.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

17 Eylül 2010 Cuma

Deplasman Tribünü: Fenerbahçe

Sezon başında fikstür çekildiğinde, benim gibi birçok Fenerbahçe taraftarı 5. haftada oynayacağımız Beşiktaş maçının atmosferi üzerine konuşmaya başladı. 2 maçlık saha kapatma cezasının bitişine denk gelen bir Beşiktaş maçının varlığı heyecan yaratmaya yetmişti o gün. Fakat bugün bakıldığında 13 gün önce satışa çıkan, 2 gündür de genel satışta olan biletlerin durumu hayal edilen atmosferin hangi aşamada olduğunu gösteriyor. Maça 3 gün kala henüz kale arkası biletlerinin bile satılamamış olması benim açımdan endişe verici. Pazar günü stadda dolu tribünlerle karşılaşacağımı bilsem de oradaki taraftarın maçtan beklentisinin ne olduğunu kestiremiyorum. Çünkü bu sefer sorunun bilet fiyatları olmadığı ortada.

Fenerbahçe taraftarı takıma küsmek için neden arayacak olursa bu sezon zorluk çekmeyecektir. Ama her ne kadar hedeflerin bir kısmından erken kopulmuş olsa da bana göre 4 hafta takıma küsmek için çok kısa bir süre. Önümüzde şu an Avrupa’dan kestirme yoldan elenmiş ve ligin ilk 4 haftasında 2 deplasman mağlubiyeti alan bir Fenerbahçe var. Karşımızda ise beklentilerin tavan yaptığı, başarısızlığına sürpriz olarak bakılacak bir kadro kurmuş ve kurduğu bu kadro ile taraftarı da arkasına almış bir Beşiktaş... Takımların mevcut durumlarını karşılaştırıp olası bir ters sonuçtan çekinen taraftarların varlığı ise aklıma getirmek istemeyeceğim bir ihtimal. Zira takıma desteğini olabildiğince erken tüketmiş bir taraftarın –varsa- bu tip bir çekincesini takıma yansıtması pek lezzetli sonuçlar doğurmayacaktır. Tabi işin bu yönü kısmen felaket tellalığı.

Biraz da iyi ihtimallerden bahsetmek gerek. Pazar gününden öncelikli beklentim, stada gelen taraftarın merdivenlerden çıkıp yeşil zemini gördüklerinde -en azından o günlük- mevcut sıkıntıları unutup günü yaşamaları. Derbilerin en sevdiğim ve bu haftalık en güvendiğim özelliği bu etkisidir. Hani futbolcuların “Önceliğimiz bu maç” şeklinde klasik demeçleri vardır ya, işte taraftar da maç günü dost sohbetlerine bu klişeyle başlamalı. Zira o gün sorulacak bir “ne olacak bu takımın hali?” sorusunun kimseye faydası olmaz. Zaten maç günü geldiğinde taraftar takımına güvenmek için neden ararsa bu konuda da zorluk çekmeyecektir. Kaldı ki çocukluk yıllarından beri gönül verilen takımı sevmek için neden bulmak, o takıma küsmek için neden bulmaktan çok daha zahmetsiz olacaktır. Yine de zorlanacaklar olursa ben 1-2 tane söyleyeyim, onlar arasından seçsinler.

Öncelikle her ne olursa olsun maç Kadıköy’de. Bana sorarsanız bu bile takıma güvenmek için tek başına yeterli nedendir. Bunun dışında Fenerbahçe’nin son yıllarda, özellikle bugünkü gibi sıkıntılı sayılabilecek dönemlerinde kurtarıcısı oldu bu maçlar. Bana göre kurtulacak bir durum yok henüz ama içinde bulunduğu sıkıntıdan kurtulmak isteyen taraftarlar bunu da göz önünde bulundursun. Sıçrayış yapmak için 9. Haftayı beklemeyecek olmamız ise avantajımız. Ayrıca son bir hatırlatma, bu sefer Güiza yok...

