.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

12 Ekim 2009 Pazartesi

Bir Yönetim Ne ile Uğraşmaz...

Kongre yaklaşıyor. Herkes bu doğrultuda kafasından geçenleri temenni ediyor, talep ediyor falan... Kulüp kurumsallaşsın diyen de var, Hikmet Abi formülünü benimseyen de...
Bunlar dert değil---miş... Bugün Yenilsen de Yensen de'de parasını verip aldığım kırmızı bir forma giydim. Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün orijinal renkleri Balkan Savaşı'na kadar herkes bilir ki, kırmızı ve beyazdır. Yıllarca kırmızı bu formanın bir parçası olmuştur. Teknoloji gelişip, tekstil ucuzlayınca bu kulüp lisansıyla kırmızı formalar da üretilmiştir falan... İşte benim programda giydiğim, lisanslı kırmızı formaya yönetim tepki göstermiş, "bir daha giymesinler" demiş... Siyahlara, beyazlara tepki yok, eski olmasına tepki yok. Tepki kırmızı formaya... Pembe kazak hikayesine benziyor biraz... Hayır, yeni ürün alın dese söyleyecek şeyimiz az. Beğendiğimiz, aldığımız forma gardırobumuzda duruyor, çıkarır giyeriz. Mesele kırmızı formaya verilen tepki... İlginç bir kulüp oldu Beşiktaş, sanırım gün bir daha doğmayacak!

33 Yorum:

D day dedi ki...

Sanki kırmızı bizim rengimiz değil. Takımımız yıllarca kırmızı rengi içinde barındırmış. Bence yaptıkları oldukça saçma bir hareket...

ian dedi ki...

iş bilmezlerin inadına önümüzdeki maça kırmızı forma ile gitmek lazım.. nerede bulabilirim bu resimdeki formadan :) cidden soruyorum.. ya da nouma, münch zamanındaki yanlarında siyah-beyaz enine çizgi olan kırmızı forma da olabilir..

hadi onu geçtim, bu yöneticiler bilmiyor mu; selanik şehri bir gün geri alınırsa (ki olmaz öyle şey, ne gereği var artık) beşiktaş renklerini tekrar kırmızı-beyaz yapacak..

hadi onu da geçtim, bunlar adidas'a bi kırmızı forma yaptırmışlar zaten, kartal yuvasından sorumlu yönetici söylemişti bir röportajda.. bir tane varmış, kendi evindeymiş hatta..

hadi onu da geçtim; en güzel üç renk bizde lan, neyin peşinde bunlar halâ..

yuki ;

attığını söyle abicim , şakadır bu di mi ? şaka şaka !

gnyz dedi ki...

Yıllardır Beşiktaş’ın ilk renklerinin kırmızı-beyaz olduğu, Balkan Savaşı'nın kaybedilmesinin ardından siyah-beyaz olarak değiştirildiği söylenir. Beşiktaş tarihi ile ilgili bir çok kaynak böyle yazmaktadır. Ancak 100. yıl belgeselinin hazırlanması sırasında yapılan ayrıntılı araştırmalarda, kırmızı rengin kullanılmadığı, renklerimizin her zaman siyah-beyaz olduğu yönündeki belgeler ağırlık göstermiştir. Beşiktaş 100. Yıl Belgeseli yapımcısı Tuğrul Yenidoğan, yaptığı araştırmalar sonucunda bu tartışmalara noktayı koymuştur:

Osman Paşa Konağı’nda başlangıçta ferdi sporlar yapıldığından herhangi bir forma rengine gereksinim duyulmadı. Ancak sporcuların sayısı her geçen gün yeni katılımlarla artmaya devam edince, eğitimini Fransız mektebinde tamamlamış Mehmet Şamil Bey kurucular heyetini topladı. Okul günlerinde kullandığı, okulunun renklerini taşıyan rozeti yakasından çıkardı ve gösterdi: “Bizler de tıpkı bu rozet gibi bir rozet yaptırmalı ve Kulübümüz’de spora devam eden her azayı bu rozeti taşımaya mecbur tutmalıyız” dedi. Toplantıya katılanlar Mehmet Şamil Bey’in teklifini heyecanla kabul ettiler. Toplantının sonunda rozette yer alacak kulüp renkleri de kararlaştırıldı. Tabiatın bütünüyle birbirine zıt iki ana rengi kulüp renkleri olarak seçildi: Siyah ve Beyaz...
Beşiktaş’ın ilk rozetinin yapıldığı tarih, Fransız mektebindeki rozetlerden esinlenerek miladi yıl olarak “1906” yazıldı. Üstte Arap harfleriyle “Beşiktaş” yazarken, sağda “J”, solda “K” harfleri yer aldı. Rozetin arka yüzünde “Konstantinopolis”te yapıldığı yazılıdır ve iç tarafında rozeti yapan ustanın mührü yer almaktadır. Rozetteki armada yer alan yıldızın 6 köşeli olduğu dikkat çekmektedir. 2. Meşrutiyet’e kadar (1908) bu 6 köşeli yıldız kullanılmıştır. Bu rozet, İskender Yakak tarafından Onursal Başkanımız Süleyman Seba’ya hediye edilmiştir.

