. Rodrigo Tabata pahalı bir transferdir örneğin, Ricardo Quaresma ucuz. Tabata, Ferrari, İsmail Köybaşı'nın geldiği sezon "pahalı takım kurdular" diyeni görmedim.

Guti, Hilbert, Aurelio bonservis ödemeden gelmiş, Ersan Gülüm ve Fernandes kiralık olarak takıma katılmış, Simao ve Hugo Almeida'nın sezon sonu bitecek sözleşmelerini takip edip ederlerinin çok çok altına almışken, "pahalı takım" nitelendirmesini kabul etmek mümkün değil.

Bu kabul, bu algı bize şampiyonluğu bile kaybettirebilir. Portekizlilere yapılan bu besteler, bu türküler, yarın çok başka yerlere çekilip önümüze set olarak sürülebilir.

Beşiktaş pahalı takımlar da kurdu. Holosko'ların, Tabata'ların takımları bu takımdan çok daha pahalı takımlardı. Lakin, Beşiktaş pahalı takım kurdu diyeni duymadık. Orada içten içe söylenmek istenen şey, paranın başarıyı satın alıp alamayacağı. İçten içe, "Ben Burak Yılmaz'la oynuyorum, adam gidip Simao'yu alıyor..." ifadesi.

Beşiktaş pahalı bir takım kurmamıştır. Tersine, doğru yerlere yatırım yaparak belki de tarihinin en ucuz kadrosunu kurmuştur.

Beşiktaş'ın bu "pahalı takım" etiketinden bir an önce sıyrılması gerekiyor. Göreceksiniz, bu etiket üzerimizde kaldığı sürece akla hayale gelmeyen setler sürecekler önümüze. Tekrar ediyorum, bu ülkede fakir edebiyatıyla şampiyonluk kazanıldı. Lig eğer strese girerse, önümüze sürülecek koz o olacaktır...

Algı doğru olsa ona da amenna, Niang'ın bonservisi hangi para birimi üzerinden ödeniyor acaba? Galatasaray pahalı takım kurdu diyen duydunuz mu?

Jaja, Brozek kardeşler ve Glowacki  = 7.900.000 Avro
Hilbert, Guti, Simao, Hugo Almeida, Aurelio, Cenk = 3.900.000 Avro.

Efendim? Maaşları da mı var? 7.000.000 Avro verelim, üstü kalsın.

Bu yazının Şenol Güneş veya Trabzonspor'la alakası yok. Yazının çıkış noktası o dur, ancak "pahalı takım" algısı sadece Şenol Güneş'e mal edilemez. Kendisi, bu algı üzerinden sadece "yanılmış" diye eleştirilebilir...
Oysa eleştirimiz sadece Şenol Güneş'le sınırlı kalırsa, büyük resmi ıskalamış oluruz. 

24 Yorum:

İsmail Şayan dedi ki...

Şenol Güneş'in kastettiğinin ne olduğundan emin değilim. Ancak benim açımdan "pahalı takım" ifadesi, kadronun toplam yıllık maliyeti ile ilgili. Özellikle işin içine "süreklilik" kavramını da katarsak daha net ortaya çıkıyor.

Basitçe kadronuzun yıllık gideri, gelirinizin yarısının altındaysa kadronuz pahalı değildir. %60'ı geçiyorsanız pahalı diyebiliriz. %70'i geçiyorsa lamı cimi yoktur, pahalıdır.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

o maliyeti arttıran adamlar simao, guti değil ki. tabata/holosko/zapotocny/ferrari. bazısı gönderildi, bazısı gönderilme aşamasında.

o yüzden, beşiktaş o gün pahalı takımlar kurmuştu, bugün değil.

ayrıca aynı gelir gider hesabıyla, trabzon beşiktaş'tan daha pahalı bi takım kurmuş zira bizim hem gelirlerimiz daha fazla, hem avrupa'da devam ediyoruz vs vs...

Ömer Özlü dedi ki...

ah ah, nerde o sergen'in 100 milyon euroluk takımı?

kaka ve fernano torres'in de gelmesi lazım :)

Gürcan Ulusoy dedi ki...

ayrıca beşiktaş'ın pahalı takım kurması bir mesele, pahalı takım etiketi başka mesele.

dediğim gibi, fenerbahçe ve galatasaray için de pahalı takım etiketi kullanılabilir o vakit.

oysa öyle bir etiketlenme göremiyoruz. bu niye oluyor onu sorgulamak lazım. ve sonuçlarını sorgulamak lazım. bu söylemin neden ortaya atıldığıyla birlikte...

İsmail Şayan dedi ki...