Son olarak Beşiktaş’ın bu taraftan nasıl göründüğüne değinelim. Birçok kişi gibi bende de merak uyandıran bir takım oluşturdu Beşiktaş. Öyle ki bu sene İnönü Stadı’nda birkaç maça uğrama niyetindeyim. İlk karşılaşmanın Kadıköy’de olması benim için de iyi oldu. Beşiktaş bu sezona, eskiden alışık olduğumuz Fenerbahçe gibi başladı. Gerek transferleri gerekse beklentileriyle. Beşiktaş’ın şansı ise riskli sayılabilecek Quaresma transferinden verim alınması. Kadro ve sistem karşılaştırmasına girmeksizin maçtan ve mücadeleden keyif alacağımı tahmin ediyorum. Netice Fenerbahçe lehine olsun ama Beşiktaş’ın oyunu beni ilerleyen haftalarda İnönü’ye çeksin. Temennim budur.

Şu dakikadan itibaren taraftar olarak bizim yapacağımız totemleri eksiksiz hazırlayıp maç günü Kadıköy yollarına düşmek. Futbolcular ise bizim totemlerin gerçekliğini ispatlamak için gerekli mücadeleyi verecektir...
www.dimassimotalento.blogspot.com'a bu güzel yazısı için teşekkür ederiz...

13 Yorum:

kalashnikov dedi ki...

hak eden kazansın.

Hak eden biz olalım.

fener kazanmasın!
bilica kazmasın!

alper dedi ki...

ne de olsa fenerli abi adam.iyi yazmış.kırmamış sallamamış.iddia ediyorum bir gs yazsa idi mismoviçten barostan rijkaarddan ve farktan bahsederdi.

4-1 kazanrız.

Unknown dedi ki...

balonlardan bahsedilmemis, ben deplasman tribunu postu icin taraftarin ne gibi aktivitelerde bulunacaklarini duymak isterim tipki daha onceki deplasman tribunu postlarinda oldugu gibi, mesela Gutiye ne gibi suprizerinin oldugunu bilmek isterim, Yine cok "zekice" "ozenle" balon organizasyonlari olacakmi, yada Bilicaya Besiktasa yaptigi terbiyesizlikten dolayi tepki gostereceklermi..

bu sanki biraz fenerbahceli mazlum taraftarlara teselli yazisi gibi olmus, bugun mazlum gorunen bu taraftar kadikoyde bize ve futbolcularimiza yapmayacaklarini birakmayacak, olasi bir fener galibiyetinden sonra tum basin Fenerbahceyi sampiyon ilan edecek, Schusterin ipini cekmeye calisacak,tribundeki bazi geri kafalilar eminimki Gutiyi yapmadigi birsey icin yargilayacak..falan, sonucta fenerbahce tribunu diye birsey olmadigi icin ancak bu kadar bir yazi yazilirdi, yazan arkadasi o yuzden fazla yargilamamak lazim..

carlito dedi ki...

arkadaş güzel yazmış, efendice yazmış eline sağlık, lakin sanki fener taraftarlarına seslenir gibi yazmış biraz, bu yazıyı kaç fenerli okur orası muaamma..

neyse, benim de tek temennim "kapıcı rıza terbiyesizliği" , "bilica kepazeliği" , "balon rezaleti" gibi pislikler yapmamaları..

adam olsunlar, adam gibi takımlarını desteklesinler.. ha bize küfür mü edecekler, edebilirler bence, neticede biz de fenere küfrettik cska maçında, olur böyle şeyler.. ama yukarda yazdığım edepsizlikler "olur böyle şeyler" deyip geçiştireceğimi şeyler değil..

hele guti'ye sakın aklımızdan geçen pisliği yapmasınlar, yoksa hoş şeyler olmayacaktır.. eğer yapabiliyolarsa bizim "gabarde gallina ortega" gibi zekice planlar yapsınlar, biz de helal olsun diyelim.. (tabi aynısı kopyalamak şeklinde değil :))

Unknown dedi ki...

kusura bakmayın ama

övünün;
http://3.bp.blogspot.com/_J76Yj3Bhu5Y/S9C_EaWvDWI/AAAAAAAABoA/GDhzB31hTMQ/s1600/508980_detay.jpg

Levent dedi ki...

Alınmasınlar ama Fenerbahçe tribünüyle ilgili anlatılabilecek tek şey "zekice" pislikler ve çekirdek olduğu için Fenerbahçe taraftarını(?) teselli etmeye çalışan bir yazı olmuş.

