.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

6 Ekim 2016 Perşembe

BJK BASKETBOL : Ufuk Sarica Ile Sil Bastan



Alistik artik sil bastanlara .  Son 9 senede 10. koc degisikligi ile basliyoruz sezona . Kimler geldi kimler gecti . Arada sampiyonluk , cok ust seviye olmasa da Avrupa Sampiyonlugu da gorduk  ust uste  play off yapamayan vasat takimlar da . Tabi burada kulubun icinden gectigi buhranli FEDA doneminin etkisi buyuk. Nitekim sampiyon takimin dagilmasinda ekonomi onemli bir etkendi  ve butun suc o zamanin yeni yonetimi ve Fikret Orman'in uzerine kalmisti .

Bu suclamalarda hakli olunan noktalari Besiktas basketbolu yakindan takip edenler bilir . Yonetici yapilan akrabalar , carpik menajer iliskileri , vasat ve yasli oyucnulara verilen yuksek maaslar , alt yapidan yetisen genclere deger verilmemesi vs vs  uzayip gider lakin artik buralara bir sunger cekmenin vakti geldi . Gecmisi daha fazla kurcalamadan yeni baslangicin , taraftara umut ve heyecan asilayan ismin , Ufuk Sarica'nn arkasinda birlik olmanin zamani simdi .

2007 yilinda Murat Didin ile oyuncularin aralarinin acilmasi ve ustuste gelen 4 maglubiyet sonrasi daha once yardimci antrenorluk yapmis oldugu kulubun yeni kocu olmustu Ufuk Sarica . Bas antrenorluge adimini bu kulupte atmisti . Koyu Besiktas'li oldugu kadar muazzam bir profesyoneldi . Simdi aradan gecen 9 senin sonunda Sampiyon Koc olarak tekrar takimin basinda ve baslikta da bahsettigimiz gibi butun bir subenin uzerindeki kara bulutlari dagitip , sil bastan bir subeyi tekrar ayaga kaldirmanin pesinde olacak .

Buraya kadar hersey guzel . Peki ya sahada olacaklar konusundaki degisim ? Bizi nasil bir sezon bekliyor ? Kagit uzerinde gecen iki sezona gore gelisim var mi ? Akillarda yine deli sorular . Bu baglamda kafalardaki soru isaretlerini gidermek ve takimi biraz daha yakindan tanimak adina gecen senekine benzer bicimde onemli transferler hakkinda birseyler yazmaya calisacagim .



Kyle Weems : CSKA'nin efsane ikilisini Sonny Weems ve Kyle Hines'i hatirlatan ismiyle gulumseten yeni kisa forvetimiz kendini herseyden biraz yapan bir all around oyuncu olarak tanimliyor . Kendisini gecen sezon Euro Cup finalinde Galatasaray'a karsi oynadigi maclardan hatirliyoruz . Skor uretmesi beklenen bir oyuncu olmasina ragmen topu paylasmaktan gocunmayan ve takimin o anda ihtiyac duydugu isleri yapmaya hevesli bir oyuncu oldugunu soyleyebiliriz. Son iki senesini Fransa'da geciren Weems bu donmede oldukca dikkat cekici performanslar da cikardi . Winner ozellikli gerektiginde ekstra agresif olup daha fazla sorumluluk alabilecek onemli bir oyuncu .2 sene ustuste yakaladigi %40 3 sayilik isabeti de ne kadar keskin bir sutor oldugunun ispati . Pozisyonuna gore ortalma bir ribaundcu oldugunu soyleyebiliriz . 1.5-2 arasindaki asist rakamlari da dikkat cekici .

Michael Thompson : Ufuk Sarica' nin dumeni teslim edecegi isim yine Fransa'dan . 5 senelik kariyerinin 4'unu Fransa'da geciren Thompson , bu 4 sene icerisinde onemli asama kaydeden bir oyuncu . Aldigi sorumluluk surekli artarken bu sorumlulugun karsiligini her daim vermeyi basarmis bir isim . Her ne kadar son senesinde %37'ye gerilediyse de tipki Weems gibi o da kariyerinde %40 gibi onemli bir yuzdeyle 3'luk atiyor . Gectigimiz sezon cok kanayan yara haline gelen guard pozisyonunda toplam 4 farkli oyuncu kullanan Besiktas icin guvenilir ve istikrarli bir sekilde kendini kanitlamis bir oyuncuyu oraya yerlestirmek onemliydi .

