.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

9 Temmuz 2010 Cuma

Seni Uzaktan Sevmek Aşkların En Güzeli...

Delgado'dan bahsediyorum, kafadan söyleyeyim dedim... Bilen bilir, ben Delgado'nun futbol konusundaki durumuna 2007-2008 sezonu ikinci yarısından itibaren tamamen ümitsiz bakıyorum. Dolayısıyla futbol olarak kendisini sevmekten bahsedemeyeceğim.

İşin öbür yanı var. Türkiye'nin nasıl bir ülke olduğunu bir kaç anlamda ortaya koyan bir şey bu. Beşiktaş bir buçuk yıl kadar önce zararına Ülker'den Delgado'nun bonservisini satın aldı. Dolar / Euro hikayesinden zararına bir alım oldu bu. Yani Ülker firması kayıtlarına olağandışı gelir kalemi olarak Delgado'nun Beşiktaş JK'ya satışından kar yazdı. Bunlar zaten enteresan konular, anlamak imkansız değil mi... Değil, bunu anlamak imkansız elbette ama daha beteri var!

Kulübe ait olan ve o dönemde batma noktasına gelen A.Ş. futbolcu bonservislerini de elinde bulunduruyor. Borsaya kote olsun olmasın, şirketlerin maddi duran varlıklarını "yeniden değerleme" olanakları bulunuyor. İşin bu noktası biraz teknik, anlatmaya çalışacağım:

1) Beşiktaş A.Ş. futbolcularını maddi duran varlık olarak kayda alıyor. Faaliyeti gereği doğru olan da bu. Yani fabrikalarda makinalar ne ise, BJKAS'nin sahip olduğu futbolcu da o. Ürün / envanter olarak kayda alınmıyor, nitekim amaç alım-satım değil.

2) Maddi duran varlıkları yeniden değerlendirmenin amacı o günkü değerine en yakın noktada mali tabloda taşıyabilmek. Örneğin, Nişantaşı'nda 1999 yılında 50,000 TL'ye aldığınız ev, bugün 500,000 TL olabilir. Eğer bu evin yeniden değerlemesini yapmadıysanız, mali tablonuzda 50,000 TL gösteriyor olursunuz. Oysa bu evin değeri 500,000 TL. Şirketler gerçeğe en yakın şekilde beyanda bulunmak durumundadırlar. Dolayısıyla, yeniden değerlendirme yaptırırsanız, bunun karşılığında 450,000 TL'lik bir geliriniz oluşacak. Bu gelir bu yılın geliri olmadığından da 450,000 TL doğrudan Sermayenize eklenecek. Bunu cebinize koyun şimdi.

2009 Ocak ayında Beşiktaş A.Ş. batıyor. Evet sermayesinin %90'ını kaybediyor. Borç harç aşmış vaziyette zaten. Teknik olarak iflas konumunda. Ne yapıyor Beşiktaş? Gelecekteki gelirlerini Ülker'e yok pahasına satıyor. Kriz ortamı, bütün piyasa tepetaklak! Kimisi doğru buluyor yapılanı! Gelecekteki gelirleri sattığında teknik olarak kayda alacağı yer "Deferred Income" Türkçesini bilmiyorum. Karşılığında da yükümlülük yazılıyor. Neyse, bu duruma karşılık da Delgado'nun bonservisi alınıyor. Delgado'nun bonservisi sabit kıymet olarak yazılıyor, doğal olarak.

İşte çakallık burada devreye giriyor. Beşiktaş'ın bu yaptığı işlemler sayesinde yeniden değerlenen maddi duran varlıklardan Delgado'nun bonservisi 7 Milyon Dolara sayılıyor. Rasyolar rayına giriyor, AŞ iflastan kurtuluyor. Oysa yapılan şey çok açık bir şekilde şüpheli. O gün ben SPK denetçisi olsam Beşiktaşlı kimliğime rağmen şirketi doğrudan işlemden çektiririm. Ama bunu yapabilecek bir güç var mı? Elbette yok! Koskoca SPK bakın, milyarlarca dolara hakim olan bir organizasyondan bahsediyoruz...

