.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

3 Temmuz 2010 Cumartesi

Tevez - Nobre

Baştan açıkça söyleyeyim de yorum kısmında konudan acayip yerlere uzakaşmayalım. Nobre geçen sene berbat oynadı, yetenek olarak da verimli bir adam değil. Aldığı ücret çok fazla, bir pasaportun bedeli bu olmamalı.
Şimdi diyeceğimi diyeyim esas. Nobre'nin geçen seneki performansı, yukarıdaki söylediklerimiz haricinde, bir sebeple daha eleştiriliyordu. "Sürekli ortasahaya gelip top alıyor ya, böyle forvet mi olur ya!" diye. O sebepten, hazır tazeyken tarafsız bir örnek vermek istedim.
Bugünkü Almanya - Arjantin maçında, Arjantin'in turnuva başından beri olan ikilemini gördük. Ortaya Veron'u koysan çok güçsüz kalıyorsun, koymazsan pas dağıtacak adamın kalmıyor. Hal böyleyken, özellikle Almanya da defans güvenliği bir kademe daha arttırınca bulduğu erken gol ile birlikte, Tevez'i sürekli ortasahaya gelip top taşırken gördük Messi ile nöbetleşe olarak.
Şimdi bu Tevez'i mi kötü forvet yapar, yoksa Arjantin ortasahasını mı yetersiz?
Amacım dediğim gibi, o bir ara hepimize fenalık geçirten tartışmayı fitillemek değil, bazı şeyleri o yüzden özellikle en baştan söyledim. Lakin bir sorun teşhisi yapıyorsak bir oyuncu üzerinden, karşılaştırmalı örneklerle, ön yargısızca yaklaşmalıyız olaya. Benim derdim budur.

21 Yorum:

lamhaltas dedi ki...

katiliyorum boyle sig elestiri yapilmaz dedigin gibi. ancak arjantinde forvet oyuncusu geri gelirken maxi-di maria ikilisinden birisi kanada aciliyor ve diger ikisi( ozellikle higuain) ceza sahasi civarinda bulunuyor. besiktasta ise nobre top almaya geldiginde boyle bir aktivite goremiyorduk. mesele sadece nobrenin geri gelmesi degil yani. bunun bilincli ve saha ici dinamikligi arttirici bir hamle olup olmamasi.

belgarath dedi ki...

shelbyl selamlar,

eski istanbulsporlu saffet akyüz'ün tevez'den farkı ne? ikisi de kontraatak oyuncusu ve ikisi de götüyle iyi top saklıyor.
bu arada murat hacıoğlu mu miroslav stoch mu, günlerdir bu sorunun cevabını arıyorum.

nobre'ye gelirsek.. evet şu an aldığı para şaka gibi. ama kimse 2006 yazında beşiktaş'a transferine yanlış diyemezdi. anelka dahil derbilerde fener forvetinde en korktuğum isimdi.
sizde alex'ini bulamadı. ve karambol golcüsünden pres yapan forvete kaydı. kısacası beni şaşırttı.

yoksa sağlam bir nobre'yi sadece sağlam bir emre güngör ile sağlam olmasa da olur lugano durdurur.

best regards, belgarath.

bw1903 dedi ki...

göndermezlerse sakatlanır inşallah:@

AQ-47 dedi ki...

Öncelikle, Nobre ile Tevez'i kıyaslamak ayıp değil...Ama olaya gerçekten objektif bakarsak, Tevez'in o alıp dağıttığı toplara sonrasında çok da güzel vurduğunu da gördük (Almanya maçı hariç)...Nobre'nin doğru dürüst şut attığını hiç hatırlamıyorum? Fener'deyken de atamazdı, karambolde dürtüklerdi, kafa atardı ama düzgün bir vuruş hatırlamıyorum...Eşşek gibi koşmak açısından belki benziyorlar ama mesele koşmak değil, bal yapmayan arı tabirini hatırlatırım, umarım bu kangren bir an önce kesilir...yedekliğine tahammülüm yok, inanın.

bacon1903 dedi ki...

