.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

25 Ocak 2011 Salı

Matteo Ferrari Üzerine

Geçtiğimiz hafta Michael Fink'in geçtiğimiz yarım sezonda efektif kullanılıp kullanılamadığını irdelemiştik. Bu hafta da Matteo Ferrari meselesi üzerine eğilelim...

Bir önceki sezon savunma ağırlıklı oynayan Beşiktaş'ta savunmanın direği olmasından, Wolfsburg deplasmanında bugün Manchester City takımında oynayan Edin Dzeko karşısındaki geri adım atmayan oyunundan bahsetmeyelim... Ferrari'yi tanıyoruz.

Ferrari / Beşiktaş ilişkisindeki çatlaklar tam 1 sene önce başladı. Michael Fink'in çevre kontrolündeki zayıflık nedeniyle çok talihsiz bir sakatlık yaşadı ve o günden bugüne toparlanamadı. Bu bağlamda, güvenilmez bir oyuncu tipi haline geldi.

Bu sakatlık probleminin üzerine bir de Beşiktaş'ın değişen oyun sistemi eklenince işlevsiz bir futbolcu haline geldi. Sezon başında elden çıkarılmaya çalışıldı, Sivok'un sakatlığı sebebiyle takımda kaldı, oynadığı maçlarda da fena oynamadı ama ilk 11'deki değişmez yerini bir kere kaybetmişti artık.

Görünen o ki, Matteo Ferrari devre arasında da elden çıkarılamıyor. Ersan Gülüm, İbrahim Toraman, Tomas Sivok'un arkasında 4. stoper olmak durumunda. Kabul etmek gerekir ki, Ferrari'nin bu denli işlevsizleşmiş olması, bir Rodrigo Tabata transferi kadar büyük bir maddi, manevi kayıptır. İster gece hayatı diyin, ister talihsiz sakatlıkları diyin, ister Schuster'in yeni oyun planı diyin... Beşiktaş diğer bir çok futbolcuda olduğu gibi, Matteo Ferrari'de de kaybeden taraf olmuştur.
"Ben çok dürüst bir insanım. Şunu biliyorum ki Sivok sakatlanmasaydı ben şuan evde maçı izlemiş olacaktım. Ben yalan konuşmayı sevmeyen biriyim. Bunu bütün açıklıkla sölüyorum. Ama görev verildiğinde bunu en iyi şekilde yapmakla hükümlüyüm."

Geçmişi bir tarafa bırakalım.

Şimdi Sivok dönmüş durumda. Ferrari de oynamayacağının farkında. Görev verildiğinde elimden geleni yaparım diyor ama elinden gelenin maksimumunu yapacağı, yapmak isteyeceği son derece şüpheli. Esasında bu gibi durumlarda, yani evliliklerin sonuna yaklaşıldığı durumlarda, bu ilişkiyi mümkün olduğunda kısa kesip, boşanma davası açmak gerekli. Zira Ferrari bugün itibariyle kadronun "pasif" oyuncularından biri. Ne hocasının güvenini hissediyor, ne kulüpte bir gelecek görüyor, ne kendi geleceği adına daha iyi bir takım, daha iyi bir maaş beklentisi var, ne 4. stoper olmak onu mutlu eder, ne 4. stoper olması Beşiktaş yönetimi ve taraftarını mutlu eder...


Atsan atılmıyor, satsan satılmıyor...

Schuster hocam, sen soktun, sen çıkar bi zahmet...

27 Yorum:

marpione dedi ki...

senin de yazdığın gibi takım ve transferler kabuk değiştirdi. o arada yeni ve güzel işler yapılırken eski pis işlerin kokusu daha bir duyulur oldu. holoskolar, tabatalar iyice batmaya başladı.

ferrari ise öyle değil bence. her zaman kadroda olması faydalı ve kaliteli bir adam. onun şanssızlığı sakatlık + değişen sistem oldu. bunu schuster'e bağlayabiliriz ama onu suçlu çıkaramayız. matteo ferrari için teknik direktörün sistem değiştirmesini beklemek çok arabesk bir fikir.

sivok sakatlanmasaydı satılması gerekiyordu, sakatlanınca satılmayıp takımda tutulması da doğru karardı. üstelik oynama şansı da buldu. ersan gülüm nasıl girdiyse takıma o da takımın vazgeçilmezi olacak performansı gösterebilirdi. hala da gösterebilir ve eminim ikinci yarıda oynayacağı zamanlar da olacak. satılmak istenseydi devrede kokusu çıkardı. görüldüğü kadarıyla takımda tutulmasına karar verilmiş.

keşke eski ferrari'miz olsaydı, takımda her maçta görüp keyif alabilseydik. hayat her zaman adil değil.

