.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

22 Nisan 2010 Perşembe

Medeniyet

Hava sahaları açıldı, voltamı aldım ecnebi memleketin havasını soluyorum yine... Bilet bulma ihtimalim olduğu halde Inter'in şov yaptığı maçı izleyemedim. Maça giden iş arkadaşımın anlattığına göre, stadyumda aşağıda göreceğiniz üzere ilginç şeyler yaşanmış...
1) Stada yürürken arkalarından polisler koşmamış. Maça giderlerken, taksiden kimse onları indirip, rakip taraftarların arasından yürümek durumunda da bırakmamış...
2) Maç saatine yakın içeri girerken kalabalık oldular, içeri giremeyeceklerini düşünüp gerildiler diye, polis onları coplamamış. Hepsi de maç başlamadan içeri girivermişler.
3) Kulüplerinin bayrağının yanına rakibin bayrağını asmayı unutmamışlar. Hayvan değiller ya, rakibin varsa sen de varsın; o yoksa sen de yoksun.
4) Stada girdiklerinde hemen yanlarındaki "çok pahalı tribün"den üzerlerine bozuk paralar yağdırılmamış. Oturdukları tribünün koltuğu 300 Euro diye, karşısındakini çulsuz ve haysiyetsiz zanneden gerizekalılar da yokmuş, kimse elindeki 5 doları sallayarak hava atmaya çalışmamış... Zaten anca sığırlar paranın gücüne tapıyormuş buralarda...
5) Allah sizi inandırsın, yönetim gidip bu maça özel küfürlü tezahüratlara pas atan şarkılar çalmamış. Yönetimin parası olmadığından olsa gerek, kendi vesikalıklarını çekip balonlara da yapıştırmamışlar...
6) Yüz bin kişilik Stadın her yerinde yerleşik sağlık görevlileri bomba gibi heyecanlı geçen maçta ihtiyacı olana en fazla beş dakikada ulaşmışlar... Kimseyi ölüme terk etmemişler...
7) Hiç bir rakip taraftarın edep yerlerini görmeden dönmüşler... Buna inanmadım ama neyse...
8) Stadda yangın da çıkmamış! En psikopatlardan biri tribünden aşağı atlamış, e onu da polis alıp staddan dışarı çıkarmış. Kollarını bağlayıp izleyecek değil ya!
9) Ne zaman susasalar gidip sularını içebilmişler. Herhalde musluktan doldurdular, benim bildiğim 2000 kişiye servis yapsan su dediğin 10 dakikada biter!
10) Maç bittikten sonra tam 110 dakika beklememişler... Üstelik ana kapı açılmadan ilk çıkış kapısı da açılmamış ki, ana kapının açıldığını zannedenler ayakta dikilmesinler...
11) Polis içeri giremezken copladık, dur bir de çıkarken coplayalım da eksiklik hissetmesinler dememiş...
Ne hakemi?

15 Yorum:

Olm bu gavurlar adam gibi mac izlemeyi de bilmiyorlar he. Bunlari yapmadan derbinin derbi oldugu belli mi olur yahu?

Zevksiz herifler iste. Zaten Alman'in eline ver birayi al kariyi, oyleymis abi.

RuFF dedi ki...

Kafam okadar güzeldiki içeriye girerken heysel faciasının bize nasıl bir şey olduğunu az çok örnekli gösteren izdihamda hiç durmadan güldüm.

Hemde nasıl bir gülmedirki nefes alamayacak kadar sıkıştığımız ve yaklaşık 5 dakika o durumda kaldığımızda gülmekten gözlerimden yaş geldi.

Boş kafayla o izdihama girseydim büyük ihtimalle sinir krizi geçirirdim.

Neo Wan dedi ki...

-onlarda kimse açlıktan ölmezmiş.
-bütün bir kasaba 3-4 ilk öğretim öğrencisine topyekün tecavüz etmezmiş.
-geceleri belediye otobüslerinde ızgara olmazlarmış.
-askeri siyasisi sandalye kapmaca oynayıp kucağa almazmış birbirini.
-analar sebepsiz yere gençleri toprağa vermezmiş.
-v.s.
-v.s.
-v.s.