Batuhan yedek olsaydi keske ama bu saatten sonra yollanmayacagi acik yollasak kim forvet olacak????Aslinda bir forvet transferine acil ihtiyac var birde guti!!!!!!!!

sozcelyk dedi ki...

yine de ikisini yanyana yazmasak :)

Simdi Nobre'ye uygun oyun anlayisi ayri bir konu, Nobre'nin pas dagittiktan sonra sut cekmemesi de ayri bir konu.

Ben sunu diyorum: Eger senin ortasahan kilitlenirse, top tasiyamazsa; forvetin de gelir pas dagitmaya calisir. Calismazsa forvet degildir.

Gelgelelim bizim Nobre bunu yaparken de kufur yiyordu "forvet olmanin gereklerini yapmadigi" icin.

Ben gecen sene israr ile o hareketin esasen yapilmasi gereken oldugunu anlatmaya calisip pes etmistim bir noktadan sonra.

Sansimi simdi bir daha deneyeyim dedim hazir sular durulmusken ve onumuzde kapi gibi bir Tevez ornegi dururken.

Hal bundan ibarettir.

Cetin dedi ki...

Tabi ki statik düşünmemek lazım, " bir forvet asla gelip orta sahadan top almamalıdır" diye ama Nobre'de problem şu pas akışı nedir bilmediği için 2 oyuncunun arasındaki topa girip atakları kesiyor. Yoksa gelsin duvar olsun isterse sayesinde bindiren beklere top atsınlar ama topa gelişi açı olarak, vuruşu teknik olarak faydalı olacak biçimde değil. Yoksa defansif forvet olarak iyi özellikleri var ama ben zihinsel olarak sonraki hareketinden bu kadar habersiz futbolcularla futbol oynancağına inanmıyorum.

jumaru dedi ki...

Bu tartışmayı kapatan sizdiniz yanlış hatırlamıyorsam, fırsatını bulunca açan yine siz olmuşsunuz.

Birincisi benim hatırladığım asıl tarışma gol atmayı beceremeyen Nobre'nin "adam ortasahaya geliyor yardım ediyor diye savunulmasından çıkmıştı." Şey gibi "Abi Baki defansı folloş ediyor ama hücüma da yardım ediyor şimdi"ye karşı çıkmak gibi.

Yoksa Tevez'e gitmeye gerek yok Rooney de gelip orta sahadan top alıyor, Manchester'ın da mı orta sahası sorunlu? Bir forvetin hızı, tekniği ve pas kabiliyeti varsa isterse defansa kadar gelsin. Ama ne yazık ki Nobre'nin fizik gücünden başka hiçbir şeyi yok.

Başta da dediğim gibi insanlar Nobre'nin orta sahadan top almasına değil, forvet görevlerini beceremeyen adamın ama orta sahaya yardım ediyor diye savunulmasına karşı çıkıyordu.

Esen kalın.

kujoon dedi ki...

nobre nin ne kadar efektif oynayabileceğini bu sene schuster yönetiminde daha iyi anlayacağız.temel felsefesi rakip sahada baskı yaparak oyunu 60 metrede oynayabilen bir takım isteniyorsa nobre faydalı bir oyuncudur.top tekniği ve bitiriciliği zayıf olmasına rağmen rakip stoperlerin orta alana yaklaşmasına ve top yapmalarına engel olabilen bir oyuncu nobre.ben de kendisini pek fazla sevmemekle beraber takımda kalmasından ve bir şekilde kendisinden faydalanılmasından yanayım.

Burada sorun sadece Nobre degil. Nobre genel bir bakisin oznesi sadece.

"Ortasahada ne arar forvet ya, on libero mu bu?" deniyordu bir ara, cok net hatirliyorum.

AQ-47 dedi ki...