http://www.bjk.com.tr/tr/haberler.php?xl=tarihce&l=h&h_no=3275

Feridun Bitir dedi ki...

böyle renk sacmaliklari sadece Türkiyede var galiba. Ben kirmizi formalarimizi cok seviyorum. En sevdigim formalarim arasindadir. Hatta zamaninda turuncu renkli cikacakti cikartmadilar. Dünyada bütün takimalarin 3.formasi var. Birde anlamadigim sponsorlar var Türkiye´de. Milyon dolarlar verip sponsor oluyorlar üstüne birde markasini o kulubun renklerine uydurup renklerini degistiriyorlar. Dünyanin hic bir yerinde yok bu uygulama. manu yada bayernin firmanin rengini degistirmeye zorladiginizi gördünüz mü? arabesk hayat böyle bir sey herhalde

İnadına Kırmızı :

http://tersmanyel.blogspot.com/2009/10/inadna-krmz.html

ian dedi ki...

ntv tarih - temmuz sayısı - sayfa 52

(...) beşiktaş'ın siyah beyaz renklerinin öyküsü ise hep yürek sızlatır. 1912'de balkan savaşı'ndan yenik çıkılmıştır ve yitirilen toprakların, insanların acıları çok tazedir. kulüp üyeleri, savaşta verilen kayıpların anısına, o güne kadar kırmızı-beyaz olan renklerini siyah-beyaza çevirmeye karar verirler. (...)
--------------------------------------------------

ben postta belirtilen tepkiyi veren yönetimin resmi sitesine şahsen güvenmiyorum. senelerdir duyduğumuz bir şeydi ilk renkler olayı. sitedeki yazının hangi tarihte yayınlandığına bakmak lazım. yine de kafa karıştırıcı tabi. beşiktaş bereket jimnastik kulubünün ilk renkleri kırmızı beyazdır belki.

yönetimin verdiği tepki halâ anlamsız.

yuki the zorba dedi ki...

@engineer
Bunu bilmiyordum. Ogrenmis olduk, tesekkurler...

Mesele bu degil gerci. Kulubun sattigi orijinal formaya tepki gostermesi...

Yine de merak ettim. Bu kulubun tutanagi falan yok muymus! Bu kirmizi beyaz hikayesi 100.yil belgeselinde de islenmisti diye hatirliyorum. Ben de bi bakinayim.. Tekrar degismis olabilir renkler kurulus yillarinda, bilemiyorum.

@t2

keske saka olsaydi!

ian dedi ki...

engineer'ın yazdığı resmi sitede yer alan bilgilerde bir noktayı kaçırıyoruz bence. armanın günümüzdeki haline yakın ilk versiyonu siyah beyaz yapılmış olabilir. ama belki ondan önce de kırmızı-beyaz bir arma vardı (ki düşük bir ihtimal). en mantıklı seçenek kırmızı beyazlı yıllarda armanın olmaması, ki ilk yıllarda spor yapmak, saray tarafından yasaklandığı için herhangi bir armaya sahip olmamak mantıklı geliyor. yani ilk armanın siyah beyaz olması, ilk renklerin siyah beyaz olması anlamına gelmez, bence. 1906 yazılmış resmi sitede, ama nasıl emin olabiliriz bundan işte..

Jokond dedi ki...

yönetim derken belirli bir şahıs var mı?

esgo dedi ki...

Yuki, sezon başı Hakan Aksoy 4.forma için kırmızıdan başka bir renk telafuz etmiyordu. Hoş, ona rağmen formanın çıkmış olmaması söylediklerini doğrular nitelikte de, buna karşı çıkanlar tam olarak kimler ya da kim; var mı herhangi bir bilgi ?

ian dedi ki...

ek olarak;

http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=beşiktaş'ın+milli+takımı+temsil+etmesi

http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=16+mayis+1952+turkiye+yunanistan+maci

bu maç 16 mayıs 1952'de oynanıyorsa, ve beşiktaş bu maçtan sonra armasına bayrak koyuyorsa; 1906'daki amblemde nasıl bayrak oluyor?

ciddi bir bilgi kirliliği var, ama bu yönetimin verdiği tepkinin anlamsızlığını gizleyemez.*

*=swh

ilk amblemimiz de göz önünde bulundurularak renklerimizin hep siyah-beyaz olduğunu kabul edebiliriz sanırım.
ama o kırmızı amblemimizdeki türk bayrağının kırmızısıdır. bunu da unutmamak lazım.
sizi haftaya da, ondan sonraki haftaya da, ondan sonrakine de kırmızı formayla görmek dileğiyle.

yuki the zorba dedi ki...

