.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

5 Haziran 2010 Cumartesi

Bir İlhan İrem Vardı #3: Daniel Amokachi

(Bu kısa ömürlü olmuş yazı dizisini yeniden diriltmek için yaz döneminden uygun bir dönem olamaz. Gerçi bizimkiler gider sözleşme fesh edecek kimse bulamaz malzemeci Süreyya abimize bulaşırlar n'olur n'olmaz, ağzımızı hayra açalım...)
I. Giriş
Tam adı Daniel Owefin Amokachi. Tribün adı Daanyeel Aaamookaçi Kaçi.
Kendisi bilindiği gibi Beşiktaşımızın "The Bull" (Boğa) lakaplı unutulmaz forvetidir. Gerçi sanki Türkiye boğa doluymuş gibi ismine "Kara" diye ekstra bir sıfat da eklemiştik biz, ama olsun. Belki boğa kara olunca daha iyi oluyordur. (Eğer hayvancılıktan anlayan bir arkadaş varsa, kara boğaların diğer boğalara olan muhtemel genetik üstünlüğü ile ilgili bilgi verebilir)
Gereksiz zoolojik ayrıntıları geçtikten sonra mevzuya gelelim. "Ferdinand'dan müjde size" ile başlayan "zenci forvet" akımında kendisine sağlam bir yer edinmiş adamdır Amokachi. Gerçi o sıralar dünyada oluşmuş Nijerya fenomeninin esintisidir biraz, ki o esinti durmak bilmemiştir Türkiye'de. (Aghahowa'nın Kayserispor'a geldiğinde verdiği röportajda "Ayrıca burada oynamış çok sayıda futbolcu arkadaşım var ve onlardan duyduklarım da vardı." demesi manidardır.)
II. Beşiktaş Yılları
Bize gelmeden adı Galatasaray ve Fenerbahçe ile de anılmıştı Amokachi'nin (gerçi benim bile adımın çeşitli kulüplerle anılmışlığı var), fakat yuki'nin geçenlerde bahsettiği Kuka işi yatınca biz 1.75 milyon sterlin karşılığında renklerimize bağlamıştık kendisini. O zamanlar Youtube olsa, kendisinin Dünya Kupası'nda Yunanistan'a attığı gol forumlarda dönerdi, öyle gaz bir transferdi o vakitler için.
Amokachi'nin Beşiktaş performansı fena değildi. İlk iki senesinde 7'şer, son senesinde ise 4 gol atmıştı ligde. Ligde attığı gollerin %33.3'ünü FB, GS ve TS'ye yazmıştı, hatta kupa maçlarında da bu külüpleri boş geçmemek gibi bir adeti vardı. Zaten belki de o yüzden bu kadar sevmişizdir boğayı.
Lakin Amokachi deyince benim aklıma iki olay gelir. Birincisi, Valencia'ya deplasmanında kale dibinden kaçırdığı o gol. O top girse, belki de Rasim Kara bizim Fatih Terimimiz olacaktı. Pozisyonu bilmeyenler-görmeyenler için aşağıdaki küpürdeki ifade anlamlı olacaktır:
Kısfmet.
İkincisi ise Ercan Taner'in (ki Amokaçi eminim kendisinin söylemeyi en sevdiği üç kelime arasındadır) anlatırken kendinden geçtiği Trabzonspor golü. O golden sonra arkadaşlara gidip "nasıl soktu Amokachi" diye övünebilmiştim.
İyi goldü hakikaten.
"Nasıl soktu Amokachi" demişken, kendisinin şansı mı, şanssızlığı mı bilemediğim bir ismi vardı. Gerçi o zamanlar Beşiktaş'ın kadrosu komple +18'di. Rahim, Toschak, Amokachi... Bu sebepten isminin ilk iki harfi, maç kazansak da kaybetsek de imalı imalı vurgulanırdı. Ben o zamanlar küçüktüm tabii, aklımız ancak o kadar espri yapmaya eriyordu. Televizyonların en büyük hiti Levent Kırca'ydı diyeyim, siz anlayın.
Bak şimdi aklıma geldi, bir de "Daniel Amokaçi/Nereye kaçii" vardı. Çok travmatikmiş lan çocukluğum...
III. Beşiktaş Sonrası
Sonra Amokachi sakatlandı. Zaten sakatlandıktan sonra da iflah olmadı pek. 1999'da bizden ayrılıp 1860 Münih ile sözleşme imzaladı, ama sağlık kontrollerini geçemediği için kontratını iptal ettiler. (Bu sağlık kontrollerinin olumsuz sonuç verdiği benim bildiğim nadir durumlardandır. Eskiden sağlık kontrollerini boş lakırdı sanardım.) Sonra her emekli futbolcunun denediği rotayı çizmeye çalıştı: ABD ya da Arap Yarımadası. 2002'de Colorado Rapids'de oynamaya çalıştı, olmadı. (Colorado'dan adam çıkmaz zaten.) Birleşik Arap Emirlikleri'ni denedi, o da tutmadı. O zamanlar Katar bu kadar popüler olsa belki orada oynayabilirdi. Hayat işte.
Tabii bizim Amokachi hakkında çok bilinmeyen iki detay var: Birincisi, Tunuslu süpermodel bir eşinin olduğu. (Hürriyet tadı yakalamaya çalıştım pardon.) İkincisi ise New York'ta bir hukuk okulundan derecesi olduğu için avukatlık yapabilir olması. (Hangi okul olduğuna dair araştırmalarım sonuç vermedi ama sanırım Rochester. Gerçi tekrar düşündüm de, kime ne la?)
Gelgelelim Amokachi avukatlığı değil de futbolu tercih etmiş gene. 2008'den beri Nijerya'nın yardımcı teknik direktörü, ve Lars Lagerback'in yanında Nijerya'yı Dünya Kupası'nda hedefe ulaştırmaya çalışacak. (Adamların amacı kupayı almak değildir sanırım, o yüzden böyle muğlak ifade kullandım.)
Son söz: Amokachi'nin bizim için önemi, maraton.com.tr'nin geçen ay yaptığı bir haber ile de belgelenmiştir. Ne zaman bir Nijeryalı golcü gündeme alsak o "Beşiktaş'ın yeni Amokachi"si olacaktır. (Mesela bak Ohen'i kimse hatırlıyor mu? Halbuki o daha da bir kara boğaydı.)
Neticede cCc Danyel Amokaçi cCc.
Not: Gazete küpürleri Milliyet Gazetesi'nin arşivinden alınmıştır.