çözümmü abi toptan fenerbahçenin tüm spor faaliyetlerini durduracaksın bu ülke heyşeyden kurtulacak terör bile bitmezse gör !!!!!

tearkan dedi ki...

@ bi üstteki

Kısa ve öz. Ne alaka?

helldoradotcom dedi ki...

Yuki, Tr'de yasamayi planliyorsan bu anlattiklarindan gocunmayan bir karaktere sahip olman gerekiyor. Yok eger "ben koyun degilim, yanlislari dile getiririm" dersen eyvallah derim buyur soyle ama kisa vadede bu ulkede pek bir ise yaramaz.. Nacizane tavsiyem benim gibi futbolu evinden izlersen tum bu asagilik muameleleri gormez goreceli mutlu mesut yasarsin. (buna inonu stadi da dahil)

yuki the zorba dedi ki...

@helldoradotcom

Valla uzaydan gelmedim zaten 30 senedir Turkiye'de yasiyorum. Coplanmayi bir sekilde engelleyerek yirmi yildir da futbol maclarina gidiyorum. Muhtemelen neresinden baksan 300-400 maci canli izlemisimdir. Televizyondan mac izlemenin yavanligina alismak icin artik cok gec.

Benim derdim su, benim yonetimimin hatalarini, yuz kizartici tavirlarini ben nasil sahiplenmiyorsam; karsimdakinden de onu bekliyorum. IT-aat et hayvanligindan sonra cevremdeki Fenerbahcelilerin cogu bu konu hakkinda net sekilde yonetime karsi tavir almislardi. Beni de rahatlatmisti bu durum... Fakat ozellikle sunlari onaylayabilen bir yasam formu beni gercekten tiksindirdi:

1) Bayrak asmamak
2) Kufure pas atan sarkilar calmak
3) Balon hikayesi
4) Olume terk edilen fenalasmis insanlar.
5) On dakikada tukeniveren su stoklari.

Bilenler bilir, belki yazim da vardir bununla ilgili, ben her sene Kadikoy'e gitmeye calisiyorum. Evvelden ne kadar medeni bir sekilde bu deplasmana gelip gittigimizden bahsederdim. Bir saatlik Haydarpasa yuruyusu bile keyifliydi. Bu sene olanlar ise beni gercekten cildirtti. Olanlari gectim, bunu sahiplenen insanlar beni hakikatten cileden cikartti. Bu kadar olmaz olamaz...

Sorsan, dunyanin en medeni ortamina ve isitmali tribunlere sahip olmalariyla ovunen insanlardan bahsediyorum. Bunu yuz kere yazacaksin ki, yuz kere okusunlar. Bugun yazip birakmayacaksin, haftaya da yazacaksin. Aksi takdirde unuttururlar...

yuki the zorba dedi ki...

bu sosyal tespitler nerden cikti bu arada? Burasi Italya, Isvicre degil. Burada da neler oluyor... Sike yuzunden kulupler ligden dusuruluyor, stadlar dokuluyor, kavgalar cikiyor... Futboldan bahsediyorum hala, yazida da futboldan bahsetmistim anlasilmiyorsa tekrar yazalim...

Bir de Fenerbahce'yi kapatalim gidelim denmis. Bu kadar mi gozler kapali okunur? Ben bizim tribundeki embesillerden de bahsediyorum orda... Bu nasil bir mantik?

Sertug Ozgur dedi ki...

Yazıyı okuduktan sonra aklıma luce'li milan-galatasaray maçı geldi.
Şu hasan şaş'ın ilk kez kabak kafayla çıktığı maç. maç bittikten sonra üzerimize yağan bozuk paralar. Bu arada eğer Alper okuyosan Gs'li değilim, türk takımı muhabbeti ve bir kaç arkadaşın ısrarına oradaydım:) Üzerimde bayaa kalın kapşonlu mont vardı bende de hava yastığı görevini görüyordu,keza arkamdaki adamın kafa yarılmıştı.İtalyan polisi ise niye seviniyosunuz diye bize kızıyodu. Böyle bir orospu çocukluğu görmemiştim. Hakan Şükür o zaman yeni inter'e gitmişti, bir şekilde yardımcı oldu da para yağmuru durdu. Aynı şekilde Roma'daki Gs maçını hatırlarsınız,polislerin futbolculara attığı dayağı.

