.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

16 Şubat 2010 Salı

Chatman'la Buraya Kadar

2010 Dünya Basketbol Şampiyonasına ev sahipliğimiz kesinleştiğinden beri, Türkiye Basketbol Liginde yaşanmadık olay kalmadı. Artık nazar mı değdi nedir son olarak da en büyük yaratıcı Besiktas taraftarlarından Ismail Er'in Antalya BŞB. maçı sonrası asparagaz haberinden sonra bütün dikkatleri üzerine çeken Mire Chatman'ın Tofaş maçı sonrası verilen numunesi pozitif çıkmasıyla artık Beşiktaş'da Chatman dönemi bitmiş oldu. Doping'in içeriği hakkında bilgi daha basına yansımasa da Chatman'ın itiraz etme şansı var ama bu itiraz olayı da biraz sakat eğer ikinci numunesi de pozitif cıkarsa 2 sene ceza alabilir. Beşiktas cephesinden değerlendirirsek, tek kelime ile artık taktik sistem vs. butun oluşumlar bitti diyebiliriz. Kalan kısıtlı sürede yeni gelecek guard ile belki de bütün sistemler sil baştan düzenlenecek . Biraz olsun hava yakalayıp Türkiye Kupasında da bi nebze olsun iddialı konumda olan Beşiktas'ın bu saatten sonra fast&break'e dayalı hücüm sistemi ile atarak kazanması cok zor. Artık Engin'in de önemli roller alacağını da düşünürsek çok yönlü set hücumları ile sete set oynunuda ki başarısı takım da ilerisi için ölçü olacaktır. Son olarak da Mire Chatman belki de Akatlar parkelerinin görüp görebileceği en iyi guardlardan biri idi. Açıkcası hem bizlere hem de ailesine çok büyük hayal kırıklığı yaşattı... edit: Federasyon yasaklı maddenin içeriğini acıkladı. Yasaklı madde performans geliştirici değil kafa maddesiymiş. Gerçekten yazık Beşiktas'ın da artık daha dikkatli olması lazım. Gecen sene Dennis Mims bu sene de Mire Chatman. 2 sene de 2 madde kullanımı ...

45 Yorum:

erol1903 dedi ki...

inanamıyorum

esperanza dedi ki...

adamlar paralarini alamayinca "pilot" olmayi tercih ediyorlar dertten kederden...

esgo dedi ki...

Sportif ve performans arttırcı amaçlı kullanılmadığı için ağır bir ceza geleceğini sanmıyorum, nitekim şu ana kadar gelen değerlendirmeler de bu doğrultuda. Kullandığı madde ve hangi amaçlarla tedarik edildiği de çok açık zaten. O yüzden bunu ispatlamak da zor olmayacaktır. Bekleyelim bakalım nasıl bir savunma gelecek.

sozcelyk dedi ki...

kullandığı madde ' cannabinoids ' malum ismiyle 'mariuhana'.

şimdi bu adam yönetime kaç aydır dert yanıyodu ruhsal boşluktayım diye demek ki sallamadılar hassirele çektiler üstüne üstlük kulüpten alacaklarını ödemediler şimdi de mariuhana çektiği ortaya çıktı.

allah burak bıyıktay a sabır selamet versin.

ABD'nin kimi eyaletlerinde "yari-legal" konumda bu madde. California'da yolda yururken falan icebilirsiniz, Massachusetts'te uzerinizde 28 gramdan (1 oz) az ot ile yakalandiginiz zaman 100 dolarlik cezayi oder gecersiniz falan.

Spora donersek, Amerikan Futbolu Ligi'nin yarisi ot icer.

