.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

4 Temmuz 2010 Pazar

Dünya Kupası'na Bir Bakış

Başlığa önce "genel bakış" yazacaktım, sonra düşündüm o kadar kapsamlı yazacak halde değilim, o "bir bakış" yamukluğunun sebebi budur. Aklıma geleni yazacağım, maksat en heyecanlı haftaya girerken bir post bulunması.
Burada zaten futbola bakışımı defalarca belirttim, ama yeri gelmişken bir daha söyleyeyim. Benim için "defansif/ofansif futbol" ayrımı yoktur. Benim için "antifutbol, negatif futbol, pozitif futbol" falan da genelgeçer tanımından farklılaşır. Ben, sahaya baktığımda, buradan 11 arkadaş toplasak oynayacağımız, davranacağımız şekilden farklı işler yapan takımlar görmek isterim. Ben, haddini bilerek top oynayan, gaz ve motivasyondan ziyade teknik taktikle iş yapan takımları severim. Ben, sahaya yerleştiğinde geometrik olarak mantıklı duran takımları severim. Benim için "takım olmak", "bireysel beceri"den daha önemlidir.
Şu yukarıdaki paragraftan bu post'un "taraf"ını ve kupanın geri kalanında hangi takımı desteklediğimi anlamışsınızdır zaten, o yüzden kısa kısa anlatalım meramımızı.
- Anelka adamımsın. Fransa'nın düştüğü duruma sevinmeyen var mıydı merak ediyorum.
- Nijerya kadar mental olgunluğa erişmemiş bir takım görmedim ben şu kupada. İnanılmazlardı.
- Kamerun Nijerya ile kapışır mentalite sorunlarında.
- ABD kupanın en iyi takımlarındandı benim için. Keza Gana. Şu takımlara biraz daha teknik enjekte etsek şu an yarı final maçı yapıyorlardı.
- Gana demişken, Gyan'ın dramının şokundan uzun süre kurtulamadım. Büyük yazık oldu.
- Dram demişken, Suarez'in elle oynadığı pozisyona "etik" geyiği yapan arkadaşlara birkaç sorum var. Vlaoviç'i indirmedi diye Alpay'a söverken etik neredeydi? Elenen Gana yerine İtalya/Fransa olsaydı gene "etik" der miydiniz? Bu "etik" denen nanenin sınırları nerede çizilir? Gole giden adamı düşüren kaleci etiğin neresinde kalır mesela?
- Japonlar Nankatsu FC kıvamına gelmiş. Bir tek Hyuga'ları eksik. Drogba'yı Japon yapsınlar.
- İtalya... Şu takım turnuvanın en "pozitif" toplarından birini oynamaya çalışıp gene "defansif oynuyoğlağ" geyiklerine maruz kaldı ya daha ne diyeyim. Cannavaro büyük hayal kırıklığı idi.
- Brezilya ve Portekiz'den nefret ediyorum. Fildişi Sahili'ne tüm sempatim bitti. Brezilya - Fildişi Sahili maçı, turnuvanın oynanan en rezil maçıydı.
- Kamerun - Danimarka maçı da oynanan en "halı saha" maçtı, böyle olacaksa "pozitif futbol" olmaz olsun.
- İspanya'nın bir derdi var. Villa'yı çıkar, bizim bildiğimiz İspanya'nın esamesi okunmaz.
- Villa demişken, Forlan'ı da es geçmeyelim. Tek başına takım sırtlıyorlar (her ne kadar hoşuma gitmese de bu takdir etmeyeceğim anlamına gelmez.)
- Şili'yi bu deneysel yaklaşımından dolayı kutlarım. Ben bu kadar kaotik, ama bir o kadar da sistemli bir hücum anlayışı daha hayatım boyunca izlemem herhalde.
- Maradona tüm Arjantin halkının önünde Zanetti ve Cambiasso'nun ayaklarını yıkasın.
Aklıma gelen bunlar, yorumlarda geyiğin dibine vururuz zaten.
Önemli ekleme: Zaten huyum değildir de, bundan sonra Hüseyin Göçek ve Bünyamin Gezer gibi rüştünü (!) ispatlamış hakemler haricinde TFF hakemlerine laf edersem iki olsun.