30 Yorum:

cesc dedi ki...

adam haklı beyler.

inci sözlük her yerde .. bu ne lan: D

sozcelyk dedi ki...

ilhan mansız'ın diz sakatlığının aynısını yaşamıştı sanırım.

''ilhan the end'' haberi vardı fanatik gazetesinde hiç unutmam , ilhan mansız ın sakatlığını amokachi ile birebir örtüştürmüşlerdi ve futbola dönemeyeceğini iddia etmişlerdi tabi o zamanlar yamulmuyorsam ilhan 26 27 filandı ve bildiğimiz üzre geri de dönemedi 1860 munchen , hertha berlin agücü derken.

ikisini de çok severdim ben ama ilhanı amo dan daha çok severdim belki de yaşımdan dolayı.

Son fotografa cCc yazmasam olurdum. Gerek biyik, gerek o bakislar.

Aslinda baska bir sey yazardim da, cCc oldu en fazla iste.

gnyz dedi ki...

Sanırım varlıklı bir ailesi vardı Nijerya'da kendisine başbakan diye bağırıyorlardı. Nijerya dönüşleri sürekli sorun olur özel uçakla gelirdi hatta bir seferinde havaalanından da helikopterle alarak maça yetiştirmiştik diye hatırlıyorum. Tunuslu eşinden ikizleri vardı. Formunu neye borçlusun sorusuna seks diye cevap vermişti. Saç stilide bir dönem baya moda olmuştu.

AQ-47 dedi ki...

