.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

27 Ekim 2009 Salı

Beşiktaş Büyüklüğü

"Fenerbahçe Cumhuriyeti ortalıkta yoksa, Türkiye yoktur, futbol yoktur, bolluk yoktur, insanlar yoktur, canlılar güç nefes alır ve bu ülke kısa süre sonra yaşayan yer olmaktan çıkıp, mezarlık olur. Fenerbahçe büyüklüğü ne şampiyonluk büyüklüğü, ne kupa büyüklüğüdür. Onun büyüklüğü başka bir büyüklüktür işte, adı konamaz." "Büyük takımlar kupalarıyla, küçük takımlar büyük takımları yenmeleriyle övünür". Şimdi muhtemelen bu yukarıdaki iki özlü sözü okuyunca ne oluyor lan dediniz. Demiş olmanız lazım yani. Demediyseniz bir mallık vardır. Neyse, postlarda yorumlara bakıyorum da arkadaş Beşiktaş blogunda, Beşiktaşlıların blogunda yorum olarak "yæ bi duruş tutturmuş gidiyorsunuz, ama bak objektif değilsiniz" falan. Bunun bir denyoluk olduğu konusunda hemfikiriz sanırım değil mi? Yani Beşiktaş ve Beşiktaşlıların blogunda nasıl bir yapı bekleniyor? Üstteki iki cümleye gelelim. Bunlardan birincisi İslam Çupi'ye ait. Ne manaya geldiğini bunca yıldır çözemedim. Acaba İslam Çupi ne durumda söyledi bunu? Mesela sormuş mudur biri, "İslam Baba, Fener büyük falan diyorsun da nasoıl büyük ya, ne iş?" ditye. islam Baba da cevap kastırmaya üşenip (öyle ya, her taraftar için kendi takımı büyüktür, bir kıstas olmasına gerek yok. x yüzünden büyüktür diye bir takımı tutuyorsan malsın) "ya öyle böyle bir büyüklük değilişte, kupa mupa mühim değil" demiş olabilir mi? Yani bizim "Sevinmek için sevmedik" sözümüz için sürekli bir kulp yaratan arkadaşlar acaba kendi takımları için söylenen bu sözden aynı anlamı çıkaramayacak kadar aptal olabilir mi? Gelelim ikinci söze. Çocukluk kahramanlarımdan Michel Platini'nin sözü. Birinci sözün tamamen tersi, %100 materyalist. Kupan varsa övün arkadaş diyor Platini. Takımının büyüklüğünü anca kupayla kadehle ölç, güce tap. Belki Galatasaray'ın da vardır böyle sevinmek için sevmedik minvalinde sözleri ama ben bilmiyorum açıkçası. Diyeceksiniz, nereden çıktı lan bu muhabbet? Haklısınız da El Sikko sonrasında atışmaların hep bu eksende olduğunu görünce dayanamadım. Bir taraf işin sadece çük boyuyla ilgilenir gibi "Büyüğüz biz, ama öyle böyle değil, kupa şampiyonluk falan değil"i metre cinsinden algılıyor, diğer tarafı "Kupan yoksa sikime kadar, kupamız var büyüğüz"den bir cm öteye gidemiyor. İkisi de büyüklüğü anlıyor ama onu da yanlış anlıyor neticede. (Fenerbahçe anlayacak gibi de işte bambaşka tarafında işin, bir saksı düşümüyle belki anlayabnilirler) Tüm bu şartlar altında bu büyüklük hadisesi içerisinde olmamaktan dolayı mutlu ve gururluyum. "Bu dünyada 2 büyük var biri 70'lik Yeni Rakı, diğeri Beşiktaş" diyecek kadar büyüklüğü NİCELİKten NİTELİKe çevirebilmişlere selam olsun.

19 Yorum:

bu el sikko muhabbetinde "beşiktaşlılar ne anlar, üçüncü büyüksünüz siz. biz ezeli rakip, ebedi dostuz" muhabbeti yapıp, kenetlenen fenerbahçeli ve galatasaraylıların; maçtan sonra birbirini yemesini zevkle takip ediyoruz.

erbo dedi ki...

güzel :)

blainvewol dedi ki...

İslam Çupi'nin bu fakir edebiyatını, hangi sezondu hatırlamıyorum,sezon hüsranla bittikten sonra, stadın ön yüzünde yoldan gelip geçenlerin göreceği bir şekilde yazdırmışlardı. Önünden geçtikçe kafam karışıyordu, ne demek istemiş , niye demiş, nasıl demiş diye.. Hala da anlamıyorum....

