.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

2 Ağustos 2010 Pazartesi

Kendim İçin İstiyorsam Namerdim, Tamamen Milli Menfaat

Emir Preldzic Türk Milli basketbol takımında oynatılacağı gerekçesiyle Türk yapılır. Sonra problemler çıkar, Sloven basketbol federasyonu yetiştirme ücreti talep eder. Türk basketbol federasyonu kabul eder / reddeder derken Milli takım sporcuları arasında Preldzic'in Türk yapılması hakkında problemler çıkar...

Gözüken o ki, Preldzic Dünya şampiyonasında milli takımın formasını giymeyecek. Bir daha da hiç giymeyecek.

Sonuç: Fenerbahçe yabancı kontenjanını +1 açıp inanılmaz bir avantaj sağlamış oldu.

Şehrin karşı yakasındaki "Sarı - Kırmızı" durur mu? Onlar da hemen yeni transferleri Preston Shumpert'ın Türkleştirilmesi için başvuruda bulundu...

Mesele Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe meselesi değil...

Kural tanımazcılığın, işi kılıfına uydurmacılığın en güzel örnekleri bunlar. "Milli takımda oynatacağız" diye bir oyuncuyu Türk yapıp, alt yapısını da hazırlamayıp "En kötü Fenerbahçe'ye yarar" diye bir karar alıyorsunuz. Her şey tahmin edildiği gibi gerçekleşiyor ve yine tek kazançlı Fenerbahçe oluyor.

Ağlamayana meme yok. Fener'e kıyak geçildi ya, aynısından Galatasaray da istiyor. Hakkıdır lakin sadece Galatasaray'ın hakkı değildir.

Şimdi birazdan gelip, Mert Nobre ama... diye cümleler kurarlar. Biz ona da karşıyız. Lakin sorularımız baki;

Madem Türk Milli takımında oynayacak futbolcu, basketbolcu arıyorsunuz. Bula bula Marco Aurelio ile Emir Preldzic'i mi seçiyorsunuz? Yok canım, kandırmayın bizleri.

İşte 2010 yılı Türkiyesi ve Türk sporu.

19 Yorum:

Gökhan dedi ki...

artık böyle şeylere alıştık da, shumpert'ın gs'ye gittiğini bilmiyordum, en çok da ona üzüldüm.

gillerprensi dedi ki...

yazının başındaki avrupa şampiyonası dünya şampiyonası olmasın??

Gürcan Ulusoy dedi ki...

ben de öyle yazmışım zaten.. hehe :) teşekkürler.

fidddas dedi ki...

bana emir in türkleştirilmesi ve bunun marco ile bir bağlantısının olma ihtimali (fenerbahçe açısından )hiç manidar gelmiyor...
günün şartlarında fenerbahçe işi kılıfına uydurmayı başarabilmiştir(takdir ettiğimden değil) ancak şartlar uyduğunda ilk fırsatta boboyu yönetim türk yapacak...
ve milli takıma belki performansı yetse de vermiycez ama bize 14 ve 15. yabancımızı alma imkanı verecek...
mesele fenerbahçe veya galatarasay ya da beşiktaş değil, ellerinde güç bulunan bu klüplerin bu gücün siyasi tarafını da zaman zaman futürsuzca kullanmasıdır bence...

Gürcan Ulusoy dedi ki...

biz de öyle demişiz zaten. mesele fener galatasaray değil.

sozcelyk dedi ki...

bobo'yu 5 ay sonra türk yapacağız

rica ediyorum bu konuyu sonra görüşelim :)

malum adebayor'a 30 milyon avro teklif ettik daha yeni , bobo'yu türk yapıp kontenjan açmamız lazım yæ

http://www.footballpress.net/?action=read&idsel=66211

gnyz dedi ki...

Kaç senedir dünya basketbol şampiyonasına hazırlanıyoruz ama gel kör ki turnuvaya 3-5 ay kala Allah'ın Slovenini Türk yapıp milli takımda oynatmaya çalışıyoruz öyle mi? Gerçi onuda ellerinie yüzlerine bulaştırmışlar.

tearkan dedi ki...

