.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

8 Şubat 2009 Pazar

Anlayamıyorum

Herkes Ernst-Sivok'tan birinin fazla olduğunu, Sivok'un Zapo'nun partneri olması gerektiğini söylüyor. Soru şu; Beşiktaş, Fabian Ernst'i stoperleri kötü olduğu için mi aldı? Eğer sorun iki ön libero ise, savunmada Zan'ın attığı uzun toplar ise, bunun da çözümü Zapo-Sivok tandemi olacaksa, sorun stoperlerdeymiş demek ki. Biz niye ön libero aradık o zaman stoper alsaymışız? Biri bana anlatabilir mi. Ernst'ü almış olmak Sivok'u stoper yapacaksa bana takımda ne değiştirir bir açıklar mısınız... Maçın 0-0 bitmiş. Rakibinin pozisyonu yok. Ama herkes Gökhan Zan'a sallıyor. Neden? Çünkü adı Zapotocny değil. Kaç kaftadır Beşiktaş'ın en iyi oyuncusu Gökhan Zan. Ama yok, illa bir günah keçisi olacak. Gökhan da default bir günah keçisi zaten. Bence Bobo'nun yerine Etoo veya Drogba tarzı bir forvet ihtiyacımız var Holosko'nun yerine de Messi tarzı bir adam. Zan'ın yerine Cannavaro Üzülmez'in yerine de Clichy'i tarzı bir oyuncu bulmamız lazım. Bobo'ya sor, çift forvet oynamak isteyecektir. Zapotocny'e sor çift ön libero isteyecektir. Futbol dediğin de zaten bunun ortasını bulmaktır. Sivok stoper olsun diyenler, Sivok'un stoperliğinde ortasahada oluşacak boşluğu kimle kapatacaklar söylerlerse seviniriz. Veya hangi maçta hangi oyunda o ışığı görmüşler... Sivok sezon başında da stoperdi arkadaş işte. Sizin Zan kadroya giremiyor, Toraman da ön liberoda deneniyordu! Beşiktaş çift forvet oynasın diyenler Holosko, Tello, Delgado'dan kaçını yedek bırakırlar onu da belirtirlerse mutlu oluruz. Hoca Holosko-Yusuf-Tello daha rahat oynasın diye tek forvet oynatıyor bunu anlamak ne kadar zor. Sözüm meclisten dışarı. Bence de çift forvet oynamalı ama Denizli'yi de anlamıyor değilim. Futbolda tek bir pozisyona bakarsanız böyle yorum yaparsınız. Elinizde 1 adet Tomas Sivok var. Sadece savunmaya bakarsanız evet Zapo-Sivok oynasın. Yanlız ortasahaya da bakarsanız Ernst-Sivok dersiniz. Bana sorarsan sağ bekte de, sol bekte de hatta sağ açıkta bile orada oynayanlardan daha faydalı olur. Ama elimizde o kadar Sivok yok. Senin de elinde 25 tane oyuncu var. Bir de takımın var. Holosko-Bobo için çift forvet, Yusuf-Delgado için tek forvet, Ernst için Sivok, Zapo için Sivok oynasın diyorsak işimiz var...

9 Yorum:

yuki the zorba dedi ki...

Jessie, sanırım bana olmuş bu :)

Eğer sezonun ilk periyodunda Sivok - Zapo ikilisinin oynadığı maçlara bakarsan, hatta gidip izlemene gerek yok, açıp sözlükten yorumları okursan, neden bahsettiğimi anlayacaksın...