Dünyanın en büyük bilmem kaçıncı derbisinin(!) ise senelerdir kavga, gürültü , itiş , kakış, çirkeflikten başka birşey sunmaması ise ayrı bir husus.Kendi kendine gelin güvey olup kendini en büyük ilan eden, bir organizasyondan daha fazlası da beklenmeli mi? Yok yaaa...

İslam Çupi zaten o lafı zaten sağlam bi büyük kafasıyla ve milletin baskısını üzerinden atmak için söylemiş muhtemelen.

ya büyüğüz de öyle böyle değil demiş işte. anlayanı görmedim bunca yıldır zaten. sanırım İslam Çupi bu sözü söylediğinde Fenerbahçe kupa ve şampiyonluk görmüyordu uzun zamandır.

http://dekadan.blogspot.com/2008/08/hazrln-olduka-fazla-olan-bo-zamanlar.html

Cherubim dedi ki...

İslam Çupi o sözü bildiğim kadarıyla Fenerbahçe bir 5-6 sene kupa yüzü göremediği ve sonunda 1995-1996 sezonunda Parreira ile şampiyon olduğu sezondan önceki bir ara söyledi. Lakin tam olarak hatırlamıyorum. Bir de şu Yeni Rakı reklamlı formadan bulursam alırım her şartta..

Adsız dedi ki...

Kimse kızmasın alınmasın ama bir edebi şaheser gibi sunulan bu tür Fenerbahçe söylemleri faşizandır. Herhalde Hitler de işe başlamadan önce bir gün herkes Alman olacak diye girmişti mevzuya...Sonra canım bundan maksat fener öyle büyük bir takım olacak ki herkesler feneri kıskanıp ayy ne güzel diyecekler diye kıvırmışlardı...O zaman bir gün herkes feneri kıskanacak de kardeşim al sana mis gibi söylem...alırsın avrupa kupasını kıskanırız, gerçekliği de var...

ama yoook...illa karşılarındakini yok sayacak, rekabeti başkasını yok etme kültürü üzerinden sürdürecekler...

gitsinler baksınlar bakalım İngiliz futbol kültüründe kaç büyük var...ve çoğunun kupası bile yok!

gnyz dedi ki...

Maçtan önce tarih yazmaya gidiyoruz

Maçtan sonra "Büyük takımlar kupalarıyla, küçük takımlar büyük takımları yenmeleriyle övünür"
Ne güzel derbi be..

tanju dedi ki...

de bunlardan hangisi türkiye?

kafam karıştı amına koyayım.

emlynhughes dedi ki...

yazinin tümü okunursa sanırım rahat anlasilir islam cupi'nin derdi.
" Türkiye'de, Fenerbahçe Cumhuriyeti sağlıklı başarılı ve ilkse bu ülkede her
şey mutlu ve huzurludur. Esnafın yüzü güler, parakendeci ve toptancıların
tezgahında mal kalmaz. Tiyatrolar, sinemalar, sazlar, barlar meyhaneler fuldur.
Stadlar Türkiye'nin her vilayetinde lebaleptir. Fenerbahçe gittiği her kente
kendi ile birlikte büyük bereketini götürür, i...ler diye uğurlanmasına rağmen.
Fenerbahçe Cumhuriyeti ortalıkta yoksa, Türkiye yoktur, futbol yoktur, bolluk
yoktur, insanlar yoktur, canlılar güç nefes alır ve bu ülke kısa süre sonra
yaşayan yer olmaktan çıkıp, mezarlık olur. Fenerbahçe büyüklüğü ne şampiyonluk
büyüklüğü, ne kupa büyüklüğüdür. Onun büyüklüğü başka bir büyüklüktür işte,
adı konamaz... " / rahatca anlasilabilecegi gibi islam cupi bir büyüklügü anlatmaya calisiyor ama en sonunda tanımlayamayacagini anlayinca birakip o ünlü sözü soylüyor.bunda "biz sevinmek icin sevmedik" ile nasil bir bağlantı var anlamadım.kaldı ki bu tamamen toplumsal bir bakış açısından yazılmaya çalışılmış bir yazı.ortada sizin ve bircok fenerlinin de dusundugu gibi fenerbahcenin "niye sevildigini" anlatma zahmeti yok,"niye cok onemli olduğunu" anlatma zahmeti var.ve onceden de soyledigim gibi bu da basarilamayinca bu unlu,kulaga cok hos gelen söz ortaya çıkmış.
bu yazi yazildigi tarihte fenerbahce ne en cok sampiyon olan takim(avrupa basarisi zaten hak getire),ne en buyuk stadi olan,ne de en saglam klup organizasyonuna sahip takımdı.ama ona ragmen her donemde ne besiktasli ne galatasarayli ne de trabzonlu biri iddia edemez ki senenin onlar acisindan en onemli maci fenerbahce maci olmasin.bir besiktas semtinin bir trabzon sehrinin fenerbahce maclarinda havasinin nasil degistigini ancak yasayan bilir sanırım.lafi baska ornekler vererek cok da uzatmaya gerek yok, bi an icin fenerbahceyi turk futbolundan cikardiginizi dusunun,sanırım herkes muazzam bir bosluk hissederdi..islam baba da bu farkettigi gercegi yazmis,ortaya da cok guzel bir yazi cikmis fikrimce.
sevilmeyi(verilen buyuk raki ornegi mukemmel bir ifade olmasinin yaninda yine "buyukluk" eksenlidir) sizin deyişinizle "nitelikten" "niceliğe" çeviren söz ise yine islam cupi tarafindan soylenmistir: "fenerbahce kokoreç gibidir..seven delicesine sever,sevmeyen agzina dahi koyamaz." biraz "love us or hate us" kokuyor ama fenerbahce oznelinde ne kadar dogru!

