.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

9 Temmuz 2009 Perşembe

Etik Nedir?

Sevdiğim bir laf vardır şimşek ile yıldırımın farkını anlatan: "Başkasının kafasına düşen şimşek, senin kafana düşen ise yıldırımdır." Yazın başında, iki kulübün kafasına yıldırım düşünce, Süleyman Hurma beyefendi ağzına bir laf dolamıştı. Hoş, zaten memleketimizde ahlak denince insanlar gerildiğinden, daha kibar versiyonu olan etik kullanılıyor, anlam farkı önemsiz. Yani birisine ahlaksız deyince büyük hakaret, ama etiksiz deyince daha bir teğet geçiyor laf söyleneni. Belki de etik deyince akla etek geldiğinden Freudyen çağrışımlar oluyordur, bilemiyorum. Sonuçta yıldırımların sarışın olanı "Kız gibi oynayan oyuncu istemiyorum" da demişti yakın zamanda.
Konuya geri dönelim. Bize 2 hafta boyunca, Immanuel Kant'a ve post-strüktüralistlere taş çıkarırcasına etik dersi veren Kayserispor kulübü, aynı haltı yemiş Troisi konusunda. Buyurun, haber burada. "Önce kulüplerle konuşulması gerekir, futbolcumuz ayartılmıştır" diye bık bık öten kulüp, Gençlerbirliği kulübüyle görüşmemiş. "Forma giydirmekle ne yaptığını sandılar?" diyen kulüp forma giydirmiş. Haa, bizden farklı olarak bir de imza attırmışlar bir kağıt parçasına. Biz sözleşme imzalatmamıştık mesela, daha etiktik biz. Eh, Topuz'un sözleşmesinde bariz bir vergi usulsüzlüğü vardı, bu da "iş etiği" kavramına hangi uzuvdan dahil olur, onu da ontolojik etik prifesörü Hurma Bey'e sormak lazım.
Birkaç hafta önce, mal bulmuş mağribi gibi sözünü "Beşiktaş bulmuş Türk basını gibi" sözüyle ikame ettirecek kadar üstümüze çöreklenenler, tarafsızlığıyla sevdiğimiz bir spor kanalına renk bulaştıranlar, Düzen adamları, hak hukukçular, aziz kadar pür-i pak, koç kadar yiğit olanlar, Tanrının sevgili kulları, şeytana pabucunu ters giydirenler, bizzat şeytan olanlar... Neredesiniz? Ha? Passat'ınızın benzini mi bitti? Neden websitenizdeki tek Kayserispor haberi "Hurma: Yabancılardan faydalanamadık?" Ne iş?
Sevgili mütedeyyin Kayserili yöneticilerim, dininizde riyakârlık büyük günah değil miydi yahu? Bu ne perhiz, bu ne lahana, bu ne hurma hocam?
Türk futbolu, insanın kendisine yakışanı giymesidir. Siz size yakışanı giymeye devam edin, biz kenarda asil durmaya devam edeceğiz. Size gülmeye tenezzül etmeyen kargalarla pişpirik oynarken biz, siz yersiniz birbirinizi.
Ayıp be. Hakikaten ayıp.
Ek: Ntvspor'da haberi buldum arama yapınca (kapak olacak nitelikte değil, malum). Milliyet'teki çıkan haber ile Ntv'de çıkan haberin sunumunu okuyup, iki resim arasındaki 7 farkı da bulabilirsiniz. Buyurun.

19 Yorum:

bu kanı bozuklar yüzünden ....
8.hafta sahamız kapandı şimdiden geçmiş olsun :(

Manu dedi ki...

Etik, dünya üzerindeki her futbolcunun,Beşiktaş forması dışında kendine yakışan formayı yöntem nasıl olursa olsun giymesidir.

Jokond dedi ki...

Son zamanlarda okuduğum en güzel yazı. Eline sağlık shelbyl.

fidddas dedi ki...

Simdi buradan en ntvspora gidecek arkadaslarin elinde bir koz dahs var umarım tepkinin uygun bir sekilde o platformda dile getirilmesi mümkün olur... Merak ediyoruz acaba taraftarı senle programı devam edipte bu konunun dillendirilmesine vakit olacak mı?

Şehzade Ali dedi ki...

Yalnız bi fark var, Troisi'nin sözleşmesi bitmişti.Kayserispor yönetimi sözleşme imzalamak için Gençlerbirliğine gidip "sizin futbolcuyla işiniz bittiyse biz alıyoruz" demeyecekti haklı olarak. Gençlerbirliği kulübünün işbilmezliğinin sonucudur bu.