Pahalı takım dendiğinde kamuoyundaki genel algının futbolculara ödenen bonservis bedellerini göz önüne almak olduğu doğru. Bunu Türkiye için tümden gözardı etmemekle beraber doğru bulmuyorum. Tümden gözardı etmiyorum çünkü ligimizin ağır topları pek dışarıya oyuncu satabilen takımlar değiller. Yüksek bonservis bedeli ile alınan yabancı ve yerli oyuncular genellikle zararla elden çıkartılıyor. Bu yüzden "süreklilik" kavramı özellikle ligin ağır topları için pek işlemiyor.

Şenol Güneş'in neyi kıstas aldığını bilmediğimi tekrar belirteyim. Ancak benim açımdan Trabzonspor kadrosunun yıllık maliyetini yıllık gelire oranladığımızda çıkan rakam; Beşiktaş için aynı oranlamayı yaptığımızda çıkan rakamdan daha büyükse Trabzon kadrosu benim için daha pahalı, daha küçükse daha ucuzdur.

İngiltere 2008/09 verilerinden örneklersem:

Aston Villa ve Tottenham'ın kadrosuna yıllık harcamaları 61; West Ham'ın kadrosuna yıllık harcaması 60 milyon Sterlin. Ancak fikrimce en pahalı kadro West Ham'ınki. Bahsettiğimiz oran West Ham için %79, Aston Villa için %77, Tottenham için %54. Bu açıdan bence en ucuz kadro Tottenham'ın.

Bu sezon ligimiz için şu anda bir oranlama yapmak bence pek sağlıklı değil. Çünkü yayın gelirlerinde ciddi bir artış yaşanacak ve takımların ligdeki dereceleri değiştikçe aralarında oluşan makasın daha da açılması söz konusu olacak.

Şunu da vurgulamak gerek: Barcelona'nın azımsanamayacak sayıda oyuncusu altyapısından gelme, dolayısı ile ortada ödenmiş ciddi bonservis rakamları söz konusu değil. Ancak geçen sezon verileri ile Barcelona'nın kadrosunun yıllık ücreti, Real Madrid'inkinden daha yüksek. Üstelik Real Madrid'in gelirleri de Barcelona'nınkinden daha yüksek. Hali ile forma reklamı almayı tercih etmek yoluna gittiler. İşin içinde sürekliliği de kattığımızda ortaya çıkan tablo bu oluyor.

ozzie dedi ki...

Kedi uzanamadığı ciğere pahalı demiş. Olay budur.

borasahin dedi ki...

Hebenneka,

+1. Hesaplamana kesinlikle katiliyorum. Futbolcu maaslarini katmadan boyle bir muhasebe yapmak dogru degil.

helldoradotcom dedi ki...

Gurcan tespitin cok yerinde olmus. Transfer konusunda kulubun bu yil izledigi politika cok dogru. Tabi bunlarin gecmiste neden yapil(a)madigi konusu ayri bir paragraf konusu. Tum icraatlar yumurta-tavuk-yumurta nedenselligi seklinde gelisti. Schuster olmasa Guti olmasa Q7 olmasa Simao olmasa ... diye giden bir hikaye bu. Kesinlikle Denizli'yi elestirmek icin soylemiyorum fakat yabanci transferler yerli hocaya bir turlu saygi duymuyor. Bu isin gercegi maalesef. O yuzden marka oyuncularla oynayacaksan marka bir hocan olacak. Buca'nin zayif kadrosu cuma aksamki guzel oyunumuzu abartili gostermis olabilir fakat sahadaki yuksek kalitede adam sayisi arttikca sacma sapan hareketlerin sayisi da gitgide azaliyor. 'Kime lan bu pas?' tarzi serzenisler yerini 'super arapas ulen kossana be abicim' lere birakiyor.. Uzun zaman sonra zevk aldim, trabzon'a yenilsek bile takimda beni her an sasirtacak adamlarin oldugunu bilmek hosuma gidiyor.

Ekrem Ph.D. dedi ki...

Senol Gunes'in orada demek istedigi odenen bonservisler degil, takimin toplam degeri. Transfermarkt kaynak alindiginda, bugun Besiktas'in piyasadaki takim degeri 114 milyon Euro. 132 milyon euroluk Fenerbahce'nin ardindan Super Lig'in en degerli (tirnak icinde pahali) takimiyiz. Trabzonspor'un su anki toplam degeri ise 79 milyon Euro.

Tabi boyle degerli bir takim kurmak, ustelik dusuk maliyetle kurmak suc degil, takdir edilmesi gereken bir basaridir. "Pahali takim" diye aglayacagina, sen de oyle takim kur derler adama...

mehmet emir dedi ki...

abicim şu değer konusu açıldığında transfermarkt'ı lütfen muabbet arasında bile geçirmeyin, şimdi bakamayacağımda orda Quaresma ile Stoch aynı değerdedir, Niang 20 milyon euro Almeida'da 1 milyon euro'dur.