22 Yorum:

Cherubim dedi ki...

İçerik konusunda diyecek çok söz var kupayla ilgili, ama hakemler gerçekten fiyaskolar. Bizim hakemlerden birinin gitmemesi önce normal diyordum, ama şu anda sadece bizim hakemler yönetse daha düzgün bir turnuva çıkabilirdi ortaya hakemsel açıdan..

p.s. Abarttığımı biliyorum..

kma dedi ki...

şu ana kadar oyunlarını devam ettirirse almanya kupayı alacaktır.
bu dünya kupasında brezilya ve arjantinden daha sempatik takım haline geldiler. bu da güney afrikanın diğer dünya kupalarından ayrılmasına yol açıyor.

ispanya kağıt üstünde "yıldız"/"takım olma" dengesini en iyi oturtmuş ekip gibi görünüyordu. fakat torres'in berbat hali ve david villa'nın insan üstü formu onları da bireysel performans bağımlısı haline getirmiş görünüyor.

Alp dedi ki...

"İspanya'nın bir derdi var. Villa'yı çıkar, bizim bildiğimiz İspanya'nın esamesi okunmaz."

şurada bir sergen yalçın - ahmet çakar tandansı yakalanmamış değil tabii.

kafsinkaf dedi ki...

bu futbolunu devam ettirdiği sürece almanya nın önünde kimse duramaz.hatta yarı finale kalan takımlar aralarında karma yapsınlar yine almanya yı yenemezler almanya hariç diğerlerinde sanki ne biliyim böyle bişey eksik gibi

Jokond dedi ki...

kaç saattir konuşuyoruz bir kere Hollanda demedik. Viva Hollanda!

tearkan dedi ki...

Maç 1-0 ve Almanya bilmem kaç kere 2. golü atma fırsatını yakalamışken, Messi ortasahaya kadar gelip top almaya, bir şeyler yapmaya çabalarken ve adeta kaybolurken, Maxi'nin kanadından doğru düzgün atak dahi yapılamazken, her Almanya atağında dörtlü savunmanın önünde Mascherano tek başına kalırken (Cambiasso'yu çağırmayan), Otamendi gibi tecrübesiz bir oyuncu Podolski'nin karşısında adeta folloş olurken (Zanetti'yi çağırmayan), Higuain ayağına aldığı topları bir bir ezerken (Milito ve Agüero'yu paso kenarda oturtan)maçı kenardan sadece izleyen Maradona'nın aklından neler geçiyordu cidden çok merak ettim. Eleştiri ve küfürden çok merak var kafamda. Hatta sadece merak var diyebilirim. Beklenenin aksine o kadro ve Maradona'dan çok şey beklemiyordum. (Gerçi çok şey beklediğim İngiltere de ters köşe yaptı beni ama neyse)

Cagatay Bircan dedi ki...

Almanya oynadigi ilk mactan bu yana en buyuk favori haline geldi, bana zevk veren bir oyun ortaya koyan tek takim da Almanya. Onceki kupalarin aksine bu kupada Almanya'nin klasik turnuva takimindan siyrildigini ve Mesut Ozil gibi Muller gibi oyuncular sayesinde hem goze guzel gelen hem de dinamik bir oyun oynadigini soyleyebilirim. Futbol seyircileri arasinda Almanya sempatisi de olustu sanirim, nitekim kupaya en yakin isimler.
Benim kupa oncesi favorim Ispanya ne yazikki shelbyl'un dedigi gibi David Villa'nin omuzlarina yuklenmis durumda. Bunda Torres'in inanilmaz etkisizligi ve ucuncu bir forvet bulunmayisinin da etkisi var, ancak xavi-iniesta ikilisinin barcelona'daki performanslarinin bir benzerini izleyemiyoruz.
Arjantin'in elenmesinde icimi burkan tek sey Messi'nin hak ettigi degeri gorememesi. Kotu bir Tevez ve kotu bir Arjantin Messi'yi yalniz biraktilar, ve cocukcagiz bir gol bile atamadi turnuvada.
Ve son olarak Hollanda. Her turnuvada gonlumun favorisi, bu turnuvanin takim disiplini ve bireysel yeteneklerin birlestigi ancak futbolunda yine de bazi eksiklikler bulunan bir takim. Ancak Avrupa kitasina baktigimizda Almanya ile birlikte surekli kendini yenileyen, her yildiz isimleri cikarmayi basarmis ve her daim izlenmeyi hak eden bir takim.

bacon1903 dedi ki...