Tıpkı Gökhan Zan'ın Galatasaray'a imza atması gibi 0 bonsevisle.Bu ayartma değildir.

Manu dedi ki...

@Romanese

Okuduklarımız kadarı ile sözleşme, yapılan ön protokol gereği verilen 1 milyon dolar ile TEK taraflı feshedilmiştir.Sözleşmenin bitişi sürenin dolmasından kaynaklı değil G.Zan olayından bir kere bu şekilde ayıralım.
Ayrıca Troisi senelik 250.000 euro alıyormuş,cart diye 1 milyon doları verebileceğine inanmıyorum fesih için.O paraları kimin verdiği çok açık.
Kaldı ki Cavcav o protokolün,sözleşme sonrası geçerli olamayacağını söylüyor.Burda işi uzmanlarına bırakıp kararı beklemek lazım yoksa malum olaydaki komik duruma düşen spor hukukçusu fb taraftarlarına döneriz.
Bu olayda Gençlerbirliği yönetimi ile bağlantı hiçbir şekilde kurulmamış ve oyuncuya el altından para verilmiştir.
Son olarak Kayseri kümeye...

birkan dedi ki...

Kimse cahil gibi sözleşme yapmış oyuncuyu almaz ha eleştirdiğiniz ön protokol fesih için çocuğun cebine para koymaksa haklısınız etik değildir aynen Memet Topuz'a resmi sözleşme imzalamadan vaatlerle forma giydirmek gibi.Üstelik yazıda anlatılanın tam tersi onlar etik olmadan ama kuralına uygun yaptı Beşiktaş hem etik değildi hem kuralları çiğnedi.

Manu dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Manu dedi ki...

evet hala kesin yargılarla konusuluyor.Kurallar yine kafalara göre belirleniyor. o ön protokol gecerli değilse,kayseri babalar gibi sözleşmeli futbolcu imzalamış oluyor bu durumda da cahil oluyor.karardan sonra göreceğiz bakalım.
Pek tabi ki son cümlelerden çıkan sonuç fb hem kuralına göre davrandı,hem etik davrandı.
Güldürmeyiniz insanı.

birkan dedi ki...

Fenerbahçede tabiki etik davranmadı futbolcunun isteğini sebebi ne olursa olsun hiçe saydı ve zorla tehditle gönülsüz getirdi.
Bu olayda G.Birliği daha futbolcuyla resmi sözleşme imzalamadı sadece ön protokol vardı ve o ön protokoldeki fesih bedelini görüp daha resmi imza atmamış futbolcuya Kayseri hızlı davranarak etik olmayan şekilde resmi sözleşme imzalattı.
Bu olay bana Deniz Barışı hatırlattı aynı olay 1 milyon dolar bile aynı hatta Aziz Yıldırım çamura yatıp onuda vermeyecekti ama sonra mecbur verdi çünkü Deniz o parayı vermek zorunda kalacaktı veya futbol oynamama cezası alacaktı.Kayseri hiç olmazsa parayı direk vermiş.

Gençlerbirliği öyle demiyor ama:

"futbolcu duyduğumuza göre pazar gününden beri kayseri'de. hatta takımla idmana bile çıkmış" diyen gençlerbirliği basın sözücüsü safi, "iddia edildiği gibi futbolcunun bize ödediği tek kuruş tazminat yok. 1 milyon dolarlık tazminat maddesi de troisi ile yaptığımız ön protokolde var. ama resmi sözleşme imzalanana kadar geçerliydi o madde ve ve biz resmi sözleşmeyi federasyona gönderdik. dolayısıyla o tazminat maddesinin bir geçerliliği yok" dedi.

ntvspor'a okkalı bir mail atmak lazım da, klavyeme yazık.

ve ben hala beşiktaş'ın topuz olayında herhangi bir ahlak yada kural sorunu olduğuna inanmıyorum. kuralsızlık yoktur, zira sözleşmesi olan oyuncuyla kulübünün haberi olmadan görüşülmesi diye bir şey tamamen "yalancı" ve "sahtekar" kayserispor başkanının ve menajerinin uydurmasıdır, üstelik bu yalanı göz göre göre canlı yayında söylemiş, rezil olmuştur.