Sevinmek için sevmedikle alakasını anlamadıysan bence yazıyı bir daha oku.
bir mesaj vermeye çalıştığımdan değil. sadece bir daha oku.

erol1903 dedi ki...

@ cherubim,
beşiktaş çarşısının içinde bir kaç mekan böyle baskı yapıyor cola turka yazısının üzerine, arkadaslar yaptırmıstı. 5 veya 10 TL idi tam hatırlamıyorum.

emlynhughes dedi ki...

@tribal enfexion

yanlış anlama bu kadar onemsiz bir konu icin kıllık çıkarmak istemiyorum ama eğer bahsettiğin islam çupi'nin yazisi ise bir daha okudum ama yine o anlamı en ufak çıkaramadım.eğer çok meşhur olan o tek cümle aradan seçilip yazılırsa tabi ki okuyanlar o anlamı çıkarabilir(her yerde oyle kullanılması kimseyi haklı çıkarmaz).ama ustte yapistirdigim yazinin tumu okunursa yazının temasının fenerbahcenin sevilme nedeni degil aksine , turk sporunda kapladigi yerin önemi oldugu acikca gorulur sanırım(kaldi ki fenerbahce taraftari ozne bile degil o yazida).zaten basina da bilgileri eksik yansittigi icin kizmiyor muyuz zaman zaman.bari ayni hatayi biz yapmayalim burada.

not:sanırım bunun muadili olan ilk yazdigim mesaj teknik bir nedenle yayinlanmadı.diger ihtimali dusunmek bile istemiyorum cunku bu kadar hassas olmayan bir konuda bile cevap hakki tanımaya cekinmek dupeduz komiklik olurdu sizin icin.

Adsız dedi ki...

peki ben bir şey sorayım: galatasaray ve beşiktaş maçlarında kadıköy'ün havası değişmiyor mu? cadde 'cıvıl cıvıl' olmuyor mu? böyle olunca 'beşiktaş olmazsa starbucks'ta canlılar zor nefes alır' diye bir sonuca varıyor muyuz biz? benim anladığım rahmetli olayı abarttıkça abartmış, 'tek büyük biziz işte yeterin ulan!' gibi bir çizgiye çekmiştir...Beşiktaşlılar olarak rakiplerimizden ve büyüklüklerinden değil rahatsız memnun oluruz, hatta futbol ortamına yeni rekabetlerin eklenmesini bizden daha içtenlikle isteyen bir taraftar kitlesine rastlayamazsınız, trabzon dahil...çünkü onlar da anadolu'da tek olma konumunu kaptırmak istemezler kimseye.

sorun büyüklüğü ifade ederken olayı abartma sorunudur biraz da ve nedense böyle söylemler de hep fenerbahçe tarafından gelmektedir.

emlynhughes dedi ki...