Bu bahsettigim tepkinin direk kimden geldigi bilgisi yok maalesef. Sadece NTV ekibine gelen bir uyarı soz konusu. Daha önce de bir sürü yerde duyulduğu üzere medyanın uzerinde kulüplerin yaptırım gücü ve bu doğrultuda soz hakkı var. Bakalım bir sonraki programda kirmizi formamı çekebilecek miyim :)

Jokond dedi ki...

yuki sana şu meşhur ajax maçında giydiğimiz formayı bulalım onunla çık:)

Deniz dedi ki...

Mor olan di mi, bomba olur aslında.

O formadan erkamerkam rumuzlu besiktasformalari.blogspot.com blogunun sahibinde var... Hatta yukarida bahsedilen kenari siyah beyaz cizgili olan kirmizi fomadanda var... Herkesin bir bakmasi lazim...

Ahmet C. Toker dedi ki...

sevgili besiktas'lilar,

kirmizi rengin orijinal olmasi ya da olmamasindan ote sorun su. bu yonetim taraftarinin ne giydigine karisma yetkisini goruyor kendisinde. esas carpici nokta bu. boyle fasist bir yaklasim icnde olanlarin denizli macinda yaptirdiklari da sasirtmiyor insani.

buda benden

http://yagmurlubirgundegormustumseni.blogspot.com/2009/10/inadna-krmz.html

kırmızı renk onlara isyanı çağrıştırıyrdur da ondan kıllanmışlardır.

bu hafta sonu da kırmızı formayla çık olmadı mor formayla olmadı 100. yıl formasıyla. ama yeni sezon formasıyla değil hatta demirören döneminde yapılmış formalardan herhangi birini giymezsen bence şık olur.

ama en şıkı mor forma olur bence. kırmızı giyme dediniz moru giydim geldim diye. "Kapak"

tathar dedi ki...

yuh, yuuh ki ne yuuuh. ne yaptıklarını zannediyor bu zavallılar.

yuki the zorba dedi ki...

O formayı bana bulursanız, göbeğime yapışsa da giyer çıkarım, açık söylüyorum :)

tathar dedi ki...

Yuki'cim sen mor formayla çıkarsan ondan sonra resmi siteden açıklama gelir; "ne olduğu çok iyi bilinen mor formalı..."

yuki the zorba dedi ki...

Olay netleşiyor, NTV muhabiri Hakan Gündoğan'ın söylediği kadarıyla sıkıntı eski formalarmış. Dün akşam bize gelen direkt tepki kırmızı forma üzerineydi.

Sanırım bunun Nouma programıyla ilgisi var. Nouma "taraftarların üzerindeki formalara bakın, hepsi eski formalar; bu bir şeyler anlatıyor, o günleri özlüyorlar" demişti. Muhtemelen dün de benim üzerimde kırmızı formayı görünce sigortalar attı :) Tey ulan nelerle uğraşıyoruz...

Yuki bir sonraki programa kırmızı formayla çık , beline de pembe kazak bağla , oturduğun yerin yanında ipragaz (onun değil di mi ?) küçük tüp olsun ...

Pamukk dedi ki...

çok ilginçmiş. Kasımpaşa maçına herkes kırmızı forma giysin :p yensende yenilsende ye katılan Beşiktaşlılar herdaim kırmızı giysin :p

Adsız dedi ki...

Ben birkaç ay önce bu knouya ilişkin biraz uzun bir yazı yazmıştım:
http://subjk.blogspot.com/2009/07/deplasman-formas-ve-besiktasn-krmzs.html

uur dedi ki...

uğraştıkları şeylere bak..millet tribünde birbirini dövsün; adam ntv de taraftarın giydiği formaya taksın...eskiden aldığımız formaları nereye sokalım bi de onu söylesinler en iyisi..Her sene forma alırım; ama her maça aynı formayla giderim 100.yıl nostalji forması...yasak mı o da acaba?

yasah kardaşım yasah ... bole başa bole tarak !

taksim dedi ki...

yönetim kudurdu renksiz diye tutturdu..

SinnFein dedi ki...

Yönetimin saçmalıklarına alıştık artık!! Bir bu kalmıştı onu da gördük işte..
Ama madem konu formadan açıldı ben sorayım sizler muhtemelen biliyorsunuzdur. Ben 100.yıl nostalji formasından arıyorum. Bulablime şansım var mıdır? Ya da nerde bulabilirim?

yuki the zorba dedi ki...

@utku
Valla zor o formayı bulman artık.. Bir ara puma store'larda bulunuyordu. ARtık 6 sene olduğuna göre tükenmiştir, birilerinden almalısın.

Kartal Bafiler dedi ki...

Bildiğim kadarıyla kırmızı renk kuulduğundan beri hiç bir zaman için Beşiktaş'ın renklerinden biri olmamaıştır.

Yorum Gönder

Ara