Tesekkurler shelby.Cok guzel bir baslangic yapilmisti blogta dunya kupasina ama araya querasma is guc felan gelince bence bu unutulmaz dunya kupasinin unutulmaz hikayelerini sizin gibi degerli arkadaslarimizdan okuyamamak beni uzuyordu.Beni sergen yalcin ve ridvan dilmenden daha tatmin ediyor yazilar ve bjkli arkadaslarimin yorumlari!!!!

bacon1903 dedi ki...

@Cherubim

Kardes haklisin tamamda 2002 dunya kupasi belgeselini gosterdi ntv g.kore yari finale gelene kadar italyanin ispanyanin buz gibi golleri iptal her turlu hata girla!!!Ingilterenin golu tarih acisindan unutulmaz oldu ama bu kupadada paraguayin ispanyaya attigi bariz golu yemesi arjantinin meksika macindaki bariz ofsayt golu gibi durumlar gectigimiz dunya kupalarindada oluyordu bence.Bizim hakemler konusunu hakikaten abartmissin bence bizim bu seviyede hakemimiz yok ne yazikki!!!!

bacon1903 dedi ki...

Arkadaslar genelde almanyadan bahsetmissiniz ki sonuna kadar haklisiniz.Ben dunya kupalarinda boylesine zevk veren bir almanya hatirlamiyorum.Ama ispanya o baska bir takim topu almanlara vericeklermi bakalim birde muller hakemin cok buyuk hatasi yuzunden oynamayacak bu macta ki bu macin tadini baya kacirdi bana gore muller almanlarin en iyi oyuncusu.Oezil degisik bir oyuncu almanyaya kesin lazim ama temposu dusuyor bana gore toparlarsa gercek bir yildiz olarak ayrilabilir.Ama takimin olmazsa olmazi herseyi bana kalirsa schweisteger!!!Low buyuk hoca olma yolunda hizla ilerliyor.Turnuva oncesi ballack sakatlaninca scweisteger buyuk oyuncu onun performansini 2 katina cikarcagina inaniyorum demisti aynen dedigi cikti!!!!

bacon1903 dedi ki...

@jokond

Benimde ozellikle brezilyayi eledikten sonra gonlumun kaydigi takim portakallar ama bert van marwick allah canini almasinda demiyo degilim benim hayranlikla seyrettigim hollanda bu mu???Gercekci oynuyolar tamam ama bu kupayi senelerdir guzel oyunlariyla kazanmasini istedigimiz portakallar insallah brezilya macinin 2.yarisindan itibaren seyrettigimiz gercek portakallar yai final ve finalide boyle oynar!!!Benim istedigim final hollanda-almanya.Aklim ise hollanda-ispanya diyor!!!!

Jokond dedi ki...

@bacon1903

hollanda hiç maç kaybetmedi, geriye düştüğü brezilya maçını da çevirmeyi bildi. Benim Hollanda sempatizanlığım çok eskilere dayanıyor ama bu sefer şeytanın bacağını kırmaya çok yaklaştılar. Eskiden ne güzel oynuyorlar diyorduk şimdi ne sağlam oynuyorlar diyoruz. Aynen devam etsinler...

Jokond dedi ki...

almanya'yı herkes hemen favori ilan etmiş ama benim bildiğim hızlı giden atın boku seyrek düşer. ingiltere ve arjantin ara gazıyla yarı finalde teklemeleri hiç şaşırtıcı olmaz.

Abi kupa bitti hangi hizli gitme? :)

Gruplarda cossalara 2. turda patlarlar derdik de, at analojisine su nokta itibariyle itiraz ediyorum ben.

Jokond dedi ki...