2010a hazırlanıyoruz bahanesiyle Kerem'in çağırılmadığı; fakat sonrasında elemeler için kadroya alındığı bir ülkede Emir de oynatılacak denip Türk yapılsın sonra oynatılmasın canım ne olacak.

En büyük eksikliğimiz İbo'dan sonra Serkan'ın da müzmin sakat sıfatını almasıyla birlikte şutör oyuncu iken Emir'i Türk yapmaya kalkıyoruz. Sonra olmuyor olsun fenere yarar diyoruz.

threepoint dedi ki...

eksik isimler var. nobre'nin yanına eklenecek, bana göre devşirilmesi daha garip olan isimler. Mirsad Güneş ve Dündar Siz'i tanıyan var mı?

Unknown dedi ki...

Her fırsat da Fenerbahçe'yi eleştirmek moda oldu son zamanlarda. Nobre'yi Türk yapan da Fenerbahçe yönetimiydi herhalde. Bobo'yu da Türk yapmak isteyen Fenerbahçe yönetimi.

Onurlu dedi ki...

Yalniz Nobre'nin Turk statusune gecmesiyle Preldzic'in Turk statusune gecmesi arasindaki "ufak" fark gozden kaciyor belli ki. Preldzic'in yerli statusunde oynamasini saglayan karar sadece Preldzic'e ozel bir karar iken, Nobre'nin Turk statusunde oynamasini saglayan talimat aslinda federasyon tarafindan Aurelio'nun Turk statusune gecmesinin onunu acmak icin cikartilan talimatti ve bu talimattan uygun olan butun oyuncular faydalandi. Yani Nobre'ye ozel bir talimat cikartilmadi. Nobre'nin ve yine ayni sekilde Turk statusune gecen Wederson'un ayni donemde Turk statusune gecen Aurelio'dan tek farki, yerli statusune gecis sekilleri degil senelerdir vatandaslik kanununda yer alan Turk vatandasligina gecis sekilleridir. Turk vatandasligina gecis ile liglerde Turk statusune gecis arasinda fark var...

Oysa ki Preldzic icin federasyon tek bir oyuncuya ozel olarak devsirme hakkini kullanmaya calisti ve fakat bunu da eline yuzune bulastirdi. Ama Preldzic buna ragmen yerli statusune gecmis oldu. Velhasil kelam hayirli olsun, ancak Preldzic elmadir, Nobre ve Wederson gibiler ise armut...

asist time dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
asist time dedi ki...

Basketbolda yılın transferini Galatasaray yaptı diyebiliriz. Burak Hoca Shumpert için bonservisi ile beraber 650 bin dolar veremeyiz demişti. 2 senelik anlaşmıştık ancak bonservise ekstradan 325 bin dolar veremeyecekleri ifade edilmişti.

Shumpert icin 650 bin dolarlık masrafın acıkcası fazla olduguna inanmıyorum. O kadar cok gunu kurtarma politikasını benimsemişiz ki yine cok buyuk bir fırsatı ellerimizin tersi ile ittik.

Shumpert için ilk yıl için 650 bin dolar ikinci yıl ise 325 bin dolar masrafı baz alırsak.

Ilk sezonda harcanacak 650 bin dolara 2-3-4 oynayabilen yerli statusunde ve skorer bir oyuncu transfer etmiş olacaktık.

Bu sayede

- 5. yabancıya gerek olmayacak yani +125 bin dolar ve oyuncuya da min. verilebilecek 200 bin dolar cebimizde kalacak. Yani vereceğimiz bonservis degeri 325 bin dolar bi nevi ekstra 5. yabancı masrafı ile eşdeğer olacak. Bi de 2. sene de 5. yabancıya gerek olmadıgını dusunursek yine bi 325 bin dolar daha karlı olacaktı. Bu da Shumpert transferine su anda verilecek 650 bin doların 2 senede kesinlikle bir geri donusu olacagının gostergesi.