Netice itibariyle burası Türkiye, bu işler yapanların yanına kar kalıyor. Dünyanın her yerinde piyasayı regüle eden kurumların kitaplarına kriterlerine en tepede yazdıkları bu ayak oyunları Türkiye'de yapanların yanına kar kalıyor. Sadece SPK mı? Akla hayale gelmeyecek şekilde büyük-küçük, tüm kulüplerin vergi borçları yok ediliyor, vergi kaçırmalarına göz yumuluyor. Bütün bunlar olunca, bu işleri beceremeyecek, bu dev kulüplerin potansiyelini verimli şekilde kullanamayacak bu adamlar büyük kulüplerin başında kalıyor; ibra ediliyorlar... Oysa skandallar patlasa arkası arkasına... X futbolcusunun sözleşmesinde 500 yazarken 3000 ödeyenler ifşa edilse, yüzsüz ilan edilse, hapse düşse; bu iş böyle mi olurdu?

Delgado öyle kenarda dursun. Onu öyle sevmek güzel... Her sahaya girdiğinde memleketimin abuk/yamuk taraflarını bana bir kere daha hatırlatmadan, beni üzmeden kenarda beklesin aslan parçası...

11 Yorum:

bLAck_eAgle dedi ki...

Seni Uzaktan Sevmek Aşkların En Güzeli...

başlık harikaaa....

Arkhe dedi ki...

Boşver bunları, Raul ve Guti'den haber ver..

tearkan dedi ki...

Guti haberine ntvsporda yapılan bir yorum.

cıldırt bızı baskan gutı ve robınho ıstıyoruz ferrarı ve bobo harıc butun yabancıların bonservıslerı elıne verılsın gonderılsın toplu bır temızlık ıstıyoruz gutı 2 sene oynasın yeter

Bunun babasını da tv.de çay içip çayda radyasyon yok diye kandırmıştır Cahit Aral

Pamukk dedi ki...

hakkaten kafayı yediler anlayamıyorum

Pamukk dedi ki...

o yorumları yazanları toplicaksın biaraya kafalarına vura vura şu yazıyı bi okutacaksın ama korkarım anlamazlar

Arkhe dedi ki...

Bu arada söylemeden geçmişim, çok güzel bir çalışma olmuş.

Arkhe dedi ki...

Bu da ilginç tabii;

http://soccernet.espn.go.com/news/story?id=807161&cc=5739

16.7 milyon Paund. Yuh.

tearkan dedi ki...

Kafalarına vurmayalım yazık. Zaten olmayan akılları da kaçar sonra. Sebepleri biz oluruz.

Yahu hepsinin bonservisi eline verilsin ne demektir? Sözleşme fesih bedeli diye bir şey de mi duymadın arkadaş? Bunları yazan insanlar bu yaşa nasıl geliyor cidden çok merak ediyorum.

gnyz dedi ki...

Bu camiada rantcısı yancısıda çokta en tehlikelileri bu balık hafızalılar ve rüzgara göre hareket edenler herhalde. Çok değil daha 6 ay önce kongre zamanı kulübün borcu yüzünden başkana sallayanlar 2 ay q7 de q7 diye tutturdular o da kesmedi şimdide Robinho için bastırıyorlar. Yarın Robinho gelsin ertesi günde Ronaldınho diyecekler, öpücükle alınıyor ya bu adamlar. Ama 2 sene şampiyon olamıyalım yine kongre zamanı bu vatandaşlar tekrar kulübün borcundan dem vurucaklar.

RuFF dedi ki...

O haber yalandır burak.16.7 milyon pound 20m eur gibi bir rakam ediyor.
Okadar para teklif etmeleri mümkün değil sponsor olmadan, 3 milyon euro için futbolcuların parasını ödeyemediler aylarca

Kerem Akbaş dedi ki...

Yazı harika.. Bu arada "Deferred income" "Gelecek aylara/yıllara ait gelirler" teknik olarak ortada bir satış yok. Delgado içeri, gelecekte kazanılacak paralar dışarı. Ama burda gelir vergisi ve kdv ödemeleride çıkacak. Ah Hüsnü Güreli ah. Yine eline sağlık..

Yorum Gönder

Ara