Demek istedigim, Amerikali sporcular bu maddeyi kullandiginda cok sasirmamak lazim.

sozcelyk dedi ki...

wada yasaklı maddeler listesinde bulunmadıktan sonra isterse 8 kilo esrar çeksin , bu adamın bu listeden haberi yok mu doping olduğunu bilmiyo mu profesyonel değil mi geçen yıl mims ceza aldığında duymamış mı

savunulacak tarafı yok belki kerem gönlüm gibi ben bilmeden vücuduma girmiş diyebilir , chatman ın da haberi olup da harekete geçmeyen yavşak yönetimin de yapacağı açıklamayı bekliyorum tabi sikimsonik kadrodışı kaldı haberinden daha fazlasını

Vucuda haber olmadan esrar girmesi hem imkansiz, hem de israf yahu.

Yok ben savunmuyorum zaten, sadece sasirmamak lazim diyorum. Bu adamlara bu konuda Turkiye'nin tutumunu anlatmayan, denetimi yapmayanlarda kabahat.

tearkan dedi ki...

İki yıl önce Mutlu Akü Selçuk'taki yabancıların tercümanlığını yapıyordu arkadaşım. Ligde o sene sayı krallığına oynayan Kevin Braswell'in de aralarında olduğu oyuncuların izinlerde Hollanda'dan bize de buna benzer hediye(!)ler getirdikleri olmuştu açıkcası. Onlar arasında kullanımı çok yaygın doğrudur; ancak burada oyuncusundan yönetimine neresinden tutsan elinde kalan bir durum ösz konusu. İsmail Er'in yazıda asparagas olduğu belirtilen haberini Hürriyet gazesetinde ben de okumuştum.

(http://www.hurriyet.de/haberler/basketbol/496220/dopingli-cikabilirim)

Antalya maçı sonrası doping kontorlüne gitmek istemediği, ailevi problemler nedeniyle bir şeyler içtiğini belirttiği falan yazıyordu. Aynı haberden bahsediliyor sanırım.

esperanza dedi ki...

Chatman a ceza alsa bile "tufan" yontemi uygulanabilir.

Kalten dedi ki...

"İsraf" hahaha

alper dedi ki...

taksimde sallandırcan bu tip adamları.uyuşturucu kullanan insan hatta sporcumu olur .geri zekalımış demekki.insan hiç ruhsal boşluğa mı düşermiş hiç.geçin.sınırdışı falan etme prosedürü işliyormu bu durumlarda falan bilmem ama artılsın ülkemizden çıksın gitsin.yaptığının ne yönetimle ne de insan aklı ve ahlakı ile izah ediebilecek bir durumu yok bence.

RuFF dedi ki...

12.5 bitirdik yetmedi dahası varrrrr...
Adam esrar içmiş içmeyen var mı bunu bırakın allah aşkına.
Türkiye liginde basketbol oynayanların yarısındanf azlası içiyor bunu zaten

+1 @ RuFF

Konuya yaklaşımımız "tuu allah belasını versin beşiktaşlı adam esrar mı içer" şeklinde olmamalı. Tercih meselesidir...Bugün bir çok sporcu tütün mamülleri kullanıyor.Ben kendim bizzat geçen sene ingiltere manchester hava limanında Tuncay Şanlının sigara içtiğine şahit oldum...

Bence olay "kurallara uymama" boyutunda değerlendirilmelidir.Sigara içen oyuncuya ne ceza veriliyorsa, buna da o ceza verilmelidir...

Tabi işin içinde kullanımının yasal olmadığı bir madde var. Birde verilecek cezanın medya ve kamuoyunca değerlendirilecek olması vardır.

Ağzımızı burnumuzu kırar vallahi Uğur Dündar...!!

Bilgi notu: Sigara ve alkol; hem vucutta yarattigi tahribat, hem de bagimlilik yapicilik acisindan esrardan daha zararli maddelerdir.