Daha önlerinde iki maç var, ters motivasyondan bahsetmek istemiştim. Önümüze gelene dört atıyoruz ferahlığı o boku seyrek düşürtebilir yani:)

gnyz dedi ki...

Grup maçları oynanırken turnuvayı neredeyse en sıkıcı turnuva ilan edenler hala sıkıcı mı buluyorlar çok merak ediyorum. Eminim aynı mevzu 2014'te de olacak "eskiden bizim buralar üzüm bağıydı"

Bu dünya kupasındaki tek korkum Arjantin'in es kaza şampiyon olmasıydı. Sağolsun Alamanlar bir güzel tokatladılarda ilerki yıllardaki Maradona hem futbolcuyken hemde hocayken Arjantin'i şampiyon yaptı geyiklerinin önüne geçtiler. Herif elinde Messi Milito Tevez Higuain ve Aguero varken Palermoyu kadroya aldıda Cambiaso ile Zanetti'yi almadı ya ne desek boş. Nasıl bir kafa varsa artık.

İngilizlerden her zamanki gibi bir cacık olmayışı turnuvanın güzel yanlarından biriydi.

Afrika takımlarının sorunu Shelbyl nin dediği gibi yine mental sorunlarıydı. Dar dar formaları giyip artiz gibi sahaya çıkmayla malesef olmuyor bu işler. Gerçi şöyle boylu poslu zenci forvetimiz olsa fenada olmazdı. Yalnız Gyan'ın son saniye penaltısını kaçırdıktan sonra penaltılar için tekrar topun başına gelip o topu köşeye bırakmasıda takdire şayandı. Yeni bir Palermo vakasıda yaşanabilirdi.

İspanya'nın derdi çok pas yapmaları. Tamam anladık güzel pas yapıyorsunuzda bu kadar abartılmazki arkadaş. Ama adamlar harbiden fena bir jenerasyon yakalamış. Sadece futbolda değil basketbol, tenis, motor sporları hepsinde estiriyorlar.

Suarez'de bir maç ceza almış. İstermisiniz Uruguay finale çıksın Suarez'de takımını şampiyon yapsın :)

bacon1903 dedi ki...

@jokond

Tamam haklisin kardes ama portakallar iyi oynayarak kazansin istiyor gonul tabi onlarin istegi dunya kupasi bunuda anliyorum ama onlara guzel oynayarak bu kupayi almak yakisir.Uruguayi guzel oynayarak devirirlerse final icin onlerinde 4 gun olcak hemde kendilerine inanclari katlanir.Ote yandan almanya ispanyayida yenip gelirse hollanda gene 1 tane sikistirip finale cikarsa.74 finali ama bu sefer almanya guzel oynayarak ve gonulleri fethederek geliyor hollanda tipik almanlar gibi turnuva takimi cok ilginc olur!!!!!!!

bacon1903 dedi ki...

Almanya ispanyaya elense dahi gonulleri fethetti.Tabi bu onlara yetermi???Ballackin sakatligi bence cokda kotu olmadi!!!Oezil ondan daha teknik daha yararli is yapiyor.Mueller iste bu isme inanamiyorum 1 sene once kimsenin haberi varmiydi bu oyuncudan van gaal adama formayi verdi ve inanilmaz bir sekilde yararli oldu 1 sene boyunca!!!Muellerin gecmisi hakkinda bilgisi olan var mi????Almanya-Ispanya macinda benim gonul favorim almanya ama aklim ispanya diyor bakalim almanlar 2 sene oncesindeki finalden degisik bir seyler yapabilceklermi one gecmeden topu verirlerse isleri biter!!!!

Pamukk dedi ki...

dünya kupasına bakışım fantazi futbol takımım oldu adamlarıma göre takım tutuyorum izliyorum :P

Pamukk dedi ki...

- Maradona tüm Arjantin halkının önünde Zanetti ve Cambiasso'nun ayaklarını yıkasın.

+onyüzbinmilyon

ceyhun dedi ki...

shelby komunaliskembe açılmıyor, nesi var? :)

Binali Yildirim ve ADD sag olsun google gidince komunal'de gitmis sayildi.

Yeni adres (daha dogrusu eskiye donduk): komunaliskembe.blogspot.com

Yorum Gönder

Ara