.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

19 Haziran 2009 Cuma

Yıldız Egosu ve Beşiktaş

Çabuk unutulan iki kupa, şampiyonluk payesi verilmeyen bir çok isim, şampiyonluk Mayıs'ından sonra Mehmet Topuz hikayesi ile hafiften bir güneş çarpması ve Beşiktaş'taki son durum ne yazık ki; "Taraftar çıldırdı, transfer istiyor!" gibi birşey. Kimisi gelecek sezondan ümidini şimdiden kesmiş, kimisi şampiyon kadronun yarısının biletini kesmiş kimisi de gelmesi muhtemel isimler üzerine papatya falı bakıyor; gelsin, gelmesin, gelsin, gelmesin.. Aslında tek ihtiyaç sadece biraz sabır ve soğukkanlılık.
Beşiktaş camiasında yıldız isim transferi hep bir karmaşa yaratmıştır. Eğer iyice irdelenirse, onursal başkan Süleyman Seba'nın gidişine kadar uzanan bir "yıldız kompleksi" mevcut Beşiktaş'ta. Zira diğer takımlar şaşaalı isimleri kadrosuna katarken, futbol takımı ya da teknik heyet değil, en çok taraftarlar bu isimler altında ezildi hep. Camianın artık daha agresif bir transfer anlayışına hakim olmasını isteyen pekçokları, rakip yıldızların adını gölgede bırakacak isimler için bir baskı unsuru oluşturdu. İşte o zamanlardan bir zaman, sene 1997, ben henüz 16 yaşındayım, gözlerim cavcaklı! Gözlerime bakacak delikanlı arıyorum, Beşiktaş da cavcaklı hakeza. Bir evvelki sezon Rasim Kara, Fatih Terim ile şampiyonluk yarışına girmiş, Ahmet Çakar uydurma bir penaltı ile şampiyonluk yarışına noktayı koymuş, akabinde ilk defa şampiyonlar ligi bileti alınmış ve takım John Benjamin Toshcak'a emanet edilmiş. O zamanlar da mevzu aynı, bu sene şampiyonlar ligine katılıyoruz, kadroya yıldız getirmek icap eder. Ki yerli kalitemiz şimdiki gibi de değil, Alpay, Şifo Mehmet, Tayfur, Oktay, Ertuğrul gibi isimler var kadroda. Yabancılarımızın biri kara tren Daniel Amokachi, diğeri Mrmiç, sonuncusu da şu yukarıda solda resmini gördüğünüz Zlatko Yankov.
İşte böylesi güzel bir kadroya bir transfer yapılıyor ki, o da yukarıda sağdaki arkadaş Yordan Letchkov. Kendisi bir yıldız, Marsilya'dan transferi gerçekleştiriliyor ve herkes "tamam işte Hagi'mizi bulduk biz de" diyerek seviniyor bu transfere. Fakat işler pek öyle zannedildiği gibi gitmiyor, Letchkov daha sezonu dahi tamamladan ülkesine dönüyor, takım da ligi altıncı tamamlayabiliyor. Fakat beri yandan adını sanını pek duymadığımız, gittikten sonra pek de anılmayan Yankov oyununa devam ediyor, Beşiktaş'a en faydalı olan yabancılardan biri olarak tarihe geçiyor.
Bir yanda yıldız Letchkov, bir yanda işçi Yankov ve tam ortada da, genellikle egosu şişkin yıldızların egosunu doyuramayan Beşiktaş. Şimdi ne alaka demeyin dostlar. Ezeli rakiplerimizin yıldız diye adledilen isimleri kadrolarına kattıklarındaki o coşku, o medya pohpohlaması, Beşiktaş transferlerinde yerini transfer ücretlerinin yüksekliğinden dolayı şikayete, takım içi huzursuzluğa ve en sonunda da oyuncunun gitmek istemesine kadar varıyor. Bunun en çarpıcı örneği bugün aldıkları yıllık ücret üzerinden eleştirilen futbolcular, sadece Beşiktaşlı isimlerdir. En yüksek yıllık ücreti alan Nobre dahi diğer takımlardaki futbolcuların çok aşağısında bir fiyata imza atmışken, daha şimdiden Nobre'nin aldığı para herkese dert olmuştur. Peki hücum ederken defans yapmayı unutan R.Carlos'un aldığı para? Sakatlığı yüzünden her sene bir dolu maç kaçıran Emre Belözoğlu'nun aldığı ücret, ya da aynı şekilde ne kadar iyi bir futbolcu olsa da düzenli olarak forma giyme şansı çok az olan Kewell'ın aldığı ücret, Lincoln'ün Galatasaray'a maliyeti.. Bu liste daha uzar gider ancak bu ülkede sadece Delgado ve Nobre'nin ücretleri problem yaratır.
Konu biraz dağıldı, farkındayım. Söylemek istediğim sadece Beşiktaş ve yıldız transferini aynı cümlede zikrederken biraz dikkatli olmak gerekli. Kolay değil, şimdiye kadar niceleri gelmiş başarılı olamamış. Ama beri yandan niceleri de var ki, çok kimse onları geldiklerinde tanımazken, gittiklerinde ya unutulmaz olmuşlar ya da en azından minnet duyarak hatırlamışlar. ( Madida, Sverisson, Yankov, Münch, Nouma, Karhan, Mrmiç, Ronaldo, Pancu...)
Buradan hareketle tam olarak Beşiktaş yıldız transfer yapmasın noktasında değilim ben. Hatta tüm bu yazdıklarıma tezat olabilecek şekilde, yıldız transferi istiyorum. Ancak bunun için ön koşul, gelecek olan futbolcunun tartışılacak bir yönü olmamalı. Zira eğer tartışılacak ufak bir sorunu varsa dahi, o sorun Beşiktaş sevdalı! medya sayesinde ileride kocaman bir probleme dönüşür. Bu sorun sakatlık da olabilir, geçmişte yaşadığı sansasyonel bir olay da olabilir, kişisel sorunlar da olabilir. Varsa böyle dertlerden muzdarip olmayan bir futbolcu, maddi anlamda ağızlara sakız olmayacaksa, rakip takımlarda sadece ismi ile dahi korku yaratacaksa, hemen getirilsin. Yeter ki amaç sadece transfer döneminde gövde gösterisi yapmak için bir isim getirmek olmasın.