Pamukk dedi ki...

kısmetimize koyayım arkadaş. yani takım kadro tam oturacak birine bişey oluyo. kupada eleniriz kesin bornovaya.

hem performans geliştirmeyen şeye ceza niye var ki saçma bence

bizim yönetim de sevinmiştir, zırt pırt para yüzünden oynamıyo antremana çıkmıyo dertlerinden kurtulcaklar.

bizm kadro oturana kadar lig biter artık pöf

bu durumun savunulacak bi tarafı yok. wada sınırları çekmiş. sporcuysan uyacaksın arkadaş. "yok bunu kullanmayan mı varmış, yok yolda bile içiliyomuş" demek anlamsız. profosyonel sporcu değilsen ister iç, ister spor salonuna gidiyom diye streoid kullan kimseyi ilgilendirmez ama profosyonelsen yapmıycan. o kadar insana karşı sorumluluğun var, ekmeğini bu işten kazanıyon.



en az 6 ay ceza alır. yani bu sezonu kapatır. zaten seneye de kalmızdı chato. takım hızlı oyuna alıştı. bu aşamadan sonra da chatman gibisini bulmak kolay değil. artık iş engine kaldı. burda da asistimeın dediği gibi artık burak bıyıktayın set hücumlarına ağırlık vermesi gerekiyor. oyun anlayışı mecburiyetten değişmeli...

alper dedi ki...

Allah allah demekki ben bir sigara içicisi olarak esrarkeş ve alkoliklerden daha tehlikeli ve vahim bir durumdayım yani??
amerikalılılar içiyor abi oda içsin.
satanistler kedi kesiyor abi oda kessin.
hollanda da serbest abi burada da serbest bölge kurulsun bu işler için..
doğrumu anlıyorum bilmiyorum ama söylenenler bu minvalde şeyler mi?

herkesin bir fikri var bence irandaki gibi asıcaksın bu tipleri.uyuşturucu kullanan adam geri zekalıdır aşağılıktır adidir bence.içmek istiyorsa sporu bıraksın gitsin marihuana yetiştirsin.

kalashnikov dedi ki...

Yaptığı sorumsuzluğa ve bizi soktuğu zor duruma rağmen Mire Chatman' in arkasındayım. Spor mpor bi yere kadar, insanlık hali sonuçta. Gırtlağına kadar pisliğe batmış spor camiasında mafya babaları kulüp başkanlığı, ayakçıları amigoluk yaparken tek bir adamın üstüne gitmek doğru gelmiyor bana. Amacım yanlışı yanlışla savunmak değil ama Chatman' in kariyerini etkileyecek büyük bir ceza verilmesine karşıyım.

@Alper

Mesleğim gereği uyuşturucu maddeler ve bağımlılığı hakkında eğitim aldım..
Sorunun cevabı evet, yani en azından sigara içen birisinin esrar içen birisinden daha az tehlikede olduğu söylenemez.

Ayrıca konu ile ilgili bir çok kaynakta "Cannabis bitkisinden elde edilen maddenin sigara veya alkole oranla daha zararlı olduğu kanıtlanamamıştır" ibaresi bulunmaktadır.

Ben olayı tütün mamülü kullanımı olarak değerlendiriyorum ve bu ölçüde ceza verilmesinin uygun olacağını düşünüyorum.

Not: Verdiğim bilginin özendirici/cesaretlendirici olmaması adına "Uyuşturucu bağımlılarının büyük oranının ilk olarak esrar maddesini kullanıp daha sonra ağır uyuşturuculara geçtiğini belirtmek isterim.

tearkan dedi ki...

Konu gereksiz bir şekilde başka mecralara doğru kaymış maalesef. Kullanma sebebi, zararı, doping etkisi yapıp yapmadığı vs. konuları bir kenara bırakalım. Sonuçta yasaklı bir maddenin profesyonel bir oyuncu tarafından kullanılması söz konusu. Parasını alamayınca antrenmana çıkmayan, o zaman profesyonelliği kullanan birisi iş yasaklı madde kullanımına gelince de profesyonelliğe uygun davranacak. Kimse kusura bakmasın bunun başka izahatı olamaz. Koskoca takımı zor durumda bıraktı sadece kendisini değil. Amerika, Hollanda vs konuşulmuş; ama Phelps'e konan tepki de ortada. İçmesi mazur görülebilir ki ben de yadırgamadım; ancak profesyonelim diyorsan, paranı alamayınca antrenmana çıkmamaya kalkıyorsan bu yaptığının da sonucuna katlanmalısın. Chatman'ın kullandığı maddeyi zarar açısından belki; ama diğer etkileri ve sonuçları açısından sigarayla bir tutmak bence ynalış.