Earl Clark : Nba'i yakından takip edenlerin adını duymuş olması ihtimali hayli yüksek oyuncu . Özellikle 3 sene önce Gasol'un sakatlığıyla büyük sıkıntı yaşayan Lakers'a ilaç olmuş uzun süre ilk 5'e yerleşmiş ve play off'ta da önemli katkı sağlamıştı .  Atletik , birebirde son derece etkili bir oyuncu . Her ne kadar hazırlık sürecinde çok etkili ve formda görünmese de lig seviyesi için yeterli denebilir . Ufuk Hoca'nın 5 numarada istediği adamı bulamamış olması , Clark'ın hazırlık maçlarında orada kullanılmasına yok açtı .Bu sebep de oyuncuyu olduğundan kötü göstermiş olabilir.

Michael Roll : Geçen sezon çok büyük bir sürprize imza Büyükçekmece'nin özellikle iç sahada ligin önemli takımlarını tek tek dize getirdiği dönemde takımın parlayan yıldızı olan Roll bu performansının mükafatını Saski Baskonia'ya transfer olarak almıştı . Çok çalışkan ve lider özellikli bir oyuncu . Özellikle yaptığı yoğun yaz çalışmalarıyla bir basketbolcu olarak kendini oldukça geliştirmiş olması dikkate değer . Diğer iki kısa oyuncumuz gibi Roll'de keskin bir şutör . Geçtiğimiz yıl %45 gibi inanılmaz bir yüzdeyle 3'lük atmıştı. Daha fazla sorumluluk almaya başladığı son 2 sezonda istatistiklerindeki yükseliş çok önemli . Top paylaşımını seven , zeki ve oyun görüşü yüksek bir oyuncu , Ufuk Sarıca basketbolu için biçilmiş kaftan bir isim .

D.J. Strawberry : Ufuk Sarıca'nın yakından tanıdığı bir isim . Potansiyeli son derece yüksek olsa da işin hücum yönünde  istikrar açısından aynı şeyi söylemenin zor olduğu bir oyuncu . Savunmada ise pas kanallarına baskı konusunda takımın Kenan ile birlikte en önemli kozu .Ufuk Sarıca'nın tempolu oyununda güvenebileceği bir atlet . O da Earl Clark gibi yavaş bir başlangıç yaptı ama daha önce özellikle Karşıyaka'nın şampiyonluk sezonundan da böyle yavaş başlangıçlarını anımsıyoruz.



Kenan Sipahi ve Sertaç Şanlı gibi geçen sezon ligde önemli süreler alıp takımlarına katkı veren isimler de düşünüldüğünde takımın kağıt üzerinde iyi bir kadroya sahip olduğu su götürmez bir gerçek . Lakin en önemli sıkıntı pivot pozisyonunda . O bölge 2 aylık kontratıyla Vlademir Stimac ile idare edilmeye çalışılacak . Stimac ne kariyer ne de oyuncu özellikleri itibariyle Ufuk Sarıca'nın stiline uygun bir oyuncu değil . Muhtemelen ligde kenarda kalacak isim olacaktır .  5 numara sıkıntısı bir an önce çözülmeli zira bu sorun Earl Clark'tan alınacak verimi de bir hayli etkileyecek ve takımın çok kısa beşler ile sahada yer almasına sebebiyet verecek gibi görünüyor.

Ne olursa olsun bunun bir geçiş sezonu olduğu unutulmamalı . Birden bire 3 senede yaratılan Karşıyaka Basketbolu takımdan beklenmemeli . Bununla birlikte net olan şey izlemesi keyifli , heyecan verici bir takıma sahibiz . Boş geçen 2 seneden sonra her maçta sonuna kadar mücadele edecek , pes etmeyi bilmeyen bir takım göreceğiz .