Heralde ahlaksızlık olarak adledilen şey de resmi sözleşme imzalanmadan forma giydirilmesi olayı. Saçmalık olmasına birşey demem, çünkü Beşiktaşlı olarak benim açımdan gerçekten saçmalıktır yılda bilmem kaç milyon alacak bir oyuncunun sırf şirin görünmek için forma giymesi, hep de böyle olmuştur. Ama iş ahlaksızlık boyutuna gelirse, orada dururum, Topuz'a zorla mı giydirilmiştir bu forma, hele de kayserispor'dan izin alındıktan sonra parada pulda da anlaşılmışken..

Yanlış anlaşılmasın, Beşiktaş'ın hatası yok mudur? Vardır, başta resmi yazıyla uğraşmamıştır Beşiktaş (başkanı), şifaen sözlü olarak Kayserispor (başkanın)'a bu bildirilmiştir, hal böyle olunca da Kayserispor yönetimi iş boka sarınca "bizim haberimiz yok, bizden habersiz forma giydirmişler" yalanını atabilmiştir. İkincisi de ne olursa olsun o forma giydirilme hikayesi, ahlaksızlık falan değildir ama Beşiktaş'ın bu tip Fenerleşme oyunlarına ihtiyacı yoktur.

SİYAH ULAN! dedi ki...

@Romanese

Sözleşmesi bitti diye bir olay yok (en azından hukukçular bir karar alana kadar), oyuncuyla yapılan ön protokolda "1 milyon dolar tazminatla serbest kalır" diye bir madde var sadece ki asıl sözleşmede yer almayan bir madde bu. artı varsayalım asıl sözleşmede de yer alan bir şey, "bize kimse 1 milyon dolar vermedi" diyor g.birliği yönetimi. zan'ın transferiyle alakası olan bir durum değil yani..

@ Yorum Silindi

Bilmiyorum ne yazdığını ama inan sana katılıyorum kardeşim ... Aynı duygularda buluşuyoruz . Saygılar !!!

Adsız dedi ki...

Burada etikden çok hukuki bir sorun var.G.birliği önce önprotokol yapıp sonrada sözleşme yapmış ve bunu federasyona yollamış en azından böyle iddia ediyor.Eğer durum böyleyse kayseri ve oyuncu ceza alır.
Ben bir Beşiktaşlı olarak rakiplerin ne yaptığına bakmam etik konusunda ,biz etik olalım yeter ve intikamı alacaksakda sahada alalım kayseriden.Basına karşı ise en iyi cevap alınacak başarılardır.O yüzden boşverelim o bunu şu bunu yaptı olayını.
Saygılarımla

pancurtaran dedi ki...

Cezayir kökenli olan Bouizid 21 Temmuz 1983 tarihinde Nancy'de doğdu. Futbol kariyerine Metz'de başlayan 1,91 boyundaki Bouzid sırasıyla Union Berlin, Vereinslos, Moulodio Club d'Alger ve Kaiserslautern formaları giydi.
10.07.2009
Kaynak : Sporx.com dış haberler

aga transfermarkt.de den copy-paste yapıp vereinslosu takım sananların yaptıgı yorumlara bakıp canımızı sıkıyoruz.bırakalım troiside onların olsun,ahlakta sadece onların himayesinde kalsın.biz iyi takım kurduk bence bunun keyfini cıkartalım.bosverelim usakları,dalkavukları... gecen sene gordukki iyi takım olunca zaten bunların hic biri bize engel olamıyo.sinir bozmayalım nihatın ferrarinin keyfini cıkaralım

emre dedi ki...

ön protokol adı üzerinde resmi sözleşme öncesi yapılan anlaşma değilmidir? dolayısı ile resmi sözleşme imzalanınca otomatik olarak yürürlükten kalkmaz mı? ayrıca protokol külüp ve oyuncu arasında imzalanmıştır ve sadece onları bağlar 3'ncü bir taraf olan kayserispor'un trois'i ye 1 milyon dolar verip sözleşmesini feshettirmesi etik diye birşey varsa tam olarak ona ters değilmidir? ben anlamadım bu transfer döneminde ne apmaya çalışıyor bu kayseri ve hurması

Pamukk dedi ki...

herşey kurallarına uygun demek ki. Ki tff sitesinde troisi-kayserispor yazmış bile.

kayserisporun nasıl yönetildiği çok açık.. Takımları bir birine kırmakta üzerleri yok zaten..

Milky Way dedi ki...

e adamlar buyuk bi kulube ozenmisler, yapacak baska biseyleri yok, taze bi olayi taklit etmisler pehehe. o hurma bey'in yarattigi yaygara tantana hala kulaklarimda yani.

Yorum Gönder

Ara