RuFF dedi ki...

Türkiye ligine gelmiş en iyi stoperlerden birisi olmasına rağmen oyun sistemi nedeni ile deyim yerindeyse çöp oldu Ferrari.

Burda mı yazdım hatırlamıyorum ama Servet in ıslıklandığı dönemlerde bir Ferrari Servet takasının bizim için olumlu olacağını yazmıştım.Gs de o zaman bence bu takası kabul edebilirdi çünkü Ferrari de onların aradığı stoperdi.
Bizde böylelike yerli kalitesini 1 kademe daha arttırmış olacaktık hemde yüksek maliyetten kurtulacaktık.

Unknown dedi ki...

Gökhan Zan'la yıllarca dalga geçtik cam adam diye, adamın ahını aldık aldık Ferrari böyle bi tarafımızda patladı:)

Lakin ben sakatlığı da bahane ettiğini düşünüyorum son aylarda.Adam yiyip,içip,gezip yatıyor.Hatta -ip le biten birşey daha var ama söylemiyim şimdi.

Bir süre önce gene böyle bir tartışma olmuştu da Mehmet Demirkol biraz haklı çıktı galiba demiştim kimileri dellenmişti.

Zaten Ferrari'nin performansını örnek verenler kafadan Wolfsburg maçını söylüyorlar,heralde bir elin parmaklarını geçmez Ferrari'nin fark yarattığı maç sayısı...

Bu vakitten sonra bir hayır gelirse çok şaşırırım Fero'dan.Alır bohçasını gider sezon sonunda.Olan garibim Zapo ya oldu.Fero paşa yattığı yerden 2.5 i indirirken adam gerçekten futbol oynama aşkıyla başarılı olabilceği bir takıma gitti.

RuFF dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
RuFF dedi ki...

M. demirkol hiçbir şekilde haklı çıkmadı orası kesin.Mehmet Demirkol Gökhan Zan ile Ferrari arasında bir fark yok demişti.
Bu benim Quaresma ile Serdar Özkan arasında fark yok demem gibi birşey.Biraz mantıklı olalım.
Aldığı para fazladır o ayrı bir tartışma konusudur ama Ferrariyi Gökhan Zan la bir tutmak saçmalıktır.

Eğer sakatlanma sıkıntısı ile konuşuyorsanızda bu sezon takımdaki herkes sakatlandı ve bu sakatlıkların nedeni bana göre kondüsyonerdir.Bu sakatlanmalar yaşanırken Ferrari de sakatlandı diye adama fatura kesmek manasız olur.

Jesper dedi ki...

Schusterden ziyade aşağıdaki postlarda bahsettiğin gibi aslında Ferrari pahalı takıma örnek.
Yani ederinin üzerinde bonservis ve maaş ile transfer edilidiğini herhalde hepimiz kabul edebiliriz.
Dolayısıyla suçluyu iyi aramak gerek.
Ferrari geldiği ilk günden beri benim için soru işareti olmuştur.
O maaş ile oynayan bir defans oyuncusundan çok daha farklı meziyetler beklerim ben.
Ee şimdi Schuster benim sistemim içinde forma bulamaz dediğinde mi sıkıntı olur. Yoksa bu sistemde armut gibi bütün defoları ortaya çıkınca mı ?
Artıları eksikleri ortaya iyi koymak gerek.
Schuster gelmiştir ve felsefesine uygun bir takım kurmuştur.
Yetenekleri sebebiyle bu organizasyonun dışında kalanlara kazığı Schuster'mi sokmuştur yoksa kazık çoktan girmiş çıkarmak mı çok zor olmuştur ?

Unknown dedi ki...

sakatlanmak mı?

diğerlerininki sakatlanmaksa Ferrari kötürüm oldu demek daha mantıklı heralde.

Sertug Ozgur dedi ki...

ferrari geçen senenin 2. yarısından beri neredeyse hep sakat. bu sene de schuster olumsuz konuşmasına rağmen sürekli şans verdi, bizim italyan aygırı sakatlanıp durdu, maç içinde bile. geçen sene bir röportajında okumuştum, -dürüst de adam-, evet adalemde nükseden sakatlığım var bazen çok acı veriyor ama onla oynamaya alıştım gibisinden bir şeyler diyordu.

malesef çok riskli bir transferdi ve elimizde patladı. aldığı para itibariyle de oldukça pahalı oyuncu. zaten şu oyun anlayışında oynayabilecek adalelere sahip oyuncu değil anlaşılan. sözleşmesi de schuster zamanında yapılmadığına göre bizi bu duruma sokan başka teknik direktör olmalı:)

alper dedi ki...