Yanlis anlasilmayayim: Ben demiyorum ki "N'olacak abisi, kullanmis iste."

Bu adama kiziyorsak, sigara icen, alkol kullanan her sporcuya ayni miktarda kizmaliyiz diyorum. Adam sanki kokain kullanmis gibi degerlendirmemeliyiz diyorum.

Zaten kadro disi birakildi kendisi.

Bahsettigim grafik: Dependence bagimlilik, Physical Harm da Fiziksel Zarar demek:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Rational_scale_to_assess_the_harm_of_drugs_(mean_physical_harm_and_mean_dependence).svg

Wikipedia'da olduguna bakmayin, Ingiliz Tip Dergisi Lancet'tan alinti bir grafiktir.

pseudotimes dedi ki...

Amerikalı sporcuların çoğu bu ve bunun gibi maddeleri kullanıyor. Çok şaşıracak bir durum yok ki zaten shelbyl de dediği gibi yarı yasal olan bir madde bu.

Evet, budur tam olarak. Kiziniz, ama sasirmayiniz; ve de cok kizmayiniz, cunku sigara ve alkol de ayni b.k.

tearkan dedi ki...

Genel olarak bir yorumda bulundum zaten hani sigara içen birine verilecek cezayı alsın falan denmiş; ama sonuçta esrar, zarar olarak sigarayla aynı etkide olsa da, yaptığı kafa içki kadar olsa da ikisinden de farklı olarak yasaklı bir madde. (yasaklı olması gerekip gerekmediği ayrı bir tartışmanın konusudur kanaatimce.)

Arkadaşımın tercümanlığı sırasın gözümle de gördüm; yabancı basketbolcular arasında çok yaygın bu maddenin kullanımı. Onlar için çok normal de olsa, Nba'da dopingin cezası 10 maç da olsa (bkz. rashard lewis) bulundukları ortamda bu madde -size, bize mantıklı gelse de gelmese de- yasak ve yaptıkları profesyonelliğe aykırı. Açıkcası benim aklımın almadığı nokta, bu olaydan bağımsız olarak, profesyonelliği sadece maaş zamanı hatırlayan ve takımı sorumsuzluğuyla yarı yolda bırakan birinin 'sigara içenle aynı cezayı alsın' yada 'onlar için normal onun açısından da bakmak lazım' şeklinde savunulmaya çalışılması.

Uzun lafın kısası ben Chatman'ın yaptığının kabul edilebilir olmasını yada olmamasını tartışmıyorum, sorumsuzluğu sonucu takımın göreceği zararın kabul edilemezliğini belirtmeye çalışıyorum. Yoksa kadro dışı bırakılmış bırakılmamış, ne ceza almış yada almamış çok önemli değil benim gözümde. Amacım 'kahrol Chatman al sana bombe' değil çünkü. :)

Yok, ceza almasi son derece mantikli zaten. Benim tepkim su asamada gelen "vay uyusturucu ha, sallandiracaksin bunu" tadindaki yorumlara daha cok. Bir de "Bu adamlar bunu yapar, yapiyorlar; adam gibi uyarilmamalari, denetlenmemeleri sorun" diyorum.

tearkan dedi ki...

O tarz yorumlara açıkcası fazla tepki gösteremiyorum ben. İşin açıkcası çok bıçak sırtı bir konu bu; esrarın uyuşturucu sınıfından sayılıp sayılmaması gerektiğinin veya esrarla sigaranın verdiği zararın yada yaptığı bağımlılığın pek farkı olmadığının ayrımına varabilmek çok kolay değil çünkü. Gözünle görmek lazım. (sözüm meclisten dışarı:)

İkinci kısma gelince, onu önceki bir mesajımda ben de belirtmiştim. Oyuncusundan yönetimine neresinden baksan elinde kalıyor bu konu maalesef. Yazıda İsmail Er'in haberi için asparagas denmiş hatta Chatman da yalanlamış bu haberi; ama sonuç ortada. Açıkcası işin içinde bizim yönetim olunca şaşırdım desem yalan olur.