Büyük topçu

Gökhan dedi ki...

adam gibi hatırlayabildiğim ilk yıldızımız, o yüzden yeri ayrıdır bende. ama baya az gol atmış, ilk senesinde daha çok atmıştır diye tahmin ediyordum, o sene 88 gol atmıştık.

trabzon'a attığı golün 90.dakikada olması daha da anlamlı kılıyor o deparı, ah bir de valencia maçında kaçırdığı golü bir yerde görebilsem, maç çok geç bir saatteydi diye hatırlıyordum, seyrettirmemişlerdi maçı bana o yüzden :(

delgado dedi ki...

cCc zenci forvet cCc

spor okullarında bile atılabilecek gol nedir lan, halim olsa gülerdim gece gece.

ve o nası bi vefat duyurma haberidir. yarım saat transfer hikayesi geçmiş altına "ve bu arada gol oluyor sayın seyirciler" tarzı geçiştirilmiş.

xanax dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
xanax dedi ki...

Amokaçi öyle güçlüydü ki, rakip bekler bunu durduramaz, resmen sırtına binerlerdi; hakemler o zaman da en az şimdiki kadar delikanlıydı, faul falan çalmazlardı, olsun, sırtında bekle koşmaya devam ederdi bizim Amokaçi. Hızı da bi gram eksilmezdi. O yüzden boğa konduydu adı. Ee, tabii rengi de kara olunca, gelsin kara boğa aşağı, kara boğa yukarı. Biraz sakar olsa da, müthiş bir açıktı, taraftar tapardı ona. Benim de gelmiş geçmiş en sevdiğim yabancılardandır, ömrü uzun, bahtı açık olsun.
Ne günlerdi be, hey gidi...

Feridun Bitir dedi ki...

en sevdigim yabanci oyuncumuzdur amokachi. cok özledim söyle topu alip yardirip giden adami. Büyük topcuydu, simdiki piyasaya bakinca bedavaya gelmis valla. böyle bir adami everton niye birakmis acaba??aslinda fenev alicakti bu adami ama ali sen 3 tane nijeryali olmaz ayni takimda ahenk bozulur dedi gitti kostadinovu aldi diye biliyorum.

valenciaya golu kacirdiktan sonra spikerin "aman be amokachii" diye haykirisi hala kulaklarimda cinliyor..

ben onu en cok fenere attigi golden sonra dizlerinin uzerine cokup ellerini iki yana acip assagi yukari sallarken sevdim, benim besiktasta gordugum en iyi yabancidir, pascaldan cok severim kendisini.

hep okochayla beraber oynasalardi nasil bir takim olurduk diye dusunmusumdur..

azapaza dedi ki...

fenerbahçe amokachi ile anlaşmıştı,ancak o dönemki 4 yabancı kuralının 4+1 olmasını ümit ederek,ancak o karar çıkmayınca kostadinovun gönderilip yerine amokachi alınması fikri teknik direktör lazoroni tarafından reddedilmişti.

ederlezi12 dedi ki...

Keşke bizim de Amokachi tarzı zenci forvetimiz olsa.. Bıktım bu bizim süper ligdeki brezilyalılardan .

Brezilyalı futbolcular gitsin Nijeryalılar gelsin

alper dedi ki...

valencia maçında kaçırdığı gol akıl alacak gibi değildi de.neydi o maçta kırmızı kart gören çocuğun soyadı.adı sinan dı ama.bilen varsa yazıversin hele bir.o maç onun yüzündne gitmişti.

amokachi bol şort giyerdi.taşakların 5 kilo olduğu o şorttan belliydi.koşarken sağa sola salannırdı a.q.

esgo dedi ki...

@alper

O gün kırmızı kart gören Sinan Demircioğlu.
Şimdilerde Körfez Belediyespor'da oynuyor.