Ferrari diye topçu adımı olur yav.adın ne mülayim sert olsan ne yazar.8 kişi ile orta saha çizgisinin gerisinde bekleyipo adam kalabalıklığı içinde 5 metrekarelik alanda önünü araksını temizlemek büyük stoperlik ise vay anam vay.

benim fitbol görüşüme göre en azılı stoper bile olsanız bir sezonda ortalama 30 maçta 2 yada 3 gol atamıyorsanız fitbolcu değil amelesiniz demektir.

ferrariyle ilgili ben de bişey yazmak istiyodum ama araya şehirdışı seyahati falan girdi, bu post da cuk oturmuş. oturmuş ama "pehhh ferrari de kim ki?" veya "zaten sisteme uymuyodu"ları görünce şaşırmadım desem yalan olur. 1) sistem şusterin uydurduğu ve daha sonra da pişman olduğu bir hikayedir. bugün rio ferdinand nasıl oynuyosa beşiktaş'ta ferrari de o şekilde oynar. kaldı ki en son sakatlığından önce şuster zapoyu kesip ferrari'yi 11'e koymaya başlamıştı bile. 11'e koyduktan 1 maç sonra tekrar sakatlandığı için bu gerçek bizim taraftarların dikkatini çekmedi

2) ferrari, geldiği ilk iki hafta dışında sağlam olduğu her maç takımı kurtaracak şekilde oynamıştır. o da bişey mi diyenler ferrari'yle gökhan zan'ı, zapo'yu, sivok'u aynı kefeye koymasınlar. yaş farkına rağmen bugün sağlam ferrari > sağlam sivok.

her neyse, bundan sonra ne olur. yabancı sınırlaması yüzünden (schuster'in sağbek tercihine bağlı olmak üzere) sivok/ferrari'nin ikisinin de takıma tekrar uyum sağlaması zor gözüküyor. gönlüm arasıra kasaplığa soyunan sivok'un oturması, ferrari'nin oynaması.(ona buna kasap diyoken kendi kasabımızı göklere çıkarmayalım)

AQ-47 dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
AQ-47 dedi ki...

Bu defansif sistemde Ersan ve Toraman oynuyorsa Ferrari garanti oynar...Kaç maçtır adam-top kaçırmalarını görüyoruz. İtalya görmüş stoper candır. Tek eksiği motivasyon bence.

BJK4EVER dedi ki...

Tamamen sisteme baglamak sacmaliktir. O acidan dusunursek gecen sene Sivok da defansif takimda oynamamaliydi, cunku hizli ve teknik stoper, ama bal gibi oynadi. Bu sene de Ferrari oynadigi maclarda kotu degildi, Toraman kadar oynamistir kesin. Kaldi ki Ersan ve Ferrari arasinda oyuncu profili olarak da mesela neredeyse hic fark yok.

Iyi bir Ferrari bu takimda oynar bence, hele ki yarin oburgun City deplasmanina gidersek kadroya yazilmasi gereken ilk oyunculardan biridir, o deplasmana Ersan-Toraman ile cikmak bence facia ile sonuclanir.

Ekrem Ph.D. dedi ki...

"Iyi bir Ferrari", "Saglam bir Ferrari".

Problem de bu degil mi zaten? Bu adam cok iyi bir profesyonel degil, kendine iyi bakmiyor. Bu oyun seklinde stoperlerin cok kosmasi gerekiyor. E bu adam kendini azicik zorladi mi sakatlaniveriyor. Bu is nasil olacak o zaman "Ferrari oynamali" diyenler bana bi anlatsin.

Kadir dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Jesper dedi ki...

Sistem demek saçmalık diyen arkadaşlar ;

Ferrari geçen sene hangi maçta bu sene içerde kaybettiğimiz Manisa maçındaki gibi kusurslu, yetersiz, hatalı bulundu,görüldü yada her neyse.
Kimi demiş ki Ersan = Ferrari yada Ferrari > Sivok.
Temelde sorun bu işte. Ferrari 3 maç üstüste oynar diyebilen kaç kişi var ? İstediğin kadar iyi ol sahada olamadıktan sonra neye yarar ?
Ayrıca ben baştan beri Ferrarinin yetenekli bir stoper olduğunu düşünmüyorum.
Şu bir gerçek Ersan ile Ferrari taban taban zıt oyuncular.
Ersan tecrübesiz, sağlam sol ayağını geliştirmiş çabuk ve genç bir stoper.
Ferrari ise tecrübeli fakat ağır. Teknik becerileri sınırlı ve topu oyuna sokmada sıkıntı yaşayan artık belli bir yaşa gelmiş bir oyuncu.
Nasıl benzerlik kuruluyor anlamıyorum.