Senelerdir Gökhan Zan'ın savunmadan şişirdiği toplarla Ricardinho'ları, Delgado'ları, Kleberson'ları kötü futbolcu ilan ettik... O zaman gidip, Hakan Şükür'ü futbola döndürelim, emin ol daha çok gol atar, daha çok pozisyon yaratırız... Bana kimse sezonun başında işleyen sistemin içine çomak sokmanın sebebini anlatamaz... Tello'nun gönlünü yapalım Üzülmez oynasın, aman Gökhan Zan maç başına anlaştı, oynamazsa bozulur o oynasınla bu iş yürümez... Orta sahada Uğur Ernst, önünde Tello, Delgado, Holosko en önde Nobre'dir bu takımın oluru... Ötesi de yok zaten... Bunda anlayamayacak ne var ki ey fenerli jessie :)

Gürcan Ulusoy dedi ki...

yahu yuki sezon başında sistem işliyordu da ertuğrul neden gitti o zaman? :)

şu yazdığın takım sağlam'ın takımı işte. cisse yerine ernst var şimdi. diğer her şey aynı. bir de bobo oynuyordu onun zamanında. şimdi oynamadı mı olay oluyor.

o zaman metalcilerden niye fark yedik. niye düzgün top oynayamadık? niye gitti yani sağlam?

ayrıca senin bu sisteminde zan oynamasın diyorsun. yaw zan senin tek milli oyuncun. uğur inceman milli mi? ihtimali var mı? serdar ö? serdar k? ibo?

milli olma ihtimali olan bi toraman var bi zan var bide nobre var. başka var mı?

servet-emre daha iyi mi sokuyorlar topu oyuna? emreyi biliyoruz işte 2 sene oynadı burada da

lugano-edu çok mu teknik?

song-egemen e pres yap taça mı kornere mi atıyorlar hemen...

anlıyorum stoperin kötü olabilir de, 0-0 bitmiş maçın çözümünü stoper değiştirmek olarak bulamıyorum ben :)

ki zaten sivok stoper gibi oynuyor şuan. sivok'u izlerseniz görürsünüz. sivok 3. stoper.

ben de iddia ediyorum uğur ernst, önde tello delgado holosko çıksın trabzon maçına sivok'la zapo'nun ne kadar perişan olduklarını hepberaber göreceğiz. diyeceksiniz ki sivok çok ağır adam, kazma bunu nereden buldunuz.

zapo sivok aslında iyi ikili değil
zan zapo da değil
zan sivok ta
bunların arasına bir adet toraman atmaktan başka çaren yok.

sivok-zan-zapo hamleli oyuncular değiller. zapo'yu veysel önünde bile görüyoruz. oraya kolu bacağı ayrı oynayan bir toraman lazım.

Sivok onlibero oynamali, katiliyorum. Bunu yillardir Aurelio - Appiah modeli bir ortasaha dusleyen biri olarak soyluyorum. Iki tane saglam, savasan, az cok teknigi olan adam.

Haa, Ugur - Ernst olmaz mi? Kagit ustunde olur. Hatta Cisse - Ugur bile isliyordu, ta ki kafalarini sikene kadar. Sen "Cisse ya da Seric gidecek" dersen, Ugur'u iyi oynarken kesersen (ki Delgado'nun yerinde Delgado'dan iyi oynadigi maclar da var kendisinin) adamlardan verim almayi birakirsin.

Gokhan Zan'in milli olmasi benim icin zerre anlam ifade etmiyor; adam isterse Cannavaro gibi performans versin, ben o adami bu forma altinda gormek istemiyorum. Sirf yazin yaptigi tripler bile yeter kil olmama. Zapo-Toraman yeter bana, Zan oyuna rakip takim top sisirmeye baslayinca girebilir paratoner islevinde.

Bir de hala daha bek tartisiyorsak bu takima yillardir bek almayanlar, alip da kullanmayanlar utansin, daha ne diyeyim.. Seric gibi Uzulmez'e "isabetli orta, yer tutma, hucuma katilma, oyun acma" kategorilerinde takacak bir adami yedik bitirdik.

Gökhan dedi ki...

sivok bence de ernst le beraber oynamalı.sene basında sivok-zapo oynarken on plana cıkan oyuncu zapo ydu sivok vasat gozukuyordu sıvok ortasahaya gectıkten sonra sıvrılmeye basladı.gokhan zan da gaziatep macındakı kırmızı dan sonra duzelme var ama bence hala 11de oynamamalı,zapo-toraman daha iyi.gecen seneye gore en cok performansı dusen adam da holosko.geçen sene sene basında gelse şampiyon olurduk dedıgımız adam bu sene hiçbir işe yaramıyor.yusuf için cok olmaz oynamasa da ama delgado dondukten sonra o mıye oynamadı bu nıye yedekti tartısmaları iyice artacak.gerçi artık haftaya trabzon u yenemezsek ondan sonra cok da fazla oturup düşünmeye,kafa patlatmaya da gerek kalmayacak gibi zaten

yuki the zorba dedi ki...