Valencia maçının oynandığı dönem Kıbrıs-Magosa'daydım, maçın yayınlandığı kanal bizde net çekmediği için Beşiktaşlı bir abinin evine gitmiş, diğer maçı da yine bir başka komşuda izlemiştim. (Bu tv izlemek için ev ev gezen veletler Kapıcılar Kralı'ndaydı sanırım)

Amokachi'nin kaçırdığı golü anlatacak kelime zaten yok da, ikinci maçın hemen başında attığımız gole deliler gibi sevinip, sonrasında ofsayt bayrağı ile döktüğüm gözyaşlarının tarifi hiç yok. O gün, gün boyu öyle bir inanç vardı ki, sanki erken gelecek gol turun habercisi olacak, belki de makus talihimizi o gün yenecektik, ama işte bu denli şartlanıp, o golün iptal edilmesini o gün hiç kabullenememiştim, ki aklıma geldikçe acırım o halime.

Valencia maçları ve İnönü'deki Rosenborg maçı çok büyük yaralardır, çok ...

AQ-47 dedi ki...

Karpin'in Ali'ye dirsek atıp topu alması ve sonrasında yediğimiz gol...Maçın yavşak hakemi Van der Ende...Gerçekten de hem Rasim Hoca'nın hem Beşiktaş'ın patlama yapabileceği bir maçtı.

alper dedi ki...

van der ende mario adı idi dimi.ee o hakem auxerre maçının hakemi değilmiydi.şifomu yoksa topraktepe mi ne atmıştı.ben o maçın hakemi van der ende sanıyordum.

o tehlikeli isimleri birde zlatko yankov eklenebilirdi.yan-koy gibi..:))

valerenga maçı da yaradır be eser birde.hele o maçtan sonra tel örgülerde ağlayan adam şifoya hep gözümün önünde.

AQ-47 dedi ki...

Valerenga maçı tamamen bizim gevşekliğimizdi, ama Valencia maçı...Güzel futbol ve kanatları çalışan bir takım heba oldu...

Unknown dedi ki...

su amokachi gibi nouma gibi forvetlerimiz varken en iyi dönemlerimizi geçirdik yine öle bi adama ihtiyacımız özellikle amokachi gibi hızlı güçşü 3bacaklı bi zenci afrikalı vurdumu tavana ascak bi yabancı istiyoruz

xearoson dedi ki...

videoda gol sevincinde gelen 8 numara serdar mı?çıkaramadım tam...

alper dedi ki...

bu yazıyı okuyunca aklıma geldi.bilenler varsa kim nerede ne yapıyor yazabilirmi acaba.o zaman ki beşiktaş kadrosunda sürekli bir kaç genç oynardı.
salih-hikmet-emre-savaş-sinan demircioğlu-ali günçar vs vs.
nereye gitti bunlar.bizden sonra çok ani bir düşüş içine mi girdiler.hiç bir züper lig takımında karşılaşmadık kendileriyle.kaleci fevzi ne yapıyor acaba şimdi.orhan kaynak nerede acaba şimdi.

Bu yorum yazar tarafından silindi.

@shelbyl
Internette birçok yerde Amokachi hakkında "a law school in New York" gibi belirsiz bir ifadenin kullanılmış olmasının sebebi bunun yanlış olması. Zira Amokachi New York'ta bir okuldan değil University of Texas'dan burs kazanır, dolayısıyla hukuk okumaya ABD'ye gelir. Ancak Club Brugges'le zaten sözleşme imzalamıştır ve okulu bırakıp Avrupa'ya yerleşir. Hatta ailesi onu ABD'de sanarken, o aslında artık Belçika'dadır.

Amokachi'yle ilgili bilinmeyen birkaç şey daha söyleyeyim o halde. Babangida'yla hemşehridir bizim boğa. Hatta küçüklükten beri beraberlerdir. Tunuslu süpermodel ablayla Paris'te tanışırlar ama birbirlerinin telefon numarasını bile almazlar. Sonra Tunus'ta bir turnuvada tekrar karşılaşırlar, derken evlenirler. Evlendikten bir süre sonra Babangida Amokachi'nin baldızıyla tanışır, Amokachi'nin eşinin vasıtasıyla. Anlayacağınız bizim Babangida'yla Amokachi bacanaktır.