- Bi de saha içi avantajı olacaktı o da 2 yabancı uzunu aynı anda kullanma şansı. Pota altında 2 uzun oynatmak icin ya Chatmandan ya da skorer yabancıdan feraget etmek zorunda kalıyorduk ancak Shumpert tercih edilseydi Pota altında da 2 ust duzey yabancı ile mucadele etme şansımız olacaktı bu da uzun yıllardır rakiplerimizin gerisinde kalmamızın sebebi olan boyalı alanda bu eksiği kapatmamıza neden olacaktı.

Yani lafın kısası Shumpert tercihi Bu sezon Besiktas Basketbol takımı icin cok buyuk bir şans olacaktı. 2 sene de cok rahat geri donusu olacaktı. Yine yeni yeniden eski heyecanı yaratma şansı kaybedildi.


Shumpert'in ve Preldzic'in Turk olması hakkında da her ne kadar Milli Takım için erkenden Turk yapılsada zaten Preldzic 2 ay sonra Turk statusunde olacaktı. Milli Takım oynama ihtimalinden oturu 2 ay onceden Turk yapıldı. Shumpert de aynı sekilde;

Nasıl futbol da 5 sezon aralıksız oynayan yabancılar Turk statusune geçme şansları varsa,

Basketbolda da 3 sezon aralıksız basketbol kariyerini Turkiye'de sürdüren yabancılar Turk statusune gecebiliyor.

Onurlu dedi ki...

Futbolda 5 sene araliksiz oynayan yabancilar Turk statusune gecmiyor. Su anda Aurelio'nun veya Nobre'nin yerli statusune gecmesini saglayan maddenin akibeti mechul. Sayet eski haliyle devam ediyor olsa Bobo'dan Delgado'ya, Tabata'dan Fink'e FIFA'ya gore baska milli takimlarda oynamadiklari icin Turk Milli Takimi'nda oynama uygunlugu olan tum oyuncularimiz yerli statusune gecebilir. Bildigim ve talimatlarda gordugum kadariyla bu maddeyi kaldirdilar ve su anda kimin nasil yerli statusunde oynama hakki kazanacagi bir muamma...

Onurlu dedi ki...

Yukaridaki yorumumda muamma olarak biraktigim madde meger muamma degilmis, transfer talimatindan farkli bir yerde yer aliyormus. Bununla ilgili guncellememi yapayim.

2006'da Aurelio'nun Turk statusunde oynayabilmesi icin cikartilan "Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçen yabancı uyruklu futbolcuların, vatandaşlığa kabul için yapmış olduğu ilk müracaat tarihinden itibaren, ancak beş yıl sonra Türk sıfatı ile oynayabilmelerine, sezonun bir yarısının içerisinde beş yıllık süresi dolanların, o yarının başındaki transfer ve tescil dönemi başından itibaren Türk statüsünde sayılmasına, A Milli Futbol Takımımızda oynama uygunluğu kazanan futbolcuların, bu hükmün dışında tutulmasına," maddesinden Turk vatandasligina gecen ve milli takimda oynayabilecek her oyuncunun faydalanabilecegine uyanilmasi sonucu bu madde, 2007'den itibaren "Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçen yabancı uyruklu futbolcuların, vatandaşlığa kabul için yapmış olduğu ilk müracaat tarihinden itibaren, ancak beş yıl sonra Türk sıfatı ile oynayabilmelerine, sezonun bir yarısının içerisinde beş yıllık süresi dolanların, o yarının başındaki transfer ve tescil dönemi başından itibaren Türk statüsünde sayılmasına," olarak degistirilmis.

Yani, Turkiye'ye gelen herhangi bir yabanci futbolcu icin geldigi gun itibariyle vatandaslik basvurusu yapmasi oldukca olagandisi bir durum olacagindan araliksiz 5 sene futbol oynamak ne yazik ki yerli statusunde oynamak icin yetmiyor. Oncesinde Turk vatandasligina basvuru yapilmis olmasi gerekiyor...

Gürcan Ulusoy dedi ki...

http://salsabasket.blogspot.com/2010/08/emir-preldzic-kesin-olarak-yok.html

Pamukk dedi ki...

beni orası ilgilendirmiyor şu durumda. ligde türk statüsünde oynicak mı?

Pamukk dedi ki...

3kaatçılar

Yorum Gönder

Ara