.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

14 Aralık 2009 Pazartesi

Dört İki... Üçün Biri

Yanlış anlamayın, Mustafa Denizli'nin son dizilişinden bahsediyorum. Aslında dizilişten ziyade 4-2-3-1'in 3'ündeki 1 kişiden... Kanatlarda kim görev alırsa alsın asıl oyunu değiştirecek, defansif 6 oyuncuyla ilerideki diğer 3 oyuncuyu birbirine bağlayacak kişi... 10buçuk mu dersin, 10 tam iki bölü dört mü artık ne dersen... Ben böyle saçma sıfatlara karşı olduğumdan "3ün 1"i diye bahsedeceğim. Beşiktaşın son Manisa maçı 3ün 1inin önemini gözümüze gözümüze soktu resmen. Maçın İkinci yarısında Mesut Bakkal bilerek ya da bilmeyerek Denizli'nin taktik seçimlerini çok güzel çökertti; Beşiktaş'ın beklerine stoperlerine presle nefes aldırmadı. Defans ileri çıkamayınca Beşiktaş'ın son haftalardaki taşıyıcıları olan önliberolar Fink ve Ernst geriye dönmek zorunda kaldı. Herşeyin üstüne Ernst'in gününde olmaması da eklenince Beşiktaş takımı, adına takım denemeyecek bir yapıya büründü. Topu oyuna sokamayan 6 kişi ve bu 6 kişiden top bekleyen 4 kişi... Ve bu duruma çözüm olarak Mustafa Denizli'nin bulduğu dahiyane! direktifse "topu dikin" oldu. Halbuki ne olmalıydı? 3ün 1i, önliberoların yanına gelip sıkışmayı çözmeli, tam saha presi maharet sanan Manisa'yı çökertecek hızlı atakların başlangıcını sağlamalıydı. Sayesinde top bir kere orta çizgiyi geçse zaten birlikte oynamayı öğrenmiş 6'lı da topluca hücuma katılacaktı ve bu sefer önlem alma sırası Mesut Bakkal'a geçecekti...Ama nerde Beşiktaş'ta öyle kurulu düzen, nerde bunu düşünecek ve uygulatacak teknik yönetim? Lafı boş yere uzatmayalım... 4-2-3-1, bildiğimiz 1 önlibero 2 ortasahalı 4-3-3'ün 2 önliberolu ve 1 forvet arkası ortasahalı versiyonudur. Böyle bir taktiğin etkili pres uygulayan takımlara karşı başarılı olma şansı çok düşüktür. Hele de forvet arkasına Nihat'ı koyup yukarıda bahsettiğim görevi yerine getirmesi gereken kişi olan Tello'yu kanada koyuyorsan daha da düşüktür. Ben 3ün 1i diyeyim, sen 10.5 de, o adam Ernst'in Fink'in 2 adım ötesinde oynamadıktan sonra hiç bir işe yaramaz. O adam çalışkan olmadıktan, topun sıkıştığı noktaya koşup takımın nefes almasına fırsat vermedikten ve bunu ilerideki forvetlerle pas trafiğini aksatmaksızın yapmadıktan sonra at çöpe. Benim asıl anlamadığım, sezon başında bu eksikliğe dikkat çekmiş kişi olan Mustafa Denizli'nin bu muhabbeti yapan kendisi değilmiş gibi tavır takınması. Sayın Denizli, oynattığın taktikte bahsettiğin görevleri yapması gereken bir mevki varsa oyuncu nerde? Oyuncu varsa mevki nerede? Son diziliş 10.5suzdu denebilir, peki ama ileri çıkamayan 6 kişi ve geri gelemeyen 4 kişi neyin nesidir? Anamızın karnından 10.5la doğmuş değiliz lakin madem kadro bu, buna göre oynat takımını... Ya da madem taktik bu, buna göre seç kadronu. 2 puan daha gitti. Kehanet konuştuğumuz kadar Futbol konuşsaydık gitmezdi diyorum. Sizce? (dipnot: Maçın son 5-10 dakikası yazdıklarıma dahil değil çünkü Ekrem çıkıp İnceman girdikten burda tanımlamak istemediğim bambaşka bir saçma taktiğe döndü takım)

7 Yorum:

AQ-47 dedi ki...