Jessie, Ertuğrul Sağlam ayakta duramadığı için gitti. Dikkatle okursan şunu yazdığımı görürsün "Eylül'e kadar"... Benim bahsettiğim dizilişte geri dörtlü serdar / ekrem, Zapo, Sivok ve Tello'dan kurulu. Metalist maçı demişsin, sen benden iyi takip etmelisin oysa, o maçta Sivok oynadı mı?

Ertuğrul adam gibi duramadığı için gitti zaten, geçen sene Sinan'la birlikte Ali tandoğan'lı kadroya döndüğü için, bu sene ibrahimlerin girişine hayır diyemediği için... Sivok-Zapo oynarken Beşiktaş neredeydi, bugün nerede, açıp bakarsan teker teker stoperlere ve maçların bütününe, neden bahsettiğimi göreceksin...

0-0 biten maçta stoper konuşulmazı sen söylüyor olamazsın... Beklerin ve stoperlerin kötüyse, orta sahaya FIFA'dan izin alıp yedi futbolcu koysan ne yazar? top sana gümbür gümbür geri gelecek yine... Ben kağıt üzerindeki kadrolarla konuşmuyorum ki, sezon başında ümitle baktığım takımı içine Gökhan Zan'ın girdiği ve evet senin kendinle çeliştiğin MEtalist maçıyla başlayan süreçte ortaya çıkan takımla kıyaslıyorum... Bana stoperler 0-0'da etkisizdir dersen, zaten ortak noktada buluşamayız, sana bu kadarını söyleyeyim...

Bu arada Sivok 3. stoper diyorsun ya, ne güzel değil mi, iki stoperle oynamayı beceremediğimizden bir üçüncüsünü orta sahadan eksiltip, stoper oynatalım!!!! Neden adam gibi stoper oynamasın ki adam? Ne işi var o zaman orta sahada? İki stoper oynayalım, biri Sivok biri Zapo, gökhan ne yapar o zaman?

Bu arada, Gökhan Zan için üç maçtır bol bol "Aferin" diyorum, tribündeki arkadaşlarım de şaşkın bu yüzden... Ama aferin diyorum da, bu takım neden orta sahayı uzun topla geçiyor? Ne yapar benim orta saham?

Jessie, ben senelerdir Toraman, Erman, Gökhan derken gerçekten çok sıkıldım savunmadan dört adım atmadan top oynayan adamlarla... Sene başında sevindik, Sivok Zapo anlaşıyor, Sivok güzel top çıkarıyor, Zapo da derinliği iyi tutuyor diye... Sonra takdir edersin ki, moralsiz Gökhan Zan (nitekim sözleşmesi maç başınadır) üzülmesin diye bu takımda oynamaya başladı. Toraman neyi daha kötü oynadı bu adamdan? Şimdi üç maçta üzerine gelen dört topu kesebildi diye, ben futbola ihaneti onaylayayım mı?

Arkamda üç yıldır tribünün aynı bölgesini paylaştığım bir arkadaş var. Gökhan Zan ve İbrahim Toraman paslaşmaya başladığında kime pas vereceklerini saymaya başlar:

gökhan'a, toraman'a, gökhan'a, toraman'a, gökhan'a, toraman'a, rüştü'ye, uzun vuracak...

Bu benim stoperde Sivok ısrarımı umarım anlatmaya yeter...

yuki the zorba dedi ki...

