.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

6 Mayıs 2010 Perşembe

İlyas'la Hıdır Kavuştu Fenerbahçe Kupa'ya Kavuşamadı

Hatırladığım en eski Türkiye Kupası finalimiz 92-93 yılına ait. Şampiyonlukta kapıştığımız Galatasaray ile Türkiye Kupası'nda da final oynamış, Sami Yen'deki 1-0'lık mağlubiyetin rövanşında İnönü'de 2-0 mağlup duruma düşmüş, çok kasıp 2 gol atsak da yetirememiştik. 

Bir sonraki sezon Milne döneminin sonu olmuş, lige havlu atınca kupaya tutunmuştuk ki kupaya tutunma deyimi de dağarcığıma o zaman eklenmişti. 93-94'te çeyrek finalde Fenerbahçe, yarı finalde Trabzonspor ve nihayet finalde Galatasaray'ı geçip almıştık kupayı, sağından da solundan da bakılsa bana göre tarihin en hakedilmiş Türkiye Kupası'dır bu kupa. 

Toschack'ın ilk senesi, Scala dönemiyle beraber ligde gördüğüm en kötü finali yapıyorduk. O sezon yine "kupaya tutunmuş", Şifo'nun unutulmaz röveşatasıyla öne geçtiğimiz maçta Galatasaray'ı penaltılarda elemiştik. İnce detay, Fevzi Hagi'nin penaltısını çıkarmıştı. Ligi 6. kapattığımız sezonda gelen Türkiye Kupası belki de Toschack'ı bir sonraki sezona taşıdı.

5'ine şahit olduğum, 8 kez kazandığımız Türkiye Kupası bugün az daha anlamını kaybediyordu. Bütün anlamını Fenerbahçe'nin uzun yıllardır kazanamamış olmasından alan Türkiye Kupası'na Fenerbahçe, Hızır'la İlyas'ın kavuştuğu günde yine kavuşamadı. Kupanın anlamını sürdürmeye en az 1 sene daha edeceği bugün resmileşti. Ha keza Fenerbahçe bu sene ne CL ne UEFA kupasını kazanabildiğinden ötürü, iş bu 2 kupa da anlamlarına anlam katmaya devam ettiler.

Bu duruma, yalnıca Fenerbahçeliler'in, Fenerbahçe yönetimi ve camiasının narsistliği değildir sebep. Yıllardır Fenerbahçe hariç herhangi bir takım kupayı aldığında sevinen zihniyet, kupanın anlamının değişmesine, Fenerbahçe narsisizminden daha büyük sebeptir. İşim nedeniyle alakasız bir plazada aldım maç sonucunun haberini. Futbol topunu görseler bomba zannedecek, tribüne geldiğinde koltuk numarasını arayacak insanları bir neşedir aldı gitti. Anında birbirlerine "Kupayı gören son Fenerli" adı altında mağara adamlarının fotoğraflarını "forwardlamaya" başladılar. Artık tiksindiğim o fotoğrafı, aklı evvelin teki bana da forward etti, saatlerdir beklediğim datayı yollamayan adam önceliği o sanat eserine verdi. 

Kaç satır yazdım, halen "Büyük takımlar kazandıkları kupaları cilalayıp parlatırlar, küçük takımlar sattıkları formaları konuşurlar" demedik ki lafın aslı böyle de değildi sanırım. Bahsettiğim Fenerbahçe narsizizmi, birebir olarak Fenerbahçe düşmanlığından beslenmekte. Fenerbahçe düşmanlığının tapınağı olan Türkiye Kupası, yani Kupa 2, yani Avrupa'ya en kolay açılan kapı da bu bağnaz düşmanlığa araç olmakta. 5 kez kazandığımıza şahit olduğum, her kazandığımızda gerçek anlamda mutlu olduğum bu kupaya yapılan bu ayıp benim içime sinmemekte. Dahası; Ercan Saatçi tarzı güzide spor yazarlarının "Bu kupayı kıymetli kılan Fenerbahçe'nin yıllardır almamasıdır" benzeri cümleleri etmesinin amacı kupanın anlamını boşaltmak değil, Fenerbahçe düşmanlığını ve buna paralel popüleritesini artırmaktır.

3 sezon önce; Fenerbahçe'yi yarı finalde elemiş, benim gördüğüm en sönük finali Kayseri Erciyes'le oynayıp ite kaka kupayı almıştık. Yarı final 2. maçında Nobre'nin golünden sonra telefonumun susmamasını sağlayan arkadaşlarımın büyük çoğunluğu finali izlememişti. Oysa ki biz Fenerbahçe'yi, sadece ve sadece o kupayı alabilmek için elemiştik.