Yazıyı anladığımı düşünüyorum,Fener maçıyla aynı kalıba sokmuyorum. Sadece İtalya'da bunlar olmuyo, medeniyet filan laflarına karşıyım,eğer böyle bir mesaj verilmişse.

En azından sahaya motosiklet atıldığını duymadım ben türkiyede?

http://www.repubblica.it/online/campionato/inter/inter/inter.html

Veya polisin çıkan çatışmada öldüğü bir maç?

http://article.wn.com/view/2010/04/18/Derby_scontri_tra_tifosi_unauto_va_a_fuoco/

Ayrıca bu son linkte başka olayların videolarını da görebilirsiniz.

Sertug Ozgur dedi ki...

@yuki the zorba

Alttaki yorumlarını şimdi okudum daha açıklayıcı olmuş, fenerbahçe yönetiminin ve bir takım sempatizanının övünüp durduğu medeni,çağdaş stadyum lafına bir gönderme olmuş zannedersem.

Neyse üstteki yazdığım dursunda, Fener yönetimi için fikir olsun, stada motosiklet sokup üstüne beşiktaş bayrağı filan assınlar, motor-fahişe-bjk mesajı verilmiş olur.

Pamukk dedi ki...

yahu merak ediyorum
neden bu çok medeniyetli kişilerin kendi suratlarını çizdirdiği balonlar hakkında kimse bişey sölemiyor? kimse ama hiçkimse medyası blogu taraftarı cartu curtu

Olay lakerda'nin dedigi gibi.

Turkiye'nin en medeni stadi burasi. Niye? Kufur yok.

Bu masali dinlemedik mi bir ara uzuuuun bir sureligine?

Bizim medeniyet belirtecimiz "kufur ediyor mu, aksani duzgun mu" falan. Falan filan.

theotheo dedi ki...

@yuki

kardeş valla anladık avrupayı dolaştığını, dünyada ilk avrupaya giden türk gibi her yazında yazman hoş oluyor.

bi de hafızanda bi sorun var kardeş.

holigan ingilizleri, stad facialarını ne zaman unuttun?

TA dedi ki...

medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar.

medeniyete hayır kültüre evet.

yuki the zorba dedi ki...

@theotheo
duymayan bilmeyen kalmasın diye yazıyorum, ince görmüşsün...

Unutuluyor theo, aradan geçmiş otuz sene... Neden unutuluyor biliyor musun? Şimdi gittiğinde ecnebinin stadına gördüğün şeyle senin bahsettiğin ve bu konunun miladı olan günler arasında büyük fark var da ondan unutuluyor. Geçen hafta Tanıl Bora muazzam bir laf etti... "Endüstriyelleşen futbol dünyanın her yerinde stadlara konfor getirdi, bizde onu da getirmedi, endüstriyelleşmenin sadece kötü tarafları geldi".

Yani bu batının iyi taraflarını alalım, kötülerini almayalım hikayesinin tersi cereyan etti bizde... Kaldı ki yazı bundan bahsetmiyor. Ben hakikatten çok içerledim, bunca senedir gidiyorum Kadıköy'e, yanımda adamın fenalık geçirdiği, bilinç kaybı noktasına geldiği yerde kimsenin adamla ilgilenmemesi; orada onlarca kişi bağır çağır bir kulun dikkatini çekemememiz beni sarstı. Heysel zamanında hani o Holiganların cirit attığı zamanda o ecnebilerin stadında dahi bunlar olmazdı.

Müsaadenle yazıyoruz işte biz de gördüklerimizi...

Theotheo, pasam istersen yazdigimiz tum yazilari sana yollayalim, senin stadartlarina uygun degilse basmayalim, ne dersin?

Ne kuyruk acisiymis bre arkadas, vallahi billahi.

Yorum Gönder

Ara