19 Yorum:

PAPA GUEYE ve JAJA yıldız değiller ... Anladınız siz onu !

tathar dedi ki...

yani bu kadar güzel anlatılır.

Hakikaten Letchkov ne ayakti ya? Adamin futbol hayatini da biz bitirmistik sanirim bir sekilde.

Her zamanki gibi guzel yazmissin Freak.

Sertug Ozgur dedi ki...

Bravo, mükemmel özetlemişsin. Ben de ismiyle formamın arkasına yazdıracak bir oyuncu istiyorum aynı tezatlıkla ama şu özetlediğin şartlarda mümkün değil.
Bir de konuyla biraz alakasız, iki tanım var sinirimi bozan. Birincisi yıldız oyuncu yerine isimli veya şöhretli oyuncu tanımını kullanmamız gerekiyor.
İkincisi de savaşçı oyuncu tanımı. Deli gibi koşan,agresif olan ama yanındaki adama pas atmaktan aciz adamları direk savaşçı diye yüceltiyoruz. Sanki bir futbolcu ya savaşçı olcak ya da yıldız, geri kalanların hepsi vasat algılarımızda.

Bizim ülke olarak rus ve ukrayna takımlarını model almamız gerekiyor. Bakın futbolları pek sıcak gelmez(sanki bizim takımların çok mu iyi ki) bana ama adamların başarıları ortada. Hem de 1 takımla değil. Zenit var,cska var,shakhtar,metallist inanılmaz çıkış yakalayan. Spartak ve Dinamo Kiev gibi köklü klüpleri de ağırlığı olan takımlar. Adamların deli gibi paraları var, bunların hangi birinde şöhretli bir isim var ben hiç hatırlamıyorum. Wagner Love ve ingiltereye giden ultra bir parayla giden Jo diyeceksiniz ama adamlar isimlerini Rusya'da ön plana çıkarmışlar. Eminim Wagner Love bizde olsa şampiyonlar liginde etkisiz olur isminden korkacak bir adam lazım muhabbeti dönerdi. Biz de hala Bobo'yu rus takımları istiyor kariyeri düşer muhabbeti yapalım,küçümseyelim, adamların avrupa'ya hayvani rakamlarla sattığı oyuncular ortadayken.(pavlyuchenko,arshavin,dudu,jo)

yuki the zorba dedi ki...

Artık özümsedim sizi Freak. Jessie'nin de senin de ilk paragrafı okudum mu anlıyorum post kimin :) Hatta Jokond'u da katalım buna :)

Güzel yazmışsın, zaman bulsam bi sürü draft var ben de yazıcam ama zaman yok!

yuki the zorba dedi ki...

Oysa söylenecek çok şey var!

geloraptor dedi ki...

Carew'den beri böyle bir oyuncu gelmedi hakikaten. Şu anda buna en uygun aday en azından benim direk aklıma gelen Obafemi Martins. Bilhassa Şampiyonlar Ligi maçlarında onun kontraatağa yatkın oyunu bize çok avantaj sağlar. Türkiye Ligi'nde de etkili olabilir. Sonuçta bahsettiğimiz adam Youla değil, açık alanda etkili, kapalı savunmaya karşı dursun. Son birkaç sezondur pek izlemedim ama Inter'deki zamanlarında bilhassa şutları da etkiliydi. Hem çok harika bir sezon geçirmese de alıcısı çıkar mutlaka. Bize gelmesi halinde zarar etmeyiz hiçbir türlü gibi geliyor bana.

geloraptor dedi ki...

Carew'den beri böyle bir oyuncu gelmedi hakikaten. Şu anda buna en uygun aday en azından benim direk aklıma gelen Obafemi Martins. Bilhassa Şampiyonlar Ligi maçlarında onun kontraatağa yatkın oyunu bize çok avantaj sağlar. Türkiye Ligi'nde de etkili olabilir. Sonuçta bahsettiğimiz adam Youla değil, açık alanda etkili, kapalı savunmaya karşı dursun. Son birkaç sezondur pek izlemedim ama Inter'deki zamanlarında bilhassa şutları da etkiliydi. Hem çok harika bir sezon geçirmese de alıcısı çıkar mutlaka. Bize gelmesi halinde zarar etmeyiz hiçbir türlü gibi geliyor bana.

geloraptor dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Stan Van Gundy dedi ki...