5 Yorum:

turgay dedi ki...

euroleague oynayacak 4 takımın sürekli maç temposu içerisinde olmasından en fazla yararlanabilecek takım biz olabiliriz eğer sağlam bir pivot transfer edilirse. uçanı kaçanı toplayacak bir oyuncu bulunursa -ki shane lawal sakatlanmasa bizdeydi- çok daha iyi bir sezon geçirebiliriz. daçka ve fenerin ligin üzerinde top oynamalarını kenara koyarsak ben efes-gs ikilisinin üzerinde bitirebileceğimizi düşünüyorum ligi. tabii sağlam pivot alınırsa. milano ve barcadan tanıdığımız samardo samuels'in çin ligi bitince yani ocak sonu şubat başı gibi bize katılacağı söyleniyor o zamana kadar daçkadan alınacak dudley ile idare edilir mi bilemiyorum. ancak hedef maçlarda pota altı savunmasında sıkıntı çekeceğimiz kesin mevcut oyuncularla.

şube yapılanması nedeniyle bu yıl çok takip edesim yok takımı. cengiz üçyürek gibi birinin orada olması bana dokunuyor. cihat kumuşoğlu'nun varlığı hakan özköseye göre geceyle gündüz farkı oluştursa da yine de çarpık bir ortam olduğu gerçek. yine iki yiyen adamdan bir yiyene düşmek de olumlu. armanın olduğu heryerde başarı istiyoruz haliyle inşallah play off dışında kaldığımız sezonlardan çıkışa geçtiğimiz dönemler gelmiştir.

cochise dedi ki...

geçen sene başlarında ne bu beş benzemez; böyle takım mı olur diye serzenmiştik. Haksız olmadığız da ayarlar yapılmasına rağmen anca play off sınırına gelmemizden anlaşılabilir. O ayarlar olmasa düşerdik bile.

Bu yıl durum başka; daha iyi olur olmaz o ayrı ama daha ilk baştan görüyoruz ki bir "takım" var sahada. potansiyelimiz epey yüksek. Ama pivot meselesi hakikatten önemli. Güçlü takımları genelde zayıflardan ayıran pota altı derinliği. Orayı güçlendirmek lazım.

Bu yılı ligde hedef ilk 6 ve play off yarı finali olsun. sonra kafaya oynayacak yarışmacı bir takıma evriliriz.

haydi hayırlısı

TED çok kötü takım orası ayrı da biz beklediğimden iyiyiz . Bence bunda Ufuk Sarıca'nın ne istediğini çok iyi biliyor oluşu ve oyunculara bunu aktarabilmesi önemli etken olmuş . Durarak birebire kalan hücum sayısı az , hücumda genelde hareketliyiz ve iyi top çeviriyoruz . Dediğim gibi bunda TED'in kötü takım olmasının da etkisi vardır elbet daha güçlü takımlara karşı görmek lazım .

Ekrem35 dedi ki...

Epey uzun bir süredir zorlama üçlük değil de topu çevirerek en boştaki oyuncuya gelene kadar ekstra pas yaparak bulunan üçlükleri göremiyorduk. Çok şükür dün bunları gördük.

5numara pozisyonu çok da sıkıntı yaratmayabilir. Ksk şampiyon olduğunda da tam bir 5 numarası yoktu sanki. Ufuk hocada genelde 1-2-3 numaralı oyuncular çok önemli. Oyun bu oyuncuların belirlemesine göre şekilleniyor. Ben playoff u garanti görüyorum. Sonrasına bakarız.

Ufuk hoca çok yakışmış ve hoşgelmiş yuvasına.

Oyunu yönlendiren oyuncu sayısının çokluğu ve hemen her oyuncunun iyi şutörler olması beraberinde yüksek tempolu , seyir zevki yüksek takımı getiriyor .

Ayrıca savunma da beklediğimin çok üzerinde . Boyalı alanı çok iyi kapatıyoruz. Stimac bitiricilik sorunlarına rağmen takipçiliği ile çok faydalık oluyor . Earl Clark sezona çılgın girdi .

Başaltının en kuvvetli adayı olduğumuz kesin hatta kuvvetle muhtemel Euroleague'de çok yıpranacak ve diğer 3lü kadar kadro kalitesi olmayan GS'yi de altımıza almamız şaşırtıcı olmaz .

Yorum Gönder

Ara