olmaz olur mu tabi ki degisiyor.fener taraftari icin galatasaray ve besiktas maclari sezonun en onemli,en cok beklenen iki macidir.benim anlatmak istedigim ise en uc orneklerin diger takimlar icin fenerbahce maclari olmasidir.bir anket yapılsa besiktas taraftarlari arasinda en cok merak ettigi,en cok sevindigi,en cok uzuldugu turkiye ligi maci buyuk bir yuzdeyle fenerbahce maclari olmaz mi? ayni sey galatasaray ve trabzon icin gecerli degil mi? rahmetli cok agdali bir dil kullanirdi,bunu sevmeyebilirsin ama orda kullanılan cumleler sadece anlam pekiştirmek için kullanılmıştır,ciddiye alinmak icin degil..o yazidan "tek buyuk biziz" anlamını cikarman cok dogal ve hakli olabilirsin.baskasi "ortak dusman" anlamini cikarir baskasi da "en buyuk rakip" vs vs
benim soylemek istedigim(ve en azindan kismen islam cupinin de ayni seyi dusundugune inaniyorum) ise fenerbahcenin buyuklugunun rakiplerince bu kadar ciddiye(en fazla) alinmasindan geldigidir.yoksa tabi ki her takim kendi taraftarlari icin buyuktur(bu bir gonul olayi sonucta) ve kimseye bunun hesabini vermek durumunda degildir.kaldi ki dedigin gibi bir takimin buyuklugunu(ve ortamin zevkini)artiran rakiplerinin buyuklugudur.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

yorum kontrolü yapmıyoruz. yazınız yayınlanmamışsa yayınlayamamışsınızdır.

saygılar.

kujoon dedi ki...

büyüklük kupa başarı falan tamam da bir futbol klübü için en önemli özellik karakter sahibi olmasıdır.objektif bir futbolsever klübün adını duyduğunda kafasında canlanan karakteristik değerler varsa bu yeter ve artar zaten.

bizim yönetime olan tepkimizin kaynağı da tam olarak bu karakterin hiçe sayılmasıyla ilgili aslında.

fenerbahçe ve galatasaray tarihlerinin her döneminde siyasi otoriteler,basın-medya ve yeraltı dünyası tarafından şişirilmiş balonlardır.biz kendi klüp değerlerimize sahip çıktığmız sürece diğerlerinin ne durumda olduğu çok da önemli değil aslında.

Burada soylemlerin anlami yerine, soylemlerin uyandirdigi hisse bakmak lazim.

Benim dusuncem sudur: Eger Besiktas taraftari "Sevinmek icin sevmedik" dediginde "Bu ne, ezik edebiyati, hani iste yuhaladiniz takimi, hani hep seviyordunuz.." tarzi yorumlar agizlara yerlesiyorsa; Fenerbahce taraftarinin da, Islam Cupi'nin bu sozunu alin acikligiyla alintilayabilememesi gerekir, keza ayni tur yorumlari Besiktas taraftari da yapar.

Bence bu tur soylemler, taraftarina gaz vermek icin soylenen, diger takim taraftarlarinca bulasilmamasi gereken soylemlerdir. Bize bulasilirsa, biz de bulasiriz, keza ayni yere cikmakta.

H;M dedi ki...

Bu tarz yazıların sonucu ve sınu haliule olmaz. Tespite yaklaşımınız güzel ve haliyle bir taraftar olan Çupi'nin bunu yazmasıda olağandır. Kim kendisini nasıl görmek isterse karşısındakinide öyle zannededbilir. Sürekli küfreden bir x takımlı taraftar, y takımındakilerinde küfrettiğini düşünür kendinden dolayı, centilmen x, y takımında centilmenlerin çok olduğunu düşünür.. Herkesi kendin gibi bilmek denebilir ortalama olarak.. Futbol artık o eski yılların iyi aile çocuğu halinden uzaklaşıp, para para yine para ve sonra taraftar olarak yaşıyor. Kişisel olarak farklı düşünenler olacaktır buna saygı duyulur ama, fenerlisi, galatasaraylısı, beşiktaşlısı bir baksın kendilerini idare edenlere, ne kadar önce takım, sonra taraftar, sonra kendileri geliyor.. neredeyse hiç bir dönem. Önce kendi makamları kurtulsun sonrasına bakarız diyorlar. Misal A.Yıldırım kaç kez bıraktı kaç kez geldi hani Fener'in menfaati. Keza demirören çoktan istifa etmeliydi azıcık Beşiktaşlıysa..vb.vb..
siz biz başkaları bu oyunun taraftar olarak büyüsüne kapıldığmız için ve karşılıksız sevdiğimiz için bu oyun bu kadar büyüdü, İslam çupiymiş, yıldırımmış, polatmış, Şükürmüş onlar olduğu için değil.. siz biz olduğmuz için ama maalesef, o taraftarı çok sevenler kapalı kapılar ardında neler neler konuşuyor kimbilir.. Büyükmüş hiçbirisi büyük değil bence, tarihleri büyük, geçmişşleri büyük ve taraftarları büyük ötesi modern dünya baskısı..

Yorum Gönder

Ara