Kalten dedi ki...

Blog olarak İsmail Air'den resmi özür dilensin.

Bu haber de doğru olduğuna göre Mansimov bize dünya yıldızlarını getirecek mi? Kalou ile Krasiç de bizi görebilecek mi?

Kluivert Besiktas'a gelmeden ozur falan dilemem ben :)

tearkan dedi ki...

Yok haber yanlış. Antalya değil Tofaş maçı sonrası kontrole girmiş Chatman...

Ayrıca Krasiç bizi görebilsin, havaalanına çıplak koşarım. (tabi Krasiç bunu görmek ister mi tartışılır:)

Pamukk dedi ki...

olmuyor işte elenmek üzereyiz teknosa türkiye kupasından
kötü gidiyoruz bornova koyicek sanırsam

RuFF dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
RuFF dedi ki...

Tüh ya şampiyon olacaktık halbuki

Pamukk dedi ki...

İlk yarı 42-48 Bornova

Pamukk dedi ki...

avrupa kupası alcaktık ne şampiyonluğu

Pamukk dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Pamukk dedi ki...

3.periyot 53-74 bitti. çöşş.

sozcelyk dedi ki...

face kanalından burak bıyıktay bana 'chatman ya da başkasının varlığı beşiktaş için zorunluluk değildir şartlar ne olursa olsun yılmadan çalışmaya devam ' yazmıştı ama durum pek öyle göstermiyo , burak hocanın iyi niyeti temiz kalbi malesef bizi çok ilerilere götüremiyo bu yönetimle götüremeyecek

tearkan dedi ki...

Kapatalım o zaman basketbol şubesini. Nasılsa şampiyon olamıyoruz. Hatta mevcut gidişatı düşünecek olursak komple kulübü kapatalım...

esperanza dedi ki...

burak hocanin iyi niyeti ve temiz kalbi 5 sene once final serisinde de patates olmustu...

sozcelyk dedi ki...

ekonomik olarak kendisinden 20 kat güçlü bir takımı play off finalinde eleyebilecek bi antrenör varsa bilelim.

3-1 başarılı bir sonuçtur o dönemki play off için üstelik ihsan bayülken en ciddi maçlardan önce takımı bırakmışken.

esperanza dedi ki...

finale, finaldeki rakibinden ekonomik olarak 50 kat daha guclu bir takimi yari finalde eleyerek gelmissin zaten.

sozcelyk dedi ki...

burak hocanın cortladığı manasına gelmez finali kaybetmemiz , elbet bi yerde tıkanacaktı kısıtlı kadro.

bi milyon dolar bütçeyle getirdiği yabancıların ekserisi tutmuşken ( chatman , baxter , newley ) adem ören neden lebron çıkmadı diye mi antrenöre sallıcaz bu kadro max bu kadar iş yapar, en iyisi dopingli çıkmışken de değil türkiye kupası gazoz kupasını bile alamaz başına istersen pesic i getir.

tearkan dedi ki...

''çeyrek finale chatman'ın son saniye basketiyle gelmiştik; demek ki zaten bu kupayı hak etmemişiz.'' ergin ataman

Chatman'ın performans arttırıcı bir madde kullanmadığının farkında değilsin, Rakocevic takım içinde karizmanı patates etti; ama yukarıdan gelen talimat ve maaşı nedeniyle hala köpek gibi oynatıyorsun. Üstüne de çıkmışsın eski takımına, ekmek yiyip de efesin teklifini duyar duymaz bırakıp kaçtığın camiaya laf atmaya kalkıyor, inceden gönderme yapıyorsun; Chatman sayesinde elde edilenler hak edilmemiştir diye.
Nasıl karaktersizmişsin, nasıl bir yavşakmışsın ben anlamadım ki.

Yorum Gönder

Ara