Ben bir gazete başlığı hatırlıyorum.. "Biyonik Adam YANKOV"... Hey allah'im yaa.. Geçmişe gittim geldim...

Ayni sezon Kostadinov'u almamış mıydı Fener bi gazla.?

Stan Van Gundy dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Stan Van Gundy dedi ki...

Daha once BOBO-SAHA postuna yazmistim bir dolu oyuncu. Buraya da yapistirayim. Belki birileri bikaç kelime eder.. Martins'i isteyen arkadaşa da maliyet hesabı yapmasini ve Martins Beşiktaş'a gelirse takimda kime ne kadar zam yapmamiz gerektigini de düşünsün demek istiyorum...

Madem Saha'ya yıllık olarak verecek 3 milyon Euro'muz var. O zaman dusen Middlesbrough'dan Mido'ya verseydik o parayi hem de bonservissiz. Yada yine düşen Newcastle'dan Ameobi'ye ver o parayi 27 yasindaki. En azindan Katar'a falan kakalayabilirsin 30 yasindayken. Yada en kötüsü ne yapacagi hic belli olmayan ama adi olan Djibril Cisse'ye ver, adamin kontrati bitti, al işte. Yada WBA'dan Marc-Antoine Fortune var, al onu, acaip dayanikli bir forvetin olsun.

Yukaridakileri bir kenara birakalim. 23 yasinda bir cevher var. Yine düşen bir takımdan, Huelva'dan Marco Ruben. Yada Nikola Kalinic'i al Hajduk'tan.
Robert Lewandowski'yi al Polonyali. Melvin Platje'yi al Volendam'dan. Ermin Zec'i al Sibenik'ten.


Gaziantep'e Ismail icin 1,5 milyon Euro verecegine yine Huelva'dan Manuel Casado'yu al, sanırım onun da bonservisi elinde. Numancia'dan Carlos Bellvis'i al.

Gökhan dedi ki...

transfer olarak beklentilerim 2 tane iyi bekle sınırlı.
yıldız olsun olmasın,takımı 1-2 kademe yukarı çıkarabilecek bekler alırsak daha da yıldız beklemem.
illa ki alacaksak da kewell ın sakatlık riski olmayan modeli olsun derim.(kewell ile aynı yerde oynaması şart değil)

yalçın dedi ki...

ozaman forvete martins veya saha yı alacağına sağ beke clemens fritz, arne friedrich yada andreas görlitz i almak ilk amaç olmalı.gerçi fink ve ernst den sonra bir alman daha gelirse daha önce gs de rumenler fb de hala hüküm süren brezilyalılar gibi adları cıkabılır.Bu arada marco ruben villareal den kiralık bonserviside ole 3 5 mılyon euro degıldir bu sene villarealde izleriz kendısını.

aamet jr. dedi ki...

Takımda bek yok biz hala forvet arıyoruz, enteresan. Arkadaş şu takıma bi bek alsınlar önce ya.

Taiwo'nun bonservisi kaça patlar acaba, niyetlensek? Servet'e de bir çuval para verdiler zaten, para lazım Marseille'ya. Bize attığı gol aklımdan çıkmıyor hala. Gerçi Benitez falan da istiyor diyolar ama.

Borowski'de satış listesine konmuş.Fink transferinden vazgeçip,çok uygun bir fiyata alabiliriz borowski'yi.Ernst'le harika bir ikili olurlar.

geloraptor dedi ki...

@Stan van Gundy
Martins'i gelmesi halinde ne gibi bir mali yük olacak ki. Kavga çıkarmak için sormuyorum. Martins için Newcastle ne kadar bonservis ister, Martins yıllık kaç para ister sence.

Cherubim dedi ki...

Yıldız istiyorlarsa illaki Delgado postalansın Riquelme gelsin. Fantezi değil, $10 milyonun altında bir bonservis bedeli var. Ayrıca Avrupa ile tamamlanmamış bir hesabı var adamın. Bence mantıklı bir seçenek. Tabii übermensch statüsündeki yöneticilerimiz gidip teknik direktör yerine transfer yapmazlarsa..

Taraftarlardaki istek transferlerin yıldız oyuncu alınarak yapılması değil. 2 kupa alıp Şampiyonlar Ligine direk katılacak takımın sol bekinde İbrahim Üzülmez, sağ açığında Serdar Özkan olması, Holosko, Bobo, Batuhan, Nobre varken hala bu eksikleri göremeyip Saha gibi adamlarla uğraşılması...Bence yönetim avrupada dolasmaktansa Türkiyeye dönüp bir an önce takımın yerli kalitesini arttırmalıdır.Milli takıma giden oyuncu sayımız 3 ü bulmuyor ve onlarda takımın kötülerinden....

Yorum Gönder

Ara