Onun dışında, eminim ki Guti'ye yapılacak iğrençlikler olacak. Hele ki Facebook'ta çok iyi bir şeymiş gibi Guti'nin rujlu hali, yanında da Fenerbahçe'nin siyahi oyuncuları yer alıyor. Bu arkadaşlar yıllardır Beşiktaş'ın siyahilerinden çektiklerinden dolayı olsa gerek, iki aydır ağızlarından "kobra", "zenci kobrası" vb. iğrençlikler düşmüyor. Ek olarak, Guti'yi de eşcinsel sanan insanlara da iki tane çocuğu olduğunu hatırlatayım. "Yæe eşcinsel değilse bile erkekle öpüşmüş yæe" diyenleri kendileriyle baş başa bırakıyorum.

Ve tabi ki, İbrahim Toraman meselesi. 16 Mayıs içlerinde öyle bir ukte kalmış ki, Bursaspor şampiyon oldu diye sevinenleri "El skyle gerdeğe girenler" olarak niteleyen über Fenerbahçe taraftarı(?); Trabzonspor maçını kazansalar diğer maçın sonucuna bakılmaksızın şampiyon olacakları yerde, İbrahim Toraman'a bel bağlamış, onun yaptığı hatalardan ötürü aynen Bursasporlular'ın yaptığı gibi, "Yæ bu maçı satmış, daha kurtulamaz bu yæ" diye ağlamaya başlamışlardı. Hala da ağlıyorlar, durduramıyoruz.

Ve de, eğer ki yenilirsek, aynen yukarıda bir arkadaşın dediği gibi Fenerbahçe şampiyon ilan edilecek, Guti yaşlı, Quaresma adam olsaydı Inter'de oynardı olacak. Schuster ile ilgili tonlarca şey yazılacak, TV'deki ve gazetelerdeki paralı askerler bir hafta boyunca hiç olmadığı kadar Beşiktaş konuşacaklar, vs vs...

Sonuçta, Beşiktaş yenilirse taraftarı yine her zamanki gibi devam edecekken, Fenerbahçe yenilirse taraftarı(?) koltukları söküp sahaya atacak, takıma küfredecek, "kendi çocukları" Aykut'un kellesini isteyecekler, tesisleri basıp Alex'in arabasını tekmeleyecek, Niang'a veya başka birine, "Ar yu pileyır? Ar yu bik pileyır ha?" diye çemkirecekler.

Taraftar ile seyirci arasındaki farkı geçen sezon Sivasspor karşılaşmasından önceki karşılamayla, Fenerbahçe-Trabzonspor maçı sonrası olaylara bakarak anlayabiliriz. Ha biz de şampiyonluk kaçırdık, hem de aleni şaibe ile, ama yine de şampiyonmuş gibi hissettirdik takımı.

Bu kadar.

Levent dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.

kendi adıma a.y diktası bu maçla son bulacaksa bjk bizi beş altı farkla yense bile sorun teşkil etmeyecek hatta sevineceğim bir sonuç olacaktır. olduda bjk'yi yendik zerre sevinecek değilim mevcut yönetim başımızda iken.

carlito dedi ki...

@daima fenerbahçe

senin gibi düşünen, özellikle de bir "dikta" olduğunu kabullenebilen fenerlileri görmek şaşırtıcı ve güzel :)

benim gibi düşünen çok Fenerbahçe'li var ama sesimizi çıkaramıyoruz çıkardığımız kadarıda birşeyleri düzeltmeye yaramıyor.

bu seneler böyle geçecek anlaşılan.

sezonun geneline gelecek olursak schuster kadroyu doğru kullanırsa bu sezon Bjk şampiyon olur.

Zibidi dedi ki...

İyi bir yazı olmuş.
Yalnız Şu angut.com un pardon antu.com un giriş görselini görünce bu yazının güzelliğini göremiyorum. "Bir kez daha büyük olamayacaklarını anlasınlar" türünden bir şeyler gevelemişler.
"Kendini tek takım olarak görüp diğerlerini küçümsemekse büyüklük, büyüklük 19 mayısta ana sayfandan tek büyük biziz demekse, insanların baba mesleklerini aşağılamak ve zekice(!) siyah-beyaz balonlar hazırlatmaksa büyüklük.Sevinmek için sevmekse büyüklük ve herkesin bir gün kendi takımını tutacağını iddia etmekse büyüklük, evet febe biz büyük filan değiliz"

Yorum Gönder

Ara