Güzel yazı, can alıcı noktalara temas etmişsin. Bu üçün biri sezon başından beri eksik, ancak Bobo forma girince bir ara unutulmuştu...Denizli yine allem etti kallem etti hatırlattı eksiğimizi, merak ediyorum şu 16 haftada Nihat'ı kazanacağına 10,5 rolü verip Serdar Özkan'da, Genç Onur'da ısrar etseydi be...Ne olurdu, kaybettiğimizden fazlasını mı kaybederdik? Sağda Nihat yerine Erkan Zengin 1 maç oynasaydı da gitmeen bir görseydik, daha fazla mı puan kaybederdik? İsmail yalama olmadan sol açıkta denenseydi de Üzülmez oynasın diye sürekli kadroya girip çıkmasaydı acaba diyorum daha kötü bir yerde mi olurduk?

marpione dedi ki...

fitneci sırf imaja 5 dk güldüm :) nobre'nin oyun taktiğine de çok benziyor. topu durdur, mutlaka geriden birisine pas at ki rakip şöyle bir rahat nefes alsın :)

@marpione imajda daha çok metin kasacaktım 10.5 numaranın söyleyeceği çok şey var esasen eheh. Aslında oklardan kastım geriye dönsünden ziyade zaten oralara yakın oynasındı, yani şuanki taktiğin üzerinde olması gerekeni göstermeye çalıştım.

mj23 dedi ki...

fm resmi olan bir posta fm yorumu yapıyım:)

bu sistemde o 10 buçuktan 11 olan oyuncunun doğru dürüst iş yapabilmesi için hızlı ve çevik (acceleration, agility, pace), yaratıcı, iyi, doğru ve seri pas dağıtabilen (creativity, decisions, anticipation, passing, strenght, first touch), adam eksiltebilen (dribbling, flair, technique), savunmaya gelip top alan (teamwork), oyun disiplininden kopmayan, kafası tamamen oyunda olan, asla pes etmeyen (concentration, determination, work rate), pozisyon yakalayınca boş geçmeyecek (finishing, composure) bir oyuncu olması lazım.uzaktanda sağlam vurması (long shots) fena olmaz.delgado gibi rakip sert oynayınca hemen tırsmaması lazım (bravery).ayrıca eğer tello olmazsa serbest vuruşları ve kornerleride kullanması lazım sanırım (free kick taking, corners, crossing).ha birde injury prone olmaması lazım.

böyle bir adam bulsak zaten şl şampiyonluğuna oynarız, olmadı satar parasını yd'ye verir zimbabwe'ye sadece gidişlik uçak bileti hediye ederiz.

AQ-47 dedi ki...

@ mj23

Alex'ten mi bahsediyorsun?...:)

mj23 dedi ki...

@AQ-47

evet fiziksel özelliklerini hesaba katmazsak alex oldu bu:)

esperanza dedi ki...

mustafa hoca kafasinda bi 10,5 numara yaratti ama muhtemel 10,5 numalarimiza sahada 90 dk tahammul edemedi, fink-ernst isbirligi bir sure bu ithiyacimizi karsilayinca da bu isten tamamen vazgecti gibi. Fitneci nin tablosundaki gibi takimin ilerideki 4 adami gerideki 6 oyuncunun elinden ayagindan kcindan basindan gelebilecek toplara bakiyor. Yine bu tabloya gore, Mustafa hoca nin kafasinda cizdigi;hem gol yollarinda etkili hem de defansin yukunu hafifletebilecek yapida bir 10,5 numara olsa olsa ''centuar(at adam)'' dir. devre arasinda kadroya katilmali

http://tinyurl.com/yetng2t

Yorum Gönder

Ara