Ayrıca Gürcan takım Arsenal gibi oynamaya başlayınca sevmeye başladı galiba, dolaylı yoldan da olsa yönetime hafiften savunma yapmış.

Çok ciddi bir cevap bekliyorum, ''Bir maçla Arsenal olunmaz'' yada ''Yönetimi savunduğum yok, medyayadır isyanım'' gibi gibi.

Ekrem Ph.D. dedi ki...

@ Mehmet Emir Cagan

Yok o kadar degil :) Quaresma 13.5 milyon, Almeida 8 milyon, Siamo 9 milyon Niang 11.5 milyon Euro. Yobo'ya falan 9 milyon, Mehmet Topuz'a 7 milyon demisler, onlar biraz abarti tabi. Bi de kadroda bile olmayan Guiza'yi 5.5 milyon Euro olarak koymuslar, yoksa bence de bizim kadro toplamda en degerli kadro, Fener'in kadrosundan iyi.

QuaresmA dedi ki...

Simao'nun 900 bin'e alınmış olması, Simao'nun değerinin 900 bin olduğu anlamına gelmez ki. Aynı şekilde Tabata'nın 8 milyon'a alınması da Tabata'nın 8 milyon ettiği anlamına gelmez. Öte yandan bu çok para harcama muhabbetinde maaşlar falan niye illa göz ardı edilmeye çalışılıyor anlam veremiyorum. Maaşı ödemiyor muyuz sanki ?

İlla Fener'e falan giydirmek için "bak biz bonservise az para harcayıp ne kadro kurduk, siz 2 katını harcayıp dandik kadro kurdunuz" olayına girebilmek için mi maaşları unutuyoruz ? Trabzon Jaja'ya bizim Simao'ya verdiğimizden daha çok bonservis verdi diye biz eninde sonunda daha az para harcıyoruz diye birşey yok ki. Sanki maaşlar ödenmeyecek.

Bence bir kadronun parasal ederi yıllık maaş + oyuncuların "ederi"dir. Artık bu eder nasıl belirlenir bilmem ama transfermarkt eğrisiyle doğrusuyla doğru bir kaynak. Bu bağlamda Beşiktaş'ın parasal ederinin de Türkiye'de 2. sırada olduğunu tahmin ediyorum. Kısacası Trabzonspor'a göre daha pahalıyız, evet.

Sertug Ozgur dedi ki...

Şenol Hoca balataları yakacak gibi gözüküyor ilerki haftalarda.

@Mehmet Emir Cagan

Niye hayati ak ile kara ekseninde yasamak zorundayiz ki? Yanlis icraat yanlistir, dogru icraat dogrudur. Ozne degil, nesne konusulmali.

Birisini savunmak ya da elestirmek, bunlarin partizanlasmasi beni ciddi anlamda geriyor.

mehmet emir dedi ki...

@shelbyl


''Birisini savunmak ya da elestirmek, bunlarin partizanlasmasi beni ciddi anlamda geriyor.''

''Yanlis icraat yanlistir, dogru icraat dogrudur. Ozne degil, nesne konusulmali.''

Zaten bütün derdim bunlar. Gürcan'ın bu sene genellikle doğrulara bazı önyargıları nedeniyle yanlış dediğini düşünüyorum. O yüzden bu yazıya şaşırdım, açıkçası mutlu oldum görünce.

Tadımızı bozmayalım ağzımızın kulaklarımıza değdiği bugünlerde, amacım infial yaratmak değildi.

@Mehmet Emir Cagan

Tamamdir hocam, madem amacimiz ayni, ben yanlis anlamisim diyeyim gecelim.

Bu etiketin bize ne gibi bir zararı olabilir ki ? Pahalı takımlar olmanın Chelsea'ye,Real Madrid'e ne zararı var ?

Senelerdir lig standartlarının üstünde maaş veriyoruz bu sene göze battıysa olması gerekeni yaptığımız içindir .

Benim hayret ettiğim aslında Simao ve Almeida'nın sezon başından beri takip ediliyor oluşları ve aslında anlaşmaların çok daha önceden tamamlanmış olması ve cidden adamlara ederlerinin üzerinde para verilmemiş olması ... Yıldırım Demirören gibi 3 ay 10 numara arayıp 1001 katekülliyle 10.5 Tabata'yı önümüze koyan birinden böyle bir programlama ile gelmesi enteresan bir kişisel gelişim hikayesi :)

Gürcan Ulusoy dedi ki...

lig kızıştığında türk takımı / portekiz takımı, inancın takımı / paranın takımı mukayeseleri yapıldığında anlayacağız ne demek istediğimi.

martel dedi ki...

http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=RadikalYazar&ArticleID=1037843&Yazar=KENAN&Date=25.01.2011&CategoryID=103

2 sene önce vardı inancın takımı hocam sonunda ne oldu ?