***

" Tamamen sisteme baglamak sacmaliktir. O acidan dusunursek gecen sene Sivok da defansif takimda oynamamaliydi, cunku hizli ve teknik stoper, ama bal gibi oynadi."

İyide defansif bir kadro da tenik ve hızlı bir stoper olması onun için engel değil ekstra bir maharet olur.
Ben burdaki mantığı çok doğru bulmuyorum.
Ağır bir stoper = Ağır oyuncudur ve bazı oyunlarda sıkıntı yaşatır. Geçilir, hata yapar.
Hızlı ve teknik stoper = Bulunmaz bir nimettir, her sistemde oynar.

BJK4EVER dedi ki...

Abi Terry, Ferdinand, Carvalho cok mu hizli? Stoperlerin hiz olayini cok abartiyorsunuz, Toraman hizli da ne oluyor? Stoper icin hiz onemli degil, pozisyon bilgisi, tecrube, ceviklik cok daha onemli. Stoperin forvet kadar hizli kosmasina gerek yok, oyle stoper yok zaten dunyada, her stoper de Puyol olamaz.

Bu olay da her uzun boylu forveti otomatikman hava toplarina hakim damgasi vurmakla ayni olay.

Ersan ve Ferrari olayina gelirsek. Ikisi de sol ayakli, ilk hamlelerde basarili, pozisyon bilgisi iyi ve cok sogukkanli stoperler, o acidan kiyaslamayi yaptim. Toraman oyle degil mesela, Sivok da oyle degil. Bu takimda Ferrari ile Ersan alternatiftir, Sivok ile de Toraman.

ozan dedi ki...

Ferrari istedigi kadar yavas olsun cok saglam bir stoper. Hatta Turkiyeye gelmis eni iyi stoperlerden biridir.

Sisteme baglamak sacmaliktir diye dusunenlerdenim. Dunyada ki hicbir stoper , istedigi kadar hizli olsun, hizini almis gelen bir forveti , geride 20-30 metre bos alan varken durduramaz. Nedeni cok basit, savunma oyuncusu donucek hizini alicak ve en son belki ondan 10 saniye once o hiza ulasmis olan forvet oyuncusunu durduracak, boyle birsey yok arkadaslar. Fiziken yok boyle birsey. O pozisyonda savunma oyuncusunun o forvete yapacagi ilk mudaheledir onemli olan cunku o mudaheleyi yapamazsa zaten o adami istedigi kadar hizli olsun yakaliyamaz( tabi o forvet Hakan Sukur falan gibi agir bi adam degilse. O ilk mudaheleyi de bu takimda Ferrariden iyi yapicak oyuncu yok.

Ama hersey ragmen Ferrari de bu sezon bir sikinti oldugu kesin. Kendine bakmiyor olabilir, istegini kaybetmis olabilir bunlar birer ihtimaldir ama eminim soyle 3 mac arka arkaya Ersan veya Sivok ile beraber oynasa takima kafa olarak tekrar donucektir. Aldigi parayi da cok abartmamak lazim ona kadar Rustu, Nobre vs bir suru adam var bu takimda hakketiginden cok fazlasini alan.

Jesper dedi ki...

@ BJK4EVER
Elbetteki pozisyon bilgisi stoper için önemli fakat günümüz şartlarında tek başına birşey ifade etmiyor. Mutlaka başka şeylerle tamamlanmalı.

Ayrıca özellikle belirtmek istemedim ki kavramları karıştırayalım diye.

Demek istediğim bazı sistemler bazı oyuncuların defolarını ortaya koyar, zorlar ve hata yaptırır.
Eğer biz tempolu bir oyun oynayacaksak oyuna hükmedip yarı saha futbolu oynayacaksak Ferrari çok lazım bir futbolcu değildir.
Bakın bir anda olsada olur olmasada tarzı bir oyuncuya döndü.
E ozaman 2,5 milyon eurolara yazık değil mi her sene ?

AQ-47 dedi ki...

