.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

24 Kasım 2009 Salı

Beşiktaş Defansı

Ekşisözlük'te gary ridgway Gökhan Zan hakkında "beşiktaş camiası tarafından yokluğu ciddi şekilde hissedilen futbolcu. gol yemeyi unuttuk valla." yazmış da, oradan esinlendim. Ligde 14. hafta geride kalırken biz sadece 6 gol yemişiz. Bunu yakın zamanda tekrarlayan bir takım var mıdır, bu bir rekor mudur vs. diye düşündüm, arşivlere daldım.
1986-87 sezonunda, ilk 14 maçta sadece 5 gol yiyen Eskişehirspor'dan beri bu defansif başarıyı yakalayan bir takım yok. Mevzubahis sezonda Eskişehirspor sadece 7 gol atıp 8. sırada yer aldığı için "başarı" gözlüğüyle bakarsak önemli bir yerdeyiz. Popüler gazetelerde zırt pırt alakasız istatistiki çalışmalar yapan angarya müdürlerinin bunu şimdiye kadar atlamış olması da ilginç. (Not: TheRasco'nun uyarısıyla gördük ki, Fanatik'in aklına gelmiş.)
Fakat benim esas dikkatimi çeken nokta daha farklı. Sadece 14. haftaları baz aldım nokta atışı yaptığım için, lakin aradığım istatistiğe ulaşana kadar baktığım son 23 sezonda en az gol yiyen takım tam 11 defa Beşiktaş olmuş. Beşiktaş takımının tarihsel hüviyeti ile ilgili başka bir istatistiksel çalışmayı da şurada yapmış, bizim hiçbir zaman "vurduğunu sokan" bir forvetimizin olmadığını, başarıya hücumdaki bireylerden çok oturmuşlukla ulaştığımıza değinmiştim, bu da orada vardığım sonucu destekleyen başka bir istatistik oldu.
Eğer hala daha savunmadaki adamlara çok para verdiğimizi dert ediyorsanız üzülmeyin diye söylüyorum bunları.

26 Yorum:

Bugün yapılmış bir haber...

http://fanatik.ekolay.net/BesikTAS-gibi_3_Detail_33_154071.htm

burdan şunu çıkarabilir miyiz... efsane forvetimiz olsa her sene bu ligin amına koruz

cha dedi ki...

ah bir de kalecimiz iyi olsaydı...

Pamukk dedi ki...

ben sadece forvetteki nobreye verdiğimiz paraya üzülüyorum:)

AQ-47 dedi ki...

Yıllardır saçma sapan adamlara para verip kilit noktalarda oynattık, şimdi bir tek kanatlarda eksik kaldı yerli açısından, oraları da doldurduk mu iskelet hazır.

enzo scifo dedi ki...

14 haftada 6 gol yerken yediğimiz bu 6 golun 3'ünü de Galtasaray maçında yemiştik. Yani bu istatistiğe daha da değer katmak için şunu da diyebiliriz: Bu takım , 13 maçta sadece 3 gol yemiştir. Ya da bu takım bu sene 14 maçın 10'unda sahadan gol yemeden ayrılmayı başarmıştır. Şu ana kadar gerçekleşen bu durum gerçekten çok büyük bir başarıdır.

saçmalamayın arkadaşlar bu beşiktaş defansının flan başarısı değildir. Bu diğer 16 takımın forvet oyuncuların başarısızlığıdır.

:)

dexterJK dedi ki...

'baktığım son 23 sezonda en az gol yiyen takım tam 11 defa Beşiktaş olmuş'
bence bunda Gökhan Zan'ın katkısı da var, hakkını yememek lazım adamın.

O olmasaydı 11 yerine 15 olurdu rahat :)))

Pamukk dedi ki...

http://img301.imageshack.us/img301/5441/avrupannenazgolyiyentak.jpg

dexterJK dedi ki...

@ Pamukk
biz hariç hepsi lider durumdalar liglerinde,
neyse bizim de az kaldı lider olmamıza :)))
çok mu gaza geldim ne :)))

Ze1903 dedi ki...

Gökhan Zan Fb camiasına katkılarına Gs forması ile devam ediyor.Ben futbolu Fb forması ile 50 bin kişinin önünde bırakacağına olan inancımı hiç yitirmedim.

cesc dedi ki...

Kaç gol kralı çıkarmışız?'ı da araştırarak daha da destekleyebiliriz yazımızı. Bana zor geldi şimdi araştırmak: )

En son 7 sene önce İlhan(arif'le birlikte) ondan önce de feyyaz sanırım. yaklaşık bi 10 senede bir.

cylon dedi ki...

toplam 3 diye biliyorum güven onat feyyaz uçar ve ilhan mansız olmalı.

okka dedi ki...

@enzo scifo
geriye kalan üç golden bir tanesi de kasımpaşdan yenilen penaltı golüdür.
pozisyon hatası değil yani.
ama golmüdür evet goldür

Gökhan dedi ki...

defansa laf eden çarpılır heralde artık o duruma geldi,gs maçı hariç 3 gol yemek nedir ya :)

gol kralı çıkarmayı geçtim hat-trick yapan forvetimiz bile çok nadir oluyor.
ilhan 2,pascal,a.dursun ve nobre 1 kere hat-trick yaptı benim hatırladığım,ondan önce yapsa yapsa oktay falan yapmıştır anca.gs de nonda nın ve baros un 3er taen hat,trick leri var geldiklerinden ber sanırım,aynı şekilde fb de alex,güiza,semih,tuncay falan hep hat-trick yapmışlardı.