Nobre'yi savunmak için Tevez örneğine kadar gitmeye gerek yok, hatta çok da yanlış bence, adamın kalitesizli ortaya çıkıyor...Ben ne bu blogda ne de arkadaşlar arasında "forvet oyuncusunun ne işi var orta sahada" diyen görmedim, orta sahada pres-top kapma-top yapma işlerinin kralını Pascal Nouma yapardı, kalitesi ortadaydı ve herkes de onu bu yüzden ikonlaştırdı...Ama bu blogda şu denilmiş olabilir "NOBREnin ne işi var orta sahada", zira top kapsa da ya eziyor, ya saçma sapan paslar atıyor ya da pas attığı adamın ceza sahasına gönderdiği ya da adrese yolladığı toplara yetişemiyor/vuramıyordu. Dolayısıyla Nobre'nin orta sahaya gelmesini eleştirmek başka birşeydir...İleride tek forvet oynayan hiçbir golcü de eğer üstün yetenekleri yoksa o kadar geriye gelip top almaz...Ne Tevez tek oynuyordu, ne Nouma..Ha oynasalar da yetenekleri olduğundan bu işi yapmaları karşığında küfür yemezlerdi çünkü hakkını verebilirlerdi. Ayrıca bir karambol golcüsü olmaktan öteye geçemeyecek bir dam için sayfa sayfa tartışılmasını da gereksiz bulmuyor musunuz siz de? Yıldız olacak diye alınan ve ilk oynadığı yarım sezon ümit vaadeden Holosko'nun bile artık çapı belli olmuşken ve taraftar onu öyle kabul etmişken siz Nobre'de daha fazlası olduğunu düşünüyor musunuz? evet, Nobre mümkünse orta sahaya değil İnönü'ye gelmesin, ne işi var orda?

alper dedi ki...

nobre ve tevez aynı cümle içinde geçmiş.tebrik ediyorum.
kestirmeden söyleyim ben düşüncemi isterseniz küfür edin.ben nobrenin futbolculuğunu ,orta sahya yardım etmesini falan değil insan olup olmadığını tartışmaya açmak istiyorum artık.nefret ediyorum adamdan yav varmı ötesi.futbolcu dediğinin bacakları parantez olur içe dönük olur bunun ki penguen gibi dışa doğru dönük zaten.baştan antipatik.
son yoruma ve yorum sahibi AQ-47 ye katılıyorum.millet onu orta sahaya yardım ediyor diye eleştirmiyordu gol atamayınca gol atmayı bilmeyince kabiliyeti olmadığını oda anlayınca yalakalık olsun diye sağa sola deli gibi koşturup göz boyamaya çalışmasını eleştiriyordu.ya da ben öyle sanıyorum.

8. Hafta Denizlispor maci: AQ-47 dedi ki...

"Adam hala orta sahaya falan geliyor, gelme ne gerek var...Zaten çift ön libero artı Tabat da pres yapıyor, artı Ekrem Üzülmez sürekli orta sahada...Sen gelme eksik kal."

13. Hafta Fenerbahce maci: gokhan dedi ki...

"hatta nobre asıl mevkisi olan stopere yada önliberoya bile çekilebilir, itirazım olmaz."

15. Hafta Diyarbakirspor maci: ramon sanchez pizjuan dedi ki...

"nobre defans gıbı top cıkartıyor.bu adam nasıl oynatılıyo anlamıyorm."

16. Hafta Manisaspor maci: lakerda dedi ki...

"nobre'ye alerjim var ama resmen adam orta sahada oynamak zorunda kaldı, buna rağmen faul aldı, olumlu şeyler yaptı."

* * *

Bakin tekrar ustune basarak, altini cizerek, parantez icinde sicarak soyluyorum. Benim derdim Nobre guzellemesi yapmak degil, o malum karsilastirmayi yapmak hic degil.

Sadece bir ara olusmus bir batil inanisi degerlendirmek istedim, o kadar.

AQ-47 dedi ki...

Örnek verdiğin cümleyi zaten yukarıda da söylemiştim...eksik kalsın lütfen...O'nsuz bi fazlayız..:)

Sertug Ozgur dedi ki...

Şimdi benden de alıntı yapmış shelbyl, yorumumu yapayım.:)

Forvet oyuncusunda bazı özellikler varsa orta sahaya gelir, kimsenin buna itirazı olduğunu sanmıyorum. Nedir bu özellikler top saklaması,çabuk deplase olması, gol bölgelerine koşular yapması. Fakat tartışılması gereken nobre bu işi yapabiliyor muydu? Veyahut bu işi yapmasına gerek var mıydı? Ayrıca Nobre ve Tevez aynı stil forvet oyuncuları mı? Cambiasso da orta saha oyuncusu Delgado da?