"olsa da olur olmasa da" tarzına bürünmesi sakatlığından dolayı yetersizliğinden değil, BJK4 ever yazmıştı galiba son haftalarda ilk 11 oynarken tekrar sakatlandı. şimdi adam sakat oldğundan tartışmak yersiz, ama sistem tartışıyorsak; topla adamın arasına girip kritik müdahaleyi yapabilen ya da topun gideceği yeri öngören ve herkesten önce o bölgede yerini alan bir stoperi sağa sola koşturup adam kovalayan bir stopere her zaman tercih ederim. Arkasında fazla alan bırakan bir sistemde hiç kimse rahat oynayamaz, arkaya sarkan forvetleri yakalamaya çoğu zaman da hızınız yetmez. Pozisyon bilginiz iyiyse arkaya atılan topu kesersiniz olur biter. 2 stoper oynuyorsanız en az biri bu tür yerinde müdahaleleri yapabilen tarzda olsa iyi olur, başarılı örnekleri ferrari'den önce de vardı (bkz. ronaldo). örnek maç ise 100. yılda Fener'i İnönü'de yendiğimiz maç. Tuncay'ın koşuyoluna atılan ve Ronaldo'nun kestiği topun haddi hesabı yoktu...

Sertug Ozgur dedi ki...

@BJK4EVER

Ferrari hangi ara solak oldu kardeş? Herhalde bir yazım hatası oldu, kendimden şüphe ettim bir an.

BJK4EVER dedi ki...

@Jesper

Orasi tabiiki kesin. Bazi stoperbaskiya gelemez (mesela Toraman), bazisi da baski yedikce sahlanir, Ferrari gibi. Ama sirf ofansif oynuyoruz diye Ferrari'yi Gokhan Zan yapmak da dogru degil, sakatligini atlatabilmis iyi bir Ferrari bu takimda her zaman yer alir, yani onde oynamamiz Ferrari'yi kotu stoper veya kullanilamaz yapmiyor, onu demek istiyorum. Ki zaten her mac onde oynayamayiz, Schuster istese bile bu olmaz, mumkun degil, o zaman da bu adama ihtiyac duyacagiz.
Bu arada sistem, defo demisken, Nihat'i alip 1.5 yil sag acikta oynatip begenmemek ne kadar dogru? Nihat kufur yedi ama. Antep'te 2. forvet olarak harikalar yaratmis Tabata'yi alip 4-3-3'te ortada oynatmak veya devsirme sahte 7 numara yapmak ne kadar dogru?
Acik oyuncusu Ekrem'i bek yapip sonra iyi defans yapmiyor diye kenara atmak ne kadar dogru? Mesela bunlar da var, ama Ferrari kadar konusulmadi. Ferrari'nin sakatligi ve istikrarsizligi apayri konu, ki bu devam ederse bence de gitsin, ama sirf sistem uzerinden bu adami bu kadar degersizlestirmek bana adil gelmiyor.

@lakerda

Adam cidden solak abicim. Dikkat ettiysen bizde hep sol stoper olarak oynadi, sag ayadi da var ama aslen solak. Hatta Ali Ece bununla ilgili birsey yazmisti, IBB macinda Ersan ile birlikte oynayinca yillardir 1 sol ayakli stoper bulamadik simdi 2 tane bulduk gibi birseydi sanirim. Herhalde defans oyuncusu olunca pek dikkat edilmiyor buna.:)

cagatay dedi ki...

Ben de ferrariyi çok seven taraftarlardan biriyim.

Ersan Gülüm, İbrahim Toraman, Tomas Sivok'un arkasında 4. stoper olmak durumunda demişsiniz yalnız durum o kadar kötü değil. zaten iki oyuncudan biri sakatlandığında ilk seçenek olmuş oluyorsunuz. yani 1. yedek. bizim oyuncuların sakatlık geçimişini düşününcede kadroda kendine yer bulacaktır diye düşünüyorum. onun dışında bana kalsa sağlıklı bir ferrari belki ersanla kapışır ama sivokdan da ibrahim toramandan da iyi stoperdir. inşallah gönderilmez.

cagatay dedi ki...

bu arada solakdır.

Jesper dedi ki...

Ferrari'nin solda oynaması yanıltmasın. Ferrari sağ ayaklı bir oyuncudur fakat sol ayağını da geliştirmiştir.
Bende tereddüt ettim fakat biraz araştırdıktan sonra sağ ayaklı olduğu konusunda eminim.
Gerçi bu tartışılacak birşey değil, sadece bilgi olsun diye yazdım.

BJK4EVER dedi ki...

Dogru mu bilmiyorum, ama FM ve PES database'ine gore solak, R.Wien macindan da bunu buldum:

12'' Matteo Ferrari takes a direct freekick with his left foot from his own half. Outcome: pass


Transfermarkt'a gore ise sag ayakli.

Iki ayagini da iyi kullaniyor diyelim sulholak.:)

Sertug Ozgur dedi ki...

aslında iki ayağını da iyi kullanmıyor desek daha doğru olacak sanki:)

Yorum Gönder

Ara