Beşiktaş sezon başından bu yana bu kadroyla oynuyor olsaydı ?

Sakatlıklar olmadığı sürece bizim için tek sıkıntı verici nokta Noat'ın tespiti ışığında ilk golü yediğimz maçlarda toparlanamıyor oluşumuz.Gerisi tamamiyle bizim elimizde.Zira BJK4EVER yazmıştı bir yerlerde gerçekten inanılmaz alternatifli bir takım var.Ülke sınırları içerisinde her sistemin hakkını verebilecek potansiyelde bir takım, ama ne kadar kullanabileceğimizi yarın göreceğiz büyük oranda .

BJK4EVER dedi ki...

@martel

Sacma bir yazi olmus. Tamam, o oyunculardan zarar ettik, ama bu zarari aldigimiz gun ettik, simdi degil. Tabata'ya 8 verirsen, Zapo'ya 4 verirsen elbette kazanc saglayamazsin, ama bunlar gecmisin yanlislari, bugunun degil. Ayrica orada yabancilar once alininca pazarlik gucu zayifladi ve zararina satmak zorunda kaldi vs deniyor, kesinlikle katilmiyorum. Sanki Simao'yu vs aciklamasak bu oyunculardan dunya para koparacaktik, yok oyle birsey. Bu oyunculara kimse 5 kurus para vermez, odedigimiz inanilmaz maaslari da kimse ustlenmez, pazarlik gucu ile alakasi yok. Sene basinda kontenjan acikken Tello nasil, kime, kaca gitti o da belli sonucta.

@Ovunc

Bunu saglikli bir sekilde hesaplayip karsilastirmak icin toplam yillik maliyet hesabi dogru olur bence. Yani bonservis+maas*kontrat suresi bolu toplam kontrat suresi. Mesela Simao'da 0.9+2.2+2.5+2.5=8.1 milyon euro toplam maliyeti, onu 2.5 seneye bolduk mu senelik 3.2 milyon euro cikiyor.

Guiza icin de :p bu 14+3+3.5*4=28bolu 4 sene=7 milyon euro yillik.:d

Gürcan Ulusoy dedi ki...

hiç kimseye katılmıyorum :)

şaka şaka

burada salt bir maliyet hesabı yapılamaz.

simao'nun maaşını da koyun, bonservisini de koyun. holosko'dan daha ucuz çıkacaktır.

velev ki, holosko'dan pahalı olsun. esasında yine daha ucuz olacaktır. maaliyet/fayda oranına da bakmak lazım.

2 milyon euroya alınmış polonyalı kardeşler belki 7 milyon euroya alınmış ricardo quaresma'dan daha pahalı oyuncular olabilir.

bu transferler ligin devre arasında geldi. beşiktaş şampiyon olamazsa simao / almeida transferlerinin yanlış olduğunu göstermez. 14 puan gerideydik çünkü.

ha, beşiktaş seneye de şampiyon olamazsa bu kadro pahalı bir kadro olarak nitelendirilebilir çünkü, geri dönüşünü sağlamamış olur.

bu bağlamda, asıl pahalı oyuncular; diatta, higuain, zapotocny, holosko, tabata gibi oyunculardır.

bunların alınışları da pahalıdır, gönderilişleri de pahalıdır. ama bu oyuncular da bugünün oyuncuları değil zaten.

pahalı takım eleştirisi yapılacaksa, geçen sene, ondan önceki sene yapılması gerekirdi.

ayrıca, pahalı kelimesinin içerisinde "haddinden fazla yüksek fiyat" anlamı var.

pahalı bir kalem. pahalı bir araba.

bazen 700.000 euroluk bir araç ucuz olabilir. bazen 10 milyara da pahalı araba alırsın.

oysa bu seneki transferler "ucuz" transferler.

ödenen maaşlar dahil, mantıklı hamleler.

ne bonservisten, ne maaştan pahalı denemez bu takıma.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

ha avrupa koşullarında elbette pahalıdır ama burası türkiye netcede...

simao'yu almayayım da, beto'yu mu alayım daha ucuz diye...

BJK4EVER dedi ki...

Yeni statla ilgili haberler de cogaldi, bugun onay gunuymus galiba. Rakamlar sadece bana mi mantiksiz geldi acaba?


- Yaklaşık 120 milyon Euro’ya mal olacak.

- Kompleks içerisinde otel de yapılabilecek.

- Alışveriş merkezi, restoran, kafeler olacak.

- Mimari açıdan Old Trafford’a benzeyecek.

- En az 42 bin kişi kapasiteli olacak.

- Kombine satışından 30 milyon dolar bekleniyor.

- Yılda toplam 70 milyon dolar getirecek.

Yorum Gönder

Ara