Gökhan dedi ki...

bir ekleme yapayım hemen,bobo da 1 kere hat-trick yapmıştı.

helldoradotcom dedi ki...

serdar ozkan-kewell takasi bu takimi ucurur. evet serdar daha cok genc ve patlayacak biliyorum ama benim fazla zamanim kalmadi :)).. varsin cimbom'da patlasin gokhan zan misali!

QuaresmA dedi ki...

herşeye rağmen ferrari'ye çok para verildi. bonservisine değil ama maaşına..

varsın 3-5 gol fazla yiyelim ama kazık yemeyelim diye düşünüyorum.

Ferrari yerine Gökhan Zan oynarsa, 3-5 gol değil, 9-10 gol varsın yiyelim demek lazım sanırım.

Ben iyi oynayan oyuncuya verilen paraya acımıyorum. İmkanın varsa, karşılığını da alıyorsan problem yok nazarımda. Zago da eşek yüküyle maaş alıyordu.

Büyük takım olmak istiyorsan, ucuza kaçarak olmaz o iş. Mesele, parayı doğru adama verebilmek.

jtr dedi ki...

@quaresma
Nolur şaka yaptığını söyle...

sozcelyk dedi ki...

ferrari sivok ernst üçlüsüne sahip bir takım orta düzeydeki avrupa takımlarına müdafaa anlamında yetişmiştir diyebiliriz.

gs den yediklerimzi rüştüye yazarsak 14 haftada yediğimiz gol sayısının 3 olduğunu görüyoruz ki muazzam bir başarı bu , her ne kadar lig boktan , forvetler kalitesiz deseniz de bizim dönüp dolaşıp geldiğimiz yer maalesef burası o yüzden bu elimizdekilere şükretmeli yoksa mazallah zanlı bakili günlere geri döneriz.

Sertug Ozgur dedi ki...

Ayrıca ferrari geldikten sonra Sivok'un performansı acayip arttı, bunu da belirtmek lazım.

Şu galatasaray maçlarında sırf Gökhan Zan'ı izliyorum özenle. Nasıl güzel bir duygu anlatamam. İtiraf ediyim 4-5 sene önce ilk çıktığında çok umut beklediğim bir oyuncuydu. Bizde bazı maçlarda çok gaz oynardı, yırtınırdı kasardı, mesela en son hatırladığım geçen sene inönüdeki berabere kaldığımız bursa maçı, şu ana kadar son derece sakin,ruhsuz oynuyor.
Malesef bu çocuk 'defans' oynamayı bilmiyor,ilk senelerdeki fiziki özellikleri de iyice orta'nın altına düştü. Keza serveti de beğenmiyorum. Defans oynamanın prensiplerini bilen, sanat olduğunu gösteren, stoperler niye çıkmıyor bu ülkede.

Son olarak ibrahim toraman. Terlik davasından sonra kendine geldi kesinlikle. Anadolu'da top oynama ve silinme korkusu kendisine bir ders oldu düşüncesindeyim. Ayrıca kendisini çirkinleştiren itirazlarından da eser kalmadı dyebiliriz. Tabi bu arada Mustafa Denizli'ye bir paragraf açalım. Kendisini beğenelim beğenmeyelim, hakemlere itiraz konusunu bitirmiştir tek kelimeyle. Hem teknik direktör olarak, hem de futbolcular açısından. Hep denilirdi denizli disiplinsizdir diye,yıllardır tiksindiğim saha içindeki şu hakem itirazlarını Denizli'den sonra hatırlamıyorum. Ha ama fatih terim çok disiplinlidir, ne demezsin okanlı emreli tiyatrocu tayfasını hiç unutur muyuz, milli maçlar şu bu. Emre'nizle gurur duyabilirsiniz. İşte bizim futbol camiamızdaki disiplin algısı da budur.

berthelemy dedi ki...

ya dayanamadım kimse de yazmamış. 14 değil 13 hafta geçti ligde. 1 tanesi de ankaraspor maçı. yani fiili olarak 12 maçta 6 gol yedik. 0.5 oran fena değil.

esperanza dedi ki...

Besiktas ta efsane forvet yerine ''efsane defans'' i tercih ederim. Zira defansimiz bir dagildi mi 6 yildan asagi toparlanamiyoruz.

QuaresmA dedi ki...

@ jtr:

şaka olan bi stopere yıllık 2.5 milyon euro maaş bayılıyor olmamız. john terry mi, vidic mi kardeşim bu ?

tamam kabul, açık ara türkiye'nin en iyi stoperi ama bu adama avrupa'da bu maaşı verecek 1 tane bile rus veya türk olmayan takım söyleyemezsin. bırakın "e türkiye'ye gelmiyorlar :(" ayaklarını, bırakın galatasaray ve fener o tarz mal mal transferler yapsın. "e türkiye'ye gelmiyorlar :(" diye elano'lara, güiza'lara avrupa'da kazanabilecekleri paranın 3 katını versinler.

türkiye'ye gelmiyorlarsa gelmesinler kardeşim, sen de hak ettiği maaştan fazlasını istemeyecek olan stepanov'u getir, bobo'yu getir. 2.5 milyon euro'yu stoper maaşına vereceğine, 1 milyon euro'yu gözlemci ağına yatır, o parayla 5 tane oyuncu al.

e ama türkiye'ye gelmiyorlar, dünya kulübü, büyük takımlarla baş edebilme bıdı bıdı. bırakın bunları, yeni fenerbahçe, yeni cska moskova olmayın yeni porto olun, lyon olsun, psv olun. her transferde kazık yiyoruz ve kulüp kendini aptal gibi hissetmiyor.

son kez: ferrari aldığı parayı hak etmiyor, yarısı yeter.

@berthelemy

O zaman Allah soyletti diyelim :)

Yorum Gönder

Ara