Başlığı görenler, büyük ihtimaller okuyacakları yazıyı bu bloga yakıştıramayacaklarını, kralından bir goygoyla karşılaşacaklarını düşünmüşlerdir. Hayalkırıklığına uğrattıysam affola; umarım gelecek seneye kupayı 9. kez alırız, onun haricinde Kupa 2'yle ilgili hiçbir temennim yok...

(Bir de cümlelerde düşüklük neyin varsa tekrar affola, gece 1'de çıkılan mesaiden sonra yazılmış bir yazıdır.)

14 Yorum:

aamet jr. dedi ki...

Sanırım benim de hatırladığım ilk final o. 2. golü Ulvi attıydı, attıktan sonra ee ne işe yaradı bu gol türünden bir sevinci olmuştu, Tuncay'ın İsviçre maçında attığı 4. golden sonrakine benzer bir sevinçti. Hiç unutmam o maçı zira Ulvi'nin hatırladığım tek golü o maçta oldu. Başka golü var mı onu da bilmiyorum gerçi :)

Şimdi ben şuna katılıyorum. Fener'in bu kupayı alamaması ayrı bir zevk katıyor orası bir gerçek. Gerçek te kupa finaline çıkana kadar götünü yırtıp kupayı alamayınca, bu kupa biz alamıyoruz diye değerli olum bizim umurumuzda değil demeleri çok komiik en hafif tabirle.

Pamukk dedi ki...

ıııyyy çok küçük insanlarsınız. size ne. elalemin şeyiyle gerdeğe giriyosunuz. hem kupayı önemsemiyolar, siz post açıyosunuz. küçülmeyiniz falan filan

-demeye kimse gelmemiş henüz.

Neo Wan dedi ki...

kartal gol gol gol 4.lük geliyor :))

Pamukk dedi ki...

2gün önce 3dü bugün 4 oldu heheh

yazık:)

bacon1903 dedi ki...

@neo wan
Biz gecen senenin cifte kupali takimiyiz siz hakemlerinizle sampiyon olunda gelin dalga gecin arkadasim!!!Bu arada yuzunuzmu tutmuyo ne!!!Dun 88.dakikada gokhan unala songun yaptigi hamle net penaltiydi!!!

bacon1903 dedi ki...

Turkiyede 10 tane kupa varya alincak her sene bu arkadaslar kucuk dunyalarinda onemsemiyorlar kupayi!!!28 sene olayi 4 buyuk takimdan kimin basina gelse dalga gecilir.Fb nefretini bu topluma asilayan bizzat aziz yildirim ve tum fblilerdir.Birde trabzon bu ligin uzak ara en iyi futbol oynayan takimidir iyi takviyeler yaparlarsada seneye benim 1 numarali sampiyonluk adayim olurlar.Bence songun yerine ve umutun yanina iyi bir santrafor alirlarsa bu ozlemleri biter bizimde guzel futbol izleme ozlemimizide bitirebilirler!!!

Neo Wan dedi ki...

zenginin malı züğürtün çenesini yorarmış. birde şey derler yanılmıyorsam el şeyiyle gerdeğe girme. bence siz aranızda para toplayıp önce şu lisans işini bir halledin.

Pamukk dedi ki...

ağlama değmez hayatt bu gözyaşlarına
fener gol gol gol iki kupa geliyor
fener gol gol gol 30 sene oluyor

mu demek lazım?

fotomaç fotospor okuyucusuna böyle denmeli tabi

bizmi yediklerimizle siz gerdeğe girmezsiniz asil taraftar haha

Hiç okumadan yazdınız değil mi yorumları

Kalten dedi ki...

Son yorum Yiğit Özgür karikatürlerinin son cümlelerine benzemiş

"- Öldürdün di mi rehineleri?"
"- ..."

Pamukk dedi ki...

vallah billah okudum ben şu modellerin taklidini yapıodum ondan kelli :/

bacon1903 dedi ki...

Ben okudum postu.Turkiye kupasi benim icin cok degerli cunku turkiyede 3 kupa var alincak zaten.Ligden sonra en degerli kupadir turkiye kupasi olur ya fb kupayi kazanirsada sonraki sene icin fikrim degismez.Yalniz fblilerin megolamanyakliklari sinir tanimaz gecen senede onlar olmadigi icin sampiyon olmustuk zaten.Biz bu sene vardik fbliler sampiyon olursanizda helal olsun deyip el sikmasinida biliriz.Bunda hakem katkisi varmidir ben tartismam bile ama sizler yok diyebilirsiniz tabi.Neo Wan varsin biz avrupaya gitmeyelim varsin biz sampiyon olmayalim ama bizim bilica gibi yuz kizartan oyuncumuz olmasin olursada gerekli cezayi verelim!!!

sihroje dedi ki...

Dün Ahırkapı'da Fenerliler tam dilek ağacına yetişmişlerdi ki , maç bitti :)))

ian dedi ki...

dilek ormanı lazım onlara, bir ağaçla olacak iş değil o :)

Yorum Gönder

Ara