Bir de Babangida dışında en büyük kankası Jay Jay Okocha'dır Amokachi'nin. Hatta Almanya'da dizinden tedavi gördüğü dönemden hemen önce Endonezya borsasında çok para kaybettiği için kimi zorluklar yaşamaktadır Amokachi. Tedavisi de ucuz değildir elbette. Bir gün kendisine Jay Jay'den bir telefon gelir. "Merak etme, 45000 Mark'lık hastane faturan ödendi" der ve telefonu kapatır.

threepoint dedi ki...

@ adaş

ekşisözlükte isimlerini aratsan muhakkak içimizden birileri girmiştir bu adamlara entry. salih bizden sonra dardanel,antalya, eskişehir, son olarak da karagümrük gibi takımlarda oynadı. şu anda Beşiktaş'ta kafe işletiyor.

hikmet çapanoğlu bizden sonra 2. ligde oynadı paso, 27-28 yaşında bıraktı en son devler ligidne ve feysbukta gördüğüme göre antrenörlük kursu almakta.
emre eren, aralarında en az sevdiğim. bizden sonra gençlere gitti, bir ara adı güzel mobellaspordaydı. hiç rastlamadım ona da uzun süredir.

sinan epey süre süper ligde forma giydi. hatta 100. yıl maçında göztepe formasıyla biz karşı oynadı. son olarak diyarbakırda oynadı süperligde, şimdi körfez belediyede sanırım.

ali günçar, bizden sonra Samsun'a gitti, sonra naptı hiç bilmiyorum, 10 yıldır görmedim belki de.

fevzi kocaelispordaydı. orhan %100 bırakmıştır, 36 yaşındayken bile süper ligde sebatta oynamıştı gerçi.

@natura

Eyvallah abicim, cok sag ol.

Isim komigi, bu law school bilgisine ben FIFA'nin resmi websitesinde trivia oyunu oynarken rastladim. FIFA bile bilmiyor demek ki olayin ic yuzunu :)

QuaresmA dedi ki...

o gençlerin en fazla şans bulanı savaş'tı. en yeteneklileri de salih'ti. yusuf tokaç da çok yetenekliydi.

tunç kip vardı bir de, dandik forvetti. esas en çok hafızama kazınan ise sakaryaspor'un habire süper lig'e çıkıp düştüğü sezonlardan ilk düşüşünde (fener'den kiralık sergio'lu, yusuf tokaç'lı, aygün'lü kadro) onlar düşmeyi garantiledikten, bizim de şampiyon olamayacağımız garantilendikten sonra full gençlerle bunlarla maç yapmıştık son haftada ve sanırım 3-0 kazanmıştık. o maçta kızıl saçlı altyapıdan bi çocuk oynamıştı bizde ve mükemmeldi. gol atıyordu, asist yapıyordu (sanırım), 25 metreden çakıyordu direkte patlıyordu vs. 1.65 boyunda falan ufak birşeydi, adı ozan mıydı onun ?

QuaresmA dedi ki...

şimdi baktım; aydın tuna'ymış o kızıl saçlı ve şu anda çorumspor'daymış.

Unknown dedi ki...

amokachiyi geçtimde(saygımız sevgimiz büyüktür)yazıda sonlara dogru adı geçen ohen türkiyeye gelmiş en iyi son vuruşu bitiriciligi olan jardelin nijerya şubesidir gözümde.heleki sıcak bi agustos gecesi(akdeniz akşamları adlı parçayı daha ibrahim tatlıses okumamıştı sanki) kadıköyde tsyd maçında 3-1 kazandıgımız maçta attıgı bir gol vardıki 6 pastan yaradana sıgınarak vurdugu top direkte patlayıp gol olmuştu,ohende fenerin kara listesine girmişti.o maçta gene yanlış hatırlamıyorsam pamuk prenses ayhan akman da formamız altında ender attıgı gollerden birine imza atmıştı,hey gidi günler heyyy

Unknown dedi ki...

Daniel Amokachi suanda istanbulda sabahlari kosu yapiyor stadyumda bende onun yaninda kosuyorum cok iyi bir insan

Yorum Gönder

Ara