Bu da Metalist maçı kadrosu olsun... Ertuğrul'un oynaklığını anlatmaya yeter, bir de benim kadromla orta üçlü hariç ne alakası var onu sorayım:

Hakan,
Toraman,Zan, Zapo, Seriç

Kurtuluş, Cisse

Holosko Delgado Tello

Bobo

Bir de Toraman meselesi... Toraman çok spesifik, Türkiye'de eşi olmayan bir adam... Tabii ki vazgeçemezsin. Hatta Zan bile iyi bir yedek olabilir. Benim bahsettiğim şey ideal diziliş...

simplextablosu dedi ki...

benim gönlümde yatan aslan ise şöyledir dostlar, beşiktaşlılar;
sistem 4-4-2 veya 4-4-1-1 olsun. geri dörtlü sağdan başlayarak serdar kurtuluş, zapo, toraman, ekrem dağ, ortasaha sağdan başlayarak holosko, sivok, ernst, tello, ileride çift forvet olursa bobo,nobre, 1-1 dizilişi olacaksa delgado,nobre veya yusuf,bobo veya yusuf,nobre. 4-4-2 nin üzerinde çalışılırsa şuanki mustafa denizlinin karmaşık 4-3-3ünden daha iyi sonuç vereceğine inanıyorum. daha basit, daha efektif, daha kademeli bir oyun düzeni.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

ben de simplex'e katılıyorum ama sağ bek cisse çılgınlığını yapmadan da duramıyorum.

bu arada yuki, ben öyle yazıyorum da, yazının tamamı sana yazılmış falan diil. sağda solda okuyorum sinirlenip yazıyorum. ha evet arada sana olanlar da var da. hani bazen üslup sertleşiyor onlar sana değil elbette. yanlış anlaşılma olmasın diye baştan söyleyeyim dedim.

bana kalırsa sivok savunma için ağır bir oyuncu. tamam yanında toraman falan olsa o onu kapatır ama yanındaki adam da zapotocny neticede.

beşiktaş'ın en iyi savunma ikilisi nedir dersen zapo sivok denir. buna lafım yok. ama sadece savunmaya bakarsan. dediğim gibi orta ikiliye de bakarsan ernst-sivok denir.

açıkçası temel farklılığımız şu; ben uğur inceman'ı beğenmiyorum. evet kumaşı var ama benim kumaşla kaybedecek vaktim yok pantolonu giyip partiye gitmem lazım.

bir de, savunmadda iyi kötü oynayabilecek adamların var. ortasahanın ortasında sivok'u saymazsan, uğur ernst ve cisse var. bu dar bir rotasyon anlamına geliyor.

diatta
gordon
zan
zapo
baki
tuna
toraman

bunlar son 1 senedeki stoperlerimiz. ben gordon dahil -diatta hariç- hiçbirinin çok kötü oyuncu olduğunu düşünmüyorum. devamlı bir stoper ihtiyacı gündeme getiriliyor. ortasadaha 4 hücuma dönük oyuncunun arkasına bir cisse bıraksan da, bir sivok bıraksan da hatta bi ernst bıraksan da sonuç değişmeyecek.

ki şunu söylüyorum zaten beşiktaş'ın şuanki sorunu oyuncu kalitesi değil, tamamen sistem. onun da özünde tamamen sivok'un kullanım şekli.

yusuf'u ortasaha adam kovalarken görünce midem bulanıyor. adam kovalayınca kaptığı topu da bişey yapamıyor, orta göbekte yapsa yapsa ne yapacak zaten...

holosko ve tello ileride daha rahat etsin deneceğine, yusuf/delgado etsin dense çok daha efektif olacak ama tercih edilmiyor maalesef.

delgado dedi ki...

1.5 sene boyunca partilere donla gittiğimiz için(cisse) kumaş konusunda biraz daha vakit kaybedebiliriz bence.

stoperde ideal ikili toraman-zapo olmalıdır bence, hoş toraman da topu oyuna iyi sokan bir arkadaş değil. ama madem sivok ortasahada oynayacak(ki doğrusu da bu zaten) gökhan zan ve toramana da sike sike öğreteceksin arkadaş top kullanmayı. zaafları 0a indirgeyeceksin, sivok gibi bir adam konya maçında paso gökhan ve zapo arasında gidip geldi. ernst forvet arkasındaki serbest oyuncumuz gibiydi.

Yorum Gönder

Ara