"Burada forvet oyuncusu orta sahaya gelmez" demiş olanlara eleştiri var anlıyorum ama bunu demiş olanların sadece nobre üzerinden konuştuğunu düşünüyorum. Yani forvet adamı=nobre ve karambolden uzun topları indirmeni, bobbo'nun yakınında oynamanı bekliyoruz abi işin ne orta sahada..

Dikkat ederseniz nobre oyuna sonradan girdiği zamanlar, gole ihtiyacımız olan son 10 dakikalardaydı, ernst veya fink veya orta sahadan başka biri çıkıyordu. Klasik orta sahadan oyuncuyu çıkaralım forveti çoğaltalım mantığıydı. Burada benim eleştirilerim nobre'den çok mustafa denizliye idi. Yahu resmen hatırlıyorum fink'in yaptığı işleri nobre yapmaya çalışıyordu.

Nobre ismini çıkaralım, yerine Zigic diyelim, daha benzer stilde oyuncular. Dakika 80 ve gol atmanız gerekiyor. Bu da karambolden olacak çünkü tek bildiğiniz çözüm yolu bu. Forveti 2 veya 3'lüyorsunuz. Zigic geliyor orta sahada atak başlatmaya çalışıyor. Sağındaki toraman'a pas veriyor. O da içeri dolduruyor. Olayın sinirlendirici yanı budur.

BJK4EVER dedi ki...

Lakerdanin ne demek istedigini cok iyi anliyorum ve katiliyorum. Hatta son hazirlik macinda daoldu, Nobre orta sahaya kadar geriledi ve oyunu sag kanada acti. Son orta gelince de kimse ceza alaninda olmuyor ve bu takim niye gol atamiyor deniyor! Acikcasi Nobre kendi kendine mi bunu yapiyor yoksa hoca mi direktif veriyor bilmiyorum, ama ozellikle M.Denizli Nobreyi taniyordur ve bunu istemez. Bence Nobre gol atamadigi ve ofansta dogru seyleri yapamadigi icin sucluluk duygusu ve kendini begendirmek icin bu tur seylere giriyor. Adami sonucta FB'de de izliyorduk, ceza alaninda dikilip top bekliyordu, orta geldiginde gotuyle basiyla durtup golu bir sekilde atan bir adamdi. Ayrica Nobre konusunda da gorusum gayet net, kimse bu adama senelik 2.3 milyon euro vermez. Senelik parasini verip gonderelim diyecek kadar da gozumu karartmadim, cunku bu takimda 2 santrfor (Bobo, Nobre) var ve 2 forvet (Nihat, Holosko), bu durumda Nobre kesinlikle kalmali. Ki bence ofansif ve rakip yari alanda oynayan bir takimda 9Schuster) ve kanatlardan iyi top gelen bir takimda (Q7, Hilbert) Nobre is yapar ve 25 civari mac oynadigi takdirde en az 10 gol atar bence.

yapay dedi ki...

Nobre'den hala ümidini kesmeyenleri görmek Lost'un final bölümünü beğenenlerden daha çok hayrete sürükledi beni. Nobre'den bahsediyoruz dimi?. Guiza'dan bile kötü Nobre'den. Yaa gidin Allah aşkınıza, bu adamın tesislerde yemek yemesi bile masraf, hala oynasın, yeni sistemde başarılı olur diyenlere diyecek başka hiç bir şeyim de yok bu saatten sonra.

Nobre diyince aklıma içerdeki denizli maçında kaçırdığı gol geliyor,kusura bakmayın

AQ-47 dedi ki...

Yapay haklı beyler...

@lakerda

Dogru soyluyorsun da, Nobre ile Tevez'in stilinin ayni olmasi cok da onemli degil benim dedigim seyde.

O macta Tevez gelip top cikariyordu, cunku pas alamiyordu. Pas alamayan forvet geriler.

Ben burada "Nobre'nin her ortasahaya gelisi anlamli" da demiyorum, o degil. Lakin Nobre gerilemedigi zaman bu takimin atak baslatamadigi maclar vardi.

Yani ben burada Nobre'nin yaptigini olumlamiyorum. Nobre'nin yaptigina, sistemin eksikligi acisindan aciklama getiriyorum.

Yorum Gönder

Ara